فهرست مطالب

شیلات - سال شصت و پنجم شماره 3 (پاییز 1391)

فصلنامه شیلات
سال شصت و پنجم شماره 3 (پاییز 1391)

  • 124 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1391/11/10
  • تعداد عناوین: 10
|
  • کاوه امیری، علی بانی، شهرام عبدالملکی، نرگس علیجانپور صفحات 235-242
    الگوی اختصاص انرژی به تولیدمثل در ماهی های مختلف با توجه به تفاوت آنها در اندازه، زیستگاه، تغذیه و روش تولیدمثل، متفاوت است. تحقیق حاضر با هدف بررسی اختصاص انرژی تولیدمثلی کفال پوزه باریک در منطقه بندر انزلی به انجام رسید. به این منظور تعداد 94 قطعه کفال پوزه باریک ماده با میانگین طول کل 17/0± 34/20 سانتی‎متر طی سه مرحله و در زمان قبل، اوج و بعد از تخم‎ریزی از خرداد تا مرداد 1390 از نظر مقدار انرژی ذخیره شده و در بافت‎های مختلف شامل کبد، عضله و تخمدان سنجش شدند. الگوی تغییرات انرژی عضله و کبد در مراحل مختلف تولیدمثلی (قبل، اوج و بعد از تخم‎ریزی) نشان داد که کفال پوزه باریک انرژی کمی را به تولیدمثل اختصاص می‎دهد. همچنین مشخص شد که این ماهی در اولین (FTS) و دومین (STS) سال تخم‎ریزی انرژی نسبتا یکسانی را به تولیدمثل اختصاص می‎دهد.
    کلیدواژگان: کفال پوزه باریک، انرژی، تولید مثل، تخم ریزی
  • آریا باباخانی لشکان، مسعود رضایی، کرامت الله رضایی، سیدجعفر سیف آبادی صفحات 243-255
    عصاره های جلبک قهوه ای سارگاسوم Sargassum angustifolium با استفاده از روش استخراج به کمک مایکروویو استخراج شدند. تیمارها شامل 3 حلال (آب، متانول و اتانول) 3 قدرت و مدت زمان استخراج (w 90 ×10، w180×20 و w 270×30 دقیقه) و 3 نسبت جلبک به حلال (1:5، 1:10 و 1:20) بود. برای طراحی آزمایش ها از طرح بهینه سازی تاگوچی استفاده شد. میزان ترکیبات فنولی کل، شناسایی ترکیبات فنولی، قدرت کاهندگی آهن، درصد خنثی کنندگی رادیکالهای آزاد و خاصیت آنتی‎اکسیدانی کل عصاره ها مورد سنجش قرار گرفت. با توجه به نتایج، استخراج با حلال آبی، زمان 30 دقیقه و نسبت جلبک به حلال 1 به 20 تیمار بهینه برای استخراج عصاره از این جلبک می باشد. میزان فنول کل، قدرت کاهندگی آهن، خنثی کنندگی رادیکالهای آزاد و خاصیت آنتی‎اکسیدانی کل این تیمار به ترتیب؛ 60/2 برحسب میلی گرم اسیدتانیک بر گرم ماده خشک جلبک، 18/1 بر حسب میلی گرم اسید اسکوربیک در گرم ماده خشک، 04/60 % و 45/36 بر حسب میلی گرم اسید اسکوربیک در گرم ماده خشک بود. ترکیبات فنولی شناسایی شده جلبک سارگاسوم شامل اسید گالیک (33/7 میکروگرم بر میلی‎لیتر)، اسید پروتئوکاتچوئیک (93/29)، اسید جنتیستیک (15/15) و اسید هیدروکسی بنزوئیک (61/14) بود. نتایج نشان داد این جلبک گونه مناسبی برای استخراج ترکیبات آنتی اکسیدانی طبیعی می باشد.
    کلیدواژگان: عصاره جلبکی، ترکیبات زیست فعال، آنتی اکسیدان، سارگاسوم
  • نرجس بختیاری، امیدوار فرهادیان*، نصرالله محبوبی صوفیانی، مهدی محمدی صفحات 257-269

    در این تحقیق ترکیب و فراوانی فیتوپلانکتون‎ها و زئوپلانکتون‎ها در استخرهای خاکی میگوی پاسفید (Litopenaeus vannamei) در دلوار، بوشهر بررسی گردید. در طی دوره پرورش دامنه تغییرات دما و شوری آب، اکسیژن محلول و شفافیت آب به ترتیب 32-24 درجه سانتی‎گراد، 50-45 گرم در لیتر، 5/5-5/3 میلی‎گرم در لیتر و 140-60 سانتی‎متر بود. جنس‎های غالب از جامعه فیتوپلانکتون‎ها شامل Navicula، Cosinodiscus، Nitzchia، Rhizosolenia و Pleurosigma از دیاتوم ها، جنس‎های Peridinium، Ceratium از دینوفلاژلاته ها، جنس Oscillatoria از سیانوفیت‎ها، و جنس Nannochloropsis از کلروفیتا بودند. تحقیقات روی زئوپلانکتون‎ها نشان داد که جامعه آنها عمدتا شامل پاروپایان، روتیفرها، لارو پرتاران، sergestid و لاروهای سخت پوستان بود. پاروپایان فراوان‎ترین اجتماع زئوپلانکتونی بودند و دامنه فراوانی Calanoidae، Cyclopoidae وHarpacticoidae به ترتیب17-3، 5-2/0، 1-0 فرد در لیتر بود. از کالانئیده ها Acartia و Centropage و از سیکلوپئیده ها Oithona غالب بودند و تنها گونه هارپکتیکوئیده ازجنس Euterpina بود. فراوانی پاروپایان وکل زئوپلانکتون‎ها در دوره پرورش L. vannamei تفاوت های معنی داری داشت. ضرایب همبستگی پیرسون نشان داد که فراوانی کالانئیده با اکسیژن محلول (43/0-r=) و شوری آب (54/0-r=) دارای همبستگی معنی دار است و فراوانی سیکلوپئیده ها با دمای آب (38/0r=) و pH (32/0r=) دارای همبستگی معنی دار بود. به طور کلی فراوانی کل زئوپلانکتون‎ها با اکسیژن محلول (39/0r=) و pH (37/0r=) همبستگی معنی داری نشان داد. نتایج آنالیز عوامل اصلی (PCA) نشان داد که فراوانی روتیفرها، pH و کل زئوپلانکتون‎ها به عنوان اولین عامل و شوری و اکسیژن محلول به عنوان دومین عامل می‎تواند در توجیه بیشترین تغییرات جامعه زئوپلانکتون‎ها در استخرهای میگوی پاسفید استفاده شود.

    کلیدواژگان: پرورش میگو، استخرهای خاکی، میگوی پاسفید (Litopenaeus vannamei)، فیتوپلانکتون، زئوپلانکتون
  • سعید زاهدی، علیرضا میرواقفی، باقر مجازی امیری، غلامرضا رفیعی، مهدی هدایتی، چنگیز مخدومی، موسی زارعی دانگسرکی، سعید مهدوی صاحبی صفحات 271-282
    هدف از این مطالعه، بررسی اثر غلظت انفرادی و تحت کشنده مس و کادمیوم بر شاخص‎های بیوشیمیایی پلاسمای خون و کبد بچه فیل ماهی (Huso huso) بوده است. به این منظور، در خرداد سال 1387، تعداد 54 عدد بچه ماهی (4 ماهه با وزن متوسط 8/6±4/55 گرم) به ترتیب، در معرض غلظت‎های تحت کشنده 20 و 300 میکروگرم بر لیتر مس و کادمیوم در سیستم آزمایشی نیمه‎ثابت به مدت 14 روز قرار گرفته و اثر غلظت‎های مذکور بر شاخص‎های بیوشیمیایی مورد نظر در روز پایانی آزمایش مورد اندازه‎گیری قرار گرفت. براساس نتایج حاصله، سطوح گلوکز، پروتئین کل و تری‎گلیسیرید پلاسما و همچنین پروتئین کبدی در ماهیان تحت تیمارهای آزمایشی در روز نمونه‎برداری فاقد هرگونه اختلاف معنی‎دار در مقایسه با ماهیان تیمار شاهد بود. از طرفی، مواجهه با فلزات مذکور، باعث تغییرات معنی‎دار مقادیر هورمون تری‎یودوتیرونین (T3) پلاسما در هر دو تیمار آزمایشی گردید ولی چنین تغییرات معنی‎داری برای هورمون تیروکسین (T4) مشاهده نشد. در مقابل، فقط مواجهه با مس باعث افزایش شدید و معنی‎دار کورتیزول پلاسما گردید. نتایج حاصل از آزمایش نشان‎دهنده فقدان هرگونه اختلاف آماری معنی‎دار بین تیمارهای آزمایشی با تیمار شاهد در میزان فعالیت آنزیم کاتالاز ((CAT و سوپراکسید دیسموتاز (SOD) کبد می‎باشد. اما تغییرات معنی‎داری در میزان فعالیت SOD بین دو تیمار فلزی مشاهده شد. نتایج حاصله از این مطالعه به خوبی نشان داد که غلظت‎های تحت کشنده مس و کادمیوم بر بچه فیل ماهی اثرگذار بوده‎اند و همچنین، تغییرات هورمونی می‎تواند به عنوان نشانگرهای مناسبی در بررسی مواجهه فیل ماهی با مس در آب شیرین پیشنهاد گردند.
    کلیدواژگان: مس، کادمیوم، شاخص های بیوشیمیایی، فیل ماهی (Huso huso)
  • حسن ساربان، احسان بزرگی، احسان کامرانی، میرمسعود سجادی، سعید مسندانی صفحات 283-293
    این پژوهش در راستای پروژه پرورش دو بار در سال در مجتمع کشت و صنعت خلیج نای بند و در سال 1389 انجام گرفت. جهت بررسی هر دوره، 3استخر خاکی 8/0 هکتاری که دارای شرایط پرورشی مشابه، سن پست لارو یکسان (PL12)، تراکم ذخیره‎سازی یکسان PL/m2 38-37 و در یک مزرعه بودند، انتخاب شد. دوره اول پرورش با ذخیره‎سازی از اواسط فروردین ماه شروع و پس از پرورش به مدت 93 روز در اواسط تیرماه برداشتاستخرها صورت گرفت. دوره دوم پرورش از اواسط مرداد ماه شروع و پس از طی مدت 110 روز، برداشتاستخرها در اوایل آذر ماه صورت گرفت. وزن میگو برداشت شده، بازماندگی، میزان برداشت و ضریب تبدیل غذایی در دوره اول به ترتیب 12/3±5/13گرم، 27/2±80 درصد، 127±3200 کیلوگرم و 09/0±20/1 بود. این فاکتورهای در دوره دوم به ترتیب 31/3 ±5/17گرم، 35/2±85 درصد، 119±4500 کیلوگرم و 05/0± 09/1بود. نتایج به دست آمده حاکی از بیشتر بودن تعداد روزهای پرورش، وزن میگو بالاتر، درصد بازماندگی بیشتر، میزان برداشت بیشتر در دوره دوم نسبت به دوره اول بود. پایین بودن ضریب تبدیل غذایی در دروه دوم هم حاکی از مساعد بودن شرایط پرورش در دوره دوم نسبت به دوره اول بوده و پرورش در دوره دوم اقتصادی‎تر بوده است. در مجموع 9600 کیلوگرم میگو در هکتار تولید شد که حاکی از افزایش سه برابری تولید نسبت به یک بار پرورش در مزارع جنوب ایران بوده است.
    کلیدواژگان: پرورش دو بار در سال، افزایش تولید، استان هرمزگان، میگوی پاسفید غربی (Litopenaeus vannamei)
  • کورش سروی مغانلو، محمدرضا کلباسی، باقر مجازی امیری صفحات 295-305
    در این تحقیق به منظور تعیین اندازه و زمان مناسب رهاسازی بچه ماهیان آزاد دریای خزر، روند تغییرات فصلی برخی شاخص‎های بیومتری و فیزیولوژیک در شرایط کارگاه کلاردشت مورد بررسی قرار گرفت. در این راستا نمونه‎برداری از بچه ماهیان یک تابستانه تا بچه ماهی دو تابستانه به صورت دو نوبت در هر فصل انجام شد. روند تغییرات طول، وزن و ضریب چاقی، همچنین سطوح یون‎ها،اسمولالیته، هورمون‎های تیروئیدی (T4، T3) و کورتیزول پلاسمای خون در آب شیرین و بعد از انتقال ماهیان به آب لب شور دریای خزر مورد سنجش قرار گرفت. بر اساس نتایج بدست آمده وزن و طول بچه ماهیان به ترتیب از 8 گرم و 2/9 سانتی‎متر در فصل پائیز به 3/35 گرم و 9/14 سانتی‎متر در فصل تابستان افزایش یافت (05/0p<).. تفاوت معنی‎داری در غلظت یون‎ها و اسمولالیته پلاسما طی فصول مختلف در آب شیرین مشاهده نشد، ولی بعد از انتقال ماهیان به آب دریای خزر سطوح یون‎ها به طور معنی‎داری افزایش یافت. کمترین سطوح هورمون T3 در فصل پائیز و بیشترین آن در تابستان مشاهده شد و تفاوت بین این دو فصل معنی‎داری بود (05/0p<). هورمون T4 نیز به بالاترین سطح خود در فصل بهار رسید و با فصل پائیز تفاوت معنی‎داری داشت و فقط در فصل پائیز بین آب شیرین و لب شور تفاوت معنی‎داری مشاهده شد. سطوح هورمون کورتیزول نیز تفاوت معنی‎داری بین فصول و آب شیرین و لب شور نداشت ولی کمترین و بالاترین میزان هورمون کورتیزول به ترتیب در بهار و پائیز ثبت گردید.. بر اساس نتایج بدست آمده به نظر می‎رسد بچه آزاد ماهیان دریای خزر با وزن 9/20 گرم و طول 9/12 سانتی‎متر طی فصل بهار از مناسب‎ترین وضعیت فیزیولوژیک برای رهاسازی برخوردار هستند.
    کلیدواژگان: زمان رهاسازی، آب شیرین و لب شور، اسمولالیته، یون ها، هورمون ها، ماهی آزاد دریای خزر
  • حسن فضلی، غلامرضا دریانبرد صفحات 307-315
    هدف از این مطالعه بررسی ذخایر ماهی کفال طلائی با استفاده از شاخص‎های ارزیابی بی‎رویه طی یک دوره طولانی مدت (1370 الی 1390) در دریای خزر در سواحل ایران می‎باشد. سه شاخص صید شامل: 100% ماهیان صید شده بالغ باشند، فراوانی ماهیان با طول مطلوب 100% و فراوانی مولدین بزرگ 0% باشد (چون محدویت طولی صید مولدین بزرگ در دریای خزر وجود ندارد، فراوانی مطلوب آنها بین 40-30% در نظر گرفته شد) به عنوان شاخص ساختار معقولانه ذخیره در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد که ضریب چاقی ماهی کفال طلائی در طی دو دهه از 16/1 در سال 73-1372 به 01/1 در سال 90-89 کاهش یافت. با استفاده از پارامترهای رشد و مرگ‎ومیر طبیعی دامنه طول مطلوب بین 8/31 و 8/38 سانتی‎متر محاسبه شد. مولدین بزرگ یعنی فراوانی ماهیان بزرگتر از 8/38 سانتی‎متر در نظر گرفته شدند. فراوانی ماهیان بالغ (با طول بیش از 28 سانتی‎متر) بین 6/58% و 4/88% (انحراف معیار ± میانگین: 78/6± 0/76%)، فراوانی ماهیان با طول مطلوب 4/26% و 6/47% ((44/5±) 1/36%) و فراوانی مولدین بزرگ بین 8/6% و 0/29% (71/5±9/18%) متغیر بود. بنابراین برای حفظ و احیاء ذخایر ماهی کفال طلائی علاوه اجازه به همه مولدین برای حداقل یکبار تخمریزی با استفاده از تور با چشمه بزرگتر (مثلا 33 میلی‎متر در کیسه)، همچنین با اتخاذ استراتژی مناسب فراوانی مولدین بزرگ در صید به صفر رسیده وصید اصلی بر روی ماهیان با طول مطلوب متمرکز گردد. برای تکمیل دوره تولید مثل نیز زمان شروع صید پره با تاخیر زمانی صورت گیرد.
    کلیدواژگان: کفال طلایی (Liza aurata)، شاخص های صید، طول بلوغ، طول مطلوب، دریای خزر
  • حدیث منصوری طایی، حسین اورجی، حسین رحمانی، ایرج عفت پناه، محبوبه نعمت زاده صفحات 317-325
    این مطالعه به تعیین زمان مطلوب تغییر عادت غذایی لارو ماهی سوف معمولی از غذای زنده به غذای مصنوعی می پردازد. در این آزمایش لاروهای ماهی سوف با زئوپلانکتون های غربال شده استخری (عمدتا روتیفرها) و ناپلی آرتمیا از زمان تغذیه اولیه (روز 6 پس از تفریخ) تا روز 16 پس از تفریخ غذادهی شدند، سپس لاروها به سه گروه تغییر عادت غذایی در روزهای 16 (W16)، 22 (W22) و 28 (W28) پس از تفریخ تقسیم و با گروه شاهد (که تا پایان آزمایش غذای زنده خوردند) مقایسه شدند. نتایج نشان داد که بیشترین میزان رشد (میانگین وزن حاصله 8/152 میلی گرم) و بالاترین درصد بقا (6/61 درصد) در لاروهایی بدست آمد که تا پایان دوره پرورش فقط غذای زنده خورده بودند. کمترین وزن حاصله (28 میلی گرم) و پایین ترین درصد بقا (3/13 درصد) در لاروهایی مشاهده شد که در روز 16 پس از تفریخ تغییر عادت غذایی داده بودند. نتایج حاصله از اندازه گیری پارامترهای رشدی نشان داد که مناسب ترین روش پرورش لارو ماهی سوف معمولی به این صورت است که در طول تمام دوره (34 روز) فقط با غذای زنده تغذیه شود، با این وجود نتایج عملکرد رشدی در لاروهایی که در روز 28 پس از تفریخ غذادهی شده اند قابل توجه می باشند و نتایج بهتری را نسبت به دیگر تیمارهای تغییر عادت غذایی نشان دادند.
    کلیدواژگان: سوف معمولی (Sander lucioperca L)، لارو، تغییر عادت غذایی، غذای زنده، غذای مصنوعی
  • ایرج هاشم زاده سقرلو، حمید فرحمند، اصغر عبدلی، لوییس برناتچز، محمود کرمی صفحات 327-337
    در این مطالعه جمعیت‎های ماهی قزل‎آلای خال قرمز Salmo trutta L. 1758 رودخانه های لیقوان و مردق در استان‎های آذربایجان شرقی و غربی با استفاده از 12 نشانگر ریزماهواره مورد بررسی قرار گرفتند. در مجموع 52 قطعه ماهی از جمعیت‎های یادشده به علاوه 45 نمونه از ماهیان رودخانه های بابلرود و هراز مطالعه شد و با توجه به بررسی آلل‎های خصوصی، انحراف از تعادل هاردی - واینبرگ، تمایز ژنتیکی جمعیت‎ها (آماره 04/0=Fst) و با توجه به گزارش‎های دیگر می‎توان عنوان کرد که در خلال سال‎های 1383-1386 حداقل باید یک مورد رهاسازی ماهیان قزل‎آلای خال قرمز از رودخانه مردق به رودخانه لیقوان انجام شده باشد. این در حالی است که در ماهیان هر دو رودخانه آلل‎های خصوصی مشاهده شد، که اختصاصی بودند و نشان‎دهنده این امر است که در رودخانه لیقوان پیش از انجام عملیات انتقال ماهی، ماهی قزل‎آلای خال قرمز بومی وجود داشته است.
    کلیدواژگان: قزل آلای خال قرمز Salmo trutta، لیقوان، مردق، ریزماهواره، انتقال ماهی
  • محمد هرسیج، غلامرضا رفیعی، علیرضا میرواقفی، هادی اسدی دادقانسرایی صفحات 339-352
    در قالب یک طرح کاملا تصادفی، خصوصیات پساب تولیدی توسط ماهی قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss) و نیز میزان تراوش مواد و معدنی شدن فضولات تولیدی درگروه های وزنی 3 ± 20 و 5 ± 50 و 9±100 و 10 ± 200 گرم، مورد بررسی قرار گرفت. ماهیان در مخازنی با حجم آبگیری 200 لیتر، برای مدت سه روز نگهداری و با غذای شرکت فرادانه تغذیه شدند. سپس، برای اندازه‎گیری نرخ معدنی شدن و تاثیر میکروارگانیسم‎ها، ماهیان جمع آوری شده و مخازن حاوی فضولات به مدت یک هفته با ادامه عمل هوادهی نگهداری شدند. طی این مدت عناصر ریزمغذی و درشت‎مغذی و برخی خصوصیات فیزیکو شیمایی آب سنجیده شد. میزان ترکیبات نیتروژن‎دار (آمونیاک کل، نیتریت و نیترات) بین روزهای شروع آزمایش و زمان جمع آوری ماهیان تفاوت معنی‎داری نشان داد (05/0>p). غلظت فسفر محلول کل نیز در بین تمامی تیمارها، پس از سه روز اول، افزایش داشت (05/0>p). میزان هدایت الکتریکی و سختی کل نیز در تمامی تیمارها از روز سوم به بعد تفاوت معنی‎دار داشت (05/0>p). نتایج بدست آمده از این آزمایش نشان داد که در سه روز اول، باکتری های موجود در سیستم عملکرد بهتری را در معدنی کردن متابولیت‎های تولیدی در مقایسه با زمان پس از صید ماهی و عدم حضور ماهی خواهند داشت.
    کلیدواژگان: ماهی قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss)، خصوصیات پساب، تراوش مواد مغذی، معدنی شدن
|
  • K. Amiri, A. Bani, Sh. Abdolmaleki, N. Alijanpour Pages 235-242
    The pattern of energy allocation to reproduction varies among the fish species due to their differences in size, habitat, feeding and reproductive strategy. This study surveyed the reproductive energy allocation of leaping grey mullet on the Anzali coast in the province of Guilan, Iran. A total number of 94 leaping grey mullet (20.32±0.2 cm [mean±SE]) were caught in three reproductive states: pre-spawning, spawning, and post-spawning from February to September 2011. The energy content liver, muscle, and ovary were investigated. The energy of liver and muscle changed over the reproductive status. Additionally, leaping grey mullet allocated less energy to reproduction. However, first and second time spawners of leaping grey mullet showed similar energy allocation to reproduction in the spawning season.
    Keywords: Leaping grey mullet, Energy, Reproduction, Spawning
  • A. Babakhani Lashkan, M. Rezaei, K. Rezaei, Seyed Jafar Seifabadi Pages 243-255
    Microwave-assisted extraction was applied for extraction of algal extracts from brown algal species (Sargassum angustifolium). Extraction condition consists of three solvents (ethanol, methanol and water), three extraction times and powers of microwave (10min×90W, 20min×180W and 30 min×270W) and three ratios of algae to solvent (1:5, 1:10 and 1:20). All the experimental parameters were applied at three levels according to Taguchi's statistical design. Total phenol contents, individual phenolic compounds, DPPH scavenging activity, ferrous reducing power and total antioxidant activity of the extracts were determined. According to results, the best condition for extraction of antioxidant compounds from S.angustifolium was aqueous extract, ratio of sample to solvent 1 to 20 and 30 minute extraction time and microwave power of 270 W. The TPC, DPPH scavenging activity, FRAP and TAA in optimized treatment are respectively; 2.60 TAE, 1.80 ASAE, %60.04 and 36.45 ASAE. The water extract of Sargassum have phenolic compund such as, gallic Acid (7.33 µg/ml), Protocatechuic acid (29.93 µg/ml) gentistic acid (15.15 µg/ml) and hydroxy benzoic acid (14.61 µg/ml). Results show that this algae was suitable for the extraction of antioxidant compounds.
    Keywords: Algal extract, Bioactive compounds, Antioxidant, Sargassum
  • N. Bakhtiari, O. Farhadian, N. M. Soofiani, M. Mohamadi Pages 257-269

    In this research, composition and abundance of phytoplankton and zooplankton were investigated at earthen ponds of white leg shrimp (Litopenaeus vannamei) in Delvar, Busher. During culture period, variation range of water temperature, salinity, dissolved oxygen and water transparency were 24-32ºC, 45-50 g/L, 3.5-5.5 mg/L and 60-140 cm, respectively. The dominant genera of phytoplankton communities were Navicula, Cosinodiscus, Nitzchia, Rhizosolenia and Pleurosigma from Bacillariophyceae, Peridinium and Ceratium from Dinoflagellates, Oscillatoria from Cyanobacteria, and Nannochloropsis from Chlorophyta. Investigation on zooplankton showed that their community mostly was copepod, rotifer, sergestid, polychaet, and crustacean larvae. The most abundant zooplankton assemblage was copepod which range of calanoid, cyclopoid and harpacticoid were 3-17 ind./L, 0.2-5 ind./L and 0-1 ind./L, respectively. The dominant genera of calanoid and cyclopoid were Acartia and Centropage, and Oithona, respectively, and harpacticoid had only one genus of Euterpina. Abundance of total zooplankton and total copepod had significant differences during culture of L. vannamei. Person’s correlations showed that there was significant correlation between abundance of calanoid and dissolved oxygen (r= -0.43) and salinity (r= -0.54) and also between abundance of cyclopoid and water temperature (r= 0.38) and pH (r= 0.32). In general, total zooplankton abundance had significant positive correlation with dissolved oxygen (r= 0.39) and pH (r= 0.37). Results of Principal Component Analyses (PCA) showed that rotifer abundance, pH and total zooplankton abundance as first factor and salinity and dissolved oxygen as second factor could be used to explain most of variation in zooplankton community in L. vannamei shrimp ponds.

    Keywords: Shrimp culture, Earthen ponds, White leg shrimp (Litopenaeus vannamei), Phytoplankton, Zooplankton
  • S. Zahedi, A. R. Mirvaghefi, B. Mojazi Amiri, Gh. Rafiee, M. Hedayati Pages 271-282
    This study was undertaken to evaluate the effects of single sub-lethal copper (Cu) and cadmium (Cd) exposure on biochemical factors of plasma and liver in juveniles beluga sturgeon, Huso huso. A total of 54 fish (weight: 55.4±6.8 g; age: +4 months) were exposed to 20 and 300 µg/l of Cu and Cd in semi-static conditions for 14 days on June (2008), respectively. Then, the effects of these sub-lethal metal concentrations on selected biochemical factors were assessed during 14 days. Results showed that there were no significant differences in plasma glucose, total protein, triglyceride as well as liver protein levels among groups on day 14. Also, metal exposure had significant effects on plasma triiodothyroxine (T3) but not on thyroxine (T4) levels. In contrast, plasma cortisol levels increased significantly compared to the controls only in Cu exposure. No significant differences were observed in liver catalase (CAT) and superoxide dismutase (SOD) activities between experimental groups and controls, but there was significant difference in SOD activities between two metal treatments. This study demonstrated that sub-lethal doses of Cu and Cd were effective on beluga sturgeon. Moreover, it showed that hormonal changes were appropriate biomarkers for Cu exposure in fresh water in beluga sturgeon.
    Keywords: Copper, Cadmium, Biochemical factors, Beluga sturgeon (Huso huso)
  • H. Sareban, E. Bozorgi, E. Kamrani, M. M. Sajjadi, S. Masandani Pages 283-293
    This study was conducted to evaluate the possibility of white leg shrimp (Litopenaeus vannamei) culture twice a year in Nayband Agro-industry complex in 2010. Three earth ponds (0.8 ha) were selected in the farm which had similar conditions in terms of culture system, postlarvae age (PL12) and stocking density (37-38 PL m3). The first period of shrimp culture started from mid April and they were harvested in mid July after 93 days. The second period of culture started in mid August and shrimps were harvested from the ponds in early December after 110 days. Final weight, survival, total production and feed conversion ratio (FCR)in the first period of culture were 13.5 ± 3.12 g, 80 ± 2.27 percent, 3200 ± 27 kg and 1.2 ± 0.09, respectively. These factors were 17.5 ± 3.31 g, 85 ± 2.35 percent, 4500 ± 119 kg and 1.09 ± 0.05 for the second period of culture, respectively. The results of the present study showed that the number of culture days, final weight and survival of shrimps in the second period of culture was higher compared with the first period of culture. Better FCR in the second period of culture showed that the condition of culture in this period is better and more economical than first period of culture. There was 9600 kg shrimp in the twice a year production system that is three times more than common shrimp production system (once a year) in the shrimp farms of southern Iran.
    Keywords: Twice a year production of shrimp_White leg shrimp_Hormozgan_Litopenaeus vannamei
  • K. Sarvi Moghanlou, M. R. Kalbassi, B. Mojazi Amiri Pages 295-305
    In this study, in order to determine the appropriate time and size to release Salmo trutta caspius, in Kelardasht center conditions, some biometric and physiological parameters were investigated. In this regard, sampling was carried out twice in each season from Parr (one-summer fingerlings) to smolt (two- summer fingerlings) stages in the course of 1 year. The trend of length, weight and condition factor, ions, Osmolality, thyroid hormones (T3, T4) and Cortisol levels of plasma in Freshwater fish and those transferred to Caspian sea Brackish water were measured. Based on the results, weight and length of fishes increased significantly from 8 g and 9.2 cm in autumn to 35.3 g and 14.9 cm in next summer, respectively (p<0.05). Ions and Osmolality levels did not show significant differences among different seasons, but after transfer to Caspian Sea water a significant increase in ions levels was observed. The lowest and highest levels of T3 observed in autumn and summer, respectively, and difference between these seasons were significant. The highest level of T4 was recorded in spring which was significantly different from that value of autumn. Plasma T4 levels showed significant differences between Freshwater and Brackish water in autumn. There were no significant differences among different seasons and Fresh and Brackish water, but the least and highest levels of Cortisol observed in spring and autumn, respectively. Based on these results, it seems that the fish with 20.9 g weight and 12.9 cm length in spring has the most appropriate physiological conditions for release.
    Keywords: Release time, Fresh, Brackish water, Ions, Osmolality, Hormones, Salmo trutta Caspius
  • H. Fazli, G. R. Daryanabard Pages 307-315
    The main objective of the present study was qualitative assessment of golden gray mullet stocks by using indicators of overfishing in Iranian waters of the Caspian Sea during a long period (1991-2011). Three fisheries indicators in catch were: 1. percentage of mature fish, with 100% as target; 2. percent of specimens with optimum length, with 100% as target; and 3. percentage of mega-spawners, with 0% as target, and if no upper size limit exists, 30-40% as representative of reasonable stock structure. Over this period, the condition factor of golden gray mullet showed decreasing trends, declined from 1.16 in 1993-1994 to 1.01 in 2010-2011. The range of length with optimum yield was between 31.8-38.8 cm, using biological parameters. The mega-spawner measured as fish a size larger than 38.8 cm. According to these three indicators, the percentage of mature (fork length>28 cm), optimum size and mega-spawners were ranged between 58.6%-88.4%, 26.4%-47.6% and 6.8%-29.0%, and were averaged (±S.D) 76.0%±6.78, 36.1%±5.44 and 18.9%±5.71, respectively. Therefore, for conservation and revitalization of golden gray mullet in the Caspian Sea, the target would be to all (100%) fish spawn at least once, using bigger mesh size in sac (e.g. 33 mm, during whole fishing season), also, the aim would be to implement a fishing strategy that result no (0%) mega-spawners being caught, and the main catch focus on optimum length. Also, the start of the fishing season should be delayed in order for stocks to complete their spawning.
    Keywords: Golden gray mullet (Liza aurata), Fisheries indicators, Length at first maturity, Optimum length, Caspian Sea
  • H. Mansouri Taee, H. Ouraji, H. Rahmani, I. Efatpanah Komaie Pages 317-325
    The aim of the peresent study was to find the optimum weaning time to shift pikeperch larvae feeding from live food to the artificial feed. In this experiment, pikeperch larvae were fed with seived pond zooplankton (mainly rotifers) and Artemia nauplii from the first feeding day to day 16 of post-hatching. then three weaning times were used on day 16 (W16), day 22 (W22), and day 28 (W28) of post-hatching, and compared with a control group (fed on only live food). According to the obtained results, the best growth (mean weight gain = 152. 8 mg) and the highest survival rate (61.6%) were found in larvae fed only on live food during the whole period of rearing. The lowest weight gain (28 mg) and the lowest survival rate (13.3%) were observed in larvae weaned at day 16 post-hatching. From the biological point of view (growth parameters), the most suitable method of pikeperch larvae rearing was exclusively with live food throughout the experiment (0-34 days), however, the results of growth performance in larvae weaned at day 28 post-hatching was noticeable.
    Keywords: Pikeperch (Sander lucioperca L.), Larvae, Weaning, Artifical feed, Live food
  • I. Hashemzadeh Segherloo, H. Farahmand, A. Abdoli, L. Bernatchez, M. Karami Pages 327-337
    In this study brown trout Salmo trutta populations in Mardagh and Liqvan Rivers from the West and East Azerbaijan provinces (Iran) were studied using 12 microsatellite loci. In total 52 fish from the mentioned populations and 45 fish from Babolrood and Haraz Rivers were analyzed. According to the analysis of the private alleles, Hardy-Weinberg equilibrium test and genetic differentiation between the populations (Fst=0.04) and based on other reports, it can be concluded that during the years 2004-2007, there should be at least a case of brown trout transfer from Mardagh to Liqvan River. In both the Liqvan and Mardagh Rivers private alleles specific to each river were observed, indicating that indigenous brown trout were existent in Liqvan River prior to fish transfer.
    Keywords: Brown trout (Salmo trutta), Liqvan, Mardagh, Microsatellite, Fish transfer
  • M. Harsij, Gh. Rafiee, A. Mirvaghefi, H. Asadi Pages 339-352
    In this research, sludge characterization and rates of mineralization was evaluated in different sizes of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) in the culture systems. Four weight groups of fish (20±3; 50±5; 100±9; 200±10 gr) in triplicates were introduced and cultured in the experimental units (200 liter tanks) for a three day period. The fish were fed with a commercial dry feed pellete (Faradaneh Co.). The rates of mineralization due to the effect of natural flora (microorganisms) of bacteria on the produced sludge, was detected. In this respect, the fish captured and remainder sludge and the rate of macro and microelements recorded in all the treatments during a 7 day period. Concentration of TAN (Total Ammonia Nitrogen) and NO3-, shwoed significant differences among all treatments within initial day until the third day (p<0.05). Concentration of total phosphorous (TP) increased and showed significant differences among treatments after the first stage of the experiment (three days) (p<0.05). EC and total hardness showed significant differences among the treatments after the first stage of the experiment as well (p<0.05). It was concluded that, bacterial mineralization of sludge and organic matter had larger effect at the first three days, in comparison with after harvest of fishes as well.
    Keywords: Rainbow trout (Oncorhynchus mykiss), Sludge characterization, Nutrient leaching, Mineralization