فهرست مطالب

مطالعات انقلاب اسلامی - پیاپی 31 (زمستان 1391)

فصلنامه مطالعات انقلاب اسلامی
پیاپی 31 (زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/11/18
  • تعداد عناوین: 11
|
  • محسن مهاجرنیا، محمد کریمی خضرا صفحه 7
    در این مقاله بر آنیم تا با نگاهی به مبادی هستی شناسانه و نیز انسان شناسانه آیت الله خامنه ای، در باب نظام سیاسی مطلوب و آرمانی مد نظر ایشان که در این نوشتار، «نظام سیاسی صالح» نامیده شده است، بر مبنای کاوشی روشمند، خاستگاه و مشروعیت چنین نظامی را در این اندیشه بسنجیم. لذا با توجه به موضوع مقاله که در حوزه اندیشه شناسی قرار می گیرد، از روش تفسیری هرمنوتیک قصدگرای اسکینر بهره گرفته شده است. بر این مبنا، فرضیه اصلی این مقاله مدعی است که نظام سیاسی مطلوب در اندیشه آیت الله خامنه ای، خاستگاهی مردمی داشته و متکی بر ایمان قلبی حکومت شوندگان است و مشروعیت آن نیز مشروعیتی دوگانه (الهی مردمی) است.
    کلیدواژگان: آیت الله خامنه ای، نظام سیاسی صالح، مشروعیت، مردم، هستی شناسی، مردم شناسی
  • کامیار صداقت ثمرحسینی صفحه 25
    انقلاب اسلامی ایران زمانی به پیروزی رسید که قابلیت پذیرش استعمار و استبداد در میان مردم از میان رفت. این اتفاق در فضای فرهنگی ای رخ داد که توسط سه تن از احیاگران و مجددان بزرگ معاصر شیعه، یعنی امام خمینی (ولایت فقیه)، علامه امینی (ولایت) و علامه طباطبایی (علوم قرآن) مهیا شده بود. ضمن آنکه حلقه احیاگران مذکور در کنار حلقه تقریب مذاهب اسلامی، فرهنگ اصلی انقلاب اسلامی ایران را شکل دادند. از منظر آسیب شناسی فرهنگی انقلاب، از دهه 1370، کوشش بسیاری در راستای محو آثار علامه امینی، علامه طباطبایی و امام خمینی از سوی مخالفان انقلاب به عمل آمده است. انقلاب اسلامی ایران تا زمانی در مسیر صحیح خود گام برمی دارد که از این بستر پربار فرهنگی فاصله نگیرد و پی در پی به غنای آن بیفزاید.
    کلیدواژگان: احیاگری اسلامی، امام خمینی، انقلاب اسلامی ایران، تقریب مذاهب اسلامی، عبدالحسین امینی، سید محمدحسین طباطبایی، شیعه
  • موسی نجفی صفحه 36
    اندیشه آزادی در دومین و چهارمین موج از بیداری اسلامی به مراتب و درجات خاص تاثیرگذار بوده است. این تاثیر در نهضت مشروطیت به صورت نظام مند کردن مشروطیت در کنار «جنبش عدالت خانه» صورت پذیرفته است؛ هرچند در اثر نفوذ فلسفه های سیاسی غربی، اندیشه آزادی از عدالت و متون اسلامی جدا شده و در بستر دیگری افتاد. در سیر تکاملی اندیشه آزادی، انقلاب اسلامی قرار دارد که اندیشه آزادی این بار در کنار نظریه «ولایت فقیه»، «مردم سالاری دینی» را رقم زده و متکامل تر از مشروطیت، نوعی «نظام مدنی دینی» درست کرد. این سیر تاریخی به خصوص از قرن گذشته تاکنون و از امروز تا افق تمدن جدید اسلامی، خط سیر تکاملی و متعالی را در حرکت بیداری اسلامی نشان می دهد. مقاله حاضر این خط سیر تکاملی را در قالب «اندیشه تعالی» و آسیب شناسی آن را در ذیل تفکر و تمدن غرب در قالب «اندیشه ترقی» به بحث می گذارد.
    کلیدواژگان: بیداری اسلامی، تمدن اسلامی، اندیشه آزادی، مردم سالاری دینی، ولایت فقیه، انقلاب اسلامی ایران
  • سیدجواد امام جمعه زاده، هجرت ایزدی صفحه 53
    این مقاله ابتدا با تاکید بر دانش، قدرت و سیاست مدرن به بررسی و تحلیل عوامل ایجاد بحران هویت در دنیای مدرن می پردازد. سپس با تاکید بر نظریات فوکو و لاکلاو و موفه به راهکارهای خروج از بحران در دانش، قدرت و سیاست اشاره خواهد کرد. در ادامه با استفاده از روش توصیفی، گزاره های انقلاب اسلامی در دانش، قدرت و سیاست بررسی خواهد شد و با استفاده از روش تحلیلی، نسبت این گزاره ها در حل بحران هویت انسان مدرن تبیین می شود. سپس راهکارهای پست مدرن ها و جریان انقلاب اسلامی در پاسخگویی به بحران هویت انسان مدرن مورد مقایسه قرار خواهد گرفت.
    کلیدواژگان: مدرنیسم، پست مدرنیسم، انقلاب اسلامی، هویت، بحران هویت
  • سیدجلال دهقانی فیروزآبادی، رضا ذبیحی صفحه 71
    انقلاب اسلامی ایران و گفتمان عدالت خواهانه، سلطه ستیزانه و استکبارستیزانه آن، نظم لیبرال موجود بین المللی را برنتابیده و در ابعاد فرانظری، ساختاری، هنجاری و نهادی، آن را به چالش کشیده است. به گونه ای که جمهوری اسلامی در گام اول در بعد تبیینی و تخریبی به واسازی نظم بین المللی موجود می پردازد. در بعد تبیینی، از طریق توصیف و تبیین سرشت ناعادلانه وضع موجود و نظام مستقر سعی می کند آن را غیرطبیعی ساخته و از آن مشروعیت زدایی کند. در گام بعدی، جمهوری اسلامی با توجه به اصول انقلاب اسلامی، درصدد پیاده سازی الگوی عملی در عرصه جهانی با توجه به ظرفیت های خود و کشورهای خواهان تغییر وضع موجود است.
    کلیدواژگان: نظم بین المللی، نظم لیبرال، انقلاب اسلامی، چالش فرانظری، چالش ساختاری، چالش هنجاری، چالش نهادی
  • محمدرضا درزی کلایی، علیرضا آقاحسینی صفحه 91
    امام خمینی با برساختن ایده های جدید و زنده کردن بسیاری از مفاهیم انقلابی از جمله فرهنگ شهادت طلبی، قدرت نرم افزاری جدیدی را تعریف کرد که توانست بر شاه و عمال خارجی پیروز گردد. در این مقاله سعی شده است تا با استفاده از تئوری سازه انگاری در مورد برساختگی منافع و قدرت از طریق ایده و مفاهیم دیگر همچون «ماده معنا» و «خود دیگری» به بررسی فرهنگ شهادت طلبی از دیدگاه امام خمینی+ در تغییر مفهوم قدرت از بعد سخت افزاری به بعد نرم افزاری بپردازیم. روش تحقیق مذکور نیز توصیفی تحلیلی است.
    کلیدواژگان: شهادت طلبی، قدرت، جنگ تحمیلی، سازه انگاری
  • بهرام اخوان کاظمی صفحه 107
    امام راحل برای مقام مرجعیت احترام و جایگاه بی نظیری در توفیق رهبری انقلاب اسلامی و موفقیت آن در بسیج عمومی مردم در راستای اهداف متعالی نهضت قائل بوده و به همین دلیل پس از متعین شدن مقام مرجعیت خویش، به صحنه رهبری نهضت وارد شدند و در طول دوران رهبری مزبور نیز همواره با تکریم، احترام و تنبه بخشی به مراجع به دنبال مشارکت بخشی سیاسی و همسو کردن آنها در مسیر انقلاب اسلامی بودند و به غیر از استثنایی همانند آیت الله شریعتمداری، رئوس مراجع علی رغم امکان وجود اختلاف هایی در اجتهاد فقه سیاسی و انتخاب سطح و نوع مبارزه، با لبیک به امام+، با جریان انقلاب اسلامی و رهبری امام+ همسو و در حد توان خویش، مددکار این دو بوده اند.
    کلیدواژگان: امام خمینی+، مراجع تقلید، انقلاب اسلامی، سیاست، رهبری
  • مهدی بیگدلو صفحه 125
    مولفه های قدرت نرم جمهوری اسلامی ایران از دیدگاه امام خمینی+ و مقام معظم رهبری همچون تبعیت از دین اسلام و مکتب تشیع، روحیه دشمن ستیزی، روحیه مشارکت مردمی و تبعیت از ولایت فقیه ارتباط مستقیمی با مقابله با جنگ نرم غرب دارند. در این مقاله با استفاده از پرسشنامه 32 سوالی و با روش توصیفی تحلیلی از نظریات 79 نفر از استادان دانشکده های مدیریت، علوم سیاسی و علوم اجتماعی دانشگاه تهران که از سوی مقام معظم رهبری به عنوان فرماندهان جنگ نرم نامیده شده اند به صورت تصادفی بهره گرفته شده است. نتیجه تحقیق اینکه تبعیت از ولایت فقیه با سطح معناداری بیش از 99 درصد و شدت همبستگی قوی (5/0) با مقابله با جنگ نرم ارتباط مستقیم داشته است، همچنین با تاثیرگذاری بر دیگر مولفه های قدرت نرم ج.ا.ایران مهم ترین عامل در مقابله با جنگ نرم غرب است.
    کلیدواژگان: قدرت، قدرت نرم، امنیت ملی، جنگ نرم
  • سیده فاطمه فقیهی، سیدمهدی فقیهی واعظی صفحه 150
    اخلاق اسلامی با بهره گیری از قواعد برخاسته از عقل و وحی، به لحاظ نظری توجیه مناسبی برای تحلیل و بسط نظریه حقوق اساسی به شمار می رود. براساس این نظریه حقوق اساسی به عنوان حقوق و قواعد بنیادین، بر مبنای ارزش های اخلاقی استوار گشته و توجیه قواعد اساسی صرفا بر تحولات تاریخی و فرهنگ سیاسی خاصی متکی نیست. طرح نظری مبنای اخلاقی برای حقوق اساسی، بر پایه رویکرد سیستمی به مجموعه علوم اجتماعی صورت گرفته که می تواند ضمن ایجاد توانایی گفتمان و هم گرایی بیشتر ملت ها در این حوزه، قابلیت طرح نظریه های حقوق اساسی را برای فرهنگ های مختلف بالا برده، معیاری برای ارزیابی قواعد حقوق اساسی به دست دهد. این مبنای اخلاقی دستاوردی است که به دنبال پیروزی انقلاب اسلامی ایران در حقوق اساسی به ثمر نشست. انقلاب اسلامی ایران ساختار سیاسی نظام را به عنوان ابزاری برای نیل به مقاصد اخلاقی مورد توجه قرار داد.
    کلیدواژگان: اخلاق، مبانی حقوق اساسی، حقوق اساسی جمهوری اسلامی ایران
  • محمد مهدی باباپور گل افشانی صفحه 167
    قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران مانند همه قوانین اساسی جهان مبتنی بر مبانی نظری خاصی است که توجیه کننده و اعتباردهنده اصول و محتوای آن می باشد. با توجه به اینکه قانون اساسی ج.ا.ا براساس مکتب اسلام نوشته شده است، مقاله حاضر درصدد بررسی مبانی نظری قانون اساسی بر مبنای آموزه های کلام اسلامی است. مهم ترین این آموزه ها که در این نوشتار مورد بحث قرار می گیرد، همان اصول دین است که شامل اصول: توحید، نبوت، معاد، عدل و امامت می گردد و در اصل دوم قانون اساسی ج.ا.ا به طور کامل و در سایر اصول به صورت اشاره آمده است.
    کلیدواژگان: کلام، توحید، قانون اساسی، امامت، رهبری
|
  • Mohsen Mohajernia, Muhammad Karimi Khazra Page 7
    With a glimpse at ayatollah Khamenei's epistemological and humanological basis about his desired and ideal political system here called "righteous political system", this article tries to examine the origin and legality of such a system in such a thought using methodical research. Therefore regarding the subject of this article which belongs to the field of opinion studies, Skinner's authorial intent-oriented hermeneutics has been applied. On this basis, the primary hypothesis of this article claims that desired political system in ayatollah Khamenei's opinion has a public origin and relies on the inner faith of people under rule while its legality is dual (divine-public).
    Keywords: Ayatollah khamenei, righteous political system, legality
  • Kamyar Sedagate Samar Husseini Page 25
    Islamic revolution achieved victory when people's tendency toward accepting colonialism had faded away. This event happened in a cultural atmosphere which was prepared by three contemporary Shiite revivers namely Imam Khomeini (welayate faqih) allame Amini (welayat) and allame Tabatabae (Quranic sciences). This circle along with the circle of taqrib [bringing Islamic denominations closer to each other] formed the main culture of Islamic revolution of Iran. From the viewpoint of cultural pathology of Islamic revolution, since 1990s extensive efforts have been conducted to eradicate allame Aminis, allame Tabatabae and Imam Khomeini's works by Islamic revolution's opponents. Islamic revolution of Iran moves in the right direction as long as it has not distanced from this rich cultural basis and it should add to its richness.
    Keywords: Islamic revivalism, imam khomeini, islamic revolution of iran, taqrib, abdulhussein amini, seyyed muhammad hussein tabatabae, Shiite
  • Mousa Najafi Page 36
    The thought of freedom in second and fourth wave of Islamic awakening has been influential to certain extent. In the constitutional movement, this influence was exerted in the form of systematizing this movement along with the "edalatkhane" movement. However, due to the impact and domination of western political philosophies, freedom has parted from justice and Islamic scriptures and followed a different path. Islamic revolution is located in the evolutionary process of the thought of freedom. This time the thought of freedom has led to religious democracy along with welayate faqih. More evolved than the constitutional movement, it created a kind of civil-religious system. This historical course especially since the last century up to the present time and from today to the horizon of new Islamic civilization reflects the transcendental and evolutionary direction. This article discusses the evolutionary pathway in the form of transcendental thought and its pathology under the western thought and civilization in the form of modernity thought.
    Keywords: Islamic revolution of iran, welayate faqih, religious democracy, thought of freedom, islamic civilization, islamic awakening
  • Seyyed Javad Emamjomezade, Hejrat Izadi Page 53
    Emphasizing modern science, power and politics, this article examines and analyzes factors leading to identity crisis in modern world. Then highlighting Foucault, Laclau and Moffett's theories, it will mention solutions to step out of crisis in science, power and politics. Later applying descriptive method, statements of Islamic revolution in science, power and politics will be examined and applying analytic method, their role in solving modern human's identity crisis will be clarified. Finally post-modernist's and Islamic revolution's solutions to address modern human's identity crisis will be compared.
    Keywords: Modernism, post, modernism, islamic revolution, identity, identity crisis
  • Seyyed Jalal Dehgani Firoozabadi, Reza Zabihi Page 71
    Islamic revolution of Iran and its justice seeking, anti-domination and anti-arrogance discourse, has defied the existing international order and has challenged it from supra-theoretical, structural and foundational and norms viewpoint. At first step by clarifying and destroying, it tries to restructure the existing international order. From clarification aspect, it tries to depict this order as unnatural and delegalize it through describing and clarifying the unjust nature of the current state and the established system. In view of its revolutionary principles, Islamic republic of Iran tries to implement its practical model on global scale concerning its capacities and that of countries who seek the change in the current state.
    Keywords: International order, liberal order, islamic revolution, supra, theoretical challenge, structural challenge, challenge of norms, foundational challenge
  • Muhamamd Reza Darzi Kalae, Alireza Aqahusseini Page 91
    By constructing new ideas and reviving many revolutionary concepts such as martyrdom-seeking, Imam Khomeini defined a new soft power which could topple Shah and his foreign agents. Applying the theory of constructivism about the construction of interests and power through other ideas and concepts such as "matter/meaning" and "self/other", this article tries to investigate the culture of martyrdom-seeking from Imam Khomeini's (PBUH) viewpoint in changing the concept of power from hard power to soft power. The research method applied here is descriptive-analytical.
    Keywords: Martyrdom, seeking, power, imposed war on iran, constructivism
  • Bahram Akhavan Kazemi Page 107
    Imam Khomeini believed in a prominent position and respect for religious authorities in victory of Islamic revolution's leadership and its success in mobilizing people in line with transcendental objectives of the movement. For this reason, he entered the leadership arena of the movement only after his authority was determined. During his leadership, he always sought their political participation and tried to invite them to the same direction in the path of Islamic revolution respecting them and making them aware of the situations. Although they possibly had different approach in finding the Islamic rulings for political issues and choosing level and type of fight, major authorities except Shariatmadari accepted Imam's invitation. They were in line with Imam Khomeini and Islamic revolution and contributed to revolution each to his own power and capability.
    Keywords: Imam khomeini, religious authorities, Islamic revolution, politics, leadership
  • Mahdi Beigloo Page 125
    Components of soft power from Imam Khomeini's (PBUH) and ayatollah Khamenei's viewpoint such as faith in Islam and Shiite school, anti-enemy mentality, belief in participation of people and following welayate faqih are directly related to soft war of west. Using a questionnaire with 32 questions and applying descriptive-analysis this article has randomly benefitted from 79 professors of Tehran University in Faculties of management, political sciences and social sciences whom has been called by the supreme leader as the commanders of soft war. The results show that following welayate faqih is directly related to opposing the soft war with a significance level of 99 percent and strong correlation of 0.5. Influencing other components of Islamic Republic of Iran's soft power, it is the most important factor in opposing the soft war.
    Keywords: Power, soft power, national security, soft war
  • Seyyede Fateme Faqihi, Seyyed Mehdi Faqihi Vaezi Page 150
    Benefitting from rules rooted in intellect and revelation, Islamic ethics can be a theoretically appropriate justification to analyze and extend the theory of constitutional law. Based on this theory constitutional law as fundamental laws and rules has been established on ethical values and the justification of fundamental rules does not merely rely on historical developments and political culture. Theoretical pattern for an ethical basis has been proposed for constitutional law based on systemic approach toward social sciences. It can enable nations to have dialogue and converge in this field as well as increase the possibility to put forth constitutional law theories for different cultures. It can also provide a standard to evaluate rules for constitutional law. This ethical basis is an achievement obtained following the victory of Islamic revolution of Iran. Islamic revolution of Iran considered the political structure of the system as an instrument to achieve ethical objectives.
    Keywords: Ethics, foundations of constitutional law, constitutional law of Islamic republic of iran
  • Mohammad Mahdi Babapour Golafshani Page 167
    Islamic republic of Iran's constitution like other countrie's constitutions is based on specific theoretical foundations which justifies and gives credit to its principles and contents. Since the constitution of Islamic republic of Iran is written based on Islam, this article tries to examine the theoretical foundations of the constitution based on Islamic theology. The most important of these teachings discussed here are religion's principles including the monotheism, the faith in the Prophet and Imams (peace be upon them), God's justice and the Day of Judgment which are completely stipulated In second principle of the constitution and have been mentioned in other principles.
    Keywords: Theology, monotheism, the constitution, imamat, leadership