فهرست مطالب

مجله غدد درون ریز و متابولیسم ایران
سال چهاردهم شماره 5 (پیاپی 65، دی 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/10/29
  • تعداد عناوین: 11
|
  • ابوالفضل نظریان، سعیده مظلوم زاده، سحر مظلومی صفحات 423-429
    مقدمه
    کمرین آدیپوکاین جدیدی است که نقش آن در تاثیر انسولین و تمایز بافت چربی بررسی شده بود. در پژوهش حاضر کمرین در سرم مادران باردار با دیابت بارداری و سالم در سنین بارداری یکسان، از نظر تاثیر بر روند متابولیکی آن ها و بروز دیابت بارداری مقایسه گردید.
    مواد و روش ها
    نمونه های سرمی 100 مادر باردار با دیابت بارداری و 100 مادر باردار سالم با آگاهی و اظهار رضایت کتبی جمع آوری گردید. سطح کمرین و عوامل موثر بیوشیمی و متابولیکی قند چربی اندازه گیری شدند، لپتین خون بند ناف 50 نوزاد مادر دیابتی با دیابت بارداری و 50 نوزاد مادر باردار سالم نیز تعیین شد.
    یافته ها
    میانگین کمرین سرم مادران با دیابت بارداری (06/46±152)، بیشتر (001/0P<) از مادران باردار سالم (07/43±07/128) به دست آمد، که رابطه ی آن با فاکتورهای متابولیکی: نمایه ی توده ی بدن (05/0P<)، مقاومت به انسولین (001/0P<)، انسولین ناشتا (001/0
    نتیجه گیری
    سطح کمرین مادران باردار با دیابت بارداری به طور معنی داری بالاتر از مادران سالم بود. کمرین سرم جداگانه با شاخص های مقاومت با انسولین و توده ی بدنی هم رابطه ی مثبت نشان داد. بین کمرین، لپتین، فاکتورهای بیوشیمیایی و متابولیکی نوزادان مادران با دیابت بارداری و سالم همبستگی مشاهده نشد، که نقش آن در بروز سندرم متابولیک، چاقی و عوارض دیابت می باشد.
    کلیدواژگان: آدیپوکاین، کمرین، دیابت بارداری، حساسیت به انسولین، شاخص پایداری مقاومت به انسولین
  • شیوا فقیه، مهدی هدایتی، علیرضا ابدی، مسعود کیمیاگر صفحات 430-436
    مقدمه
    در پژوهش های پیشین پیشنهاد شده رژیم های غذایی پر کلسیم سبب بهبود پروفایل چربی، فشار خون بالا و مقاومت انسولینی می گردند. بنابراین پژوهش حاضر با هدف بررسی اثر مصرف شیر کم چربی و مکمل کلسیم بر اجزای سندروم متابولیک در زنان دارای اضافه وزن یا چاق انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    در پژوهش بالینی حاضر 75 زن غیر یائسه دارای اضافه وزن یا چاق، برای 8 هفته به طور تصادفی به یکی از سه گروه زیر اختصاص یافتند: 1) گروه کنترل 2) گروه دریافت کننده ی مکمل کلسیم (800 میلی گرم در روز کربنات کلسیم) 3) گروه دریافت کننده ی شیر کم چربی (3 سروینگ در روز). انرژی دریافت شده در هر 3 گروه 500 کیلو کالری کمتر از مقدار مورد نیاز روزانه بود. در ابتدا و انتهای پژوهش دور کمر، فشار خون و سطح گلوکز ناشتا، تری گلیسرید و کلسترول HDL در سرم اندازه گیری شد.
    یافته ها
    پس از 8 هفته دور کمر، گلوکز ناشتا و کلسترول HDL در هر سه گروه کاهش یافت (001/0P<)، اما کاهش معنی داری در سطح تری گلیسرید و فشار خون مشاهده نشد. کاهش دور کمر در گروه شیر به طور معنی داری از گروه کنترل بیشتر بود (008/0=P)، هم چنین کاهش سطح کلسترول HDL در گروه کلسیم و شیر کمتر از گروه کنترل بود (به ترتیب023/0P= و 019/0P=).
    نتیجه گیری
    مصرف مکمل کلسیم یا شیر بر دور کمر و کلسترول HDL اثر دارد، اما بر دیگر اجزای سندروم متابولیک تاثیری ندارد. بنابراین، افزایش مصرف کلسیم می تواند موجب بهبود برخی از عوارض سندروم متابولیک گردد.
    کلیدواژگان: کلسیم، شیر، سندروم متابولیک
  • جواد مهربانی، کارشناس ارشد بیتا عظیمی، کارشناس ارشد عابدین خسروی، دانشجو فهیمه مهربانی صفحات 437-444
    مقدمه
    تمرین های بدنی منظم در بهبود اختلالات متابولیک، بیماری های قلبی عروقی و شاخص های التهابی نقش موثری دارد. در پژوهش حاضر اثر 19 هفته برنامه ی تمرینی بر پروتئین واکنش گر C با حساسیت بالا (hs-CRP) و مقاومت انسولینی زنان چاق و غیر چاق میان سال بررسی گردید.
    مواد و روش ها
    24 زن میان سال غیرفعال با میانگین و انحراف معیار سن 6/10 ± 3/43 سال به طور تصادفی از بین افراد داوطلب انتخاب شدند. آزمودنی ها به دو گروه مساوی چاق (کیلوگرم بر مترمربع 8/4±7/32=نمایه ی توده ی بدن) و غیر چاق (کیلوگرم بر مترمربع 3/1±3/24=نمایه ی توده ی بدن) تقسیم شدند. برنامه ی تمرینی شامل 19 هفته تمرین های بدنی هوازی و مقاومتی بود که آزمودنی ها 3 جلسه در هفته با شدت 80-60% بیشینه ضربان قلب و در هر جلسه بین 75-60 دقیقه اجرا می کردند.
    یافته ها
    پس از 19 هفته، نمایه ی توده ی بدن، درصد چربی بدن و سطح hs-CRP سرم در هر دو گروه کاهش و بیشینه اکسیژن مصرفی افزایش معنی داری پیدا کرد (05/0>P) و این کاهش در گروه چاق نسبت به غیر چاق قابل توجه تر بود. شاخص مقاومت انسولینی به طور معنی داری در هر دو گروه کاهش یافته بود (05/0>P). تغییر معنی داری در مقدار WBC، کلسترول HDL و کلسترول LDL دو گروه دیده نشد.
    نتیجه گیری
    به طور کلی می توان عنوان نمود تغییرات مشاهده شده در مقاومت انسولینی و hs-CRP، به احتمال زیاد به دلیل بهبود ترکیب بدن، زمان نسبی طولانی تمرین ها و ویژگی ضد التهابی فعالیت بدنی منظم بوده است.
    کلیدواژگان: چاقی، تمرین های بدنی، مقاومت انسولینی، hs، CRP، زنان میانسال
  • مینا کریمی، مریم رف رف، محمدرضا رشیدی، افشار جعفری صفحات 445-454
    مقدمه
    چاقی مشکل اصلی جوامع به ویژه در میان زنان و یکی از مهم ترین عوامل در سبب شناسی بیماری های مزمن می باشد. هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر مکمل یاری L-کارنیتین به تنهایی، یا همراه با تمرین هوازی متوسط بر پروفایل لیپیدی سرم و درصد چربی بدن در زنان چاق بود.
    مواد و روش ها
    در این کارآزمایی بالینی 44 نفر از زنان چاق به طور تصادفی به چهار گروه 11 نفره به منظور مداخله به ترتیب زیر تقسیم شدند: 1: دریافت L-کارنیتین (2 گرم در روز)، 2: تمرین هوازی+ دارونما، 3: L-کارنیتین + تمرین هوازی و4: دارونما. طول مدت تمام مداخله ها 8 هفته بود و مداخله ی گروه های تمرین نیز به صورت یک برنامه ی تمرین هوازی متوسط (سه جلسه در هفته در مجموع 24 جلسه) انجام شد. در شروع و پایان پژوهش برای هر فرد نمایه ی توده ی بدن، درصد چربی بدن، دریافت غذایی روزانه، سطح ناشتای سرمی کارنیتین آزاد، کلسترول تام، تری گلیسرید، کلسترول LDL و کلسترول HDL بررسی شدند.
    یافته ها
    در گروه تمرین هوازی+ دارونما و گروه دریافت L-کارنیتین +تمرین هوازی درصد چربی بدن به طور معنی دار کمتر شد. کاهش معنی دار کلسترول تام سرم و تری گلیسرید در گروه های دریافت L-کارنیتین، تمرین هوازی +دارونما و دریافت L-کارنیتین + تمرین هوازی مشاهده شد. کلسترول LDL در گروه دریافت L-کارنیتین + تمرین هوازی به طور معنی داری کاهش یافت.
    نتیجه گیری
    یافته ها بیانگر تاثیر مفید L-کارنیتین به تنهایی، و همراه با تمرین هوازی در پروفایل لیپیدی سرم و اثر تمرین هوازی در کاهش معنی دار درصد چربی بدن بود. مکمل یاری L-کارنیتین و تمرین هوازی به احتمال زیاد در به تعویق انداختن بیماری های مزمن در افراد چاق می تواند نقش موثری ایفا نماید.
    کلیدواژگان: چاقی، L، کارنیتین، تمرین هوازی، پروفایل لیپیدی، درصد چربی بدن
  • زهرا کارگر نوین، زهره اسدی، بهرام رشید خانی، ماهیار آذر صفحات 455-463
    مقدمه
    تصویر ذهنی بدن نشان دهنده ی تصوری است که فرد از بدن خود دارد. سطح بالای نارضایتی از بدن سبب کاهش اعتماد به نفس و افسردگی می شود. بررسی عوامل احتمالی مرتبط با تصویر ذهنی نامطلوب از بدن (نمایه ی توده ی بدن، میزان فعالیت بدنی و میزان مصرف روزانه گروه های مختلف مواد غذایی) می تواند راه گشا باشد.
    مواد و روش ها
    از 203 کارمند دانشگاه 188 نفر وارد پژوهش شدند. وزن و قد آزمودنی ها اندازه گیری، و 4 پرسش نامه ی داده های فردی، فعالیت بدنی، بسامد خوراک و پرسش نامه ی تصویر ذهنی از بدن با مصاحبه ی حضوری تکمیل گردید.
    یافته ها
    ارتباط ضعیفی بین نمایه ی توده ی بدن با تصویر ذهنی نامطلوب دیده شد (16/0=r)، ولی نمایه ی توده ی بدن و تصویر ذهنی در دو جنس اختلاف معنی داری نداشت، میزان فعالیت بدنی آقایان به طور معنی داری از خانم ها بیشتر بود (016/0=P). درحالی که میزان فعالیت بدنی آقایان با تصویر ذهنی از بدن ارتباط داشت (292/0=r)، در خانم ها ارتباطی نداشت. تصویر ذهنی از بدن با میزان مصرف روزانه ی هیچ یک از مواد غذایی به جز شیر و لبنیات همبستگی آماری معنی داری نداشت. در نهایت، با استفاده از رگرسیون خطی رابطه ای برای محاسبه ی نمره ی تصویر ذهنی از بدن از راه نمایه ی توده ی بدن و فعالیت بدنی به دست آمد (005/0=P).
    نتیجه گیری
    تنها عوامل موثر بر تصویر بدنی از میان عوامل بررسی شده نمایه ی توده ی بدن و میزان فعالیت بدنی هستند، هرچه نمایه ی توده ی بدن بیشتر، تصویر ذهنی نامطلوب تر، و هرچه فعالیت بدنی بیشتر، تصویر ذهنی مطلوب تر می شود. بنابراین افزودن امکانات ورزشی در محیط های اداری می تواند منجر به بهبود تصویر ذهنی از بدن می شود.
    کلیدواژگان: تصویر ذهنی ازبدن، نمایه ی توده ی بدن، فعالیت بدنی، گروه مواد غذایی
  • سعید سلکی، لیلی صالحی، خانم انسیه جمشیدی صفحات 464-471
    مقدمه
    امروزه شیوع چاقی به عنوان یک مشکل بهداشتی در کودکان به سرعت در حال افزایش است، و تشخیص اولیه ی آن از مهم ترین رویکردهای پیشگیری می باشد. هدف پژوهش حاضر ارزیابی شیوع چاقی و رابطه ی آن با عواملی مانند دریافت انرژی روزانه، فعالیت فیزیکی، طول مدت خواب شبانه، نمایه ی توده ی بدن والدین، استفاده از مواد خوراکی هنگام انجام کار با کامپیوتر و فعالیت های مشابه، بعد خانوار و رتبه تولد است.
    مواد و روش ها
    مطالعه ی مقطعی حاضر در سال 1389 روی دانش آموزان 8 مدرسه در شهریار صورت گرفت. از روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای به منظور انتخاب نمونه ها استفاده شد. جمع آوری داده ها با استفاده از یک پرسش نامه ی چند قسمتی مشتمل بر داده های آمارنگاری و تن سنجی، پرسش نامه ی یادآمد خوراکی 24 ساعته و فعالیت فیزیکی انجام گرفت.
    یافته ها
    325 دانش آموز 12-6 ساله با میانگین سنی 61/1±53/8 در پژوهش حاضر شرکت داشتند. یافته های این بررسی نشان داد میانگین انرژی روزانه دریافتی در کودکان چاق 95/308±74/2381 کیلوکالری و در کودکان با وزن طبیعی 567/160 ±52/1564 کیلوکالری بود و بین میزان انرژی دریافتی روزانه و نمایه ی توده ی بدن در کودکان مورد بررسی ارتباط معنی داری وجود داشت (001/0>P). تجزیه و تحلیل لجستیک نشان داد دریافت انرژی روزانه، استفاده از مواد خوراکی هنگام انجام فعالیت هایی مانند کار و بازی با کامپیوتر، طول مدت خواب شبانه و نمایه ی توده ی بدن پدر ارتباط مستقیمی با اضافه وزن و چاقی در کودکان دارد (001/0>P). در حالی که سن، جنس، فعالیت اوقات فراغت، بعد خانوار و رتبه ی تولد اثر معنی داری روی افزایش وزن و چاقی نداشتند.
    نتیجه گیری
    عوامل مختلفی روی چاقی و اضافه وزن در کودکان موثرند که به منظور کنترل آن ها برنامه ی آموزش بهداشت متناسب توصیه می شود.
    کلیدواژگان: چاقی، دانش آموزان دبستانی، شهریار
  • محمود حصارکوشکی، اعظم ملانوروزی، محمدرضا حامدی نیا صفحات 472-478
    مقدمه
    چاقی یکی از مشکلات بهداشتی و هم چنین عامل خطرساز برخی بیماری ها است. گزارش های مختلفی از میزان شیوع چاقی در ایران منتشر شده، اما تاکنون برآورد دقیقی از میزان چاقی در زنان با تاکید بر فعالیت بدنی گزارش نشده است. پژوهش حاضر به منظور تعیین شیوع چاقی در زنان 50-30 ساله ی شهرستان نیشابور با تاکید بر فعالیت بدنی انجام شد.
    مواد و روش ها
    پژوهش مقطعی حاضر از نوع توصیفی تحلیلی بود که در سال 1390 روی 381 نفر از زنان شهرستان نیشابور انجام شد. در این پژوهش برای گردآوری داده ها از دو پرسش نامه شامل یک پرسش نامه ی پژوهش گر ساخته مشتمل بر 55 سوال در پنج بخش ویژگی های فردی، اقتصادی و اجتماعی، وضعیت تغذیه ای، باروری و آمارنگاری و دیگری پرسش نامه ی فعالیت بدنی عادتی بک استفاده شد. آمار توصیفی، آزمون آماری آنوا و انواع مختلف ضریب های همبستگی برای تحلیل یافته ها مورد استفاده قرار گرفت.
    یافته ها
    یافته های پژوهش حاضر نشان داد میزان شیوع چاقی در زنان نیشابوری %4/30، اضافه وزن %5/45 و چاقی شکمی%2/93 بود. به علاوه، نشان داده شد هرچه سن اولین قاعدگی پایین تر باشد، نمایه ی توده ی بدن زنان بالاتر است) 005/0P=). هم چنین امتیاز شاخص فعالیت بدنی حین کار و ورزش در زنان لاغر نسبت به سایر گروه ها بیشتر بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به شیوع بالای چاقی در شهرستان نیشابور، مسئولین و ارگان های مربوط باید پیرامون اصلاح سبک زندگی، شامل وضعیت تغذیه ای و فعالیت بدنی زنان چاره ای بیندیشند.
    کلیدواژگان: شیوع چاقی، زنان، فعالیت بدنی، وضعیت تغذیه ای
  • فریده شیشه بر، خانم معصومه تهرانی، محمد طه جلالی، سیدمحمود لطیفی صفحات 479-483
    مقدمه
    پژوهش ها نشان داده اند نمایه ی قند خون عسل به نوع گیاه و نسبت فروکتوز به گلوکز آن بستگی دارد. نمایه ی قند خون عسل های ایرانی به جز یک مورد مشخص نشده، بنابراین در این پژوهش نمایه ی قند خون دو نوع عسل ایرانی، که از نظر منشا گیاهی و ترکیب شیمیایی متفاوت بودند، تعیین و تغییرات قند خون پس از خوردن آن ها مقایسه گردید.
    مواد و روش ها
    10 فرد سالم با میانگین سنی 7/2±28 و میانگین نمایه ی توده ی بدن 6/2±3/24 کیلوگرم بر مترمربع در پژوهش حاضر شرکت داشتند. افراد در 3 روز مختلف پس از 10 ساعت روزه داری به آزمایشگاه مراجعه نموده و قند خون آن ها در مدت 2 ساعت پس از خوردن محلول گلوکز یا محلول هر یک از عسل های آویشن بوشهر و شبدر خرم آباد اندازه گیری شد. مساحت افزایش یافته ی زیر منحنی قند خون (IAUC) با استفاده از فرمول ذوزنقه ای و با کسر مقادیر ناشتا محاسبه شد. داده ها با استفاده از آنووا و آزمون مقادیر تکراری با نرم افزار آماری SPSS نسخه ی 17 تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    نمایه ی قند خون عسل آویشن و عسل شبدر به ترتیب 9/65 و 9/64 تعیین گردید. بین مساحت افزایش یافته ی زیر منحنی قند خون پس از خوردن عسل آویشن (5/36±2/140 میلی مول بر دقیقه در لیتر) و شبدر (7/47±7/137 میلی مول بر دقیقه در لیتر) تفاوت معنی داری مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    عسل های آویشن بوشهر و شبدر خرم آباد نمایه ی قند خون مشابهی داشتند. هم چنین، منبع گیاهی و نسبت فروکتوز به گلوکز تاثیری بر نمایه ی قند خون آن ها نداشت.
    واژه های کلیدی: نمایه ی قند خون، عسل، قند خون،
  • همایون خزعلی، خانم فریبا محمودی صفحات 484-491
    مقدمه
    نورون های نوروپپتیدY (NPY) گیرنده ی سکروتاکوک هورمون رشد (GHSR-Ia) را بیان می کنند. گرسنگی یا تزریق گرلین از راه اتصال به گیرنده ی GHSR-Ia و افزایش بیان NPY سبب افزایش دریافت غذا می شود. پپتید D-Lys3- GHRP-6 آنتاگونیست گیرنده ی GHSR-Ia است و سبب کاهش اشتها و وزن بدن می شود. هدف پژوهش حاضر، بررسی سازوکار مولکولی اثرات ضد اشتهایی D-Lys3- GHRP-6 در موش های صحرایی با محرومیت غذایی است.
    مواد و روش ها
    15 موش صحرایی با محرومیت غذایی به ترتیب سالین یا D-Lys3- GHRP-6 (2 یا 20 نانومول(را دریافت کردند. میانگین دریافت غذا در یک ساعت بعد از تزریق اندازه گیری شد. میانگین غلظت پلاسمایی گرلین با روش RIA تعیین شد. میزان بیان ژن NPY در هیپوتالاموس با استفاده از روش نیمه کمی RT- PCR بررسی شد. 15 موش صحرایی در سه گروه روزانه دو بار سالین یا D-Lys3- GHRP-6 (2 یا 20 نانومول(را به مدت 9 روز دریافت کردند و وزن بدن در روزهای 1، 3، 7 و 10 تعیین شد.
    یافته ها
    محرومیت غذایی سبب افزایش معنی دار میانگین غلظت پلاسمایی گرلین، میانگین دریافت غذا و بیان NPY در مقایسه با موش های صحرایی سیر شد. دوز 2 نانومول از D-Lys3- GHRP-6 تغییر معنی داری در غلظت گرلین، دریافت غذا و بیان NPY در مقایسه با موش های صحرایی با محرومیت غذایی ایجاد نکرد، در حالی که دوز 20 نانومول غلظت گرلین، دریافت غذا و بیان NPY را در مقایسه با موش های صحرایی با محرومیت غذایی به طور معنی داری کاهش داد (05/0>P).
    نتیجه گیری
    D-Lys3- GHRP-6 احتمال دارد اثرات ضد اشتهایی خود را از راه تداخل با پپتیدهای دخیل در تنظیم هومئوستازی انرژی اعمال نماید و احتمال دارد این هدف امیدوارکننده ای برای درمان چاقی باشد.
    کلیدواژگان: NPY، D، Lys3، GHRP، 6، محرومیت غذایی
  • فاطمه اکبری، رویا انصاری سامانی، علی کریمی، سیف الله مرتضایی، نجمه شاهین فرد، محمود رفیعیان صفحات 492-497
    مقدمه
    شلغم با نام علمی Brassica napus از قدیم در طب سنتی برای کاهش قند خون به کار می ر فته است. از سوی دیگر شلغم اثر آنتی اکسیدانی دارد و بسیاری از گیاهانی که دارای خاصیت آنتی اکسیدانی هستند، در درمان بیماری دیابت موثر شناخته شده اند. بنابراین، در پژوهش حاضر اثر کاهش دهنده ی قند خون عصاره ی شغلم پخته و هم چنین تغییرات سوخت و سازی تری گلیسرید، کلسترول تام، کلسترول HDL و کلسترول LDL در موش های صحرایی دیابتی مورد بررسی قرار گرفته است.
    مواد و روش ها
    در پژوهش حاضر به صورت تجربی 40 سر موش صحرایی نر با وزن 250-200 گرم به 4 گروه ده تایی به صورت زیر تقسیم شدند: گروه شاهد (رژیم معمولی)، گروه کنترل دیابتی، گروه دیابتی دریافت کننده ی شلغم پخته و گروه دیابتی دریافت کننده ی گلی بن کلامید. موش ها با تزریق 120 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن آلوکسان مونوهیدرات در سه روز پی در پی دیابتی شدند. موش های گروه سوم روزانه به مدت 4 هفته، 16 میلی لیتر بر کیلوگرم وزن بدن عصاره ی شلغم، به صورت خوراکی دریافت کردند. سپس موش ها را بیهوش کرده و از تمام گروه ها خون گیری به عمل آمد و فاکتورهای مورد نظر بررسی و با نرم افزار SPSS و آزمون های آماری آنالیز واریانس مقایسه شدند.
    یافته ها
    یافته های به دست آمده از این بررسی نشان داد عصاره ی شلغم پخته میزان سرمی گلوکز، تری گلیسرید، کلسترول و کلسترول LDL را در موش های دیابتی در مقایسه با گروه کنترل دیابتی به طور معنی داری کاهش، و میزان کلسترول HDL را افزایش داد (05/0P<).
    نتیجه گیری
    یافته های پژوهش حاضر نشان داد عصاره ی شلغم پخته در درمان بیماری دیابت موثر بوده و می تواند قند و چربی خون در موش های دیابتی را کاهش دهد.
    کلیدواژگان: موش های صحرایی دیابتی شده با الوکسان، چربی، دیابت، شلغم، قند خون
  • هاشم نیری، غلامعلی نادری، عادل عابدپور، مریم بشتام، نرگس جعفری دینانی صفحات 498-503
    مقدمه
    ICAM-1 گلیکوپروتئینی است که نقش محوری در التهاب و اتصال منوسیت ها و اندوتلیوم ایفا می نماید. افزایش بیان آن در حضور کلسترول LDL امکان تحریک سازوکارهای آتروژنی را از مسیر اتصال میان لیپوپروتئین و ICAM-1 مطرح می سازد. پژوهش حاضر با هدف بررسی این فرضیه، تاثیرICAM-1 را بر اکسیداسیون کلسترول LDL و کلسترول HDL و فعالیت آنزیم پاراکسوناز 1 مورد بررسی قرار داد.
    مواد و روش ها
    کلسترول LDL و کلسترول HDL سرم با روش اولتراسانتریفیوژ جداسازی و غلظت های 25 و 100 میکروگرم پروتئین بر میلی لیتر از آن ها در حضور غلظت های مختلف sICAM-1 (0، 2، 5 نانوگرم/میلی لیتر) تحت استرس اکسیداتیو (5 میکرومولار مس) قرار گرفتند و کینتیک مربوط به تشکیل دی ان کنژوگه با اسپکتروفوتومتر، و تحرک الکتروفورتیک لیپوپروتیین های انکوبه با sICAM-1 با روش الکتروفورز تعیین شد. هم چنین، فعالیت آنزیم پاراکسوناز 1 در حضور غلظت های مختلف sICAM-1 سنجش گردید.
    یافته ها
    ماکزیمم سرعت اکسیداسیون کلسترول LDL در حضور غلظت های مختلف sICAM-1افزایش نشان داد (05/0P<) و تحرک الکتروفورتیک کلسترول LDL در مجاورت sICAM-1 کاسته شد (%25 کاهش داشت). فعالیت سرم پاراکسونازی آنزیم PON-1 در حضور غلظت های مختلف sICAM-1 به ترتیب افزایش، و سپس کاهش معنی داری یافت (05/0P<).
    نتیجه گیری
    یافته ها نشان داد sICAM-1 در غلظت های بالاتر از 2 نانوگرم بر میلی لیتر بر برخی شاخص های کینتیکی اکسیداسیون یعنی ماکزیمم سرعت اکسیداسیون کلسترول LDL و نیز فعالیت آنزیم PON-1 تاثیرگذار می باشد و ممکن است از این راه نقشی در فرایند آتروژنز داشته باشد. پژوهش حاضر در کل از فرضیه ی دخالت ICAM-1 در فرایند آتروژنز از راه ارتباط مستقیم با لیپوپروتئین ها پشتیبانی می کند.
    کلیدواژگان: ICAM، 1، LDL، HDL، Ox، LDL، پاراکسوناز، 1
|
  • Pages 423-429
    Introduction
    Chemerin as a new adipokine has recently been studied for its crucial role in adipocyte differentiation and insulin signaling. In this study، chemerin levels were determined in the serum of pregnant women of the same gestational age with gestational diabetes mellitus (GDM) and compared with those of healthy pregnant women for their impact on the metabolic process and incidence of gestational diabetics.
    Materials And Methods
    After obtaining a written consent of each individual، totally 200 serum samples were collected from the healthy and gestationally diabetic pregnant women groups. In addition to chemerin، other effective biochemical and metabolic factors of carbohydrate and lipid were determined. Leptin content of cord blood was measured in 100 infants from healthy (50) and gestational diabetes (50) groups.
    Results
    Mean serum chemerin levels of pregnant women with gestational diabetes (152. 4±46. 5 µg/dl) were significantly higher (p<0. 001) in comparision with those of non-diabetic pregnant women (128. 7±43. 7 µg/dl). Serum chemerin levels were significantly associated with metabolic syndrome-related parameters، including body mass index (BMI) (P<0. 05)، Homeostasis Model Assessment of Insulin Resistance (HOMA-IR) (P<0. 001)، fasting insulin (P<0. 001) and fasting blood (p<0. 01) was conducted. Serum chemerin was not significantly correlated with cord blood leptin.
    Conclusion
    Serum chemerin levels were higher in pregnant women with gestational diabetes than their non-diabetic pregnant counterparts. Serum chemerin was also independently associated with markers of insulin resistance، and body mass index. Leptin، biochemical and metabolic parameters of mother’s infants were not correlated between the two groups.
    Keywords: Adipokine, Chemerin, Gestational Diabetes, Insulin Sensitivity, HOMA, IR
  • Dr. Shiva Faghih, Dr. Mehdi Hedayati, Dr. Alireza Abadi, Prof. Masoud Kimiagar Pages 430-436
    Introduction
    It is suggested that high calcium diets can improve lipid profiles، blood pressure and insulin resistance. This study investigated the effects of low fat dairy or calcium supplement consumption on the components of metabolic syndrome.
    Materials And Methods
    In this clinical trial، 75 healthy overweight or obese premenopausal women were randomly allocated to one of the following dietary regimen for 8 weeks: 1) a control diet; 2) a calcium- supplemented diet containing 800mg/d calcium carbonate and 3) a high milk diet containing three servings of low fat milk. All regimens provided a 500kcal/day deficit. At baseline and after 8 weeks، waist circumference (WC) blood pressure، serum triglycerides (TG)، fasting blood glucose (FBS) and high density lipoprotein (HDL) were measured.
    Results
    After 8 weeks WC، FBS and HDL decreased in all groups (p0. 001)، but there were no significant reduction in TG and blood pressure. Reduction of WC in the milk group was significantly higher than the controls (p=0. 028). Also reduction of HDL in Ca and milk groups was less than the controls (p=0. 023 and p=0. 019 respectively).
    Conclusion
    In conclusion we found that calcium or milk consumption affected WC and HDL، but not the other components of metabolic syndrome. Increasing Ca intake hence can reduce some metabolic syndrome complications.
    Keywords: Calcium, Milk, Metabolic syndrome
  • Javad Mehrabani, Bita Azimi, Abedin Khosravi, Fahimeh Mehrabani Pages 437-444
    Introduction
    Regular exercise training plays an important role in the improvement of metabolic disorders، inflammatory markers and cardiovascular diseases. The purpose of this study was to investigate effect of 19 weeks aerobic exercise on insulin resistance and high sensitive C reactive protein (hs-CRP) levels in middle-aged women.
    Materials And Methods
    Twenty-four sedentary women، (aged 43. 3±10. 6 years) were randomly the selected from among volunteers. The subjects were assigned to two، the obese (BMI: 32. 7±4. 8 kg/m2) or the non-obese (BMI: 24. 3±1. 3 kg/m2) groups. Exercise training consisted of 19 weeks، aerobic and resistance exercises، with a frequency of 3 days a week، and intensity corresponding to 60-80% HRmax for 60-75 minutes per session.
    Results
    After 19 weeks، body mass index (BMI)، body fat percent and hs-CRP same as Homeostasis Model Assessment for Insulin Resistance (HOMA-IR) index was decreased in the both groups (P<0. 05)، and the decrease was greater in the obese compared to the non-obese group. Maximal oxygen consumption، also، increased significantly in both groups after exercise (P<0. 05). For WBC، HDL-Cand LDL-C، no significant differentces were observed after intervention.
    Conclusion
    It can be concluded that changes in HOMA-IR and hs-CRP levels are due to the improvement of the body health status composition، long duration and anti-inflammatory features of exercise training.
    Keywords: Obesity, Exercise Training, Insulin Resistance, hs, CRP, Middle, aged women
  • Mina Karimi, Dr Maryam Rafraf, Mohammadreza Rashidi, Dr Afshar Jafari Pages 445-454
    Introduction
    Obesity، a serious risk factor for chronic diseases، especially among women، is an important worldwide public health problem. The aim of this study was to evaluate the effects of L-carnitine supplementation with or without moderate aerobic training on serum lipid profiles and body fat percentage in obese women.
    Materials And Methods
    In this clinical trial، 44 obese women were randomly assigned to 4 groups (n=11 each) as follows: 1: L-carnitine supplementation (2 g/day)، 2: aerobic training+placebo group، 3: L-carnitine supplementation + aerobic training and 4: placebo. All interventions had an 8 week period and subjects of aerobic training groups underwent 8-week aerobic training protocol (3 sessions a week [24 sessions]). Body mass index، body fat percentage، daily dietary intake and serum fasting free L-carnitine، total cholesterol، triglycerides، LDL and HDL cholesterol levels of each subjects were measured before and after interventions. Analysis of covariance was used for comparing of variables means between groups.
    Results
    Body fat percentage decreased significantly in the aerobic training+placebo and in L-carnitine supplementation+aerobic training groups. In the L-carnitine supplementation group، aerobic training+pl­acebo and the L-carnitine supplementation+aerobic training groups، significant reductions were observed in serum total cholesterol and triglyceride levels. LDL-C levels decreased significantly in the L-carnitine+aerobic training group.
    Conclusion
    Results indicated beneficial effects of L-carnitine supplementation alone or combined with aerobic training on serum lipid profiles and effects of aerobic training in lowering of body fat percentage in obese women. L-carnitine supplementation and aerobic training may be effective in delaying onset of chronic diseases in obese subjects.
    Keywords: Obesity, L, carnitine, Aerobic training, Lipid profile, Body fat percentage
  • Professor Zahra Kargarnovin, Zohreh Asadi, Behram Rashidkhani, Mahyar Azar Pages 455-463
    Introduction
    Since body image is a person’s attitude about him/herself، a person''s dissatisfaction with their body image may cause lower self esteem، depression، and result may in decreased staff efficiency. Assessing of the factors affecting body image (In this study: body image، BMI، physical activity and food groups’ daily consumption) can help prevent these problems.
    Materials And Methods
    For this study، 188 of 203 university personnel were selected. For all subjects’، weight and height was measured and complete information was obtained by interviewers using the 4 following questionnaires: Demographic information questionnaire، International Physical Activity Questionnaire (IPAQ)، Food Frequency Questionnaire (FFQ) and Multidimensional Body Self Relation Questionnaire (MBSRQ).
    Results
    BMI and body image did not differ between genders، but physical activity level in men was significantly higher than in women (P=0. 016)، showing a correlation between physical activity and body image in men (r=0. 292)، but not in women. There was a weak correlation between BMI and body image dissatisfaction (r=0. 16). Body image showed no significant relation with any daily food items except milk and dairy products. Finally، we found a formula to calculate body image score from BMI and physical activity by linear regression (p=0. 005).
    Conclusion
    The only factors influencing body image (among the measured factors in this study) were BMI and physical activity. Higher levels of physical activity and low BMI led to more satisfaction of body image. Facilitating appropriate sport environments in work places and related educational physical activity programs، could improve the satisfaction of with body image among staff، there by raising their efficiency.
    Keywords: Body image, BMI, Physical activity, Food group
  • S. Solki, Dr L. Salehi E. Jamshidi Pages 464-471
    Introduction
    Nowadays، obesity among children is rapidly increasing as a public health issue. Early detection of overweight and obesity in children during their school years is an important prevention strategy. The purpose of this study is to determine the prevalence of obesity and its relationship with anthropometric measures and lifestyle factors.
    Materials And Methods
    This cross sectional study was conducted between October 2010 and June 2011. Samples of students were selected from eight elementary schools in Shahryar city using multi-stage cluster sampling. A multi-section questionnaire، which consisted of three sections، including data on demographics and anthropometrics، physical activity and the 24 recall was used.
    Results
    Totally، 325 students aged 6-12 years (49. 2% boys and 50. 8% girls) took part in the study. Mean age of participants was 8. 53 ±SD = 1. 61. Results revealed that the mean daily energy intake in obese children، compared to healthy weight children، was 2381/74±308. 95 versus 1564. 52±160. 567 (P<0. 001). Multiple logistic regression showed that the daily energy intake، duration of night sleep، meal during passive physical activity and father body mass index were significantly related to overweight & obesity (P<0. 001). However there were no significant relationships in terms of age، sex، leisure time activities and birth order in this age group of participants.
    Conclusion
    There are various risk factors associated with obesity and overweight in children، based on which health education programs should be designed and implemented to help control obesity and overweight in this age group.
    Keywords: Obesity, Elementary students, Shahryar
  • M. Hesar Koushki, A. Mollanovruzi, M. Hamedinia Pages 472-478
    Introduction
    Obesity، a major health problem worldwide، is also risk factor for some diseases. Several different reports published the prevalence of obesity in Iran، but so far no accurate estimate of the rate of obesity has been documented in women، with an emphasis on physical activity. This study determined the prevalence of obesity in women 30-50 years of Neyshabur، with emphasis on their physical activity.
    Materials And Methods
    This 1390 descriptive analytic was cross-sectional study of 381 Neyshaburi women. In this study، two questionnaires comprising 55 questions was used to collect information in five sections: Personal characteristics، socioeconomic، nutritional status، fertility، and demographics; the other was the Baek habitual physical activity questionnaire. For analysis، we used descriptive statistics، ANOVA test and other different types of correlation coefficients.
    Results
    Results showed that the prevalence of obesity was 30. 4%، over weight 45. 5% and abdominal obesity 93. 2%. Furthermore، we found that the lower the age of menarche، the higher was the body mass index of women (P=0. 005). Rating of physical activity incidence during work and exercise in lean women was higher than other groups.
    Conclusion
    Considering the high prevalence of obesity in Neyshabur، health authorities and relevant agencies need to implement modifications in lifestyle، nutritional status and physical activity among women.
    Keywords: Prevalence of obesity, Women, Physical activity, Nutrition status
  • Dr. Farideh Shishehbor, Mrs Masoumeh Tehrani, Dr. Mohammadtaha Jalali, Seied Mahmood Latifi Pages 479-483
    Introduction
    It has been suggested that the difference in glycemic index (GI) of honey is due to its floral sources and the fructose to glucose ratio. However, sufficient data is not available for GIs of different types of Iranian honey. In the present study the glycemic indexes of two types of Iranian honey, their floral sources and fructose to glucose ratio were determined and their postprandial blood sugar changes were compared.
    Materials And Methods
    Ten healthy subjects, mean age 28±2.7y and a mean body mass index of 24.3±2.6 participated in this study. Subjects on 3 different days, at 1 week interval, after 10-12 hours overnight fasting referred to the laboratory and their blood sugar was measured in the fasting, state and 15, 30, 45, 60, 90 and 120 minutes after taking glucose solution, thyme honey from Bushehr plain or clover honey from Khorramabad. The incremental area under the blood glucose changes curve (IAUC) was calculated, using the trapezoid frame ignoring fasting values. Data were analyzed with ANOVA and repeated measure using SPSS version 17.
    Results
    Glycemic indexes for thyme honey and clover honey were 65.9 and 64.9, respectively, differences not statistically significant. Incremental areas under the blood glucose curve after eating thyme(140.2±36.5 mmol.min/l) and clover (137.7±47.7 mmol.min/l) honey although they were not significantly different, both were significantly lower than glucose(214.4±53.0 mmol.min/l) (P=0.001).
    Conclusion
    Thyme honey from Bushehr and clover honey from Khorramabad had similar glycemic indexes. Neither floral sources nor the fructose to glucose ratios had any effect on their glycemic indexes.
    Keywords: Glycemic index, Honey, Blood sugar
  • Dr Homayoun Khazali, Miss Fariba Mahmoudi Pages 484-491
    Introduction
    Neuropeptide Y (NPY) neurons express growth hormone secretagogues receptor (GHSR-Ia). Fasting or ghrelin increases food intake by stimulating NPY gene expression via GHSR-Ia. D-Lys3 -GHRP-6، a ghrelin receptor antagonist، decreases food intakes and body weight. The present study aimed to investigate the molecular mechanism of the anorexigenic effect of D-Lys3 -GHRP-6 in food deprived rats.
    Materials And Methods
    Fifteen food deprived rats (3 groups) received central injections of saline or D-Lys3 -GHRP-6 (2 or 20nmol) respectively and mean food intake was measured at one hour after injections. Mean plasma ghrelin concentration was measured by RIA، and NPY gene expression was determined by semi quantitative RT-PCR in the hypothalamus. Fifteen rats in three groups، received central injection of saline or initiations and on the D-Lys3 -GHRP-6 (2 or 20nmol) twice daily for 9 days respectively. Body weight was determined at third، 7th and 10th day of the experiment.
    Results
    Mean plasma ghrelin concentration، mean food intake and NPY gene expression significantly increased in food deprived rats compared to fed animals. D-Lys3 –GHRP-6 (2 nmol) did not significantly change ghrelin، food intake and NPY mRNA levels، compared to the food deprived rats. However D-Lys3 –GHRP-6 (20 nmol) significantly decreased ghrelin، food intake and NPY mRNA level compared to food deprived group.
    Conclusion
    Results showed that D-Lys3 -GHRP-6 may exert its anorexigenic effect on food intake by influencing the expression of peptides involved in the regulation of energy homeostasis، and may be suggested for the treatment of obesity.
    Keywords: Ghrelin, NPY, D, Lys3, GHRP, 6, Food deprivation
  • Fateme Akbari, Roya Ansari Samani, Ali Karimi, Seifollah Mortazaei, Najme Shahinfard, Mahmoud Rafieian Pages 492-497
    Introduction
    In traditional medicine turnip (Brassica napus)، is used to reduce blood glucose. Furthermore، Turnip also has antioxidant effects and many plants with antioxidant activities are known to have antidiabetic properties. Therefore in this study، the antihyperglycemic effect of boiled turnip extract and metabolic changes on triglycerides، cholesterol، high density lipoprotein (HDL) and low density lipoprotein (LDL) in diabetic rats were investigated.
    Materials And Methods
    In this experimental study، 40 male Wistar rats، weighing 200 to 250g were divided in to 4 groups: control، diabetic control، diabetic group receiving cooked Turnip and diabetic group receiving Glibenclamide. Diabetes was induced by injection of 120 mg/kg alloxan monohydrate on 3 consecutive days. Rats in the third group received 16ml/kg turnip extract daily for 4 weeks after which the animals were anesthetized and blood samples were taken to measure the factors mentoned. Data were analyzed by Analysis of Variance test using SPSS software.
    Results
    Boiled turnip extract significantly reduced serum glucose، triglycerides، cholesterol and LDL، and increase HDL، in diabetic rats compared to the control diabetic group (p<0. 05).
    Conclusion
    This study demonstrated that boiled turnip extract can reduce blood glucose and lipid levels in diabetic rats and may be used as complementary or alternative treatment for diabetic patients.
    Keywords: Alloxan, induced diabetic rats, Lipid, Diabetes, Turnip, Blood Glucose
  • Nayeri Hashem Nayeri, Gholamali Naderi, Adel Abedpour, Maryam Boshtam, Narges Jafari Dinani Pages 498-503
    Introduction
    The intercellular adhesion molecule-1 (ICAM-1) plays a pivotal role in inflammation and linkage between monocytes and endothelium. LDL-induced ICAM-1 expression may include the possibility of an atherogenic stimulation due to a binding between lipoprotein and ICAM-1. To evaluate of this hypothesis، the present study investigated the effect of sICAM-1 on susceptibility of LDL and HDL to oxidation and Paraoxonase-1 (PON-1) activity.
    Materials And Methods
    LDL and HDL were purified from serum via ultracentrifugation and 25 and 100 µg-protein/ml of LDL and HDL، in the presence of sICAM-1 (0، 2، 5 ng/ml)، were exposed to oxidative stress (5 µM copper) and assayed through monitoring of formation of conjugated dienes using a spectrophotometer. Electrophoresis was performed to determine the mobility of incubated-lipoproteins with sICAM-1. The activity of PON-1 was assayed in the presence of of sICAM-1.
    Results
    In presence of different concentrations of sICAM-1، Vmax increased significantly (P<0. 05)، while electrophoretic mobility of LDL decreased (↓ 25%). PON-1 activity increased at low levels of sICAM-1 but decreased at higher levels (P<0. 05; P<0. 005).
    Conclusion
    The results indicate that sICAM-1 in dosages over than 2 ng/ml affects some kinetical parameters of LDL oxidation and PON-1 activity that can be interpreted as a positive stimulus in atherogenesis. Overall the results may support the hypothesis of a lipoprotein-mediated role for ICAM-1 in atherogenesis.
    Keywords: ICAM, 1, LDL, HDL, Ox, LDL, Paraoxonase, 1