فهرست مطالب

مطالعات راهبردی بسیج - پیاپی 54 (بهار 1391)

نشریه مطالعات راهبردی بسیج
پیاپی 54 (بهار 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/02/12
  • تعداد عناوین: 7
|
  • صفحه 5
  • محمدباقر حبی صفحه 7
    هدف از اجرای این تحقیق، بررسی چگونگی ایفای نقش بسیج در پیشگیری و مقابله با آسیبهای روانی - اجتماعی بسترساز جنگ نرم است. در این راستا، سوالات زیر مطرح است: 1. آسیبهای اجتماعی و روانی بسترساز جنگ نرم کدامند؟ 2. نقش بسیج در پیشگیری و مقابله با آسیبهای اجتماعی و روانی بسترساز جنگ نرم چیست؟
    روش پژوهش، توصیفی – تحلیلیاست. همچنین از فن دلفی استفاده شده است. جامعه مورد مطالعه، بسیجیان، مسئولان بسیج و مردم است. حجم نمونه بر اساس جدول مرگان شامل 2325 نفر است. انتخاب نمونه ها به صورت خوشه ایچند مرحله ای انجام شد. ابزار پژوهش، پرسشنامه محقق ساخته ساختارمند است. داده های این پژوهش پس از ورود به رایانه با نرم افزار آماری SPSS و آزمونهای آماری پارامتریک و غیر پارامتریک مناسب با سوالات پژوهش مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    نتایج تحلیل عاملی نشان می دهد که آسیبهای بسترساز جنگ نرم به ترتیب اولویت عبارتند از: 1. آسیبهای اقتصادی، 2. آسیبهای روان شناختی: آسیبهای فرهنگی در حوزه های سیاسی، اعتقادی و اجتماعی، 3. آسیبهای خانواده. نقشهای بسیج در پیشگیری و مقابله با آسیبها به ترتیب عبارتند از: 1. توانمندسازی روانی - اجتماعی، 2. افزایش باور های اعتقادی و معنوی، 3. به کارگیری توان امنیتی و انتظامی، 4. امر به معروف و نهی از منکر.
    کلیدواژگان: آسیبهای روانی - اجتماعی، جنگ نرم، پیشگیری، بسیج
  • مصطفی ملکوتیان*، مجتبی قلی پور صفحه 27
    جهان در ربع آخر قرن بیستم شاهد وقوع انقلاب هایی بوده است که از لحاظ علل، روند و برون دادهای انقلابی شباهت چندانی با انقلاب های پیشین نداشته اند. انقلاب اسلامی ایران، انقلاب های آمریکای لاتین و نیز انقلاب های اروپای شرقی، تحلیل های نظری گسترده ای را که در باب جامعه شناسی انقلاب صورت گرفته بود، منسوخ کردند. تا پیش از وقوع این دسته از «انقلاب های متفاوت» بیشتر نویسندگان درباره انقلاب بر انقلاب هایی مانند انقلاب انگلستان(1640)، انقلاب فرانسه(1789)، انقلاب روسیه(1917) و انقلاب چین(1949) تمرکز کرده و عمدتا براساس داده های این انقلاب ها به تئوری پردازی پرداختند که نتیجه آن سه نسل متفاوت از نظریه های انقلاب بود. اما رخ دادهای انقلابی دهه های پایانی قرن بیستم و ازجمله انقلاب اسلامی ایران به گفته برخی از برجسته ترین صاحب نظران پدیده انقلاب، منشا گذار تئوریک به سوی نسل چهارم نظریه های انقلاب گردیده اند. ما در این مقاله تلاش می کنیم تا ضمن بررسی اجمالی سیر نظریه های انقلاب از نسل اول تا چهارم، به بررسی نقش و جایگاه انقلاب اسلامی ایران در تحول مباحث انقلاب و گذار از نسل سوم به نسل چهارم نظریه های انقلاب بپردازیم.
    کلیدواژگان: انقلاب، نظریه های انقلاب، انقلاب اسلامی ایران، نسل چهارم نظریه های انقلاب
  • مجید نجات پور، مصطفی محمدی، امید اصغری، حیدر شهریاری صفحه 49
    یکی از تحولات دوران معاصر در عرصه نظام بین الملل، انقلاب اطلاعات و فناوری ارتباطات است. تحت تاثیر این فناوری ها، جنگ، تغییر و تحولات گسترده ای به خود دیده که از آن جمله می توان به جنگ نرم و تحول مفاهیمی چون امنیت در فضای سایبرنتیک اشاره کرد. به واقع؛ امروزه فناوری های اطلاعاتی و ارتباطاتی موجب تغییر ماهیت جنگها و ایجاد فضاهای جدیدی برای فعالیت انسانی شده اند. همچنین تحت تاثیر انقلاب ارتباطاتی، اشکال جدیدی از جنگ مانند جنگ مجازی(سایبری) به وجود آمده و شکل سنتی جنگ مانند جنگ روانی، متاثر از این انقلاب تغییر کرده است.
    مقاله حاضر علاوه بر بررسی ابعاد مفهومی فضای سایبرنتیک، به تاثیرات این انقلاب در حوزه های مختلف نظامی و ظهور اشکال جدیدی از جنگ پرداخته است. نتیجه اینکه، ماهیت جنگ در دوران معاصر با استفاده از فناوری های اطلاعاتی و ارتباطاتی تحول یافته است و شاهد وقوع جنگهای متفاوت در عرصه نظام بین الملل هستیم که از آنها تحت عنوان جنگهای ناهمگون، اطلاعاتی، نرم، مجازی و غیره نام برده می شود. تبیین اشکال جنگهای متاثر از پیشرفتهای ارتباطی از جمله جنگ مجازی، از جمله اهدافی است که این پژوهش درصدد پاسخ دادن به آنهاست. در این راستا، فرضیه مقاله این است که: فناوری اطلاعات و ارتباطات به شکل گیری جنگهای نوینی تحت عنوان جنگ مجازی منجر شده است.
    کلیدواژگان: ارتباطات، فناوری ارتباطات، سایبرنتیک، خشونت، جنگ نرم، جنگ مجازی
  • سیدعبدالرضا حسینی، محمد بازرگانی، تقی رضایار، ابوالقاسم مردمی * صفحه 71

    عنوان بسیج ده ها میلیونی که در نیمه دوم سال 1387 توسط مقام معظم رهبری به جای ارتش 20 میلیونی مطرح شده و در لایحه برنامه پنج ساله پنجم به تصویب رسیده است، ضرورت دارد برای تحقق آن چاره اندیشی علمی و منطقی شده و طرحی تدوین شود؛ به طوری که بتواند از طریق شناسایی عوامل و ایجاد تحولی که شرایط جامعه و بسیج را برای عضویت عمومی در بسیج با ماهیت داوطلبی و ارزش محوری فراهم آورد، عملی کند.
    در این تحقیق، ابعاد، مولفه ها و گویه های الگوی مفهومی، پس از اعتبارسنجی و تایید آنها با آلفای کل 79%، از طریق روش های آماری (توصیفی تحلیلی و پیمایشی)، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته، سازگاری درونی آنها تایید شده است. میزان تاثیر و تاثر ابعاد و مولفه ها و همچنین رتبه بندی اهمیت هر یک از آنها نسبت به تحقق بسیج ده ها میلیونی و نیز ارتباط مستقیم و معنی دارشان با آن، ثابت و الگویی برای این طرح ارائه شده است.

    کلیدواژگان: منابع انسانی، نیروی داوطلب، بسیج، ارتش 20 میلیونی، بسیج ده ها میلیونی
  • محمود چاقری، شهرام توفیقی، احمد عامریون، علی اکبر کریمی زارچی صفحه 83
    در عصر حاضر محیط های سازمانی به صورت فزاینده ای در حال تغییر و دگرگونی است. بنابر این، سازمانها به منظور بقا و پویایی، مجبورند خود را با تغییرات محیطی منطبق کنند. تغییرات سازمانی موجب تغییر در محتوای شغل، دسته بندی های اجتماعی، موقعیت اجتماعی، درآمد، محل کار، شرایط استخدام، باور ها، ارزشها و مفروضات کارکنان می شود. پیدایش تغییر در مولفه های مذکور بر شاخصهای سلامت سازمان اثرگزار است. شاخصهایی از قبیل برخورداری کارکنان از روحیه ای بالا، وجود همکاری گروهی و تشریک مساعی بین کارکنان، برنامه ریزی و سازماندهی صحیح، وجود اثربخشی در سازمان و... از شاخصهای سلامت سازمان محسوب می شوند. تحقیق حاضر از نوع توصیفی بوده، به صورت مقطعی در سال 1389 انجام شده است. در این تحقیق، میزان شاخصهای سلامت سازمانی در دو واحد سازمانی مستقل که به نحوی با بسیج در ارتباط بودند، قبل و بعد از اجرای تغییرات، بررسی و تغییرات ایجاد شده در هر کدام از آنها ارزیابی شد. نتایج تحقیق نشان داد که شاخصهای سلامت سازمان در تحولات سازمانی دچار تغییر می شوند؛ اما نوع تاثیر تغییرات و تحولات سازمانی بر شاخصهای سلامت سازمان، با توجه به نوع، ماهیت و روش اعمال آنها، در سازمان های مختلف متفاوت است. لذا لازم به نظر می رسد که بعد از تحولات سازمانی، شاخصهای سلامت سازمان اندازه گیری شده، معایب ایجاد شده در آنها در هر سازمانی به طور جداگانه بررسی و راهکار هایی برای بر طرف کردن آنها طراحی شود.
    کلیدواژگان: تغییر سازمانی، شاخصهای سلامت سازمان، سلامت سازمانی
  • مهدی سبحانی نژاد، عبدالله افشار، غلامرضا محمدی صفحه 97
    پژوهش حاضر به شیوه کیفی و مبتنی بر تحلیل اسنادی و مصاحبه پژوهی با شیوه هم اندیشی انجام شده و هدف آن، تبیین راهکارهای ارتقای بصیرت بسیجیان بوده است؛ لذا تلاش شده مجموعه ای از راهکارهای عملیاتی ارتقای بصیرت بسیجیان از مجموعه مراجع دینی به همراه دیدگاه های صاحب نظران متخصص، احصا، طبقه بندی و ارائه شود. برای دستیابی به این هدف، ضمن تحلیل اسنادی منابع و مراجع اسلامی، برگزاری جلسات هم اندیشی با حضور کارشناسان و استادان دانشگاهی و مصاحبه با کارشناسان و برخی صاحب نظران حوزوی و دانشگاهی، دیدگاه های ایشان در خصوص موضوع، گردآوری، طبقه بندی و ارائه شد.
    در مجموع یافته های پژوهش، عمده ترین راهکارهای ارتقای بصیرت بسیجیان عبارتند از: توجه به نقش مساجد، تحلیل تاریخی حوادث انقلابی و فتنه انگیز در طول تاریخ، گفتگو با نخبگان و خواص، توجه به نقش روحانیت، تقویت نقش متولیان و فعالان فرهنگی، توسعه و گسترش فعالیت رسانه های جمعی، توجه به بصیرت در محیط های دانشگاهی، رصد کردن توطئه دشمنان و دشمن شناسی(منافق شناسی)، افزایش اطلاعات سیاسی- اجتماعی بسیجیان، تقویت مبانی اعتقادی، تلاش برای رفع شبهات اعتقادی - سیاسی، طراحی و اصلاح امور ساختاری با محوریت بصیرت افزایی، توسعه فعالیتهای فرهنگی- اجتماعی بصیرت زا، توجه به ایام الله و برنامه ریزی های این ایام، تقویت معنویت و ارتباط با خدا در بسیجیان، سازماندهی، هدایت و اداره فعالیتهای نیروهای بسیجی، تامین زیرساختها و برقراری نظام تحقیقاتی مناسب، توسعه نظام اطلاع رسانی جامع، حمایت از ایجاد و توسعه تشکلها و انجمنهای علمی، ایجاد نظام مشارکت جویی برای همکاری با سایر سازمان های مرتبط.
    کلیدواژگان: راهکارها، بصیرت، بسیجیان
|
  • M.B.Hobbi Page 7
    The aim of this study was to assess the role of Baseej in preventing and combating the Psychosocial harms paving the ground for soft warfare. Our main questions were: 1- what are these Psychosocial harms? 2- The role of Baseej in preventing and combating these Psychosocial harms? We used a descriptive-analytical method for this study along with Delphi technique The studied group included members of Baseej government officials and ordinary people. According to Morgan،s tabe, sample size was 2325 persons. Sample selection was performed with a cluster, multi-stage method. An organized questionnaire designed by the researcher was used in this study. The gathered data were entered and analyzed using Spss as well as appropriate parametric and non-parametric tests. The result of factorial analysis reveal that these harms according to their priority، include: 1- Economic harms: 2- Psychological hams: cultural harms in political ideological and social areas 3- family harms. The roles of Baseej in preventing and combating these harms include: 1- Psychosocial empowerment 2- Augmenting ideological and spiritual belifes 3- Applynig policing and security powers 4- Encouraging the good and preventing the evil deeds.
    Keywords: Psychosocial harms, Soft war fare, Preventing Baseej
  • Mostafa Malakootian*, Mojtaba Gholipoor Page 27
    The world has witnessed the occurrence of revolutions In the quarter of the zoth century that have not been very similar to other revolutions before them. The Islamic revolutions of Iran, revolutions in latin America and also in Eastern Europe, have made the widespread theoretical analyses about the sociology of revolution, nearly irrelevant. Prior to this group of “different revolutions” most authors had focused on revolutions such as those in England (1640) France (1789) Russia (1917) and China (1949) and tried to theorize on the basis of the data from these revolutions, which resulted in three different generations of theories regarding revolutions. However the revolutionary events of the last decades of the 20th century including the Islamic Revolution of Iran، as some of the most prominent authors have argucd have becom the source of a theoretical trend toward the fourth geruration of theories about revolutions. We will try in this paper to assess the role Of the Islamic revolution of Iran in developments in the issue of revolutions and the course of theories of revolution from the third to the fourth gereration during a concise discussion on the four generations of theories regarding revolutionary movements.
    Keywords: revolution theories, of revolution Islamic revolution, of Iran, 4th gereration of theories of revolution
  • M.Nejatpour, M.Mohammadi, O.Asghari, H.Shahriari Page 49
    One of the recent developments in the international arena has been the revolution in Information and communication technologies (ICT). These technologies have had great impacts and caused extensive changes and developments in the concept of war in the concept of war in cluding such issues as soft war and security in cyber space. Indeed, these technologies have changed the essence of ware and created new space s for human activities. Also under the influence of such developments new forms of war (e. g: virtual or cyber war) have emerged and the traditional forms of war (e. g: psychological war) are signi ficantly changed. The present paper, in addition to discussion on conceptual dimensions of cyber space, tries to explain the impacts of this revolution on different military areas and emergence of new forms of war. There fore, we are now witnessing different kinds of war There for we are now witnessing different kinds of war in the international scene، because of new developments in ICT used in war fare. These include: asymmetrical warfare, info war, soft war & virtual war on the basis of our hypothesis: ICT has resulted in emergence of new forms of war fare, generally called virtual war, we will try to explain these new forms of warfare that have emerged as a result of developments in ICTs.
    Keywords: communications, communication technology, cybernetics, violence, soft war, virtual war
  • A.Abdol Hosseini, M.Bazargani, T.Rezayar, A.Mardomi Page 71

    The new title” Baseej with tens of millions of members” was introduced by the supreme leader of Iran in the first half of 2008, to replace the title of “the army of 20 millions” and was approved by the parliament in the 5th national dere lopment plan. It is necessary to provide plans and programs to realize this idea so that through? relevant factors, we can be able to create a situation where volunteering for membership in Baseej on the basis of true believing in its ideals will be attaired. In this research, we analysed the dimensions, vectors and statements of the conceptual model after verifying them on the basis of a total alpha of 79 percent, using different statistical methods (descriptive-analytic and measuring), and achieved a confirmation of their internal compatibility. The scale of interactions various dimensions and vectors، as well as ranking of their importance for realization of this idea and their direct and significant relation with it has been proven and a model for it presented.

    Keywords: Human resource, volunteer, Baseej, army of 20millions, tens of millions Baseej
  • A.Karimi Zarchi, A.Ameriyoan, S.Towfighi, M.Chaghary Page 83
    Organizational environments in modern times are increasingly engaged in different kinds of change. Hence، Organizations have to adapt themselves with environmental changes result in various changes in contents of gobs, social grouping، social status, income, workplace, employment conditions, beliefs, values and ideas of employee. These in their turn will affect organizational health indicators, including employees spirit, team work and cooperation among them, correct planning & effectiveness. The present study has been a descriptive one, carried out in 2010. In this study, two independent organizational units both somehow affiliated with Baseej, underwent organizal changes and indicators of organizational health, before and after these changes, were assessed. The results showed that in these conditions indicators change، but the effects vary in different units depending on kind, content and methods of implementing changes. Hence it seems neccssary that after organizational changes, these indicators be assessed in order to final probable discrepancies and provide solution for correcting them.
    Keywords: Organizational change, Indicators of organizational health, organi
  • M.Sobhani Nejad, A.Afshar, G.Mohammadi Page 97
    The present study، aimed to explain the methods of advancing the insight of Baseej members was a qualitative one based on document analysis and questionnaire data hence we trieol to gather, classify and present a collection of operational methods for advancing the insight of Baseej members on the basis of religious references along with view points of relevant expert in this regard. In order to attain this goal in addition to analysis of Islamic document and reference texts specific sessions with academics and experts were held and interviews with experts and some academic and religious scholars were performed to gather their opinions in this regard to be classified and presented. The result showed the most significant methods for advancing the insight of Baseej members to be: the role of mosques، historical analysis of revolutionary and incerdiary events throughout the history dialogues with elites the role of reliaious scholars enhancing the role of cultural activists development and expansion of media activities paying attention to insight in academic environments observing the enemies، plots increasing the sociopolitical know ledge of Baseej members reinforcing their ideological bases trying to clarify ideological- political misgivings planning and rectifying infrastructural affairs to reinforce insight expanding socio-cultural activities that reinforce insight paying attention to special retigious ceremonies and planning for these events reinforcing spirituality and relation with god among Baseej members organizing Baseej members activities providing appropriate infrastructures for research developing a comprchcnsive information system ¬supporting formation and development of scientific & know ledge based societies، providing system for sharing know ledge and cooperation with relevant organizations.
    Keywords: Methods, insight, Baseej members