فهرست مطالب

جامعه، فرهنگ، رسانه - پیاپی 1 (زمستان 1390)

فصلنامه جامعه، فرهنگ، رسانه
پیاپی 1 (زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/11/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • هادی خانیکی، پدرام الوندی صفحه 1
    این مقاله به بررسی مقوله روزنامه نگاری شهروندی و مفاهیم نزدیک به آن یعنی رسانه شهروندی، رسانه جایگزین، رسانه جماعتی و رسانه کنش گر می پردازد، مقوله هایی که ناظر به پدیده ای واحد هستند ولی به دلیل تفاوت های نظری، این توصیف های متفاوت نیازمند بررسی های جداگانه اند. برای تبیین نظری این پدیده ارتباطی، از نظریه های متاخر مانوئل کاستلز در مورد شکل گیری شبکه های پادقدرت استفاده شده است، این نظریه ها به بحث های مربوط به جنبش های جدید اجتماعی و نقش ساختارهای متکثر رسانه ای در بسط آنها نیز پیوند خورده است. همین پیوند معطوف به شکل گیری مفهوم جدیدی شده است که تحت عنوان اعتراض سایبری شماری از کنش های اجتماعی جدید را توصیف می کند. در این چارچوب صورت های حضور روزنامه نگاری شهروندی در صحنه کنش های اجتماعی مورد بررسی قرارگرفته است که شامل «نوشتن در رسانه های شخصی»، «مشارکت در رسانه های شهروندی»، حضور در «شبکه های اجتماعی» و «تولید محتوای کاربران در رسانه های جریان اصلی» است که شماری از کاربران در هر چهار صورت حضوری فعال دارند و شماری دیگر نیز به یکی از آنها بسنده می کنند. اما مقاله در نهایت دو رویکرد کلی را مورد بررسی قرارداده است. نخست اینکه شهروندان با حضور در رسانه های جریان اصلی ساختار کلاسیک روزنامه نگاری را متحول کرده اند و دیگر اینکه با بهره گیری از ظرفیت های رسانه های شهروندی و شبکه های اجتماعی توانمندسازی اجتماعی صورت جدیدی یافته است.
    کلیدواژگان: روزنامه نگاری شهروندی، رسانه جایگزین، رسانه جماعتی، رسانه مشارکتی، رسانه کنش گر، اعتراض سایبری، شبکه های پادقدرت، جنبش های جدید اجتماعی، شهروندروزنامه نگار
  • امیر ملکی، ملاکه رفیعی صفحه 27
    بازخوانی مباحث نظری مرتبط با مفهوم مصرف فرهنگی- به عنوان یکی از اصلی ترین مولفه های سبک زندگی- حاکی از وجود سه دیدگاه عمده و رقیب در خصوص آن است. دیدگاه هایی که هریک در زمینه تاریخی- اجتماعی خاصی شکل گرفته و سپس به واسطه تحقیقات تجربی متعدد بسط و قوام یافته اند. این سه دیدگاه را می توان به ترتیب تحت عناوین کلی هومولوژی، همه چیزخوار- تک خوار و فردی شدن، شناسایی و از یکدیگر تفکیک کرد. سابقه طرح دیدگاه نخست به انتشار «رساله پژوهشی» بوردیو با عنوان تمایز (1984) بازمی گردد. دیدگاه دوم نیز عمدتا برآمده از واکنش های انتقادی معطوف به آرای بوردیو در اثر یاد شده است. این در حالی است که رهیافت سوم اساسا با ایجاد شک و شبهه در اعتبار و کارآمدی هر دو دیدگاه پیشین، رجحان انکارناپذیر آنها را به زیر سوال کشیده و جایگاهی بالنسبه مسلط یافته است.
    نوشتار حاضر، با اتخاذ نگرشی انتقادی و تحلیلی به بازخوانی دیدگاه های سه گانه فوق الذکر می پردازد و می کوشد ضمن بررسی مولفه های نظری هریک، ابعاد ناهمساز و گاه همساز آنها را نیز مورد بحث و فحص قراردهد.
    کلیدواژگان: مصرف فرهنگی، هومولوژی، همه چیزخوار، تک خوار، فردی شدن
  • حامد طاهری کیا صفحه 51
    گفتمان یکی از مفاهیمی است که در مطالعات فرهنگی و در رابطه با مقاومت، قدرت و بررسی سازوکار نهادها بسیار کاربرد دارد. اما فوکو در دوره متاخر به مفهومی از سامانه دست پیدا کرد. مفهومی که در آن نه تنها انسان ها بلکه خیلی چیزهای دیگری به هم ربط داده می شوند تا یک ایده، ایده مسلط زمانه خود شود. این درنظرداشتن چیزهای مختلف شامل غیرانسان ها و یا ابژه ها نیز هم می شود. اما فوکو در مفهوم سامانه نیز راهی برای بررسی نقش ابژه ها در جریان زندگی روزمره انسان ها نشان نمی دهد. رجیز دبری در رویکرد خود به نقش اجتماعی ابژه ها به مفهومی از «حوزه میانجی» ها دست پیدا می کند که به شکلی می تواند ادامه بحثی باشد که فوکو در قالب سامانه ارائه می دهد. این متن، گذار از گفتمان تا حوزه میانجی را مورد بررسی قرار می دهد.
    کلیدواژگان: فوکو، ریجیز دبری، ابژه، گفتمان، سامانه، قدرت، حوزه میانجی
  • محمدباقر سپهری، عبدالله گیویان صفحه 67
    مقاله حاضر در پی بررسی عواملی است که در گرایش مردم اردبیل به شبکه های ماهواره ای تاثیر دارند. درحالی که ایران کشوری چند قومی و با فرهنگ و زبان های مختلف است، نگاه گذرا و سطحی مسئولان و محققان کشور به تنوع فرهنگی و زبانی، ظاهرا فراموشی مجموعه زیبای فرهنگ های موجود در ایران را فراهم آورده اما چه بسا چنین وضعی در درازمدت بازخوردهای احتمالی منفی را برجای خواهد گذاشت. در واقع هدف اصلی مقاله نشان دادن گوشه هایی از واقعیات موجود در ایران از جمله عدم توجه به فرهنگ ها، زبان، قومیت و مسائل ناشی از آنها است.
    پژوهش ها نشان داد که 1/95 درصد بینندگان ماهواره ای، شبکه های ترکیه و آذربایجان را برای تماشا انتخاب می کنند.60 درصد از پاسخگویان هر روز و بیش از 3 ساعت شبکه های مذکور را تماشا می کنند. بیش از 67 درصد بینندگان، اشتراکات فرهنگی را در استفاده از شبکه های آذربایجان و ترکیه به اندازه «زیاد» موثر دانسته اند و بیش از 70 درصد گفته اند، اگر در ایران شبکه سراسری ترکی و شبکه استانی اردبیل هماهنگ با زبان، فرهنگ و شرایط بومی باشد، آنها را به اندازه «زیاد» تماشا خواهندکرد.
    کلیدواژگان: تاثیر، شبکه های ماهواره ای ترکیه و آذربایجان، اشتراکات فرهنگی، زبان، استفاده
  • مجتبی شاهنوشی، علی تاکی صفحه 87
    سینمای ایران از ابتدا تا کنون فرازونشیب های زیادی را چه از لحاظ تولید و عرضه و چه به لحاظ مضمون پشت سر نهاده است. اما در این میان آن چه به عنوان یک ویژگی برای این سینما، قبل و بعد از انقلاب مطرح بوده، اغلب گونه اجتماعی و به ویژه از نوع خانوادگی آن بر سایر گونه هاست و بدین سبب زن همواره به عنوان عضو اصلی این ژانر (گونه)، گاه به عنوان نقشی حاشیه ای و برای جلب تماشاگر و گاه به عنوان نقش محوری، مورد توجه فیلم سازان بوده است.
    مقاله حاضر ضمن مروری بر نقش زن، در طی دوره های مختلفی که سینماگران برای سینمای ایران قائل اند، به بررسی سه فیلم شاخص در مورد زن از یک کارگردان مرد (داریوش مهرجویی) با استفاده از تحلیل محتوای کیفی و کمی فیلم ها می پردازد. یافته های پژوهش ضمن تایید حضور معنادار زن در این آثار با توجه به نام زنانه هر کدام، نشان می دهد که فیلم ساز به ارائه تصویری متفاوت از زن در هر یک از فیلم ها روی آورده و براساس آن، اقتدار یا انفعال هر کدام از شخصیت های اصلی زن را با بهره گیری از دیالوگ ها و کنش های بازیگران، به نمایش گذارده است. بیشترین حضور زن نقش اول این سه فیلم در خانواده و تعامل موثر آن با افراد خانواده حکایت از اهمیت نقش زن در خانواده ایرانی دارد. همچنین مشکلات و مسائل مربوط به زنان در فضای خانواده در طول سه فیلم متنوع بوده و فیلمساز از کپی برداری فیلم های قبلی خود اجتناب ورزیده است. بانو نمونه یک شخصیت مستقل در اداره خانه و پرهیز از انزواطلبی در غیاب و طرد همسر، سارا نمونه یک شخصیت استوار در برابر مشکلات مالی و حالی مرد خانواده و طغیان در برابر ناسپاسی همسر و لیلا نمونه زنی صبور و درعین حال منفعل در برابر سنت های خانوادگی.
    کلیدواژگان: سینما، نقش زن، خانواده، مهرجویی
  • ایرج رستگار صفحه 109
    پروفسور الیزابت نوئل نویمان نظریه «مارپیچ سکوت» را ارائه کرد. آن چه او در این نظریه مطرح می کند تاثیر پرقدرت رسانه های طرفدار تفکر حاکم از یک سو و کاهش ارتباط میان فردی طرفداران تفکر حداقلی از سوی دیگر است؛ ترکیب این دو عامل سبب ساز سکوت است. به نظر می رسد ارتباطات دیجیتالی نظریه فوق را در زمینه جنبش های اجتماعی به چالش می کشد. زیرا با تغییر فراگرد ارتباطات از یک سویه به دو یا چندسویه، همراه با دیگر ویژگی های رسانه های مدرن، ارتباطات بین فردی باواسطه شکل می گیرد. درعین حال قدرت رسانه های حاکم نیز کم رنگ می-شود. بدین ترتیب مارپیچ سکوت به گونه ای که نوئل نویمان بیان داشت در حوزه جنبش های اجتماعی با چالش مواجه می شود و مارپیچ سکوت مواج شکل می گیرد. این مقاله به تشریح این دیدگاه می پردازد.
    کلیدواژگان: ارتباطات الکترونیکی، ارتباطات دیجیتالی، ارتباطات نوشتاری، وسایل ارتباط جمعی، ارتباطات بین فردی، مارپیچ سکوت، جنبش های اجتماعی
  • نسیم مجیدی قهرودی، کبری گلستانی صفحه 123
    با توجه به اهمیت و فراگیری فناوری های نوین ارتباطی و اطلاعاتی که حجم فراوانی از زندگی و محیط کار ما و حتی ابعاد وجودی ما را تحت تاثیر قرارداده و بدون آنها امکان عملی برای ادامه حیات بشر امروزی وجود ندارد، برآن شدیم تا در این جستار به معرفی یکی از فناوری های نوین رسانه ای بپردازیم. نانومدیا، کاربردها و قابلیت ها و اشکال گوناگون آن، چه از نظر سخت افزار و چه از نظر نرم افزاری، بشر امروزی (بخصوص در آینده ای نه چندان دور) را ناگزیر از به کارگیری آن در تمامی ابعاد زندگی می-نماید و بهره گیری از آن موجب تغییرات بسیار گسترده در سطح ملی و جهانی خواهد گردید. لذا سعی ما بر این بوده است که ابتدا به تعریف نانومدیا پرداخته سپس نقش آن و پیامدهای گوناگونی که در جامعه ایجاد می کند و همچنین به معرفی فناوری های برتری که موجب رشد و توسعه آن می گردند، برآئیم و در ادامه چالش هایی که رسانه های نوین در جامعه ایجاد می کنند بیان شده است.
    کلیدواژگان: نانو، تاریخچه نانو، نظریه های ارتباطی، نانومدیا، پیامدهای نانومدیا
|
  • Hadi Khaniki, Pedram Alvandi Page 1
    This article studies the citizen journalism and its correlated concepts such as citizen media, alternative media, community media and active media. Although these concepts point at a univalent phenomenon, they need to be investigated separately because of their theoretical differences. We have used Manuel Castell's late theories about the creation of counter-power networks to demonstrate this communicative phenomenon theoretically. These theories have been connected to the new social movements and the role of pluralistic media structures in their expansion. This connection is directed to form a new concept named "Cyber protest" which describes some new social movements. In this framework, the shapes of Citizen Journalism have been studied in the field of social actions which is comprised of "writing on the personal media", "participating in the citizen media", "to be present in the social networks" and" the production of contents in the mainstream media by users". Some users are active in all shapes, but the others are present just in one shape. In this paper we have studied about two general viewpoints: The first, citizens have made changes in classical structures of journalism by the presence in the mainstream media. The other one is the formation of new shapes in the social abilities using citizen media and social networks capacities.
    Keywords: Citizen journalism, alternative media, community media, Participatory Media, Active Media, Cyber Protest, Counter, Power Networks, New Social Movements, Citizen Journalis
  • Amir Maleki, Malake Rafiei Page 27
    Reviewing the theoretical subjects related to cultural consumption- as one of the basic components of lifestyle- indicates three main viewpoints and their adversary ideas. The viewpoints have been formed in the especial historical- social fields and then have been developed and consolidated by innumerous empirical researches.We can distinguish these three viewpoints: Homology, Univorous-Omnivorous, individuality. The background of the first one is related to the publication of Bourdieu's dissertation named "Distinction ". The second one has mainly risen of critical reactions to Bourdieu's viewpoints. The third idea was fundamentally formed against two mentioned viewpoints and put their validity in doubt. This idea inquired their undeniable predominance and attained dominant position. In this paper, we review these triple mentioned ideas by a critical and analytical evaluation. Then we study their theoretical components and discuss about their accommodated and un-accommodated dimensions.
    Keywords: Cultural Consumption, Homology, Univorous, Omnivorous, individuality
  • Hamed Taheri Kia Page 51
    Discourse is a concept which is continually used in cultural studies related to resistance, power, and checking the mechanisms of institutions. But Foucault achieved to a concept of dispositive in his late age; a concept which not only humans but also many things are related to each other in, that an idea become dominant idea in its age.This issue includes inhumans and objects. But Foucault doesnt introduce a way to study the role of objects in the human's current everyday life. Regis Debray achieves to a concept of medium fields about social role of objects in his viewpoint that can be the continuation of Foucault's argument in the form of dispositive. This text studies transfering the concept of discource to medium field.
    Keywords: Foucault, Regis Debray, Object, Discource, Dispositive, Power, Medium Field
  • M.B. Sepehri, A. Guivian Page 67
    This paper is searching about effective factors on the tendency of Ardebil's people to look on the Satellite Networks. Whereas Iran is a multinational country with different cultures and languages, but superficial perspective to the multiculturalism and the variety of languages, has caused neglecting of the beautiful culture collection available in Iran. This situation will cause probable negative feedbacks in long term. The main aim of this article is demonstration of some facts such as inattention to cultures, languages, races and its consequences.Findings revealed that 95.1 percent of satellite viewers choose Azerbaijan and Turkey's Satellite to look on. 60% of people look on these satellite networks everyday more than 3 hours. More than 67% of viewers replied that cultural unities are much effective on the consumption of theses networks. More than 70% of people answered if Turkish language network in Iran and provincial network of Ardebil to be more coordinated to their language, culture and native conditions, they will look on them a lot.
    Keywords: Effect, Azerbaijan, Turkey's Satellite Networks, Cultural unities, Language, Consumption
  • Mojtaba Shahnoushi, Ali Taki Page 87
    The cinema of Iran has passed much development and changes, whether of production and presentation or content. But in the cinema of Iran, the prepotency of social genre and particularly family genre, is completely visible, whether before revolution or after. So woman was the main member in these genres considerable to film makers, some when as an inconspicuous role to attend onlookers and sometimes as a pivotal role. In this article, we review woman's role during different eras and study three particular films directed by Dariush Mehrjooie by qualitative and quantitative content analysis of them. Our findings confirmed significant presence of women in the films. As well as the director presented some different images of women in each film. He has demonstrated the main woman character's authority or inactivity by operating of actresse's dialogues and actions. The most presence of first role woman and effective interaction to the others in the family represented the importance of woman role in Iranian family. Also, in these films women's problems and difficulties in their family are very varied and the director abstained copying his past films.Banoo represents an independent personality in home management. She avoids of disposability in absence of her husband. Sara is an example of a constant character for her husband's problems. She insurrected against her husband's disloyalty. Leila is an example for a patient and passive woman against familial customs.
    Keywords: Cinema, Woman's role, family, Mehrjooie
  • Iraj Rastegar Page 109
    The theory of “Spiral of Silence” was suggested by Professor Elisabeth Noelle-Neumann. She discusses when powerful effect of dominant ideology's media is accompanied to interpersonal communication reduction in minimal ideology, spiral silence to be formed. It seems that digital communication challenges to this theory in social movements, because when monolinear communicational process changes to bilinear or multi linear one, mediated interpersonal communication formed and the power of commanding media diminishes. Here social movements Poses to challenge to the spiral of silence and then floating Spiral of Silence to be formed. In this article we demonstrate this idea.
    Keywords: Electronic communications, digital communications, written communications, mass media, interpersonal communications, Spiral of Silence, social movements
  • Nasim Majidi, Kobra Golestani Page 123
    Regarding to the importance and pervasiveness of communicational and informational modern technologies that have affected on a great content of our lives, works, and even our being aspects, that a modern human cannot practically continue his living without them, we tried to introduce this modern media technology in this essay.Different functions, potentials and forms of nano media - whether its hardware or software- make modern human indispensable to apparently use it in all aspects of his life (particularly in near future). Operation of nanomedia make extensive changes nationally and globally. At first we try to introduce nano media and demonstrate its roles and different effects in the societies. Then we introduce the best technologies that cause development of nano media and at last we demonstrate some conflicts are created in the society by new media.
    Keywords: Nano Media, History of Nano, Communicational Theories, Nano Media Consequences