فهرست مطالب

فصلنامه گنجینه اسناد
پیاپی 88 (زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/10/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ابوالفضل حسن آبادی صفحات 6-21
    هدف
    هدف پژوهش حاضر بررسی یکی از اصطلاحات مالی دوره صفویه بر اساس محتوای اسناد موجود در مرکز اسناد آستان قدس، سنجش ارزشهای اطلاعاتی این اسناداست تاکنون درباره وظیفه دردوره صفویه تحقیق مستقلی صورت نگرفته است واین پژوهش در نظردارد تا به عنوان اولین کار مدون در این زمینه با استفاده از اطلاعات اسنادآستان قدس که درباره پرداخت های مالی به افراد مختلف می باشد صرفابه پرداخت وظیفه به موالید و مشایخ بپردازد.
    روش،رویکرد پژوهش: روش این پژوهش اسنادی و متکی بر اطلاعات موجود در اسناد هست که با تبیین ویژگی های سندشناسی و سندپژوهی آن ها سعی می کندجنبه های مختلف اهمیت اسناد را مشخص نمایدالبته نیم نگاهی نیز به منابع کتابخانه های در تایید یا رد مطالب سندی دارد.
    یافته ها و نتایج پژوهش: یافته های این پژوهش نشان می دهد که آنچه تاکنون تحت عنوان وظیفه درمنابع دست اول و یا مقالات به آن پرداخته شده کلی بوده و به جزئیاتی مانندعلت پرداخت،نحوه پرداخت و میزان آن توجه نشده است و بررسی اطلاعات اسناد مورد بررسی درباره یکی از انواع پرداخت وظیفه ضمن آشنایی با این نوع سند ما را با دیدگاه های جدیدی در زمینه اصطلاحات مالی دوره صفویه آشناو زمینه تحقیقات بیشتر در این حوزه را فراهم نماید.
    کلیدواژگان: صفویان، وظیفه، موالیدومشایخ، اسناد آستان قدس رضوی
  • محسن بهرام نژاد صفحات 22-42
    هدف
    هدف از این پژوهش معرفی و بررسی محتوایی و تاریخی یک فرمان رسمی از دوران سلطنت شاه صفی است.
    روش/رویکرد پژوهش: پژوهش حاضر با رهیافت تاریخی و به روش توصیفی-تحلیلی با استناد بر وقایع نگاری های رسمی و پژوهش های تاریخی، تلاش شده تا به پرسش اصلی تحقیق پاسخ داده شود.
    یافته ها و
    نتایج
    یافته ها نشان می دهد که با مرگ شاه عباس اول سیاست حمایت از غلامان گرجی در برابر ترکان قزلباش دچار نقصان گردید، و جامعه صفوی با چالش جدیدی از اختلاف میان امرای بزرگ ترک و غلامان گرجی مواجه شد. بطوری که شاه صفی در مقام پادشاه جدید صفوی در حرکتی نمادین برای جلوگیری از گسترش یافتن دامنه این نوع کشمکش ها، به روشی مسالمت آمیز در چهارچوب یک فرمان حکومتی، با ایجاد پیوند خانوادگی میان دو چهره نیرومند سیاسی و نظامی، یعنی زینل خان شاملو در مقام نایب السلطنه و سپهسالار صفوی، و دیگری صفی قلی خان گرجی در منصب بیگلربیگی بغداد و عراق عرب تلاش کرد به این نوع دشمنی ها خاتمه دهد. اما ماجرای صدور فرمان آن پادشاه در قتل زینل خان که پس از مدتی کوتاه روی داد، و این مساله ناشی از اهمال زینل خان در اعزام نیرو های قزلباش به غرب ایران، برای حمایت از صفی قلی خان در برابر محاصره بغداد توسط ترکان عثمانی بود، نشان می دهد که حکم پادشاه برای غلبه بر این نوع اختلاف ها تاثیری نداشته است، و شاید همین حادثه موجب گشت تا شاه صفی در شیوه حکومت داری به خشونت و بی رحمی روی آورد.
    کلیدواژگان: شاه صفی، صفی قلی خان، زینل خان، گرجی، شاملو، رقم
  • شهره جلال پور صفحات 44-63
    هدف
    هدف از انجام این پژوهش، آگاهی از چرایی و چگونگی تغییر، اسامی شهرهای ایران به عنوان یک «برنامه ریزی دولتی» در عصر پهلوی اول است.
    روش/رویکرد پژوهش: این تحقیق بر اساس روش توصیفی-علمی مبتنی بر اسناد دولتی، خاطرات رجال، نشریات و روزنامه ها و منابع کتابخانه ای تدوین شده است.
    یافته ها و
    نتایج
    پس از استقرار امنیت در کشور، دولت متولی مدرنیزاسیون و اصلاحات در کشور شد. شهر کانون و جلوه گاه مدرنیسم و زبان واحد، مهم ترین عامل وحدت بخش در ملت سازی تلقی گردید. در تقابل با هر آنچه «انیرانی» بود، اسامی خیابان ها، مغازه ها،نام خانوادگی افراد، نام قبایل و حتی نام کشور تغییر کرد تا طرحی نو برای ملتی نو در افکنده شود.زدودن خاطرات تلخ شکست های ایرانیان که موجب تحمیل زبان و اسامی ترکی،مغولی و عربی شده بود، در صدر برنامه های دولت قرار گرفت و «کمیسیون جغرافیا» در سازمان فرهنگستان مسئول این اقدام شد.بیش از 107 عنوان جغرافیایی ابداع گردید که بیشترین تغییرات مربوط به مناطق ترک و کردنشین بود و با خروج رضا شاه برخی از آنها به حالت سابق برگشت.
    کلیدواژگان: مدرنیسم، تجدد گرایی، رضاشاه، فرهنگستان، فروغی
  • حجت زرین زاد، حسین میرجعفری صفحات 64-77
    هدف
    تاکید و تمرکز اصلی روی این موضوع است که همیشه نمی توان اسناد موجود را تنها راه شناخت حقایق تاریخی دانست. چنان که در بررسی علل اختلاف و درگیری میان سلطان یعقوب آق قویونلو با شیخ حیدر صفوی می بینیم که پس ازسالها دوستی صمیمانه میان آق قویونلوها وصفویان، سندتاریخی به تنهایی نمی تواند علت واقعی این تنش را روشن نماید.
    روش / رویکرد پژوهش: در این مقاله با روش توصیفی تحلیلی تاریخی و بر پایه اسنادومنابع کتابخانه ای به تبیین این موضوع پرداخته شده است.
    یافته هاو
    نتایج
    طبق مطالعه وبررسی همه جانبه صورت گرفته برخلاف آن که سلطان یعقوب آق قویونلو صراحتا طی مکتوب ارسالی خود به سلطان بایزیدعثمانی علت بروزاختلاف باصفویان وسرکوب آنها را در بدعت مذهبی آنها دانسته است. با بررسی و توجه به واقعیات ومستندات تاریخی و جمع بندی نهایی آنها روشن می گردد که علت این امر نه عامل مذهبی، بلکه ناشی از ملاحظلات مهم دیگر از جمله مسایل امنیتی نظامی واقتصادی بوده است.
    کلیدواژگان: عوامل تیرگی روابط، حیدر صفوی، یعقوب آق قویونلو، اسناد، حقایق تاریخی
  • ظهور نقوش انسانی در مهرهای دوره قاجار (با تاثیرپذیری مهرها از سکه ها و مدال های آن دوره)
    ژیلا پاشایی، صداقت جباری صفحات 78-107
    هدف پژوهش: در مهرهای مورد مطالعه پوشش های سر همان کلاه ها وتاج کلاه های شاهان قاجاری است که در سکه ها قابل مشاهده است. مقاله با هدف جستجوی تاثیرپذیری نقوش مهرها از سکه ها و مدال ها به تحلیل و مقایسه ی تصاویر آن ها پرداخته است.
    روش/ رویکرد پژوهش: پژوهش با ماهیت و روش تاریخی، توصیفی و تطبیقی، بر پایه ی منابع کتابخانه ای و میدانی به تطبیق نقوش مهرها با سکه ها و مدال های دوره قاجار می پردازد.
    یافته ها ونتایج پژوهش: در دوره ی اسلامی نقوش انسانی - که پیش از آن متداول بود - از مهرها و سکه ها حذف شد. به دنبال ضرب تصویر فتحعلی شاه بر سکه ها و رواج سکه های مصور مهرهایی با صور انسانی ظهور یافتند. با مقایسه نقوش مهرها با سکه ها و با توجه به جمع آوری مهرهایی با نقوش انسانی از اسناد نظامیان قاجاری و مشخص بودن پیشه و درجه نظامی آن ها و همچنین معلوم بودن کلاه و لباس سربازان در دوره ی قاجار، نمی توان پوشش سر سربازان را که به تاج کلاه های شاهان شباهت دارد، به پیشه ی صاحبان مهرها نسبت داد. درنتیجه فرضیه فرعی پژوهش مبنی بر ارتباط نقوش حیوانات در مهرها با شغل اشخاص مورد تایید نیست، اما فرضیه اصلی پژوهش مبنی بر تاثیرپذیری تصاویر مهرها از سکه ها و مدال های دوره ی قاجار مورد تایید است. تطبیق نقوش نشان داد این تاثیرپذیری در پاره ای از مهرها مستقیم از یک سکه یا مدال و در برخی دیگر متاثر از چند سکه بوده است. در پایان می توان گفت رواج سکه هایی با تصویر شاه علت و انگیزه ای بود تا اشخاص تصاویری شبیه به تصاویر شاهان بر مهرهای خود حک کنند.
    کلیدواژگان: مهر، سکه، مدال، قاجار
  • غلامحسین نظامی صفحات 108-124
    هدف
    هدف از این مقاله بررسی روند شکل گیریشورای اسناد ملی و نیز بررسی عملکرد آماری آن در بین سال های 1349 تا1381 است.
    روش/رویکرد پژوهش: روش این پژوهش اسنادی و متکی براطلاعات و آمار موجود در اسناد و رویدادهای حاکم بر کشور و سازمان اسناد ملی است.
    یافته ها و
    نتایج
    تحلیل عملکرد «شورای اسناد ملی» بر مبنای حوادث و رویدادهای حاکم بر کشور و سازمان اسناد ملی و با توجه به مشکلات و موانع موجود سازمان در برهه های مختلف طبق اسناد و آمار انجام گرفته و در نهایت عملکرد این شورا در جایگاه قانونی خود و در سیر روند کلی حیات خود در سازمان موفق عمل کرده است.
    کلیدواژگان: شورای اسناد ملی، سازمان اسناد ملی ایران، شورای ارزشیابی اسناد، عملکرد آماری
  • سید مهدی طاهری صفحات 126-143
    هدف
    مقاله حاضر به منظور تبیین کاربرد فراداده در بافت آرشیوی، انواع استانداردهای فراداده ای بافت آرشیوی از لحاظ کارکردپذیری، و رویکردهای بهره مندی از فراداده در بافت مذکور طراحی شده است.
    روش/رویکردپژوهش: پژوهشی مفهومی است که با رویکرد تحلیلی در راستای تحقق هدف پژوهش گام بر می دارد. بدین منظور، ضمن اشاره به ویژگی های بومی اشیای محتوایی بافت آرشیوی و ضرورت استفاده از فراداده در آن بافت، رویکردهای پیشین و کنونی استفاده از فراداده در بافت آرشیوی مورد بررسی قرار می گیرد.
    یافته ها و
    نتایج
    بافت آرشیوی همانند دیگر بافت های اطلاعاتی دارای ویژگی های بومی خاصی از جمله عدم وجود منبع اصلی اطلاعات، وجود روابط درون بافتی و برون بافتی میان اشیای آرشیوی و اشیای دیگر بافت ها، و نظیر آن است که بر روی توصیف و سازماندهی آنها تاثیر می گذارد. از این رو، توصیف و سازماندهی اشیای آرشیوی و برقراری روابط درون بافتی و برون بافتی (با دیگر اشیای بافت فرهنگی) همخوان با ویژگی های بومی آنها ضروری است. کارکردهای توصیفی، مدیریتی، ساختاری، فنی، نگهداری، و حقوقی از تولید فراداده در بافت آرشیو مد نظر است.
    در پایان، به رویکرد جدید استفاده از ابزار فراداده در بافت آرشیوی، و همگرایی استانداردهای فراداده ای بافت آرشیوی با دیگر بافت ها به ویژه بافت کتابخانه ای پرداخته خواهد شد.
    کلیدواژگان: بافت آرشیوی، ویژگی های بومی، استانداردهای فراداده ای، کاربرد فراداده، رویکردها
|
  • Abolfazl Hasanabadi Pages 6-21
    Purpose
    The purpose of this research is to study one of the financial terms used in the Safavid Era based on the content of records kept in the Documents Center of Astan Quds Razavi and to assess the information value of these records. So far، there has not been any independent research on allowance (Vazifeh) in the Safavid Era. This research aims to particularly study the paying of allowance to children and the elderly using the information of records in Astan Quds which are about financial payments to different people. Methodology/Approach: This research is based on information in records. Various aspects of the importance of records are shown by explaining their features. Library resources are also used to confirm or reject the information in records. Findings/
    Conclusions
    The findings of this research show that previously only the general aspects of allowances were discussed and details such as the reasons for paying allowances، how they were paid and their amount was not studied. This study makes us familiar with records about a specific type of allowance and new viewpoints about financial terms of the Safavid Era. It also paves the way for further research in this field.
    Keywords: Safavids, allowance (vazifeh), children, the elderly, Astan Quds recods
  • Mohsen Bahramnejad Pages 22-42
    Purpose
    The aim of this research is to introduce an official decree issued in the era of the ruling of Shah Safi and to study its content and historical background. Methodology/Approach: This research has a historical approach and uses descriptive-analytic method. An effort has been made to answer the main question of the research based on official writings and historical research. Findings/
    Conclusions
    Findings show that after the death of Shah Abbas I، the policy of supporting Georgian slaves against Qezelbash Turks was repudiated and the Safavid society faced new challenges considering the disputes between the Turk rulers and Georgian slaves. Therefore Shah Safi، as the new King، took a symbolic action in order to prevent the escalation of such disputes. In a peaceful manner and in the form of a governmental decree، Shah Safi tried to put an end to the enmities by creating family ties between two powerful political and military individuals، Zeinal Khan Shamlu as the Safavid regent and generalissimo، and Safi Gholi Khan Gorji as the Beylerbey of Baghdad and Iraq. However، Shah Safi’s decree for killing Zeinal Khan، which was issued a short time later due to the negligence of Zeinal Khan in sending Qizilbash forces to the west of Iran in order to support Safi Gholi Khan against the siege of Baghdad by the Ottoman Turks، shows that the earlier decree of the Shah for resolving the disputes was not effective. Perhaps this incident led Shah Safi to turn to violence and brutality as his ruling method.
    Keywords: Shah Safi, Safi Gholi Khan, Zeinal Khan, Georgians, Shamlou, decree
  • Shohre Jalalpoor Pages 44-63
    Purpose
    The aim of conducting this research is to find out why and how the names of cities in Iran were changed as a “governmental planning” in the era of the first Pahlavi (Reza Shah). Methodology/Approach: This study has been compiled based on descriptive–scientific method and on the basis of governmental records، memories of politicians، journals and newspapers، and library resources. Findings/
    Conclusions
    Following the establishment of security in Iran، the government was responsible for modernization and reform in the country. Cities، as the focus point of modernism and a unified language، were seen as the most important key to unifying the nation. Aiming to confront anything that was non-Iranian، the names of streets، stores، the last name of individuals، names of tribes and even the name of the country were changed in order to bring about a change for the nation. Eradicating the bad memories of Iranian defeats - which had resulted in the imposition of the language and names of Turks، Mongols، and Arabs - topped the list of the government’s plans and the Geography Commission in the Language Academy became responsible for this task. More than 107 geographic names were coined and most of the changes happened in the Turk and Kurd regions. After Reza Shah the names changed back to their original form.
    Keywords: modernism, reform, Reza Shah, Language Academy, Forooghi
  • Hojjat Zarrinzad, Hossein Mirjafari Pages 64-77
    Purpose
    The main thesis of this study is that records cannot be always considered as the exclusive source for understanding historical facts. As for the causes of conflict between Sultan Ya’qub Aq-Quyunlu and Heydar Safavi، historical records do not clarify the exact cause of this tension even after years of peace and friendship between the Aq-Quyunlus and the Safavids. Methodology/Approach: In this study a historical analytical method based on records and library resources was used to make this determination. Findings/
    Conclusion
    According to our comprehensive evaluation، in his letter to Sultan Bayezid Osmani، Sultan Ya’qub Aq-Quyunlu declared religious heresy as the source of dispute between Aq-Quyunlus and Safavids. However، evaluating and summarizing historical literature indicates that the dissensions may have been caused by considerations other than religious conflicts، including economic and security-military issues.
    Keywords: strained relations, Heyder Safavi, Yaqub Aq, Quyunlu, records, historical realities
  • The Emergence of Human Figures on Seals in Qajar Era (With Seals Being Influenced by Coins and Medallions of that Era)
    Jila Pashaei, Sedaghat Jabbari Pages 78-107
    Purpose
    Aiming to investigate how the figures on seals from the Qajar Era were influenced by coins and medallions، this research analyzes and compares such figures. In the seals under investigation، the head covers are the caps and crowns of Qajar Kings which can also be observed in coins of that era. A second issue studied in this research is whether there is a relationship between the animal figures on the seals and the profession of the seal owner. Methodology/Approach: This research uses a historical، descriptive and comparative approach، and is based on library and field resources. Findings/
    Conclusions
    During the Islamic era، human figures - which were previously quite common - were removed from seals and coins. The minting of coins with the figure of Fath Ali Shah and the prevalence of pictorial coins led to the emergence of seals with human profiles. Comparing the figures on seals with those of coins and considering the collection of seals with human figures from records of Qajar army officers – being aware of their position and also having information about the caps and clothes of soldiers in the Qajar Era – the design of the soldiers’ caps that resemble the crowns of the kings cannot be attributed to the professions of the owners of the seals. In conclusion، while the secondary hypothesis regarding the relation between animal figures on the seals and the owner’s profession cannot be endorsed، the main hypothesis signifying that the figures of seals were influenced by coins and medallions of the Qajar Era is confirmed. The comparative study of the figures indicated that while some of the seals were directly influenced by one coin or medallion، others were affected by several coins. The prevalence of coins with king’s profiles was an incentive for people to engrave figures similar to those of kings on their own seals.
    Keywords: seal, coin, medallion, Qajar Era
  • Gholamhossein Nezami Pages 108-124
    Purpose
    The aim of this research is to study the formation of Iran’s National Records Council and its performance during the years 1970-2002. Methodology/Approach: This research is based on the information and statistics found in records and the events of Iran and the National Archives Organization. Findings/
    Conclusion
    Findings of this research show that، taking into consideration the existing problems and obstacles; the National Records Council has had a successful performance with regard to its legal status.
    Keywords: National Records Council, National Archives of Iran, Records Assessment Council, statistic performance
  • Seyyed Mehdi Taheri Pages 126-143
    Purpose
    The aim of this paper is to explain the application metadata in the archival context، the various types of archival metadata standards based on their functionality، and the approaches for using metadata in this context. Methodology/Approach: The research is a conceptual study and uses an analytical approach to pursue its aim. In this regard، the inherent features of the archival content objects، the necessity of using metadata for organizing and describing archival content objects، and modern and previous approaches are analyzed. Findings/
    Conclusion
    The archival context، like other information contexts، has some special inherent features such as the lack of a primary source of information، and the intra-context and extra-context relationships between archive content objects and objects from other contexts which affect their description and organization. Hereupon، it is vital to describe and organize archival content objects and to establish intra-context and extra-context relationships (with other cultural-context objects) adapting their inherent features. In the archival context، descriptive، administrative، structural، technical، conservational and legal factors in creating metadata are considered. Finally، the paper deals with new approaches for using metadata in the archival context، and the convergence of the archival metadata standards with other cultural contexts such as the library context.
    Keywords: archival context, native features, metadata standards, metadata application, approaches