فهرست مطالب

مطالعات راهبردی بسیج - پیاپی 53 (زمستان 1390)

نشریه مطالعات راهبردی بسیج
پیاپی 53 (زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/10/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • صفحه 5
  • رضا کلهر صفحه 7
    بی شک، وجود نهادهای اجتماعی خودجوش یا سامان یافته می تواند نقش بسیاری در پویایی جامعه ایفا کند. حرکتهای اجتماعی نیازمند محرکهایی است که بتواند به صورت مستمر و زایا، جامعه را به حرکت درآورده یا برای آن جامعه اهدافی را ترسیم کند که جذابیت آن اهداف، موجب حرکت جامعه برای نیل به آنها باشد.
    در جامعه اسلامی - ایرانی نیز هدف پیشرفت جامعه و ملت، از آنچنان جذابیتی برخوردار است که به عنوان محرکی اجتماعی عمل می کند و می تواند موجهای اجتماعی خاصی را به وجود آورد که این امواج با قصد رسیدن به آن اهداف، نوعی انرژی هم افزایی یافته را برای جامعه و ملت تولید کند.
    در این میان، بسیج به عنوان یک نهاد اجتماعی، چه نوع ماهیتی برای خود تعریف می کند و چگونه می تواند در این میدان، نقش آفرینی کند؟ پاسخ این پرسش، محور اصلی این مقاله است که با ذکر مقدماتی، به تبیین آن پرداخته ایم.
    کلیدواژگان: الگوی اسلامی، ایرانی پیشرفت، بسیج، نقش آفرینی بسیج، سرمایه اجتماعی، ایرانیت، اسلامیت، انقلاب اسلامی
  • ولی الله نقی پورفر، محمود جعفرپور * صفحه 23

    بی شک تدوین الگوی اسلامی- ایرانی پیشرفت، نیازمند در نظر گرفتن مولفه هایی است که بدون توجه به آنها، فرایند تدوین الگو به نتیجه مطلوب نخواهد رسید. این مقاله به مولفه های موثر بر تدوین الگوی اسلامی- ایرانی پیشرفت در حوزه مطالعات سازمانی پرداخته است. نخستین مولفه، «بازتعریف مفاهیم سازمانی» است؛ زیرا در دانش سازمانی مورد نیاز کشور در چارچوب الگوی اسلامی- ایرانی پیشرفت، نه مهندسی مجدد مفاهیم غربی به حل مسائل سازمان های کشور کمک خواهد کرد و نه مهندسی معکوس. لذا ضروری است بسیاری از مفاهیم در حوزه های مختلف مطالعات سازمان و مدیریت، از جمله: حوزه ساختار و طراحی سازمان، مدیریت منابع انسانی و مدیریت رفتار سازمانی، بازتعریف شوند. دومین مولفه، «تبیین اصول مدیریت اسلامی در سازمان» است. مدیریت اسلامی با توجه به اهداف، ماموریتها و رسالت اصلی خود، تفاوتهایی با سایر انواع مدیریت دارد و از این رو، تبیین اصول آن در الگوی اسلامی- ایرانی پیشرفت کاملا ضروری است. سومین مولفه مورد مطالعه نیز «مدیریت فرهنگ کار و سازمان» است. در این مولفه بر این مهم تاکید شده که اسلامی بودن در مطالعات فرهنگ سازمانی، تاکید بر فرهنگ کار است و از این رو، به تبیین جایگاه و نسبت آن با الگوی پیشرفت، پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: الگو، پیشرفت، الگوی اسلامی، ایرانی پیشرفت، مولفه، مدیریت، سازمان
  • عبدالله بانشی صفحه 51
    بدون تردید، پیشرفت و توسعه هر کشوری در همه ابعاد فردی، سازمانی و اجتماعی، مستلزم داشتن الگویی متناسب با مبانی فلسفی و نظام اعتقادی خاص همان کشور است. از آنجا که توسعه و پیشرفت متکی به عملکرد و بهره وری تک تک سازمانهاست، می توان از مولفه مدیریت سازمانها به عنوان پایه اصلی پیشرفت بر اساس الگوی توسعه یاد کرد. امروزه رهبری سازمانی به عنوان رکن اساسی مدیریت، یکی از تاثیرگذارترین متغیرهای دستیابی به اثربخشی سازمانی محسوب می شود؛ متغیری که با تاثیرگذاری و نفوذ بر عامل نرم سازمانی، اسباب تسهیل و تسریع تحقق اهداف سازمانی را میسر و زمینه ساز دستیابی چشم انداز و اهداف راهبردی سازمان و کشور می شود. رهبری سازمانی اسلامی نیز در این مسیر مهم، با دارا بودن شاخصها و معیارهای مطلوب، ایده آل و ارزشی، ترسیم کننده نقطه آرمانی در سازمان بوده، با ارائه الگوهای مناسب و اثرگذار، به مثابه عامل موثری در تشویق و تحریک سایر مولفه های سازمانی در جهت پیشبرد و تحقق الگوی اسلامی- ایرانی پیشرفت در همه ابعاد، ایفای نقش می کند. در همین راستا، در این مقاله با روش مطالعه اسنادی و کتابخانه ای، ضمن اشاره به جایگاه الگوی پیشرفت در دو وضعیت فعلی و آتی، به برخی از ابعاد، مولفه ها و شاخصهای مطلوب رهبری سازمانی اسلامی و همچنین به جایگاه این ابعاد در الگوی مذکور و نقش رهبری سازمانی اسلامی در تحقق اثربخشی سازمانی پرداخته می شود.
    کلیدواژگان: پیشرفت، الگوی اسلامی، الگوی ایرانی، رهبری سازمانی، رهبری سازمانی اسلامی
  • محبوبه حبیبی بدرآبادی صفحه 67
    در دهه های پایانی قرن بیستم، مفهوم توسعه اجتماعی به نحوی خاص و به عنوان یکی از ملزومات توسعه پایدار مورد توجه قرار گرفت. در این راستا، برنامه های متعددی برای کمک به کشورها در دستیابی به توسعه اجتماعی تدوین و شاخصهای گوناگونی برای ارزیابی عملکرد کشورها در این خصوص تبیین شد. اما اغلب این شاخصها و برنامه ها به وسیله نظریه پردازان غربی و بر اساس اصول و ارزشهای این دسته از جوامع تعیین شده است و به همین دلیل، برای جامعه اسلامی - ایرانی ما کارایی لازم را ندارد؛ زیرا تعیین غایت مطلوب هر جامعه و سیر تکامل قابل قبول برای آن، بدون توجه به فرهنگ و ارزشهای آن جامعه، امکان پذیر نیست. بر این اساس، در این مقاله با بهره گیری از مفهوم مدینه فاضله در اندیشه فلاسفه بزرگ مسلمان همچون: فارابی، ابن سینا و صدرالمتالهین، ضمن ارائه تصویری از جامعه مطلوب اسلامی، شاخصهایی برای حرکت جامعه در این مسیر ارائه شده است.
    کلیدواژگان: توسعه اجتماعی، الگوی اسلامی، ایرانی پیشرفت، فلسفه اسلامی، توسعه پایدار
  • سید حسین ابطحی، هانیه آرزمجو صفحه 85
    اگر بناست که اسلام و ایران عزت و رونق سابق خود را بازیابند و از پیشگامان مسیر توسعه در دنیا باشند، لازم است که تاسی از الگوهای غربی را کنار گذاشته، به تناسب زیرساختهای فرهنگی، اجتماعی و جغرافیایی خاص کشور و آموزه های اسلامی، به ایجاد الگویی جدید برای پیشرفت و توسعه اقدام کنیم و این الگو، راهگشای دستیابی به هدف والای ما؛ یعنی رسیدن انسان به ایده آل الهی نامحدود و مسئولیت آفرین شود. در این مجال تلاش شده است پس از بیان اهمیت و تبیین مفهوم الگوی اسلامی- ایرانی پیشرفت و اهمیت توجه به حوزه زندگی فردی در این الگو، با به کارگیری رویکرد چارچوب منطقی، مسیر دستیابی به اهداف مورد نظر در حوزه زندگی فردی، مشخص و شیوه ای اجرایی برای پیاده سازی الگو پیشنهاد شود. در نهایت، شاخصهایی برای اندازه گیری میزان دستیابی به اهداف تعیین شده تا بتواند ابزاری مناسب برای نشان دادن نقشه راه دستیابی به اهداف و همچنین میزان دستیابی به این اهداف باشد. در این پژوهش از نظرات خبرگان حوزه های مختلف برای شناسایی شاخصها در سه بعد عقلانیت، معنویت و عدالت استفاده شد که در نهایت، منجر به استخراج 108 شاخص شد. سپس با به کارگیری پرسشنامه بسته، این شاخصها مورد بازنگری و ارزیابی مجدد قرار گرفتند و با روش آماری مقایسه میانگین ها، 54 شاخص برای ارزیابی میزان دستیابی به اهداف الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت انتخاب شدند.
    کلیدواژگان: الگوی اسلامی، ایرانی پیشرفت، شاخصهای الگوی پیشرفت، رویکرد چارچوب منطقی
  • محمود جعفرپور صفحه 111
    تدوین الگوی اسلامی- ایرانی پیشرفت به عنوان الگویی بومی و منطبق با فرهنگ اسلامی ایرانی، مدتی است که به عنوان یک دغدغه اساسی، مورد توجه اندیشمندان کشور قرار گرفته است. تدوین این الگو، بی شک نیازمند رعایت بایسته ها و الزاماتی است که بدون توجه به آنها، فرایند تدوین الگو به نتیجه مطلوب رهنمون نخواهد شد. بر این اساس در مقاله حاضر، بایسته ها و الزامات موثر بر تدوین الگو به دو دسته کلی عام و خاص تقسیم شده است. مقصود از بایسته ها و الزامات عام، مواردی است که در تمام حوزه های تدوین الگو، توجه به آنها ضروری است و در واقع از عمومیت برخوردار می باشند.
    بر این اساس اولین مولفه عام مورد بحث در مقاله، «فرهنگ و مدیریت فرهنگی» است؛ در مدیریت فرهنگی، اساس مدیریت بر مبنای توجه به فرهنگ است و هدف نهایی هر نوع تغییر و تحولی، بهبود کیفی نظام اعتقادات، باورها و ارزش-های متعلق به فرهنگ آن جامعه است. از آنجا که انسان برای رسیدن به رشد و پیشرفت، نیازمند در اختیار داشتن شناخت دقیقی از خود است، دومین مولفه مورد مطالعه، «هویت؛ شناخت، بازسازی و تقویت آن» است. سومین مولفه مورد مطالعه، «استقلال و استقلال طلبی» است که می توان از آن به خوداتکایی نیز تعبیر نمود. چهارمین مولفه مورد مطالعه، «تولید علم» می باشد که در آن راه های رسیدن به دانش بومی مورد بررسی قرار گرفته است و پنجمین مولفه نیز «عدالت» می باشد که به تبیین جایگاه و نسبت آن با الگوی پیشرفت، پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: الگو، الگوی اسلامی، ایرانی، مولفه عام، پیشرفت
|
  • Reza Kalhor Page 7
    Undoubtedly, spontaneous social institutions can play a strong role in making the society dynamic. Social movements require forces that can drive the society in a productive and continuous way, or sets appealing goals and objectives for the society that can drive the society towards meeting them. In our Islamic-Iranian society, the goal of having an advanced society is so appealing that serves as a social instigator, and can produce specific social waves that can generate the synergized energy for the society and the nation. Here, what sort of identity does Basij- as a social institution- define for itself? And how can it play a role in this area? The answer to this question is the main axis of this article, which we explain by referring to some basics.
    Keywords: the Iranian_Islamic model of progress_Basij_Basij playing a role_social asset_Iranian identity_Islamicity_Islamic Revolution
  • Valiollah Naghipurfar, Mahmud Jafarpur Page 23

    Undoubtedly, formulating the Iranian-Islamic model of progress requires that parameters be taken into account, without which the process of formulating the model will never lead to an optimal result. This article has addressed the parameters that can have an effect on formulating the Iranian-Islamic model of progress in the domain of organizational studies. The first parameter is “redefining organizational concepts”, because-in the organizational knowledge that the country needs to acquire within the framework of the Iranian-Islamic model of progress- neither will the reengineering of the Western concepts, nor reverse engineering contribute to the solving of the problems faced by the country’s organizations Therefore it is necessary that many of the concepts in different areas of organizational studies be redefined including structuring and designing the organization, management resource human and management of organizational behavior. The second parameter is “the explanation of Islamic management principles” in the organization. There are some differences between Islamic managementin terms of its missions, objectives, and calling- and other management systems, a fact that makes the explanation of its principles in the Iranian-Islamic model of progress necessary. The third parameter under study is “work and corporate culture management”. This parameter emphasizes that Islamization in corporate culture studies underlines work culture. So, it sets to explain the place where it stands and its relation with the model of progress.

    Keywords: model, progress, the Iranian, Islamic model of progress, parameter, management, organization
  • Ebadollah Baneshi Page 51
    Undoubtedly, progress and development in any country in all personal, organizational and social aspects depend on having a model in proportion to the philosophical foundations and ideological system in that country. Because of the fact that progress and development depends on performance and productivity in every organization, the parameter of organizations management can be mentioned as the main basis for progress on the basis of the model of development. Today, organizational leadership as the fundamental element of management constitutes as the most influential variable for achieving organizational effectiveness, one that furnishes the grounds for enabling and accelerating the process of meeting organizational objectives, and paves the way for gaining a perspective of, and the strategic objectives of, the organization and the country in general. Having optimal, ideal, and value-based measures and criteria, Islamic organizational leadership delineates the point of ideal proportion in the organization. Also, as an influential factor in encouraging and promoting other organizational parameters towards promoting the Iranian-Islamic model of progress in all aspects, it plays its role by providing effective and convenient models. This article, which uses a library and documentary study method, addresses a few optimal aspects, parameters, and indicators of Islamic organizational leadership as well as the place of the model of progress and the role played by Islamic organizational leadership in meeting organizational effectiveness, while mentioning where the model of progress stands in two time states- now and future.
    Keywords: progress, Islamic model, Iranian model, organizational leadership, Islamic organizational leadership
  • Mahbubeh Habibi Badrabadi Page 67
    In the ending decades of the twentieth Century, the concept of social development was considered as one of the prerequisites forد sustainable development in a specific manner. For this purpose, various programs were held for helping countries achieve sustainable development, as well as various measures were explained for accessing countries’ performance in this regard. But, often these measures and programs have been determined by Western theorists on the basis of the values possessed by this group of societies. On this basis, while presenting a picture of the optimal Islamic society, the present article has provided measures for how the society can move forward in this path, by using the concept of Utopia (Madineh Fadzele) in the thought system of great Moslem philosophers like Farabi, Avi Cenna, and Sadr-ol-Mote’allehin.
    Keywords: social development, the Iranian, Islamic model of progress, Islamic philosophy, sustainable development
  • Seyyed Hossein Abtahi, Haniyeh Arazmju Page 85
    If Islam and Iran were to restore the dignity that they had before, and to be pioneers in the path towards development, they would have to refrain from following the Western models, designing a new model for progress and development according to specific cultural, social, and geographical infrastructures in the country and the Islamic teachings, and using this model as a tool to contribute to our supreme cause, namely that of achieving a divine ideal which is unlimited and calling. This article tries to determine the path towards achieving the objectives intended and pursued in personal life, and to suggest a practical method for implementing the Iranian-Islamic model of progress after explaining how important the model is and the way it is important to pay heed to personal life in this model by using the logical framework approach. Finally, indicators have been determined to measure the extent to which the objectives can be accessed, which are aimed at showing the road map to how and how much to achieve the objectives. This research uses the views held by the elites in different areas in order to identify the indicators in three dimensions: Rationality, spirituality, and justice, finally led to the extraction of 108 indicators. Then, these indicators were rethought and reevaluated using questionnaires. Also, 54 indicators were selected to evaluate the extent to which the objectives of the Iranian-Islamic model of progress can be, or have been, achieved.
    Keywords: the Iranian, Islamic model of progress, indicators of the model of progress, logical rationality approach
  • Mahmud Jafarpur Page 111
    Achieving an optimal model of progress requires that a change take place in areas related to thought in three fields, namely anthropology, epistemology; and ontology. It follows that this should be considered as well in determining and explaining the different areas of the Iranian-Islamic model of progress because transition from the status quo to an optimal one is what is meant by modeling. It is exactly at this point where different groups and thoughts are invariably trying to create a status based on value-based concepts by producing images of the optimal status so it can be a drive for those addressed in that direction. Having conceptualized and understood the dimensions of the Iranian-Islamic model of progress, this article studies the concept of culture and also studies and criticizes the cultural indicators presented by UNESCO and used in the United States to determine the cultural indicators and explain the implications that can have an effect on designing them. Using the general and specific characteristics intended for an indicator, the cultural indicators defined by the country’s Supreme Council of Cultural Revolution, were assessed within the framework of the Iranian-Islamic model of progress, with the defects in each being described. The assessments showed that disregarding spirituality as a key dimension in the area of cultural development and culture constitutes as the most important defect involved in the aspects defined by Supreme Council of Cultural Revolution. The other defects detected were immeasurability and generality of a few of the aspects and parameters.
    Keywords: culture, cultural development, indicator, the Iranian, Islamic model of progress