فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش های فقه و حقوق اسلامی
سال هشتم شماره 3 (پیاپی 29، پاییز 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/11/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علی اکبر ایزدی فرد، مریم مهاجرانی صفحه 11
    مساله فرزندان طبیعی و اهلیت حقوقی مربوط بدانها همواره امری مورد مناقشه در بسیاری از نظام های حقوقی بوده است. برخی از نظام ها مانند نظام حقوقی فرانسه، در پی یکسان سازی حقوق میان اطفال مشروع و نامشروع می باشند، در حالی که در کشورهای اسلامی به خصوص ایران، اصل طهارت نسب در تدوین قوانین مرتبط با کودکان موضوعیت دارد. در مقاله حاضر به تبیین استدلال موافقان و مخالفان یکسان سازی حقوق اطفال طبیعی خواهیم پرداخت؛ مبنی بر این که استدلال موافقان همسان نگری حقوق اطفال اعم از مشروع یا غیرمشروع با تاکید بر اصل شخصی بودن مجازات ها، بر این هست که درنظرگرفتن برخی محرومیت ها برای اطفال طبیعی در حالی که خود هیچ نقشی در آن نداشته اند، امری خلاف عدالت بوده و نباید کسی را به خاطر اشتباه دیگران مجازات نمود. در مقابل مخالفان این امر بیان می دارند که نه تنها لغو محرومیت های قانونی اینگونه اطفال به ضررخانواده هاست، بلکه این امر موجب سست شدن بنیان خانواده و کم رنگ شدن علقه ی خویشاوندی و در واقع آسیب رساندن به کودکانی است که از این طریق به وجود می آیند. از این رو قانونگذار اسلام با آگاهی از پیامدهای سوء نادیده گرفتن ضمانت اجرای نسل از طریق روابط نامشروع و خارج از چارچوب خانواده در صدد حفظ سلامت نسل و پاکی افراد جامعه است. زیرا در دین اسلام طهارت نسب یکی از مقاصد و غایاتی است که بسیاری از احکام به منظور حراست و پاسداری از آن صادر شده است.
    کلیدواژگان: نامشروع، حقوق ایران، قانون فرانسه، چالش ها
  • فرج بهزاد، محرم ایرانی اصل صفحه 39
    در بحث بیع وقف، اصل و قاعده کلی برعدم جواز فروش است. درخروج از این قاعده کلی بین فقها اختلاف نظر وجود دارد. اما اکثر فقهاء و حتی حقوقدانان و قانون مدنی ایران در موارد مشخصی قائل به جواز فروش وقف هستند. در موارد جواز فروش وقف در پاسخ به این سوال اساسی که آیا وقف، به مجرد عروض جواز فروش، باطل می شود؟ یا اینکه وقف تا زمان بیع به وقفیت باقی می ماند و با تحقق بیع خارجی باطل می شود؟ عمدتا سه نظریه مطرح می شود: نظریه اول قائل به بطلان وقف به مجرد عروض مواردجواز فروش می باشد. نظریه دوم، قائل به بطلان وقف با تحقق بیع خارجی می باشد و نظریه سوم، با بیان 8 مورد به عنوان موارد جواز فروش وقف قائل به تفصیل شده و در برخی موارد وقف را به مجرد عروض جواز فروش، باطل دانسته و در برخی موارد با تحقق بیع خارجی قائل به بطلان وقف شده است.
    کلیدواژگان: بیع وقف، بطلان وقف، موارد جواز فروش
  • محسن صفری، رضا زهروی صفحه 53
    در عرصه سیاست جنایی نوین جرم زدایی و کیفرزدایی به گونه ای اجتناب ناپذیر مطرح گردیده، با توجه به تورم جمعیت کیفری بسیار حائز اهمیت شده و ابعاد مختلف خود را جهت بررسی های دقیق و پژوهش های مقارنه ای عرضه می دارد. بر این پایه نویسندگان در این مقاله کوشیده اند ضمن مطالعه مقارنه ای برخی مصادیق کیفرزدایی در اندیشه فیض کاشانی و تطبیق با قانون موضوعه زوایایی از آن را در دو گستره ثبوتی و اثباتی ترسیم نمایند؛ به گونه ای که در پایان علاوه بر اشاره به نظر مخالف ادعای کیفرزدایی در خصوص اندیشه این فقیه امامیه، اساسا روش ارایه چنین ادعاهایی نیز نقد و تحلیل گردد.
    کلیدواژگان: کیفرزدایی، سیاست جنایی، جرم شناسی، فیض کاشانی، حقوق کیفری اسلامی، جرم زدایی، تورم جمعیت کیفری
  • محمد عالم زاده صفحه 67
    در موردی که موصی وصیتی مازاد بر ثلث ترکه می نماید، بنا به قول مشهور فقهای امامیه اجازه ورثه در زمان حیات موصی غیرقابل رجوع است، لیکن قول مخالفی نیز وجود دارد که اجازه ورثه را به لحاظ اینکه ورثه در زمان حیات موصی مالکیتی نسبت به اموال ندارند، قابل رجوع می داند. ماده ی 843 قانون مدنی ایران نیز مقرر می دارد: «وصیت به زیاده بر ثلث ترکه نافذ نیست مگر به اجازه وراث...» در تفسیر ماده ی مذکور عده ای از حقوقدانان معتقدند اجازه ورثه در زمان حیات موصی قابل رجوع است، لیکن برخی دیگر از حقوقدانان اجازه ورثه را بعد از فوت موصی قابل رجوع نمی دانند لیکن قبل از فوت آن را قابل رجوع می دانند. به نظر می رسد با توجه به اطلاق ماده ی 843 قانون مدنی و قول مشهور فقهای امامیه و دلایل حقوقی و اخلاقی مندرج در این تحقیق اجازه ورثه در زمان حیات موصی، آنها را متعهد نموده و قابلیت رجوع ندارد. در مورد نفوذ اجازه ورثه بعد از فوت موصی اختلافی وجود ندارد.
    کلیدواژگان: وصیت، مازاد بر ثلث، تنفیذ، اجازه، رجوع
  • فائزه عظیم زاده اردبیلی، اکرم محمدی آرانی صفحه 79
    گستردگی، تنوع و پیچیدگی روابط اجتماعی، کلیت و مجردبودن قوانین، ضرورت فصل خصومت و عواملی همانند آن، می تواند توجیه گر ضرورت مبادرت به تفسیر قانون باشد. یکی از منابع مهمی که در زمینه تفسیر قوانین باید مورد توجه قرار گیرد، عرف است.
    حقوق خانواده بیش از سایر رشته های حقوق، تحت تاثیر عرف و روابط اجتماعی قرار دارد. مراجعه به قانون مدنی به وضوح این مطلب را ثابت می کند. اما باید توجه داشت که هر عرفی معتبر نیست و عرف باید شروط معتبر شرعی و قانونی را داشته باشد تا قابلیت استناد را دارا باشد.
    در این مقاله برآنیم به بررسی نقش عرف در تفسیر برخی از حقوق و روابط غیرمالی زوجین، مانند حسن معاشرت، تشخیص مصالح خانواده، شروط ضمن عقد بپردازیم.
    کلیدواژگان: عرف، تفسیر قانون، حسن معاشرت، عسر و حرج، شروط ضمن، عقد، مصلحت
  • سکینه کرمی صفحه 97
    پس از تصویب قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی وانقلاب درامور مدنی که تبصره 2 ماده 515 آن خسارت ناشی از عدم النفع را غیرقابل مطالبه اعلام نمود در پرتو تفسیرهای مختلفی که از این مقرره به عمل آمد، موضع حقوق ایران در مورد ضمان آور بودن تفویت منافع دچار ابهام گردیده است که با توجه به اهمیت حقوقی تعیین دامنه خسارات قابل جبران در حوزه مسوولیت قهری و قراردادی، تحقیق بیشتر در خصوص مبانی و مدلول مقرره مذکور ضروری می نماید. جهت ارائه تفسیری صحیح از مقرره مذکور باید خاستگاه فقهی آن و سایر مقررات مرتبط با موضوع مسوولیت ناشی از تفویت منافع را مدنظر قرار داد که موضع فقه امامیه در خصوص ضمان منافع و مدلول سایر مقررات مربوطه مقتضی این دیدگاه است که از مقرره صدرالذکر صرفا ممنوعیت مطالبه عدم النفع در حوزه مسوولیت قراردادی و علاوه بر آن حداکثر ضمان آورنبودن اتلاف منافع غیرمحقق قابل استنباط است و قانونگذار در صدد منع کلی قابلیت جبران خسارات ناشی از فوت منفعت، نبوده است.
    کلیدواژگان: عدم النفع، تفویت منافع، منافع ممکن الحصول، منفعت محقق، منفعت محتمل
  • رسول مظاهری کوهانستانی، مریم میراحمدی صفحه 115
    با توجه به تحول علم اصول و فراز و نشیب های فراوانی که در درازنای تاریخی خود داشته، عقل به عنوان اصلی ترین مساله ی اصولی، دچار چالش های فراوان شده است. از دیر زمانی این مساله مارا در اندیشه داشته است که در فرآیند راه یافتن به گزاره های فقهی، عقل را چه جایگاهی است؟ این خود مساله ای است کهن که از نخستین سده های پیدایش دانش کلام و اصول و فقه عرصه ای برای رویارویی اندیشه ها بوده و خود زمینه ی پیدایی مکتب ها و مذهب ها را نیز فراهم ساخته است. برخاستن مکتب هایی چون اهل رای و اهل حدیث بدین سرچشمه باز می گردد و این دو مکتب بیش از هر چیز بر سر گستره ی عمل عقل در برخورد با متون دینی با یکدیگر اختلاف داشته اند. به هر روی، تقابل دو رویکرد متفاوت در این عرصه ی مهم در دانش هایی چون تفسیر، کلام، فقه و اصول جلوه می کند. از این رو، از دیرین ترین دستاوردهای نوشتاری اصولیان تا امروزی ترین کتاب-ها، نشانه هایی از این نزاع را می توان مشاهده کرد. در تبیین جایگاه عقل، کسانی که شان و منزلتی برای عقل باور دارند در سه رویکرد کلان زیر می گنجد: 1. عقل میزان شریعت باشد. 2. عقل کلید شریعت باشد. 3. عقل چراغ شریعت باشد. در این مقاله، تلاش کرده ایم تا این رویکردها را با نگاهی تاریخی به عنوان بررسی عقل در دوران اخباریگری مورد واشکافی قراردهیم.
    کلیدواژگان: عقل، نقش عقل، اخباریگری، اصول فقه
  • محسن واثقی صفحه 135
    مساله شرط و مباحث مرتبط به آن از جمله مسائلی است که در فقه امامیه و فقه عامه از اهمیت بالایی برخوردار است و به تبع آن در حقوق مدنی جایگاه خاصی دارد. شرط به اعتبار زمان اشتراط در عقد به شرط ابتدایی، شرط الحاقی، شرط بنایی و شرط ضمن عقد تقسیم می شود. شرط بنایی، شرط قبل از عقد است که مورد موافقت قرار گرفته و عقد بر مبنای آن واقع می شود. در بین فقهاء در مورد صحت یا بطلان شرط بنایی اتفاق نظر وجود ندارد مشهور فقهای متقدم امامیه و عامه معتقدند که شرط باید در ضمن عقد و مقترن با آن باشد تا لازم الوفاء باشد و به همین خاطر شرط بنایی را باطل می دانند، عده ای از فقهاء قول به صحت شرط بنایی و عده ای قول به تفصیل شرط بنایی داده اند، اما فقهای متاخر معتقدند شرط بنایی نافذ است. در حقوق ایران حقوقدانان معتقدند شرط بنایی نافذ است و بر خلاف رویه جاری قانونگذار از نظر اقلیت فقهاء پیروی کرده و در مواد 1113 و 1128 قانون مدنی، شرط بنایی را معتبر و لازم الاجرا دانسته است و به کمک مواد 410 و 413 و 354 قانون مدنی قابل توجیه می باشد.
    کلیدواژگان: شرط، شرط بنایی، حقوق اسلام، حقوق ایران
|
  • Ali Akbar Izadifard, Maryam Mohajerani Page 11
    The natural children and the legal capacity related to them has been always a matter of controversy in many legal systems. In some legal systems such as France, homogenizing the rights of legitimate and illegitimate children is sought, while in Islamic countries, particularly in Iran, the purity of parentage is the matter in legislation relating to children. This article explains the arguments for and against the homogenizing rights of illegitimate children; stating that advocates argue for homogenizing of children's rights, whether legitimate or illegitimate, with an emphasis on the principle of individualization of punishment; They believe that considering some deprivation for natural children, while they normally have no role in the matter is contrary to justice and anyone should not be punished for the mistakes of others. In contrast, opponents state that the abolition of the statutory deprivation for these children is not only to the detriment of families, but it would weaken the foundation of them and cause in diminution of relative interests and also in damaging the children, who come into the existence through this way. Hence, with an awareness of the adverse consequences of failure to guarantee the generation of illegal relationships outside of the families, the Islamic legislator seeks to protect the health of generations and purity of people in the community. Because, in the Islamic religion, purity of parentage is one of the main intentions, so that many of the provisions have been issued in order to protect and preserve it.
    Keywords: Illegitimate, Iranian law, French law, Challenges
  • Faraj Behzad, Moharam Irani Asl Page 39
    In discussion of selling endowment, the general principle is lack of selling endowment. There is disagreement between jurists in getting out of this general rule, but most jurists and even lawyers and civil law of Iran believe in selling endowment in certain cases. In case of selling endowment in answering to this basic question that if endowment is being invalid in selling or endowment remains in endowment case until the time of selling endowment and is been invalid by external selling. There are three theories: the first theory believes in being invalid of endowment by selling. The second theory believes in being invalid of endowment by external selling and third theory by expressing 8 cases as the cases of selling licenses believe in extending and in some cases believe in being invalid of endowment by selling and in some cases believe in being invalid by external selling.
    Keywords: Selling endowment, Invalidity of endowment, Cases of selling license
  • Mohsen Safari, Reza Zahravi Page 53
    In the modern criminal, decriminalization is an issue that have been inevitably raised because of criminal population inflation. In the present article, the authors tried to explain this issue. In the last part of this article, the view point of Fiqh Imamiyeh has been studied and analyzed too.
    Keywords: Decriminalization, Criminal law, Feyz Kashani, Islamic criminal law, Criminal population inflation
  • Mohammad Alemzadeh Page 67
    In case in which the testator dispose of more than one - third of the estate, with respect of majority of Imamiyeh jurisprudence view, the heir's permission is non ¬returnable but it has been said that the heir's permission is returnable on the ground, that, they have not any possession on the testator's properties during his living time. Article 843 of Iran's Civil Code provided that: the testamentary disposition of more than one-third of the estate is not valid, except with the permission of the heirs; and if some of the heirs agree, the disposition applies only to the share of those heirs. In the interpretation of mentioned article some of lawyers believe that with respect of generality of this article, the heir permission at the testator living time is non¬returnable; but some of the other lawyers have said that heir's permission is returnable until testator death time and after death it doesnt need new permission and it isnt returnable.
    Keywords: Testate, More than one, third of the estate, Permission, Return
  • Faezeh Azimzadeh, Akram Mohammadi Page 79
    The unlimited variety and complexity of social relationship, generality and being abstract law, the necessity of disputing claims and so on are considered as a necessity to interpret the law. One of the important resources that should be considered in interpreting the rules is the custom. Family Law, more than any other areas are affected by custom and social relation. This clearly proves by referring the civil law. But it should be noted that customary law is not always valid and it needs some legal provisions to have potential to referring. In this paper, the role of custom in interpreting some rights and non-financial relationship between couples, such as good companionship with one's wife, recognizing family interests, conditional contract are examined.
    Keywords: Common law (custom), Interpretation of statute, good companionship with one's wife, distress, constriction, marriage conditional contract, consideration of public interest
  • Sekineh Karami Page 97
    After approval of the code of civil procedure in public and revolution courts which note 2 of article 515 of it declared that damage arise from loss of profit is not demandable, in the light of different interpretations introduced about it, position of Iran law about compensability of wasted profits became ambiguous. Because of legal importance of determining scope of compensable damages in context of tort and contract liability more research about grounds and context of that provision is necessary. In order to offering just interpretation from that provision its jurisprudential origin and other statutes related to liability of wasting profits ought to be considered. Position of Imamiyeh jurisprudence about compensability of lost profits and indications of other related provisions dictates this view that from this provision can be followed only impermissibility of demanding loss of profit in context of contractual liability and utmost dining liability for wasting of inconclusive profits and legislator was not about general forbidding compensability of damage arise from loss of profits.
    Keywords: loss of profit, wasting of profits, obtainable profits, incontestable profit, probable profit
  • Rasul Mazaheri Kohanestani, Maryam Mirahmadi Page 115
    Regarding the evolution of Islamic Rational Interpretation (Osûl) through out the history, reason as the principal issue of this science had some serious challenges. One may ask what is the situation of reason in the procedure leading to jurisprudential opinions. This is an ancient question on which from the primary centuries of the genesis of Islamic theology and jurisprudence there were several discussions. Some Islamic sects seek the roots of their differences in the different applications of reason. However, the contrast of two major approaches in this issue may be found in sciences such as interpretation, theology, jurisprudence and Osûl. In the determination of the position of rationality, three following approaches may be detected: 1. reason is the foundation of Shariat.2. reason is the key to Shariat.3. reason is the illustration and light of Shariat. In this essay, we tried to study this approach with a historical perspective on the situation of rationality in the era of traditionalism.
    Keywords: Reason, The role of reason, Traditionalism, Islamic rational interpretation
  • Mohsen Vaseqi Page 135
    The issue of condition and related discussion is one of the problems that has a high importance in Imamiyeh and public jurisprudence and hence it has special place in civil law. The primary condition and supplemental and constructive due to the time of conditioning is divided into condition(concluded antecedent agreement) and stipulation. The constructive condition is the condition before the contract which is agreed upon and the contract is based on it. There is no unanimity between precedent jurisprudents about correctness or void of constructive condition. Well-known jurisprudents believe that condition should be interim contract and coincide with it so that it could be recognized necessitation so it void. Some jurisprudents opinion the correctness of constructive condition and some believe in its void and provided some details but subsequent jurisprudents believe constructive condition is valid. Lawyers in Iran believe that the constructive condition is valid. and legislator follow the effect of minority jurisprudents opposed to the current procedure and in1113 and 1128 of civil code of the constructive condition is considered a valid and binding and with the help of articles 410, 413, 354 civil code is justifiable.
    Keywords: Condition, Constructive condition, Islam Law, Iran Law