فهرست مطالب

Journal of Research and Rural Planning
Volume:1 Issue: 1, 2012

  • تاریخ انتشار: 1391/09/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید حسن مطیعی لنگرودی، محمدرضا رضوانی، زهرا کاتب ازگمی صفحه 1
    یکی از عوامل بروز تغییرات کاربری زمین، فعالیت های گردشگری است. از این رو، موضوع کاربری زمین در مقاصد گردشگری، از موضوع های کلیدی محسوب می شود. گردسگری به عنوان یکی از گزینه های اقتصادی جدید برای نواحی روستایی، باعث تغییر در نظام معیشتی و به دنبال آن نحوه استفاده از زمین می گردد، و ازجمله تاثیرات اولیه ای ورود گردشگر به نواحی گردشگرپذیر، افزایش کاربری های غیر کشاورزی است. امروزه تقاضای روز افزون گردشگران، سازندگان خانه های دوم، ویلا و زمین، رونق فعالیت-های بورس بازی زمین و ویلا، در کنار ضعف بخش کشاورزی در فرایند تولید، درآمدزایی و اشتغال زایی، سبب عرضه سریع و گسترده اراضی زراعی، باغات و زمین های بایر از سوی جامعه محلی به گردشگران شده است. در محدوده مطالعاتی این پژوهش، به لحاظ ساحلی بودن منطقه و داشتن چشم اندازهای زیبا و ایجاد جاذبه های تجاری و تفریحی، برای گردشگری، تغییر نظام معیشتی و تغییر کاربری اراضی در حال افزایش است. هدف از انجام این تحقیق بررسی اثرات اقتصادی تغییر کاربری اراضی از کشاورزی به گردشگری در هستان لیچارکی حسن رود می باشد. روش انجام این تحقیق توصیفی - تحلیلی و ماهیت داده های تحقیق عینی و ذهنی و از طریق پرسشنامه حاصل شده است. با توجه به گستردگی حجم جامعه آماری، از روش نمونه گیری کوکران استفاده گردید، که بر این اساس 328 نفر از سرپرستان خانوار به عنوان نمونه انتخاب و مورد مطالعه قرار گرفت. در روش تحلیل داده ها و اطلاعات از آزمون های آماری ناپارامتری اسپیرمن و سنجش از دور و سیستم اطلاعات جغرافیایی به کار گرفته شده است. نتایج تحقیق حاکی از رابطه معنی دار بین تغییر کاربری اراضی کشاورزی و اثرات اقتصادی آن در منطقه است، همچنین اثرات اقتصادی مبثت تغییرات کاربری بیش از اثرات منفی آن در سطح منطقه می باشد.
    کلیدواژگان: کاربری اراضی، اقتصاد گردشگری، دهستان لیچارکی حسن رود، بندر انزلی
  • حسن افراخته، ابوالحسن افکار صفحه 25
    سلامت به عنوان وضعیتی از رفاه کامل جسمی، روانی و اجتماعی تعریف می شود که هم شامل فقدان بیماری و هم بهره مندی از بالاترین استاندارد سلامتی قابل دسترس، بدون تبعیض فرهنگی، سیاسی، اقتصادی و اجتماعی است. در جمهوری اسلامی ایران برنامه های بسیاری در رابطه با محیط روستا از سالهای 1358 اجرا شده است. با این همه شواهد حاکی از آن است که سطح سلامت نواحی روستایی پایین است. چالش ارتقای سطح سلامت روستایی مانع بزرگی بر سر راه توسعه پایدار نواحی مزبور محسوب می شود. هدف از تحقیق حاضر بررسی سطح سلامت روستاها و عوامل موثرآن بوده است. شناخت ماهیت و ابعاد سلامت و عوامل تاثیرگذار آن برای برنامه ریزی ارتقای سطح سلامت نواحی روستایی ضرورت و اهمیت بسیار زیادی دارد و می تواند نقش مهمی در توسعه پایدار این نواحی داشته باشد. ناحیه مورد مطالعه تحقیق روستاهای شهرستان شفت استان گیلان می باشد. مشاهده مستقیم، مصاحبه با مردم محلی و تکمیل پرسشنامه اصلی ترین روش های جمع آوری داده ها بوده است.داده های جمع آوری شده بر اساس آمار توصیفی و استنباطی(مدل تاپسیس و تحلیل عاملی(مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. داده های جمع آوری شده بر اساس آمار توصیفی و استنباطی(مدل تاپسیس و تحلیل عاملی(مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. نتیجه نشان می دهد که سطح سلامت جامعه روستایی پایین است. وضعیت اقتصادی، نحوه کارکرد نهادهای عمومی و مدنی، سرمایه اجتماعی و فرهنگ برخواسته از آن به گونه ای است که افراد جامعه در جستجوی منافع شخصی سلامت جامعه روستایی را در معرض خطر قرار داده اند.
    کلیدواژگان: سطح سلامت، ارتقای سلامت روستایی، بی ثباتی اقتصادی، فرهنگ توسعه، شفت
  • محمود جمعه پور، علی نماینده صفحه 45
    پژوهش حاضر با هدف شناسایی و ارزیابی پتانسیل های اکوتوریستی کویر مرنجاب در منطقه کاشان صورت گرفته است. این مطالعه، از لحاظ هدف کاربردی، از لحاظ میزان و درجه کنترل میدانی و از نوع تحقیقات توصیفی تحلیلی می باشد. در این پژوهش از دو روش اسنادی و پیمایشی برای جمع آوری اطلاعات و شناسایی و الویت بندی پهنه های دارای بالاترین پتانسیل گردشگری در محدوده کویر مرنجاب استفاده شده است. این تحقیق در پی پاسخگویی به چند پرسش اساسی در زمینه توسعه گردشگری در پهنه کویر مرنجاب است. چه ظرفیت هایی برای جذب گردشگران در کویر مرنجاب وجود دارد؟ کدام پهنه دارای بالاترین پتانسیل برای توسعه گردشگری کویر مرنجاب است و ظرفیت تحمل آن به چه میزان است؟
    برای شناسایی پهنه های دارای بالاترین پتانسیل توسعه از روش برنامه ریزی راهبردی و تکنیک دلفی استفاده شده است. معیارهای موثر انتخاب شده برای سنجش سئوالات تحقیق عبارتند از: قابلیت اراضی موجود، ژئومورفولوژی منطقه، زیرساخت ها، جاذبه های گردشگری. پس از مشخص شدن امتیازات معیارها و زیر معیارها، لایه های نقشه مربوط به معیارهای مذکور برای محدوده مورد بررسی با مقیاس 1:25000 به کمک نرم افراز GIS تهیه و با در نظر گرفتن معیارهایی چون شیب، نزدیکی به منابع آب و اقلیم پهنه دارای بالاترین توان برای فعالیت گردشگری، مشخص شده است. ظرفیت تحمل فیزیکی نیز با توجه به مساحت محدوده پیشنهادی و نوع گردشگری در کویر مرنجاب بر اساس مدل های کمی محاسبه و حدود 67200 نفر برآورد شده است. باتوجه به موقعیت مناسب کویر مرنجاب و نزدیکی به کانون های عمده جمعیتی، برنامه ریزی مناسب در زمینه گردشگری می تواند به توسعه گردشگری و بدنبال آن ایجاد اشتغال و رونق اقتصادی در منطقه بیانجامد
    کلیدواژگان: اکوتوریسم، کویر مرنجاب، جاذبه های گردشگری، پتانسیل سنجی، ظرفیت تحمل
  • محمود فال سلیمان، حجت الله صادقی، محمود مرادی، غلامرضا کاووسی صفحه 73
    یکی از ابتکارات قانون شورا ها تعریف یک مقام اجرایی به نام دهیار در هر روستا است که وظیفه اجرای مصوبات شورای اسلامی روستا را بر عهده دارد عملکرد دهیاری ها در قالب سه دسته شاخصهای اجتماعی، اقتصادی و محیطی کالبدی گنجانده می شود.در این پژوهش هدف ارزیابی شاخصهای موثر بر عملکرد دهیاری ها در فرآیند توسعه روستاهای بخش مرکزی بیرجند می باشد. نوشتار حاضر حاصل یک پژوهش میدانی بوده، که با استفاده از نمونه گیری تصادفی تعداد 30روستا و به تبع آن30 دهیاری به عنوان جامعه نمونه انتخاب و با از استفاده از فرمول کوکران 305 خانوار به عنوان حجم جامعه نمونه مشخص و به نسبت جمعیت و بعد خانوار در هر روستا پرسشنامه ها توزیع و سپس تجزیه و تحلیل اطلاعات از طریق آزمون t، با استفاده از نرم افزارspss انجام شد. از دیدگاه دهیاران تغییرات چشمگیری در بهبود وضعیت هریک از گویه های اجتماعی، اقتصادی و محیطی کالبدی مرتبط با توسعه روستا بعد از تشکیل دهیاری ها به وجود آمده است، به گونه ای که 5/92 درصد از دهیاران روند توسعه روستا را بعد از تشکیل دهیاری ها متوسط و یا زیاد ارزیابی کرده اند. خانوارهای روستایی گویه های حفظ سلامتی و بهداشت محیط، همکاری با بخشداری و همکاری باشورا، مدیریت هزینه دهیاران، پیگیری تهیه و اجرای طرح هادی روستا را بهترین عملکرد دهیاران و گویه های امداد رسانی در مواقع بحرانی، روش های بودجه نویسی و بودجه ریزی، نگهداری تاسیسات، اموال و دارایی های روستا را ضعیف ترین عملکرد دانسته اند.
    کلیدواژگان: ارزیابی و عملکرد، توسعه اجتماعی، اقتصادی و محیطی، مدیریت دهیاران، توسعه روستایی
  • علی اکبر عنابستانی، خدیجه بوزرجمهری، ناهید صاحبکار صفحه 97
    گردشگری در محیط های روستایی با توجه به توسعه شهرنشینی، بهبود سیستم حمل و نقل و ارتباطات، افزایش اوقات فراغت و غیره درحال گسترش است و به دنبال آن شکل گیری خانه های دوم، از پدیده های مهم قرن بیستم و سده های حاضر است. ناحیه مورد مطالعه با برخورداری از موقعیت ممتاز طبیعی و بوم شناختی و با توجه به نزدیکی به شهر قوچان پذیرای بسیاری از گردشگران خانه های دوم در محیط های روستایی است. هدف از این تحقیق مطالعه ی آثار گوناگون توسعه ی گردشگری خانه های دوم و تحلیل مقایسه ای آن از منظر مالکان و اهالی در دهستان شیرین دره (قوچان) می باشد. روش تحقیق در این مطالعه تجربی و در بخشی توصیفی- تحلیلی است. جامعه ی آماری تحقیق 7 روستا با 1188 خانوار جمعیت می باشد که بر اساس فرمول کوکران 218 پرسشنامه در قالب دو گروه مالکان و اهالی به روش سیستماتیک تصادفی در منطقه گردآوری شده است. یافته های پژوهش نشان داد که رابطه قوی بین توسعه ی گردشگری خانه های دوم و تغییرات در ابعاد اجتماعی و اقتصادی در سطح روستاهای منطقه وجود دارد. شدت تاثیر متغیر توسعه ی گردشگری خانه های دوم بر تغییرات اجتماعی و اقتصادی زندگی روستاییان 502/0 برآورد شده است که بیانگر تاثیر متوسط گردشگری خانه های دوم در سطح منطقه می باشد. سرمایه گذاری افراد غیر روستایی بیشترین تاثیر را با ضریب حدود 35 درصد در شکلگیری انواع تغییرات در زندگی روستاییان داشته است. تفاوت معناداری در دیدگاه مالکان و اهالی نسبت به توسعه ی گردشگری خانه های دوم و تغییرات در ابعاد اقتصادی زندگی روستاییان وجود دارد. با توجه یافته ها، راهکارهایی شامل طراحی نظام مدیریت یکپارچه گردشگری خانه های دوم، انجام مطالعات کاربری زمین بر اساس ارزیابی توان بوم شناختی، انجام مطالعات و اجرای طرح های مدیریت پسماند و فاضلاب، تدوین آیین نامه های اجرایی مربوط به طراحی منظر و محیط روستایی، تدوین و اجرای آیین نامه های مربوط به تغییر کاربری باغ ها و مزارع به خانه های دوم و غیره پیشنهاد شده است.
    کلیدواژگان: گردشگری خانه های دوم، پیامدهای اقتصادی، پیامدهای اجتماعی، سرمایه گذاری، مسکن روستایی
  • مرتضی نعمتی، هادی علیزاده صفحه 125
    مفهوم «روستا»، گاهی برابر با مفاهیمی مانند اقلیت، نواحی بی فایده از نظر اقتصادی، نواحی کوچک، حومه، مشتریان تجاری کوچک، فشرده از نظر اقتصادی، مشاغل خانگی، نواحی گسسته و منزوی و مانند آن است. با این وجود فناوری های نوین اطلاعاتی و ارتباطاتی با کاهش تاثیر عامل فاصله جغرافیایی، نشان داده است که این تکنولوژی رابطه مهمی با نواحی روستایی دارد. در این ارتباط توسعه فناوری های نوین اطلاعاتی و ارتباطی در برخی از مناطق روستایی ایران تغییراتی را در شرایط حاکم بر زندگی روستاییان سبب ساز شده است. اگر چه دامنه و شدت تاثیرگذاری فناوری های نوین ارتباطی و اطلاعاتی بر کسی پوشید نیست، اما بازخورد توسعه این فناوری ها در کشورهای کمتر توسعه یافته چندان روشن نیست. از جمله مشکلات مطرح در این خصوص ابهام در حوزه های تاثیرگذاری ICT و نیز عدم وجود یک اجماع کارشناسی در این مورد است. این مطالعه به عنوان یک پژوهش کاربردی که به شیوه «توصیفی - تحلیلی» انجام گرفته است، در واقع پاسخی به این نیاز است. در این راستا پس از بررسی پیشینه مطالعات انجام شده، ادبیات موضوع و نظریه های مطرح در خصوص فناوری اطلاعات و ارتباطات روستایی مبنای نظری لازم برای استخراج حوزه های تاثیرپذیر زندگی روستایی از ICT فراهم شد. پس از آنکه حوزه ها مولفه های متاثر از ICT تعیین شد، با استفاده از مدل AHP گروهی، نظرات 20 کارشناس مرتبط ادغام شده و نتایج نهایی استخراج شد. انتخاب این کارشناسان به گونه ای بود که نزدیک ترین تخصص های مرتبط با فناوری اطلاعات و ارتباطات و نیز مبحث توسعه و برنامه ریزی روستایی را در برگیرد. در نهایت پژوهش حاضر ضمن ارائه الگویی جدید از شاخص های زندگی روستایی که از فناوری اطلاعات و ارتباطات متاثر است، وزن و اهمیت این شاخص ها را در ارتباط با میزان تاثیرپذیری از ICT مشخص نموده است.
    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات وارتباطات روستایی، AHP گروهی، زندگی روستایی، حوزه های تاثیرپذیر
|
  • Seyd Hasan Motiee Langroudi, Mohammadreza Rezvani, Zahra Kateb Azgomi Page 1
    Today، the concerns and discussion about bio environmental and land usage changes have been considered seriously. So، the land usage for tourism purposes is considered as a basic subject. One of the reasons of land usage change is tourism activities. Regarding to Bandar Anzali situation (coast region)، it attracts the tourists attention to buy land in order to build homes and also attracts the hotel makers، recreational complex builders and also people who interest to have service jobs for tourism such as restaurant، inn، etc. this is caused to change the land usage from agriculture to construction by the local society and non local people (tourisms and investors). This study is performed as descriptive-analytical. among 2155 families of this rural district، about 328 families were determined as a sample by Cochran test. Data was analyzed by two
    Methods
    quantitative (Lickert five items range) and qualitative (parametric statistical methods of Spearman correlation test). to determine the land use، the current situation and investigation of land usage changes، we have used the satellite images Landsat TM during 1997-2008. The high income، more jobs، more employment rate، making jobs for youth of village، increasing the general income of local institutions such as governing of rural district because of tourism are considered as the positive effects of land change. Also، land change from agriculture to tourism has been caused to increase land and house prices unreal and finally the living expenses have been increased. According to the results of the land change map during 1997-2008، because of increased construction in and near of this rural district، this region is countered to decreased of agricultural land so the arid lands has been used for agriculture to compensate this condition.
  • Hasan Afrakhteh, Abulhassan Afkar Page 25
    Health is defined as situation of physical، Psychological، and social welfare، which include both lack of diseases and best access to healthy standard without any religion، political، and socio-economic discrimination. More programs have been executed concerning rural environment from 1980s in Islamic Republic of Iran. However، documents show that health level is low in rural area. Rural health promotion challenge is a big obstacle of sustainable rural development. Main purpose of this research has been measuring the level of rural area''s health and its effective factors. Understanding the nature and dimensions of health and factors affecting health is extremely important for health promotion in rural areas and can play an important role in the sustainable development of these areas. Study area is Shaft district villages in Guilan province. Direct observation، interview with local people and filling a questionnaire has been the main methods of data collection. Collected data are analyzed descriptive and inferential statistics (TOPSIS model &data factor analyze). Results indicate that the rural society health level is low. Economic situation، public and civil institute functions and belonging social capital & culture caused member of society damage rural health in favorite of personal benefit. Study area is Shaft district villages in Guilan province. Direct observation، interview with local people and filling a questionnaire has been the main methods of data collection. Collected data are analyzed descriptive and inferential statistics (TOPSIS model &data factor analyze). Results indicate that the rural society health level is low. Economic situation، public and civil institute functions and belonging social capital & culture caused member of society damage rural health in favorite of personal benefit.
    Keywords: Health level, Rural health promotion, Economic uncertainty, Development culture, Shaft
  • Mahmood Jomepour, Ali Namayandeh Page 45
    This paper intends to identify and assess ecotourism potentials of different areas in Maranjab desert، kashan district. The research is an applied one، and a descriptive-analytical research. Both documentary and field studies have been adopted for data collection and thus identification and prioritization of areas with the highest potential for ecotourism development within the desert district of Maranjab. The research aims to address some main questions concerning tourism development in the desert: 1) What are determining factors for attracting tourists to the desert of Maranjab? 2) What area of the desert district has the highest potential for tourism development? Regarding research main questions، areas with the best potential for tourism development were determined using strategic planning method and Delphi technique. Selected relevant criteria، in order to evaluate research questions، include: existing land capabilities، area''s geomorphology، infrastructures، and tourist attractions. Having the selected criteria and sub criteria scored and weighted according to their relative importance، map layers of the area، pertaining to these specified criteria and sub criteria، were prepared using GIS software، in 1:25000 scale maps. Adopting criteria such as slope، proximity to water sources and climate، the area with the best potential for tourism development were determined. Physical carrying capacity of the area was determined based on the proposed area''s expanse and the type of tourism is being developed and was estimated to be 67200 people. Considering the desirable situation of the desert، i. e. its proximity to some populous city centers، effective planning in tourism development could lead to significant job creation and economic prosperity of the area.
    Keywords: Ecotourism, Tourism attractions, Potential define, Carring Capacity, Maranjab Desert
  • Mahammud Falsolaiman Page 73
    One of the innovations of councils law is the assignment of an executive officer is responsible of implementing legislations of Islamic council of the village. The performances of assistants we classified in three classes of social، economical and environmental- structural indices. The objective of the current research is to evaluate the indices effective on the performance levels of village assistants regarding the developmental procedure of central villages of Birjand city. The current research is a field study. To collect data، a number of 30 households and a number of so village assistance office were sampled with a random sampling method. Then، a number of 305 households were identified as the sample volume using Cochrun formula. The related questionnaires were distributed relative to the population and dimension of the households of each village. Data analysis were managed by a t-test in the software application Spss. From village assistants points of view، Following the establishment of village assistance offices، substantial positive changes have occurred in social، economical and environmental-structural conditions of village development so that 92. 5% of village assistants evaluated the development trend of the villages at average or high levels. Village households marked the maintenance of health and hygiene conditions، cooperation with county office and the council، Hadi project planning and enforcement as the best performances of village assistants and aiding in critical situations، funding strategies، and installation، possessions and properties maintenance as the worst performances.
    Keywords: Evaluation, performance, social development, economic, environmental dimensions, management by village head assistants, rural development
  • Aliakbar Anabestani, Khadijeh Bouzarjomehri, Nahid Sahebkar Page 97
    Tourism in rural environment expanding due to urbanization، improved transportation and communications systems، the increase in leisure time، etc. and followed by formation and expansion of second homes، the most important phenomena of the twentieth century and present century. Enjoying a privileged position in the study area with natural and ecological and the proximity to the city hosted many tourists Quchan second homes in rural environments. The purpose of this study a variety of second homes tourism development and its comparative analysis from the perspective of owners and residents in Shirindareh Dehestan (Quchan) is. Methods In this study، is experimental and in part of descriptive - analytical. Statistical study of seven villages with 1188 households are that based on Cochrane formula 218 questionnaires in two groups of owners and residents of systematic random method in the region has been collected. Findings showed that the strong relationship between changes of social and economic aspects and tourism development of second homes in the villages there. Highly variable impact of second homes development tourism on social and economic changes of villagers living in 0. 502 is estimated، that represents the average impact of second homes tourism is in the area. Investment of non-rural people most affected by a factor of about 35 percent in the formation of rural life has changed. Significant difference in the views of owners and residents to develop of second homes tourism and changes are in the economic aspects of rural life there. Given the findings، solutions include integrated management system designed for second homes tourism، Land-based studies to evaluate the ecological، Studies and waste management and wastewater projects، Administrative regulations relating to environmental design and rural development perspective، Formulation and implementation of regulations related to changes in your gardens and farms to second homes، etc. is proposed.
    Keywords: Second home tourism, Economical consequences, Social consequences, Investment, Rural Housing
  • Mortaza Nemati, Hadi Alizadeh Page 125
    Although rural development aspects has changed rapidly in recent years، but large parts of the world’s poor population still live in rural areas. It is argued that rural access to ICT boosts production، improves household income، reduces inequalities and widens market options. Rural ICT has been highlighted as key element in development process. In this stage of globalization، the Information and Communication Technology has fundamental role in all of life aspects. Various research activities have proved that ICT plays a vital role in the political، economic and socio-cultural development of a country. In other hand، the concept of «village» sometimes is coincide with minority، economically unproductive areas، small areas، suburbs، small business customers، the economic squeeze، home occupations، discrete and isolated areas. However، new information and communication technologies through reduce the impacts of geographical distance، has shown that this technology has an important relationship with the rural. The Rural Information and Communication Technology with specific nature make a fundamental change in concept of seclusion and create special effects in all of rural life districts. The effects of Information and Communication Technology in villager’s life contain various districts، so we can say that ICT has general effects in rural life. Development of modern information and communication technologies in some rural areas of Iran has brought changes in the conditions of rural life. Although the scope and impact of new information and communication technologies is not wear to anyone، but the feedback of this technologies is not so clear in Less Development Countries. One of the problems is ambiguity in the impact areas of Information and Communication Technologies and the lack of a consensus in expert’s viewpoint. This study as a applied research with descriptive and analytical techniques is response to this need. In this regard، the study of history، literature and the theories of information and communication technology in rural area has provide theoretical basis for explain the indicators of Rural Information and Communication Technologies impacts. After determined the indicators of Rural ICT، 10 experts viewpoint has gathered and analyzed with AHP method. The closest related expertise with Information and Communication Technologies were selected this purpose. The study presents a new model of the indicators of Rural Information and Communication Technologies impacts. The results show that Rural Information and Communication Technology have effects three aspects of villager''s life: Knowledge، Viewpoint and Skill & activity. These three criteria have different indicators. Data analyzing with Expert Choice shows that the more important aspect in Rural ICT impacts is knowledge. Also skill & activity is more important that viewpoint.
    Keywords: Rural ICTs, Group AHP, Rural Life, Impacts Aspects, Evaluatio