فهرست مطالب

اندیشه مدیریت راهبردی - سال ششم شماره 2 (پیاپی 12، پاییز و زمستان 1391)

نشریه اندیشه مدیریت راهبردی
سال ششم شماره 2 (پیاپی 12، پاییز و زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/10/28
  • تعداد عناوین: 7
|
  • اصغرآقا مهدوی، علیرضا ناصرپور صفحات 5-32
    ارتباط بین صنعت بیمه و بازار سرمایه، در فرآیند تبدیل ریسک به اوراق بهادار، ظاهر می شود. اوراق حاصل از این فرآیند به اوراق مرتبط با بیمه، معروف و دارای انواع متفاوتی است. این اوراق، علاوه بر اینکه امکان افزایش ظرفیت های بیمه ای را به شرکت های بیمه و توان مالی و سرمایه این شرکت ها را تا حد زیادی افزایش خواهد داد، در عین حال، فرصت به دست آوردن بازده هایی با همبستگی پایین با بازدهی کل بازار سرمایه، و متنوع سازی پرتفوی را به سرمایه گذاران بازار سرمایه می دهد. این پژوهش، پس از تبیین مختصر اوراق بیمه بلایای طبیعی (که معروف ترین نوع این اوراق است) و سازکار انتشار آن، در پی پاسخگویی به این سوال است که آیا از نظر فقه امامیه امکان انتشار این اوراق در ایران وجود دارد. تحلیل فقهی این مقاله نسبت به این الگو با روش تحلیلی-استنباطی و تحلیل محتوا انجام گرفته و با معرفی مولفه ها و دلایل اصلی اقتصادی این ابزار، امکان انتشار این اوراق در ایران از نظر فقه امامیه، بررسی شده است و زوایای فقهی و شرعی انتشار این اوراق، بیشتر روشن می شود.
    کلیدواژگان: اوراق بیمه بلایای طبیعی، اوراق مرتبط با صنعت بیمه، ریسک فاجعه آمیز، وکالت، بیمه، ربا و واسط
  • حسین میسمی، علی حسن زاده، مصطفی شهیدی نسب صفحات 33-62
    این تحقیق، برای استفاده از عقود مشارکتی در تامین مالی خرد اسلامی، رویکردی مرحله ای، عرضه می کند. بدین صورت که در مرحله اول، تامین مالی با عقود مبادله ای، مانند مرابحه، و در مرحله دوم، با عقد مشارکت کاهنده، انجام می شود. استفاده از عقود مبادله ای در مرحله اول، این فرصت را برای موسسه تامین مالی خرد فراهم می کند تا بتواند ضمن بررسی موفقیت وام گیرندگان در اجرای صحیح طرح ها و متابعت از ضوابط عقد، گروه هایی را که شایستگی دریافت تامین مالی مشارکتی در مرحله دوم دارند، بشناسد. یافته های این تحقیق -که با روش تحلیلی-توصیفی به دست آمده است- نشان می دهد که کاربرد الگوی مرحله ای در تامین مالی خرد اسلامی، نه تنها، امکان پذیر است، بلکه مزیت های گوناگونی نیز برای موسسات تامین مالی خرد و وام گیرندگان به همراه دارد. الگوی عرضه شده در این تحقیق -که به طور محدود در کشور سریلانکا نیز تجربه شده است- مبانی لازم را برای تشکیل موسسات تامین مالی خرد اسلامی در ایران فراهم می کند. علاوه بر این، الگوی مرحله ای می تواند دلالت های مناسبی برای بانک ها و موسسات قرض الحسنه که در ذیل قانون بانکداری بدون ربا، فعالیت می کنند داشته باشد.
    کلیدواژگان: تامین مالی خرد اسلامی، عقود مشارکتی، عقود مبادله ای، ایران، سریلانکا
  • رضا راعی، سیدمحسن فاضلیان صفحات 63-97
    جهانی سازی اقتصادی و بین المللی شدن بازارهای مالی در دهه های گذشته، به شکل معتنابهی فرصت های سرمایه گذاری را توسعه داده است که تمام این فرصت ها به نحوی با ریسک های جدید و منحصربه فردی ملازم اند. جهان سرمایه گذاری در دو دهه گذشته، شاهد بحران های زیادی در بدهی های خارجی کشورهای در حال توسعه و ناتوانی اقتصادی این کشورها در بازپرداخت بدهی ها بوده است. ناتوانی کشورها در ایفای تعهدات مالی بین الملل در اثر رخداد عوامل مختلف اقتصادی و سیاسی، متغیر مفهومی قیاسی ای را با عنوان ریسک کشوری در ادبیات اقتصاد مالی بین الملل مطرح کرده است. علاوه بر این، سرمایه گذاری مستقیم خارجی، مولفه ای کاملا موثر در رشد اقتصادی کشورهای در حال توسعه به شمار می آید که می تواند تحت تاثیر عوامل مختلف اقتصادی و سیاسی-اجتماعی از جمله شاخص کلیدی ریسک کشوری قرار گیرد. تحقیق حاضر، ضمن شناخت و عرضه تعریف جامعی از مفهوم ریسک کشوری و نحوه ارزیابی آن، به بررسی ارتباط بین جذب سرمایه گذاری خارجی و عوامل موثر از جمله ریسک کشوری می پردازد و نتیجه می گیرد که بین تغییرات ریسک کشوری و جذب سرمایه گذاری خارجی، ارتباط منفی معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: ریسک کشوری، ریسک سیاسی، ریسک حاکمیتی، جذب سرمایه گذاری خارجی، رتبه بندی اعتباری، ریسک خارج مرز
  • حمید مرتضی نیا، میرفیض فلاح شمس صفحات 99-120
    بررسی تغییرات فناوری در جهان، مبین رشد سهم شرکت های دارای فناوری پیشرفته و به طور ویژه فناوری نانو از اقتصاد جهانی است. در این میان، وضعیت فناوری در ایران در مقایسه با سایر کشورها مبین ضعف صنایع ایران در این حوزه است. یکی از عوامل موثر در رشد و توسعه این شرکت ها، میزان سرمایه گذاری در این فناوری است. از آنجا که سرمایه گذاری در هر حوزه ای همراه با ریسک و عدم اطمینان است این مقاله به دنبال آن است که از طریق روش دلفی، ریسک های سرمایه گذاری را در این صنعت، بشناسد و اولویت بندی کند. بر اساس یافته های تحقیق، با توجه به نظر خبرگان، 23 عامل اثرگذار در ریسک سرمایه گذاری در شرکت های دارای فناوری نانو در سه حوزه ریسک های تجاری، مالی و سیاسی شناخته و با تکنیک تحلیل واریانس فریدمن، اولویت ریسک ها مشخص شد. پس از شناخت و اولویت بندی ریسک ها، مشخص شد که ریسک های تجاری دارای بیشترین اهمیت است و ریسک های سیاسی و مالی، به ترتیب، در رده های بعدی قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: ریسک سرمایه گذاری در پروژه، شرکت های دارای فناوری پیشرفته، نانوفناوری، اولویت بندی ریسک، روش دلفی
  • مجتبی لشکربلوکی، سید حمیدخداداد حسینی، سیدمحمود حسینی، محمدرضا حمیدی زاده صفحات 121-151
    مدل های فرآیندی بیشتر مبتنی بر رویکردهای کیفی و ذهنی، توسعه می یابند. هدف این مقاله، نشان دادن چگونگی طراحی مدل فرآیندی تجویزی با روشی ترکیبی شامل تکنیک مدل سازی ساختاری تفسیری و اقدام پژوهی است. مدل فرآیندی این مقاله درباره راهبرد پابرجا است. راهبرد پابرجا، نوع خاصی از راهبرد است که در برابر حالات مختلف محیطی همچنان دوام پذیر و مقبول است. درباره تدوین راهبرد پابرجا، فنون متعددی بیان شده است. با وجود فنون متعدد مرتبط با راهبرد پابرجا، مدل فرآیندی جامعی که بتواند به صورت گام به گام، مراحل دستیابی به راهبرد پابرجا را تعیین کند وجود ندارد؛ لذا مسئله اصلی عبارت است از طراحی مدل فرآیندی جامع، کاربردی و گام به گامی برای تدوین راهبرد پابرجا که بتوان با آن، راهبردهایی طراحی کرد که در شرایط متغیر محیطی، همچنان معنادار، مقبول و ماندنی باشد. برای پاسخگویی به مسئله تحقیق، ابتدا فنون مختلف کاربردی شناخته شد. سپس این فنون با تکنیکی کمی و ریاضی به نام مدل سازی ساختاری تفسیری، با هم ترکیب شد. نتیجه مدل سازی اولیه، ورودی فرآیند اقدام پژوهی شد و این مدل در سازمانی به صورت عملی به کار بسته شد و فازهای اقدام، رصد و بازتاب، انجام شد. سپس، مطلوبیت مدل با تکنیک گروه توافق جمع بندی شد. نتیجه پژوهش، عبارت است از مدل فرآیندی راهبرد پابرجا که یافته های مراحل رصد، بازتاب فردی و بازتاب جمعی، آن را تایید می کند.
    کلیدواژگان: مدل فرآیندی، مدل فرآیندی تجویزی، راهبرد پابرجا، مدل سازی ساختاری تفسیری، اقدام پژوهی، روش تحقیق ترکیبی
  • حسن دانایی فرد، احمدعلی خائف الهی، لیلا سادات خداشناس صفحات 153-176
    هر کارمند در کارراهه شغلی خود، دوره ای را به نام بازنشستگی تجربه می کند. این پدیده، دارای پیامدهای مختلف جسمی، روحی و روانی برای افراد است. هدف این مطالعه، فهم تجربه بازنشستگی کارکنان بازنشسته در بخش دولتی است که کسب بینش عمیق تر و غنی تر درباره این پدیده را نشانه رفته است. پژوهش حاضر، صبغه کیفی دارد و بر پارادایم تفسیری استوار است که به مدد راهبرد پژوهش پدیدارشناسی به اجرا درآمده است. شیوه گردآوری داده ها، مصاحبه های نیمه ساختاریافته بوده که با سیزده نفر از بازنشستگان صورت گرفته است. به منظور تحلیل داده های مصاحبه از روش ون منن (تجزیه وتحلیل درون مایه ای) استفاده شده است. یافته های حاصل از پژوهش، مشتمل بر سه درون مایه است که عبارت است از: «ماهیت پدیده بازنشستگی»، «پیامدهای بازنشستگی» و «مواجهه با مشکلات دوره بازنشستگی». یافته های این مطالعه، تجلی تجربه بازنشستگی بازنشستگان بخش دولتی است. نتایج پژوهش نشان می دهد پدیده بازنشستگی دارای دو درون مایه فرعی «رهایی» و «طردشدگی» است و پیامدهایی نظیر «افزایش مشکلات اقتصادی»، «کاهش منزلت اجتماعی»، «نقصان سلامتی و ازکارافتادگی» و «افزایش اوقات فراغت» را به همراه دارد. بازنشستگان از راهبردهایی نظیر «ارتباط با خدا»، «یافتن شغل به منظور تامین هزینه های زندگی» و «فعالیت های غیرشغلی» برای مواجهه با پیامدهای بازنشستگی استفاده می کنند.
    کلیدواژگان: بازنشستگی، پژوهش کیفی، پدیدارشناسی، روش ون منن
  • عباسعلی حاجی کریمی، علی رضاییان، اکبر عالم تبریز، مرتضی سلطانی * صفحات 177-200

    تعهد سازمانی، یکی از نگرش های سازمانی است که به دلیل تاثیر آن در پیامدهای مهم رفتاری، چون غیبت، تاخیر و ترک خدمت، همواره مورد علاقه محققان علوم رفتاری و مدیریت بوده است. از دهه 1960 تاکنون، تاثیر متغیرهای مختلفی از جمله متغیرهای شغلی، جمعیت شناختی و ساختاری در تعهد سازمانی با نگاه تک سطحی بررسی شده اما به اثر متغیرهای رفتاری در تعهد سازمانی در قالب مدل و با رویکرد چندسطحی، کمتر توجه شده است. در این تحقیق، تاثیر متغیرهای ادراک از حمایت سازمانی، ادراک از احترام سازمانی و مشارکت در تصمیم گیری در تعهد سازمانی با رویکردی چندسطحی و در قالب مدلی میان سطحی، بررسی شده است. نمونه تحقیق، شامل 461 نفر از اعضای هیئت های علمی دانشگاه های تهران بوده است. جهت بررسی فرضیات میان سطحی، از نسخه 80/6 نرم افزار HLM استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد ادراک اعضای هیئت علمی، از حمایت و احترام سازمانی بر تعهد سازمانی آنان، اثر مثبت دارد. همچنین، مشارکت اعضای هیئت علمی در تصمیم گیری ها، هم دارای تاثیر مثبت مستقیم در تعهد سازمانی و هم دارای تاثیر مثبت تعدیل کننده در رابطه بین ادراک از حمایت سازمانی و تعهد سازمانی و نیز رابطه بین ادراک از احترام سازمانی و تعهد سازمانی آنان است.

    کلیدواژگان: رویکرد چندسطحی، مدل میان سطحی، ادراک از حمایت سازمانی، ادراک از احترام سازمانی، مشارکت در تصمیم گیری، تعهد سازمانی، تعهد عاطفی
|
  • Asgharagha Mahdavi, Alireza Naserpour Pages 5-32
    The risk securitization process shows the relationship between insurance industry and capital markets. Securities resulting from this process have different kinds and are known as insurance-linked securities. These securities have created substantial benefits for the insurance industry and capital markets. In addition to increasing the insurance capacities and boosting the insurance companies’ financial and capital power, the securities will greatly improve the opportunity to gain return with a low correlation with the total capital market return, and diversify the portfolio.This study, after explaining the catastrophic bond (which is the most popular type of ILS) and the issuance mechanism of this security tries to answer whether in terms of Shiite jurisprudence the issuance of this security is possible. The Jurisprudential analysis presented in this paper was performed by using content analysis and deductive-analytical method. After introducing the main economic reasons and components of this instrument, the possibility of this security issuance in terms of Shiite jurisprudence is considered, and the jurisprudential and legal dimensions of this mechanism will become clearer.
    Keywords: catastrophic bond (cat bond), insurance, linked securities, catastrophic risk, wakala, insurance, reba
  • Hosein Meisami, Ali Hasanzadeh, Mostafa Shahidinasab Pages 33-62
    This research presents a sequential procedure for the usage of participation contracts in Islamic microfinance. In the first stage, the borrower of the microfinance is provided with finance according to Islamic exchange contracts such as Morabeha, and in the second stage, with decreasing participation contract. The use of exchange contracts in the first stage provides the opportunity for microfinance institute to survey the borrowers’ strict adherence to the terms of contract and to determine those who are qualified for receiving finance in the second stage. The result of this research obtained by descriptive and analytical methods, shows that not only the use of sequential finance in Islamic microfinance institutes is possible, but also, it brings them quite a lot of advantages. The model presented in this study, piloted primarily and in a limited form in Sri-Lanka, provides the necessary bases for the establishment of Islamic microfinance institutes in Iran. In addition, the sequential model can bring about good lessons for banks and interest-free institutions working under the usury-free banking law in Iran.
    Keywords: Islamic microfinance, Islamic participation contracts, Islamic transaction contracts, Iran, Sri, lanka
  • Reza Raza, Seyed Mohsen Fazelian Pages 63-97
    Economic globalization and international financial markets in the past decades, has developed into a substantial investment opportunities that somehow all these opportunities with new and unique risks is depended. Investment world in the past two decades, witnessed many crises in the foreign debts of developing countries and economic inability this countries to repay the debt. Inability countries in performance of international finance undertaking under the economic and political factors, state conceptional analogical factory that in international finance economic named country risk.In addition, foreign direct investment, highly effective component in economic growth in developing countries is considered to be influenced by various factors, economic, political and social - including country risk is a key indicator. Study, while recognizing and providing a comprehensive definition of the concept of country risk and its assessment, to investigate the relationship between the attract foreign investment and effective factories examines the country risk and then concludes that there is between changes incountry risk and attract foreign investment, considerable significant negative correlation.
    Keywords: Country risk, political risk, sovereign risk, attract foreign investment, credit ratings, risk outside the boundary
  • Hamid Mortezania, Mirfeyz Fallahshams Pages 99-120
    Changes in the world of technology indicate the growth of tech companies, especially Nano tech, in the global economy. However, the comparison of Iran’s technology situation with other countries shows the weakness of Iran’s Industry. One of the main effective criteria in the growth and expansion of these companies is investment volume. Because of the combination of risk and investment in every area, this essay is going to identify and prioritize investment risks in this industry through Delphi method.In brief, 23 effective factors in Nano tech investment risk were identified, which are classified in three categories: commercial risks, financial risks and political risks. Then they were prioritized through Friedman test technique. As a result of the study, it was shown that commercial risks were the most important risks. Then, in sequence, political risks and financial risks were in the next positions.
    Keywords: Investment risk, High, tech companies, Nano technology, risk prioritization, Delphi method
  • Mojtaba Lashkarbolouki, Seyed Hamid Khodadad Hoseini, Seyed Mahmoud Hoseini, Mohammadreza Hamidizadeh Pages 121-151
    Process models in management studies are quite applicable and prevalent. They often tend to be developed on the basis of qualitative and subjective approaches. The purpose of this article is to show how to develop a prescriptive process model using a quantitative method. The process model discussed in this article is on robust strategy; one which is viable regardless of what scenario happens in the environment and can thrive in a variegated environment.Although there are different techniques for robust strategy, none of them are complete and comprehensive, so the main problem can be formulated as developing a stepwise comprehensive and applied process model for designing a robust strategy, which can in its turn be used for developing strategies that are viable and reasonable in different situation.To design the process model, first, various applicable techniques were identified: Robust Decision Making (RDM), Stakeholders Analysis (SA) and Stakeholders Based Strategic Planning, Assumption Based Planning (ABP), Failure Mode and Effect Analysis (FMEA), Fault Tree Analysis (FTA), Potential Problem Analysis (PPA), Solution Effect Analysis (SEA), Uncertainty Sensitive Planning (USP), Scenario Based Planning (SBP). Second, these techniques were combined by interpretive structural modeling. The result of research (initial process model) was fed into action research as an input. The model was applied in an organization. Action, observation and reflection phases were done. Then a consensus group was used to test the utility of resultant process model. This article tried to design and propose a mix method to design a process model that makes modeling process, repeatable, clear, transparent, testable and structured. The result of research is prescriptive process model of robust strategy that is supported by observation and individual and collective reflection phases of action research.
    Keywords: process model, prescriptive process model, robust strategy, interpretive structural modeling, action research, mix method
  • Hasan Danaeifard, Ahmadali Khaef Elahi, Leilasadat Khodashenas Pages 153-176
    Every person experiences retirement period in his working career. This phenomenon has physical and mental consequences. The aim of this paper is to understand pensioners’ experience of retirement in the public sector aimed to gaining deep and rich insight about this phenomenon. This is a qualitative and interpretive study that is conducted through phenomenological research strategy. The data was collected by means of semi-structured interviews with 13 retirees. It was analyzed through Van Mannen method (thematic analysis). Research findings include three themes, namely “nature of retirement phenomenon”, “retirement outcome” and “encounter with retirement problems”. The findings reflect public sector retiree’s experience. The results indicate that the retirement phenomenon has two subsidiary themes which are “release” and “rejection”, resulting in unpleasant situations such as “economic problems”, “reduction of social dignity”, “health problems and disablement”, and “increasing leisure”. Retirees resort to strategies such as “closer relationship with God”, “finding another job to earn a living” and “doing non-business activities” for encountering with retirement outcomes.
    Keywords: retirement, qualitative research, phenomenology, Van Mannen method
  • Abbasali Hajikarimi, Ali Rezaeian, Akbar Alam Tabriz, Morteza Soltani Pages 177-200

    Organizational commitment is one of the organizational attitudes that have always been of interest to behavioral sciences and management researchers because of its impact on important behavioral outcomes such as absenteeism, turnover and delay. Since the 1960s, from a single–level viewpoint, the influence of several factors, including job factors, demographic factors and structural factors, on organizational commitment has been studied; but the impact of behavioral variables on organizational commitment offered in a single model with a multilevel approach has received less attention. By adopting multilevel approach, this research has examined the impact of perceived organizational support, perceived organizational esteem and participation in decision making on organizational commitment in a cross – level model. Data was obtained from 461 faculty members of Tehran universities and was analyzed using HLM software version 6.08. The results indicate that the faculty’s perceived organizational support and perceived organizational esteem affect organizational commitment positively. In addition, the faculty’s participation in decision making has both a directly positive effect on organizational commitment, and a positively moderating effect on the relationship between perceived organizational support and organizational commitment as well as the relationship between perceived organizational esteem and commitment.

    Keywords: multilevel approach, cross, level model, perceived organizational support, perceived organizational esteem, participation in decision making, organizational commitment, affective commitment