فهرست مطالب

مراقبت پرستاری و مامایی ابن سینا - سال بیستم شماره 2 (پیاپی 38، پاییز 1391)

مجله مراقبت پرستاری و مامایی ابن سینا
سال بیستم شماره 2 (پیاپی 38، پاییز 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/11/09
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مهناز خطیبان، صبور حسینی، علی بیکمرادی *، قدرت الله روشنایی صفحه 5
    مقدمه و هدف

    از آنجا که دراکثر شرایط اضطراری، کارکنان خدمات اورژانس اولین افرادی هستند که حضور می یابند، شناسایی خطر فرسودگی شغلی آنان بسیار اهمیت دارد. به همین لحاظ انجام پژوهش حاضر به منظور تعیین میزان فرسودگی شغلی کارکنان عملیاتی مراکز خدمات اورژانس استان همدان ضرورت یافت.

    روش کار

    در پژوهش توصیفی-مقطعی حاضر، کلیه ی کارکنان عملیاتی مراکز فوریت های پزشکی استان همدان دارای معیارهای ورود به مطالعه دعوت شدند. 110 نفر ابزار پژوهش که حاوی دو قسمت، مشخصات فردی و پرسشنامه فرسودگی شغلی ماسلاچ بود، تکمیل نمودند.. اعتبار محتوا و صوری ابزار تایید و میزان 88/0= r حاصل از آزمون-بازآزمون و آلفای کرونباخ 84/0 نشان دهنده پایایی مطلوب پرسشنامه بود.

    نتایج

    از لحاظ دفعات (تکرار)، میانگین خستگی هیجانی افراد 00/15±85/20 یعنی متوسط، مسخ شخصیت 97/5±87/7 یعنی متوسط و کفایت شخصی 95/7±73/22 یعنی کم بود. همچنین از لحاظ شدت، میانگین خستگی هیجانی آنان 10/17±96/24 یعنی متوسط، مسخ شخصیت 48/9±85/11 یعنی متوسط و کفایت شخصی برابر با 10/16±34/28 یعنی کم بوده است.
    نتیجه نهایی:وجود فرسودگی شغلی در کارکنان عملیاتی فوریت های پزشکی استان همدان می تواند زنگ خطری برای مدیران و مسئولان خدمات اورژانس در استان همدان و احتمالا در سایر استان ها در ایران تلقی شود.

    کلیدواژگان: استان همدان، فرسودگی شغلی، کارکنان فوریت های پزشکی
  • محسن شمسی، علیرضا حیدرنیا، شمس الدین نیکنامی، محمد رفیعی، محمود کریمی صفحه 13
    مقدمه وهدف
    بهداشتدهانودنداندر گروه پرمخاطره مادران باردار به دلیل حفظ سلامت خود و جنین آنها بیشتر احساس می گردد. هدف از این مطالعه تعیین تاثیر برنامه آموزشی مدون بر رفتارهای بهداشتی دهان و دندان مادران باردار می باشد.
    روش کار
    در این مطالعه نیمه تجربی تعداد 130 نفر از مادران باردار شهر اراک در دو گروه مورد و شاهد (هر کدام 65 نفر) به صورت تصادفی تقسیم گردیدند. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه مبتنی بر مدلاعتقادبهداشتی و عملکرد مادران باردار در خصوص مراقبتهای بهداشت دهان و دندان بوده است. گروه مورد به مدت یک ماه برنامه آموزشی دریافت و 3 ماه بعد از مداخله آموزشی هر دو گروه پرسشنامه مربوطه را تکمیل و داده ها تجزیه و تحلیل شدند.
    نتایج
    بینمیانگیننمرهمربوطبهمتغیرهایاجزای مدل اعتقاد بهداشتی دردوگروهموردوشاهددرخصوص انجام مراقبتهای بهداشت دهان و دندان در قبلوبعدازمداخلهآموزشیاختلافمعنیداریمشاهده شد (05/0>قبل از مداخله میانگین نمره عملکرد در گروه مورد 2/9± 45 بود که بعد از انجام مداخله آموزشی و سه ماه پیگیری به 7/9±77 افزایش یافت که نسبت به قبل از آموزش این اختلاف معنی دار بود (05/0>p). p).
    نتیجه نهایی: تدوینبرنامهیآموزش بهداشت دهان و دندان برای مادران باردار با استفاده از مدل اعتقاد بهداشتی بسیارسودمندواثربخشاست. ضمناینکهدراجرایاینبرنامه هاکنترل،پایشوپیگیری آموزشیتوصیهمیشود.
    کلیدواژگان: مادران باردار، مدل اعتقاد بهداشتی، مراقبتهای بهداشت دهان
  • اکبر همتی ثابت، زهرا آهنگریان، محمد احمدپناه، آلاله عاشوری، محمد حقیقی صفحه 24
    مقدمه و هدف
    با توجه به این که درمان های دارویی و روان درمانی برای اختلال افسردگی صرفا علامت محور می باشد لذا این مطالعه با هدف مقایسه سه روش دارو درمانی، شناخت درمانی گروهی و حساسیت زدایی از طریق باز پردازش چشم به منظور کاهش افسردگی جانبازان انجام شده است.
    روش کار
    در یک طرح آزمایشیاز بین تمامی جانبازان 25 درصد به بالا تحت پوشش بنیاد شهید منطقه جنوب و جنوب غرب شهر تهراننمونه ایبه حجم60 نفر انتخاب و به طور تصادفی در چهار گروه درمان دارویی، شناخت درمانی گروهیوحساسیتزدایی از طریق پردازش حرکات چشم و گواه قرارگرفتند گروه دارو درمانی، داروهای ضد افسردگی (فلئوکزتین، فلووکسامین و سرترالین) یا ترکیب دارویی مانند لیتیم بادوز موثر دریافت کردند و گروه های درمان حساسیت زدایی از طریق بازپردازش حرکات چشم و شناخت درمانی گروهی در 8 جلسه ساختار یافته 5/1 ساعته هر هفته یک بار به مدت 2 ماه شرکت کردند ولی گروه گواه هیچ درمانی را دریافت نکرد ابزار گردآوری داده ها در این پژوهش پرسشنامه افسردگی بک بود. تجزیه و تحلیل داده ها به کمک تحلیل کوواریانس انجام شد
    نتایج
    نتایج نشان داد که پس از تعدیل نمرات پیش آزمون بین میانگین چهار گروه در پس آزمون تفاوت معناداری وجود داشت. (001/0 = p، 590/12 = (55، 3)F). همچنین بررسی میانگین های تعدیل شده نشان از برتری روش حساسیت زدایی از طریق بازپردازش حرکات چشم نسبت به دارو درمانی و شناخت درمانی گروهی دارد و دو روش دارو درمانی و شناخت درمانی گروهی اثری برابر در کاهش افسردگی داشتند و نشانه های سه گروه آزمایش در مقایسه با گروه گواه، در پس آزمون کاهش بیشتری را نشان داد. نتیجه نهایی: نتایج پژوهش نشان داد که دارو درمانی، شناخت درمانی گروهی و حساسیت زدایی از طریق بازپردازشی حرکات چشم در کاهش افسردگی جانبازان موثر است.
    کلیدواژگان: افسردگی، جانبازان، حساسیت زدایی از طریق بازپردازش حرکات چشم، دارو درمانی، شناخت درمانی گروهی
  • منصور عرب، اسراء ناصحی، فریبا برهانی، عباس عباس زاده، مجتبی جعفری صفحه 35
    مقدمه و هدف
    کیفیت زندگی بیماران مبتلا به آسم تحت تاثیر عوامل متعددی از جمله عدم آگاهی و دانش آنها نسبت به این بیماری قرار دارد. لذا پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر مدل آموزشی مبتنی بر اجرای دستورات بر کیفیت زندگی بیماران مبتلا به آسم انجام گرفت.
    روش کار
    در اینمطالعه نیمه تجربی، جامعه مورد مطالعه شامل70 بیمار مبتلا به آسم مراجعهکننده به کلینیک بعثت شهر کرمان در سال 1390 می باشد که به روش تصادفی به دو گروه آزمون و کنترل تقسیم شدند. درگروه آزمون، بیماران بر اساس مدل آموزشی مبتنی بر اجرای دستورات به مدت چهار جلسه دو ساعته تحت آموزش قرار گرفتنددر حالی که به گروه کنترل، هیچ گونه آموزشی داده نشد. کیفیت زندگی بیماران قبل وهشت هفته بعد ازاتمام آزمون، با استفاده از پرسشنامه کیفیت زندگی بیماران مبتلا به آسم اندازه گیری گردید. اطلاعات با استفاده نرم افزار آماری SPSS (18) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    نتایج
    میانگین نمره کلی کیفیت زندگی قبل از شروع دوره آموزشی در گروه آزمون 4/37 و در گروه کنترل85/32 بود که تفاوت معنی داری نداشت. بعد از آموزش میانگین نمره کیفیت زندگی در گروه آزمون به 1/27 و در گروه کنترل به 82/32 رسید که از نظر آماری تفاوت معنی دار بود. نتایج نشان داد که کیفیت زندگی در گروه آزمون بعد از آموزشبه شکل معناداری بهبود یافته بود اما کیفیت زندگی در گروه کنترل بعد از آزمون تفاوت معناداری را نشان نداد. همچنین میانگین نمره کیفیت زندگی در گروه آزمون در مقایسه با گروه کنترل بعد از اجرای آزمون به شکل معناداری بیشتر بود (05/0 P<).
    نتیجه نهایی: نتایج مطالعه حاضر نشان داد که آموزش بیماران مبتلا به آسم بر اساس مدل آموزشی مبتنی بر اجرای دستورات سبب بهبود قابل توجه کیفیت زندگی این بیماران می گردد، لذا تیم مراقبتی و درمانی به ویژه پرستاران می توانند از این مدل،جهت مراقبت از بیماران استفاده نمایند.
    کلیدواژگان: آموزش، بیماران مبتلا به آسم، کیفیت زندگی، مدل آموزشی
  • فرشید شمسایی، فاطمه چراغی صفحه 43
    مقدمه و هدف
    اختلال خواب مشکلی مشترک در جمعیت عمومی می باشد که با وضعیت سلامت عمومی ارتباط دارد. هدف از این مطالعه تعیین همبودی اختلالات خواب و سلامت عمومی در مردم شهر همدان می باشد.
    روش کار
    این پژوهش یک مطالعه توصیفی - مقطعی است. 1800 نفر افراد بزرگسال در شهر همدان در سال 1389با روش نمونه گیری خوشه ایانتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه ای شامل سه بخش بود: ا- مشخصات دموگرافیک 2- سوالات مربوط به اختلالات خواب 3- آزمون سلامت عمومی GHQ-28
    نتایج
    میزان شیوع اختلالات خواب در شرکت کنندگان 32/23 درصد بود و 56/29 درصد مشکوک به بیماری بودند که از نظر آماری بین وضعیت سلامت عمومی و اختلالات خواب رابطه معنی دار وجود داشت.
    نتیجه نهایی: خواب از نیازهای فیزیولوژیک و اساسی انسان است و اختلال در خواب سلامت عمومی انسان را تهدید میکند. بنابراین توجه به بهداشت خواب در تامین سلامت افراد جامعه در بعد جسمانی و روانی نقش موثری خواهد داشت.
    کلیدواژگان: اختلالات خواب، سلامت عمومی، شهر همدان
  • رقیه صدیفی، زهره ونکی*، عیسی محمدی صفحه 50
    مقدمه و هدف

    استرسها و تهدیدات درک شده در محیط کار، یک پدیده جهانی در پرستاری است. توانمندسازی روان شناختی می تواند منجر به ایجاد مانعی در برابر استرس و باعث بهبود ارائه خدمات مراقبتی شود. این مطالعه به منظور تبیین نظری توانمندسازی روان شناختی در پرستاران بالینی انجام گرفته است.

    روش کار

    پژوهش حاضر یک مطالعه کیفی است. در این پژوهش 14 نفر از پرستاران و 4نفر از سرپرستاران در بیمارستانهای آموزشی و درمانی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی ارومیه در سال 91-90 براساس نمونه گیری مبتنی بر هدف و با استفاده از مصاحبه های عمیق نیمه ساختار مورد مصاحبه قرار گرفتند. کلیه مصاحبه ها ضبط و سپس دست نویس شده و با استفاده از روش مقایسه ای مداوم و به روش«تحلیل محتوای کیفی از نوع قراردادی»مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    نتایج

    سه مضمون اصلی از داده ها استخراج گردید. این مضامین شامل خودیاری، رفتارهای مدیریتی و خودکارآمدی بودند.پرستاران با تلفیق این مضامین به توانمندسازی روان شناختی می پرداختند.
    نتیجه نهایی: توانمندسازی روان شناختی یک مفهوم پویا و متغیر و چند بعدی و دارای ماهیت پیچیده می باشد و تحت تاثیر اقدامات فردی و مدیریتی قرار می گیرد. مدیران پرستاری با رفتارهای توانمندکننده و حمایتی و ایجاد فرصت های رشد و توسعه حرفه ای می توانند از توانمندی روان شناختی کارکنان اطمینان حاصل کرده و به بهبود کیفیت مراقبتها دست یابند. مربیان و اساتید پرستاری نیز می توانند با آموزش روش های خود توانمندسازی، نیروی کارآمد، با کفایت و مقاوم در برابر استرس های محیط کار پرورش دهند.

    کلیدواژگان: استرس، پرستاران بالینی، توانمندسازی روان شناختی، محیط کار
  • رویا امینی، ناهید محمدی*، افسر امیدی، مسعود خداویسی، سید رضابرزو، فاطمه مرادی صفحه 63
    مقدمه و هدف

    تغذیه با شیر مادر بهترین شروع در زندگی هر کودک محسوب می شود. تحقیق حاضر به منظور تعیین علل قطع شیر دهی به کودکان زیر یکسال در زنان مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی انجام شد.

    روش کار

    پژوهش حاضر یک مطالعه مورد- شاهدی است که بر روی مادران دارای کودک زیر یکسال در شهر همدان در سال 1387 انجام شد. تعداد 130 مادر با قطع شیردهی درگروه آزمون و 149 مادر با تداوم شیردهی در گروه کنترل قرارگرفتند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه ای دوبخشی بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آمارهای توصیفی و استنباطی و نرم افزار کامپیوتری 16spss انجام شد.

    نتایج

    یافته ها نشان داد که اکثریت مادران در گروه آزمون (3/32%) و کنترل(6/41%) 30-26 سال داشته و سن اکثر پدران درگروه آزمون (5/28%) و گروه کنترل (5/35%) بین31 تا 35 سال بوده است. 80% و 9/83% مادران در گروه آزمون و کنترل خانه دار بوده و 7/54% و 51% از پدران درگروه آزمون وکنترل شغل آزاد داشته اند. 6/34% از مادران و5/28% از پدران در گروه آزمون و 2/34% ازمادران و 5/35% از پدران گروه کنترل دیپلمه بوده اند. بررسی ها نشان داد فاصله محل کار ومنزل (04/0p=) و کمبود شیر مادر (001/0p<) از عوامل قطع شیردهی در مادر و کمبود وزن گیری (03/0 p=) و دوقلویی (001/0p<) ازعوامل قطع شیردهی درکودک بوده است. از بین متغیرهای دموگرافیک تحصیلات مادر (009/0(p< و تحصیلات پدر (006/0(p< با قطع شیردهی ارتباط معنی داری داشته است. نتیجه نهایی: ایجاد محیط حمایتی و منجمله سیاستها و برنامه های آموزشی میتواند نقش بسیار مهمی در تداوم شیردهی بخصوص در مادران فاقد تجربه داشته باشد.

    کلیدواژگان: زنان، شیردهی، کودکان زیر یکسال، مراکز بهداشتی درمانی
  • محمدرضا مصطفایی، سعید بشیریان صفحه 71
    مقدمه و هدف
    بیماری های خاص شامل مجموعه ای از بیماری های مزمن می باشد. درمان نوجوانان مبتلا به بیماری های خاص مانند سایر بیماری های مزمن با مشکلات مهم روانی توام می باشد. این مطالعه با هدف مقایسه میزان افسردگی در نوجوانان مبتلا به بیماری های خاص و سالم شهر همدان انجام شد.
    روش کار
    این یک مطالعه توصیفی تحلیلی است که بر روی 127 نوجوان 18-11 ساله مبتلا به بیماری های خاص که در شهر همدان دارای پرونده فعال بودند با روش نمونه گیری در دسترس در سال 1389 انجام گردید. از بین نوجوانان سالم گروه سنی 18-11 سال، به روش تصادفی 149 نفر به عنوان گروه شاهد از مدارس شهر همدان انتخاب شدند. جهت گردآوری داده ها از مصاحبه و پرسشنامه استاندارد افسردگی««Beckمشتمل بر 21 سوال استفاده شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 16وآزمون های آماری توصیفی و استنباطی،کای اسکور در سطح معنی دار p<0.05 تجزیه و تحلیل شدند.
    نتایج
    در گروه نوجوانان مبتلا 1/55% در رده هنجار و در نوجونان سالم 1/58 % افراد هنجار بوده اند. میزان ابتلاء به افسردگی خفیف در گروه نوجوانان مبتلا به بیماری های خاص 37%، در حالیکه این آمار در نوجوانان سالم 5/34% بوده است. آزمون آماریبین جنس و میزان افسردگی در گروه نوجوانان مبتلاء به بیماری های خاص رابطه معنی داری مشاهده شد (0377/0= P)، میزان ابتلاء به افسردگی خفیف و بارز در نوجوانان مونث بیشتر از نوجوان مذکربوده است (5/60% در برابر 37%). در گروه نوجوانان مبتلا به بیماری خاص بین میزان افسردگی و نوع بیماری تفاوت معنی داری وجود نداشت (05/0P>).
    نتیجه گیری
    بین میزان افسردگی دردو گروه نوجوانان مبتلا و نوجوانان سالم تفاوت معنی داری مشاهده نشد
    کلیدواژگان: افسردگی، بیماریهای خاص، نوجوانان
|
  • M. Khatiban, S. Hosseini, A. Beikmoradi Page 5

    Introduction &

    Objective

    It is important to identify the rate of burnout among emergency services staff because they are the first people who attend the emergency situations. This study was done to determine the operational staffs’ burnout in the Medical Emergency Services in Hamadan.

    Materials and Methods

    In this cross - sectional study، all 110 operational staff of the Emergency Medical Services in Hamadan were invited. Data gathering device was a questionnair with two parts of demographic characteristics and Maslach Burnout Inventory. Content and face validity of the questionnair were confirmed، and test-retest with r=. 88 and Cronbach''s alpha=. 84 showed its appropriate reliability.

    Results

    In terms of frequency (repetition)، the mean score of emotional exhaustion was 20. 85 (±15. 00)، ie average، depersonalization was 7/87 (±5/97) ie average، and personal accomplishment was 22/73 (±7/95)، ie low. From the viewpoint of intensity، the mean score of emotional exhaustion was 24/96 (±17/10)، ie average، depersonalization was 11/85 (±9/48) and personal accomplishment was 28/34 (±16/10)، ie low.

    Conclusion

    The extent of the burnout in the operational staff of the Emergency Medical Services must be considered as an alarm by the managers and officials of the Emergency Services in Hamadan and the other provinces of Iran.

    Keywords: Burnout, Hamadan Province, Personnel of the Emergency Medical Services
  • M. Shamsi, A.R. Heidarnia, Sh. Niknami Page 13
    Introduction &
    Objective
    Paying attention to oral health in the high-risk group of pregnant women is more crucial than others because of its effects on both mother and fetus health. The aim of this study was to determine the effects of structured educational programs on oral-hygiene behavior of pregnant women.
    Materials and Methods
    In this quasi-experimental study، 130 pregnant women of Arak city were randomly put in the case and control groups (65 women in each group). Data collection devices were a questionnaire based on HBM and the pregnant women’s oral and dental health behavior. During one month، members of the case group took part in 4 sessions of educational classes and 3 months after the intervention، members of both case and control groups filled out the questionnaire and then the data was analyzed.
    Results
    There was a statistically significant difference (p<0. 05) in the mean scores of HBM variables in the case and control groups before and after the intervention. Before the intervention، the mean score of oral-hygiene behavior in the case group was 45 ±9. 2 that after the intervention and three months of follow-up reached to 77±9. 7 which showed a significant difference (p<0. 05).
    Conclusion
    The results of this study showed that applying educational programs based on HBM model to oral and dental health behavior of pregnant women is very effective. In doing this program، control، monitoring and follow up educations are highly recommended.
    Keywords: Health Belief Model, Oral Health, Women Pregnant
  • A. Hemati Sabet, Z. Ahangarian, M. Ahmadpanah Page 24
    Introduction &
    Objective
    Since pharmacotherapy and psychotherapy of depression are symptomatic treatments، in this study we used 3 methods of drug therapy، group cognitive therapy and desensitization by reprocessing eye movements to compare the efficacy of the mentioned treatments in reducing depression in the Iranian veterans.
    Materials and Methods
    In this quasi-experimental study، 60 veterans with upper than 25% damage were selected from among all those who were supported by Martyr foundation of the southern and southwestern areas of Tehran. The samples were randomly put in 4 groups of drug therapy، group cognitive therapy، desensitization by reprocessing eye movements and control. The first group، drug therapy group، took SSRIS antidepressants (Flyvkztyn، fluvoxamine and sertraline) or an effective dosage of a drug combination such as Litume. The second and third groups، once a week for two months، took part in structured classes which lasted 1/5 hours. The control group received no intervention. Data gathering device was depression questionnaire of Beck with 21 items. Data was analyzed by covariance analysis.
    Results
    Covariance analysis showed that after adjusting pretest scores، there was a significant difference in the mean scores of the groups at post test (001/0 = p، 590/12 = (55، 3) F). Examining the adjusted mean scores revealed the superiority of desensitization by reprocessing eye movements in reducing depression over the two methods of drug therapy and group cognitive therapy. Drug therapy and group cognitive therapy had the same effect against depression. Compared with control group، symptoms of depression in experiment groups had greater reduction at post-test.
    Conclusion
    The results of the study demonstrated that drug therapy، group cognitive therapy and desensitization by reprocessing eye movements are effective in reducing depression in veterans.
    Keywords: Depression, Desensitization Byre processing Eye Movements, Group Cognitive Therapy, Pharmacotherapy
  • M. Arab, A. Nassehi, F. Borhani, A. Abas Zadeh Page 35
    Introduction &
    Objective
    The quality of life in asthmatic patients is affected by different factors including lack of knowledge about the disease. This study was designed to investigate the effects of the compliance-based education model on asthmatic patient’s quality of life.
    Materials and Methods
    In this quasi-experimental study، 70 patients who had referred to Besat outpatient clinic in Kerman were selected as samples and randomly divided into experiment and control groups. Members of the experiment group took part in four sessions of group education، each lasted 2 hours while the control group received no intervention. Both groups of the patients، before and eight week safter the intervention، filled out the questionnaire of asthmatic patients’ quality of life designed by Marks et al in 1992. Data was analyzed by SPSS / 16 software.
    Results
    Before the intervention، the total mean scores of the quality of life in the experiment and control groups were 34/7 and 32/85 respectively. After the intervention the figures reached to 27/1 and 32/82 that was a statistically significant difference. Based on the results of this study، after the education the quality of life in the experiment group had improved significantly while there wasn’t seen such a difference in the control group. Also the mean score of the quality of life in the experiment group compared with the control group was significantly better (P<0/05).
    Conclusion
    The results of this study showed that educating asthmatic patients with compliance based model can improve the quality of their lives، therefore health care team specially the nurses can use this model while taking care of patients with asthma.
    Keywords: Asthma Patients, Education, Educational Model, Quality of Life
  • F. Shamsaei, F. Cheraghi Page 43
    Introduction &
    Objective
    Sleep disorder is a common problom in the general populationand is associated with general health status. The purpose of this study was to determine the comorbidity of sleep disorder and general health in Hamedan.
    Materials and Methods
    This study was a descriptive cross – sectional one. The participants were 1800 adults who were selected by cluster sampling in Hamadan in 1389. Data was collected by a questionnaire with 3 parts of A- demographic factors، B- questions related to sleep disturbances and C- GHQ-28 questionnaire
    Results
    Prevalence of sleep disorder in participants was 23. 32% while 29. 56% of them were suspected with health problem، so there was a statistically significant relationship between general health and sleep disorder
    Conclusion
    Sleepis one of thebasicpsychological needs of humans and sleep disorder can threatour generalhealth. Therefore paying attention to sleep health will be effective in providing our physical and mental health.
    Keywords: General Health Status, Hamedanian Peoples, Sleep Disturbances
  • R. Sodeify, Z. Vanaki, E. Mohammadi Page 50

    Introduction &

    Objective

    Stress and perceived threats in the workplace are global phenomena in nursing. Psychological empowering can act as a buffer against stress and improve the quality of the provided care. This study was designed to explain theoretically the psychological empowering of Iranian clinical nurses.

    Materials and Methods

    In this qualitative study fourteen nurses and four head-nurses from hospitals connected with Orumieh University of medical sciences were selected through purposive sampling. Data was collected by deep interview with semi-structural questions. Finally data was analyzed using the conventional qualitative content analysis.

    Results

    Data analysis resulted in the emergence of three main themes of self-assistance، management behaviors، self-efficacy and eight related sub themes. Nurses empowered themselves psychologically by integrating the three mentioned themes.

    Conclusion

    Psychological empowering is a dynamic and multi-dimensional concept with a complex nature which is influenced by personal and managing measures. With adopting empowering and supportive behavior and with creating opportunity for growth and professional development of nurses، managers can ensure their staff''s psychological empowerment which can lead to the improvement of the quality of their provided care. Nursing instructors and teachers by instructing self-empowering methods can train efficient workforces who are resistant against workplace stress.

    Keywords: Clinical Nurse, Iran, Psychological empowerment, Stress, Workplace
  • R. Amini, N. Mohammadi, A. Omidi, M. Khodaveisi Page 63

    Introduction &

    Objective

    Breastfeeding is the best method of baby feeding. This study was done to determine the reasons of breastfeeding cessation in children under one year old whose mothers had referred to health care centers in Hamadan.

    Materials and Methods

    This case- control study was conducted in Hamadan in 2008 on mothers who had children under one year old. 130 mothers who had stopped breastfeeding were in the case group and 149 mothers who had continued breastfeeding were in the control group. Data gathering device was a questionnaire with two parts Data analysis was done by descriptive and inferential statistics using SPSS 16.

    Results

    The findings showed that 32. 3% and 41. 6% of mothers in the case and control group were between 26-30 years old and 28. 5% and 35. 5% of fathers in the case and control group were between 31-35. 80% and 83. 9% of mothers in the case and control group were housekeepers. 54. 7% and 51% of fathers in the case and control group were self-employed. In terms of education، 34. 6% of mothers and 28. 5% of fathers in the case group and 34. 2% of mothers and 35. 5%of fathers in the control group had high school diploma. This study showed that the distance between home and the mothers’ work place (p=0. 04) and inadequacy of milk supply (p< 0. 001) are some of the mother-related factors of breastfeeding cessation، while lack of weighting (p=0. 03) and being twins (p< 0. 001) are among child-related factors. Also from among demographic variables، parents’ education level had a positive relationship with breastfeeding cessation) p= 0. 006).

    Conclusion

    It is needed to provide a supportive environment and to make education programs for inexperienced mothers to help them continue breastfeeding.

    Keywords: Breastfeeding, Infant, Health Center, Women
  • M.R. Mostafaie, S. Bashirian Page 71
    Introduction &
    Objective
    Today، one of the most important social matters in different societies is psychological disorders، specially depression among adolescents for this reason، a study was considered under “comparative survey of depression among chronic diseases and healthy adolescences of Hamadan city”.
    Materials and Methods
    This research is a descriptive-Analytic study. the research population Children in Hamadan city whole of Chronic Disease''s adolescences groups. Sampling method of this research includes simple Census method from patient with 11-18 adolescences years range of age، who have therapeutic follow-up chart in Chronic Disease Center (one hundered twenty seven person). Control group was selected by cluster sampling from fourth geographic areas of Hamadan city high schools (one hundred forty nine). Data is gatheried through scale standard “Beck” assessment tools for depression & interview and data analysis were performed by Spss (Version. 16(.
    Results
    55. 1% of sick children categorized in norm ratio، whereas in chronic disease adolescences was (%58. 1). The results was indicated that mild depression among sick (%37)، even though in chronic disease adolescences was (%34. 5) and no significant different between two groups was seen (P=0. 73). Between sex & depression significant difference was seen (p=0. 0377)، Suffering adolescent female samples in mild & moderate depression in case group was more than males (%60. 5 against %37). Alsoin adolescent group chronic disease between type disease & degree depression، significant different was not seen (P>0. 05).
    Conclusion
    Between depression''s degree in two groups were not seen significant difference.
    Keywords: Depression, Chronic Disease, Healthy Adolescent