فهرست مطالب

توسعه تکنولوژی صنعتی - پیاپی 17 (بهار 1390)

مجله توسعه تکنولوژی صنعتی
پیاپی 17 (بهار 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/01/22
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید محمد باقری زاده صفحات 5-14
    درک مفهوم و کاربرد علم و فناوری در موفقیت جوامع نقش بنیادین دارد. اهمیت فزاینده علم و فناوری به عنوان زیربنای توسعه در همه ابعاد -توسعه پایدار- جایگاه ویژه ای به مباحث و زمینه های کلی معطوف به آن، نظیر: فلسفه علم و فناوری، آینده پژوهی و مدیریت علم و فناوری بخشیده است. بازیگران تاثیرگذار میدان رقابت جهانی افزون بر رویارویی با چالش ها و ناگزیر از رعایت قواعد جهانی، تلاش دارند تا با چیره شدن بر آنها از هر فرصتی برای خود مزیت رقابتی خلق کنند و جایگاه خود را بهبود بخشند. سیاستگذاری علم و فناوری رهنمود و ابزاری جهت نظارت بر تحقق هدف های علم و فناوری است تا بتواند از این راه جامعه و سازمان-های ما را برای دستیابی به مزیت رقابتی در موقعیت رقابتی قرار داده و سرانجام قدرت ثروت آفرینی و توسعه همه جانبه را فراهم سازد. اصولا بدون سیاستگذاری در علم و فناوری، توسعه دشوار و شاید ناممکن است و حتی ممکن است رویکردی به بیراهه و ویرانگر باشد. این نوشته سعی دارد تا ارتباط الزام آور، منطقی و بنیادین سیاستگذاری در علم و فناوری را در سطح ملی، در جهت راهبردهای ملی توسعه و در سطح سازمان همراه با الزامات، ضرورت ها و رویکردها برای پویایی و بالندگی در جهت ثروت آفرینی و توسعه تبیین نماید.
    کلیدواژگان: سیاستگذاری علم و فناوری، مزیت رقابتی، ثروت آفرینی، توسعه پایدار
  • رضا بندریان، مهدی بندریان صفحات 15-24
    با توجه به روند سریع گسترش سازمان های پژوهش و فناوری در کشور و الزامات سند چشم انداز 20 ساله در خصوص هدف گذاری در مورد کسب موقعیت اول در عرصه علم و فناوری در منطقه برای ایران اسلامی، این تحقیق تلاش نموده است با استفاده از رویکرد راهبردی به تحلیل کیفی و ارزیابی وضعیت سازمان های پژوهش و فناوری بپردازد.
    مبانی نظری مورد استفاده برای تحلیل برگرفته از رویکردهای مدیریت راهبردی و شامل ارزش از دیدگاه مشتریان، پیشرانه های ارزش، دارایی های کلیدی، فرایندهای کلیدی و توانمندی های راهبردی می باشد. پس از ارائه نتایج تحلیلی بررسی سازمان های پژوهش و فناوری کشور در انتها به ارائه ی پیشنهادها و رهنمودهایی برای بهبود وضعیت و ارتقای سطح عملکرد سازمان های پژوهش و فناوری پرداخته می شود.
    کلیدواژگان: تجزیه و تحلیل راهبردی، سازمان های پژوهش و فناوری، مدیریت پژوهش و فناوری
  • سعید شجاعی، علی بی تعب، سید سعید منجم زاده صفحات 25-40
    ارزیابی توان نوآوری در سطح ملی مقدمه سیاستگذاری در این حوزه است. به همین دلیل تاکنون مطالعات گسترده ای در این حوزه انجام گرفته و مدل های مختلفی نیز برای آن ارائه شده است. مقاله حاضر تلاش دارد تا با مروری بر مدل های ارائه شده در دنیا و همچنین اقدامات صورت گرفته در داخل کشور، اقدام به ارائه مدلی بومی برای ارزیابی توان نوآوری ج.ا. ایران نماید. بر این اساس، ابتدا تعدادی از مدل های ارائه شده - با تاکید بر مدل های ارائه شده برای کشورهای در حال توسعه- مورد بررسی قرار گرفته است. مقایسه بین مدل ها نشان می دهدکه برخی از آنها تمام مولفه های تاثیرگذار در نوآوری را برای ارزیابی مورد بررسی قرار نداده اند؛ بنابراین مدل آنها نمی تواند به صورت نظام مند مولفه های تاثیرگذار نوآوری در سطح ملی را مورد ارزیابی قرار دهد. از این رو، مقاله حاضر با مروری بر رویکردهای مختلف، جمع بندی نقاط ضعف و قوت آنها و همچنین در نظر گرفتن ملاحظات بومی کشور-که نشات گرفته از ویژگی های اقتصادی، سیاسی واجتماعی ج.ا.ایران است- چارچوب مفهومی نظام مندی برای ارزیابی توان نوآوری ارائه داده است. از آنجا که سعی بر ارائه مدلی نظام مند بوده است، مولفه های نوآوری به صورت کلی در چهار دسته مولفه های ورودی، مولفه های خروجی، مولفه های فرایندی و مولفه های محیطی مورد ارزیابی قرار گرفته اند. در ارائه چارچوب پیشنهادی سعی شده است تصویر روشنی از نقاط ضعف و قوت نظام نوآوری برای سیاستگذار ایجاد شود.
    کلیدواژگان: ارزیابی نوآوری در سطح ملی، ارزیابی علم و فناوری، نظام ملی نوآوری، شاخص های بومی علم و فناوری
  • فریده پورسلیمانیان صفحات 41-52
    در این نوشتار ضرورت تدوین نظام های کارآمد مستندسازی و رعایت حقوق مالکیت فکری به ویژه در هنگام طراحی و استقرار نظام ملی نوآوری و سیستم ملی دانش تبیین می گردد و اثرات آنها در هنگام بهرهگیری از برخی الگوهای موفق و ابزارهای نوین مدیریتی (مانند مدیریت دانش، نوآوری نظام یافته، نظام پذیرش و بررسی پیشنهادها و...) نشان داده می شود. سپس با در نظر گرفتن عواملی مانند وضعیت کنونی آنها در ایران و جهان، میزان تعاملات آنها با یکدیگر و سایر در عمل راهکارهایی مانند ضرورت همگامی متولیان ملی برای تدوین و اجرای سیاست های کلان علم و فناوری همزمان با دانش بنیان کردن و تحول نظام های اداری جهت پایدارسازی خلاقیت و نوآوری در کشور پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: مستندسازی، مالکیت فکری، فناوری، مدیریت دانش، سیستم نوآوری
  • محمدرضا معمار جعفری صفحات 53-68
    در حالی که استفاده از شبیه سازی های رایانه ای در علوم مهندسی در حدود نیم قرن پیش شروع شده است، تنها در دهه گذشته نظریه و فناوری شبیه سازی اثر عظیمی روی رشته های مهندسی گذاشته است. در این مقاله – که به دلیل طولانی بودن مباحث، در دو قسمت جداگانه تدوین شد- تاثیر بالقوه پیشرفت های علوم مهندسی مبتنی بر شبیه سازی روی علم و فناوری را بررسی کرده و چالش ها و موانع برای پیشرفت های بعدی را مورد شناسایی قرار داده ایم. در قسمت اول، اهمیت علوم مهندسی مبتنی بر شبیه سازی به عنوان یک پیشنیاز برای علوم و مهندسی فردا را مورد بررسی قرار داده، برخی از کاربردهای قابل ملاحظه آن را که منافع و امتیازات بزرگی را به جامعه ارایه می دهد توصیف و پیشنهاداتی را عنوان نمودیم. در این قسمت (پایانی) از مقاله، مباحثی مانند بزرگ ترین موانع، چالش ها و فرصت ها در علوم مهندسی مبتنی بر شبیه سازی، شامل: «چالش مدل سازی و شبیه سازی چندمقیاسی، روش های تعیین عدم اطمینان، معتبرسازی و صحه گذاری مدل، سیستم های شبیه سازی پویا، حسگرها، معیارها و شبیه سازی های همگن، چشم اندازهای جدید در نرم افزار شبیه سازی، ضرورت داده- بزرگ در شبیه سازی و نقش تجسم در علوم مهندسی مبتنی بر شبیه سازی و همچنین الگوریتم های نسل بعدی و عملکرد محاسباتی» و بالاخره، اثر علوم مهندسی- مبتنی بر- شبیه سازی روی سیستم آموزشی مهندسین، دانشمندان و متخصصین فردا مورد بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: شبیه سازی کامپیوتری، علوم مهندسی مبتنی بر شبیه سازی، توسعه فناوری، منطق های ریاضی و محاسباتی، عدم اطمینان
  • مریم طاهری، اشرف نقی مهر طبایی صفحات 69-80
    از مهیج ترین و جدال برانگیزترین پدیده های اخیر مدیریتی، پدیده ای با نام مهندسی مجدد فرایند های کسب و کار می باشد که با کلماتی چون «طراحی دوباره»، «نوآوری فرایندها»، «مدیریت تغییر»، «ساختاردهی مجدد» و «توسعه سیستم های اطلاعاتی» معرفی می گردد. بررسی ها نشان می دهد که شمار پژوهش ها این مهم در چند دهه اخیر رشد قابل توجهی داشته؛ اما پژوهش های پیمایشی در این زمینه درصد کمی (تنها 3%) را به خود اختصاص داده است که از این میان در حدود نیمی از آن ها بر اجرا و یا فناوری اطلاعات تمرکز دارند، تعداد کمی به مطالعه منابع انسانی یا اهداف استراتژی مهندسی مجدد پرداخته اند و در زمینه الگوبرداری مهندسی مجدد، تحقیق پیمایشی صورت نگرفته است.
    خلاء ناشی از پژوهش های پیمایشی مهندسی مجدد در حوزه ارزیابی عملکرد از یک طرف و از طرف دیگر شناسایی این مهم به عنوان، عمده ترین تسهیل کننده در مهندسی مجدد فرایند های کسب و کار، لزوم تمرکز بر این حوزه از ادبیات را پر رنگ تر می سازد.
    به گونه ای که این تحقیق با تمرکز بر فاکتور انسانی به عنوان مهم ترین و زیربنایی ترین گام از گام های مهندسی مجدد، تلاش دارد تا معیارهایی را برای ارزیابی عملکرد آن در ایجاد کتابخانه دیجیتالی ارائه دهد.
    برای این منظور این تحقیق اساس کار خود را بر نتایج پیمایش میان متخصصان برجسته در زمینه مهندسی مجدد و کتابخانه دیجیتالی قرار داده است.
    این پژوهش در چهار حوزه شامل • عملکرد و استفاده کاربران و کارکنان کتابخانه دیجیتالی موسسه فناوری اطلاعات ایران• کاربری نرم افزار کتابخانه دیجیتالی• طراحی نرم افزار کتابخانه دیجیتالی• شبکه های ارتباطی کتابخانه دیجیتالیتعریف گردیده که این حوزه ها در حقیقت حوزه های فعالیت مهندسی مجدد در ایجاد کتابخانه دیجیتالی می باشند.
    این معیارها برای فهم هرچه بهتر مهندسی مجدد در کتابخانه دیجیتالی و ارائه الگوی ارزیابی که در انتهای این مقاله آمده حائز اهمیت می باشند که بر اساس نرم افزار کتابخانه دیجیتال موسسه فناوری اطلاعات ایران مورد بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: کلید واژه ها کتابخانه دیجیتال مرکز تحقیقات، مهندسی مجدد، فناوری اطلاعات، عملکرد و استفاده کتابخانه دیجیتالی، کاربرد نرم افزار، طراحی نرم افزار و شبکه های ارتباطی
  • امید بشردوست، محمدرضا شجاعی، محسن منصوری صفحات 81-92
    صنعت لبنی یکی از مهمترین بازارهایی است که رشد و پیشرفت فناوری ماشین آلات، بهره مندی از تجربیات افراد متخصص، توسعه رشته های صنایع غذایی و نیز پیشرفت های علمی موجود در این زمینه، محیطی بسیار پر رقابت ایجاد نموده است؛ به طوری که هر شرکت برای ورود به بازار لبنی و حفظ بقای خود لازم است از یک سلسله شاخص هایی همچون توان مالی، بخش R&D قوی، پیگیر و پیشرو، بازاریابی علمی و تخصصی، مدیریت توزیع و فروش سامانمند و علمی، پرسنل متعهد، با تجربه و تحصیل کرده با روند ارتقای شغلی مشخص و امنیت شغلی برخوردار باشد تا بتواند به راحتی خود را با تغییرات محیطی تطبیق دهد. مقاله حاضر با مطالعه موردی شرکت لبنی کاله به عنوان یکی از شرکت های فعال در عرصه صنایع لبنی و استفاده از روش پیمایش، مطالعات میدانی و تعیین نقاط قوت، ضعف، فرصت ها و تهدیدها به شیوه SWOT به ارائه راهبردهای مناسب آن سازمان به عنوان نمونه ای از صنعت لبنی، در کشور پرداخته شده است. در گام بعد، راهبردهای ارائه شده با استفاده از روش ماتریس کمی برنامه ریزی راهبردی (QSPM) اولویت بندی شده است. بر اساس نتایج بدست آمده وضعیت شرکت لبنی کاله در حالت رقابتی (تنوع محصولی) قرار دارد و تدوین و اجرای راهبردهای مناسب در جهت تقویت و حمایت از فرایندهای داخلی لازم و ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: مدیریت راهبردی، راهبردهای پورتر، مدل QSPM
|
  • Pages 5-14
    Understanding and application of science and technology play a vital role in societies success. Incremental importance of science and technology as the base of development in all dimensions – lasting development- has paid special status to the general understanding contexts and discussions such as science and technology philosophy، futurism، and management of science and technology. Besides facing challenges and respecting global rules، effective players of the world competition scene try to improve their status through defeating all those hardships and turn every opportunity to competitive advantages. Science and technology policy making is a guide and supervisory tool to assure accomplishment of science and technology targets، and through such achievements it would enable the society and our organizations to access competitive advantages، and finally would provide the power of wealth creation and overall development. Without science and technology policy making، development would be a difficult task and even might be devastating. This paper intends to express the essential، logical and fundamental relationship of science and technology policy making at national level. Also such policy making is applied to national development strategies، necessities، and approaches to dynamism and progressive toward creation of wealth.
    Keywords: Science, technology policy making, Competitive advantages, Creation of wealth, Lasting development
  • Reza Bandarian, Mehdi Bandarian Pages 15-24
    Respect to the rapid expansion of Research and Technology Organizations in Iran and the requirements of Iran vision 1404 which is targeting the first position in the field of science and technology in local area for Iran، This research attempt to carryout qualitative analysis and evaluation of status of Research and Technology Organizations of Iran by using strategic approach. Theoretical framework for analyze is acquired from strategic management approaches and included value from customer point of view، value drivers، key assets، key processes، and strategic capabilities. After presenting the analytical results of status of Research and Technology Organizations of Iran، at the end some implications and suggestions for improving status and enhancing performance of Research And Technology Organizations will be discussed.
    Keywords: Strategic Analysis, Research, Technology Organizations, Research, Technology Management
  • Pages 25-40
    Innovation power evaluation in national level is an introduction to policy making in this domain. For this reason، far-reaching studies have been done، and different models are presented up to now. By reviewing the presented models in the world and also the steps taken in the country، this article tries to present an indigenous model for evaluating innovation power of I. R. of Iran. On this base، a few of these models –with emphasizing on the presented ones for under developed countries- are studied first. The comparison among the models shows that all of the effective components in innovation for evaluating are not studied in some of the models; therefore، they can’t evaluate systematically the effective components of innovation in national level. Hence، this article has presented a systematic conceptual framework for evaluating the innovation power by reviewing different approaches، summing up their weak and strong points and also taking into account the considerations on the indigenization of the country arising from economic، political and social characteristics of I. R. of Iran. Since it has been tried to present a systematic model، the innovation components have been evaluated in four groups of input، output، process، and environment components. In our suggested framework، it is tried to establish a clear picture of the weak and strong points of innovation system for policy makers.
    Keywords: innovation evaluation in national level, science, technology evaluation, innovation national system, indigenous indices of science, technology
  • Pages 41-52
    In this article the importance of documentation and intellectual property rights will be stated especially when we need to establish national innovation or knowledge management systems. The effects of them will also be showed when we use new management models (as knowledge management، Triz، suggestions system and etc.). Then the situation of them in Iran and world، or the amount of interaction between them or other effective parameters will be studied. As the result، some suggestions (as the importance of cooperation between the trustees of «developing and implementing science & technology macro policies» and «changing & making knowledge _based administrative systems») will be offered for ensuring and sustaining creativity & innovation in the country.
    Keywords: Documentation, Intellectual Property Rights, Technology, Knowledge Management, National Innovation System
  • Mohammad Reza Memar Jafari Pages 53-68
    Whereas the use of computer simulations in engineering science began over half a century ago، only in the past decade have simulation theory and technology made a dramatic impact across the engineering fields. In this article، we studied the potential impact of advances in Simulation-Based Engineering Science، or SBES، on Science and technology، and Identified major challenges and obstacles for the further advances. In part one، (Due to the large numbers of issues، the article was written in two parts)، we considered the significance of SBES as a base for tomorrow’s Science and Engineering، decribed some of the remarkable applications that brings big benefits to society، and made some suggestions. In this part، we surveyed subjects such as challenges، barriers، and opportunities in SBES Research، including 1) The Challenge of Multiscale Modeling and Simulation، 2) Verification، Validation، and Uncertainty Quantification، 3) Dynamic Simulation Systems، Sensors، Measurements، and Heterogeneous Simulations، 4) New Vistas in Simulation Software، 5) The Emergence of Big Data in Simulation and the Role of Visualization in SBES، 6) Next-Generation Algorithms and Computational Performance، and 7) The impact of SBES Education for Tomorrow’s Engineers and Scientists.
    Keywords: Computer Simulation, Simulation, Based Engineering Science, Technology Development, Mathematical, Computational Logics, Uncertainty
  • Maryam Maryam Taheri, Ashraf Ashraf Naghimehrtabai Pages 69-80
    The recent phenomena of the most exciting and controversial battle management، business process re-engineering is known as a phenomenon that words such as «Re-Design»، «Innovation Processes»، «change management» «Restructuring» and «Information Systems Development» is introduced Studies show that a number of important research in recent decades has grown significantly; But research in the field of quantitative survey (only 3%) is allocated among the nearly half of them Run and focus on information technology، human resources or a small number of studies have re-engineering strategy and reengineering field modeling، survey research has been done Vacuum measurement of reengineering research in the area of ​​performance evaluation on the one hand and the other hand to identify this as the most facilitating the re-engineering of business processes، the need to focus on the field of literature makes full Rngtr Therefore، this study focuses on the human factor as the most important foundational step of reengineering steps، trying to establish performance criteria for digital libraries For the purposes of this study، based on survey results among the leading professionals in the field of digital libraries has been re-engineered. This study consists of four areas • Function and use of digital library users and staff of the Institute of Information Technology • use digital library software • networking • software design digital libraries digital library The fact that these areas are defined as areas of engineering activity in the development of digital libraries are. Re-engineering for better understanding of the criteria and provide a model for evaluating digital libraries at the end of this article The importance of this paper are based on Information Technology Institute of Digital Library Software has been studied.
    Keywords: digital library research, engineering, information technology, performance, use of digital libraries, application software, software design, communication networks
  • Omid Bashardoost Pages 81-92
    Dairy industry is one of the most important markets in which progress and improvement in machinery technology، also benefiting from experts’ experiences، development in nutritional industries majors، and scientific progresses available in this matter have created a very competitive environment. As a result، each of the companies for entry into the dairy market as well as self survival protection needs to enjoy a series of indicators such as: financial ability، a mighty، assiduous، and pioneer R&D sector، scientific and expert marketing، scientific and systematic distribution and sale management، educated، experienced، and undertaking staff، a definite occupational improvement procedure، and also occupational security in order to adapt itself to the environmental changes easily. This paper through a case study of Kalleh dairy firm as one of the active companies in dairy industries، using survey methods، place studies as well as determination of Strengths، Weaknesses، Opportunities and Threats based on SWOT method has presented apt strategies for the aforementioned organization as an example of dairy industry in the country. Then the presented strategies are prioritized through the method of Quantitative Strategic Planning Matrix (QSPM). On the basis of obtained results، Kalleh dairy firm is situated in a competitive condition (variety of product)، so it is necessary to codify and execute apt strategies to reinforce and support internal processes
    Keywords: strategic management, porter strategies, SWOT model, QSPM model