فهرست مطالب

دین و ارتباطات - سال هجدهم شماره 1 (بهار و تابستان 1390)

نشریه دین و ارتباطات
سال هجدهم شماره 1 (بهار و تابستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/06/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • ناصر باهنر، محمدرضا روحانی صفحات 5-34
    دیدگاه هنجاری رسانه، برآیند مجموعه ای از باید ها و نباید ها در نهادهای متنوعی است که در تعامل با رسانه قرار دارند. رابطه رسانه با هریک از این نهاد ها، شرایط و موقعیت عمل رسانه، مبانی فلسفی و فکری پایه گذاران آن و ریشه های شکل گیری رسانه و نیز ارزش ها و آموزه ها و اصول دینی از جمله بستر های شکل گیری نظریه های هنجاری در ارتباطات جمعی به شمار می روند. نظریه مسئولیت اجتماعی در میان نظریات هنجاری به دنبال تعدیل آزادی فرد و ایجاد پیوند میان استقلال رسانه ها و وظایف اجتماعی آن هاست. به عبارت دیگر، نظریه مسئولیت اجتماعی در بستری از لیبرالیسم و اومانیسم شکل گرفت و به فرمول آزادی فردی به علاوه استقلال رسانه ها که بیانگر رسانه های آزاد و لیبرال بود، مسئولیت اجتماعی رسانه ها را افزود.
    یکی از موضوعاتی که در حوزه فلسفه علوم انسانی و اجتماعی بدان پرداخته می شود، بیان رابطه فرد و جامعه است. بر اساس مبانی فلسفی رویکرد جمع گرا اصالت را به جامعه و در مقابل رویکرد فرد گرا اصالت را از آن فرد می داند؛ به این ترتیب، وقتی هر دو رویکرد بر پایه دیدگاه اومانیستی تفسیر می گردد، انسان تا حد تمایلات غریزی اش تنزل می یابد. اما منطق اسلامی انسان را موجودی فراتر در نظر گرفته و بعد ملکی و ملکوتی او را توامان مورد توجه قرار می دهد. مسئولیت اجتماعی در اسلام با مفهوم امر به معروف و نهی از منکر ارتباط برقرار می سازد. بدین سان در این مقاله با رویکردی تحلیلی- تبیینی جایگاه مسئولیت اجتماعی رسانه های جمعی در نگرش غربی و اسلامی تبیین خواهد شد چه اینکه در دیدگاه اسلامی مسئولیت تک تک افراد در رسانه از حیث ساختار و محتوا مورد توجه قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: جمع گرایی، فردگرایی، حقیقت انسانی، مسئولیت، مسئولیت اجتماعی، رسانه، امر به معروف و نهی از منکر
  • حسن دانایی فرد، حسین بابایی مجرد، محمد صفری صفحات 35-62
    برای شناخت پدیده ها، یکی از بهترین راهکارها استعاره سازی است که در آن فرایند، برای تبیین هر پدیده ای لازم است وجه شباهت آن را با پدیده دیگری که شناخته شده تر است، بررسی کرد. دانشمندان علم مدیریت برای شناسایی سازمان استعاره های زیادی را مطرح کرده اند؛ از جمله اینکه سازمان را به مثابه ماشین، موجود زنده، فرهنگ، بوم نقاشی و... تلقی کرده اند. در این مقاله، نویسنده سازمان را به مثابه رسانه دانسته است. اما مهم ترین وجه این تمثیل را در مسئولیتی می داند که برای رسانه و سازمان در قبال اجتماع متصور است. البته باید توجه داشت که آسیب جدی نگاه استعاری همانا آن است که بگوییم «این است و جز این نیست»؛ زیرا در شناخت یک پدیده هم دید جزئی نگر شایستگی دارد و هم دید کلی نگر بایستگی. لذا همیشه مجموعه ای از استعاره ها، ما را در شناخت یک پدیده از جمله سازمان تکافو خواهد کرد. این مقاله در پی آن است تا در نگاهی استعاری، سازمان را به مثابه رسانه تلقی کند. اما آن واسطی که این استعاره را سامان می دهد، همانا نظریه مسئولیت اجتماعی است.
    کلیدواژگان: مسئولیت اجتماعی رسانه، استعاره، مسئولیت اجتماعی سازمان، رسانه، سازمان رسانه ای
  • علیرضا ذوالفقاری، حسن رضا خلجی صفحات 63-77
    پژوهش حاضر به بررسی تاثیر عوامل موثر بر میزان مشارکت دانشجویان در نماز جماعت دانشگاه می پردازد. جامعه آماری این پژوهش 1400 نفر بودند که از بین آن ها 300 نفر به روش نمونه گیری طبقه ای انتخاب شدند تا به سوالات پرسش نامه محقق ساخته از نوع بسته پاسخ جواب دهند، که نتایج آن به شرح زیر است:الف. بین مشارکت کارکنان دانشگاه و آموزش نماز با میزان حضور دانشجویان در نماز رابطه مستقیمی وجود دارد.
    ب. بین مکان، زمان و امکانات فیزیکی مناسب با میزان مشارکت دانشجویان رابطه مستقیم وجود دارد.
    ج. بین روحانی بودن امام جماعت و تشویق دانشجویان به نماز با میزان مشارکت آن ها رابطه مستقیم وجود دارد.
    کلیدواژگان: نماز جماعت، دانشگاه، مشارکت دانشجویان
  • ابراهیم فیاض، محسن بدره صفحات 79-109
    نظریه ها در علوم اجتماعی و انسانی بی طرف نیستند و با مطالعه آن ها و کاوش مبناهای مختلف ماقبل نظری که بر آن استوار اند، می توان به فرانظریه های آن ها پی برد. فرانظریه شاکله ای مشتمل بر مولفه های فرانظری است که همان پیش فرض های ماقبل نظری هستند. پیش فرض های فرانظری اغلب پنهان اند و با فرانظریه ورزی و مطالعه نظریه ها که خود منجر به معرفتی درجه دوم می شود، آشکار می شوند. فرانظریه ورزان از پیش فرض های فرانظری مختلفی یاد می کنند که می توان در مجموع آن ها را این گونه نام برد: پیش فرض های فراطبیعی، جهان شناختی، منطقی، هستی شناختی، معرفت شناختی، روش شناختی، ارزش شناختی، رویه شناختی، علت شناختی، اخلاقی، و زیبایی شناختی. فرانظریه ورزان همچنین، با توجه به اختلاف میان نظریه پردازان در پیش فرض های مذکور و به طور کلی، با توجه به نحله ها و جهت گیری های فلسفی شاخص و نافذ در علوم، از چند فرانظریه اصلی نام برده اند که می توان آن ها این گونه برشمرد: فرانظریه های اثبات گرایی، پسامدرنیسم، واقع گرایی انتقادی، هرمنوتیک و فرانظریه انتقادی. هر فرانظریه، فرانظریه ورزی خاص خود را نیز دارد؛ یعنی درباره جنبه های روشی که برای ساختن و پیدا کردن فرانظریه ها استفاده می شود نیز موضع خاص خود را دارد. این مقاله فرانظریه ورزی را به مثابه راهی به سوی نظریه های دینی در علوم اجتماعی و انسانی از رهگذر یافتن فرانظریه(های) اسلامی این علوم مطرح می کند.
    کلیدواژگان: فرانظریه، فلسفه علوم اجتماعی، فلسفه علوم انسانی، فرانظریه اثبات گرا، فرانظریه پسامدرن، فرانظریه واقع گرایی انتقادی، فرانظریه انتقادی، فرانظریه اسلامی
  • علی گل محمدی، ماکوتو هاچی اوشی صفحات 111-146

    «زمان»، با «شرایط و تحولات» پیوند عمیق دارد. از همین رو چه بسا دو پدیده یا فرایند به طور «هم زمان» آغاز شوند، اما شرائط تاریخی و فرهنگی، سیر و سرنوشت تحولات یکی را متفاوت از دیگری کند. حکایت توسعه یافتگی در دو کشور ایران و ژاپن نیز از همین قرار است. عموما مواجهه ایران و ژاپن با غرب در قرن نوزدهم را سرآغاز فرایند توسعه و نوسازی در این کشورها می دانند. اما ژاپن بعد از گذشت یک دوره نسبتا کوتاه ده ساله از زمان پذیرش شرایط تجارت تعرفه ای (1858)، با ورود ناوگان امریکا به این کشور تا تشکیل دولت مدرن با «بازگشت میجی» (1868) عملا وارد مسیر نوسازی شد.
    بررسی آثار تاریخی و اندرزنامه ها که انعکاس دهنده شرایط روز جامعه در عصر قاجار است و نشان دهنده رفتارهای اجتماعی مردم آن دوره است، حکایت از نبود عناصر کلیدی و حیاتی برای توسعه است. هرچند شاید این رفتارها ریشه در گذشته های دورتر داشته باشد.
    می توان گفت هرچند جرقه آغاز گذار از یک جامعه سنتی به عصر مدرن به واسطه مواجهه با غرب زده شد، پیمودن موفقیت آمیز مسیر نوسازی، مرهون زمینه های مساعد برای پیمودن این راه مشکل بود. نهادینه شدن مقولاتی چون «وظیفه و مسئولیت پذیری در قبال وظایف محوله و نقش های اجتماعی اختصاص یافته به افراد»، در کشوری چون ژاپن، حرکت در این مسیر را تسهیل کرد.

    کلیدواژگان: توسعه، توسعه یافتگی، ژاپن، ایران، وظیفه، مسئولیت پذیری
  • مهدی منتظرقائم، بشیر معتمدی صفحات 147-186
    در این مقاله تلاش شده است که از میان سه منظر برای بررسی تلویزیون یعنی مخاطبان، محتوای برنامه و نظام تولید، با بررسی نظام تولید برنامه های دینی تلویزیون، سیاست ها و رویکرد های تولید برنامه های دینی آشکار گردد. روش نیل به این مقصود، مطالعه کیفی است که در آن از سویی اسناد سازمان صدا و سیما بررسی گردیده و از سوی دیگر با متولیان تولید برنامه های دینی در سطوح مختلف مصاحبه مبسوطی صورت گرفته است تا از مجموع آن بتوان به چشم اندازی در این رابطه دست یافت. از مجموعه مباحث می توان نتیجه گرفت که در برنامه های دینی تلویزیون ایران، تعریف، اهداف، ضوابط، سیاست ها و رویکرد ها همگی نیازمند بازنگری است. علاوه بر این عناصری همچون مخاطب، خلاقیت، اقتصاد تولید، پژوهش و تولید و به طور کلی فرایند تولید ارزیابی شده است.
    کلیدواژگان: تلویزیون، نظام تولید، برنامه های دینی
  • علی ربیعی، مینو بیگدلی صفحات 187-205
    فساد اداری معضلی چالش برانگیز در جوامع است که در زمینه مبارزه با آنرویکردهای انضباطی- اجتماعی و پیشگیرانه مطرح است. دراین میان، توجه به رویکردهای پیشگیرانه می تواند هزینه های اجتماعی، سیاسی و اقتصادی مبارزه با فساد را کاهش دهد و تبعات کمتری را متوجه دولت ها نماید. فرهنگ به عنوان مهم ترین عامل در رویکرد پیشگیرانه می تواند نقش موثر و تعیین کننده ای را در ارتقای سلامت اداری ایفا نماید. این تحقیق با هدف بررسی نقش فرهنگ سازمانی در کاهش فساد اداری صورت پذیرفته و برای بررسی، شاخص های فرهنگی ارزش های جاری، ساختار فرهنگی سازمان و فرهنگ منابع انسانی مطالعه شده است. این تحقیق بر اساس هدف از نوع تحقیقات کاربردی و بر اساس ماهیت و روش از نوع تحقیقات توصیفی است که به روش پیمایشی (زمینه یابی) انجام می شود. جامعه آماری، ادارات دولتی و غیردولتی شهرستان تهران ونمونه این پژوهش، دو سازمان دولتی و دو سازمان غیردولتی می باشند که روی هم 697 نمونه به روش غیراحتمالی و سرشماری انتخاب شده اند. یافته های تحقیق نشان می دهند که هم در سازمان های دولتی و هم در سازمان های خصوصی، فرهنگ سازمانی در جهت ارتقای سلامت نظام اداری موثر بوده و داستان ها و الگوهای سازمانی، قوی ترین مولفه و ارزش های سنتی، ضعیف ترین مولفه فرهنگی در کاهش فساد اداری بوده اند. کارکنان سازمان های غیردولتی نقش فرهنگ سازمانی در کاهش فساد اداری را در مقایسه با کارکنان سازمان های دولتی قوی تر ارزیابی کرده اند. میان نقش مولفه ها در کاهش فساد اداری از دیدگاه زنان و مردان و همچنین، با میزان تحصیلات رابطه معناداری مشاهده نگردیده است. در نهایت راهکارهای فرهنگی مانند تاکید بر ارزش های سنتی و اخلاقی، مدیریت مشارکتی و مواردی از این قبیل پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: سلامت اداری، فرهنگ سازمانی، فساد اداری
|
  • Naser Bahonar, Mohammad Reza Rowhani Pages 5-34
    The normative view of the media is the resultant of a group of do’s and don’ts in various institutions interacting with the media. The relation of the media with any of these institutions، the conditions surrounding the media، the philosophical foundations of the media and the religious values، principles and instructions are among the formation grounds for normative theories in regard to the mass media. The social responsibility theory is an example of this kind which seeks to modify individual freedom and create a link between the media independence and their social responsibilities. In other words، the social responsibility theory was formulated in a liberalist and humanist process and added the social responsibility dimension to the doctrine of individual freedom and media independence. One of the areas of discussion in the field of humanities and social philosophy is the relation between the individual and society. The socialist view gives priority to the society، whereas the individualistic view is mostly tended to individual rights. Thus humans are reduced to their instinctive drives. Contrariwise، the Islamic logic takes a more sublimated stance towards man and considers his worldly and transcendental dimensions simultaneously. The social responsibility that ensues from this Islamic stance brings into prominence an obligation known as enjoining virtues and forbidding vices. That is why this article provides a comparative explanation of the social responsibility status from Western and Islamic viewpoints.
    Keywords: socialism, individualism, human nature, responsibility, media, enjoining virtues, forbidding vices
  • Hassan Danaee Fard, Hossein Åbabaee Mojarrad, Mohammad Safari Pages 35-62
    One of the best ways to understand a phenomenon is to employ metaphors which could explain it through its similarities with another phenomenon. Management experts have done the same by bringing several metaphors such as comparing an organization to a machine، living thing، culture، painting canvas، etc. This article has used «Media» as a metaphor of organization، but it emphasizes the obligation associated with both the media and organization vis – a – vis the society. But a metaphorical outlook has also its harm which should not be neglected، and that is when we say «this is it» and forget other things، disregarding the fact that to understand a phenomenon، both a generalized and detailed look are necessary. Therefore، a combination of metaphors will always be more helpful in understanding a phenomenon such as an organization.
    Keywords: media's social obligation, metaphor, Organization's social obligation, media, media organizations
  • Alireza Zolfaqari, Hasan Reza Khaligi Pages 63-77
    The article deals with influencing factors of students'' participation in campus congregation prayer. Out of 1400 students، 300 were selected as subjects of the study، and were asked to answer questionnaires، the result of which is as follows: There is a direct link between the staff participation، how to pray instruction، and students'' participation. There is a close link between the place، time and physical surrounding of performing the ritual and students'' participation. There is a direct link between the status of Imam (prayer leader) as a cleric and encouraging students to participate.
    Keywords: congregation prayer, university, student's participation
  • Ebrahim Fayyaz, Mohsen Badreh Pages 79-109
    There is no such thing as impartiality in the theories of social sciences and humanities. We can recognize their metatheories by studying various pretheoretical bases they are founded on. By metatheory we mean a corpus that consists of metatheoretical constituents، or pretheoretical presuppositions. Metatheoretical presuppositions are often hidden and become manifest through metathorizing and studying theories that in turn will lead to a second – hand knowledge. According to metatheoreticians، metatheoretical presuppositions are of different kinds: metaphysical، cosmological، logical، ontological، epistemological، methodological، axiological، praxiological، aetiological، ethical، and aesthetic. Metatheoricians also mention some principal metatheories due to the existing differences among theorists in regard to the above-mentioned presuppositions or the prominent philosophical schools. These are: positivistic، postmodernist، critical realist، and hermeneutic presuppositions; and critical presuppositions. Each metatheory has its own method of metatheorization; i. e its own stance towards how to discover or formulate metatheories. In this article، metatheorization is discussed as a path towards religious theories in social sciences and humanities through discovering Islamic metatheories.
    Keywords: metatheory, philosophy of social sciences, philosophy of humanities, positivistic metatheory, postmodern metatheory, critical realist metatheory, critical metatheory, Islamic metatheory
  • Ali Golmohammadi, Makoto Hachioshi Pages 111-146

    There is a close link between «time» and «changes». Thus، two simultaneous events may undergo different processes due to different historical and cultural circumstances. The development process in Japan and Iran is one example. The two countries'' confrontation with the west in 19th century is generally considered to be the beginning of their development and modernization. But Japan actually entered this phase after a relatively short period of a decade from the time it accepted the Tariff Trade conditions in 1858، the presence of the U. S. navy and until the establishment of a modern state following the return of Meiji (1868). A survey of the chronicles and other literature that illustrate the conditions of Qajar era sheds light over the social behavior of the time and the absence of the vital elements necessary for development، thought this kind of behavior may be rooted in more distant past. It could be concluded that despite the start of transition from a traditional society to the modern time as a result of confrontation with the west، success in treading this path was mostly due to the existing circumstances that had paved the way for this strenuous goal. The institutionalization of such traits as accountability for the assumed duties and the assigned social roles in a country like Japan، facilitated the move forward in the path of modernization.

    Keywords: development, Japan, Iran, duty, accountability
  • Mahdi Montazer Ghaem, Bashir Motamedi Pages 147-186
    This article intends to bring into focus the television''s production system as one of the three elements subject to analysis next to the content and the audience with the aim of shedding light on the policies and approaches to producing religious programs. The method adopted is a qualitative one that has included both the examination of the organization''s documents and interviews with those involved in producing religious programs. We can deduce from the overall analysis that definitions، objectives، principles، policies and approaches all require a revision. Other factors such as the audience، creativity، production economy، research and production and in general the production process are also discussed.
    Keywords: television, production system, religious programs
  • Ali Rbeei, Minoo Bigdeli Pages 187-205
    Administrative corruption is a challenging issue that has necessitated some preventive social and disciplinary measures. In fact، preventive approaches can reduce social، political and economic costs and negative consequences. Among these، culture can play a significant and effective role in boosting administrative integrity. This research has been done to examine the role of administrative culture in reducing administrative corruption by considering the cultural indexes of current values، the administrative cultural structure and human resources'' culture. The research is، as it concerns its objective، of an applied type، and qualitatively and methodically a descriptive one which has used a survey analysis. The statistical society is the state and public administrations of Tehran with a total of 697 statistical sampling. The results show that in both state and public administrations، the administrative culture has been effective in boosting administrative integrity. Among the factors، tales and administrative patterns have acted as the strongest، and traditional values have acted as the weakest cultural causes of reducing administrative corruption. The public administrations'' personnel have considered the element of administrative culture to be more effective in reducing corruption as compared with state administrative personnel. No meaningful relation has been observed between male and female views or their educational background and the attitudes adopted towards how to reduce administrative corruption. The article finally proposes some cultural guidelines such as emphasizing moral and traditional values and shared management to solve the problem.
    Keywords: administrative integrity, administrative culture, administrative corruption