فهرست مطالب

مطالعات اخلاق کاربردی - سال یکم شماره 1 (بهار 1390)

نشریه مطالعات اخلاق کاربردی
سال یکم شماره 1 (بهار 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/02/02
  • تعداد عناوین: 8
|
  • صفحه 7
  • آیت الله جوادی آملی صفحه 9
    عقل و خرد در فلسفه و حکمت به معنای ادراک کلیات و در نقل و شریعت به معنای ابزاری برای عبادت و تحصیل و کسب جنت آمده است. اگر این ابزار به هر نحوی نادیده انگاشته شود، تحت اسارت هوای نفس قرار خواهد گرفت.
    در نوشتار پیش رو، مفهوم عقل و جهل، معناشناسی هوی و نفس، اقسام عقل و مراتب آن و درجات انسان بر مبنای آن، حیات عالمانه و جاهلانه داشتن، ویژگی های عقل، ابعاد هوای نفس، معنای حجیت داشتن عقل انسانی، آسیب شناسی عقل، علائم و نشانه های عقل اسیر، آثار و پیامدهای آن، از جمله مباحثی است که در حد گنجایش مقال بدان پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: عقل (عملی و نظری)، جهل، هوی، نفس، عقل اسیر، نفس امیر
  • نصرالله شاملی صفحه 57
    یکی از ویژگی های حکمت متعالیه ملاصدرا اعتماد بر منطق عقل و استفاده از دستاوردهای شهودی عقلانی متکلمان و عارفان است، به همین سبب سلسله مباحث عمیقی در قضایای اخلاقی و فلسفه ی اخلاق از جانب متکلمان اسلامی پیرامون قضایای منطقی در گرفته است که اصلی ترین آنها در ارتباط با حسن و قبح عقلی یا شرعی است.
    شخصیت های اندیشمندی نظیر خواجه نصیرالدین طوسی، ملاعلی قوشجی، عبدالرزاق لاهیجی و علامه حلی و ده ها متفکر دیگر در جریان بوده اند که در ارتباط با این قضیه داد سخن داده اند.
    همچنین ملاصدرا در حکمت متعالیه بزرگ ترین نظریه پرداز حکیم قرن یازدهم سعی کرده است آن دسته از قضایای منطقی را که به نظر برخی متفکران پیشین موجب ابهام و تناقض در آنهاست حل نماید. او با بیان فرق میان حمل اولی ذاتی و حمل شایع صناعی به این ابهامات خاتمه داد و توانست حوزه ی بحث های چندی و چگونگی و چسانی را که از مقوله ی «استی ها» است از حوزه ی شناخت فلسفه که از مقوله ی «هستی ها» است بیرون نماید.
    ما در این مقاله ضمن بیان نظرات منطقی متکلمان در بحث های قضایای اخلاقی، به تبیین نظر ملاصدرا پرداخته و بر این باوریم که صدر المتالهین با اشکال حمل قضایا به دو صورت ذاتی و شایع صناعی به بازسازی قضایای اخلاقی در حوزه ی فلسفه ی اخلاق پرداخته است.
    کلیدواژگان: حکمت متعالیه، صدرا، منطق صدرایی، فلسفه اخلاق، شهودی، عقلانی، استی ها، هستی ها
  • حسن سراج زاده صفحه 85
    بحث از گزاره های اخلاقی قرآن، یکی از مباحث مهم و کلیدی در فهم آموز های اخلاقی دین اسلام است. برای آشنایی با اخلاق در متون دینی، اخلاق پژوهان، به گونه ها و روش های مختلفی به این امر پرداخته اند. یکی از روش های اخلاق پژوهی در قرآن، بررسی گزاره های اخلاقی موجود در این کتاب مقدس است. گزاره های اخلاقی، بخش بزرگی از گزاره های ارزشی دین را تشکیل می دهد که برای شناخت آن ها باید هماهنگ با علوم مرتبط و با شیوه ای مدون اقدام کرد. از آنجا که هفت مفهوم اخلاقی «باید، نباید، درست، نادرست، خوب، بد، وظیفه»، عناصر پایه ای و مقدمی در شناخت گزاره های اخلاقی هستند، این پژوهش برآن است تا با استفاده از چهار شیوه، به روش شناسی فهم این مفاهیم بپردازد، تا در نتیجه، زمینه ی فهم گزاره های اخلاقی قرآن فراهم آید، و بدین شکل آموزه های اخلاقی قرآن شناخته و تبیین شود. این چهار شیوه عبارت اند از: 1-گزاره های انشایی قرآن؛ 2- گزاره های اخباری با محامیل ارزشی قرآن؛ 3 – تصویب و تخطئه ی الهی؛ 4- طرفداری و مخالفت الهی.
    کلیدواژگان: مفاهیم اخلاقی، گزاره های اخلاقی، گزاره های انشایی، گزاره های اخباری، تصویب و تخطئه ی الهی، طرفداری و مخالفت الهی
  • مهدی سلطانی صفحه 117
    اسلام دینی اجتماعی است و احکام فردی آن نیز آهنگ اجتماعی دارد.
    هدف اسلام، نه تنها ساختن فرد دین دار، که جامعه ی دین دار است؛ جامعه ای که روابط اجتماعی آن بر اساس اهداف و احکام دین سامان گیرد، و سعادت فرد با سعادت جامعه پیوند خورده و میان مسوولیت های اجتماعی و ایمان اسلامی ارتباطی قوی و غیرقابل انفکاک به وجود می آید.
    یکی از مسایلی که اسلام در این راستا برای آن اهمیت قایل شده جامعه ی اخلاقی مطلوب است. اخلاق با ملکات نفسانی، تزکیه و تهذیب نفس، اعمال و رفتار فردی و روابط اجتماعی انسان ارتباط عمیق دارد. وجود جامعه ی اخلاقی مطلوب باعث تنظیم روابط انسان با خدا و نیز ارتباط او با اعضای جامعه شده، و رستگاری و کمال فرد و اجتماع انسانی را تضمین می کند.
    مرحوم علامه طباطبایی ، از جمله حکما و دانشمندانی است که التفاتی ویژه به این مساله داشته و در تفسیر المیزان و اندیشه های فلسفی خویش به آن پرداخته و اخلاق را از یک طرف هم مرز با اعتقاد و از طرف دیگر، هم مرز با عمل و فعل دانسته است.
    سعی نگارنده در این مقاله آن است که دیدگاه علامه طباطبایی را در این باره تبیین و مهم ترین ویژگی های اخلاقی جامعه مطلوب انسانی را از منظر ایشان بررسی نماید.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، انسان، اخلاق اجتماعی، جامعه ی اخلاقی مطلوب، علامه طباطبایی، المیزان
  • فرنگیس براز، افلاطون صادقی صفحه 151
    رواقیون برای اثبات مبانی و اصول اخلاق خود از فلسفه، منطق، و طبیعیات بهره گرفتند. آنها به اخلاق به عنوان علمی تجربی نگاه می کردند، و برای اثبات شیوه های اصولی خود، از تجربه پذیری امور و ارتباط علی- معلولی پدیده ها کمک می-گرفتند. این خود، از جمله دلایلی است که ثابت می کند رواقیون برای اثبات امور اخلاقی خود به قوانین طبیعی توجه داشتند. متافیزیک رواقی نیز مانند متافیزیک دیگر مکاتب فلسفی، شبیه مکاتب ارسطویی، افلاطونی به موضوعات اخلاقی، شبیه خیر و شر، فضیلت و رذیلت و... توجه داشت، اما، آنان این موضوع را بر اساس قانون طبیعی جهانی توجیه می کردند. رواقیون توانستند بر طبق این اصول نتیجه بگیرند آنچه موافق با طبیعت است، دارای ارزش مثبت و آنچه مخالف آن است، دارای ارزش منفی خواهد بود. طبیعت هر چیزی در این است که از ساختارها و الگوهای رفتاری که طبیعت جهان یا خالق اش در وجود او قرار داده است، پیروی کند؛ زیرا در سراسر جهان اصول علی و معلولی حاکم است و هر چیزی بر وفق طبیعت اتفاق می افتد، پس باید بر طبق طبیعت و هماهنگ با طبیعت عمل کرد. دیدگاه های جهان شناسی آنان در اخلاقیات آنها بسیار تاثیر گذاشت و اصولا رواقیون برای استحکام پایه های اخلاقی شان از بحث های فلسفی، طبیعت شناسی و معرفت شناسی استفاده کردند؛ زیرا آنها مهم ترین اصول اخلاقی و حتی شناخت شناسی شان را بر حسب جهان بیرونی توجیه می کردند.
    شیوه ی تحقیق در این مقاله توصیفی، تحلیلی و تبیینی است؛ و مبانی اخلاق رواقی با توجه به دیدگاه های آنها در مورد انسان، جهان، طبیعت، و خدا توضیح داده شده است.
    کلیدواژگان: طبیعت، طبیعت گرایی، رواقی، رواقی گری، فلسفه، اخلاق، جهان بینی
  • محمد جواد موحدی، مژگان گلزار اصفهانی صفحه 179
    در این مقاله برآنیم تا به مساله ی سقط جنین بپردازیم و آن را از منظر اخلاق هنجاری نقد و ارزیابی نماییم. پرسش های اخلاقی و باید و نبایدهای زیادی پیرامون این مساله وجود دارد؛ همان گونه که به لحاظ سیاسی و حقوقی نیز حایز اهمیت است. با استفاده از نظر یات وظیفه گرایانه و غایت گرایانه، که دو شاخه ی بزرگ نظریات اخلاق هنجاری را تشکیل می دهند، به بررسی این مساله خواهیم پرداخت تا شاید دریچه ای به سوی حل این مساله گشوده شود. افزون بر آن، درصدد هستیم تا با این بررسی، کارایی نظریات فوق را در برخورد با این گونه مسایل بسنجیم.
    کلیدواژگان: وظیفه گرایی، غایت گرایی، سقط جنین، اخلاق هنجاری
  • سمیه ملکی، محمد جواد صافیان * صفحه 203

    در این مقاله در نخست به نظر نیچه در مورد مرگ خدا و ابعاد مختلف آن اشاره می کنیم، سپس به بررسی دیدگاه کلی در مورد خدا در دین مسیحیت می پردازیم و خواهیم دید که نیچه معتقد است که انسان معاصر به دلایلی از جمله مرگ خدا نیست انگار شده است؛ مراد نیچه از «مرگ خدا»، در واقع افول و نهایتا مرگ دیدگاه مسیحی و اخلاق مسیحی نسبت به زندگی و جهان است؛ او معتقد است که این جنایت عظیم (یعنی کشتن خدا) به دست آدمیان صورت گرفته، ولی خبرش هنوز به آنان نرسیده است.
    در این پژوهش به بررسی این پدیده و عکس العمل انسان های مختلف در مقابل آن، و نیز نیست انگاری این انسان ها می-پردازیم. هم چنین سعی شده است دیدگاه های نیچه در باب اخلاق، مبنای نقد او بر اخلاق، همین طور جنبه هایی از اخلاق که از نظر او باید ویران گردد و جنبه هایی که باید ساخته شود نیز بررسی و تحلیل گردد. افزون بر این، انواع انسان ها و هریک از مصداق های آن ها را که در چنین گفت زرتشت نام برده شده است، (از جمله شاهان، زالو، جادوگر و...) مورد پژوهش قرار می دهیم.

    کلیدواژگان: مرگ خدا، انسانی بسیار انسانی، انسان واپسین، انسان برتر، ابرانسان
|
  • Ayatollah Javadi Amoli Page 9
    Intellect and wisdom in the philosophy and theosophy are the means by which the general concepts are understood. And in religion they are devices by which God is worshiped and paradise is attained. If this implement is neglected in any way, it will be captivated and controlled by the desires of human being.In this essay, the concepts of wisdom and ignorance are defined, and then desire and passion are explained. After that, different kinds of wisdoms and the position of each and their influence on human beings will be discussed. In addition, the difference between wise and ignorant lives, the features of wisdom, the dimensions of desire, the meaning of reliability of human intellect, pathology of wisdom, the sign of a captive intellect and its consequences, are among the issues we will discuss in this essay.
    Keywords: (practical, theoretical intellect, ignorance, desire, passion, captive intellect, imperious spirit
  • Doctor Nasrollah Shameli Page 57
    One of the features of the Transcendent Theosophy developed by Mulla Sadra is its reliance on the logic of the reason and the use of intellectual and apocalyptic achievements gained by theologians and mystics. For this reason some profound discussions regarding both ethical propositions and philosophy of ethics have been held by Muslim theologians about logical propositions, among which the main focus has been placed on the notion of intellectual or religious good and badness. Significant figures like Khaje Nasir al-Tusi, Molla Ali Qushji, Abd al-Razaq Lahiji and Allame Hilli and some others paid attention to this issue and had discussions in this regard.Also Mulla Sadra, the greatest philosophical theorist of the eighteenth century has tried to resolve the contradictions and ambiguities existed in some logical propositions, according to some previous thinkers. By distinguishing between "Primary Predication" and "common Technical Predication", Mullad Sadra managed to terminate all the Questions and ambiguities. He was able to take out the notions of "What" and "How" which are included in the category of predications from the philosophical cognition which is included in the category of "existence" In this essay, after mentioning the logical views of the theologians regarding the ethical proposition, we will illustrate Mulla Sadra's opinion and conclude that he has managed to remove the problems of such propositions by his innovative division of primary and common technical predications. In fact he managed to reconstruct the ethical propositions in the philosophy of ethics.
    Keywords: Transcendent theosophy, Mulla Sadra, Sadra Logic, Philosophy of Ethics, Apocalyptic, Intellectual, Predicating Statements, Existing Statements
  • Hassan Serajzadeh Page 85
    The subject of ethical propositions in the Quran is one of the most pivotal elements in perceiving the ethical teachings in Islam. To get acquainted with ethics in religious texts, the ethicists have taken different approaches. One of the approaches applied in studying ethics in the Quran is to probe and examine the ethical propositions mentioned in the Scripture. The ethical propositions make up a large portion of religiously virtuous statements whose recognition require applying scientific methods and resorting to different branches of knowledge. Since the seven commonly used ethical notions, namely: "do’s, don’ts, correct, incorrect, good, bad, and duty" are the basic and prioritized elements in recognizing ethical propositions, this study tries to offer a methodology in regard to perceiving ethical concepts, applying four different procedures which contribute to the understanding of Quranic ethical propositions. These four procedures are as follow: 1- Quranic scriptural propositions. 2- Declarative propositions with virtuous predicates in the Quran. 3- Devine affirmation and denigration 4- Devine support or objection.
    Keywords: Ethical concepts, ethical propositions, exclamatory propositions, declarative propositions, Devine affirmation, denigration, Devine support or objection
  • Mehdi Soltani Page 117
    Islam is a social religion, and the individual religious precepts within the Islamic society are also socially tuned. The goal of Islam is not only to shape religious individuals that will form a society of religious people, but also to shape a community with the purposes and opportunities for social relationships based on religion, and the bliss of the individual linked with the prosperity of the community and with social responsibilities. Islamic faith is closely related to both individuals and society, and as such, they are inseparable. One of the issues of Islam in this regard is the importance given to the desirable moral values in society. The ethics of the soul, purification and self-purification and the individual behavior and social relations of human beings are closely related to one another. In a moral society there are regulations of human relations with God, and of relations between Him and the members of the community, which will guarantee the salvation and perfection of human beings and of the society. Late Allameh Tabatabaei is among the scientists who paid special attention to this subject in his ‘Tafsir Al-Mizan’, the interpretation of the Qur’an and in his philosophical reflections, and indicated from one side morality as related to belief, and on the other side related to deeds. In this article the author has tried to analyze Tabatabai's vision on the desirable morals of society and explain and discuss the most important features on this subject.
    Keywords: Quran Karim, Humanbeing, Social Ethics, Morality, The desired morality. Allameh Tabatabaei, Almizan
  • Aflatoon Sadeghi, Farangis Baraz Page 151
    The Stoic have taken advantage of philosophy, logics and physics to explain the principles and doctrines of their ethics. They consider ethics as a practical science and use “empirical matters”, “cause and effect” methods between phenomena to prove their fundamental method. It is one of the reasons which show that, the Stoic consider natural laws to show their moral matters. Such as the other schools like Plato and Aristotle Metaphysics, the Stoic pay attention to the ethical problems as, good, bad, virtue, and meanness to demonstrate their principles of ethical philosophy. However, they explain their matter by general natural law. They justified these problems according to the nature law. By fundamental principles they concluded that, adaptation to nature is positive and, opposition to these laws has negative values.The nature of everything is in that it follows the behavioral patterns and structures which the nature of universe or its Creator has situated in their nature. Since they believed that everything occurs according to the nature, and governed by cause and effect principles, things must act based on and in accordance with the nature.The Stoic’s universal views affected their ethics dramatically. In fact, they have used philosophy, naturalist philosophy, and epistemology’s discussion for their ethical principle stability since they justify their main ethical principles and even their epistemology according to the external cosmos. The research method is analytic, descriptive, and explanatory; and the Stoic's fundamentals of ethics have been explained based on their views on man, universe, nature, and God.
    Keywords: Nature, Naturalism, Stoic, Stoicism, Ethics, Philosophy, Ideology
  • Mohammad Javad Muvahedi, Mojgan Golzar Esfahani Page 179
    In this essay an attempt has been made to probe the issue of Abortion and review it through the perspective of normative ethics. There are numerous ethical questions, and lots of do’s and don’ts concerning this issue as well as its political and judiciary importance. Applying the theories expressed in deontological and teleological ethics which make up the two normative ethics as more general branches of ethics, we will examine the issue and will try to open a new gate toward solving its problems. Furthermore, we will investigate the efficiency of these theories in solving such challenges.
    Keywords: Deontology, teleology, abortion, normative ethics, medical ethics
  • Mahamad Javad Safian, Somaye Malaki Page 203

    In this article we will first discuss Nietzsche’s theory on the ‘Death of God’ and its different dimensions, followed by the analysis of the general view on God in Christianity. After that, we will discuss Nietzsche’s belief that in the contemporary world, people are in a state of denial regarding the idea of the death of God. The meaning of Nietzsche’s ‘Death of God’, is actually the waning and at the end, the death of the overall Christian view and Christian morality in human lives and in the world. He believes that this immense crime –the killing of God by the people-has already taken place, but that people have not yet become aware of it; in this research we will analyze different people’s reaction toward this phenomenon, and also discuss the negation of these people. Furthermore, Nietzsche’s view on morality, his basic explanation of morality and the dimensions of the morality that have to be devastated and the dimensions that have to be built are analyzed. In addition, the types of people who are mentioned and distinguished in Zarathustra, (such as: kings, leech, magician, and …) will be the subject of discussion in this research.

    Keywords: Death of God, the Overman, Ubermensch, the Last People, The Last human being