فهرست مطالب

شیعه شناسی - پیاپی 39 (پاییز 1391)

فصلنامه شیعه شناسی
پیاپی 39 (پاییز 1391)

  • 248 صفحه، بهای روی جلد: 15,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1391/11/25
  • تعداد عناوین: 9
|
  • حسین پوراحمدی، علی بابایی سیاب صفحه 7
    شهر کوفه در دوران عمر و برای اسکان سپاهیان اسلام بنا نهاده شد. مکان بناگذاری آن در شش کیلومتری شهر باستانی «حیره» بود. اولین پایه های تشیع در کوفه با امارت عمار یاسر در آنجا ریخته شده و با انتخاب این شهر به مرکزیت خلافت اسلامی توسط امام علی تثبیت گردید. ایرانیان، که از همان آغاز، بخش قابل توجهی از جمعیت این شهر را تشکیل می دادند، تحت تاثیر برخی عوامل، از قبیل سیاست های عرب گرایانه عمر و عثمان، عدالت و برابری که در دوران خلافت علی در کوفه مشاهده کرده بودند و جنبش های شیعی که در این شهر به وقوع می پیوست، به مذهب تشیع گرایش پیدا کردند. تشیع کوفه بعدها توسط همین ایرانیان ساکن در کوفه، خاندان اشعری و سادات مهاجر به ایران و نیز در نتیجه تعامل علمی میان مراکز علمی ایران (به ویژه قم) با کوفه، به ایران منتقل شد و به این دلیل که بخش عظیمی از تعالیم آن در نتیجه ارتباط بدون واسطه با ائمه اطهار حاصل شده بود و نیز عدم تغییر آن طی قرون متمادی، دارای خلوص بالایی است.
    کلیدواژگان: کوفه، تشیع، ایران، اشعری
  • علی محمد حیدر لک، مهدی مهریزی صفحه 47
    اشعریان قبیله ای یمنی بودند که پیش از فتح مکه اسلام آوردند در غزوه حنین و فتوحات عصر خلفا شرکت فعال داشتند. با قتل عثمان، آنان نیز همچون سایر مسلمانان، در چرخه نزاع های علوی عثمانی گرفتار و به دو شاخه شیعه و سنی تقسیم شدند. شیعیان فرزندان مالک بن عامر اشعری، از یاران امیرالمومنین، بودند که نخست کوفه مرکز ثقل آنان به شمار می رفت. اما با حاکمیت یافتن حجاج، این گروه در سال های پایانی قرن اول هجری، به قم هجرت کردند. ایشان در قم با وحدت کلمه و به مدد کثرت نفرات و اموال، توانستنند در پی اقدامات گسترده عمرانی و اقتصادی و با سیاستی مداراگرایانه، دولت شهری در قم تشکیل دهند که در آن حاکمان عباسی تنها به منزله سفیرانی بودند که نقش واسطه ای میان حاکمان دولت شهر قم با نظام فرادست خلافت ایفا می نمودند و حاکمیت سیاسی شهر در قالب رهبری اریستوکراسانه اشراف و نخبگان اشعری بود. این دولت، که قریب سه سده حاکمیت داشت، سرانجام با برآمدن و قدرت یافت آل بویه، حیاتش خاتمه یافت، اما میراث عظیم و منحصر به فردی برای مکتب امامیه باقی نهاد.
    کلیدواژگان: دولت شهر، قم، امامیه، اشعری
  • کیومرث عظیمی، محمدعلی چلونگر صفحه 81
    مناطق کردنشین به دلیل تنوع مذهبی و وجود تفکرات آیینی فراوان، یکی از حوزه های پیچیده در زمینه فرق و مذاهب است و کمبود تحقیقات و مطالعات علمی در این خصوص مزید بر علت بوده، بر این پیچیدگی می افزاید. بیشترین جمعیت کردها پیرو مذهب شافعی از اهل سنت اند. این وضعیت در ایران، عراق، ترکیه و سوریه ثابت بوده و این خصیصه مذهبی ایشان وجه تمایز آنها با همسایگانشان است؛ زیرا همسایگان عرب، ترک، لر و فارس آنها، یا پیرو مذهب تشیع اثناعشری اند و یا سنی حنفی مذهب. در کنار پیروان مذاهب و فرقه های اسلامی، گروهی از کردها، مسیحی، آشوری، کلیمی و یزیدی مذهب هستند و جمعیت قابل توجهی از آنها را تشکیل می دهند.
    گستردگی و پراکندگی کردهای شیعه مذهب در مناطق کردنشین، تابع چه متغیر یا متغیرهای است؟ بیشترین جمعیت کردهای شیعه مذهب کدامند و در کجا سکونت دارند؟ کدام یک از آیین ها و مذاهب کردان در دایره تشیع قرار می گیرند؟ علل پذیرش و گسترش تشیع در میان کردها چیست؟ و چرا تنوع مذاهب در میان کردها نسبت به اقوام همجوارشان بیشتر است؟ اینها مهم ترین سوالاتی هستند که این نوشته در پی پاسخ به آنهاست.
    کلیدواژگان: پراکندگی، فرق، مذاهب، تشیع، کردستان، گورانی، کرمانجی، سورانی
  • خدیجه عالمی صفحه 101
    ملوک بهمنی (حک: 748-934ق) به عنوان اولین حاکمان مستقل مسلمان در دکن، تسنن را مذهب رسمی خود قرار دادند. با این همه، اقدامات و عملکرد برخی از آنان زمینه های رونق و شکوفایی تشیع در دکن را فراهم کرد. این امر از طریق حمایت از علما، صوفیان، سادات و شیعیان و جذب آنان از مناطق گوناگون اسلامی صورت گرفت. این نوشتار در صدد است به جایگاه تشیع در این دوره بپردازد تا از این طریق، روشن گردد چگونه تمایلات شیعی در دوره ملوک بهمنی رواج یافت؛ چنان که در سال های پایانی حکومت آنان، تشیع در بخش هایی از دکن توسط برخی فرماندهان نظامی به عنوان مذهب رسمی اعلام گردید.
    کلیدواژگان: بهمنی، چاکنه، گاوان، شاه نعمت الله ولی، گیسودراز، عادل شاه، احمدشاه
  • حسین ایزدی صفحه 131
    شاهان صفوی به دلیل وضعیت سیاسی اجتماعی ایران و مقابله با قدرت امپراتوری عثمانی و ایجاد وحدت سیاسی مذهبی و تقویت و مشروعیت بخشی به حکومت خود، اقدام به رسمیت دادن مذهب تشیع نمودند و به زیارت به عنوان یکی از مراسم مهم تشیع دوازده امامی، که تاثیر بسزایی در تقویت باورهای سیاسی مذهبی مردم نسبت به سلسله صفویه داشت، توجه ویژه ای نشان دادند و به سفرهای زیارتی متعددی رفتند. در این مقاله، سعی شده است تا روند تاریخی و ابعاد سیاسی اجتماعی سفرهای زیارتی شاهان صفوی با روشی «توصیفی تحلیلی» بررسی شود.
    کلیدواژگان: زیارت، شاه، مشهد، عتبات، نجف، کاظمین
  • سیدجواد امام جمعه زاده، امیرمسعود شهرام نیا، مجید نجات پور صفحه 153
    بی تردید، شناخت دقیق و عمیق ماهیت و محتوای نهضت ها و انقلاب ها تا حد زیادی به بررسی نقش و تاثیر گروه ها و نیروهای اجتماعی تاثیرگذار در روند انقلاب ها، چه قبل و چه بعد از آن بستگی دارد. روحانیان به واسطه نقشی که در بیشتر جوامع ایفا می کنند، به مثابه یک نهاد اجتماعی از اهمیت بسزایی برخوردارند. روحانیت شیعه دست کم از دوره صفویه از جمله نیروهای مقتدر اجتماعی و یکی از ارکان مهم جامعه مدنی به شمار می آمده است. آنان همچون سایر نیروها و گروه های اجتماعی، در مقابله با قدرت سیاسی، علاوه بر ایفای نقش معنوی خود، عهده دار نقش سیاسی نیز بوده اند و کارکرد هایی همچون مشارکت و نفوذ در ارکان دولت، انزوا و انفعال سیاسی، اپوزیسیون داخلی، و رهبری قیام ها و انقلاب های اجتماعی را می توان برای ایشان برشمرد. تاریخ معاصر ایران در متن خود، آبستن دو انقلاب بزرگ بوده که بسیاری از تحولات و تغییرات را در جامعه ایران به وجود آورده اند. به لحاظ مقایسه ای، نقاط افتراق و اشتراک بسیاری در هر دو مقطع و سال های پس از آن وجود دارد که مبارزه با استبداد و استعمار، نوع نظام سیاسی، قانون اساسی، نقش مردم، ایدئولوژی، رهبری و عواملی از این دست را می توان برشمرد. این تحقیق در صدد است تا سه دهه حضور روحانیت پس از انقلاب اسلامی را با سه دهه پس از مشروطه، و نیز افکار، اندیشه ها و نظریه هایی را که درباره این دو انقلاب از سوی علما و روحانیان ارائه گردیده است مطالعه و به صورت تطبیقی و مقایسه ای بررسی کند و وجوه اشتراک و افتراق آنها را استخراج و تجزیه و تحلیل نماید
    کلیدواژگان: انقلاب، ایدئولوژی، روحانیان، روشن فکران، مشروطیت
  • مهدی رستم نژاد صفحه 191
    از موثرین اقدامات امامان شیعه به منظور گسترش و تعمیق فرهنگ اسلام و فقه اهل بیت، سعی و تلاش بی وقفه برای ایجاد تعامل علمی و پیوند فقهی بین مذاهب اسلامی بوده است، در این مقاله، سعی شده است تا ضمن برشمردن و معرفی دوره های سه گانه (تعامل علمی، تقابل علمی و بازگشت به دوره تعامل)، نمونه هایی از انواع برخوردهای تعاملی و تقابلی بین پیروان مذاهب ارائه شود.
    همچنین با بیان نمونه هایی نشان داده شده در این دوره بازگشت، فقه شیعه به گونه ای مورد توجه فقهای سایر مذاهب اسلامی قرار گرفته که برخی از فقهای آنان ضمن اذعان به قوت و اتقان فقه شیعه، پاسخ برخی از نیازهای فقهی را تنها در پی روی از آن یافته اند.
    کلیدواژگان: فقه، اهل بیت، مذهب، شیخ شلتوت
  • محمد جواد نجفی، سیدمحمدتقی موسوی کراماتی صفحه 211
    این نوشتار با رهیافتی تاریخی به بازشناسی مفهوم انفسنا در آیه مباهله «فقل تعالوا ندع ابناءنا و ابناءکم و نساءنا و نساءکم و انفسنا و انفسکم ثم نبتهل فنجعل لعنت الله علی الکاذبین» (آل عمران:61) روی آورده است و با کمک قرائن تاریخی، مفاهیمی که بار معنایی انفسنا را در تحولات سیاسی از سوی پیامبر گرامی اسلام به کار گرفته شده، دستمایه اثبات معنای سیاسی و معنوی مفهوم انفسنا قرار داده است. غزوه تبوک، وفد ثقیف، وفد بنو ولیعه و رویداد ابلاغ آیات سوره توبه، جریان های خاص تاریخی هستند که با کالبد شکافی آنها، سعی شده تا مفهوم انفسنا، معناشناسی شود تا ثابت گردد که مفهوم و اصطلاح قرآنی انفسنا جامع همه معانی است که پیامبر گرامی اسلام در مقاطع خاص و مختلف تاریخی در خصوص برتری معنوی و شایستگی سیاسی حضرت علی استعمال نموده اند.
    کلیدواژگان: انفسنا، وفد، ثقیف، بنی ولیعه، ابلاغ، توبه، مباهله
  • صفحه 239
|
  • Hussein Pur Ahmadi, Ali Babaie Siyab Page 7
    The city of Kūfa was established under Umar (the second caliph) for the settlement of the Muslims’ Army. It was situated about six kilometers from the ancient city of Hīra. The first foundations of Shiism were established with the governorship of Ammār Yāser there and completed with the selection of that city as the center of caliphate by Imam Ali. Iranians, who formed a major part of the inhabitants of that city from the onset, were converted to Shiism under the influence of some factors such as pro-Arab policies of Umar and Uthmān, the justice and equality they observed under Imam Ali, and the Shiite movements taking place in that city. Later on, the Shiism of Kūfa was extended to Iran by these very Iranian inhabitants of Kūfa, the Ash’arite families and the immigrant Sayyids, and as a result of scientific interaction between the scientific centers of Iran (Qom in particular) and Kūfa. This Shiism was to a great extent a pure one, because a large part of its teachings was directly coming from the Infallible Imams without any alteration.
    Keywords: Kūfa, Shiism, Iranians, Asharites
  • Ali Muhammad Heydar Sarlak, Mahdi Mehrizi Page 47
    The Ash’arites were the members of a Yemeni tribe converted to Islam before the conquest of Mecca. They actively participated in the battle of Hunayn and the conquests under the caliphs. When the Uthmān was murdered, they were, like other Muslims, involved in the Alawid-Uthmanid struggles and divided into two branches of Sunnite and Shiite Muslims. The Shiites among them were the offspring of Mālik bin ‘Āmir Ash’ari, one of Imam Ali’s companions, who were mostly inhabitants of Kūfa. However, when Hajjāj seized the power, this group migrated to Qom in the last years of the first century AH. After widespread economic improvements and using a tolerant policy, they managed to establish a city-state in Qom through their unity and with their large number of people and plenty of wealth. There, the Abbasid governors were only mediators between the rulers of that city-state and the higher levels of Abbasid caliphate. The governance of the city was in the hands of the Ash’arite aristocrats and elites. This government was dominant about three decades and finally it ended with the rise of Buwahids to the power; however, it left a great and unique heritage for the Imamiyya religious school.
    Keywords: city, state, Qom, Imamiyya, Asharite
  • Kyumarth Azimi, Dr. Muhammad Ali Chalungar Page 81
    The Kurdish regions, due to the religious diversity and a wide variety of ritual customs, are one of the complex domains in regard with religious schools and sects; this complexity is amplified by the scantiness of scientific researches and studies in this regard. Most of the Kurd populations are followers of Sunnite school of Hanafism. This is true for Iran, Iraq, Turkey and Syria; and this religious characteristic is their distinctive point as compared to their neighbors. This is because their Arab, Turk, Lur and Fars neighbors are followers of Twelver Shiism or are Hanafi Sunnites. In addition to Kurds who are followers of Islamic sects, there are some other groups of Kurds who are Christians, Ashuris, Kalimis, and Yazidis, which form a large part of their population. What variable or variables influence the spread and dispersal of Shiite Kurds in Kurdish regions? Which group of Shiite Kurds is the largest one and where do they inhabit? Which Kurdish rites and practices are in the domain of Shiism? What are the reasons for accepting and diffusing Shiism by Kurds? And why is there a greater variety of religions among Kurds in comparison to their neighboring people? These are the most important questions dealt with by the present article.
    Keywords: dispersal, sects, religions, Shiism, Kurdistan, Gurani, Kurmanji, Surani
  • Dr. Khadija Alemi Page 101
    The Bahmanid kings (ruled: 748-934 AH), as the first independent Muslim rulers in Deccan, established Sunnism as their official religion. Nevertheless, the actions taken by some of them prepared the ground for Shiism to prosper in Deccan. This was done by supporting Sufis, scholars, Shiites and Sayyids, and attracting them from various Islamic regions. The present article is seeking to deal with the status of Shiism in that period so that it may clarify how Shiite leanings under Bahmanid kings became widespread in a way that in the last years of their rule, Shiism was proclaimed as the official religion by some of the military commanders in some parts of Deccan.
    Keywords: Bahmanid, Chākina, Gāwān, Shah Nimatullāh Walī Gīsū Darāz, Ādil Shah, Qutb Shah
  • Dr. Hussein Izadi Page 131
    Due to the political-social condition of Iran as well as confrontation with the Ottoman emperor and in order to create political-religious unity, to reinforce and to legitimize their government, the Safawid kings proclaimed Shiism as the official religion and would give special importance to pilgrimage as one of the important rites for Twelver Shiites, going to numerous pilgrimages. In the present article, we have tried to investigate the historical trend and the political-social dimensions of pilgrimages of Safawid kings through a descriptive-analytical method.
    Keywords: pilgrimage, king, Mashhad, holy shrines, Najaf, Kazimayn
  • Dr. Sayyid Jawad Imam Juma, Zada, Dr. Amir Masud Shahram, Nia, Majid Nijat, Pur Page 153
    Undoubtedly, a precise recognition of the nature and content of the movements and revolutions largely depends on investigating the role and the effect of social groups and forces influential before and after those movements. Because of the role they play in most societies, the clergy are of particular importance as a social institution. The Shiites clergy, at least from the Safawid period onward, were among the powerful social forces and one of the important kingpins of the civil society in Iran. Just like other social forces and groups, they played political roles – besides their spiritual roles – in confronting the political power of that day, playing functions such as participation and infiltration in the government, political isolation or passivity, internal opposition, and leading social riots and revolutions. The modern history of Iran witnessed two great revolutions which brought about many evolutions and transitions in the Iranian society. Comparatively, the two revolutions had differences as well as common points both in periods before and after them. Among them, we may refer to the following ones: struggling with colonialism and autocracy, the type of political regime, constitutional law, the role of the people, ideology, leadership and some other factors like these. The present article is seeking to have a comparative study of the presence of the clergy three decades after the Islamic revolution and three decades after the Constitutional Movement as well as the thoughts and ideas presented by the scholars and the clergy on those two revolutions, extracting and analyzing their difference and common points.
    Keywords: revolution, ideology, the clergy, intellectuals, Constitutionalism
  • Mahdi Rustam Nejad Page 191
    Among the most effective measures taken by Shiites for spreading out and deepening the Islamic culture and the Imams’ jurisprudence is a non-stop attempt to create scientific interaction and jurisprudential link between Islamic religious schools. In the present article, we have attempted to enumerate and introduce three periods (scientific interaction, scientific confrontation, and return to interaction period), and to present examples of interactions or confrontations among followers of different religious schools. Besides, we have showed, by mentioning related examples, that in the period of returning to interaction, the Shiite jurisprudence attracted the attention of jurists of other religious schools in a way that some of those jurists acknowledged the strength and certainty of the Shiite jurisprudence, and found the solution to some of the jurisprudential problems just in following it.
    Keywords: jurisprudence, Ahl al Bayt (the Prophet's Household), Sheikh of Shaltūt
  • Dr. Muhammad Jawad Najafi, Sayyid Muhammad Taqi Musawi Keramati Page 211
    The present article uses a historical approach to realizing the meaning of anfusanā (i.e. ourselves) in the 61th verse of the third chapter of the Quran entitled Āl-e Imrān. It makes use of historical evidences and refers to occasions where the Prophet used anfusanā in times of political evolutions to prove the political and spiritual meaning of the term anfusanā. The battle of Tabūk, delegation of Thaqīf, delegation of Banū Walī’a, and the occasions of proclaiming the verses of chapter Tawba (chapter 9 of the Quran) are special historical events which have been anatomized here to realize the meaning of anfusanā and to prove that this Quranic term encompasses all the meanings used by the Prophet on various historical occasions in regard with the spiritual priority and political competence of Imam Ali.
    Keywords: anfusanā delegation of Thaqīf, delegation of Banū Walī'a, proclaiming the verses of chapter Tawba