فهرست مطالب

نشریه نهال و بذر
سال بیست و هشتم شماره 4 (زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/11/09
  • تعداد عناوین: 13
|
  • احمدرضا کوچکی، بهزاد سرخی لله لو، محمدرضا اسلام زاده حصاری صفحات 533-543
    پایداری عملکرد دانه هجده ژنوتیپ جو در مقایسه با دو رقم شاهد با استفاده از طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در هشت ایستگاه اقلیم سرد شامل اراک، اردبیل، همدان، جلگه رخ،کرج، میاندوآب، مشهد و تبریز به مدت دو سال زراعی (85-1383) مورد بررسی قرار گرفت. برای مطالعه اثر متقابل ژنوتیپ در محیط روش GGE biplot جهت تجزیه پایداری به کار گرفته شد. بر اساس نمودار چند ضلعی مر بوط به ژنوتیپ ها، ژنوتیپ شماره 16 (G16) بیشترین عملکرد را در اراک و همدان، ژنوتیپ شماره 17 بیشترین عملکرد را در کرج، میاندوآب و مشهد و ژنوتیپ شماره 4 بیشترین عملکرد را در اردبیل وجلگه رخ داشتند. بر اساس نمودار محیط های ایده آل فرضی، محیط های مشهد، میاندوآب و کرج به این محیط نزدیک تر بود، و بر اساس نمودار ژنوتیپ ایده آل فرضی و نمودار بای پلات ژنوتیپ ها و محیط ها، ژنوتیپ شماره 17 (MAKOUEE//ZARJOW/80-5151) باتوجه به معیار پایداری مورد استفاده، پایداری مطلوب تری را نشان داد و این ژنوتیپ به عنوان ژنوتیپ برتر از نظر پر محصولی و پایداری عملکرد شناسایی شد. نتایج این بررسی نشان داد اگرچه اصلاح ارقام سازگار و پایدار برای پهنه گسترده اقلیم سرد مشکلات مختص به خود را دارد، لیکن انتخاب ژنوتیپ های پر محصول با سازگاری عمومی و یا خصوصی با استفاده از اطلاعات به دست آمده از این چنین تجزیه و تحلیل های پایداری، امکان پذیر خواهد بود.
    کلیدواژگان: جو، پایداری عملکرد، روش GGE biplot، اثر متقابل ژنوتیپ در محیط _
  • معصومه پوراسماعیل، فرنگیس قنواتی، اسماعیل بیضایی صفحات 545-562
    در این تحقیق 96 نمونه از عدس های وحشی گونه های Lens nigricans، L. ervoides و L. odemensis کلکسیون عدس بانک ژن گیاهی ملی ایران مورد بررسی قرار گرفتند. هدف از پژوهش حاضر ارزیابی صفات مورفولوژیکی و تعیین میزان اهمیت این صفات در شناسایی گونه های مختلف جنس عدس بود. در طول فصل رشد 24 صفت مورفولوژیکی اندازه گیری شدند. پارامترهای آماری برای صفات مورد بررسی محاسبه و شاخص شانون و ضریب تغییرات فنوتیپی به عنوان معیاری از تنوع ژنتیکی تعیین شد و از تجزیه به مولفه ها، تجزیه خوشه ایو تابع تشخیص جهت گروه بندی ژنوتیپ ها استفاده شد. این بررسی وجود تنوع قابل ملاحظه درون و بین گونه ای را در نمونه ها نشان داد. بر اساس ضریب تغییرات به دست آمده در بین صفات کمی، بیشترین ضریب تغییرات به ترتیب در صفات وزن صد دانه (114% CV=) طول راکیس (55% CV=) و نسبت طول دم گل به راکیس (5/49% CV=) وکمترین میزان تنوع در صفات طول کاسه گل و عرض برگچه (25% CV=) مشاهده شد. در میان صفات کیفی، بیشترین شاخص شانون به ترتیب برای صفت شکل گوشوارک (02/1)، رنگدانه غلاف (92/0) و وجود زائده داسی شکل روی محور گل (94/0) به دست آمد و کمترین شاخص شانون با صفت شکوفائی نیام مرتبط بود و هیچ گونه تنوعی از نظر این صفت ملاحظه نشد. انجام آنالیزهای چند متغیره با استفاده از صفات کیفی و کمی تا حد زیادی قادر به جداسازی و شناسایی گونه L. ervoides از بقیه گونه ها شد، اما گونه های L. odemensis و L. nigricans از نظر صفات مورفولوژیکی به ویژه صفات کیفی بسیار به یک دیگر شبیه بوده و این صفات قدرت تبیین این دو گونه را از یک دیگر نداشتند.
    کلیدواژگان: عدس وحشی، تنوع فنوتیپی، صفات مورفولوژیکی، شناسایی
  • زرین تاج بردبار صفحات 563-578
    این تحقیق به منظور ارزیابی خصوصیات سیتوژنتیکی هشت جمعیت متعلق به سه گونه از جنس Stipagrostis اجرا شد. نتایج شمارش کروموزومی، دو سطح پلوئیدی در این جنس را نشان داد که گونه S. plumose دیپلوئید(22=x2=n2) و گونه های S. pennata وS. karelinii تتراپلوئید (44=x4=n2) بودند. مطالعه حاضر تعداد کروموزوم گونهS. karelinii را به صورت تتراپلویید و برای اولین بار گزارش می کند. نتایج فرمول کاریو تیپی نشان داد که عمده کروموزوم های موجود در جمعیت های مورد مطالعه از نوع متاسنتریک (m) هستند. ماهواره و نواحی سازمان دهنده هستکی در جمعیت های دیپلوئید مشاهده شد. بر اساس نتایج تجزیه کاریوتیپی و دسته بندی کاریوتیپ ها به روش Stebbins، جمعیت های دیپلوئید در کلاس A1 و A2 و جمعیت های تتراپلوئید در کلاس B1 قرار گرفتند، به این ترتیب جمعیت های تتراپلوئید از نظر کاریوتیپی نامتقارن بودند. از نظر صفات کاریوتیپی اختلاف معنی داری (01/0p<) میان جمعیت ها برای سه صفت طول بازوی کوتاه، نسبت بازوها و شاخص سانترومری وجود داشت که بیانگر تنوع نسبی کروموزومی در میان ژنوتیپ های مورد مطالعه بود. بیشترین میزان همبستگی میان صفت بازوی کوتاه با بازوی بلند و همچنین میان شاخص سانترومری با درصد شکل کلی و صفت شاخص سانترومری با میزان کروماتین نسبی، به ترتیب با مقادیر 96/0، 88/0 و 87/0 وجود داشت. نتایج تجزیه خوشه ایو ضرایب Romero zarco تا حد بسیار زیادی با یک دیگر هماهنگی داشت و جمعیت ها در دو گروه مجزا قرار گرفتند. در گروه اول سه جمعیت دیپلوئید از گونه S. plumosa و در گروه دوم سایر جمعیت های تتراپلوئید از گونه های S. pennata وS. karelinii جای گرفتند.
    کلیدواژگان: جنس Stipogrostis، سیتوژنتیک، کاریوتیپ، کروموزوم، گیاه سبد
  • سونا حسین آوا، وحیده رضوی، منصوره کشاورزی، داود جوادی صفحات 579-592
    به منظور ارزیابی تنوع مورفولوژیک برخی از ژنوتیپ های بومی فندق ایران، ده ژنوتیپ به نام های گردویی، گرچه، شصتک، پائیزه، محلی کرج، تابستانه، رسمی، شیروانی، پشمینه و تیپ گرد اشکورات با استفاده از دستورالعمل ملی آزمون های تمایز، یکنواختی و پایداری (DUS) در ایستگاه تحقیقات کمال شهر کرج در سال های 1387 و 1388بررسی شدند. از هر ژنوتیپ، سه درخت شانزده ساله انتخاب و 55 صفت در آن ها یادداشت برداری شد. این صفات شامل چهار صفت مربوط به درخت، سه صفت مربوط به شاخه های یک ساله، نه صفت برگ، شش صفت گل، بیست و چهار صفت مربوط به میوه، نه صفت تکمیلی در برگیرنده دیگر صفات گل و میوه و میزان حساسیت به برخی آفات و بیماری ها بودند. ژنوتیپ های مورد بررسی از نظر چهارده صفت کمی (عرض، طول، طول در عرض درخت، ضخامت شاخه یک ساله، طول و عرض دمبرگ، طول و ابعاد برگ، طول گل آذین نر، وزن و درصد وزنی مغز، قطر و طول میوه) دارای تفاوت معنی دار و متمایز کننده بودند. با استفاده از چهار صفت کیفی (زمان باز شدن گل نر و ماده، زمان رسیدن میوه و شکل جوانه گل) کلیه ژنوتیپ ها از هم متمایز شدند. بررسی صفات کیفی میوه نشان داد که ژنوتیپ گردویی به دلیل داشتن پوست چوبی نازک، مغز درشت، سهولت جداشدن پوست چوبی از مغز و چند منظوره بودن، بر سایر ژنوتیپ ها برتری دارد. ژنوتیپ های پشمینه، گردویی و گرچه سال آوری نداشتند، دارای میوه گرد بودند و گرده زای مناسبی برای سایر ژنوتیپ ها تشخیص داده شدند. اطلاعات حاصل از این پژوهش در احداث باغ های جدید و همچنین برنامه های به نژادی فندق قابل استفاده است.
    کلیدواژگان: فندق، ژنوتیپ ها، صفات کمی، صفات کیفی، تمایز مورفولوژیکی
  • حمیدرضا بابایی، حسن زینالی خانقاه، علیرضا طالعی صفحات 593-609
    سویا (Glycine max) به دلیل برخورداری از روغن وپروتئین خوراکی به عنوان یک گیاه زراعی مهم در دنیا محسوب می شود. به منظور تعیین نحوه وراثت صفات زراعی و مقاومت به ریزش دانه در سویا از تلاقی T215 × تلار، نسل هایF1، F3، BC1 و BC2 تهیه و به همراه والدینP1 و P2در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با دو تکرار مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج این بررسی نشان داد به ترتیب اثرهای غالبیت و پس از آن اثرهای افزایشی بیشترین تاثیر را در کنترل ژنتیکی صفات مورد بررسی داشتند. نحوه توارث صفات مراحل زایشی شامل شروع گلدهی با شروع پرشدن دانه و پرشدن کامل دانه با رسیدن کامل، و عملکرد دانه و اجزاء مرتبط با آن، به ویژه عملکرد دانه با تعداد غلاف در بوته و ارتفاع بوته با تعداد گره در ساقه شباهت زیادی داشتند. در مقاومت به ریزش دانه سهم اثر غالبیت بیش از اثر افزایشی بود. اما اثر متقابل اپیستازی نیز در بروز این صفت تاثیرگذار بود.
    کلیدواژگان: سویا، وراثت صفات، اثر غالبیت، اثر افزایشی، اپسیتازی
  • مهناز مسلمی، مظفر روستایی، ورهرام رشیدی صفحات 611-630
    به منظور ارزیابی عکس العمل ژنوتیپ های گندم نان به تنش رطوبتی، 21 ژنوتیپ پیشرفته گندم دیم به همراه ارقام شاهد آذر2 و الوند در تنش خشکی (دیم) و آبیاری تکمیلی (دو بار آبیاری) در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 88-1387 در ایستگاه تحقیقات کشاورزی دیم مراغه مورد مطالعه قرار گرفتند. تجزیه واریانس مرکب نشان داد که بین دو شرایط متفاوت محیطی و ژنوتیپ های مورد مطالعه تفاوت معنی داری برای عملکرد دانه و اجزاء عملکرد وجود داشت. اثر متقابل ژنوتیپ × محیط نیز برای صفات اندازه گیری شده معنی دار بود. بر اساس نتایج تجزیه گرافیکی GGE بای پلات درمحیط تنش خشکی ژنوتیپ های شماره 3 (Azar2/78Zhong291-99) و 4 (Seafallah/3/Sbn/Trm/K253) و در محیط آبیاری تکمیلی ژنوتیپ های شماره 12 (F10s-1//ATAY/GALVEZ87)، 2 (Sabalan/84.40023//Seafallah)، 16 (PYN/BAU/BONITO) و 17 (SUBEN-7) عملکرد دانه بیشتری داشتند. بر اساس مدل GGE بای پلات، ژنوتیپ های شماره 9 SABALAN/4/VRZ/3/ORF1.148/TDL/BLO) و 11(BAYRAKTAR) جزء ژنوتیپ های برتر و ژنوتیپ شماره 12 مناسب برای آبیاری تکمیلی بودند. در شرایط تنش خشکی بیشترین میزان عملکرد دانه مربوط به ژنوتیپ شماره 3 با 2691 کیلوگرم در هکتار و در شرایط آبیاری تکمیلی ژنوتیپ شماره 12 با 3597 کیلوگرم در هکتار بود. آبیاری تکمیلی موجب شد که میانگین وزن هزار دانه 2/9گرم، عملکرد دانه 652 کیلوگرم، ارتفاع بوته 4/6 سانتی متر، شاخص برداشت 6/5 درصد و طول دوره پرشدن دانه 8 روز نسبت به شرایط تنش خشکی افزایش یابد و ژنوتیپ ها به طور میانگین 16 روز در شرایط آبیاری تکمیلی زودتر به مرحله ظهور سنبله رسیدند. در آزمایش آبیاری تکمیلی به ازای هر یک میلی متر آب مصرفی 15/8 کیلوگرم محصول دانه بیشتر نسبت به شرایط دیم تولید شد.
    کلیدواژگان: گندم، آبیاری تکمیلی، خشکی، زنوتیپ × محیط، GGE بای پلات، زودرسی _
  • بنفشه جلال زاده مقدم شهری، خلیل ملک زاده صفحات 631-642
    عدم وجود تنوع در نژادهای تجاری قارچ دکمه ای سفید Agaricus bisporus اصلاح این قارچ را با مشکل رو به رو ساخته است. به منظور تولید یک جمعیت مادری در حال تفرق، 377 جدایه تک اسپور از ده نژاد دو رگ تجاری تهیه و با استفاده از آزمون میوه دهی، 22 جدایه هموکاریون و بقیه هتروکاریون تشخیص داده شدند. شباهت ژنتیکی 22 جدایه هموکاریون با روش RAPD و با استفاده از نه آغازگر الیگونوکلئوتیدی تصادفی به کمک ضریب شباهت ژاکارد بررسی شد. نتایج تجزیه RAPD نشان داد که جدایه های هموکاریون تفاوت های آشکاری دارند. با توجه به داده های شباهت ژنتیکی، جدایه های هموکاریون در تلاقی های دو به دو شرکت داده شدند. از مجموع 92 تلاقی انجام شد. در نهایت در هفت نژاد وقوع هتروکاریوسیس مورد تایید قرار گرفت. هفت نژاد دو رگ حاصل به عنوان جمعیت مادری با تفرق بالا معرفی شناسائی شدند.
    کلیدواژگان: Agaricus bisporus، بازیدیدومیست، دو رگ گیری، هتروکاریون، هموکاریون
  • هانیه دارابی فرد، ناصر بوذری*، وحید عبدوسی صفحات 643-661

    هجده رقم آلو شامل ده رقم بومی ایران و هشت رقم وارداتی که در مرحله باردهی کامل بودند بر اساس 36 صفت مورفولوژیکی (پارامتریک و ناپارامتریک) و 15 پرایمر RAPD مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج تجریه واریانس داده ها مشخص کرد که تفاوت بین ارقام در کلیه صفات به جز رنگ گلبرگ در سطح 1% معنی دار بود. ماتریس عدم تشابه مشخص کردکه دو رقم مشهد4 و دیررس سیف از نظر صفات کمی و ارقام آنتاریو و بربنگ از نظر خصوصیات کیفی کاملا از هم متمایز هستند.کلاستر حاصل از داده های مورفولوژیک در فاصله 25، ارقام را به دو گروه اصلی تقسیم کرد، این کلاستر تا حدی توانست ارقام ایرانی و خارجی را از هم تفکیک کند. داده های مولکولی درصد باند پلی مورفیسم بالایی (04/99%) را مشخص کردند، ماتریس تشابه این داده ها بیشترین شباهت را بین ارقام امپروفرانس و بخارای مرغوب (71%) و کمترین شباهت را بین ارقام شایرو و بخارای معمولی (9%) مشخص کرد.کلاستر به دست آمده از داده های مولکولی ارقام را در دامنه تشابه ژنتیکی از 15/0 تا 58/0 طبقه بندی کرد.ارقام در فاصله تشابه 26/0 به سه گروه اصلی تقسیم شدند که رقم دیررس سیف به تنهایی یک گروه مستقل را تشکیل داد و از سایر ارقام متمایز شد. در بررسی تنوع ژنتیکی بر اساس صفات مورفولوژیک و پرایمر RAPD ارقام ایرانی و خارجی در بعضی از موارد به خوبی تفکیک شدند و در برخی موارد هم، با هم تفاوت های بارزی داشتند.

    کلیدواژگان: آلو، تنوع ژنتیکی، مارکر مورفولوژیک، RAPD
  • مهدی زهراوی، شاهپور ابراهیم نژاد، فرزاد افشاری صفحات 663-682
    مقاومت 72 ژنوتیپ از کلکسیون گندم بانک ژن گیاهی ملی ایران در مزرعه نسبت به بیماری زنگ زرد در سال زراعی 85-1384 در ساری و کرج مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش در هر دو ناحیه در قالب طرح آگمنت اجرا شد و صفات تیپ آلودگی، شدت بیماری، سطح زیر منحنی توسعه بیماری (AUDPC) و ضریب آلودگی در سه نوبت به فاصله هفت روز یادداشت برداری شد. براساس نتایج آزمون t، دو کانون آلودگی از نظر شدت بیماری (در ارزیابی اول و سوم)، نرخ آلودگی (اول، دوم و کل) ضریب آلودگی (اول و سوم) و AUDPC (دوم و کل) دارای اختلاف معنی دار بودند. در هر دو ناحیه، انحراف استاندارد صفات مقاومت با گذشت زمان افزایش نشان داد. در تجزیه خوشه ایاجزای مقاومت، صفت AUDPC در هر دو ناحیه ساری و کرج، در گروهی متمایز از سایر اجزای مقاومت قرار گرفت. تجزیه رگرسیون، ارتباط قوی صفت AUDPC با شدت بیماری، تیپ آلودگی و ضریب آلودگی را در هر دو ناحیه نشان داد. صفت نرخ آلودگی در مجموع در دو کانون آلودگی، وراثت پذیری عمومی بالاتری نسبت به سایر اجزای مقاومت داشت. نتایج آزمون مانتل برای تطابق ماتریس فاصله نمونه ها مبتنی بر اجزای مقاومت در دو ناحیه، به همراه سایر نتایج تحقیق حاکی از اهمیت هر یک از اجزای مقاومت نسبی، در ارزیابی واکنش نمونه های مورد بررسی نسبت به بیماری زنگ زرد بود. ژنوتیپ های مورد ارزیابی با استفاده از تجزیه خوشه ایمبتنی بر اجزای مقاومت به دو گروه حساس و دارای مقاومت نسبی تقسیم شدند.
    کلیدواژگان: گندم، زنگ زرد، مقاومت نسبی، ضریب آلودگی، وراثت پذیری
  • سیدطه دادرضایی، ابراهیم محمدی گل تپهi، فرزاد افشاری، کیومرث نظری صفحات 685-715
    جهت بررسی تنوع بیماری زائی در جمعیت عامل بیماری زنگ قهوه ای بیش از 140 جدایه قارج عامل بیماری در بهار سال های 1388 و 1389 به صورت تصادفی از مزارع گندم استان های مختلف ایران جمع آوری شد. شناسایی پاتویپ ها با استفاده از 38 لاین تقریبا ایزوژنیک گندم و بر اساس فرمول بیماری زایی/غیربیماری زایی و تعیین نژادهای فیزیولوژیک بر اساس سیستم اصلاح شده نامگذاری یکسان با استفاده از 20 لاین تقریبا ایزوژنیک در پنج گروه چهارتایی انجام شد. از 234 تک جوش بررسی شده، 177 نژاد متفاوت تعیین شد. بیشترین فراوانی به ترتیب متعلق به نژادهایFKTRS، FJRRS و FKTTS بود. در اردبیل نژادTKTTN و در خراسان شمالی نژادTFTTN با پرآزاری بر روی 31 ژن مقاومت به زنگ قهوه ای، بیشترین توان بیماری زایی را در میان جدایه های عامل بیماری داشتند. به دلیل تنوع بالای پاتوتیپ ها در ایران تنها تعداد محدودی از ژن های مقاومت به تمام پاتوتیپ های موجود مقاومت خوبی داشتند. هرچند که فراوانی این پاتوتیپ ها بسیار کم بود. در بین پاتوتیپ های بررسی شده تنها هفت پاتوتیپ روی ژن Lr2a و یک پاتوتیپ (FHQJS) روی ژن Lr19 بیماری زا بودند. با توجه به نتایج به دست آمده در این پژوهش به نظر می رسد که ارقام گندم با ترکیبی از ژن های اختصاصی مانند ژن Lr28، Lr9، Lr25، Lr19، Lr29 و Lr2a در ترکیب با ژن های غیر اختصاصی مانند Lr34، Lr46 و یا ژن جدید Lr67 مقاومت موثر و پایدارتری ایجاد کنند. وجود نژادهای مشترک خصوصا در استان هایی که تحت تاثیر جریانات هوایی مشترک هستند وجود ارتباط بین این استان ها را از طریق این جریانات هوایی تقویت کرد. احتمالا در کشور، اسپورها هم به صورت انتقال با مسافت های نسبتا کوتاه به استان های مجاور و هم به صورت انتقال با مسافت های بلند به سایر استان ها مهاجرت می کنند.
    کلیدواژگان: گندم، زنگ قهوه ای، ژن های مقاومت، نژادهای فیزیولوژیک، لاین های ایزوژینک
  • ترانه قارونی، ذبیح الله زمانی، ناصر بوذری صفحات 717-721
  • اشکبوس امینی سفیداب، مجتبی وهابزاده، اسلام مجیدی هروان، عظیم اکبری، داود افیونی، محمدحسین صابری، محمدتقی طباطبایی، هدایت حاجی آخوندی میبدی، شیرعلی کوهکن، غلامعباس لطفعلی آینه صفحات 724-426
  • شیرعلی کوهکن، مهدی لک زایی، احمد یوسفی، ایرج لک زاده، حسینعلی فلاحی، علی براتی، حسین اکبری مقدم، حسن رستمی، عباس جهان بین، غلامعلی کیخا صفحات 727-728
|
  • A. R. Koocheki, B. Sorkhilaleloo, M. R. Eslamzadeh Hesari Pages 533-543
    To study grain yield stability and adaptability of eighteen barley genotypes comparing with two national check cultivars، an experiment was carried out in eight cold region agricultural research stations Arak، Ardebil، Hamedan، Jolgeh Rokh، Karaj، Miandoab، Mashhad، and Tabriz during two consecutive cropping seasons (2005 and 2006). The experimental trials were based on a randomized complete block design with three replications. To study genotype × environment effects، GGE biplot method was used. Based on the polygon of GGE biplot method for grouping environments، the genotype no. 16 (G16) in Arak and Hamedan، genotype no. 17 (G17) in Karaj، Miandoab and Mashhad and genotype no. 4 (G4) in Ardebil and Jolgeh Rokh had the highest yield. Based on the tester biplot results، the environments of Karaj، Mashhad and Miandoab were closer to the ideal tester environment and based on the biplot of genotypes and environments and ideal genotypes biplot overall، the promising line no. 17 (MAKOUEE//ZARJOW/80-5151) was recognized as the best genotype examined in terms of being a high yielding and stable genotype. Based on these results it can be concluded that although breeding stable and adaptable cultivars for such a vast climatic zone has its own difficulties، it is possible to seek for the genotypes with both narrow and wide adaptations through the information extracted from the multivariate stability analyses.
    Keywords: Barley_yield stability_GGE biplot method_genotype × environment interaction
  • M. Pouresmael, F. Ghanavati, E. Beyzaei Pages 545-562
    To study the genetic diversity and determine the role of morphological traits in determination of relationship between different species of wild lentil، 96 accessions of wild lentil collection of NPGBI from Lens nigricans، L. ervoides and L. odemensis were characterized according to instruction of IPGRI. Twenty four morphological traits were assessed. Statistical parameters of traits were calculated and coefficient variance percentage and Shannon index were used to estimate genetic diversity. The results of descriptive statistics showed a considerable variation among and between different accessions. Among quantitative traits، 100 seed weight (CV= 114%)، rachis length (CV= 55%)، rachis to peduncle length ratio (CV= 49. 5%) and the number of pod per peduncle (CV= 33%) had the most، and calyx length and leaflet width (CV= 25%) had the least variation in different species. Based on Shannon index، in qualitative traits، stipule shape (1. 02) and pod pigmentation (0. 92) showed high variation. But pod dehiscence and shedding had lower variation. In multivariate analysis of quantitative and qualitative traits، morphological characters could almost distinguish L. ervoides from two other species. Considerable similarities especially in qualitative traits were observed in Lens nigricans and L. odemensis accessions so they could not be differentiated by these characters.
    Keywords: Wild lentil, phenotypic diversity, morphological traits, identification
  • Z. Bordbar Pages 563-578
    In the present investigation، eight accessions belonging to three species of Stipagrostis were subjected to cytogenetic analyses. Results of chromosome count showed two ploidy levels of diploid (2n=2x=22) in S. plumosa and tetraploid (2n=4x=44) in S. pennata and S. karelinii. The chromosome number (tetraploid) of S. karelini is reported for the first time. Karyotypic formula obtained in the studied populations mostly included metacentric chromosomes. Satellite and nucleolus organizer region (NOR) were observed in diploid populations of S. plumosa. Karyotypic analysis and grouping of karyotypes with Stebbins method classified diploid population into 1A and 2A and tetraploid populations into 1B karyotypic classes. Considering this classification it could deduced that tetraploid populations containing asymmetrical karyotype. Analysis of variance of karyotypic traits showed significant differences for short arm length، arm ratio and centromeric index that indicating chromosomal variation among the studied genotypes. The highest correlations were observed between short arm with long arm، centromeric index with total form percentages and centromeric index with value of relative chromatin content (r = 0. 96، 0. 88 and 0. 87، respectively). The results of cluster analysis and Romero Zarco coefficient grouping were consistent and divided the populations into two separate groups. First group included three diploid populations from S. plumosa and the second group included tetraploid populations from S. pennata and S. karelinii species.
    Keywords: Stipagrostos, cytogenetic, Karyotype, chromosome
  • S. Hosseinava, V. Razavi, M. Keshavarzi, D. Javadi Pages 579-592
    Ten local hazelnut genotypes named Gerduii، Gercheh، Shastak، Payizeh، Mahali Karaj، Tabestaneh، Rasmi، Shirvani، Pashmineh and Gerde Eshkevarat were evaluated based on guidelines of Distinctness، Uniformity and Stability (DUS) during years 2008-2009 in Kamal-Shahr Research Station in Karaj. Three 16 years-old trees from each genotype were selected and 55 traits including 3 traits from trees، 3 from one-year-old shoots، 9 from leaves، 6 from flowers، 24 from fruits and 9 complementary traits including pests and diseases resistance were recorded. Fourteen quantitative traits (length، width، length × width، thickness of one-year-old shoot، length and width of petiole، length and dimensions of leaves، male flower length، fruit weight، length and diameter and percentage of kernels) were significantly different among genotypes. Based on four qualitative traits، all genotypes could be differentiated well. Regarding quantitative fruit traits، Gerduii was determined as a superior genotype having thin shells، large kernels، and easily separating shells from kernel and was a multipurpose genotype. Pashmine، Gerduii and Gerche had round fruits and were suitable pollinizers for other genotypes. This information could be used for hazelnut orchard establishment and breeding programs.
    Keywords: Hazelnut, genotypes, quantitative, qualitative traits, morphological distinctness
  • H. R. Babaei, H. Zeinali Khanghah, A. Taleei Pages 593-609
    To determine mode of action of the genes affecting important agronomic traits and seed shattering resistance in soybean، progenies derived from crosses between Telar and T215، including F1، F3، BC1، and BC2 together with P1 and P2 were evaluated in Karaj. The results indicated that for all the traits، genes action with dominance effects، followed by additive effects had the most impact on the genetic performance. There was a high similarity in inheritance of the reproductive-related characters such as flowering initiation with starting stage of seed filling، completion of seed filling with seed maturity، seed yield with yield components especially with pod number per plant and plant height with number of node per stem. Dominance effects in seed shattering were more important than the additive effects. However، epistatic effects could not be ruled out. [d]، [h] and [i] effects were significant for majority of agronomic traits and [j]، [l] interaction effects were significant for a few traits. Inheritance mode of flowering initiation (R1) was similar to initiation of seed filling (R5)، compelet seed filling (R6) was similar to compelet maturity (R8)، seed yield was similar to its components and plant height was similar to number of nods. Seed shattering had single gene inheritance but different epistatic effects inpressed expersion of the character.
    Keywords: Soybean, inheritance of traits, dominance effects, additive effect, epistasis
  • M. Moslemi, M. Roustaii, V. Rashidi Pages 611-630
    In order to study drought tolerance in 21 advanced bread wheat genotypes and two check cultivars Azar 2 and Alvand، an experiment was conducted using randomized block design with three replications under drought stress and supplementary irrigation during 2008-09 cropping season at Maragheh research station، Iran. The combined analysis of variance showed significantly differences among the genotypes over the environments. Significant differences were also found among the environments and GE interaction effects. The large magnitude of the GE interaction related to genotypic effect، suggested the possible existence of sub-environmental groups for the genotypes. The GGE (G + GE) biplot analysis was able to differentiate of environments to sub-environmental groups with top yielding genotypes as highly adapted genotypes to each environmental group. Based on GGE biplot، the genotypes No. 9 (Sabalan/4/VRZ/3/ORFI. 148/TDL/BLO) and 11 (BAYRAKTAR) can be recommended as genotypes which integrating yield with stability performance and the genotype No. 12 (F10S-1//ATAY/GALVEZ87) was highly adapted to supplementary irrigated environment. Lines No. 3 (Azar2/78Zhong291-99) and No. 12 with 2691 and 3597 kgha-1 under drought and supplementary irrigated conditions respectively produced the highest grain yield. Two irrigations increased 9. 2g TKW، 652kgha-1 yield، 6. 4cm plant hieght and 5. 6% harvest index compared to drought condition. Under supplementary irrigation 1mm irrigation increased 8. 15 kgha-1 grain yield.
    Keywords: Wheat, supplementary irrigation, drought, GE interaction, GGE biplot, earliness
  • B. Jalalzadeh Moghaddam Shahri, K. Malekzadeh Pages 631-642
    Lack of heterogenesity in commercial populations of common button mushroom Agaricus bisporus، hinders the analysis of breeding systems in this valuable species. With the aim of producing a heterogenous segregating population which can be used in breeding programs، slow growing isolates were derived from 10 commercial strains. Out of 377 slow growing isolates 22 proved to be homokaryotic. Homokaryotic isolates were assessed for their similarity using nine RAPD primers. Similarity analysis revealed high polymorphism among homokaryons. Based on the similarity matrix isolates with the least similarity were crossed. Out of 92 crosses، seven proved to be compatible and resulted in stable heterokaryons. The seven hybrids were recognized as the segregating maternal population
    Keywords: Agaricus bisporus, basidiomycetes, cross breeding, heterokaryon, homokaryon
  • H. Darabifard, N. Bouzari, V. Abdossi Pages 643-661

    Eighteen pulm cultivars including ten Iranian native and eight foreign cultivars were evaluated based on 36 parametric and non-parametric characteristics and 15 RAPD primers. The results of analysis of variance showed significant differences among the cultivars for all characteristics except the petal color. Dissimilarity matrix revealed that two cultivars Mashhad 4 and Dirras-e-Seif and two other cultivars Ontario and Barbang were distinctly different considering their quantitative and qualitative characteristics. Cluster، constructed from morphological data in distance of 25، classified cultivars into two major groups. Cluster analysis could differentiate the Iranian and foreign cultivars in some extents. Molecular data generated a high percentage of polymorphic bands (99. 04%)، and the similarity matrix of these data showed the highest similarity between Emprofrance and Bokharaye Marghob (71%) and the lowest similarity between Shiro and Bokharaye Mamoli (9%). The cluster constructed from molecular data clustered cultivars from 0. 15 to 0. 85 genetic similarity coefficient. In the similarity distance of 0. 26، the cultivars were divided into three groups where the Dirras-e-Seif cultivar exclusively comprised an indipentent cluster and was distinguished from other cultivars. In valuation of plum cultivars based on morphological and RAPD primers، although Iranian and foreign cultivars were clearly differentiated، but in some cases they showed some differences.

    Keywords: Plum, genetic diversity, morphological marker, RAPD
  • M. Zahravi, S. Ebrahimnejad, F. Afshari Pages 663-682
    The resistance of 72 wheat genotypes from collection of National Plant Gene Bank of Iran was assessed to yellow rust in two hot spots of Sari and Karaj، Iran. Both experiments were performed in augmented design and traits of infection type، disease severity، area under disease progress curve (AUDPC) and coefficient of infection were recorded. Based on t-test، two hot spots were significantly different for disease severity (at the first and third evaluations)، infection rate (first، second and total)، coefficient of infection (first and third) and AUDPC (second and total). Standard deviation of the resistance traits increased by time at both hot spots. Cluster analysis of resistance components grouped AUDPC distinctly at both hot spots. The results of regression analysis indicated strong association of AUDPC with disease severity، infection type and coefficient of infection at both hot spots. Infection rate had higher broad-sense heritability compared to other components of resistance، totally in two hot spots of Karaj and Sari. The results of Mantel test for consistence of distance matrices of accessions based on resistance components at two hot spots along with other results of the research indicated the importance of each components of partial resistance in reaction of the studied accessions to yellow rust. Cluster analysis by resistance components placed the genotypes in two groups of susceptible and partially resistant.
    Keywords: Wheat, yellow rust, partial resistance, cofficint of infection, heritability
  • S. T. Dadrezaei, E. Mohammadi Goltappeh, F. Afshari, K. Nazari Pages 685-715
    In order to study the pathogenic variability in Puccinia triticina Eriks (Pt)، population and for identification of physiological races، during early spring of 2009 and 2010، more than 140 infected leaf samples were collected randomly from different wheat growing areas in Iran. In each sample، some single pustules were produced. In total 234 single pustules were used for seedling race analysis of which، 177different virulence classes (races) were identified. Three leaf rust races FKTRS، FJRRS، and FKTTS were highly frequent among identified races. The maximum number of virulence factor for 31 Lr genes was found for races TKTTN and TFTTN that were collected form Ardebil and North Khorasan، respectively. In spite of the high diversity in Pt population in Iran، gene Lr19 was susceptible only to one race (FHQJS) and Lr2a to seven races. Based on the results of this study، combination of leaf rust resistance gens with low frequency of virulence (such as Lr9، Lr28، Lr25، Lr19، Lr29، and Lr2a) with the Non-race specific adult-plant resistance genes (Lr34، Lr46or Lr67) could be used for development of durable leaf rust resistant cultivars. Existence of the identical races especially in the adjacent provinces along with the existence of air flows on this way reinforced the reason of linking of these provinces through air flows. This relationship was both in grouping based on being virulent or non-virulent on the seedlings of wheat near isogenic lines and in the abundance of the races. The aggressive isolates in rather similar groups showed the relation between the provinces. Almost most of the provinces were related to each other. This suggests the vast gene flow and effective transmission of spores through air flows.
    Keywords: Wheat, leaf rust resistance genes, physiologic races, near, isogenic lines
  • T. Gharooni, Z. Zamani, N. Bouzari Pages 717-721
    Mahaleb (Prunus mahalab L.) is used as a rootstock for cherries in Iran and many other countries. In this research، RAPD markers were used to determine the genetic diversity among eight genotypes of Mahaleb evaluated in two separate research grardens in Karaj، Iran. These genotypes are used as mother plants for seed production. Totally 40 random primers were examined for PCR reactions on the template DNAs extracted from leaves، of which 12 primers producing polymorphic bands between genotypes were selected. These 12 primers produced 73 bands، among them، 30 were polymorphic. The highest similarity (0. 82) was detected between genotypes no. 4 (Gen4) and 7 (Gen7) and the lowest similarity (0. 26) between genotypes no. 2 (Gen2) and 5 (Gen5) with genotype no. 8 (Gen8). In another trail، 16 morphological traits were recorded for these genotypes. Resulted morphological cluster، divided these genotypes into three clusters. In plot analysis gnotypes Gen4، Gen1 and Gen2 were separated from others.
    Keywords: Mahalab rootstock, genetic diversity, molecular marker, RAPD, morphological traits
  • A. Amini Sefidab, M. Vahabzadeh, E. Majidi Heravan, A. Akbari, D. Afyoni, M. H. Saberi, M. T. Tabatabaee, H. Hajiakhondi Meybodi, S. A. Koohkan, G. A. Lotfali Ayeneh Pages 724-426
    A breeding hexaploid salt tolerant wheat line (MS-81-14) was produced from crossing of an Iranian salt tolerant wheat line (1-66-22) with Inia cultivar (from CIMMYT) at Karaj Research Station in 1991-92 cropping season. The F1 plants were grown at Karaj in 1992-93 cropping season، furthermore F2-F6 populations were evaluated under salinity stress conditions (EcSoil&Water = 8-12 ds/m) in Isfahan (Rodasht Agricultural Research Station) during 1993-1999 cropping seasons. An extracted breeding line was evaluated in the preliminary yield trial of Yazd and Neishabour Stations and was picked based on its high yield as well as its good performance under salinity stress conditions in 1999-2000. This line was further tested in the preliminary regional yield trial of salt affected regions of temperate zone at two stations (Yazd and Isfahan) and with recorded yield of 6. 483 tha-1 against 4. 893 and 4. 400 tha-1 of Kavir and and Roshan check cultivars، respectively was selected again in 2000-01. This line was tested in advanced and replicated trials over four stations (Yazd، Zabol، Kerman and Isfahan) in 2001-02 and with recorded grain yield of 5. 55 tha-1 compared to 4. 145 and 4. 185 of Kavir and Roshan check cultivars، respectively under salinity stress conditions، as a superior line forwarded to adaptation trials. The adaptation and stability of this line were evaluated in a two years experiment tested over three stations (Yazd، Birjand and Isfahan) during 2002-2004 periods under salinity stress conditions (EcSoil = 8-14ds/m، EcWater= 8-12 ds/m)، and with grain yield of 5. 470 tha-1 against 4. 650، 4. 499 and 4. 962 tha-1 of Kavir، Roshan and Bam check cultivars، respectively and due to its high stability (with Ys=23 against Ys= 8،7 and 17 of Kavir، Roshan and Bam check cultivars، respectively)، high adaptability and good bread quality was considered as the most stable line for on-farm and extension trials which was followed in 2004-08 over different salt affected regions of temperate zone showing an average grain yield of 4. 232 tha-1 for MS-81-14 against 3. 673 and 3. 769 tha-1 of Bam and Kavir check cultivars، respectively. The results of farmer conditions trials confirmed the wide adaptability and grain yield stability of the new line. Considering high grain yield، high adaptability and stability for saline areas and good grain quality (protein contents of 11. 9% and hardiness index of 50 as well as good agronomic performance including resistance to lodging and shattering، this line named Arg and officially released in 2009 for cultivation in saline areas (with water/soil saline) farms of temperate zone، in Iran.
  • S. A. Koohkan, M. Lakzaei, A. Yousefi, I. Lakzadeh, H. Fallahi, A. Barati, H. Akbari Moghaddam, H. Rostami, A. Jahanbin, A. Keykha Pages 727-728
    Line WB73-6 (Trompillo، CMB74A-432-25B-1Y-IB-1Y-OB) was first introduced in Iran through a nursery received from CIMMYT in 1989. It was selected in a preliminary experiment in Zabol research station among the genotypes of IBON in 1990. In other preliminary and advanced yield trails carried out in Zabol and other stations in southern provinces of Iran with warm climate in 1991-1997، line WB73-6 produced higher grain yield than other advanced lines and check cultivars and showed also good adaptability and yield stability. The global mean grain yield of this line in these experiments was 4902 kgha-1، which was 404 kgha-1 higher than that of the check cultivars. The most specifications of this line are geneal compatibility، high tolerance to loding and diseases، moderate tolerance to grain loss، tolerance to axis breaking، tolerance to drough and high temperature in late growth stages، high 1000 kw (42 g) and high seed protein contents (12%). In on-farm trials carried out in three locations in Zabol and two locations in Khuzestan province during 1999 and 2003 cropping seasons، its grain yield was 350-580 kgha-1 higher than the yield of check cultivars. This line was officially registered in Iran by the National Cultivar Release Committee of Agricultural، Education and Extension Organization with the name of Nimrooz in 2009.