فهرست مطالب

مجله مطالعات فقه و حقوق اسلامی
پیاپی 3 (زمستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1391/06/14
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد ابوعطا صفحات 7-28
    در فقه اهل سنت و غالب فقهای امامیه، موضوع عقد وکالت را به ایجاد و انشای عقود و ایقاعات، منحصر ندانسته اند؛ بلکه قائل بدان هستند که برای انجام هر فعل قابل نیابت، می توان به دیگری وکالت داد. استعمال لفظ مطلق «امر» به عنوان موضوع وکالت در ماده ی 656 قانون مدنی به ویژه با عنایت به سوابق فقهی و دیگر مواد قانون مدنی و مفاد سایر قوانین حاکم، موید پذیرش همین دیدگاه در حقوق ایران است. در حقوق فرانسه، با وجود عدم صراحت قانون مدنی، دقت در مضمون احکام ناظر به وکالت در این قانون همچنین موضع صریح رویه ی قضایی و عقاید حقوق دانان، در اختصاص وکالت به انجام اعمال حقوقی، تردیدی باقی نمی گذارد.
    کلیدواژگان: عقد، وکالت، نیابت، عمل حقوقی، عمل مادی
  • محسن ایزانلو، عباس میرشکاری صفحات 29-47
    بر مبنای قاعده ی تقاص، زمانی که صاحب حق به حاکم رجوع می کند ولی توان اثبات یا اجرای حق خود را ندارد در این صورت هر فردی که از وجود دین مطلع باشد می تواند احقاق حق کند. این نهاد، که از لحاظ ماهیت، در قالب ایقاع عینی، قابل تعریف است؛ سبب ایجاد حق مالکیت موقت برای تقاص گیرنده نسبت به ماخوذ به تقاص می شود.
    کلیدواژگان: تقاص، ایقاع، حق عینی، مالکیت، حق دینی
  • علی اصغر حاتمی، قادر شنیور صفحات 47-67
    نکاح مسیار و نکاح دوستان از عقود نکاح نوینی هستند که در سال های اخیر مطرح شده اند و فقها و اندیشمندان معاصر پیرامون صحت و مشروعیت آن ها اختلاف نظر دارند. در نکاح مسیار زن از حق نفقه، هم خوابگی و سکونت مشترک با مرد صرف نظر می کند و مرد نیز ریاست چندانی بر وی ندارد. این نکاح در حال حاضر در کشورهای عربی حوزه ی خلیج فارس و افغانستان به شدت در حال گسترش است حتی سایت هایی نیز با عنوان مسیار وجود دارد که این نکاح را تبلیغ می کنند. اما نکاح دوستان نکاحی است که در آن دو دوست (پسر و دختر) به منظور مشروعیت بخشیدن به روابط فی مابین آن را منعقد می کنند و زوجه در منزل پدری خود باقی می ماند. در این نوشتار، ابتدا نکاح های نوین معاصر را معرفی می کنیم؛ سپس اسباب پیدایش آن ها را بر می‎شمریم و در نهایت مشروعیت، مزایا و معایب آن ها را بررسی می کنیم.
    کلیدواژگان: نکاح مسیار، ازدواج دوستان، نکاح سنتی، مشروعیت نکاح های جدید
  • حمید سلیمانی، عبدالکریم عبدالهی نژاد صفحات 67-93
    پول شویی یا تطهیر پول مجموع عملیاتی است که موجب می شود جلوه ای مشروع و قانونی به اموال نامشروع و غیرقانونی داده شود و این پدیده یکی از جرائم سازمان یافته فراملی است که دارای آثار و عوارض زیان باری در سطح بین المللی و داخلی در زمینه های اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و امنیتی می باشد و به همین خاطر بسیاری از کنوانسیون های بین المللی از جمله کنوانسیون وین و پالرمو به جرم انگاری و مبارزه با آن تاکید کرده اند و در حقوق داخلی هم به موجب قانون مبارزه با پول شویی به عنوان جرم شناخته شده است. از منظر فقه هم آیات، روایات و قواعد فقهی ای وجود دارد که مستند تحریم و جرم انگاری این پدیده است؛ که این نوشتار، به بیان این دلایل فقهی به طور دقیق پرداخته است؛ همچنین رابطه ی پول شویی با خمس مال حلال مخلوط به حرام و تعارض جرم انگاری پول شویی با بعضی اصول و قواعد فقهی مهمی از جمله ید، تسلیط و سوق که گروهی قائل هستند مورد اشاره و بررسی واقع شده است. بنابراین تحقیق حاضر، مبانی فقهی پولشویی را مورد تجزیه و تحلیل قرار داده و حرمت آن نتیجه گرفته شده است.
    کلیدواژگان: پول شویی، فقه، اکل مال به باطل، قواعد فقهی، حرمت
  • سام محمدی، جمشید یحیی پور صفحات 93-108
    به موجب ماده ی 698 ق.م با انعقاد عقد ضمان، ذمه ی مضمون عنه بری و ذمه ی ضامن در برابر طلب کار مشغول می شود. هر چند ماده ی مزبور تحت تاثیر فقهای امامیه، عقد ضمان را موجب نقل ذمه دانسته ولی با توجه به فهم و چشم داشت عرف کنونی از ضمانت که خواهان ایفای نقش تضمینی برای آن است و نیز لزوم حمل الفاظ عقود بر معانی عرفی آن (ماده ی 224 ق.م) می توان نقل ذمه را خارج از مقتضی ذات عقد ضمان انگاشته و شرط خلاف آن را صحیح دانست لذا در نظر عرف ضمان موجب تضامن طولی است یعنی بعد از انعقاد عقد ضمان مضمون عنه به عنوان مدیون اصلی باقی مانده و ضامن مسوول در پرداخت بوده و حکم وثیقه را دارد.
    کلیدواژگان: تضامن، تضامن طولی، تضامن عرضی، طلب کار
  • اسماعیل نعمت اللهی صفحات 109-132
    تقسیم حق مالی به عینی و دینی یکی از مهم ترین مباحث حقوق خصوصی در نظام حقوق نوشته یا رومی ژرمنی است. با توجه به این تقسیم بندی، مباحث راجع به حقوق مالی به دو دسته ی حقوق اموال و حقوق تعهدات تقسیم می شود که اولی ناظر به حق عینی و دومی ناظر به حق دینی یا تعهد است. از سوی دیگر، دو واژه ی عین و دین در فقه اسلام به طور بسیار گسترده ای در ابواب مختلف فقه به کار می روند و احکام متعدد و متفاوتی بر آن ها مترتب می شود. با توجه به وجود پاره ای شباهت ها بین این دو واژه و دو اصطلاح حقوقی حق عینی و حق دینی، برخی دانشمندان مسلمان، دو واژه ی عین و دین در حقوق اسلام را به ترتیب مرادف با حق عینی و حق دینی در حقوق غرب تلقی کرده اند. تحقیق حاضر در صدد بررسی این مساله است که آیا حق عینی و دینی از لحاظ ماهیت و کارکرد با عین و دین در فقه برابرند یا نه؟ و در صورت عدم برابری، چه مفاهیم فقهی را می توان برابر آن دو برشمرد؟ به نظر نگارنده، اولا با توجه به تفاوت های مهم حق عینی و دینی با عین و دین، دو واژه ی اخیر را نمی توان مرادف یا جایگزین حق عینی و دینی قرار داد. ثانیا، هر یک از واژه های فقهی حق، ملک و دین از برخی جهات با حق عینی و دینی برابر یا قابل مقایسه اند.
    کلیدواژگان: عین، دین، حق عینی، حق دینی، فقه شیعه
  • محمد جواد ولی زاده، محمدحسن حائری صفحات 133-161
    بحث مثلی و قیمی در ادای ضمانات و دیون مالی و نیز مساله ی کاهش ارزش پول اعتباری به لحاظ فقهی و اقتصادی، در دهه های اخیر، از مباحث بسیار مبتلی به فقهی بوده اند. دلایل طرف داران و مخالفان نظریه ی جبران، نشان می دهد که استناد به مثلی و یا قیمی بودن پول، از مهم ترین دلایل هر دو گروه می باشد و به دلیل اختلاف در مبانی استدلالی، گاه به استناد یک امر، نتایج کاملا متفاوتی گرفته اند. نظریه های ارائه شده را می توان در ذیل پنج نظریه ی عمده جای داد که نظریه ی مثلی بودن پول اعتباری به لحاظ ارزش واقعی، نظریه ی مختار می باشد. بر اساس نظریه ی مختار، جبران ارزش حقیقی پول را باید در سه حالت: الف) تغییرات همراه با واکنش عرف (در این حالت، عرف، پول زمان قرض و زمان ادای قرض را دو چیز می داند و نمی تواند ارتباط منطقی و عقلایی بین میزان ارزش آن ها برقرار کند. ب) تغییرات بدون واکنش عرف ج) تغییرات بدون مشخص شدن واکنش عرف و یا عدم آن، مورد بررسی قرار دهیم. نتیجه ی تحقیق حاکی از جواز و لزوم جبران کاهش ارزش واقعی پول در حالت اول و ادای مثل به حسب ارزش اسمی در حالت دوم می باشد. در حالت سوم نیز، نیازی به پرداخت مازاد بر «مثل» نیست ولی احتیاط در مصالحه می باشد.
    کلیدواژگان: مثلی و قیمی، عرف، ارزش حقیقی، پول اعتباری، قرض
|
  • M. Abouata Pages 7-28
    In Sonni jurisprudence and most of Shiite jurisprudential experts، have not confined the subject-matter of agency to making contracts and unilateral acts (Ighaa). Rather، their legal opinion is that any person may delegate it to another party in order to do any delegatable act. The application of absolute word of «affaire» as agency matter in section 656 of code civil، particularly in taking consideration of jurisprudential sources and records، other sections of civil code and purport of other prevailing laws، show the admittance of this view in Iranian law. In French law، despite that the code civil is not explicit in this matter، deliberation in sections relating to agency in the code as well as the clear viewpoint of legal jurisprudence and jurist ُs opinions، confirm the allocation of agency to making juristic acts.
    Keywords: contract, agency, delegation, juristic act, material act
  • M. Izanloo, A. Mirshekari Pages 29-47
    Under the Islamic (Shiite) institution of Taghas، in case the creditor/owner could not prove his claim before the judge or enforce his rights through the court، in this case، any person who is aware of the credit can enforce the right. This institution which is definable under the framework of objective Unilateral Act، causes temporary ownership for the performer of Taghas in relation to the received right.
    Keywords: Taghas, Unilateral Act, Ownership, Private Justice, Shiite Law
  • A. Hatami, Gh. Shanivar Pages 47-67
    Mesyar marriage and friend marriage are among the modern marriages introduced in recent years. Jurisprudents and thinkers have different opinions regarding the correctness and legitimacy of these marriages. In mesyar marriage the wife ignores alimony، sexual partnership and the right to live with a man while he has not much authority over her. This kind of marriage is spreading fast in Arabic countries of Persian Gulf and Afghanistan and there are some internet sites propagating it. Friend marriage is practiced to legitimize the relation of two friends (opposite sex). In this kind of marriage the wife stays in her father’s house. The present paper first introduces the modern marriages، then discusses the reasons behind their emergence and finally their legitimacy، advantages and deficiencies are analyzed.
    Keywords: Mesyar marriage, friend marriage, traditional marriage, legitimacy
  • H. Soleymani, A. Abdullahi Pages 67-93
    Tthyr of money or laundering refers to a set of operations that makes the illegitimate and illegal property appear to be legitimate and legal. This phenomenon is one of the transnational Organized Crime which has adverse effects and complications on local and international level in social، political، economic fields، and security. Therefore، many international conventions including the Vienna and Palermo Conventions have emphasized on fighting with it and considering it as a crime. The internal law also considers it as a crime based on the money laundering combat law. From the perspective of jurisprudence، there are verses، hadiths and jurisprudential rules، which documents the sanctions and criminal aspect of this phenomenon. In this paper، the jurisprudential bases are discussed in detail; along with one fifth of the money laundering crime، neglect of solvent mixtures to prohibit money laundering and conflict with some important principles and rules of jurisprudence، including iodine، Tslyt and lead a group are not mentioned. The present study analyzes data on money laundering principles of jurisprudence and its prohibition is concluded.
    Keywords: Money Laundering, Jurisprudence, Eccles property to override, Jurisprudential rules, Respect
  • S. Mohammadi, J. Yahyapour Pages 93-108
    According to article 698 of civil code، by making guaranty contract، the obligation of the (original) debtor is discharged and the obligation of the guarantor towards the creditor (guarantee)، comes into force. Although under the mentioned article، the guaranty contracts causes the transfer of obligation، but with regard to prevailing custom on guaranty (solidarity) and the necessity of using the words of contracts in custom purport، we can consider the transfer of obligation out of essence of the guaranty contract and any stipulation contrary to it as good (valid). Therefore in the custom viewpoint، the guaranty causes longitudinal solidarity i. e. arter the contract، guaranteed، remains as original debtor and the guarantor is responsible to pigment similar to a security.
    Keywords: solidarity, longitudinal solidarity, latitudinal solidarity, creditor
  • E. Nematollahi Pages 109-132
    Division of right into real and personal is one of the most important discussions of private law in civil or Romano-German legal systems. With reference to this division، discussions about financial rights are divided into two categories: law of property and law of obligations; the first being about real and the second to the personal rights. On the other hand، the words debt and object (tangible thing) are broadly applied in Islamic jurisprudence، and various and different rules devoted to them. There are certain similarities between these two and the legal terms of real and personal rights، and this made some Muslim thinkers to regard the words debt and object in Islamic jurisprudence as equal to the legal terms of real and personal rights. This article seeks to study the question whether the legal terms of real and personal rights are equal to debt and object in nature and application، and if not، what jurisprudential concepts could be treated as their equivalents. According to the author، firstly، because of the important differences between these terms، real and personal rights could not be regarded as synonyms or alternatives to debt and object; secondly، the jurisprudential words of right، property and debt are in some aspects are the same as the real and personal rights or could be compared with them.
    Keywords: tangible thing, debt, personal right, real right, Islamic jurisprudence
  • M. Valizadeh, M. Haeri Pages 133-161
    In the recent decades، the discussion of «»fungibles«and» non-fungibles«while standing for surety and meeting one''s responsibilities and financial liabilities and taking the currency depreciation into consideration has been one of the most challenging jurisprudential debates. Both of the proponents and opponents of the theory of compensation have resorted to the very element. And due to their difference in foundations of reasoning they however referring to one specific element drew fully different conclusions. The presented theories can be set up under five important notions whereas we have chosen the theory that the currency is to be dealt with as fungibles in regard to its real value. In accordance with the preferred theory and in order to compensate the real worth of money we have to study it in the three following cases: A: changes occur along with the reaction of the custom (In this case the common law believes that when one receives loans and then repays his debt، the value of money differs in these two times، So he cannot arrange a logical and rational relation between the values of the money at these two times). B: changes come without reaction form the custom side. C: changes take place without having a clear picture of the reaction or non-reaction of the custom. The conclusion we have drawn is the permissibility and necessity of compensation of the real value of money in the first case andin the second case the same genus commodity or amount based on the nominal prices has to be given. In the third case there is no need for paying extra amount to»fungible«commodity or amount though to compromise suits best with precaution.
    Keywords: fungibles, non, fungibles, Common law, real value, credit money, loan