فهرست مطالب

فصلنامه زیست فناوری میکروبی
پیاپی 1 (تابستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/05/05
  • تعداد عناوین: 8
|
  • خجسته شریفی، مژگان بنده پور، مهین جمشیدی، نگار سید ، محسن نجاری، شهرام اسدی صفحه 1
    روش بررسی
    در این تحقیق تعداد 102 نمونه خون مورد بررسی قرار گرفتند که 77 مورد آنها مربوط به افراد بیمار مراجعه کننده به بیمارستان (سیاهو بندرعباس) و 25 فرد سالم (منطقه سیرجان) به عنوان گروه کنترل بودند. از نوک انگشت هر فرد خون گیری شد و روی لام میکروسکپ اسمیر تهیه شد. همچنین از خون هر فرد DNA استخراج شد و با پرایمرهای پلاسمودیوم واکنش PCR انجام گرفت.
    یافته ها
    در بررسی میکروسکپی 35% نمونه ها از نظر پلاسمودیوم مثبت بودند. در صورتی که با انجام PCR- RFLP از خون محیطی، 2/75% نمونه ها از نظر پلاسمودیوم مثبت بودند. در این بررسی هیچ یک ازنمونه هایی که با میکروسکپ مثبت گزارش شدند با روش PCR منفی نبودند. برای تفکیک گونه های انگل از روش RFLP استفاده شد که به ترتیب 96/12% پلاسمودیدم مالاریه، 8/14% پلاسمودیوم فالسیپارم، 76/20% پلاسمودیوم ویواکس و 69/42% مخلوط پلاسمودیوم های ویواکس، مالاریه و فالسیپاروم مشاهده گردید.
    نتیجه گیری
    روش PCR برای تشخیص انگل پلاسمودیوم در خون حساس تر از روش میکروسکپی می باشد و در تشخیص بیماری به مسوولین امر کمک شایانی خواهد نمود.
    کلیدواژگان: مالاریا، روش میکروسکپی، PCR- RFLP
  • محمدحسن شاه حسینی، الهام مسلمی، غلامرضا جوادی، طاهر نژاد ستاری، کاظم پریور، حسین کیوانی امینه صفحه 6
    زمینه و هدف
    ویروس هپاتیت B (HBV) یکی از عوامل بسیار مهم در پیدایش بیماری های کبدی و هپاتوسلولار کارسینوما می باشد. روش های تشخیص این ویروس (سرولوژیک و مولکولی) هر کدام دارای محدودیت هایی هستند به همین دلیل امکان استفاده از آنها در همه مراکز تشخیصی وجود ندارد. در این تحقیق سعی بر راه اندازی تکنیک نوینLAMP (LAMP -(Loop Mediated Isothermal Amplification با کمک پرایمرهای اختصاصی طراحی شده ویژه ناحیه HBs و مقایسه با PCR برای تشخیص ویروس از نمونه های سرمی شده است.
    روش بررسی
    در این مطالعه 104 نمونه سرمی مثبت با سیستم کوباس، مورد بررسی قرار گرفتند. DNA به روش DNP استخراج شد. پرایمرهای PCR انتخاب و 6 پرایمر ویژه برای تکنیک LAMP طراحی گردید. آزمون های حساسیت و ویژگی بر روی هر دو تست انجام و سپس هر دو آزمون بر روی نمونه ها بهینه گردید. محصول PCR به وسیله الکتروفورز و محصول LAMP بوسیله اضافه کردن سایبر گرین و الکتروفورزیس شناسایی شد.
    یافته ها
    از 104 نمونه با تعداد پارتیکل مشخص و با تیترهای متفاوت جمع آوری شده، 95 مورد (34/91%) در آزمونPCR این مطالعه مثبت شدند. از این تعداد 101 نمونه (11/97%)LAMP مثبت بودند. 9 نمونه PCR منفی بودند که از این 9 نمونه 6 مورد در تست LAMP مثبت گزارش شدند.
    نتیجه گیری
    مقایسه کاربرد PCRو LAMP بر روی نمونه های مرضی با تعداد پارتیکل ویروسی مشخص نشان داد که تکنیک تکثیر هم دما به واسطه لوپ (LAMP) دارای حساسیت، ویژگی و به یک بیان دقت بالاتری می باشد.
    کلیدواژگان: هپاتیت B، LAMP، PCR
  • محمد مهدی سلطان دلال، رامین خاکسار، اکرم طباطبایی بفرویی، شعله نوروزیان، پرستو فاضلی فرد صفحه 14
    زمینه و هدف
    آب را می توان به عنوان ماده غذایی با بالاترین میزان مصرف مطرح نمود، به همین دلیل تهیه آب آشامیدنی سالم همواره یکی از دغدغه های مهم بیشتر کشورها به خاطر افزایش جمعیت و صنعتی شدن بوده است. از مهمترین ارگانیسم های اندیکاتور آلودگی آب، باکتری Escherichia coli است. هدف از این مطالعه ارزیابی روش فیلتراسیون غشایی در شمارش و جدا سازی Escherichia coli از آب آشامیدنی بوده است.
    روش بررسی
    150 نمونه آب آشامیدنی بسته بندی شده، به طور تصادفی از مارک های مختلف با استفاده از روش فیلتراسیون جهت جداسازی اشریشیا کلی مورد آزمایش قرار گرفت.
    یافته ها
    تمامی نمونه ها از نظر کلی فرم ها و Escherichia coli منفی بودند، اما 2% و 6% آنها به ترتیب به Enterococcus و Pseudomonas آلوده بودند.
    نتیجه گیری
    نتایج ما نشان می دهد که روش فیلتراسیون غشایی (MF) روش مناسبی برای شناسایی آلودگی های آب می باشد.
    کلیدواژگان: اشریشیا کلی، فیلتراسیون، آب آشامیدنی بسته بندی
  • علیرضا دهناد، روح الله بخشی، لاله پارس ایگانه، علیرضا منادی سفیدان، سید حسن منتظم، صمد عبدی صوفیانی صفحه 18
    زمینه و هدف
    باکتری های استرپتومایسس، گرم مثبت، غیرمتحرک و رشته ای می باشند. استرپتومایسس ها همواره به عنوان یک منبع اصلی تولیدکننده متابولیت های ثانویه متنوع و آنتی بیوتیک های صنعتی جهانی مورد توجه بوده اند. در این تحقیق، هدف غربالگری خاک به منظور شناسایی جنس استرپتومایسس با خاصیت آنتی باکتریال نمونه های خاک از شهرستان های تبریز، مرند، خوی، ماکو در ایران، در فصول مختلف سال می باشد.
    روش بررسی
    نمونه های خاک از شهرستان های تبریز، مرند، خوی، ماکو در فصول مختلف سال جمع آوری گردید. 150 ایزوله اکتینومایست از خاک های شهرهای فوق جداسازی شد. این ایزوله ها به طور وسیعی جهت مطالعه خاصیت ضدمیکروبی بر علیه باکتری های گرم مثبت و منفی در طی دو مرحله غربالگری اولیه و ثانویه مورد مطالعه قرار گرفتند.
    یافته ها
    20 ایزوله فعالیت قوی بر علیه نمونه های پاتوژن نشان دادند. نتایج نشان دادکه ایزوله های به دست آمده بر علیه باکتری های استافیلوکوکوس اورئوس، اشریشیا کلی و پروتئوس ولگاریس با ناحیه بازدارندگی بیشتر از 10میلی متر فعالیت قوی داشتند. 12 ایزوله به عنوان اکتینومایست جداسازی شدند. تست های بیوشیمیایی و مورفولوژیکی برای شناسایی نمونه ها انجام شد و نتایج با استفاده از ماتریکس تعریف شده برجیز بررسی شد. نتایج حاصل از آنالیز داده ای بیوشیمیایی 18 صفت مورد استفاده، بیانگر این موضوع بود که نمونه ها در 3 گروه قرار دارند گروه اول شامل8 نژاد، در یک گروه مشابه بود و گروه دوم3 نمونه و یک نمونه متفاوت از بقیه بود. گروه اول با توجه به نتایج، به عنوان جنس استرپتومایسس با گونه های متفاوت مشخص شد.
    نتیجه گیری
    مطالعه حاضر نشان داد خاک های مناطق مختلف آذربایجان دارای پتانسیل بالقوه ای از تنوع اکتینومیستی می باشند.
    کلیدواژگان: استرپتومایسس، فعالیت ضدمیکروبی، ویژگی های بیوشیمیایی
  • حمید شهبازمحمدی، اسکندر امیدی نیا صفحه 23
    زمینه و هدف
    فلاو آنزیم دو عملکردی PutA (Proline utilization A) از دو دومن پرولین دهیدروژناز و ∆-پیرولین-5-کربوکسیلات دهیدروژناز تشکیل یافته و نقش مهمی در مسیر متابولیسم پرولین به گلوتامات ایفاء می کند. هدف از این تحقیق، جداسازی و شناسایی باکتری های تولیدکننده فلاوآنزیم PutAبا خصوصیات کینتیکی مناسب بود.
    روش بررسی
    برای این منظور نمونه های خاک مورد نیاز از مناطق مختلف دربند، درکه، دماوند و فرحزاد در شهر تهران جمع آوری شدند. جداسازی و غربالگری میکروارگانیسم های تولیدکننده فلاوآنزیم دو عملکردی با استفاده از دو روش تکنیک کشت غنی در محیط کشت اختصاصی پرولین و رنگ سنجی آنزیمی با واکنش رنگی فورمازان انجام شد و با سنجش آنزیمی تایید گردید. شناسایی سویه جداسازی شده با کمک خصوصیات فنوتیپی و بیوشیمیایی انجام گرفت و فعالیت ویژه فلاوآنزیم محاسبه شد.
    یافته ها
    از مجموع 400 باکتری جداسازی شده، تنها یک سویه تولیدکننده PutA بود که به عنوان Pseudomonas fluorescens تشخیص داده شد. فعالیت ویژه فلاوآنزیم نسبت به پرولین و ∆-پیرولین-5-کربوکسیلات به ترتیب U/mg 4/22 و U/mg 7/10 محاسبه گردید.
    نتیجه گیری
    فعالیت ویژه این آنزیم نسبت به پرولین و ∆-پیرولین-5-کربوکسیلات در مقایسه با مقادیر فلاوآنزیم های جدا شده از منابع دیگر، قابل قبول می باشد.
    کلیدواژگان: آنزیم، پرولین، پسودوموناس فلورسنس، فلاوآنزیم PutA، غربالگری
  • فاطمه یاریان، پریناز قدم، محمدرضا صعودی صفحه 28
    زمینه و هدف
    پروتئین HU ٬ پروتئین شبه هیستونی است که در باکتری Bacillus subtilis٬ HBsu نامیده می شود و توسط ژن hbs کد می گردد. با توجه به مطالعات صورت گرفته٬ توالی پروتئین HU در سویه های مختلف یک گونه نیز می تواند متفاوت باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه ٬ DNA متعلق به سه سویه از باکتری B. subtilis دارایATCC 6633 ٬ 12711و 6051 استخراج و ژن hbs موجود در آنها توسط PCR بررسی گردید. محصولات PCR تعیین توالی شد.
    یافته ها
    مشخص گردید که در باکتری B. subtilis دارایATCC 6633 فقط یک نوکلئوتید نسبت به B. subtilis دارایATCC 23857 (تنها B. subtilis ای که توالی ژن hbs آن مشخص شده و در بانک ژنی وجود دارد) تفاوت وجود دارد که تغییری در کدون ایجاد نمی کند٬ از طرف دیگر در دو سویه دیگر (ATCC 12711و 6051) تمامی نوکلئوتیدهای متعلق به ژن hbs مشابه با این ژن در باکتری ATCC 23857 B. subtilis می باشد.
    نتیجه گیری
    مطالعات قبل نشان داده بودند که توالی پروتئین های HU در سویه های متعلق به یک گونه می تواند متفاوت باشد٬ ولی در بررسی فوق نشان داده شدکه در سویه های انتخاب شده از گونه B.subtilis٬ این توالی کاملا مشابه است و فقط در یک سویه آن هم در یک نوکلئوتید تفاوت مشاهده شدکه ایجاد تغییری در نوع اسیدآمینه نمی کند. بنابراین با توجه به عدم دسترسی به B.subtilis دارای ATCC ٬23857 در مطالعات بعدی از هر کدام از سویه ها می توانیم به عنوان باکتری مرجع استفاده کنیم
    کلیدواژگان: ژن hbs٬ پروتئین HBsu٬ Bacillus subtilis
  • پرگل قوام مصطفوی، سید محمدرضا فاطمی، محمدحسن شاه حسینی، غلامحسین وثوقی صفحه 32
    سابقه و هدف

    مرجان های خلیج فارس همواره در معرض شرایط سخت محیطی شامل شوری بالا و تغییرات فصلی درجه حرارت می باشند. مطالعات قبلی در سراسر جهان نشان داده است که برخی از گروه های Symbiodinium مانند کلاد D نسبت به استرس های شدید حرارتی مقاوم تر می باشند. در این تحقیق برای اولین بار شناسایی کلادهای Symbiodinium به روش ملکولی در آبسنگ های مرجانی سواحل ایرانی خلیج فارس انجام گرفته است.

    روش بررسی

    نمونه های 8 گونه مرجان در 2 عمق مختلف (5 -3 متر و 10 -7 متر) از ساحل شرقی جزیره کیش در شمال خلیج فارس جمع آوری شده است: زیر واحد بزرگ ریبوزومی s28 با استفاده از واکنش زنجیره ای پلیمراز (PCR) تکثیر شده و سپس با استفاده از روش پلی مورفیسم تاییدی تک رشته ای(SSCP) و آنالیز فیلوژنی سکانس زیر واحد بزرگ ریبوزومی DNA مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است.

    یافته ها

    بر روی مرجان های مورد مطالعه تنها دو کلاد متفاوت شناسایی شده است که کلاد D در 8 گونه مرجان و کلاد C تنها در 2 گونه شناسایی شده است.

    نتیجه گیری

    غالب بودن کلادD به علت درجه حرارت بالای خلیج فارس قابل توجیه است.

    کلیدواژگان: خلیج فارس، کلاد D، آبسنگ مرجانی، Symbiodinium
  • زهرا منافی، سیدعلی سیدباقری، احمدرضا شاهوردی، منوچهر اولیاءزاده، هلن واتلینگ، مهدی یعقوبی مقدم صفحه 41
    زمینه و هدف
    وجود نرمه و رس در کانه های کم عیار و دانه ریز مس نه تنها باعث افت راندمان استحصال شیمیایی و بیولوژیک این منابع می شود بلکه به کارگیری آن را برای عملیات لیچینگ توده ای در صنایع هیدرومتالوژی مس غیرممکن می سازد.
    روش بررسی
    در این تحقیق روش آگلومراسیون بخش ابعادی زیردانه (کوچکتر از 1 میلی متر) به منظور عملیات بیولیچینگ ستونی ارزیابی گردیده است.
    یافته ها
    بیولیچینگ ستونی آگلومره های ایجاد شده با اسید سولفوریک و آهک در طول 105 روز پا شش در مقایسه با ستون شاهد باعث انحلال 45% از کانه سولفیدی این ذخیره می گردد و در نتیجه میزان مس کل بازیابی شده حدود 5/77% می رسد. این میزان بازیابی حدود 20% بیشتر از کل مس در ستون شاهد می باشد که صرفا انحلال مس در آن به روش شیمیایی صورت می پذیرد
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که این روش را با موفقیت می توان برای استحصال بیولوژیک مس از این منابع استفاده نمود
    کلیدواژگان: بیولیچینگ ستونی، کانسنگ کم عیار سولفیدی، بازیابی مس، ذرات نرمه
|
  • Sharifi Kh, Bandepour M., Jamshidi M., Seiied N., Najari M., Asadi Sh, Kazemi B Page 1
    Background And Objective
    Malaria is one of the most important health problems in tropical countries. The main purpose of this study was to compare microscopically and PCR-RFLP methods for diagnosis of plasmodium parasites in dubious patients.
    Materials And Methods
    We collected 102 blood samples which 77 of them are from patients referred to Bandar Abbas hospital and 25 of them are from healthy persons which used as control group. Slide thick and thin smears were prepared and observed by microscope. Blood DNA was extract and PCR reaction was performed.
    Results
    By using microscope methods, 35 % of samples were positive hence 75.2 % of them were PCR positive. In this study none of the samples which were reported positive by using microscope methods, were negative in PCR. For differentiation of plasmodium parasites RFLP was used which there were 12.96% P. malariae, 14.8% p. falciparum, 20.7% p.vivax, and 42.69% mix of plasmodium spp were observed.
    Conclusion
    PCR method is more sensitive than microscopically methods for malaria parasites detection
    Keywords: Malaria, Microscopic method, PCR, RFLP
  • Shahhosseiny Mh, Moslemi E., Javadi Ghr, Praivar K., Nejad Sattari T., Keyvani Amine H Page 6
    Background And Objective
    Hepatitis B virus (HBV) belongs to hepadnaviridea family which is one of the main factors of hepatocellular carcinoma and liver diseases. The HBV detection methods (serological and molecular) have their own limitations, so the using ability of them in all diagnosis centres is not possible. In this study it has been tried to apply new novel LAMP technique on serum samples by using specific primer designed for HBs region.
    Materials And Methods
    104 HBV quantities sera by COBAS Amplicor Monitor kit were supplied. DNA was extracted by DNP kit and then PCR primers were selected and 6 specific primers were designed for LAMP. PCR and LAMP sensitivity and specificity were determined. PCR product by electrophoresis and LAMP product by adding 0.1% SYBR Green were identified.
    Results
    Among 104 quantitative serum, only 95 cases were PCR positive but 101 cases were LAMP positive.9 cases were PCR negative among these, 6 cases were reported as LAMP positive. In 3 cases LAMP and PCR were both negative.
    Conclusion
    Application compression of PCR and LAMP technique on patient's samples with definite virus particles showed that the LAMP technique had more specificity and sensitivity.
    Keywords: Hepatitis B, PCR, LAMP
  • Soltan Dallal Mm, Khaksar R., Tabatabaei Bafroei A., Norozizan Sh, Fazelifard P., Fakharian F., Rashidi S., Seyed Amiri S Page 14
    Background And Objective
    water is considered as the most important factor or energy supply, thus providing safe water for drinking is a challenge for most countries as a result of increasing population and industrialization. The bacterium Escherichia coli is still the most important indicator for water pollution monitoring. The goal of this study is to evaluate membrane filtration (MF) method for the isolation and enumeration of E.coli in drinking water.
    Materials And Methods
    150 samples of mineral water bottles of different brands were tested in random for the detection of E.coli by membrane filtration method.
    Results
    All the tested samples were negative for fecal and total Coli forms, while 2% and 6% of samples were positive for other two indicators Enterococcus and Pseudomonas respectively.
    Conclusion
    Our results confirm that the membrane filtration method is a suitable method for the detection of indicators in drinking water.
    Keywords: Escherichia coli, Filtration, Bottled Potable Water
  • Dehnad A., Bakhshi R., Parsa Yeganeh L., Monadi Sefidan A., Montazam Sh, Abdi Soofiani S Page 18
    Background And Objective
    The Streptomycetes are gram positive, no motile and filamentous bacteria. Streptomyces is the largest antibiotic-producing genus in the microbial world discovered so far. In this research our goal is isolation Streptomycetes with antibacterial activity from some regions of North West of Iran including Tabriz, marand, khoy, maku in varius season of the year.
    Materials And Methods
    The 100 soil samples were collected from mentioned regions in various seasons of the year. 150 different Actinomycetes isolates were obtained. These isolates extensively studied for their in vitro anti-microbial activity against Gram-positive and Gram-negative bacteria through two steps: primary screening, secondary screening.
    Results
    Twenty isolates showed a strong activity against pathogen bacteria. The results indicated that obtained isolates with an inhibition zone of ≥ 10mm were highly resistant against Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Proteus vulgaris. These isolates were identified as Actinomycetes. Morphological and biochemical tests were done for distinguishing of samples. The strains of Actinomycetes were determined following the directions given in the probabilistic identification matrix of Williams and Bergey`s Manual of Systematic Bacteriology. Results obtained from the biochemical analyses including determination of 18 characteristics proved that 8 of strains were in similar group whereas three strains and one strain differed among each other. First group was determined as Streptomyces family with different species.
    Conclusion
    Our studies showed that soil samples of Azarbaijan regions of Iran have an Actinomycetes diversity.
    Keywords: Streptomyces, Anti, microbial activity, Biochemical analyses
  • Shahbaz Mohamadi H., Omidinia E Page 23
    Background And Objective
    The bifunctional proline utilization A (PutA) contains proline dehydrogenase and ∆-pyrroline-5-carboxylate dehydrogenase domains and plays an important role in the metabolic pathway of proline to glutamate. The aim of this research was to isolate and identify the PutA falvoenzyme producing bacteria with appropriate kinetic properties.
    Materials And Methods
    Needed soil samples were collected from different places of Tehran city including Darakeh, Darband, Farahzad and Damavand. Isolation and screening of falvoenzyme producing microorganisms was performed by enrichment culture technique in proline specific culture medium and enzyme activity staining by formazan color, reaction and confirmed by enzyme assay. Isolated strain was identified by phenotypic and biochemical characteristics. specific activity of falvoenzyme was also measured.
    Results
    In total of 400 isolated bacteria, only one of them was PutA producer that recognized as Pseudomonas fluorescens. The specific activity of falvoenzyme for L-proline and ∆1-Pyrroline-5-carboxylate was determined 22.4 U/mg and 10.7 U/mg, respectively.
    Conclusion
    Specific activity of this enzyme for proline and ∆-pyrroline-5-carboxylate in compression with various amount of falvoenzyme which isolated from other resources is acceptable.
    Keywords: Enzyme, Proline, PutA falvoenzyme, Screening, Pseudomonas fluoresense
  • Yarianf., Ghadam P., Soudi Mr Page 28
    Background And Objective
    HU protein is a histone like protein that is called HBsu in Bacillus subtilis and it is encoded by hbs gene. It seems that HU protein sequence on various strains of one species could be different.
    Materials And Methods
    DNA of B. subtilis with ATCC 6633, 12711 and 6051 were extracted and hbs gene was investigated by PCR. PCR products were sequenced
    Results
    in B. subtilis ATCC 6633 one nucleotide differs from B. subtilis ATCC 23857 (as reference that there is its sequence in gene bank), but there is no change in codon, while in two other strains (ATCC 12711 and 6051) all of the nucleotides of their hbs genes are similar to B.subtilis ATCC 23857.
    Conclusion
    Previous studies showed that several proteins with properties and structures highly homologous to HU proteins have been isolated from other bacteria that their hu gene sequences on various strains of one species were different, nevertheless in this study with respect to unavailability of B.subtilis having ATCC 23857, each of these bacteria strain can be used as references in further studies.
    Keywords: hbs gene, HBsu protein, Bacillus subtilis
  • Ghavam Mostafavi P., Fatemi Smr, Shahhosseiny Mh, Vosoughi Gh Page 32
    Background And Objective

    Coral reefs of the Persian Gulf are normally subject to extreme environmental conditions including high salinity and seasonal variation in temperature. Previous studies elsewhere have shown that some Symbiodinium taxa such as the clade D group may be more resistant to heat stress than others. This study is the first to use molecular techniques to identify the Symbiodinium of the Iranian coral reefs on the basis of clade identification.

    Materials And Methods

    Samples of eight coral species were collected at two different depths from the eastern part of Kish Island in the northern Persian Gulf. Partial 28S nuclear ribosomal (nr) DNA of Symbiodinium (D1/D2 domains) were amplified by Polymerase Chain Reaction (PCR). PCR products were analyzed using Single Strand Confirmation Polymorphism (SSCP) and the phylogenetic analyses of the LSU DNA sequences.

    Results

    The results showed that there are at least two clades of Symbiodinium from Kish Island. Clade D was detected from 8 of the coral species while clade C was found in 2 of species only.

    Conclusion

    The dominance of clade D might be explained by high temperatures typical for the Persian Gulf.

    Keywords: Symbiodinium, Persian Gulf, Clade D, Coral reefs
  • Manafi Z., Seied Bageri Sa, Shahverdi Ar, Oliazadeh M., Watling H., Yaghobi Moghaddam M Page 41
    Background And Objective
    Existing of fine clay in mines and small particles of copper have caused reduction in chemical and biologicalreactions of these source, also using them makes it impossible to used in mass leaching operation in hydrometallargy of copper.
    Materials And Methods
    In this study colum bioleaching of minus 1 mm fraction size of agglomeration of column bioleaching operation were evaloated.
    Results
    A column bioleaching test of agglomerated ore was run for 105 days along with a negative control using thymol as bactericide. At this stage,about 77.5% of copper was recovered while this amount in non-inoculated column was only 57%.
    Conclusion
    The result showed that this procedure can be successfully used to obtain biologic copper in these resources.
    Keywords: column bioleaching, Low, grad sulphide ore, Copper recovery, Fine particle