فهرست مطالب

محیط زیست جانوری - سال چهارم شماره 1 (بهار 1391)

فصلنامه محیط زیست جانوری
سال چهارم شماره 1 (بهار 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/03/15
  • تعداد عناوین: 10
|
  • زهرا غریب شوریجه، هادی استوان، مصطفی حقانی صفحه 1
    در بررسی فونستیک کنه های شکارگر خانواده فیتوزئیده (Phytosiidae) که در منطقه مرودشت و شیراز از سال 1389 تا 1390 انجام گرفت، تعداد 8 گونه از کنه های این خانواده متعلق به زیرخانواده های Amblyseiinae و Typhlodrominae از چهار جنس جمع آوری و شناسایی شدند. اسامی کنه های شناسایی شده به تفکیک زیرخانواده بشرح زیر است:Subfamily Amblyseiinae Muma، 1961: Neoseiulus barkeri (Hughes، 1948); Neoseiulus marginatus (Wainstein، 1961); Neoseiulus zwoelferi (Dosse، 1957); Proprioseiopsis messor (Wainstein، 1960); Neoseiulus sugonjaevi (Wainstein & Abbasova، 1974); Phytoseiulus persimilis (Athias-Henriot).
    Subfamily Typhlodrominae: Typhlodromus (Anthoseius) khosrovensis (Arutunjan، 1971); Typhlodromus (Anthoseius) bagdasarjani (Wainstein & Arutunjan، 1967).
    کلیدواژگان: Phytosiidae، تنوع گونه ای، استان فارس
  • محمد سوداگر، سعیده کیوانلو، فهیمه بقایی صفحه 13
    به منظور بررسی تاثیرعصاره گاماروس در غذاگیری بچه ماهی قره برون انگشت قد جوان (Acipenser percicus)، آزمایشی به مدت دوماه و نیم در کارگاه خصوصی واقع در همت آباد شهر گرگان انجام گرفت. برای انجام این آزمایش، عصاره گاماروس با آب مقطر مخلوط شد و در سه غلظت (1:75، 1:50 و 1:25) و هر یک با سه تکرار به جیره غذایی بچه ماهی قره برون انگشت قد جوان اضافه گردید. آزمایش در مخازن پلاستیکی 500 لیتری که با حجم آبی 200 لیتر آبگیری شده بود، انجام گرفت. 30 عدد بچه ماهی قره برون با وزن متوسط (25/0±98/5 گرم) درون مخازن ذخیره سازی و روزانه در 4 وعده تا حد سیری کامل تغذیه شدند. در پایان دوره آزمایش فاکتورهای رشد و بازماندگی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج بدست آمده نشان داد که افزودن عصاره گاماروس در جیره غذایی بچه ماهی قره برون انگشت قد جوان سبب بهبود فاکتورهای رشد و کاهش ضریب تبدیل غذایی(FCR) شده است. اگرچه همه تیمارها نسبت به شاهد دارای اختلاف معنی داری بودند، اما بهترین شاخص های رشد در تیمار گاماروس متوسط مشاهده شد و اختلاف معنی داری در میزان بازماندگی بین تیمارها مشاهده نگردید.
    کلیدواژگان: قره برون، تغذیه، عصاره گاماروس، فاکتور های رشد
  • سعید خاکی صحنه، محمد کابلی، افشین علیزاده شعبانی، زهرا نوری، عبدالله یاری صفحه 21
    پازن (capra aegagrus) گونه ای است از راسته زوج سمان و خانواده گاوسانان (Bovidae). این گونه در طبقه آسیب پذیر (vu) لیست سرخ IUCN قرار دارد و در اکثر مناطق کوهستانی ایران که دارای امنیت کافی است، پراکندگی دارد. ولی متاسفانه در سال های اخیر جمعیت آن در اکثر زیستگاه-های کشور در اثر شکار غیرمجاز به شدت کاهش یافته است. در تحقیق حاضر عوامل موثر بر پراکندگی این گونه در منطقه حفاظت شده لشگردر طی سال های 1389 تا 1390 بررسی گردید. متغیرهای محیطی شامل: عوامل توپوگرافیک، عوامل اقلیمی، ویژگی های پوششی، عوامل زمین شناسی به همراه داده های حضور و عدم حضور پازن در 61 نقطه ثبت و تجزیه و تحلیل داده ها بر مبنای رگرسیون منطقی دوتایی انجام شد. نتایج نشان داد که پارامترهای شیب، ارتفاع، درصد پوشش گیاهی و میانگین دمای سالانه موثرترین پارامترهای زیستگاهی برحضور پازن در منطقه حفاظت شده لشگردر می باشند. همچنین نقش شیب به واسطه همبستگی بالای آن با سایر پارامترهای موثر و نقش آن در گریزگاه برای پازن بارزتر از سایر پارامترهاست.
    کلیدواژگان: پراکندگی، پازن، شیب، گریزگاه، لشگردر، همدان
  • شهره مسائلی، همایون حسین زاده صحافی، مرتضی علیزاده، حسین نگارستان صفحه 37
    در این تحقیق رشد، فاکتورهای خونی و ارزش های غذایی ماهیان قزل آلا در آب لب شور و شیرین مورد بررسی قرار گرفت. صد و هشتاد عدد بچه ماهی قزل آلا با وزن 1/0±1/47 گرم در 6 حوضچه پلی اتیلنی با ظرفیت 5/1 مترمکعب آب رهاسازی گردید. بدین منظور دو تیمار هر یک با 3 تکرار در نظر گرفته شد و در طول دوره آزمایش سعی شد کلیه شرایط ثابت نگهداشته شود. غذادهی در طول دوره پرورش به میزان یکسان برای هر تکرار و با توجه به درجه حرارت آب و توده زنده ماهی ها صورت گرفت. هر 15 روز یکبار از هر دو تیمار مراحل زیست سنجی ماهیان انجام شد. پس از گذشت 126 روز ماهیان بصورت زنده به آزمایشگاه انتقال و پس از زیست سنجی وزن و طول، ماهی ها بیهوش شدند و خونگیری مستقیم از قلب انجام گردید. فاکتورهای خونی مورد نظر اندازه گیری شد و همچنین آنالیز شیمیایی ماهیچه آنها صورت پذیرفت. نتایج نشان داد رشد ماهیان در آب لب شور بعد از مرحله سوم زیست سنجی افزایش معنی داری نسبت به تیمار دیگر نشان داد. فاکتورهای خونی شامل:، WBC، RBC، Hb، Hct، MCV، MCH Lymp Throm و MCHCو یون پتاسیم درماهیان آب لب شور افزایش معنی داری نسبت به آب شیرین نشان داد (05/0>P). آنالیز شیمیایی ماهیچه نشان داد میزان چربی و ماده خشک بطور معنی داری در ماهی های آب شیرین بیشتر بود (05/0>P).میزان رطوبت لاشه در ماهی های آب لب شور نسبت به آب شیرین بیشتر بود و اختلاف معنی داری نشان داد (01/0>P).
    کلیدواژگان: قزل آلای رنگین کمان، آب لب شور، آب شیرین، فاکتور های خونی، آنالیز لاشه، رشد
  • سیامک یوسفی سیاهکلرودی صفحه 45
    به منظور بررسی تنوع ژنتیکی تمساح مردابی (Crocodylus palustris) ایران، پس از انتخاب 5 ایستگاه در استان سیستان و بلوچستان، برای نمونه برداری و استخراجDNA از فلس ده تمساح، از ژن Tau-Crystallin (tissue-type eye lens tau-crystallin) استفاده گردید. پس از تکثیر جایگاه 648 جفت بازی بوسیله PCR، از تکنیک SSCP استفاده شد. برای مشاهده چند شکلی فضایی تک رشته ای (SSCP) محصولات PCR از ژل پلی آکریل آمید 8 درصد و رنگ آمیزی نیترات نقره استفاده گردید. در این تحقیق، در جمعیت تمساح مردابی ایران در جایگاه مورد مطالعه 1 آلل دیده شد که بیانگر عدم وجود تنوع ژنتیکی در ژن Tau-Crystallin می باشد.
    کلیدواژگان: تمساح مردابی، تنوع ژنتیکی، ژن Tau، Crystallin، تکنیک SSCP
  • محمد فرهنگی، ماهان سلمرودی صفحه 49
    اثرات زئولیت غنی شده بر افزایش نرخ بقاء بچه ماهیان قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss) با تاکید بر حفظ شرایط محیط زیست در آزمایش مسمومیت با آمونیاک مورد بررسی قرار گرفت. آزمایشات تحت شرایط آزمایشگاه به مدت 24 ساعت اجرا شد. بچه ماهیان مورد آزمایش با میانگین (± انحراف معیار) وزنی 4±52 گرم و طول 3±21 سانتیمتر انتخاب شده بودند. تحت شرایط ثابت، 15 عدد ماهی قزل آلای رنگین کمان در معرض غلظت کشنده آمونیاک کل (N-NH4) قرار گرفتند. به منظور غنی سازی، زئولیت ها قبل از استفاده بطور مکرر درمعرض محلول 10 درصد نمک طعام و درجه حرارت 90 درجه سانتیگراد به مدت 30 دقیقه قرار گرفتند. در غلظت کشنده آمویناک (25 میلی گرم در لیتر) مقادیر 1، 3، 5، 7 و 8 گرم در لیتر از زئولیت غنی شده استفاده شد. نتایج حاصل از آزمایش اختلاف معنی داری را دربین گروه های آزمایشی نشان داد(P<0.05). کاربرد 8 گرم در لیتر زئولیت غنی شده توانست از تلفات ماهی جلوگیری کند. علائم رفتاری ماهیان در طول آزمایش مورد بررسی قرار گرفت. به منظور بررسی اثرات آسیب شناسی، از آبشش ماهیان مقاطع بافتی تهیه شد. ضایعات مشاهده شده در آبشش ماهیان شامل: پرخونی، خونریزی، ادم و نکروز سلولهای پوششی بود.
    کلیدواژگان: آمونیاک، آبشش، زئولیت غنی شده، مسمومیت، قزل آلای رنگین کمان، Oncothynchus mykiss
  • مهران لقمانی، پروین صادقی صفحه 57
    برای شناسایی و بررسی وضعیت سنگفرش های مرجانی خلیج چابهار، عملیات میدانی پس از شناسایی 4 ایستگاه بعنوان نقاط مرجانی در سال 1387 آغاز و تا پایان سال در 3 مرحله انجام گرفت. جهت مطالعه وضعیت پوشش مرجان ها که در آن 8 فاکتور اصلی مد نظر بود، از روش ترانسکت خطی (LIT) در دو محدوده ی عمقی 3-2 متر و 8-5 متر استفاده شد. در نهایت 20 گونه مرجان سخت از 14 جنس و 9 خانواده و یک گونه مرجان نرم شناسایی گردید. خانواده Faviidae دارای بیشترین تعداد گونه ها بود. طبق بررسی های بعمل آمده گونه های Favia favus، Favia matthaii، Platygyra daedalea و Siderastrea savignyanaدر تمام ایستگاه ها مشاهده گردیدند. کمترین تعداد گونه ها در ایستگاه 4 (تیس) وجود داشتند. بیشترین درصد پوشش مرجان زنده در عمق 3-2 متر با 35 درصد در ایستگاه 3 و بیشترین میزان پوشش مرجان های مرده در ایستگاه 1 دیده شد. بیشترین پوشش مرجان های زنده در عمق 8- 5 متر در ایستگاه 2و1 ثبت و بیشترین میزان مرجان های مرده در این عمق باز هم در ایستگاه 2 دیده شد. در بررسی اندیس توسعه (DI) و وضعیت (CI)، در عمق 2-3 متری ایستگاه چهارم میزان استرس بالا (28/0-) و همچنین وضعیت میزان رشد و توسعه مرجانی بسیار ضعیف (75/0-) بود و ایستگاه 3 از نظر شاخص توسعه و شرایط در وضعیت خوبی بود. ایستگاه 4 در عمق 8-5 متری، فاقد اکوسیستم مرجانی بود و طبق محاسبه اندیس توسعه این زیستگاه برای رشد مرجان ها مناسب نمی باشد و طبق محاسبه در این عمق ایستگاه های 1و2 دارای وضعیت توسعه خوب و شرایط محیطی و میزان استرس معمولی می باشد.
    کلیدواژگان: سنگفرش های مرجانی، اندیس توسعه و وضعیت، دریای عمان، خلیج چابهار
  • نعیمه فکری*، شهلا جمیلی، محمود رامین، علیرضا ولی پور، عباسعلی زمینی صفحه 69

    دیازینون آفتکشی ارگانوفسفره است که مصارف زیادی در کشاورزی و خانگی دارد و برای کنترل حشرات در خاک، گیاهان، میوه و سبزیجات مورد استفاده قرار میگیرد. سموم ممکن است تغییرات سیتوپاتولوژیکی و رفتاری زیادی را در ماهی و دیگر ارگانیسمهای آبزی بوجود آورند. بیشتر مطالعات سم دیازینون روی تاثیر آن بر تغییرات بیوشیمیایی و فیزیولوژی متمرکز شده اند و کمتر به نوسانات هماتولوژیک پرداختهاند. در این تحقیق اثر سم دیازینون روی آنزیم کولین استراز، لاکتات دهیدروژناز، گلوکز و کورتیزول بچه ماهی سفید بررسی گردید. به این منظور 120 عدد بچه ماهی با میانگین (± انحراف معیار) وزن (1±11) گرم در 4 تیمار و 3 تکرار در نظر گرفته شد. با توجه به اینکه غلظت LC50 این سم در آزمایشات قبلی تعیین گردیده بود، مقادیر (25، 50 و 75) درصد از غلظت کشنده سم دیازینون 60 درصد بعنوان تیمارهای مختلف این آزمایش انتخاب گردید. برای اضافه کردن سم، یک محلول استاندارد با غلظت های 6 سی سی، 12 سی سی و 18 سی سی تهیه و میزان 25، 50 و 75 درصد از غلظت کشنده دیازینون را محاسبه کرده و توسط پیپت مدرج به وان های100 لیتری حاوی ماهی اضافه گردید. مطالعه فاکتورهای استرس و آنزیمی در معرض سم در غلظت های یاد شده از LC50 نشان داد که مقادیر شاخص های استرس (گلوکز و کورتیزول) در گروه آزمایشی بیشتر از گروه کنترل بود (P<0.05). تفاوت معنی دار آماری از لحاظ لاکتات دهیدروژناز در بین گروه آزمایشی و کنترل قابل مشاهده نبود. (P>0.05) همچنین مقدار آنزیم کولین استراز بطور معنی داری کمتر از گروه شاهدگردید (P<0.05).

    کلیدواژگان: ماهی سفید، Rutilus frisii kutum، دیازینون، استرس، آنزیم
  • شادی خاتمی، تورج ولی نسب، پرویز توکلی کلور، مازیار یحیوی، سیامک بهزادی صفحه 85
|
  • Zahra Gharib Shourijeh, Hadi Ostovan, Mostafa Haghani Page 1
    During 2010-2011, a faunistic survey of mites family Phytoseiidae in Marvdasht and Shiraz region (Fars province) was conducted after different samples were taken from soil, trees, crops and weeds. In this study 8 species from 4 genera belonging to subfamilies were identified. Among the identified species, 5 species are recorded for the first time from Fars province(*). Some determined specimens are listed as: Subfamily Amblyseiinae (Muma, 1961): Neoseiulus barkeri* (Hughes, 1948); Neoseiulus marginatus* (Wainstein, 1961); Neoseiulus zwoelferi* (Doss, 1957); Proprioseiopsis messor (Wainstein, 1960); Neoseiulus sugonjaevi* (Wainstein & Abbasova, 1974); Phytoseiulus persimilis (Athias-Henriot) and Subfamily Typhlodrominae: Typhlodromus (Anthoseius) khosrovensis * (Arutunjan, 1971) and Typhlodromus (Anthoseius) bagdasarjani (Wainstein & Arutunjan, 1967).
  • Mohammad Sudagar, Saeideh Keivanloo, Fahimeh Baghaei Page 13
    In a feeding trial for 75-day, gammarus extracts were added to juvenile Acipenser percicus diets at different levels in order to evaluate its effects on growth and survival rate. In this study, three different dietary levels of extracts (1:25, 1:50 and 1:175) were added to feeding amount of juvenile A. persicus with three repetition. This experiment was carried out in 500 liters PVC tanks which were filled with about 200 liters of water. Thirty of Beluga juveniles with average weight of 5.98±0.2g) were stocked in tanks and then fed up four times a day. Growth and survival factors were analyzed at the end of experiment time. The results showed that the addition of extracts in diets led to more improvement of growth factor and increasing of FCR. Although, treatments compare to control had significant differences but the best values of improvement of growth index was achieved in gammarus extracts with average level of 1:50. There was no significant difference in survival rate between treatments (P> 0.05).
  • Saeid Khaki Sahneh, Mohammad Kaboli, Afshin Alizadeh Shabani, Zahra Nouri, Abdolah Yari Page 21
    The wild goat (Capra aegagrus), belong to Artiodactyla order and Bovidae family, that is listed as vulnerable (A2cde) by IUCN Red list, and dispersal in the most mountainous areas which has adequate security. Unfortunately, during recent years, there was a decrease drastically in its population in the most habitats due to the illegal hunting. In this study, the factors that may affect the distribution of this species have been studied during 2010 to 2011 in the Lashgardar protected area. Different environmental variables such as topography, climate, vegetation cover, and geology along with the presence/absence data in 61 locations were recorded. The analysis was conducted using binary logistic regression. Results showed that slope, altitude, vegetation cover and average annual temperature were the most distressing environmental factors defining the presence of the species in this area. In this regard, the slope had the greatest impact among all other variables due to its relation to other parameters.
  • Shohre Masaeli, Homauon Hosseinzadeh Sahafi, Morteza Alizadeh Page 37
    In this investigation rainbow trout growth rate, blood factors, food valuables were studied in fresh and brackish water. For this reason, some 180 young rainbow trout with weight of 47.10 0.1g were released in 6 polyethylen basins with capacity of 1.5m3 water. Two treatments with three repetitions were done. At the time of testing, feeding for each repetition was done with trend to water degree and fish biomass. The biometery from each fish was done and recorded every 15-day. After 126 days, the live fishes were transferred to libratory and after biometry, their weight and length; all blood desired factors were measured with taking blood from their hearth. Also chemical analyzed of their muscle was done. The results showed that fish growth in brackish water from after third biometry process showed significant increase. With due attention to other treatment amount of WBC, Hb, HCT, MCV, MCH, MCHC, Lymp Throm and K+ in brackish water showed significant increase compared to fresh water (P<0.05(. Also chemical analyze test showed that the amount of fat, dry material in brackish water fishes had a significant difference (P<0.05). Wet amount of fish’s muscle in brackish water was higher compare to freshwater and had significant differences (P<0.05).
  • Siamak Yousefi Siahkalrodi Page 45
    In order to study genetic diversity of Iranian Mugger (Crocodylus palustris), after chosen 5 regions in Sistan and Balochestan province, sampling and DNA extraction from 10 Mugger scab, Tau-Crystallin gene (tissue-type eye lens tau-crystallin) was used. The SSCP technique was used after amplifying of 648 bp in PCR. For observing of SSCP band from PCR product, %8 Polyacrylamide and silver staining were used. In this study, there was 1 allele which showed no fenetic diversity in Tau-Crystallin gene of Iranian Mugger.
  • Mahan Salamroodi, Mohammad Farhangi Page 49
    The experiment was done during 24 hours in laboratory conditions. Fifteen fishes with mean weight of 524g and total length of 213cm exposed to lethal concentration of total ammonia (N-NH4) under stable conditions. For zeolite enrichment, zeolites frequently were exposed to solution of 10% NaCl and temperature of 90ºC for 30 minute. In lethal concentration of ammonia (25mg/l), amount of 1, 3, 5, 7, 8g/l enriched–zeolite was used. The results showed, there was significant difference between treatments (P<0.05). Using 8g/l enriched–zeolite could prevent mortality of fishes. Behavioral symptoms were investigated during tests. Samples were taken from gill of fishes and histopathological sections were prepared. The major lesions in the gills were hemorrhage, hyperplasia, edema and epithelial cells necrosis.
  • Mehran Loghmani, Parvin Sadeghi Page 57
    For identify and study of coral reefs in Chabahar Bay, field study started after four coral stations were chosen in 2008 and was conducted in three stages by the end of the year. For investigating the status of coral cover; eight main factors were considered. LIT method elected in two depths of 2-3m, and 5-8m. Finally, 20 hard coral species of 14 geneses and 9 families and one soft coral species were identified. The most species were belonged to Faviidae families. Favia favus, F. mattahi, Platygyra daedalea and Siderastrea savignyana observed in all stations. Station (4) had lowest species. The highest percentage of live coral cover in 2-3m depth with 35% was observed in station 3 and the highest dead coral was seen in station 1. In 5-8m depth, stations 1 & 2 had the highest live corals and highest dead corals were observed in station 2. The DI and CI indexes in 2-3m depth the highest stress (- 0.28) was observed in station4 and development and growth status was very weak (- 0.75). Station 3 in term of DI and CI indexes had a good status. In 5-8m depth, station 4 has no corals ecosystem and also on index results this habitat is not suitable for corals development and growth. In this depth, stations 1 and 2 had good condition and stress rate.
  • Naiame Fekri, Shahla Jamili Page 69

    Diazinon is an organophosphate pesticide that is widely used in agriculture and household for controlinf of soil insects, plants, fruits and vegetables. Toxics may create cytopathology and behavioral changes in fishes and other aquatic organisms. A further study on the effects of the pesticide diazinon has been focused more on physiological and biochemical changes and very rare on hematologic fluctuations. For this reason, 120 kutum with average weight of (11±1g) were selected in 4 treatments with 3 replicates. The LC50 concentration of the toxin was determined in previous experiments (25, 50 and 75%) of the lethal concentration of diazinon 60% were considered for this experiment. For adding the toxic, a standard solution with 6cc, 12cc and 18cc concentration used with 25, 50 and 75% of LC50 was calculated and with a pipet added to 100lit tub with fish. Stress factors, cortisol and glucose were statistically (P<0.05) increased in higher levels of diazonon. There was no significant difference in terms of lactate Dehydrogenase between experimental groups and control (P>0.05). Level of cholinesterase in experimental groups were significantly lower than the control (P <0.05).

  • Shadi Khatami, Tooraj Valinassab, Parviz Tavakooli Kolvar, Marziar Yahyavi, Siamak Behzadi Page 85