فهرست مطالب

فصلنامه رهبری و مدیریت آموزشی
سال ششم شماره 3 (پاییز 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/05/05
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مهناز اسیوند، محمدحسین پور، علی کنگرانی فراهانی صفحات 9-18
    این پژوهش با هدف، بررسی تاثیر آموزش بهبود کیفیت مدیریت بر انگیزه پیشرفت مدیران مدارس آموزش و پرورش اجرا شد. روش تحقیق از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون/ پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه مدیران مدارس متوسطه شهر اهواز در سال تحصیلی(91-1390) بود که با استفاده از نمونه گیری تصادفی مرحله ای تعداد 40 نفر از جامعه مورد نظر که پایین ترین نمره را در آزمون انگیزه پیشرفت کسب کرده بودند در دو گروه آزمایش و گواه انتخاب شدند. از هر دو گروه به وسیله ی پرسشنامه توصیف خودگیزلی، پیش آزمون به عمل آمد. سپس، گروه آزمایش به مدت 12 هفته، هفته ای یک جلسه 45 دقیقه ای در معرض متغیر مستقل (آموزش مولفه های کیفیت مدیریت)، قرار گرفت. سپس از این دوره، از هر دو گروه پس آزمون به عمل آمد. برای تحلیل داده ها از روش تحلیل کواریانس یک متغیری (آنکوا) در سطح معناداری (001p<) استفاده گردید. نتایج تحقیق نشان داد که آموزش بهبود کیفیت مدیریت بر انگیزه پیشرفت مدیران مدارس متوسطه آموزش و پرورش شهر اهواز تاثیر دارد و می تواند انگیزه پیشرفت مدیران را افزایش دهد.
    کلیدواژگان: انگیزه، انگیزش، انگیزه پیشرفت، آموزش بهبود کیفیت مدیریت
  • علی اکبر امین بیدختی، حامد کارگر صفحات 19-37
    هدف از پژوهش حاضر بررسی رابطه بین هوش هیجانی و رضایت شغلی با تعهد سازمانی دبیران دبیرستان بوده است. روش تحقیق، توصیفی از نوع همبستگی بوده و جامعه آماری آن کلیه دبیران دبیرستان های شهر یزد در سال تحصیلی 91-90 که تعداد آن ها برابر با 772 نفر بوده است. حجم نمونه، با استفاده از جدول مورگان 260 نفر برآورد گردید که از طریق روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایانتخاب شدند. ابزارهای جمع آوری اطلاعات شامل سه پرسشنامه استاندارد هوش هیجانی، تعهد سازمانی و رضایت شغلی است که ضرایب پایایی برآورد شده به ترتیب 83/0، 79/0 و 73/0 است. روایی پرسشنامه های مذکور به تایید خبرگان و متخصصان این حوزه رسیده است. برای تحلیل داده ها از ضریب همبستگی پیرسون، تحلیل رگرسیون، تحلیل واریانس یکراهه و آزمون t مستقل استفاده شده است. نتایج پژوهش حاضر نشان داد: بین رضایت شغلی و تعهد سازمانی دبیران رابطه وجود دارد و رضایت شغلی قابلیت پیش بینی متغیر تعهد سازمانی را نیز دارا است. همچنین هوش هیجانی در رابطه این دو متغیر نقش معناداری دارد. علاوه براین، بین دبیران زن و دبیران مرد از لحاظ تعهد سازمانی، رضایت شغلی و هوش هیجانی تفاوت معناداری وجود دارد
    کلیدواژگان: هوش هیجانی، رضایت شغلی، تعهد سازمانی
  • رسول داودی، محبوبه شکرالهی صفحات 39-53
    هدف این پژوهش بررسی میزان رضایت والدین از عملکرد مدارس متوسطه شهر تهران بوده است. با مطالعه مبانی نظری و پیشینه پژوهش، پنج مولفه در خصوص عملکرد مدارس با شاخص های متعدد به دست آمد. روش پژوهش به لحاظ هدف، کاربردی و از لحاظ نحوه جمع آوری داده ها، توصیفی-پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه والدین مدارس متوسطه عادی شهر تهران در سال تحصیلی 89-1388 می باشد که مطابق با آمار ارائه شده از طرف سازمان آموزش و پرورش شهر تهران، تعداد آن ها برابر با 406270 نفر هستند. با استفاده از فرمول حجم نمونه، تعداد 670 نفر ازطریق روش نمونه گیری خوشه ایانتخاب شدند. جمع آوری داده ها از طریق پرسشنامه محقق ساخته صورت گرفت. تحلیل داده ها از طریق آمار توصیفی و استنباطی نشان داد که به طور کلی والدین از عملکرد مدارس متوسطه شهر تهران راضی هستند. رضایت آن ها به ترتیب شامل «عملکرد تحصیلی دانش آموزان»، «شیوه مدیریت مدارس»، «عملکرد کارکنان آموزشی»، «بهبود رفتار دانش آموزان» و «میزان امکانات، وسائل و فضای آموزشی و ورزشی» است. تحلیل های رگرسیونی مربوط به متغیرهای جمعیت شناختی نشان داد که از بین آن ها تنها متغیر درجه مدرسه به عنوان متغیر پیش بینی کننده میزان رضایت والدین از عملکرد مدارس متوسطه بوده است به طوری که مدارس با درجه پایین از رضایت بالا و مدارس با درجه بالا از رضایت پایین تری برخوردار بودند.
    کلیدواژگان: رضایت والدین، مشتری محوری، کیفیت آموزش، عملکرد مدارس، مدارس متوسطه
  • نادر سلیمانی، مریم کرمی صفحات 55-67
    هدف پژوهش حاضر پیش بینی تعهد سازمانی معلمان دوره ابتدایی بر اساس مولفه های امنیت و استرس شغلی آنان بوده است. پژوهش به شیوه توصیفی (همبستگی) انجام شده است. جامعه آماری، کلیه معلمان دوره ابتدایی شهر سمنان در سال تحصیلی 1389- 1388به تعداد 511 نفر بودند. مطابق با جدول مورگان، حجم نمونه 249 نفر برآورد گردید که با بهره گیری از روش نمونه گیری طبقه ای انتخاب شدند. برای سنجش متغیر های تحقیق از سه پرسشنامه 1-امنیت شغلی (محقق ساخته) 2-پرسشنامه استرس شغلی وندردوف (1998) و 3-پرسشنامه تعهد سازمانی آلن و می یر (1975) استفاده شده است. ضریب پایایی پرسشنامه ها (آلفای کرانباخ) به ترتیب 92/0 و 85/0 و 93/0 بوده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از شاخص های میانگین، انحراف استاندارد، ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که تنها دو عامل «نگرش به کار» و «عاطفی بودن محیط مدرسه» پیش بینی کننده های معنی داری برای تعهد سازمانی معلمان به شمار می روند
    کلیدواژگان: تعهد سازمانی، استرس شغلی، امنیت شغلی، معلمان ابتدایی، سمنان
  • اصغر شریفی، فاطمه اسلامیه صفحات 69-83
    پژوهش حاضر به منظور بررسی رابطه بین هوش هیجانی و سبک های مدیریت تعارض مدیران دانشگاه ها انجام شده است. روش تحقیق از نظر شیوه گردآوری اطلاعات توصیفی (همبستگی) و از نظر هدف، کاربردی بوده است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه مدیران گروه های آموزشی دانشگاه های آزاد اسلامی منطقه ده کشور به تعداد 115 نفر بوده است. حجم نمونه مطابق با جدول «مورگان» 92 نفر برآورد گردید که این تعداد به شیوه تصادفی ساده از بین جامعه آماری انتخاب شده است. ابزار گردآوری داده ها، دو پرسشنامه استاندارد مدیریت تعارض «رابینز» (1994) مشتمل بر 30 گویه در طیف هفت درجه ای لیکرت با ضریب آلفای 90/0 و پرسشنامه هوش هیجانی «بارآن» (1997) مشتمل بر 25 گویه در طیف پنج درجه ای لیکرت با ضریب آلفای 91/0 بوده است. داده های گردآوری شده به کمک روش های آمار توصیفی و استنباطی (آزمون ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون) از طریق نرم افزار آماری SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. نتایج بدست آمده نشان داد که بین مولفه های هوش هیجانی و سبک های مدیریت تعارض مدیران گروه های آموزشی دانشگاه های آزاد اسلامی منطقه ده کشور رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. بطوریکه 2/82 درصد تغییرات مدیریت تعارض را می توان از طریق هوش هیجانی تبیین نمود.
    کلیدواژگان: مدیریت تعارض، هوش هیجانی، مدیران آموزشی
  • عبالحسین عباسیان، محمود ابولقاسمی، محمد قهرمانی، محمدحسن پرداختچی صفحات 85-108
    این پژوهش به منظور بررسی الگوی ساختاری اثر سبک رهبری توزیعی بر پیشرفت تحصیلی دانشآموزان با شاخصهای خوش بینی تحصیلی معلم، رضایتشغلی معلم و تعهد سازمانی معلم اجرا شد. به منظور اجرای این پژوهش از مدارس راهنمایی مناطق بیست گانه شهر تهران، نمونه متشکل از 406 معلم پایه سوم راهنمایی انتخاب شد. به منظور گردآوری داده های از 4 پرسشنامه با طیف پنج گانه لیکرت استفاده شد. پیشرفت تحصیلی دانشآموزان بر اساس نمرات آنها در دروس علوم و ریاضی اندازهگیری شد. تحلیل عاملی تاییدی الگوی اندازه گیری متغیر نهفته را تایید کرد. نتایج نشان داد که الگوی مفروض از برازش نسبتا خوبی برخوردار است ولی یکی از مسیرهای مفروض معنادار نمی باشد. با اصلاح الگو و ارائه الگوی نهایی، تمام تاثیرات مستقیم و غیرمستقیم و کل بر آن معنادار بود. به طور کلی این الگو برازش خوبی با داده نشان داد و 11/0 از واریانس پیشرفت تحصیلی را تبیین کرد. نتایج این پژوهش اهمیت توجه به اثر غیرمستقیم به سبک رهبری توزیعی را با توجه به متغیرهای میانجی گر را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: سبک رهبری توزیعی، خوش بینی تحصیلی، رضایت شغلی، تعهد سازمانی، پیشرفت تحصیلی
  • اسماعیل کاظم پور، مسعود عموپور، مریم باباپور واجاری صفحات 109-127
    پژوهش حاضر با هدف مطالعه ی اثربخشی برنامه های مصوب آموزش خلاقیت بر صلاحیت های حرفه ای معلمان دوره ی راهنمایی صورت گرفت. روش پژوهش شبه آزمایشی با طرح آزمون مقدماتی و نهایی با گروه کنترل بود. جامعه ی آماری این پژوهش شامل همه ی معلمان و دانش آموزان دوره ی راهنمایی تحصیلی آموزش و پرورش شهرستان رودسر (133 نفر معلم و 1583 نفر دانش آموز) در سال تحصیلی 91- 1390 بوده است. که 30 نفر از معلمان با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شده و به صورت تصادفی، 15 نفر اعضای گروه آزمایش را تشکیل دادند و به همین تعداد، از طریق همتاسازی (از لحاظ نمره ی حاصل از آزمون خلاقیت، سن، جنس، تحصیلات و سابقه ی تدریس) در گروه کنترل جایگزین شدند. همچنین 210 دانش آموز به روش تصادفی انتخاب شدند. ابزار پژوهش حاضر، پرسشنامه ی محقق ساخته بود که در سه بخش دانش (شامل 13 گویه)، نگرش (شامل 27 گویه) و مهارت تدریس (شامل 35 گویه) تهیه گردید. پس از تایید روایی صوری و محتوایی، پایایی آن با آلفای کرونباخ در سه خرده آزمون دانش، نگرش و مهارت به ترتیب 75/0، 85/0و 82/0 محاسبه شد. یافته های حاصل از اجرای آزمون مانکوا و آزمون t مستقل نشان داد که بین دو گروه از لحاظ هر سه متغیر وابسته تفاوت معناداری وجود دارد. به عبارتی برنامه های مصوب آموزش خلاقیت باعث بهبود دانش، نگرش و مهارت تدریس معلمان شده است. همچنین نتایج نشانگر این بود که اثربخشی برنامه های مصوب آموزش خلاقیت بر صلاحیت های حرفه ای معلمان زن و مرد، تنها در متغیر مهارت تدریس، با هم متفاوت بود و در متغیرهای دانش و نگرش، تفاوتی نداشت.
    کلیدواژگان: صلاحیت های حرفه ای، دانش، نگرش، مهارت، آموزش خلاقیت
  • حسین مهرداد، حسنعلی جعفری، عزت الله قدم پور صفحات 129-148
    تحقیق حاضر با هدف «بررسی سبک های مدیریت تعارض معلمان مدارس راهنمایی استان لرستان در برخورد با دانش آموزان پرخاشگر» انجام گرفته است. در این تحقیق از روش توصیفی از نوع پیمایشی استفاده شده است. تعداد 365 معلم و 385 دانش آموز به عنوان نمونه آماری به روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای انتخاب و در تحقیق مشارکت داده شدند. برای جمع آوری داده های مورد نیاز از دو نوع پرسشنامه محقق ساخته برگرفته از پرسشنامه رابینز برای معلمان و دانش آموزان استفاده شده است. ضریب (پایایی) آلفای کرونباخ پرسشنامه معلمان 83/0 و پرسشنامه دانش آموزان برابر با 79/0 بدست آمد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از میانگین، انحراف استاندارد، آزمون t، آزمون تحلیل واریانس درون موردی و آزمون تعقیبی LSD استفاده شده است. نتایج نشان داد که معلمان در مواجهه با دانش آموزان پرخاشگر از سبک تشریک مساعی بیشترین استفاده را می برند. سبک سازش در جایگاه دوم و سبک های مدارا و اجتناب در جایگاه سوم قرار دارند و سبک تحکم رتبه چهارم را به خود اخصاص داده است.
    کلیدواژگان: مدیریت تعارض، پرخاشگری، دانش آموز راهنمایی، استان لرستان
|
  • Mahnaz Osivand, Mohammad Hosseinpour, Ali Kangarani Farahani Pages 9-18
    This study investigated the effect of training management quality improvement on the promotional motivation of education managers. The research method employed quasi – experimental pretest – post test with a control group. The sample included 40 secondary school principals in Ahwaz who were selected randomly and were divided into an experimental and a control group. Both groups were tested by a questionnaire on self-description chizli,s. The experimental group was the dependent variable (training quality management characteristics) for 12 week, each week on 45- minute session. A posttest was administered to both groups. One way Covariance was employed to analyze the data at a significant level set at p≤0.05. The results revealed that instruction management quality improvement had positive effect on the Promotional Motivation of Mangers.
    Keywords: Promotional Motivation, Management Quality
  • Ali Akbar Aminbeidokhti, Hamed Kargar Pages 19-37
    The purpose of this research was to investigate the relationship between emotional intelligence and Job Satisfaction with organizational commitment among teachers who work in secondary schools of Yazd city in Iran. Research methodology was descriptive - survey-correlation. The number of the secondary teachers in Yazd city was 772. The sample included 260 teachers that were selected by classified proportionate sampling method using Morgan, s table sample size. Emotional intelligence, job satisfaction and commitment questionnaires were used as research instruments. Reliability of the questionnaires was computed by cronbach alpha coefficient which was 0.83, 0.79 and 0.73 for emotional intelligence, organizational commitment and job satisfaction respectively. Correlation coefficient test, regression analysis, ANOVA and T test were used for data analysis. The results showed that there was a significant relationship between job satisfactions of secondary school teachers and the organizational commitment. Furthermore, Job Satisfaction can forecast organizational commitment. Also there was a significant relationship between emotional intelligence, organizational commitment and job satisfaction among male and female teachers.
    Keywords: emotional intelligence, organizational commitment, Job Satisfaction
  • Rasol Davoudi, Mahbobeh Shokrolahi Pages 39-53
    The purpose of this article is to study parent satisfaction of middle schools performance in Tehran city. So among student parent of the same schools, chosed 670 person by cluster random sampling. The research method was «survey and correlation research» in term of data collecting method. Reviewing literature identified five component with different indicators about school performance. Then collecting data via questionnaire and analyzing its by descriptive and inferential statistics, the results is showed: parents are satisfied of middle schools performance. Theire satisfaction in view of arrangement is including: Student achievement, school management policy, personel and teachers performance, improvement of student behaviour and instructional, physical, and welfare facilities. So logistic regression is showed among demographic variables, the only variable forecasting parents satisfaction is "school degree". So that its increasing to cause decreasing of satisfaction and contrary its decreasing to cause increasing of satisfaction.
    Keywords: Parent Satisfaction, Consumer, Oriented, Educational Quality, School Performance, Middle School
  • Nader Soleimani, Maryam Karami Pages 55-67
    The objective of the research was to Predict the rate of organizational commitment of primary school teachers In Semnan city based on their anthropological specifications the security level and job stress. The methodology of the Study is a descriptive method to show the correlations between the variables. The statistical community is the total elementary school teachers In Semnan in the year 2009-2010 which was 511.The sampling according to Morgan table ware is 249 teachers. They were selected through the classifications sampling method. Three questionnaires were used to assess the variables of the research namely job security level, job stress (made by researcher), and questionnaire of organizational commitment made by Meyer and Allen (1975). The reliability of the questionnaires was 0/92 and 0/85 and 0/93, respectively. To analyze the data the average standard deviation the Person correlation, coefficient and multi regression analysis were utilized. The finding of the study indicate that Attitude toward the work and Emotional school environment were meaningful hypotheses for organizational commitment at school.
    Keywords: Organizational commitment, job stress, job security, elementary teachers, Semnan
  • Asghar Sharifi, Fatemeh Eslamieh Pages 69-83
    The research was carried out to study the correlation between manager's emotional intelligence and conflict management styles in universities. The research method of the study was descriptive (correlation). The subjects included 115 Department managers who worked in Islamic Azad Universities in the 10th zone of Iran. According to "Morgan Table", 92 Samples were chosen by random for the sampling method. The instruments used in the study were 2 standard Questionnaires namely; the assessment manager's emotional intelligence (Bar & others, 1997) containing 25 items in five scales, and the styles of conflict management Questionnaire (Robins, 1994) containing 30 items in five scales. The data were analyzed by descriptive and inferential statistics method through SPSS. Findings from this study indicate that, there is a significant correlation between manager's emotional intelligence dimensions and styles of conflict management among Islamic Azad universities in the 10th zone of Iran. The findings also indicate that 82.2% of conflict management variance depends on manager's emotional intelligence.
    Keywords: Conflict Management, Emotional Intelligence
  • Abdolhossein Abbasian, Mahmood Abolghasemi, Mohammad Ghahramani, Mohammadhassan Pardakhtchi Pages 85-108
    This study investigated the structural model of distributed leadership style on academic achievement mediated by teacher academic optimism, teacher job satisfaction, and teacher commitment. For the purposes of this study, a sample of 406 teachers from twenty school districts in Tehran, were selected. Teachers participating in this study responded to the questionnaire survey and the academic achievement of students were measured based on their scores in math and science courses. The latent variable measurement model was confirmed by the confirmatory factor analysis. The effect of leadership style and mediating variables on proposed model and final model were analyzed. The findings of the study revealed that the proposed model was relatively in good fit but one of the paths was not significant. With the modified model and the final model, all the direct and indirect impacts were significant. The data showed a good fit with this general model, and 0.11 of the variance academic achievement was explained. The results of this study reveal the importance of the indirect effect of distributed leadership style and the effect of mediating variables.
    Keywords: distributed leadership style, academic optimism, job satisfaction, organizational commitment, academic achievement
  • Esmaeil Kazempour, Masood Amoopour, Maryam Babapour Vajary Pages 109-127
    The purpose of present research is to study the effectiveness of approved programs of creativity education on professional competence’s teachers. The method of research is quasi-experimental and design is pre-test, post-test by control group. Population of this research were all middle school teachers (N= 133) and all middle school students (N=1853). And the sample included 30 teachers selected purposeful sampling method that was involved in two groups: experimental and control. The researcher made questionnaire in this research use as a tool. That prepared in three aspects of knowledge (include 13 question), attitude (include 27 question) and skill (include 35 question). Reliability of questionnaire was study with utilization of Cronbach's alpha and was calculate for three aspects of knowledge, attitude and skill: 0/75, 0/85 and 0/82. In order to analysis data, one way covariance method (MANCOVA and t test) is use. Theory analysis shows that the programs of the creativity education have effects on professional competence’s teachers. Theory analysis shows that the programs of the creativity education have effects on improvement of professional competence’s teachers. On the other hand using the creativity education methods of students can improve the knowledge, attitude and teacher's teaching skill. Also, this result shows that the effectiveness of programs of the creativity education on professional competences among the male and female teachers is different just in teaching skill variable.
    Keywords: Professional competences, Knowledge, Attitude, Skill of teaching, Creativity education
  • Hossein Mehrdad, Hassan Ali Jafari, Ezatollah Ghadampour Pages 129-148
    This study aims at investigating the conflict management styles of guidance school teachers in encounter with student's aggression. For this purpose, the sample included 365 teachers and 385 students that were selected randomly by multi-stage cluster sampling. The subjects were chosen among 7728 guidance teachers and 150985 students by Cochran formula. The researcher designed two questionnaires based on Robbins questionnaire and were used as the research instrument. In order to evaluate the questionnaires reliability Cronbach's alpha method was employed. The reliability coefficient for teachers questionnaire was α=0.83, and the reliability coefficient for students questionnaire was α=0.79 respectively. The validity of both questionnaires was considered as a content validity and was investigated by collecting specialist's point of view. The result was obtained based on descriptive and inferential statistics. Results showed that the major conflict management style of teachers in relation with student's aggression was collaboration or confronting style. The compromise style was in second stage, the toleration and avoidance styles were in third stage, and finally domination style was in fourth and last stage.
    Keywords: conflict management styles, aggression, collaboration, compromise, toleration, domination, avoidance