فهرست مطالب

گلجام - پیاپی 17 (پاییز 1389)

نشریه گلجام
پیاپی 17 (پاییز 1389)

  • تاریخ انتشار: 1391/10/29
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سیدجلال الدین بصام صفحه 5
  • حسنعلی پورمند، محمد جواد مهدوی نژاد، الهه ایمانی صفحه 11
    امروزه با شرایط پیش آمده در دنیای صنعتی مادی و مدپذیر، نگاه صرفا هنری و یا زیبایی شناسی به فرش دستباف، نمی تواند جوابگوی این کالای دستی و با ارزش باشد. نگاه صرفا هنری و یا صرفا تجاری، هر کدام به اندازه خود زیان هایی را به فرش دستباف وارد ساخته و می سازند. بنابراین، حفظ تعادل در بررسی این امر بسیار مهم است. نگهداری بازار فرش دستباف به اندازه جنبه هنری آن حائز اهمیت است و به همین علت این مقاله، جایگاه طرح های جدید فرش در نظام بازار و نوع گرایش افراد مخاطب به آنها را مورد بررسی قرار داده است. امروزه سنت گرایی محض در طرح و نقش فرش ها و خلاقیت و نوآوری در طرح های جدید با چالش روبرو شده است، بنابراین مطالعه در این زمینه برای توسعه و گسترش جایگاه فرش ضروری می نماید. این مقاله با روش کتابخانه ای و بر اساس دریافت اطلاعات از نمونه هایی واقعی و تکمیل پرسشنامه ها به این نتیجه رسیده است که تحریک نیاز در مخاطبان به واسطه طرح های جدید و همچنین تبلیغات موثر، تقاضا ایجاد می کند و در نتیجه بازار، سفارش جدید طرح به هنرمندان می دهد تا طرح جدیدتری را وارد بازار کنند، بنابراین طرح های جدید و استفاده از خلاقیت در طرح فرش باعث استقبال مصرف کنندگان و توسعه مصرف فرش دستباف، خواهد شد.
    کلیدواژگان: طراحی فرش دستباف، نوآوری، خلاقیت، نظام بازار
  • آرزو سلطانی نژاد، حمید فرهمند بروجنی، تورج ژوله صفحه 27
    قالی ارمنی باف، قالی ای است که پس از سکونت ارمنیان در مناطقی از ایران در عهد شاه عباس صفوی تا به امروز، توسط ایرانیان ارمنی با حفظ ویژگی های اصیل قالی ایرانی و تحت تاثیر فرهنگ قالیبافی قدیم ارمنستان بافته می شود. ارمنیان با ایرانیان رابطه ای بسیار کهن و ریشه های مشترک فرهنگی بسیار دارند. این اشتراکات فرهنگی در ابعاد مختلف زندگی، از جمله در هنرهای ایشان، نمود پیدا کرده است. هنر قالیبافی نیز پیش از ورود ارمنیان به ایران (در عهد صفوی) در بین اقوام ایرانی و ارمنی رواج داشته است. به نظر می رسد که قالی ارمنی باف بیش از حفظ ویژگی های قالی ارمنستان، نمایانگر فرهنگ اصیل قالیبافی ایرانی است. برای بررسی این فرضیه در پژوهش حاضر، مطالعه تطبیقی میان این دو نوع قالی از نظر طرح، رنگ و ویژگی های بافت، با هدف یافتن اشتراکات، تفاوت ها و تاثیرات متقابل آنها ضروری ست. روش پژوهش کاربردی و شیوه جمع آوری اطلاعات کتابخانه ای و میدانی (مصاحبه) است. در تحلیل داده ها نیز از روش توصیفی- تطبیقی بهره گرفته شده است.
    کلیدواژگان: قالی، قالی ارمنی باف ایران، قالی ارمنستان
  • امیرحسین، علیرضا چیت صفحه 53
    امروزه صاحبان صنایع و بنگاه های تجاری برای به دست آوردن سهم بیشتری از بازار رقابتی ایجادشده، بایستی ضمن بهره گیری از دانش بازاریابی، برای حضور خود در بازار، برنامه روشن و مدونی داشته باشند. یکی از ابزارهای مهم در برنامه ریزی و سیاستگذاری در حوزه بازاریابی، آمیخته بازاریابی است. محققان این حوزه، عوامل و متغیرهای متعددی را برشمرده اند که هر کدام در حوزه بازاریابی محصولات متفاوت، سودمند می باشند. در مدل پیشنهادی این تحقیق، آمیخته بازاریابی فرش دستباف از پنج عنصر کلیدی محصول، قیمت، ترفیع، توزیع و اصالت هنری و تاریخی تشکیل شده است. برای بررسی میزان معناداری و اهمیت هر کدام از این عوامل و شاخص ها به بررسی نظر خبرگان، با استفاده از پرسشنامه پرداخته شد. برای تعیین اهمیت هرکدام از شاخص ها از آزمون علامت و در راستای رتبه بندی هرکدام از شاخص ها و سپس عوامل کلی از آزمون فریدمن استفاده گردید. نتایج حاصل نشان می دهد که اهمیت عوامل آمیخته به ترتیب عبارتند از اصالت هنری و تاریخی، ترفیع و تبلیغ، محصول، قیمت و در نهایت، توزیع.
    کلیدواژگان: فرش دستباف، آمیخته بازاریابی، محصول، قیمت، ترفیع و تبلیغ، توزیع و اصالت هنری و تاریخی
  • ابوالفضل اسفندیاری، قربان تاج پوری صفحه 71
    این پژوهش، کاربردی و روش تحقیق آن کمی است. در این پژوهش در مرحله اول پس از جمع آوری عوامل مورد نظر (عدم توجه به آمیخته بازاریابی، کنسرسیوم تولیدی صادراتی و برندسازی در فرش دستباف ترکمن) از طریق مطالعه پیشینه، و روش کمی پرسشنامه جهت جمع آوری داده های لازم و استخراج نهایی عوامل اساسی موثر استفاده شده است. پس از تنظیم و جمع آوری پرسشنامه محقق ساخته، داده های گردآوری شده وارد نرم افزار SPSS شد و با استفاده از روش های مختلف آمار استنباطی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. برای سنجش میزان اهمیت هریک از عوامل و مولفه های پرسشنامه، از مقیاس پنج امتیازی لیکرت استفاده شده است که دارای مقیاس های ترتیبی بوده و با تعیین عدد از 1 تا 5 به این گزینه ها، این داده ها به اعداد کمی تبدیل می شوند. داده های جمع آوری شده در این پژوهش، در بازه زمانی مهرماه 1389 تا شهریور ماه 1390 و مکان اجرای پژوهش، استان گلستان است. جامعه آماری این پژوهش شامل پنج گروه افراد است: الف) صاحبنظران و کارشناسان؛ یعنی کسانی که از مسیر کار و ممارست با امور مدیریتی، کارشناسی، علمی و پژوهشی فرش، جزء صاحبنظران، خبرگان و کارشناسان فرش تلقی می شوند. ب) صادرکنندگان؛ کسانی که عمده فروش فرش دستباف می باشند. ج) واردکنندگان؛ کسانی که فرش دستباف ایرانی را از ایران به یکی از کشورهای هدف وارد می کنند. د) فروشندگان؛ کسانی که در قالب خرده فروشی و تک فروشی، فرش دستباف را به مصرف کننده نهایی می فروشند. ر) بافندگان؛ کلیه افراد حقیقی و حقوقی که به صورت کارگاهی یا خانگی(تک بافی)، شهری یا روستایی به تولید و بافت فرش مشغول می باشند. روش تعیین حجم نمونه برای چهارگروه اول از روش کامل جامعه نمونه گیری و برای گروه پنجم (بافندگان)، با استفاده از جدول مورگان و روش نمونه گیری تصادفی ساده گزینش شده است. بر این اساس، حجم نمونه 406 نفر از پنج گروه آماری با توزیعی متناسب و متوازن در نظر گرفته شده است که با پیگیری های به عمل آمده و اطلاع رسانی در خصوص اهداف پژوهش، تمامی پرسشنامه های توزیع شده، تکمیل و عودت شده است. ضریب آلفای کرونباخ 93% بوده، از آزمون فریدمن برای رتبه بندی (اولویت بندی) متغیرها و از آزمون دوجمله ای برای تایید یا رد فرضیات تحقیق، استفاده شده است. نتایج به دست آمده بیانگر این مطلب است که تمامی فرضیات و محتوای آنها در تولید صادراتی فرش دستباف ترکمن از اهمیت برخوردار بوده اند و از بین آنها پتانسیل بالای استان در تولید فرش دستباف به عنوان نقطه قوت و عدم توجه به آمیخته بازاریابی، عدم وجود کنسرسیوم تولیدی صادراتی فرش در استان و عدم توجه به برندسازی، به عنوان تهدید شناسایی گردید که نیازمند توجه ویژه مدیران و برنامه ریزان استانی و شرکت های صادرکننده است. در پایان تحقیق، ضمن ارائه تفصیلی نتایج و یافته ها، موارد مذکور جمع بندی شده و پیشنهادات کاربردی مرتبط با آن برای مدیران و کارشناسان و نیز ادامه و پیگیری تحقیقات مشابه در آینده ارائه شده است.
    کلیدواژگان: آمیخته بازاریابی، تولید صادراتی، فرش دستباف، ترکمن، کنسرسیوم، برند
  • علی وندشعاری، احمد نادعلیان، دکترعلی اصغر شیرازی صفحه 85
    باید توجه داشت که جهانی شدن به عنوان بخشی از اقتصاد نوین، موضوع بحث کارشناسان اقتصادی در کشورها است. کشور ما نیز به منظور گسترش صادرات غیرنفتی و حضور در بازارهای جهانی و رشد و دوام در این بازار، نیازمند در نظر گرفتن اصول سلیقه یابی و ایجاد بازارهای مصرف مناسب و مطمئن است. در این راستا فرش دستباف به عنوان یکی از مهم ترین صادرات ایران در عرصه تجارت جهانی، به دنبال به دست آوردن جایگاه متناسب و در خور توجه و شان و منزلت خود است. تولید سنتی و تمرکز بر طرح و نقشه های قدیمی و روش های سنتی بازاریابی و فروش، و نیز کوربافی و تولید بدون اهمیت دادن به سلیقه های مشتریان فرش در بازارهای هدف، می تواند یکی از عوامل رکود فرش ایران باشد که باید در این زمینه، تحول اساسی صورت گیرد. نتایج این مطالعه نشان می دهد که تولید در ایران رابطه ای متناسب با سلیقه ها و درخواست های مشتریان ندارد و از این بابت یکی از عامل های مهم تاثیر گذار در روند کاهش بازار جهانی فرش ایران محسوب می شود. به نظر می رسد عدم تمایل برای به کار گرفتن ابزار نوین فناوری اطلاعات در میان تجار فرش ایرانی خارج از کشور، باعث نداشتن اطلاعات مناسب در خصوص سلیقه مشتریان و نیز ناتوان بودن در انتقال این اطلاعات به حوزه تولید در داخل کشور نیز شده است. این مقاله به روش توصیفی پیمایشی انجام شده و جمع آوری اطلاعات به صورت میدانی و حضور در بازارهای خارجی و نمایشگاه دموتکس 2012 و نیز به صورت کتابخانه ای و استفاده از پایگاه های اینترنتی و پرسشنامه به عنوان ابزار انجام شده است.
    کلیدواژگان: فرش دستباف، بازارهای هدف، سلیقه مشتریان بازار های هدف، ابزار فناوری اطلاعات
  • محمد احیایی، افسانه قانی صفحه 103
    بخش 1- مسئله تحقیق این بود که رابطه خشت با فرش چیست؟ با گشودن این رمز علاوه بر مشخص شدن این رابطه باطنی می توان بسیاری از موارد تبیین نشده دیگر را درباره فرش روشن کرد. سپس مفاهیم و متغیر ها تعریف شدند و پیشینه مورد بررسی قرار گرفت. بخش2- به روش کار و معرفی جامعه، نمونه و طرح نمونه برداری، روش گردآوری داده ها، ابزارهای تحقیق، اعتبار و روایی، طرح تحقیق و روش تجزیه و تحلیل داده ها پرداخته شد. بخش3 – داده ها توصیف، سپس تجزیه و تحلیل و طبقه بندی شدند و پس از آن به دادن پاسخ به پرسش ها و آزمون فرضیه توجه شد و فرضیه مورد تایید قرار گرفت. بخش4- برای نتیجه گیری به تطبیق یافته های تحقیق با پیشینه پرداخته شد که نشان از پرتوی نو بر مسائل فرش داشته است. در پایان به محدودیت ها و پیشنهادات اشاره شده است.
    کلیدواژگان: گاهان، فرش خشتی، چالش تر، فرشکرد، سوشیانس
|
  • Hasanali Pourmand Mohammadjavad Mahdavinejad Elahe Imani Page 11
    Nowadays new industrial developments and its effects on fashion and consumers'' taste have changed the aesthetical paradigms. Therefore it is so important to look contemporary art works in aesthetic perspective as well as commercial one. Hand-woven carpets cannot be suitable and fruitful if ignore either aesthetic condition or commercial requisites. Hand-woven carpets are our national heritage so it is necessary to study this field for developing the place of hand-woven carpets. Market of hand-woven carpet is as important as artistic viewpoint and because of that، this article studies the place of new designs of carpets and its influence. Market system and addressee’s attitude toward new design are the most important issues. Data gathering process that is based on reaching the information from real samples and completing the questionnaires concludes that instigating the need in addressees by new design and also effective advertisements cause that we face with demand، consequently the market gives new order of design to the artistic to enter the market new design. So creative new designs in carpet will attract the interest of consumers and developing the use of hand-woven carpets may play a crucial role in expanding the use of these kinds of national heritage in near future.
    Keywords: hand, woven carpets, creativity, market system, national heritage
  • Arezoo Soltani Nezhad Hamid Farahmand Borojeni Tooraj Zhooleh Page 27
    Armani-baf (Irano-Armenian Rug) is going to be thoroughly extinct. By the settlement of Armenians in some local provinces of Iran، preserving the original features of Iranian carpet and influenced by ancient Armenian tradition of carpet weaving، such carpets were woven at the period of Shah-Abbas، the Great. Having many cultural commonalities، Iranian and Armenian people have had a long lasting history of cultural and civilizational relations. So the features of their cultural traditions is clearly reflected in their wide range of art and craft styles. Even before the emigration of Armenians to Iran، carpet weaving has been a well-known craft among both mentioned people. Despite this، rather than Armenian tradition، the Irano-Armenian Rugs mostly represent the Iranian native tradition of carpet weaving. The analysis of this hypothesis is highly dependent on comparative study of two mentioned carpet weaving traditions، considering: design، color، and weaving specifications. Indeed here with a pragmatic approach the data، gathered through field (conversation) and library research، is analyzed on a descriptive-comparative basis.
    Keywords: rug, Armani, baf (Irano, Armenian) Rug, Armenian Rug
  • Amirhosein Chitsazian, Alireza Chitsazian Page 53
    Marketing mix is one of the most important devices that is used in marketing planning. Marketing mix refes to factors and controllable variables that Marketing managers use to satisfy target customers. Marketing scholars identify different factors for different products. In this research at first we proposed five factor model for carpet marketing mix. Then we tested and ranked these factors. Findings showed that historical and artistic gentility is the most important factor in marketing mix. Then promotion، product، price and at last place are other factors in marketing plan.
    Keywords: Marketing mix, carpet, historical, artistic gentility, product, promotion, place, price
  • Abolfazl Esfandiari, Qrbantaj Poury Page 71
    The present study is an applied research using quantitative method. In the first step، the intended factors of marketing mix، production-export consortium and branding of Turkman carpet were studied in existing literature، and then، the quantitative method of questionnaire was used for collecting needed data and extracting basic factors. The questionnaire was prepared by the researcher. After gathering the questionnaires، the collected data were put in the SPSS software and were analyzed through various methods of inferential statistics. For measuring the significance of each component of the questionnaire، the five-point Likert scale، which has ordinal scales، was used to measure the factors and convert them to quantitative data، with giving each factor a number from 1 to 5. The data of the research was collected in a period from October of 2010 to September 2011، and the research was conducted in Golestan province. The population was constituted of five groups: 1. experts، who became expert in managing، scientific and research affairs related to carpet through working in this field; 2. exporters، who sell hand-woven carpets wholesale; 3. importers، who import Iranian hand-woven carpets from Iran into the target countries; 4. retailers، who sell the carpet to the consumers; and 5. weavers، consisting of all real or legal people who produce carpets in workshops or at homes، in cities or villages. For selecting the sample subjects from the first four groups، simple random sampling method was used; and the sample subjects of the fifth groups were selected through the Morgan table and simple random sampling. Therefore، 406 subjects were selected as samples with a balanced and appropriate proportion. By following up the project and informing about the research''s goals، all questionnaires were filled out and delivered to the researcher. The Chronbach''s coefficient alpha was 93%، and for prioritizing the variables، the Friedman test، and for supporting or rejecting the hypotheses، the binomial test was used. The conclusions show that all hypotheses were significant in export of Turkman hand-woven carpets. Among the hypotheses، the great potential of the province in producing hand-woven carpets was a strong point، and lack of attention to marketing mix، absence of a production- export consortium، and lack of attention to branding were of weak points، which need the especial attention of the provincial and export companies'' managers and planners. At the end، besides presenting detailed conclusions and findings، the mentioned issues were summarized، and applicable suggestions were offered to the managers and experts، and also future similar researches.
    Keywords: marketing mix, product for export, hand, woven carpet, Turkman, consortium, brand
  • Ali Vandshoari, Ahmad Nadealian, Aliasghar Shirazi Page 85
    Globalization as a part of modern economy has been of huge controversies in different countries including Iran. Since Iran is attempting to increase its non-oil exports and its presence in global markets. Enduring in this competitive worldly market necessitates evaluation of tastes and creation of new markets for the products. Accordingly Iranian hand-woven carpets are among the top exports of the country is looking for a proper position in global trade. Traditional production and concentration on out-dated designs beside blind-weaving and neglecting the customers taste in target markets are the main reasons of the recession in its trade that are in an urgent need of reconsideration. Although carpet is of a great artistic value، its commercial value ought to be kept in mind as well. Studies show that there is a huge gap between carpet production in Iran and its marketing and evaluation of potential customers'' taste around the world. It seems as if lack of interest in utilizing modern information technology tools among Iranian carpet traders abroad has caused them not receive enough information about customers'' taste and as a result fail in relating the tastes and domestic production. This survey type descriptive study attempts to collect data through field، libraries and internet.
    Keywords: Hand, made Carpet, Target Market, Customer's Taste in Target Markets, Information Technology Tools
  • Mohammad Ahyaee, Afsaneh Ghani Page 103
    Section 1- The research question was that what the difference between Adobe and carpet is? By decoding this code، besides revealing this esoteric relationship، many other unexplained cases about rug can be clarified. Then، concepts and variables were defined and the literature was studied. Section 2- This part dealt with methodology، and introduced population، sample، sampling design، data collection method، research tools، reliability and validity، study design، and data analysis method. Section 3- Data was described then analyzed and classified; after that questions were answered and hypothesis was tested which was confirmed. Section 4- To conclude، research findings were compared with the literature that have indicated a new viewpoint on rug issues; and finally limitations and suggestions were listed.
    Keywords: Gahan, Kheshti carpet, Chaleshtor, Frashô, cart (the renovation of the world), Saoshyant(Savior)