فهرست مطالب

آموزه های فقه مدنی - پیاپی 5 (بهار و تابستان 1391)

نشریه آموزه های فقه مدنی
پیاپی 5 (بهار و تابستان 1391)

  • 202 صفحه، بهای روی جلد: 20,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1391/11/10
  • تعداد عناوین: 9
|
  • پژوهشها
  • محسن ایزانلو، مهدی عباسی حصوری، هادی شعبانی کندسری صفحه 3
    خاستگاه اصلی و مورد پذیرش انتقال عقد در فقه امامیه، عقود مضاربه و مزارعه است. برخی از فقهای متاخر به انتقال عقد بیع و اجاره نیز تمایل نشان داده اند. در این مقاله، علاوه بر مصادیق انتقال قراردادی عقد در فقه امامیه، مبانی فقهی انتقال عقد و همچنین شرایط و موانع آن مورد بررسی قرار گرفت و نتیجه آن، این بود که انتقال عقد اختصاص به عقود مذکور ندارد و باید آن را از قواعد عمومی قراردادها شمرد. همچنین، هرچند در خصوص لزوم رضایت طرف دیگر عقد اصلی، فقها از راه حل یکسانی پیروی نکرده اند، با وجود این، لزوم رضایت طرف دیگر عقد اقوی به نظر می رسد. آثار انتقال عقد نیز بررسی شد که حاصل آن، انتقال حق فسخ، حق اقاله و حق حبس و همچنین انتقال تعهدات قراردادی به همان کیفیت، اعم از حال یا موجل، به انتقال گیرنده عقد بود.
    کلیدواژگان: انتقال عقد، انتقال قراردادی، ا نتقال قهری، قرارداد فرعی، انتقال دین، انتقال طب، موقعیت قراردادی، قائم مقامی، رضایت طرف عقد
  • محسن جهانگیری، غلامرضا یزدانی صفحه 25
    فقه امامیه و قانون مدنی شرط را به سه قسم تقسیم کرده اند. شرط صفت، نتیجه و فعل. نقض و تخلف شرط نتیجه ممکن نیست لذا سخن از ضمانت اجرای آن جایی ندارد، اما در تخلف از شرط صفت و فعل چطور؟ در صورتی که مشروط علیه نقض شرط نمود راهی برای الزام او به شرط وجود دارد یا خیر؟ اگر به مشروط له خسارتی وارد شد در فقه و قانون راهی برای جبران خسارت او دیده شده است یا خیر؟
    در این مقاله اثبات می کنیم که در تخلف از شرط صفت، قانون مدنی حق فسخ را برای مشروط له پیش بینی کرده است، در عین حالی که علاوه بر حق فسخ، امکان الزام متعهد به شرط نیز وجود دارد. اما در تخلف از شرط فعل، اگر شرط فعل مادی باشد، قانون گذار دو ضمانت اجرایی در نظر گرفته است، اجرای اجباری و یا نیابتی و حق فسخ؛ و اگر شرط فعل، فعل حقوقی منفی باشد از طرفی امکان تخلف وجود دارد و از طرفی هم برای مشروط له حق فسخ ایجاد می شود.
    کلیدواژگان: شرط صفت، شرط فعل، شرط نتیجه، نقض تعهد، اجرای اجباری، اجرای نیابتی
  • عبدالرضا اصغری صفحه 55
    در فقه اسلامی، احکام خاصی برای منابع طبیعی و به ویژه مراتع و جنگلها وضع شده است، به دلیل اهمیتی که در اقتصادیک کشور دارند. بنا بر قول مشهور فقهای شیعه، اکثر منابع طبیعی از جمله مراتع و جنگلها از جمله انفال بوده، در مالکیت حاکم اسلامی اند. اگر مرتع و جنگلی باشد که وقف شده باشد و این وقف به هر حال صحیح و معتبر باشد و از طرفی رد پای دخالت انسان در به وجود آمدن آن جنگل و مرتع موجود باشد، در این صورت خواهیم دید که از دیدگاه حقوق و فقه، نباید به بهانه انفال بودن مرتع و جنگل، به وقفیت این اموال، لطمه ای وارد نمود.
    کلیدواژگان: وقف، مرتع، جنگل، انفعال، مباحات و مشترکات
  • سید علیرضا فروغی صفحه 79
    در مقاله پیش رو بر این نظر تاکید شده که حق، مانند ملک از احکام وضعی بوده و هر یک از این دو مفهوم به عنوان اعتبار مستقل عقلایی دارای وضع جداگانه است. بنابراین شباهت این دو حکم نباید موجب گردد که یکی از این دو را ذیل دیگری تعریف کنیم. ضمنا دو نظر دیگر در فقه و حقوق جدید وجود دارد که به نظر می رسد هر دو جنبه افراطی و تفریطی دارد. اول، دیدگاه برخی فقهای امامیه است که حق را ذیل ملک تعریف نموده و آن را از جنس ملک و مراتب آن و درجه ضعیف تر آن دانسته اند، حال آنکه حق از نظر شمول و سعه مفهومی، کمتر از مفهوم ملک نیست.
    در مقابل، در حقوق جدید در مواردی نظیر مالکیت، تعبیر به حق مالکیت می کنند و ملک را ذیل مفهوم حق می آورند و حقوق دانان مسلمان تحت تاثیر ادبیات حقوق غرب، از مالکیت با عنوان حق مالکیت تعبیر کرده اند. به نظر نگارنده این دیدگاه نیز صحیح نمی باشد؛ زیرا زمانی که ما حق را به عنوان یک اعتبار عقلایی و حکم وضعی مستقل از ملک به رسمیت شناختیم دیگر هیچ یک از این دو، در ذیل دیگری قرار نمی گیرد.
    کلیدواژگان: حق، مالکیت، حکم وضعی، اعتبار عقلایی، فقه، حقوق
  • محمدحسن حائری، محمدحسین انصاری حقیقی صفحه 107
    مبحث ایجاب و قبول و سهم هر یک از آنها در تحقق اثر مطلوب، از مباحث مهم باب معاملات به ویژه باب بیع است. به مشهور فقی هان نسبت داده شده است که هر یک از ایجاب و قبول را از ارکان اصلی عقد به شمار آورده اند به طوری که فقدان هر یک می تواند مانع از انعقاد عقد و ترتب اثر مطلوب بر آن گردد.
    شیخ انصاری از طرفداران این نظریه محسوب می گردد. در برابر، فقی هانی از جمله امام خمینی، رکن اصلی عقد را ایجاب دانسته اند که موجب با انجام آن، انشای اصلی را انجام می دهد و قبول قابل، نقشی بیشتر از نقش اجازه در عقد فضولی را دارا نمی باشد. در این نوشتار هر دو دیدگاه مورد کاوش قرار گرفته و به نوعی دیدگاه امام خمینی به عنوان یک نظریه قابل توجه و قابل دفاع بیشتر معرفی شده است و در پایان به برخی آثار آن پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: ایجاب و قبول، عقد، معامله فضولی
  • سید محمد موسی مطلبی، حسن جمشیدی صفحه 123
    بررسی سیره عملی ابن ادریس که از اثرگذاران بر فقه بوده است هدف این پژوهش قرار گرفته است. روش بررسی این پژوهش تحلیل محتوای تالیف مهم ابن ادریس بوده است. نتیجه مطالعه نشان می دهد که وی در دیدگاه نظری خود دلیل عقلی را در طول کتاب، سنت و اجماع می داند و این بدان معناست که او تمامی اصول عملیه عقلی و شرعی، قواعد فقهی، اصول لفظی، قواعد عرفی، بنای عقلا و سیره متشرعه را که بسیاری از آنها در دوران او مصطلح نبوده، جزء دلیل عقلی می داند. وی در موارد زیادی از دلیل عقلی استفاده کرده که عبارتند از: عقل مستقل به عنوان موسس برخی واجبات عقلی؛ عقل به عنوان مخصص دلایل سه گانه؛ عقل در نقش موید سایر ادله؛ عقل و تاسیس اصول و قواعد کلی؛ عقل به عنوان اصول عملیه.
    کلیدواژگان: دلیل عقل، عقل، منابع استنباط، اصول عملیه، ابن ادریس
  • حسین صابری، حسین حقیقت پور صفحه 151
    با توجه به عصر ارتباطات و لزوم پاسخ گویی فقه به مسائل جامعه، بررسی حقوق خبرنگار از اهمیت ویژه ای برخوردار است. نوشتار حاضر با نگاهی به قانون مطبوعات، حقوق خبرنگار مانند آزادی اطلاع رسانی، امنیت جانی و مصونیت کیفری را مورد بررسی و تحلیل فقهی قرار می دهد. در این مقاله، ثابت شده که برای تحقق اطلاع رسانی اسلامی، این امور شرط لازم و حداقل است و تا رسیدن به «رسانه دینی» فاصله بسیار است.
    کلیدواژگان: حقوق خبرنگار، امنیت جانی، مصونیت قضایی، قانون مطبوعات
  • سید مهدی احمدی نیک صفحه 171
    هر علمی از جمله فقه مدنی و جزایی زمانی پویاست که ناظر به رویکردها و پرسشهای نوپیدا و مرتبط با آن، پاسخهای مستدل ارائه نماید. ضرورت هم سویی و توجه به شرایط و فرهنگ رایج و حاکم بر زمان از جمله این مباحث است. برخی بر این باورند که گوهر ذاتی دین عبارت از اعتقادات و اخلاق است، اما احکام فقهی امری عرضی و ناظر به عرف زمان پیامبر اسلام بوده و اختصاص به زمان گذشته دارد. از این رو تغییر در آنها با توجه به شرایط کنونی همانند قوانین عرفی ضروری است.
    در این مقاله تلاش شده تا میان احکام شرعی و حقوق عرفی و نیز در احکام شرعی بین احکام مصرح در قرآن و سنت قطعی معصومان و بین فتاوای فقی هان تفاوت گذاشته شود و با روش توصیفی تحلیلی، استمرار و ثبات احکام فقهی مصرح و نه فتاوا و قوانین عرفی، مستند به آیات قرآن و سنت اثبات شود.
    کلیدواژگان: رعف زمان، قوانین عرفی، احکام مصرح، فرازمانی
  • ترجمه چکیده ها
  • محمد سلامی صفحه 189
|
  • Mohsen Izanlou, M. Abbasi Hasouri, H. Shabani Kandsari Page 3
    The basic origin and accepted case of the transfer of contract in the Shiite jurisprudence are the contracts of bailment of a capital and lease of agriculture land. Some later Jurisprudents have also shown their interest to the transfer of the sale and lease contracts. In addition to the applications of conventional transfer of contract in Shiite Jurisprudence, this paper have considered the juridical foundations of the transfer of contract and its conditions and barriers and the result was that the transfer of the contract is not allocated to mentioned contracts and they should be regarded as general rules of contracts. Moreover, while jurisprudents have not followed a unique solution in regard to requisite of gaining the consent of the other part of the original contract, it seems preferable to gain the consent of the other part. The influences of the transfer of the contract have been considered and its result was the transfer of the right of the termination, the right of cancellation, and the right of detention and also the transfer of contractual obligations, whether in cash or on credit, was by the transferee of contract.
    Keywords: transfer of the contract, contractual transfer, forcible transfer, subcontract, transfer of the debt, contractual status, consent of the parties of the contract
  • Mohsen Jahangiri, Gholamreza Yazdani Page 25
    Provision has been divided into three parts in Shiite jurisprudence and civil law: provision of the adjective, result and act. Violation of the provision of the consequence is not possible, so there is no place there for guarantee, but what about violating the condition of the adjective and act? In case that the person who the provision is against violates the stipulation, is there any way to require him to it? If the person who the stipulation is for suffers damages, is there any way in jurisprudence and law for compensation? In this paper, we prove that civil law has predicted the right of cancelation for whom the stipulation is for if the condition of property is violated while in addition to the right to terminate there is still possibility of requiring the committed person to the stipulation. But in violation of the condition of the act, if it be material act, the legislature has considered two guarantees: compulsory or representative execution and the right of termination; if it is a negative legal act, there is the possibility of violation in the one hand, and the right of termination will be existed for who the stipulation is for, on the other hand.
    Keywords: Stipulation of the adjective, Condition of the act, Condition of the consequence, Violation of the commitment, Compulsory execution, Representative execution
  • Abd Al Reza Asghari Page 55
    Special provisions have been enacted in Islamic jurisprudence for natural resources, especially forests, pastures, due to their importance in the economy of a country. According to the well-known idea of Shi’a jurists, most of the natural resources, including pastures and forests are regarded as part of Spoils, and are the property of Islamic ruler. If there is a pasture or a forest that is devoted as a pious foundation in a correct way and there is the trace of human involvement in creating the forest and pasture, then we will see from the perspective of law and jurisprudence that the endowment of these properties should not be annihilated with an excuse of their being a part of Spoils.
    Keywords: Pious foundation, Pasture, Forest, Spoils, Permissibilities, Commons
  • Seyyed Alireza Froughi Page 79
    In this paper, it has been emphasized on this opinion that the “right” like “property” is a conventional ordinance and each of these two concepts as independent rational validity have separate situations. Thus, the similarities of these two ordinances should not make us define one of them following the other. However, here there are two further ideas in jurisprudence and modern law that both of them in our opinion are extremes. The first view is the view of some Shiite jurists that have defined the right under the property and regarded it as a kind of property and its weaker grade. This inference has been taken while the “right” is not less than the concept of “property” in regarding to its conceptual inclusion. In contrast, in some cases in the new law, it has been interpreted as ownership right and brought under the concept of right. Muslim jurists, including Arabians and Persians, have interpreted ownership as the right of ownership under the influence of the west literature. In our opinion, this view is not correct, too; because when we recognized the “right” as a rational validity and independent conventional order other than property, neither of them placed under the other.
    Keywords: Right, property, Conventional order, Rational validity, Jurisprudence, Law
  • Muhammad Hasan Haeri, M.H. Ansari Page 107
    One of the important issues regarding the transactions, especially regarding sales, is legal offer and acceptance, and their contribution in fulfilling desired effect. It has been attributed to the famous jurists that they have regarded each of the legal offer and acceptance as the main elements of the contract so that the absence of each of them can prevent the fulfillment of the contract and their desired effect. As it appears from the discussions of the priority of the legal offer to the acceptance and the discussion of continuation, sheikh Ansari has accepted this idea. On the contrary, some Jurists, including Imam Khomeini, have regarded the legal offer as the basic elements of the contract, thereby, the salesperson perform the original composition by doing that and acceptance has not a role more than permission in the contract of the unauthorized agent. Both views have been studied in this paper and the view of Khomeini has been introduced as a more viable and justified idea and in the end some of his works has been dealt whit.
    Keywords: Legal offer, acceptance, Contract, Unauthorized transaction
  • S.M.M. Motalebi, Hasan Jamshidi Page 123
    This research has been aimed to show the applied method of Ibn Idris (who influenced the Islamic jurisprudence – Fiqh). The way of the research is to analyze the contents of the influential book of Ibn Idris. The results show in his theoretical view, Quran (the Book), Sunnah (Traditions) and Ijma (Consensus) were based on Reason (Aql). This means all practical principles of Reason & Islamic law; jurisprudential rule; language principles and the Muslim Community methods (most of them were not common in his period) were of Reason (Rational Reason). He used Rational Reason in many cases which were Independent Reason (Aql) as the establishment of reason obligations; Reason as the exception to other three jurisprudential reasons; Reason as confirming other reasons; Reason as the establishment of general rules & principles and Reason as the practical principles.
    Keywords: Reason, Jurisprudence, Applied principles, Islamic Law, Ibn Idris
  • Hussein Saberi, H. Haqiqatpour Page 151
    Given to the age of communication and the need for jurisprudence to answer the issues of community, exploring the rights of journalists is very important. Looking at the present Islamic Republic of Iran press law, this paper considers and analyzes jurisprudentially the journalists’ rights such as freedom of information, safety and criminal immunity. It has been proved in this paper that for the realization of Islamic information, these cases are the minimum requirements and there is much distance to achieve the religious media.
    Keywords: Rights of journalists, Safety, Juridical impunity, Media law
  • Seyyed Mahdi Ahmadi Nik Page 171
    Every science, including the civil and penal jurisprudence, will be dynamic when it provides justified responses to the new approaches and their related questions. Some of the new approaches in the discussions of civil and criminal jurisprudence are the necessity of being along line with and paying attention to the conditions and the current and prevailing culture. Some believe that the nature of religion is moral and beliefs that are the inherent of the religion and eternal, but Islamic commandments, both civil and criminal, are not essential and allocated to the custom of the prophet period and is dedicated to the past. Hence, given to the current situation, the change in them, as customary law, is necessary. The writer has tried to separate between religious commandments and common law and in religious commandment itself between the provisions stipulated in the Koran and definite tradition of the innocents (pub) and jurists legal decisions and in a descriptive-analytic way I try to prove continuity and stability of the stipulated juridical orders, and not legal Decisions and common law, on the base of the Quran and tradition.
    Keywords: Civil jurisprudence, Current custom, Common law, Stipulated orders