فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی اراک
سال پانزدهم شماره 9 (پیاپی 68، بهمن 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/10/18
  • تعداد عناوین: 12
|
  • علی آقانوری، محمود محمودی، مینا اسدی، فاطمه مرتجی، حمیده صالحی، کوروش جعفریان صفحات 1-11
    زمینه و هدف
    با تغییر ترکیب جمعیتی کشور به سمت سالخوردگی در سال‎های اخیر، نیازمند افزایش اطلاعات راجع به کیفیت زندگی در این گروه سنی هستیم. برنامه ریزی مناسب برای ارتقاء کیفیت این گروه سنی مستلزم شناخت عوامل مرتبط با کیفیت زندگی آنان می‎باشد. هدف از این مطالعه بررسی ارتباط کیفیت زندگی با کیفیت رژیم غذایی در افراد سالمند 60 ساله و بالاتر در مناطق شهری استان مرکزی بود.
    مواد و روش‎ها: این پژوهش مقطعی در سال 1389 بر روی 165 فرد 60 ساله و بالاتر ساکن مناطق شهری استان مرکزی انجام شد. برای جمع آوری اطلاعات از پرسش‎نامه عمومی، پرسش‎نامه کیفیت زندگی (فرم کوتاه شده 36 سوالی) و 3 روز یادآمد خوراک استفاده شد. کیفیت رژیم غذایی با استفاده از شاخص غذا خوردن سالم اندازه‎گیری شد.
    یافته ها: میانگین امتیاز کلی کیفیت زندگی، بخش جسمی و روانی به ترتیب برابر 66/55، 32/51 و 30/57 و میانگین شاخص غذا خوردن سالم برابر 83/82 بود. ارتباط معنی‎داری بین امتیاز کلی کیفیت زندگی و بخش جسمی و روانی با شاخص غذا خوردن سالم مشاهده نشد(2/0p=). نمرات کلی کیفیت زندگی و رژیم غذایی با سن، جنس، سطح تحصیلات، شغل قبلی، درآمد، فعالیت‎های اوقات فراغت، ورزش، بیمه، کشیدن سیگار، ابتلا به بیماری و مصرف دارو ارتباط معنی‎دار داشتند(05/0p<).
    نتیجه گیری: نتایج این مطالعه نشان می‎دهد که کیفیت زندگی سالمندان با کیفیت رژیم غذایی آنها مرتبط نمی باشد.
    کلیدواژگان: سالمندان، شاخص غذا خوردن سالم، کیفیت زندگی
  • داود بشاش، سید حمید الله غفاری*، مریم کازرانی، کبریا هزاوه، کامران علی مقدم، اردشیر قوام زاده صفحات 12-20
    زمینه و هدف

    با توجه به آن که حدود 90 درصد بیماران مبتلا به لوسمی پرومیلوسیتیک حاد دارای تلومرهای با طول کوتاه و فعالیت تلومراز بالا می‎باشند، لذا این بیماران کاندید مناسب برای درمان با مهارکنندگان تلومراز می‎باشند. برای بررسی کارآیی استفاده از استراتژی آنتی تلومراز در بیماری لوسمی پرومیلوسیتیک حاد، سلول‎های رده NB4 با غلظت‎های متفاوت از داروی BIBR1532 که یک مهار کننده غیرنوکلئوزیدیکی تلومراز می‎باشد، تیمار شد.
    مواد و روش‎ها: در این مطالعه تجربی و به منظور بررسی اثر BIBR1532، سلول‎های NB4 در حضور غلظت‎های مختلف دارو کشت داده شد و آزمون‎هایFlowcytometeric apoptosis assay، Caspase-3 activity assay و Quantitative real-time PCR جهت بررسی اثر دارو بر درصد آپوپتوز، فعالیت آنزیماتیک کاسپاز-3 و بیان کمی mRNA ژن‎های دخیل در آپوپتوز صورت گرفت.
    یافته ها: نتایج نشان داد که BIBR1532، موجب افزایش آپوپتوز در سلول‎های NB4به طور وابسته به دوز می‎شود. علاوه بر این، نتایج به دست آمده از real-time PCR نشان ‎داد که داروی B IBR1532 به طور قابل توجه سبب کاهش mRNA ژنBcl-2 و افزایش میزان رونویسی از ژن‎های B ax، PUMA و Caspase 3 می‎گردد.
    نتیجه گیری: از آنجایی که تیمار با داروی BIBR1532 می‎تواند در رده سلولی NB4 سبب القاء مرگ سلولی شده و مسیر آپوپتوز سلولی را فعال کند، لذا می‎توان به افزوده شدن درمان‎های مبتنی بر استراتژی آنتی تلومرازی به عنوان راه کار درمانی مناسب در بیماران لوسمی پرومیلوسیتیک حاد امیدوار بود؛ بیمارانی که به دلیل طول کوتاه تلومر و فعالیت بالای تلومراز کاندید مناسب برای درمان با مهارکنندگان تلومراز می‎باشند.

    کلیدواژگان: لوسمی پرومیلوسیتیک حاد، آپوپتوز، BIBR1532، مهار کنندگان تلومراز
  • آرش بیات، اکرم پوربخت، ساناز سلطان پرست، حسن حدادزاده، گلشن میرمومنی صفحات 21-27
    زمینه و هدف
    گسیل‎های صوتی گوشی اصوات با شدت اندکی هستند که در گوش داخلی تولید شده و ارزیابی آنها از حساسیت بسیار بالایی در ردیابی تغییرات ایجاد شده در بخش حلزونی گوش داخلی برخوردار می‎باشد. عوامل مختلفی می‎توانند بر ثبت گسیل‎های صوتی گوشی تاثیر بگذارند که از جمله آنها می‎توان به عامل«وضعیت بدنی» اشاره نمود. هدف از انجام مطالعه حاضر بررسی تاثیر وضعیت بدنی بر پاسخ‎های گسیل‎های صوتی گوشی در افراد با شنوایی طبیعی بود.
    مواد و روش‎ها: طی یک مطالعه مقطعی تحلیلی 26 فرد بزرگسال (25-18 ساله) با حساسیت شنوایی طبیعی مورد بررسی قرار گرفتند. برای ارزیابی گوش داخلی آنها آزمون گسیل‎های گوشی گذرا در پنج وضعیت نشسته، به پشت خوابیده، به یک سمت خوابیده، سر در زاویه 30 درجه بالاتر و30 درجه پایین‎تر نسبت به سطح افق انجام پذیرفت. تحلیل اطلاعات با نرم افزار SPSS نسخه 17 انجام گرفت.
    یافته ها: میانگین کلی دامنه آزمون گسیل‎های گوشی گذرا در وضعیت به یک سمت خوابیده به طور معنی‎داری بیشتر از سایر وضعیت‎ها به دست آمد (01/0=p). بیشترین اختلاف دامنه بوجود آمده ناشی از وضعیت بدنی در فرکانس‎های بالاتر نسبت به فرکانس‎های میانی و پایین مشاهده شد.
    نتیجه گیری: یافته های پژوهش حاضر نشان داد که عامل وضعیت بدنی، تاثیر بارزی را بر عملکرد گوش داخلی دارا می‎باشد و تاثیر آن در فرکانس‎های بالا مشهودتر می‎باشد.
    کلیدواژگان: وضعیت بدنی، گوش داخلی، گسیل‎های صوتی گوشی گذرا
  • رحمت الله جدیدی، داود حکمت پو، عزیز اقبالی، فرشته معماری صفحات 28-40
    زمینه و هدف
    سرطان خون به دلیل شیوع زیاد در کودکان، میزان کشندگی بالا، هزینه های گزاف درمانی، زمان طولانی بستری شدن در بیمارستان، والدین و خانواده را شدیدا تحت تاثیر قرار می‎دهد. این مطالعه با هدف تبیین تجارب والدین دارای کودک مبتلا به سرطان خون انجام شد.
    مواد و روش‎ها: این مطالعه به روش کیفی و رویکردآنالیز محتوی انجام و جهت جمع آوری اطلاعات، از مصاحبه استفاده شد. مطالعه با نمونه‎گیری هدفمند شروع و در طی تکامل طبقات، با نمونه‎گیری نظری تا اشباع داده ها ادامه یافت. تعداد 22 نفراز والدین به مدت 2 ماه مورد مصاحبه قرار گرفتند. بررسی داده ها به روش تجزیه و تحلیل مداوم مقایسه‎ای انجام گردید.
    یافته ها: بریدن از زندگی، کوله بار مشکلات، کتمان سرطان از فرزند و دیگران، توکل به خدا، ازخودگذشتگی والدین، سازگاری، قصورات درمانی، تعاملات انسانی اثر بخش و تسهیلات بیمارستانی به عنوان کدهای سطح سوم ناشی از تبیین تجربیات والدین دارای فرزند سرطانی و«به بن بست رسیدن زندگی والدین» به عنوان تم یا درون مایه اصلی پدیدار شدند.
    نتیجه گیری: دراین پژوهش، تجارب والدین دارای کودک مبتلا به سرطان با ژرفای بیشتری مورد شناسایی قرارگرفت و در و نمایه اصلی این مطالعه یعنی«به بن بست رسیدن زندگی والدین» لزوم توجه همه جانبه به آنها را مورد تاکید قرار می‎دهد. از طرفی بهره‎گیری بیشتر از تجارب والدین کمک می‎کند تا با افزایش امیدواری آنها، انجام مراقبت‎های درمانی اثر بخش‎تر شود.
    کلیدواژگان: سرطان خون، کودکان، آنالیز محتوا، والدین
  • الهام جعفری، صدیقه کمالی، سعیده مظلوم زاده، فرانک شریفی صفحات 41-50
    زمینه و هدف
    سالمندی در مردان با کاهش متوسط و پیشرونده تستوسترون پلاسما همراه است. با این وجود، ارتباط کمبود نسبی آندروژن در مردان سالمند با علایم بالینی هم‎چنان مورد اختلاف نظر است. هدف این مطالعه بررسی ارتباط بین علایم کمبود آندروژن بر اساس پرسش‎نامه ADAM و سطح هورمون‎های جنسی در مردان بالای 40 سال می باشد.
    مواد و روش‎ها: این مطالعه مقطعی بر روی 171 مرد سالم بالای 40 سال انجام شد. اطلاعات دموگرافیک و پرسش‎نامه ADAM توسط هر یک از نمونه ها تکمیل شد. هم‎چنین، سطح سرمی هورمون‎های تستوسترون آزاد، استرادیول، LH و FSH با استفاده از روش الایزا اندازه‎گیری شد. داده ها با استفاده از آزمون های آماری مربع کای، من ویتنی و رگرسیون لوجستیک مورد بررسی قرار گرفتند.
    یافته ها: بر اساس پرسش‎نامه ADAM، علایم بالینی کمبود آندروژن در 85 نفر (7/49 درصد) از نمونه ها وجود داشته و سن رابطه معنی داری با نتیجه مثبت پرسش‎نامه ADAM داشت. ارتباط معنی داری بین نمره کلی بدست آمده از این پرسشنامه با هورمون های جنسی مشاهده نشد. در بررسی ارتباط هر یک از علائم سالمندی با سطح هورمون های جنسی، فقط علایم جنسی با سطح پایین تستوسترون ارتباط معنی داری داشتند.
    نتیجه گیری: علایم بالینی کمبود آندروژن نمی تواند به طور دقیق سطوح هورمون های جنسی در مردان سالمند را پیشگویی کند. با این وجود تشخیص هیپوگونادیسم در سالمندان مبتلا به اختلالات جنسی باید مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: آندروژن، مردان سالمند، هیپوگونادیسم، هورمون های جنسیelhamdjafari@gmail، com
  • مهدی رضایی، حسین هنری، علی محمد زند، lمحمد علی عارف پور ترابی صفحات 51-60
    زمینه و هدف
    سیاه‎زخم یک بیماری مشترک بین انسان و دام است. عامل ایجاد کننده بیماری، باکتری باسیلوس آنتراسیس می‎باشد که آنتی‎ژن حفاظت‎کننده و ناحیه یک فاکتور کشنده (LFD1) ایمونوژن‎های قوی این باکتری بوده و همواره به عنوان کاندیدای واکسن علیه باسیلوس آنتراسیس در نظر گرفته شده‎اند. هدف این مطالعه بیان و تخلیص LFD1 در باکتری Escherichia coli و تولید آنتی‎بادی پلی‎کلونال علیه آن در موش‎ سوری می‎باشد.
    مواد و روش‎ها: در این مطالعه تجربی، ژن LFD1 با جایگاه های برش آنزیمی BamHI و XhoI با واکنش PCR تکثیر و بعد از جداسازی، در وکتور بیانی pET28a(+) همسانه‎سازی گردید. به منظور بیان ژن، این وکتور به باکتری های صلاحیت‎دار E.coli-BL21(DE3)PLysS تراریخت شد. بیان ژن LFD1 تحت القایIPTG انجام و بعد از تخلیص پروتئین با استفاده از کروماتوگرافی تمایلی، آنتی‎ژن حاصل در چهار نوبت به موش‎های سوری تزریق شد. آنتی‎بادی پلی‎کلونال تولید شده در سرم موش‎ها اندازه‎گیری گردید.
    یافته ها: ژن LFD1 کلون شده در وکتور بیانی pET28a(+) به وسیله PCR، هضم آنزیمی و توالی‎یابی تایید شد. هم‎چنین پروتئین نوترکیب تولید شده به وسیله SDS-PAGE و لکه‎گذاری وسترن تایید گردید. در نهایت آنتی‎بادی پلی‎کلونال تولید شده از سرم موش‎ سوری جدا شده و به وسیله تست الایزا ارزیابی و تایید گردید.
    نتیجه گیری: با توجه به بیان مناسب، تولید آسان این آنتی‎ژن و تیتر آنتی‎بادی پلی‎کلونال تولید شده علیه آنتی‎ژن LFD1 به دلیل ایمونوژنیسیته آن در موش‎های سوری، می‎توان آن را به عنوان کاندید واکسن علیه سیاه‎زخم در نظر گرفت.
    کلیدواژگان: سیاه‎زخم، باسیلوس آنتراسیس، ایمونوژن، آنتی‎بادی پلی‎کلونال
  • فضل الله غفرانی پور، نسرین روزبهانی، حسن افتخار اردبیلی، ابراهیم حاجی زاده صفحات 61-71
    زمینه و هدف
    زنان بعد از زایمان در معرض خطر زندگی کم تحرک هستند. بر اساس مطالعات گذشته، خودکارآمدی سازه مهمی در تعیین مراحل تغییر و رفتار فعالیت جسمانی است. هدف این مطالعه تعیین ارتباط بین خودکارآمدی و مراحل تغییر و میزان فعالیت جسمانی در مادران ایرانی است.
    مواد و روش‎ها: در این مطالعه مقطعی، 300 مادر بعد از زایمان به صورت تصادفی از تمام مراکز بهداشتی درمانی شهر اراک انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده شامل پرسش‎نامه های یادآور 7 روزه فعالیت جسمانی، مراحل تغییر رفتار فعالیت جسمانی و خودکارآمدی فعالیت جسمانی بود. تجزیه و تحلیل داده ها به وسیله نرم افزار SPSSانجام شد.
    یافته ها: نود و یک درصد شرکت کنندگان در مراحل پیش تفکر، تفکر و آمادگی فعالیت جسمانی قرار داشتند. میانگین فعالیت جسمانی با شدت متوسط مادران 94/38±5/40 دقیقه در هفته بود. ارتباط معنی‎داری بین مراحل تغییر فعالیت جسمانی و انرژی مصرفی هفتگی ناشی از فعالیت‎های متوسط (001/0>p، 60/0=r) وجود داشت. هم‎چنین ارتباط معنی‎دار آماری بین خودکارآمدی با مراحل تغییر(001/0>p،50/0r=)، انرژی مصرفی هفتگی ناشی از فعالیت‎های متوسط (001/0>p، 40/0r=) و رفتار فعالیت جسمانی قبل از بارداری(001/0>p، 39/0 r=) به دست آمد.
    نتیجه گیری: میزان فعالیت جسمانی شرکت کنندگان کمتر از حداقل میزان توصیه شده فعالیت جسمانی منظم (150 دقیقه فعالیت جسمانی با شدت متوسط در هفته) بود. هم‎چنین در این جمعیت خودکارآمدی نقش مهمی در رفتار فعالیت جسمانی بازی می‎کند و لازم است در طراحی مداخلات ارتقاء دهنده فعالیت جسمانی در نظر گرفته شود.
    کلیدواژگان: فعالیت جسمانی، زنان بعد از زایمان، خودکارآمدی، مراحل تغییر
  • نفیسه سیدزاده اقدم، معصومه داودابادی، کتایون وکیلیان صفحات 72-76
    زمینه و هدف
    شاخص توده بدنی مادر به عنوان یکی از عوامل موثر بر سزارین ذکر شده است. هدف این مطالعه ارزیابی تاثیر اضافه وزن و چاقی بر میزان سزارین می‎باشد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه یک بررسی مقطعی است که بر روی 950 مادر باردار که جهت زایمان در 3 زایشگاه شهر اراک بستری شدند انجام شد. جهت جمع آوری اطلاعات از پرسش‎نامه ای استفاده شد که با روش مصاحبه و مشاهده تکمیل شد. نتایج حاصل با استفاده از نرم افزار آماری SPSS نسخه 5/11 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نسبت شانس سزارین خانم های با اضافه وزن و چاق نسبت به خانم های طبیعی افزایش معنی داری داشت(001/0p<) که نسبت شانس بعد از کنترل عوامل مخدوش کننده به ترتیب 29/3 و 55/3 به دست آمد.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج این مطالعه اضافه وزن و چاقی مادر عوامل خطر مستقلی برای سزارین محسوب می شوند.
    کلیدواژگان: سزارین، چاقی، اضافه وزن
  • مهناز عدالت نژاد، رضوان صادقی، پارسا یوسفی چایجان، مهدیه سادات غفاری صفحات 77-84
    زمینه و هدف
    تاثیر دیالیز کافی بر روی عوارض و مرگ و میر بیماران تحت دیالیز مزمن اثبات شده است. پایش بلادرنگ انتشار با استفاده از تغییرات سدیم به عنوان یک جایگرین برای اوره، اجازه می‎دهد تا در هر نوبت دیالیز، مکررا میزان کفایت دیالیز به روشی غیر تهاجمی اندازه گیری شود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مقطعی-تحلیلی، 156 جلسه دیالیز در بیماران تحت دیالیز مزمن، به وسیله روش دیااسکن موجود در ماشین های دیالیز AK 96 مورد ارزیابی قرار گرفت. کفایت دیالیز توسط فرمول های لگاریتمی دوگیرداس single-pool Kt/V اندازه گیری شد. مقادیر منتج از دو روش Kt/V محاسبه شده و online Kt/V با هم مقایسه شد. مقایسه در هر دو گروه به روش آنالیز آماری تی تست نمونه های جفتی انجام شد.
    یافته ها
    در این مطالعه بین مقادیر Kt/V محاسبه شده و online Kt/V، اختلاف معنی‎دار آماری وجود داشت. متوسط Kt/V محاسبه شده 18/0±1/1 و متوسط online Kt/V، 32/0± 77/0 بود(021/0=p). هم‎چنین همبستگی متوسطی بین مقادیر Kt/V محاسبه شده و online Kt/V وجود داشت(44/0=r، 012/0=p).
    نتیجه گیری
    علیرغم این که روش پایش بلادرنگ انتشار در مقایسه با Kt/V، کفایت دیالیز را کمتر برآورد می‎کند اما این وسیله هم چنان برای استفاده بالینی روشی مفید و قابل اعتماد است.
    کلیدواژگان: فرمول های دوگیرداس، همودیالیز، کفایت دیالیز، KT، V، پایش بلادرنگ انتشار
  • فرزاد ناظم، مجتبی ایزدی، مجید جلیلی، بهزاد کشاورز صفحات 85-93
    زمینه و هدف
    مطالعات همه‎گیر شناسی از ارتباط بروز نشانگان آسم با عواملی مانند زندگی کم تحرک، بیماری های متابولیک و قلبی-عروقی حکایت دارد. با این حال، نقش برجسته هر یک از مولفه های پروتکل‎های توان بخشی ورزش بر عملکرد ریوی بیماران آسم مزمن بحث انگیز است. هدف این مطالعه مداخله تمرین هوازی و یک ماه بی‎تمرینی بر بیماران آسم چاق می‎باشد مواد و روش‎ها: این پژوهش به صورت نیمه تجربی با طرح دو گروهی و آزمون قبل و بعد در 39 مرد میانسال چاق مبتلا به آسم خفیف و متوسط اجرا گردید. گروه آزمایش(19نفر) با ملاحظه دامنه ایمن شدت کار (15≥RPE>9) مدت3 ماه مطابق برنامه توان بخشی زیر بیشینه (50 تا80 درصد حداکثر اکسیژن مصرفی) به تمرین هوازی پرداختند. سپس یک ماه در وضعیت بی‎تمرینی قرار گرفتند. گروه شاهد (20 نفر) از تمرین هوازی به دور ماندند. پارامترهای اسپیرومتریک آزمودنی ها در شرایط پایه، سه ماه تمرین هوازی و یک ماه بی تمرینی به روش استاندارد اندازه گیری شدند.
    یافته ها: شاخص‎های عملکرد ریوی شامل FVC، FEV1/FVC، PEF، FEF%75 و MVV کاهش‎های معنی‎داری مشاهده شد. در این میان، الگوی تغییرات FEV1، FEV1/FVCو MVV حتی پس از گذشت یک ماه بی‎تمرینی هم‎چنان پایدار بود (05/0>p). تغیر معنی داری در متغیر های گروه شاهد رخ نداد(05/0)
    کلیدواژگان: آسم، عملکرد ریوی، چاقی، تمرینات ورزشی
  • علی خسروبیگی صفحات 94-103
    زمینه و هدف
    آسیب‎های ناشی از استرس اکسیداتیو به عنوان یک عامل مهم در ناباروری مردان مطرح است. هدف این مطالعه مرور نقش استرس اکسیداتیو در ناباروری مردان می باشد.
    مواد و روش‎ها: در این مطالعه مروری، جهت جستجوی مقالات از پایگاه های اطلاعاتی PubMed، Scopusو EBSCO-CINAHL استفاده گردید.
    یافته ها: تحت شرایط فیزیولوژیک، مقادیر پایینی از رادیکال‎های آزاد برای فعالیت طبیعی اسپرم‎ها ضروری می‎باشد و مقادیر بیش از حد گونه های فعال اکسیژن تولید شده به وسیله لکوسیت‎ها و اسپرم‎های نابالغ می‎تواند باعث آسیب به اسپرم‎ها گردد. در شرایط طبیعی بین تولید رادیکال‎های آزاد و فعالیت آنتی‎اکسیدانتی دستگاه تولید مثل مردان تعادلی وجود دارد. تولید بیش از حد گونه های فعال اکسیژن در مایع منی می‎تواند بر مکانیسم دفاع آنتی‎اکسیدانتی اسپرم و یا پلاسمای سمینال غلبه کرده و باعث استرس اکسیداتیو گردد. مطالعات اخیر سطح بالای رادیکال‎های آزاد را در 40-25 درصد مردان نابارور گزارش داده‎اند. استرس اکسیداتیو بر روی پارامترهای باروری اسپرم و نیز ظرفیت باروری آن تاثیر گذاشته و باعث کاهش احتمال بارداری می‎گردد.
    نتیجه گیری: استرس اکسیداتیو می‎تواند باعث ایجاد آسیب در اسپرم‎ها و در نتیجه کاهش احتمال بارداری در شرایط طبیعی و نیز در روش‎های کمک باروری گردد.
    کلیدواژگان: ناباروری مردان، استرس اکسیداتیو، گونه های فعال اکسیژن، اسپرم
  • غلامرضا نوری، ناصر کی خالی صفحات 104-109
    زمینه و هدف
    کانولاسیون ورید مرکزی مداخله‎ای رایج با انواع گوناگونی از عوارض جانبی مانند نوموتوراکس می‎باشد. اخیرا قانون انجام روتین گرافی قفسه سینه بعد از کانولاسیون دچار چالش شده است. هدف از مطالعه حاضر تدوین سیستم نمره دهی برای انتخاب بیماران نیازمند گرافی پس از کانولاسیون ورید مرکزی می‎باشد.
    مواد و روش‎ها: در این مطالعه مقطعی 210 بیمار نیازمند کانولاسیون ورید مرکزی وارد مطالعه شده و از نظر وجود عوامل خطرزای نوموتوراکس شامل شاخص توده بدن بالای30، سابقه بیماری آمفیزماتو یا جراحی گردن و قفسه سینه، سابقه کاتتریزاسیون، تعداد دفعات سوزن زدن و موقعیت نامناسب طی کانولاسیون و درمان با ونتیلاتور ارزیابی شدند. در نهایت گرافی قفسه سینه قبل و بعداز کانولاسیون و علائم بالینی بیماران مقایسه و حساسیت و ویژگی سیستم نمره دهی تعیین شد.
    یافته ها: میزان بروز نوموتوراکس 24/5 درصد بود. تعداد دفعات سوزن زدن، موقعیت بیمار و سابقه کاتتریزاسیون ارتباط معنی‎داری با بروز نوموتوراکس داشت(001/0>p). میزان نوموتوراکس در بیماران با نمره بالای 4 حدود 80 درصد بود که به طور معنی‎داری بیش از گروه با نمره کمتر از 4 بود(2/174:OR، 001/0>p). حساسیت و ویژگی سیستم نمره دهی مورد استفاده در نمره بالای 2 به ترتیب 8/81 درصد و 9/87 درصد به دست آمد.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه حاضر نشان داد که در بیماران با نمره کمتر از 2 احتمال بروز نوموتوراکس ناچیز بوده و انجام روتین گرافی قفسه سینه پس از کاتتریزاسیون لازم نیست ولی در موارد با نمره بیشتر از 4 شانس بروز نوموتوراکس زیاد بوده و انجام گرافی در فواصل زمانی نزدیک و حتی بیش از یک بار لازم به نظر می‎رسد.
    کلیدواژگان: کاتتریزاسیون ورید مرکزی، گرافی قفسه سینه، نوموتوراکس، سیستم نمره دهی
|
  • Ali Aghanuri, Mahmoud Mahmoudi, Mina Asadi, Fatemeh Mortaji, Hamideh Salehi, Kurosh Djafarian Pages 1-11
    Background
    In recent years، changes in the composition of Iranian population into aged population have increased the need for more information about the quality of life (QOL) of this group. Proper planning for this age group for increasing their quality of life depends on the identification of factors associated with QOL. The aim of the current study was to assess the quality of life and its relationship with the quality of diet in elderly people aged 60 years and more living in the urban areas of Markazi province.
    Materials And Methods
    This cross-sectional study was carried out on 165 elderly people in the urban areas of Markazi Province in 2010. Data obtained via general and QOL (SF-36) questionnaires and three 24-hour recalls on food. The quality of diet was measured using Healthy Eating index.
    Results
    The means of total SF-36، physical and mental components scores were 55. 66، 51. 32 and 57. 30، respectively. Additionally، the average overall healthy eating index score was 82. 83. The results showed that the total، physical، and mental components of SF-36 scores in the elderly were positively associated with the healthy eating index but not significantly (P=0. 2). QOL and diet scores were significantly associated with age، sex، education، previous employment، income، leisure activities، exercise، insurance، smoking، present disease، and drug consumption (P<0. 05).
    Conclusion
    The results showed that the QOL in the elderly was not related to their quality of diet.
    Keywords: Elderly, Healthy Eating Index, quality of life
  • Davood Bashash, Seyed H. Ghaffari, Maryam Kazerani, Kebria Hezaveh, Kamran Alimoghaddam, Ardeshir Ghavamzadeh Pages 12-20
    Background

    Since nearly 90% of patients with acute promyelocytic leukemia (APL) have high telomerase activity and significant shortened telomere length، these patients have، therefore، been suggested to be good candidates for the therapeutic intervention with telomerase inhibitors. This study was done to investigate the effects of BIBR1532، a non-nucleoside inhibitor of telomerase، on APL cells.

    Materials And Methods

    In this experimental study، for investigating the effect of BIBR1532، NB4 leukemic cells were cultured in the presence of various concentrations of BIBR1532. Succeeding apoptosis assay، Caspase-3 activity assay، and quantitative real-time PCR were applied to examine the effect of this drug on apoptosis percenage، enzymatic activity of Caspase-3، and quantitative expression of genes mRNA involved in apoptosis.

    Results

    The results showed that BIBR1532 induced apoptosis in NB4 cells in a dose-dependent maner. Moreover، real time PCR results showed that BIBR1532 led to a significant decrease in mRNA of Bcl-2 gene and signficant increases in transcription of Bax، PUMA، and Caspase-3.

    Conclusion

    Since treatment with BIBR1532 could exert rapid apoptotic cell death in NB4 cells andactivate cellular apoptosis route، anti-telomerase-based therapy can regarded as a suitable strategy for APL treatment. Patients with progressive shortening of telomere length and high levels of telomerase activity are suitable candidates for treatment with telomerase inhibitors.

    Keywords: Acute promyelocytic leukemia, apoptosis, BIBR1532, telomerase inhibitors
  • Arash Bayat, Akram Poorbakht, Sanaz Soltanparast, Hasan Hadadzadeh, Golshan Mirmomeni Pages 21-27
    Background
    Otoacoustic emissions (OAEs) are faint sounds generated within the inner ear that can be regarded as a sensitive tool for reflecting inner ear status. There are various factors that may influence OAE recording. One such factor that has not been extensively examined to date is body position. The aim of this study was to examine the effect of body position on the OAE responses of adults with normal hearing.
    Materials And Methods
    In an analytic cross-sectional study، 26 normal hearing adults (18-25 years old) were evaluated. Transient OAEs (TEOAEs) were recorded in five different positions: supine، sitting، side-lying، 30°-Up، and 30°-down to evaluate their inner ear function. Data were analyzed using SPSS software 17.
    Results
    Mean TEOAE amplitude values were significantly higher in the side-lying position compared to other positions (P=0. 01). The most significant TEOAE amplitude differences were observed at the high frequencies (3000 Hz and 4000 Hz) in side-lying position orientation compared to low and medium frequencies.
    Conclusion
    The results from the present study revealed that body position has a remarkable effect on inner ear function، and this effect is more obvious at high frequencies.
    Keywords: Body position, inner ear, transient otoacoustic emission
  • Rahmat Alah Jadidi, Davod Hekmatpou, Aziz Eghbali, Fereshteh Memari Pages 28-40
    Background
    Leukemia، due to its widespread prevalence، high mortality rate، high treatment expenses، and long hospital stay، influences the families and their children to a great extent. This study was done to explore the experiences of parents whose children suffer from leukemia.
    Materials And Methods
    Using qualitative research approach with applying content analysis method، 22 participants were interviewed in two teaching hospitals during 2 months. The study started by purposive sampling and continued by a theoretical one till data saturation. The obtained data were constantly analyzed through content analysis method.
    Results
    Data analysis showed that “finding no solution in life، having a lot of problems، errors in treatment، concealing the illness، faith in God، parents’ devotion، hospital facilities، and consistency were the level 3 codes of parents’ experiences and “parents’ reaching a dead-end in life” was the main theme or core category of this study.
    Conclusion
    Using a qualitative approach for exploring the experiences of parents with a child suffering from blood cancer helped recognize them more profoundly than quantitative methods. On the other hand، “parents’ reaching a dead-end in life” as the theme shows the importance of attention to parents’ problems. Using these experiences can increase hope among parents and help conduct the treatment more effectively.
    Keywords: Blood neoplasm, children, content analysis, parents
  • Elham Jafari, Sedigheh Kamali, Saeedeh Mazloomzadeh, Sharifi Pages 41-50
    Background
    Aging in men is characterized by a progressive، moderate decrease in plasma testosterone. However، the associations of partial androgen deficiency of the aging male with clinical symptoms are controversial. This study investigates the association between the androgen deficiency symptoms (based on ADAM questionnaire) and sex hormone levels in men over 40 years old.
    Materials And Methods
    This cross-sectional study was carried out on 171 healthy men over 40 years old. Demographic data and ADAM questionnaire were completed by each patient. Also، serum levels of free testosterone، estradiol، LH، and FSH were determined using the ELISA method. The data was analyzed by Chi-squared، Mann-whitney U test and Logistic Regression Test.
    Results
    Based on ADAM questionnaire، 85 patients (49. 7%) had androgen deficiency symptoms، and there was a significant relationship between these symptoms and age. However there was no significant correlation between the total score of the questionnaire with sex hormones، and only sexual symptoms were significantly associated with low testosterone levels.
    Conclusion
    It seems that the clinical symptoms of androgen deficiency cannot precisely predict the levels of sex hormones in elderly men. Nevertheless، hypogonadism diagnosis can be clinically suspected when symptoms of sexual dysfunction are present
    Keywords: Androgen, Aging men, Hypogonadism, Sex hormones
  • Mehdi Rezaee, Hosein Honari, Ali Mohammad Zand, Mohammad Ali Arefpour Torabi Pages 51-60
    Background
    Anthrax is a common disease among human and livestock which is caused by Bacillus anthracis. Bacillus anthracis has two strong immunogenic proteins: Protective antigen (PA) and lethal factor domain I (LFD1) that have always been considered as vaccine candidates against Bacillus anthracis. The aim of this study is to express and purify the lethal factor domain I (LFD1) in Escherichia coli and produce polyclonal antibody against it in mice.
    Materials And Methods
    In this experimental study، LFD1 gene was amplified with BamH I and Xho I restriction site by PCR. After isolation، the gene was cloned to the expression vector pET28a (+). This vector was transformed to E. coli-BL21 (DE3) PLysSto to express LFD1 gene. The expression of LFD1 gene was induced by IPTG. After protein purification by affinity chromatography، the produced antigen was injected into mice for four times. Then the produced polyclonal antibody in mice serum was evaluated.
    Results
    The cloned LFD1 gene in pET28a (+) vector was confirmed by PCR، enzymatic analysis، and sequencing. The expressed and purified recombinant protein was confirmed by SDS-PAGE and Western blotting. Finally، the isolated polyclonal antibody from mice serum was evaluated and confirmed by ELISA test.
    Conclusion
    Noticing the appropriate expression، easy purification of LFD1، and the titer of produced polyclonal antibody against LFD1 in mice due to its immunogenicity، it can be considered as a good vaccine candidate against anthrax.
    Keywords: Anthrax, Bacillus anthracis, immunogen, polyclonal antibody
  • F. Ghofranipour, Nasrin Roozbahani, H. Eftekhar Ardabili, E. Hajizadeh Pages 61-71
    Background
    Postpartum women are a population at risk for sedentary life. Previous studies have shown that self-efficacy is an important determinant of stage of change and exercise adherence. This study evaluates the relationship between self-efficacy and stage of change and physical activity (PA) behavior in Iranian mothers.
    Materials And Methods
    In this cross-sectional study، 300 postpartum mothers were selected randomly from all health centers in Arak. The instruments used in this study included the 7-day PA recall، stages of exercise adoption tool، and self-efficacy for exercise scale. Data analysis was performed using SPSS software.
    Results
    Ninety-one percent of the participants were in the pre-contemplation، contemplation، and preparation stages of change. Mean score for moderate PA was 38. 94±40. 5 minutes a week. Significant relationships were found between the stages of PA behavior change and METs of weekly energy expenditure from moderate activities (r=0. 60، P<0. 001). Also، statistically significant relationships were found between self-efficacy and the stages of PA behavior change (r=0. 50، P<0. 001); weekly energy expenditure from moderate activities (r=0. 40، P<0. 001)، and pre-pregnancy PA behavior (r=0. 39، P<0. 001).
    Conclusion
    The level of PA of the participants was less than the recommended minimum level for regular PA behavior (150 minutes of moderately intense PA per week). In this population، self-efficacy plays an important role in PA behavior and it should be taken into consideration in designing interventions for improving PA behavior.
    Keywords: Physical activity, postpartum women, self, efficacy, stage of change
  • Nafiseh Seyyedzadeh Aghdam, Masoomeh Davoodabadi, Katayoon Vakilian Pages 72-76
    Background
    Maternal body mass index is one of the effective factors in cesarean section. The aim of this study was to evaluate the effect of maternal overweight and obesity on the rate of cesarean section.
    Materials And Methods
    This cross-sectional study was conducted on 950 pregnant women admitted for delivery to three maternal hospitals in Arak، Iran. Data were collected via a questionnaire completed through interview and observation. The results were analyzed using SPSS software version 11. 5.
    Results
    Cesarean odds ratio in overweight and obese women compared to normal weight women showed significant increases (p<0. 001). After controlling for the confounding factors، these values were 3. 29 and 3. 55، respectively.
    Conclusion
    The results of this study indicate that maternal overweight and obesity are independent risk factors for cesarean delivery.
    Keywords: Cesarean section, obesity, overweight
  • Mahnaz Edalat-Nejad, Rezvan Sadeqi, Parsa Yousefichaijan, Qaffari Pages 77-84
    Background
    Adequately delivered hemodialysis dose has been shown to have a distinct impact upon the morbidity and mortality of patients on chronic dialysis therapy. Online conductivity monitoring (OCM) using sodium flux as a surrogate for urea allows for repeated measurement of hemodialysis adequacy in each treatment session.
    Materials And Methods
    In this cross-sectional study، 156 treatment sessions in patients undergoing chronic hemodialysis were assessed by measurement of the conductivity performed by Diascan in AK 96 dialysis machines. Dialysis adequacy was measured by daugirdas logarithmic estimates of single-pool Kt/V. Values of calculated Kt/V and simultaneously obtained online Kt/V were compared. Statistical analysis was performed using paired sample t-test.
    Results
    There was a statistically significant difference between calculated Kt/V and online Kt/V in this study. The mean calculated Kt/V was 1. 1±0. 18 and mean online Kt/V was 0. 77±0. 32 (p<0. 001). There was a moderate correlation between calculated Sp Kt/V and on-line Kt/V (r =0. 44، p=0. 012).
    Conclusion
    Despite the underestimation of hemodialysis adequacy by online conductivity monitoring in comparison with Sp Kt/V، it is a useful tool in clinical practice.
    Keywords: Daugirdas formula, hemodialysis, hemodialysis adequacy, Kt, V, online conductivity monitoring
  • Farzad Nazem, Mojtaba Izadi, Majid Jaliliu, Behzad Keshvarz Pages 85-93
    Background
    Epidemiological studies have shown the relationship between incidence of asthma symptoms and environmental factors، such as sedentary lifestyle and metabolic and cardiovascular diseases. However، the role of exercise rehabilitation protocols on lung function in obese adult patients with chronic asthma is a controversial issue. The aim of the present study is to evaluate the impact of aerobic exercise on lung function in obese middle-aged men with chronic asthma.
    Materials And Methods
    This semi-experimental study was conducted on 39 obese middle-aged males with mild and moderate asthma. The experimental group (n=19) with regard to the safe range 15≥ RPE>9 followed the sub-maximal rehabilitation exercise program (50 to 80% HRmax intensity) for 3 months. Then، they underwent one month of detraining. The control group (n=20) did not have any form of aerobic exercise. Spirometric parameters in base، three months of training، and one month of detraining were measured by standard methods.
    Results
    Indicators of lung function، including FVC، FEV1/FVC، PEF، FEF%75، and MVV significantly decreased. The pattern of changes in FEV1، FEV1/FVC، and MVV remained stable even after a month of detraining (p<0. 05). However، no significant changes occurred in the dependent variables of the control group (p>0. 05).
    Conclusion
    It seems that the incidence of physiological adaptations of aerobic exercise، as a non-pharmacologic clinical factor، after the one-month detraining period affected the spirometric parameters in obese asthmatic patients
    Keywords: Asthma, lung function, obesity, physical exercise
  • Ali Khosrowbaki Pages 94-103
    Background
    There is growing evidence that damage to spermatozoa by reactive oxygen species (ROS) plays a key role in male infertility. This study was done to review the role of oxidative stress in male infertility.
    Materials And Methods
    In this review article، PubMed، Scopus، and EBSCO-CINAHL databases were used for finding the relevant studies.
    Results
    Under physiological conditions، a certain level of ROS is necessary for normal sperm function. However، an excessive level of ROS produced by leucocytes and immature sperms can cause damages to spermatozoa. Oxidative stress develops when there is an imbalance between ROS production and antioxidant defense system in male reproductive tract. High levels of ROS have been detected in the semen samples of 25-40% of infertile men. Oxidative stress can induce detrimental effects on standard seminal parameters and fertilizing capacity of spermatozoa.
    Conclusion
    Oxidative stress can induce impaired sperm function that results in poor pregnancy rate in natural conditions and assisted reproduction.
    Keywords: Male infertility, oxidative stress, reactive oxygen species, spermatozoa
  • Gholam Reza Noori, Naser Keykhali Pages 104-109
    Background
    Central venous catheterization (CVC) is a common procedure associated with various side effects such as pneumothorax. Recently، the routine post-catheterization chest X-ray has been challenged. The aim of the present study was to design a scoring system for selecting patients requiring radiography after CVC procedure.
    Materials And Methods
    In this cross-sectional study، 210 patients requiring CVC were enrolled in the study and pneumothorax potential risk factors، including body mass index>30، history of neck or chest surgery، emphysematous disease، history of catheterization، number of punctures، inappropriate position during CVC، and treatment with ventilator were recorded. Finally، chest radiography and clinical signs before and after CVC were compared and scoring system sensitivity and specificity were determined.
    Results
    Incidence of pneumothorax was 5. 24%. The number of punctures and patient''s position and history of catheterization showed significant associations with pneumothorax development (p<0. 001). Pneumothorax incidence in patients with score> 4 was 80% which was significantly higher than patients with score<4 (OR: 174. 2، p<0. 001). Sensitivity and specificity of using the scoring system at cut-off score> 2 were 81. 8% and 87. 9%، respectively.
    Conclusion
    The results of this study showed that pneumothorax development risk is very low in patients with score<2 and there is no need for post CVC routine chest X-ray. However، in patients with score>4، pneumothorax development risk is high and it seems that chest radiography with close intervals even more than one time is necessary. Further studies are recommended to validate the proposed scoring system.
    Keywords: Central venous catheterization, chest X-ray, pneumothorax, scoring system