فهرست مطالب

فصلنامه فرهنگ مشاوره و روان درمانی
پیاپی 9 (بهار 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/02/02
  • تعداد عناوین: 8
|
  • صفحه 0
  • زهرا بهجتی، محمود خباز * صفحه 1

    پژوهش حاضر با هدف بررسی و مقایسه حافظه کاری عاطفی در دو گروه زنان افسرده و غیرافسرده صورت گرفت.

    روش

    در این پژوهش 27 زن افسرده با روش نمونه گیری هدفمند در دسترس انتخاب شده و سپس 27 زن غیرافسرده با آنها بر اساس سن و تحصیلات همتا شدند. داده ها با استفاده از پرسش نامه ی افسردگی بک و تکلیف رایانه ای n تعداد به عقب به دست آمد و با استفاده از آزمون آماری t همبسته تجزیه و تحلیل شد.

    نتایج

    یافته های پژوهش نشان داد افراد افسرده عملکرد ضعیف تری در مقایسه با افراد غیرافسرده در تکلیف حافظه ی کاری دارند(05/0>p) این افراد اگر چه به محرک های مثبت به طور معناداری کمتر از افراد غیرافسرده پاسخ صحیح می دهند(05/0>p) اما در پاسخ به محرک های منفی تفاوتی با گروه غیرافسرده نشان نمی دهند(05/0<p). بحث: محدود بودن منابع حافظه ی کاری، فقدان ابتکار عمل، ناتوانی در بازداری اطلاعات نامربوط و نشخوار فکری به عنوان علل تبیین کننده ضعف افراد افسرده در تکلیف حافظه ی کاری مورد بحث قرار گرفت.

    کلیدواژگان: حافظه کاری عاطفی، افسردگی، حالت های هیجانی چهره
  • مهدیه عطری فرد، محمدرضا شعیری، کاظم رسول زاده طباطبایی، مسعود جان بزرگ، پرویز آزاد فلاح، ابوالفضل بانوپور صفحه 23
    هدف مطالعه حاضر، تعیین اثربخشی درمان شناختی رفتاری مبتنی بر الگوی هافمن در کاهش نشانه های اختلال اضطراب اجتماعی بوده است. بدین منظور، 12آزمودنی مبتلا به اختلال اضطراب اجتماعی براساس «پرسشنامه هراس اجتماعی» (SPIN) و «مصاحبه بالینی ساختار یافته براساس راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی» (SCID-IV) انتخاب شدند. 6 نفر از مبتلایان یاد شده به طور تصادفی در گروه آزمایش و 6 نفر در گروه کنترل جایگزین شدند. گروه آزمایش براساس الگوی هافمن تحت درمان قرار گرفت و گروه کنترل در انتظار ماند. همچنین وارسی ها نشان داد که دو گروه از لحاظ ویژگی های جمعیت شناختی همتا بودند. آزمودنی ها قبل از شروع و بعد از اتمام و یک ماه و نیم بعد از اتمام مداخله/ انتظار، علاوه بر مقیاس هراس اجتماعی(SPIN)، مقیاس اضطراب اجتماعی لیبویتز (LSAS-SR) و فرم کوتاه مقیاس ترس از ارزیابی منفی(BFNE) را تکمیل نمودند. ننایج تحلیل ها نشان می دهد که تاثیر متغیر مستقل (درمان شناختی- رفتاری براساس الگوی هافمن) در اندازه گیری های مکرر بر متغیر وابسته (SPIN،LSAS-SR، BFNE) معنادار است. در مجموع، نتایج پژوهش حاضر بیانگر اثربخشی درمان شناختی رفتاری مبتنی بر الگوی هافمن (2007)، برکاهش مولفه های مختلف اختلال اضطراب اجتماعی است؛ طوری که این اثربخشی در فاصله پس آزمون تا پیگیری نیز حفظ شده است.
    کلیدواژگان: اختلال اضطراب اجتماعی، درمان شناختی رفتاری، الگوی هافمن
  • مسعود قربانعلی پور، علی اسماعیلی صفحه 53
    هدف این پژوهش کاهش اضطراب مرگ با استفاده از رویکرد معنادرمانی در میان سالمندان بود. پژوهش حاضر، پژوهشی شبه تجربی با استفاده از گروه آزمایش گروه کنترل است. در جهت دستیابی به اهداف از میان سالمندان ساکن در خانه سالمندان شهر ارومیه 20 سالمند به صورت تصادفی انتخاب شدند و به طور تصادفی به دو گروه آزمایش و کنترل تقسیم شدند و مقیاس اضطراب مرگ به عنوان پیش آزمون بر روی هر دو گروه اجرا شد. سپس گروه آزمایش طی 10 جلسه تحت مداخله مبتنی بر رویکرد معنادرمانی قرار گرفتند. در طی این مدت بر روی گروه کنترل مداخله ای صورت نگرفت. در نهایت همان مقیاس به عنوان پس آزمون و یک ماه بعد به عنوان پیگیری بر روی هر دو گروه اجرا شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از روش تجزیه و تحلیل کوواریانس استفاده شد. نتایج نشان داد که اضطراب مرگ گروه آزمایشی در مراحل پس آزمون و پی گیری به طور معناداری پایین تر از گروه کنترل می باشد
    کلیدواژگان: معنادرمانی، اضطراب مرگ، سالمندان
  • حسین قمری گیوی، هاجر رضایی، نعمت محمدی پورریک، مقصود نادر پیله رود صفحه 69
    افکار مزاحم و رخنه کننده از ویژگی های افراد مبتلا به وسواسی است. آنها با افکاری مانند کمال گرایی و عدم تحمل ابهام درگیرند.
    اهداف
    هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی درمان شناختی ویتال و روش توقف فکر در بیماران مبتلا به وسواس فکری می باشد. روش پژوهش: این پژوهش یک طرح آزمایشی گسترش یافته با پیش آزمون- پس آزمون چندگروهی است. به این منظور از میان افراد مراجعه کننده به مراکزبالینی، بیمارستان ها، مطب های خصوصی و مراکز مشاوره شهرستان بوکان، 45 بیمار مبتلا به وسواس فکری به طور تصادفی انتخاب و به صورت تصادفی، در سه گروه (درمان شناختی ویتال، درمان رفتاری توقف فکر و گروه کنترل) قرار گرفتند و دو گروه آزمایش، 8 جلسه مداخله درمانی دریافت کرده و شرکت کنندگان قبل و بعد از مداخلات درمانی به سه پرسشنامه ییل-براون، بلاتکلیفی و کمال گرایی پاسخ دادند.
    یافته ها
    نتایج تحلیل واریانس چند متغیره نشان داد که هر دو روش درمانی در کاهش علایم وسواسی موثر بوده، ولی روش شناختی ویتال موثرتر از روش توقف فکر می باشد.
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش حاضر اهمیت درمان های شناختی را در مقایسه با درمان های رفتاری در کاهش علایم بیماران وسواسی بیش از پیش آشکار می سازد.
    کلیدواژگان: وسواس فکری، درمان شناختی ویتال، توقف فکر، بلاتکلیفی، کمال گرایی
  • سیده فاطمه کاظمی، یوسف کریمی، علی دلاور، محمدعلی بشارت صفحه 87
    هدف پژوهش حاضر بررسی و مقایسه ابعاد کمال گرایی (کمال گرایی خودمدار، دیگرمدار و جامعه مدار) و مکان کنترل در میان دانشجویان با اضطراب امتحان بالا و دانشجویان عادی می باشد. این پژوهش از نوع علی- مقایسه ای است. جامعه این پژوهش عبارت بود از کلیه دانشجویان دختر و پسر دانشگاه علامه طباطبایی که در سال تحصیلی 90-89 مشغول به تحصیل بودند. حجم نمونه 280 نفر بوده است که از طریق نمونه گیری خوشه ایتصادفی انتخاب گشتند. اطلاعات مربوط به متغیرهای مورد نظر از طریق مقیاس کمال گرایی چند بعدی تهران (TMPS)، پرسشنامه مکان کنترل راتر و سیاهه اضطراب امتحان (TAI) جمع آوری گردید. به منظور تجزیه و تحلیل فرضیه ها از روش آماری خی دو، ضریب همبستگی و تجزیه و تحلیل رگرسیون استفاده شد. نتایج نشان داد که در هر سه بعد کمال گرایی بین دانشجویان با اضطراب امتحان بالا و دانشجویان عادی تفاوت معناداری وجود دارد و دانشجویان دارای اضطراب امتحان بالا در هر سه بعد کمال گرایی بالاتری دارند. بین مکان کنترل دانشجویان دارای اضطراب امتحان بالا و دانشجویان عادی تفاوت معناداری مشاهده شد و مکان کنترل دانشجویان دارای اضطراب امتحان بالا بیشتر به سمت بیرونی بودن گرایش دارد. همچنین بین هر سه بعد کمال گرایی و اضطراب امتحان رابطه مثبت معناداری مشاهده شد و کمال گرایی می تواند اضطراب امتحان را پیش بینی نماید
    کلیدواژگان: ابعاد کمال گرایی، مکان کنترل، اضطراب امتحان
  • شهناز محمدی، علیرضا محمودنیا صفحه 105
    یکی از مداخله های گروهی در توان بخشی روانی، روان نمایشگری است. هدف این پژوهش بررسی تاثیر روان نمایشگری بر ویژگی های روانی جانبازان اسکیزوفرنیای مزمن بود.
    روش
    این پژوهش جزء طرح های آزمایشی طبقه بندی می شود و به شیوه پیش آزمون- پس آزمون 38 جانباز مبتلا به اسکیزوفرنیای مزمن بستری در بیمارستان روانپزشکی سعادت آباد با روش نمونه گیری مبتنی بر هدف انتخاب و به کمک مقیاس روان پزشکی (BPRS) ارزیابی شدند و به صورت تصادفی به دو گروه آزمایشی و کنترل تقسیم شدند. آزمون SCL-90R از بیماران گرفته شد. سپس جلسات گروه درمانی روان نمایشگری به مدت 1 ماه بر روی گروه آزمایش اجرا گردید و پس از اتمام جلسات دوباره برای گروه ها آزمون SCL-90R گرفته شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل کوواریانس استفاده گردید. یافته-ها: تجزیه و تحلیل آماری نشان داد که در 8 بعد از 9 بعد SCL-90R شامل بعد شکایت جسمانی، وسواس بی اختیاری، حساسیت در روابط بین فردی، افسردگی، اضطراب، پرخاشگری، هراس، افکار پارانوئید اختلاف معنادار بین دو گروه آزمایشی و کنترل وجود دارد و وضعیت بیماران مبتلا به اسکیزوفرنیای مزمن پس از مداخله روان نمایشگری در پس آزمون بهتر از پیش آزمون می باشد اما در بعد روان گسستگی بین دو گروه آزمایش و کنترل پس از مداخله روان نمایشگری تفاوتی مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    روان نمایشگری به عنوان یک مداخله توانبخشی می-تواند بهبود وضعیت روانی جانبازان مبتلا به اسکیزوفرنیای مزمن را به دنبال داشته باشد.
    کلیدواژگان: روان نمایشگری، ویژگی های روانی، اسکیزوفرنیا
  • نیلوفر میکائیلی، پریسا آدینه صفحه 123
    نظریه ذهن عبارت است از توانایی نسبت دادن حالت های ذهنی یعنی نیات، احساسات، خواسته ها و باورها به خود و دیگران و درک این که حالات ذهنی دیگران متفاوت از حالات ذهنی خود فرد می باشد. تحقیق حاضر به بررسی ارتباط بین برخی کارکردهای شناختی و توانایی نظریه ذهن در بیماران وسواس فکری - عملی پرداخته است.
    روش
    از میان بیماران مبتلا به وسواس فکری – عملی مراجعه کننده به مراکز درمانی روان پزشکی و روانشناسی شهر اردبیل 20 نفر به عنوان نمونه انتخاب شده و 20 نفر از افراد عادی نیز با آنان همتا شدند. گردآوری داده ها به کمک تکالیف مربوط به نظریه ذهن که شامل تکالیف دسته اول و دوم باور کاذب و تکلیف پیشرفته نظریه ذهن است و نیز آزمون دسته بندی کارت های ویسکانسین و آزمون یادگیری تداعی ها انجام شد. به منظور تحلیل داده ها روش های آماری T تست دو گروه مستقل و ضریب همبستگی پیرسون به کار رفت.
    یافته ها
    عملکرد بیماران مبتلا به وسواس فکری – عملی در تمام تکالیف مربوط به نظریه ذهن ضعیف تر از گروه بهنجار بود، ولی تفاوت ها فقط در تکالیف پیشرفته نظریه ذهن معنادار بودند. همچنین رابطه معناداری بین نتایج تکالیف پیشرفته نظریه ذهن و نتایج آزمون یادگیری تداعی دیده شد در حالی که بین آزمون کارت های ویسکانسین و تکالیف پیشرفته نظریه ذهن رابطه معنی داری به دست نیامد.
    نتیجه گیری
    براساس یافته های به دست آمده، توانایی های اولیه نظریه ذهن بیماران مبتلا به وسواس فکری- عملی به طور کلی حفظ شده بود، در حالی که در توانایی های پیشرفته نظریه ذهن کاهش قابل توجهی به وجود آمده بود که به نظر می رسد به کاهش ظرفیت و توانایی حافظه این بیماران مربوط باشد. ارتباط محتمل بین حافظه و تئوری ذهن مختل شده، اهمیت بالینی نقص تئوری ذهن در بیماران مبتلا به وسواس فکری- عملی را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: نظریه ذهن، کارکردهای شناختی، اختلال وسواس فکری، عملی
|
  • Zahra Behjati, Mahmoud Khabbaz Student) Page 1
    Purpose

    The purpose of the present study was to investigate and compare the affective working memory in depressed and non-depressed women.

    Methods

    Using purposive sampling method, twenty seven depressed women were selected and matched by age & education with 27 non-depressed women. Data was collected by the Beck Depression Inventory (BDI) and the n-back task and were analyzed using paired sample t-test.

    Results

    Results indicated a weaker function in working memory task for depressed subjects compared to the non-depressed group (p<0.05). Although depressed individuals respond to positive stimuli significantly less than non-depressed people(p<0.05), there is no significant difference between two groups in responding to negative stimuli (p>0.05).

    Discussion

    Limited working memory resources, lack of initiative, inability to prevent irrelevant information and rumination were discussed as causes of deficits on working memory task performance in depressed people.

    Keywords: affective working memory, depression, facial expression
  • Mahdieh Atrifard Student), Mohammadreza Shairi , Kazem Rasoolzadeh Tabatabaei , Masoud Janbozorgi , Parviz Azad Fallah , Abolfazl Banupour (M.A. Student) Page 23
    The present study aims to determine the efficacy of Cognitive Behavioral Therapy based on Hofmann’s model for decreasing symptoms of social anxiety disorder. 12 subjects with social anxiety disorder were selected using Social Phobia Inventory (SPIN) and Structured Clinical Interview for Diagnostic and Statistical Manual of mental disorders (SCID-IV). 6 subjects were randomly selected to be included in the test group and 6 subjects were included in the control group. The test group received CBT based on Hofmann’s model and the control group waited. Examinations showed that the 2 groups matched demographically. Subjects completed the Social Phobia Inventory (SPIN), the Liebowitz Social Anxiety Scale (LSAS-SR), and The Brief Fear of Negative Evaluation Scale (BFNE) questionnaires before, immediately after and 1.5 months after the end of treatment/ waiting. The results of analyses indicated that the independent variable (CBT based on Hofmann’s model) had a significant effect on the dependent variable (SPIN, LSAS-SR, BFNE) in repeated measurements (pre-test, post-test and follow up). Generally, the results were indicative of the efficacy of Cognitive Behavioral Therapy based on Hofmann’s model (2007) for decreasing different components of social anxiety disorder; as the efficacy was maintained from post-test to follow-up stage.
    Keywords: Social Anxiety Disorder, Cognitive Behavioral Therapy, Hofmann's model
  • Masood Ghorbanalipour, Ali Esmaili Page 53
    In the research literature, there were evidences for prevalence of death anxiety among older adults. No research has focused on this topic so far. Therefore the purpose of this study was to decrease the death anxiety among older adults using logo therapy.
    Method
    This was a semi-experimental study using control group and test group. 20 subjects were selected randomly from among the older adults residing at Uremia older adult center. They were randomly divided into test and control groups and the death anxiety scale pre-test was taken. Then, 10 logo therapy sessions were conducted for the test group. The control group had no intervention session. The same test was taken in both groups as post-test and one month later, as follow-up. The data were collected using Analysis of Covariance.
    Findings
    The results showed that death anxiety in the test group was significantly lower than that of the control group in both post-test and follow-up stages.
    Conclusion
    Group logo therapy decreased death anxiety in older adults suffering from death anxiety and the finding can be discussed in terms of treatment of death anxiety.
    Keywords: Logo Therapy, Death Anxiety, Older Adults
  • Hussein Ghamari Kivi , Hajar Rezaei, Nemat Mohammadipour Rik , Maqsoud Nader Pilehroud Page 69
    Having intrusive thoughts is a characteristic of people with obsession disorder. They deal with thoughts such as perfectionism and intolerance of ambiguity.
    Objective
    The present study aimed to examine efficacy of Whittal cognitive therapy and though stopping of patients with obsession disorder.
    Method
    The study was an experimental design applying multi-group pretest-posttest method. 45 subjects with obsession disorder were randomly selected from among patients referred to hospitals, clinical centers, private clinics and counseling centers in Bukan city. They were divided into three groups (Whittal cognitive therapy, thought stopping behavioral treatment and control group). The two test groups attended 8 intervention sessions and before and after the sessions, the participants filled three questionnaires, i.e. Yale–Brown Obsessive Compulsive Scale, intolerance of uncertainty Scale and Perfectionism Scale.
    Findings
    Results of the multivariate analysis showed that both treatment methods were effective in reducing obsessive symptoms; however, Whittal cognitive therapy proved to be more effective than thought stopping method.
    Conclusion
    The results of the study indicated the importance of cognitive therapy methods in reducing obsessive symptoms and their being more effective than behavioral therapy methods.
    Keywords: Obsession, Whittal Cognitive Therapy, Thought Stopping, Uncertainty, Perfectionism
  • Seyyedeh Fatemeh Kazemi , Yusef Karimi , Ali Delavar , Muhammad Ali Besharat Page 87
    The preset study aimed to examine and compare dimensions of perfectionism (self-oriented, other-oriented, and socially prescribed perfectionism) with locus of control in students with high test anxiety and normal students. It was a causal-comparative research. Using cluster random sampling method, 280 subjects were selected from among all male and female students of Allameh Tabataba’i University in the 2010-2011 educational years. The data were collected using the Tehran Multidimensional Perfectionism Scale (TMPS), the Rotter's Locus of Control Standard Questionnaire and Test Anxiety Inventory (TAI). The statistical analysis methods of chi-square, coefficient of correlation and Regression were used to analyze the data. The results showed that, in all three dimensions of perfectionism, there was a significant difference between students with high test anxiety and normal ones. The former had higher degree of perfectionism in all its three dimensions. There was also a significant relationship between locus of control among students with high test anxiety and that of normal ones. The locus of control was more outward in those with high test anxiety. There was a significant positive relationship between all three dimensions of perfectionism and test anxiety. Perfectionism can predict the level of text anxiety.
    Keywords: Dimensions of Perfectionism, Locus of Control, Test Anxiety
  • Shahnaz Mohammadi , Alireza Mahmoudnia Page 105
    One of the group psychological rehabilitation methods is psychodrama therapy. The purpose of this study was to investigate the effect of psychodrama therapy on psychopathological status of veterans with chronic schizophrenia.
    Method
    The study was a experimental design applying pretest-posttest methods. 38 veterans with chronic schizophrenia hospitalized in Sa’adat-Abad mental hospital were selected by purposive sampling, were evaluated using The Brief Psychiatric Rating Scale (BPRS), and were randomly divided into two different groups of test and control. They were taken the SCL-90R test. Then, group psychodrama therapy sessions were held for the test group for 1 month. After the sessions ended, both groups were given SCL-90R test again for both groups. Analysis of covariance was used to analyze the data.
    Findings
    The statistical analysis demonstrated that there was a significant difference between the two groups in 8 dimensions out of total 9 Scl-90R dimensions, including physical complaint, autogenous obsession, interpersonal sensitivity, depression, anxiety, hostility, phobia, and paranoid ideation. After psychodrama therapy, the results of the post-test showed that the state of veterans with chronic schizophrenia was better than that of the pre-test. However, there was no significant difference between two groups in the psychoticism dimensions.
    Conclusion
    Psychodrama therapy, as a non-physical way of rehabilitation, can promote mental health of veterans with chronic schizophrenia.
    Keywords: Psychodrama Therapy, Psychological Characteristics, Chronic Schizophrenia
  • Niloofar Mikaili , Parisa Adineh Page 123
    Theory of mind is the ability to attribute mental states beliefs, intents, desires, pretending, knowledge, etc. to oneself and others and to understand that others have beliefs, desires, and intentions that are different from one's own. The present study examined the relationship between the capacity of theory of mind and some cognitive functions of patients with obsessive- compulsive disorder.
    Methods
    From among patients with obsessive-compulsive disorder referring to psychiatric and psychological treatment centers in Ardabil, 20 subjects were selected randomly and matched 20 normal people. The data were collected using tasks related to theory of mind, including first and second false belief tasks, and advanced test of theory of mind. Wisconsin Card Sorting Test and Associative Learning Test were also used for data collection. To analyze the data, two independent T tests and Pearson’s correlation coefficient were used.
    Findings
    The performance of patients with obsessive- compulsive disorder in all task related to theory of mind was poorer than that of the normal group; however, the differences were significant only in the advanced test of theory of mind. Moreover, there was a significant relationship between the results of the advanced task of theory of mind and associated learning test results. While there was no significant relationship between the results of Wisconsin Card Test and the advanced test of theory of mind.
    Conclusion
    Based on the findings, the basic capacities of theory of mind for patient with obsessive- compulsive disorder were generally maintained Patients; while, there was a significant decrease in the capacities of the advanced test of theory of mind. The decrease seems to be related to a reduction in the memory capacity of these patients. The possible links between memory and impaired theory of mind show the clinical importance of theory of mind deficits in treating patients with obsessive- compulsive disorder.
    Keywords: Theory of Mind, Cognitive Functions, Obsessive, Compulsive Disorder