فهرست مطالب

ماهنامه معرفت
سال بیست و یکم شماره 8 (پیاپی 179، آبان 1391)

  • تعلیم و تربیت ارزش ها
  • تاریخ انتشار: 1391/08/08
  • تعداد عناوین: 10
|
  • صفحه 4
  • آیت الله علامه محمدتقی مصباح صفحه 7
    این مقال شرحی است بر کلام سیدالساجدین در مناجات.... این بحث بازتفسیری بر مفهوم قرب الهی است. قرب گاهی بر مصادیق جسمانی و گاهی بر ادراکات غیرطبیعی و مجرد حمل می شود. این مفهوم از شایع ترین اصطلاحات در معارف اسلامی و ادیان توحیدی است. در یک برداشت، قرب به قرب خداوند، قرب جسمانی و مکانی و یا زمانی نیست، بلکه مراد قرب و نزدیکی معنوی به خداست. در برداشت دوم، قرب الهی امری معنوی، واقعی، به معنای در نزد خدا بودن است؛ نه به معنای اعتباری. در برداشت سوم، قرب، به معنای تکوینی است که هم بندگان خدا از آن برخوردارند. اینکه خداوند لحظه به لحظه افاضه وجود می کند به متوقف بر قرب الهی است.
    مراد از تقرب به خدا در پرتو عبارات دینی است که انسان به مرتبه ای می رسد که خداوند را بهتر شهود و درک می کند. هرچند مشاهده خداوند با چشم دل، دارای مراتبی است.
    کلیدواژگان: قرب، قرب الهی، شهود خداوند، قرب تکوینی، چیستی قرب
  • سیدمحمدصادق موسوی نسب، هادی رزاقی، حسین خطیبی صفحه 15

    شکوفاسازی و درونی سازی ارزش های اسلامی و هویت سازی بر اساس آنها، روش های مستقیم و غیرمستقیمی دارد. به اذعان کارشناسان تربیتی، روش های غیرمستقیم، تاثیر بهتر و بیشتری در فرایند تربیت و شکوفا نمودن استعدادهای درونی دارند. یکی از روش های غیرمستقیم تربیت، تلفیق ارزش های الهی در کتاب های علمی و آموزشی، و اسلامی سازی محتوای آنهاست. کتاب اسلامی حتی اگر محتوایش علوم ریاضی و تجربی باشد کارکرد ارزش آموزی خواهد داشت.
    تحلیل نقش اسلامی بودن محتوای کتاب ها در درونی شدن ارزش های اسلامی، در گرو شناخت دقیق محتوای اسلامی است. پس از شناخت معیارهای بازشناسی محتوای اسلامی از غیراسلامی، پنج نقش و کارکرد اساسی، برای کتاب اسلامی در درونی شدن ارزش ها به دست می آید. نقش هایی چون توحیدپروری، عقل پروری، نقل آموزی، تکامل بخشی و ارزش آموزی، کارکردهایی هستند که به طور غیرمستقیم و تدریجی موجب درونی شدن ارزش های اسلامی می شوند. نتیجه درونی شدن ارزش ها به وسیله کتاب اسلامی، تربیت انسانی کامل و ساختن هویت و شخصیتی اسلامی خواهد بود.

    کلیدواژگان: تحلیل محتوای کتاب ها، اسلامی سازی محتوای آموزشی، کتاب درسی اسلامی، علم اسلامی، محتوای برنامه درسی، روش های درونی سازی ارزش های اسلامی
  • رضا زارعی سمنگان، سیدرسول حسینی کوهستانی، غلامعلی زارع، محمدرضا قنبری صفحه 31

    شیوه شناسی شرط موفقیت در امور انسان است. سعادتمندی یکی از اموری که انسان خواستار آن است. از این رو، قرآن به عنوان کتاب هدایت به مقوله سعادتمندی انسان به عنوان یک خواسته اصلی توجه نموده، شرط تحقق آن را احیای ارزش های الهی می داند. برای تحقق سعادتمندی، ضمن معرفی ارزش ها، شیوه های شکوفاسازی ارزش ها را نیز معرفی می کند. ضروری است متولیان تعلیم و تربیت به این شیوه ها توجه ویژه ای نمایند. این مقاله با رویکرد بررسی اسنادی و با هدف شناخت برخی شیوه های قرآنی و روایی در شکوفاسازی ارزش ها تدوین یافته است.
    یافته های پژوهش حاضر عبارتند از: زمینه سازی پذیرش از طریق تخلیه افکار از ضدارزش ها؛ جایگزینی ارزش ها به جای ضدارزش ها؛ ارائه الگوهای ارزشی؛ تکرار ارزش ها؛ تشویق نیکوکاران.

    کلیدواژگان: ارزش ها، تعلیم و تربیت، شکوفاسازی ارزش ها
  • محمدعلی توانا آریس داودی صفحه 47
    در حالی که جهان حاضر، روزبه روز درهم تنیده تر می گردد و فرهنگ های چندگانه شکل می گیرد، سیاست های چندفرهنگ گرایی به عنوان راه حلی برای مسائل تنوع فرهنگی، قومی و مذهبی مورد توجه جدی تر قرار گرفته است و تغییراتی را در سیاست های تعلیم و تربیت ایجاد نموده است. به عبارت دیگر، وضعیت چندفرهنگ گرایی حاضر، سیاست های تعلیم و تربیتی خاص خود را می طلبد. این مقاله با روش توصیفی تحلیلی بر این است که از یک سو، وضعیت چندفرهنگ گرایی زمینه را برای رونق تعلیم و تربیت ارزش های اسلامی فراهم آورده است و از سوی دیگر، ارزش های اسلامی قابلیت سازگاری با چنین وضعیتی را دارا هستند. این مقاله پس از توصیف وضعیت چندفرهنگی، رابطه آن را با تعلیم و تربیت ارزش های اسلامی بررسی و در نهایت ظرفیت های سنت اسلامی برای مواجهه با چنین وضعیتی و عرضه ارزش های اسلامی، به ویژه تعلیم و تربیت ارزش ها را آشکار می نماید.
    کلیدواژگان: چندفرهنگ گرایی، ارزش های اسلامی، تعلیم و تربیت، نسبت سنجی، آینده شناسی
  • سید حسین شرف الدین صفحه 57
    منظومه یا نظام ارزش ها به عنوان بنیادی ترین مولفه فرهنگی هر جامعه، معمولا از طریق نفوذ تدریجی به سازمان شخصیتی افراد و نهادها و ساختارهای اجتماعی خود را در جلوه های انتزاعی و انضمامی بازتولید کرده و همچون جویباری در بسترهای روانی و اجتماعی و در سپهر معنایی و گفتمانی غالب جامعه به حیات خویش ادامه می دهد. انتقال ارزش ها به همراه سایر مولفه های وابسته، عمدتا از طریق کارگزاران و عوامل و وسایط خاصی صورت می پذیرد. در عصر حاضر، رسانه های جمعی، به ویژه رسانه های تصویری از برجسته ترین کانال های انتقال، احیا، تقویت، تغییر، ویرایش و حتی آفرینش ارزش ها شمرده می شوند.
    این نوشتار درصدد است تا با محوریت رسانه ملی به عنوان یک دانشگاه عمومی و یکی از بازوان فرهنگی نظام اسلامی، و با ارجاع به زیرساخت های هنجاری و توقعات نهادی شده، نقش این رسانه را در بازخوانی، انتقال، تبلیغ، برجسته سازی و صیانت ارزش های اسلامی یا مورد تایید اسلام را با رویکردی جامعه شناختی و ارتباطی مورد تحلیل و واکاوی قرار دهد.
    کلیدواژگان: فرهنگ، هنجار، ارزش، رسانه، رسانه ملی، جامعه پذیری
  • علی عیسی زادگان صفحه 79
    یافته های نظری نشان می دهد که نظام ارزشی به عنوان محوری ترین اعتقاد فرد تلقی شده و رفتارهای او را تحت تاثیر قرار می دهد. هدف این پژوهش بررسی رابطه بین نظام ارزش ها، شخصیت و تغییر است. این بررسی با استفاده از روش مطالعه مروری و کتابخانه ای به سامان رسیده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که گشودگی به تجربه، سازگاری و مسئولیت پذیری از ابعاد پنج گانه شخصیت با ارزش ها بیشتر در ارتباط است. عوامل مهمی در تغییر ارزش ها موثرند که از جمله جهانی شدن، فردگرایی و نفوذ تفکر دوران مدرن است. بنابراین، پابه پای تغییرات در مناسبات زندگی فردی و اجتماعی در هنجارها و ارزش های ذهنی نیز تغییرات رخ می دهد. تعلیم و تربیت و یک نگاه بنیادین دینی در پرورش شخصیت می تواند در حفظ ارزش های بنیادین در مقابل تغییر موثر باشد.
    کلیدواژگان: نظام ارزش ها، شخصیت، تغییر، تعلیم و تربیت اسلامی
  • سولماز روحانی دهکردی، اشرف باقری قلعه سلیمی صفحه 95

    این مقاله با رویکرد تحلیلی و بررسی اسنادی، به دنبال این است که نقش نظام تربیتی در تعلیم و تربیت ارزش ها را با توجه به نقش معلم، دانش آموز، همسالان، فضای مدرسه و تاثیر متقابل نظام تربیتی و ارزشی به اجمال بررسی می کند.
    روابط انسانی در مدرسه عامل مهم در تبیین ارزش ها می باشد. دو رکن اساسی روابط انسانی، معلم و دانش آموز می باشند که معلم نقش مهمی در سلامت روانی دانش آموزان ایفا می کند. دانش آموز نیز در فرایند تبیین ارزش با پذیرش فرهنگ، گروه خود را با خواست های آنان هماهنگ می کند. همسالان نیز با برقراری ارتباط افقی امکانات یادگیری مهارت های اجتماعی انتقال ارزش ها را فراهم می کنند.
    تاثیر فضاهای آموزشی مانند کتاب درسی، معلم و شیوه ارزشیابی یکی از اصول برنامه ریزی درسی به شمار می آیند. ارزش هایی که فرد در مدرسه به دست می آورد، چنانچه با ارزش های حاکم بر روابط اجتماعی سازگار نباشند، بی تاثیر خواهند بود و افراد در جریان اجتماعی شدن، آرمان های مدرسه را فراموش می کنند.

    کلیدواژگان: ارزش، تعلیم و تربیت، روابط انسانی، برنامه درسی، ارتباط
  • بابک شمشیری محمد جوادی نیکو صفحه 105
    ارزش شناسی، یکی از مباحث محوری فلسفه و به تبع آن، فلسفه تعلیم و تربیت می باشد. اصولا شناخت ارزش ها، مبنایی برای فلسفه اخلاق و تربیت اخلاقی به شمار می آید. هریک از مکاتب فلسفی تعلیم و تربیت، تبیین خاص خود را از چیستی ارزش ها و معیارهای آن ارائه کرده اند. همین امر موجب شده که الگوها و نظریه های متنوعی در حیطه تربیت اخلاقی شکل بگیرد. بر این اساس، هدف این پژوهش نقد و بررسی مفهوم ارزش از منظر پراگماتیسم دیویی و دلالت های آن در حیطه تربیت اخلاقی می باشد.
    مطالعه حاضر از نوع مطالعات فلسفی است که با رویکرد توصیفی تفسیری صورت می گیرد. نتایج تحقیق نشان می دهد که از منظر دیویی، بنیاد ارزش ها در فعالیت های فردی و اجتماعی نهفته است؛ یعنی دامنه ارزش ها تا حدی است که به طور مستقیم و غیرمستقیم، اثری عملی در جریان زندگی فردی و اجتماعی داشته باشند. و با رد ذاتی بودن ارزش ها به نسبیت گرایی در این مورد دامن زده می شود.
    کلیدواژگان: ارزش، پراگماتیسم، برنامه درسی، روش یاددهی، یادگیری، ارزشیابی
  • صفحه 118
|
  • Ayatollah Allamah Mohammad Taqi Misbah Page 7
    The present paper, which expounds Munajat al-Muhibeen(whispered prayer of the lovers) by Imam Sajjad (the lord of those who prostrate God) and introduces a new interpretation of the idea of nearness to God. Sometimes “nearness” has a physical meaning and sometimes it refers to abstract and metaphysical ideas. “Nearness” It is one of the most common terms in Islamic sciences and monotheistic religions. According to the first interpretation, nearness to God does not have a physical, spatial or temporal meaning; rather, it refers to the spiritual nearness and proximity to God. According to the second interpretation, nearness to God is a spiritual and real thing and it means the nearness to God, not in the conventional meaning. According to the third interpretation, nearness has an ontological idea possessed by all the servants of God. God’s minute by minute effusion of existence dependent on nearness to God. The meaning of nearness to God is known in the light of religious acts of worship where by man reaches a position which makes him have better vision of God and contemplate Him. However, having a vision of God by eye of heart has different levels.
    Keywords: nearness, nearness to God, witnessing God, ontological nearness, the nature of nearness
  • Seyyed Mohammad Sadiq Moosawinasab, Hadi Razzaqi, Hussein Khatibi Page 15

    The florescence and internalization of Islamic values which contribute to establishing identity are based on direct and indirect methods of education. One of the indirect methods is incorporating divine values in scientific books and textbooks for Islamizing their contents. In this way the Islamic book cherishes values even books of mathematics or sciences.Analyzing the role of the Islamic book content in internalizing Islamic values is related to the exact knowledge of Islamic content. Having known the criteria of distinguishing Islamic content from non-Islamic, we find that the Islamic book has five roles and functions in the internalization of values such as cherishing monotheism, cultivating the intellect, teaching traditions, achieving perfection and cherishing of values. These are the functions that gradually and indirectly internalize Islamic values. Internalization of values by means of Islamic books can contribute to the promotion of man’s perfection and building Islamic identity and personality.

    Keywords: analysis of book content, Islamization of educational content, Islamic textbook, Islamic science, curriculum content, methods of internalizing Islamic values
  • Reza Zarei Samangan, Seyyed Rasool Koohestani, Qolam Ali Zare', Mohammad Reza Qanbari Page 31

    Methodology is a prerequisite for man's success and among the thing, which man likes to achieve is happiness. Therefore, as a book of guidance the holy Quran regards man's happiness as a basic need and achieving it requires the revival of divine values. The Qur’an has defined values and make known to man what methods can be used to actualize them. It is necessary for those who are in charge of the educational affairs to get familiar these methods. Using a documentary method, the present paper reviews the methods proposed by the Qur’an and traditions (rewayat) to actualize these values.The research findings include: preparing the grounds for the acceptance of values by stripping thoughts away from disvalues; replacing anti-values by values; proposing axiological models frequent observance of values, stimulating benefactors.

    Keywords: values, education, actualization of values
  • Mohammad Ali Tavana, Aris Dawoodi Page 47
    Nowadays, the world witnesses the formation of increasingly interconnected and multicultural societies, as a result, serious attention is given to multicultural policies to resolve the problems of the variety of cultures, nations and religions, which has brought about some changes to educational policies. In other words, the present multicultural situation demands particular educational policies. Using a descriptive-analytical method, according to the present paper the present multicultural situation has prepared the grounds for the promotion of cherishing Islamic values, on one hand and Islamic values are capable for coping with this situation on the other hand. Having described the multicultural situation, the author examines the relationship between this situation and the education of Islamic values. He, finally makes explicit that Islamic tradition has the capability of confronting this situation and presenting for the world Islamic values, especially in as far as cherishing values is concerned.
    Keywords: multiculturalism, Islamic values, education, evaluation of relationship, futurology
  • Seyyed Hussein Sharaf Al Din Page 57
    Exiology, system which is the most important and fundamental cultural constituent of every society usually reorganize itself as abstract and annexed manifestations through its gradual penetration and infusion into individual's personality structure, institutions, and social structures. It continues to exist like a stream in psychological and social contexts and in a dominant semantic and discourse sphere of society. Cherishing values and other relevant constituents depends mainly on certain factors, and means. Nowadays, mass media, especially visual media, is considered as the most distinguished canal for cherishing, reviving, strengthening, change, modification, and even increase of values. Using a sociological and communicative approach, the present paper tries to analyze and review the role of the national media in rereading, cherishing, disseminating, distinguishing and preserving Islamic values or the values approved by Islam. Special attention is given to the national media, which represents a public university and one of the cultural arms of Islamic system by referring to normative infrastructures and institutionalized expectations.
    Keywords: culture, norm, value, media, national media, sociability
  • Ali Isazadegan Page 79
    Theoretical findings show that axiological system is considered man's most fundamental belief and it exerts influence on man’s behavior. The present paper tries to study the relationship between axiological system, personality and change. The study is based on library resources and a review method. The research findings show that openness to experience, adjustments and accountability are among the five aspects of personality which have close relation with values. The important factors which influence value change are: globalization, individualism and dominance of modern thoughts. Therefore, mental norms and values change when changes occur in the relations of personal and social life. Education along with a fundamental religious view about the development of personality can contribute to preserving fundamental values from any change.
    Keywords: axiological system, personality, change, Islamic education
  • Soolmaz Rouhani, Ashraf Baqeri Page 95

    Using an analytical approach and documentary survey, the present paper tries to briefly study the role which educational system plays in cherishing values, taking into consideration the role of instructor, learner, peers, the school atmosphere, and interaction between educational system and axiological system.Human relations at school are among the important factors of fostering values. The learner and instructor are two main pillars of human relations and the latter plays an important role in ensuring the mental health of the learners. In the process of expounding the values, the learner harmonizes between his/her own group their demands, by assimilating the culture. Besides, the peers, pave the way for cherishing the values by establishing horizontal relation of the facilities of learning social skills. The influence of teaching elements including the textbooks, instructor and evaluation method is considered one of principles of designing the curriculum. The values acquired by a learner at school will exert no influence, and the learners who undergo socialization will forget ideals they learned at school if these values are incompatible with those governing social relations.

    Keywords: value, education, human relations, curriculum, relations
  • Babak Shamshiri, Mohammad Jawadi Nikoo Page 105
    Axiology is one of the main disciplines of philosophy and philosophy of education. Basically, getting familiar with values is considered as the basis for philosophy of ethics and moral education. Every philosophical school of education provides its own explanation about the nature and criteria of values. This situation has led to developing a variety of models and theories in the sphere of moral education. The present paper tries to analyze and criticize the concept of value according to Dewey's pragmatism and its implications in the area of moral education. In this philosophical study an interpretive-descriptive approach is used. The research findings show that according to Dewey the basis of values are concealed in personal and social activity; that is, the domain of values has some direct and indirect pragmatic influence on the process of personal and social life. Such a belief leads to relativism in terms of values through rejecting values as being essential.
    Keywords: value, pragmatism, curriculum, teaching, learning method, evaluation