فهرست مطالب

مجله دانش و تندرستی در علوم پایه پزشکی
سال هفتم شماره 3 (پاییز 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/11/09
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حمید علوی مجد، فاطمه پاک نظر *، یدالله محرابی، مریم سادات دانشپور، مجید میرمحمدخانی، مهدی هدایتی، فریدون عزیزی صفحات 93-100
    مقدمه

    هدف مطالعه حاضر، بررسی تاثیرات متقابل میان اینترلوکین 6 و نیز دوپلی مورفیسم های تک نوکلئوتیدی ژن آن (IL-6-174 و IL-6-572) با برخی دیگر از عوامل شامل: جنس، سن، نمایه توده بدنی و سطح خونی قند، لیپید و پروتئین واکنشگر با ماده C در ارتباط با پرفشاری خون می باشد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مقطعی، داده های طرح «بررسی عوامل خطر نوین بیماری های غیرواگیر در جامعه شهری تهران» پژوهشکده علوم غدد درون ریز و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، استفاده شد. برای شناسایی اثرات متقابل از رویکرد شناسه گزینی منطقی و برای تحلیل از روش رگرسیون لجستیک استفاده شد و رابطه به شکل نسبت شانس تطبیق یافته بیان گردید.

    نتایج

    مدل رگرسیونی برگزیده از تحلیل داده های 126 مرد و 208 زن 18 ساله و بالاتر تهرانی، ضرایب معناداری را برای هریک از متغیرهای قندخون ≥ 126 mg/dl (01/0=P)، نمایه توده بدنی > 25 (03/0=P) و سن > 40 سال (001/0P<) و نیز برای ترکیب منطقی «کلسترول > 200 mg/dl+ سن > 40 سال + اینترلوکین 6> 29 pg/ml + قند خون < 126 mg/dl» (003/0=P) نشان داد.

    نتیجه گیری

    این تحقیق با به کارگیری رویکرد شناسه گزینی منطقی نشان داد علاوه بر سن، نمایه توده بدنی و قند خون ناشتای بالا، سطوح افزایش یافته اینترلوکین 6 در خون نیز در تعامل با کلسترول بالا، در شرایط سنی بالاتر و داشتن قند خون غیر دیابتی، شانس پرفشاری خون را افزایش می دهند.

    کلیدواژگان: اثر متقابل، پرفشاری خون، شناسه گزینی منطقی، اینترلوکین 6، پلی مورفیسم تک نوکلئوتیدی
  • زهرا جرجران شوشتری، حمیرا سجادی، آمنه ستاره فروزان، یحیی سلیمی، مریم ملکی صفحه 101
    مقدمه
    آشکارسازی وضعیت ابتلا به HIV از عوامل مهم در پیشگیری و کنترل این بیماری به شمارمی آید. هدف از پژوهش حاضر، تعیین الگوی آشکارسازی وضعیتHIV و وضعیت حمایت اجتماعی درک شده افراد مبتلا می باشد.
    مواد و روش ها
    116 نفر از افراد HIV مثبت مراجعه کننده به مراکز مشاوره رفتاری به طور تصادفی انتخاب شدند. وضعیت حمایت اجتماعی با پرسش نامه خودایفای نوربک و وضعیت آشکارسازی با دو سوال بررسی گردید.
    نتایج
    میانگین سنی افراد تحت مطالعه 7/7± 7/36 سال بود و 4/72% از افراد نمونه مرد بودند. 2/42% از افراد، آلودگی از طریق رابطه جنسی، 44% ازطریق تزریق با سرنگ آلوده و 8/13% نیز دیگر موارد انتقال را ذکر نمودند. از میان این افراد، 1/62% وضعیتHIV خود را آشکار کرده بودند. در تحلیل رگرسیون لجستیک، میزان آشکارسازی، با متغیرهای سن، جنس، تعداد CD4، تحصیلات بالاتر از دیپلم و حمایت اجتماعی کارکردی پیشگویی شد.
    نتیجه گیری
    بیش از نیمی از افراد، وضعیت خود را برای حداقل یکی از اعضای شبکه ارتباطی خود آشکار کرده بودند. آشکارسازی کمتر زنان می تواند ناشی از نگرش جامعه درباره این بیماری باشد. حمایت اجتماعی کارکردی می تواند از عوامل مهم در آشکارسازی وضعیت ابتلا باشد. نتایج این پژوهش لزوم توجه بیشتر به برنامه های آموزشی در افراد مبتلا و شبکه ارتباطی آن ها، درمورد اهمیت آشکارسازی را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: آشکارسازی، حمایت اجتماعی، HIV مثبت
  • سعید ناظمی، رضا چمن، ناهید داوردوست صفحات 107-111
    مقدمه
    دانشجویان به عنوان افراد تحصیل کرده، الگوی مناسبی به عنوان فرد غیرسیگاری برای اطرافیان خود می باشند. پژوهش حاضر در سال 1389، به منظور بررسی علل شیوع و عوامل موثر بر مصرف دخانیات در بین دانشجویان دانشگاه های شاهرود انجام شده است.
    مواد و روش ها
    این پژوهش یک مطالعه توصیفی- مقطعی است. داده ها ازطریق پرسش نامه ای حاوی 10 سوال عمومی و 15 سوال اختصاصی درزمینه مصرف دخانیات جمع آوری شده است. روایی پرسش نامه پس از تنظیم، مورد تایید استادان و متخصصان فن قرار گرفته و 1800 نفر از دانشجویان دانشگاه های شاهرود به صورت خودایفا تکمیل کردند.
    نتایج
    طبق نتایج به دست آمده میانگین سنی افراد 5/3±5/28 سال بود. 389 نفر (6/21%) از دانشجویان شرکت کننده در این مطالعه از دخانیات استفاده می کردند که اکثریت آن ها 80% مذکر بودند. سیگار بیشترین ماده مصرفی بود، پس از آن به ترتیب 122 نفر (31%) از قلیان و 19 نفر (5%) از پیپ استفاده می کردند. از میان عوامل موثر در گرایش به مصرف دخانیات؛ رابطه با دوستان سیگاری، استرس، دوری از خانواده و سرگرمی مهمترین علل بودند. بین مصرف دخانیات با جنس، مقطع تحصیلی، وضعیت تاهل، محل سکونت، سطح تحصیلات والدین و میزان درآمد آنان رابطه معناداری مشاهده گردید (001/0P<).
    نتیجه گیری
    باتوجه به شیوع نسبتا بالای مصرف دخانیات در بین دانشجویان، راه اندازی دفتر مشاوره و استفاده از همسالان آموزش دیده می تواند نقش بسزایی در کاهش مصرف دخانیات ایفا نماید.
    کلیدواژگان: شیوع، دانشجویان، دخانیات، سیگار، گرایش
  • الهام محمدی فرخران، یاسر مخیری، زینب توکل، آسیه منصوری صفحات 112-117
    مقدمه
    این مطالعه با هدف بررسی ارتباط کیفیت خواب و سلامت روان دانشجویان ساکن در خوابگاه انجام شده است.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر یک مطالعه ی مقطعی است که بر روی 277 نفر از دانشجویان ساکن خوابگاه های دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام شده است. روش نمونه گیری در این مطالعه، تصادفی طبقه بندی شده بود. ابزارهای مورد استفاده شامل، پرسش نامه دموگرافیک، پرسش نامه سنجش کیفیت خواب پیتزبورگ و پرسش نامه 28 سوالی سلامت عمومی بودند. از آزمون های کای اسکوار، اسپیرمن و رگرسیون لجستیک به منظور تجزیه و تحلیل داده ها استفاده گردید.
    نتایج
    در پژوهش حاضر، شیوع کیفیت خواب نامطلوب، 3/73% (5/78- 1/68:CI 95/0) و شیوع سطح وضعیت نامطلوب سلامت روان، 3/34% (9/39- 7/28:CI 95/0) بود. ارتباط معناداری بین کیفیت خواب و وضعیت سلامت روان دانشجویان بود (001/0P<).
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد که بین سلامت روان و کیفیت خواب دانشجویان ساکن خوابگاه ارتباط مستقیم و معناداری وجود دارد، بنابراین توصیه می گردد برنامه های مداخله ای با هدف ارتقای کیفیت خواب دانشجویان ساکن در خوابگاه، بر موضوع پیشگیری یا کاهش مشکلات بهداشت روان آن ها و آموزش اصول بهداشت خواب متمرکز گردند.
    کلیدواژگان: کیفیت خواب، خوابگاه، پرسش نامه پیتزبورگ، سلامت روان
  • اکرم سادات منتظری، مهدی راعی دهقی، اعظم حمیدزاده، آذر سوزنی، مهرداد کلاته جاری، لیلا خجسته، مظلومه حمزه خانی صفحات 118-123
    مقدمه
    تهوع و استفراغ پس از اعمال جراحی یکی از شایع ترین عوارض جانبی همراه با جراحی است. هدف این مطالعه بررسی تاثیر زنجبیل بر شدت تهوع و استفراغ پس از عمل جراحی می باشد.
    مواد و روش ها
    در این کارآزمایی بالینی دوسوکور تعداد 160 بیمار واجد شرایط به صورت تصادفی و به روش بلوک چهارتایی در دو گروه مداخله و شاهد قرار داده شدند. گروه مداخله، 4 کپسول محتوی250 میلی گرم زنجبیل و گروه شاهد 4 کپسول دارونما را یک ساعت قبل از عمل جراحی دریافت نمودند. شدت تهوع و دفعات استفراغ در 2، 4 و 6 ساعت پس از جراحی با استفاده از مقیاس بصری (VAS) سنجش شد. مقایسه نمرات بین دو گروه با استفاده از آزمون تی مستقل و آزمون من ویتنی یو انجام شد.
    نتایج
    میانگین نمره تهوع دو ساعت اول بعد از عمل در گروه مداخله به طور معناداری پایین تر بود (04/0P=). میانگین نمرات تهوع در ساعات 4 و 6 بعد از عمل نیز در گروه مداخله پایین تر از گروه شاهد بود، اما اختلاف آماری معناداری در دو گروه در هیچ یک از این ساعات وجود نداشت. میانگین دفعات تهوع در گروه مداخله در ساعات دوم، چهارم و ششم بعد از عمل پایین تر از گروه شاهد بود، اما این اختلاف فقط در ساعت دو بعد از عمل به صورت مرزی (05/0P=) معنادار بود. شدت استفراغ در هیچ یک از ساعات در دو گروه مداخله و شاهد اختلاف معناداری نداشت.
    نتیجه گیری
    استفاده از زنجبیل در پیشگیری از تهوع پس از اعمال جراحی موثر است. زنجبیل می تواند به عنوان یک داروی ضد تهوع ایمن بعد از اعمال جراحی استفاده شود.
    کلیدواژگان: زنجبیل، تهوع و استفراغ، عمل جراحی
  • حسین جباری بیرامی*، هاله قاسم زاده، فریبا بخشیان، اصغر محمدپور اصل، رضا اسدزاده صفحات 124-128
    مقدمه

    تیم پزشک خانواده وظیفه ارائه تمام خدمات ازجمله بهداشت مادر و کودک را برعهده دارند. این مطالعه با هدف ارزیابی تاثیر اجرای طرح پزشک خانواده بر شاخص های سلامت خانواده در مناطق شهری انجام شده است.

    مواد و روش ها

    در این پژوهش، جمعیت 36000 نفری سه شهر استان آذربایجان شرقی انتخاب و میزان های پوشش تنظیم خانواده زوجین در سال های 81 تا 87 به استناد آمار و نیز در بعد کیفی، پرونده 600 زوج تحت پوشش به روش تصادفی، سهمیه ای و خوشه ایاز بین پرونده های خانوار انتخاب و مستندات آن بررسی شد.

    نتایج

    با اجرای طرح، تعداد پزشک و ماما در این مراکز دو برابر شده اند. میزان پوشش از 7/39% به 2/66% افزایش یافت و روش های پیشگیری کاندوم افزایش ده درصدی و قرص و آی یودی کاهش 6 درصدی را نشان می دهند. با وجود این تعداد متولدین در مدت هفت سال تقریبا ثابت مانده است. معاینات ادواری زنان و نمونه برداری پاپ اسمیر افزایش قابل توجه و معناداری (05/0P<) را نشان می دهد.

    نتیجه گیری

    اجرای طرح پزشک خانواده منجر به موفقیت نسبی خدمات سلامتی برای خانوارها ازجمله معاینه ادواری زنان و نمونه برداری پاپ اسمیر شده است، لذا بازنگری در شرح وظایف، نحوه ارزیابی عملکرد تیم پزشک خانواده توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: طرح پزشک خانواده، سلامت خانواده، پیشگیری از بارداری، باروری
  • فاطمه قنبری، عبدالحسین شیروی، حمید کلالیان مقدم، سحر ملزمی صفحات 129-135
    مقدمه
    دیابت ملیتوس با ایجاد استرس اکسیداتیو، آسیب های متابولیسمی متعددی در بیضه ها ایجاد می کند. این مطالعه با هدف پیشگیری از عوارض اکسیداتیو ناشی از دیابت با به کارگیری داروی بربرین هیدروکلراید که دارای خواص آنتی اکسیدان و جمع کننده رادیکال های آزاد می باشد، انجام گردید.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه 32 سر موش صحرایی نر از نژاد ویستار، با محدوده وزنی 220 تا 240 گرم، انتخاب و به 6 گروه تقسیم شدند: 1- گروه شاهد، 2- تیمارشده با بربرین mg/kg100، 3- گروه شاهد تیمارشده با بربرین mg/kg 50، 4- گروه دیابتی، 5- گروه دیابتی تیمارشده با بربرین mg/kg 100 و 6- گروه دیابتی تیمارشده با بربرین mg/kg 50. دیابت ازطریق تزریق درون صفاقی استرپتوزوتوسین (mg/kg 50) ایجاد گردید. تیمار با بربرین با دوز mg/kg50 و 100 به مدت 6 هفته به صورت گاواژ انجام شد. در ابتدای هفته پنجم، از نمونه ها خون گیری به عمل آمده و فاکتورهای بیوشیمیایی خون و مقاطع بیضه ها مورد ارزیابی هیستولوژیک قرار گرفت.
    نتایج
    نتایج مطالعه نشان می دهد که دیابت با ایجاد استرس های اکسیداتیو و تولید رادیکال های آزاد، باعث کاهش سلول های اسپرماتوگونی و سرتولی، کاهش روند اسپرماتوژنز و نیز کاهش تعداد اسپرم و فعالیت اسپرم گردیده است. در نمونه های تیمارشده با بربرین این عوارض بهبود یافته، همچنین افزایش در تعداد اسپرم، تحرک اسپرم، سلول های رده اسپرم ساز و تعداد i سلول سرتولی نیز مشاهده گردید. به علاوه در گروه های درمانی قطر لوله اسپرم ساز افزایش یافته و ضخامت غشای پایه کاهش یافت.
    نتیجه گیری
    بربرین با توانایی کاهش قندخون، پیشگیری و بهبود استرس های اکسیداتیو، در بهبود آسیب های بیضه ای ناشی از دیابت نقشی درمانی ایفا می کند.
    کلیدواژگان: دیابت، بربرین، اسپرماتوژنز، لایه ژرمینال، سلول های سرتولی، آسیب بیضه ای
  • سحر ملزمی، عبدالحسین شیروی، حمید کلالیان مقدم، ابوالفضل باباخانی، فاطمه قنبری صفحات 136-140
    مقدمه
    بیماری دیابت به سبب ایجاد استرس اکسیداتیو، نقش موثری در پیدایش آسیب های متابولیسمی دارد. هدف مطالعه حاضر، بررسی اثر ملاتونین باتوجه به خواص آنتی اکسیدان آن در درمان آسیب های بیضه ای ناشی از دیابت می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه 24 سر موش صحرایی نر از نژاد ویستار، با محدوده وزنی 200 تا 220 گرم، انتخاب و به سه گروه شاهد، دیابتی و درمانی تقسیم شدند. دیابت ازطریق تزریق درون صفاقیmg/kg 55 استرپتوزوتوسین (STZ) ایجاد شد و گروه درمانی (دیابتی + ملاتونین) پس از دو ماه دیابتی شدن، به مدت 5 هفته داروی ملاتونین با دوز mg/kg 10 را به روش گاواژ دریافت نمودند. در ابتدای هفته پنجم از نمونه ها خون گیری به عمل آمد و فاکتور های بیوشیمیایی و هورمونی خون و همچنین مقاطع بیضه ها مورد ارزیابی هسیتولوژیک قرار گرفت.
    نتایج
    دیابت با ایجاد استرس های اکسیداتیو و تولید رادیکال های آزاد باعث کاهش سلول های اسپرماتوگونی و سرتولی، کاهش روند اسپرماتوژنز تعداد اسپرم و فعالیت اسپرم گردیده، میزان هورمون های انسولین و تستوسترون را نیز کاهش می دهد. تجویز ملاتونین، تغییرات مورفوروژیک ایجادشده را به طور معناداری کاهش و میزان هورمون انسولین و تستوسترون پلاسما را افزایش می دهد.
    نتیجه گیری
    ملاتونین با توانایی پیشگیری و بهبود استرس های اکسیداتیو، در بهبود آسیب های بیضه ای ناشی از دیابت نقشی درمانی ایفا می کند.
    کلیدواژگان: دیابت، ملاتونین، اسپرماتوژنز، سلول های سرتولی، آسیب بیضه ای
|
  • Hamid Alavi Majd, Fatemeh Paknazar, Yadollah Mehrabi, Maryamossadat Daneshpour, Majid Mirmohammadkhani, Mahdi Hedayati, Fereidoun Azizi Pages 93-100
    Introduction

    The study aimed to identify important interactions between Interleukin-6 and two single nucleotide polymorphisms of its gene expression (IL-6-174، IL-6-572) with some other factors including gender، age group، BMI، as while as blood concentration of sugar، lipids، and C-reactive protein، in association with hypertension.

    Methods

    In this cross-sectional study، the data of first phase of the «Evaluation of Novel Risk Factors of NCD» project conducted in 2001by the Research Institute for Endocrine Sciences was used. To identify the interactions we used logic Features Selection approach. Analyses were done by logistic regression models using adjusted odds ratio (OR) to demonstrate the associations of interest.

    Results

    Based on final selected model on data of 126 men and 208 women with age of 18 or more، significant regression coefficients were reported for individual variables including fasting blood sugar≥126mg/dl (P=0. 001)، body mass index>25 (P=0. 03)، and age>40 years of old (P<0. 001) as well as a combinational variable combined from total cholesterol>200 mg/dl+ age>40+ interloukin-6 >29+ fasting blood sugar<126mg/dl (P=0. 003).

    Conclusion

    Findings suggested that in addition to age، body mass index and fasting blood sugar، having high level of interleukin-6 besides high plasma concentration of total cholesterol in older adults with non diabetic fasting blood sugar can significantly increase hypertension prevalence، applying logic Features Selection approach.

    Keywords: Interaction, Hypertension, Logic feature selection, Single nucleotide polymorphism
  • Zahra Jorjoran Shushtari, Homeira Sajjadi, Ameneh Setareh Forouzan, Yahya Salimi, Maryam Maleki Page 101
    Introduction
    Disclosure of HIV infection status is one of the important factors in preventing and controlling HIV. This study aimed to determine the status of pattern disclosure، perceived social support among people suffering from HIV.
    Methods
    From the patients referring to behavioral counseling centers 116 people were randomly selected. Norbeck self administration questionnaire was used to assess their social support status and the disclosure of individuals was assessed with two questions.
    Results
    The mean age of the participants was 36. 7 (SD= 7. 7) years. 72. 4% of them were male and 27. 6% female. The mean of CD4 count was 278. 9 (SD =161. 4). 42. 2% of participants were infected through sexual relationship، 44% were infected through injection with a syringe (Drug abusers)، 13. 8%، were infected through other ways. Among the participants، 62. 1% disclosed their HIV status. In the logistic regression analysis، age، sex، number of CD4، education higher than high school diploma and functional social support showed significant associations with disclosure.
    Conclusion
    The findings highlight that over half of participants disclosed their infection. Less disclosure by women can be due to public attitude toward HIV. Functional social support is an important factor for the disclosure of HIV infection. The results of this study show that disclosure of HIV status can be important for the prevention and control of this infection. Then، it is necessary to pay more attention to educational programs for persons with HIV and their social network.
    Keywords: Disclosure, Social support, HIV, positive
  • Saied Nazemi, Reza Chaman, Nahid Davardoost Pages 107-111
    Introduction
    Students as educated people are good models of non-smoking people for those who are close to them. This study reviews factors affecting the prevalence of smoking among university students in Shahroud in 2010.
    Methods
    In this descriptive- sectional study، the data was collected through a self administered questionnaire which contained 10 general and 15 specific items on tobacco use. The design and initial validity of the questionnaires was approved by the professors and specialists. The questionnaire was administered to 1800 students at universities in Shahroud.
    Results
    The average age of the participants was 28. 5±3. 5 years. 21. 6% (n=389) of the participants used tobacco (80% male and 20% females). Cigarette was the most widespread means of smoking followed by water pipe (31%) and pipe (5%). Among the major factors for tobacco use were having smoking friends، stress، being far from family and entertainment. Significant relationships were observed between smoking and sex، educational level، marital status، residence، parental education level and income (P<0. 001).
    Conclusion
    With regard to the high prevalence of tobacco use among students، opening counseling offices and using trained peers can play a significant role in reducing tobacco use.
    Keywords: Prevalence, Students, Tobacco, Cigarettes, Trends
  • Elham Mohammadi-Farrokhran, Yaser Mokhayeri, Zeinab Tavakol, Asieh Mansouri Pages 112-117
    Introduction
    This study was carried out to investigate the sleep quality and its relationship with mental health among students living in dormitories.
    Methods
    In this cross-sectional study، 277 students residing in dormitories of Tehran University of Medical Sciences were selected through stratified random sampling procedure. A demographic questionnaire، Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI) and General Health Questionnaire (GHQ-28) were used for data collection. Chi-square، Spearman and logistic regression were used to analyze the data.
    Results
    The prevalence of sleep disturbance was 73. 3% (68. 1-78. 5) in this sample and the prevalence of poor mental health was 34. 4% (28. 7-39. 9). The findings showed a significant relationship between quality of sleep and mental health (P<0. 001).
    Conclusion
    Our study displayed a significant relationship between quality of sleep and mental health. So interventionist programs are suggested to improve the sleep quality of students ant to prevent mental health disorders among students living in dormitories.
    Keywords: Quality of sleep, Dormitory, Pittsburgh questionnaire, Mental health
  • Akram Sadat Montazeri, Mehdi Raei Dehghi, Azam Hamidzade, Azar Soozani, Mehrdad Kalate Jari, Leila Khojaste, Mazloome Hamzekhani Pages 118-123
    Introduction
    Postoperative nausea and vomiting (PONV) is one of the most common side effects associated with surgical procedures. The aim of this study was to determine the effect of ginger on intensity of nausea and vomiting after surgical procedures.
    Methods
    This study was a randomized، double blinded، clinical trial. 160 eligible patients were randomly assigned into experimental or control groups. The experimental group received 4 capsules containing 250 mg ginger and control group received 4 placebo capsules 1 hour before surgery. The severity of nausea and vomiting was measured at 2، 4، 6 hours post operation using visual analogue scale (VAS) and a structured questionnaire. The data were analyzed by independent student t - test and Mann-Whitney U test using SPSS 16.
    Results
    Mean nausea score at 2 hours post operation was significantly lower in the experimental group (P= 0. 04). Mean nausea score at 4 and 6 hours post operation was lower in the experimental group; however، there was no significant difference between the groups at any time post operation. The frequencies of nausea in the experimental group at 2 and 6 hours post operation were lower than that in the placebo group، however، at 2 hours post operation، it was borderline significant (P=0. 05) There was no significant differences between two group in the intensity of nausea at any time.
    Conclusion
    Use of ginger is an effective was effective at decreasing postoperative nausea. Ginger could be used as a safe antiemetic drug at post operation.
    Keywords: Ginger, Nausea, Vomiting, Operation
  • Hossein Jabbariberamy, Hale Gasemzade, Fariba Bakhshian, Asghar Mohammadpourasl, Reza Asadzadeh Pages 124-128
    Introduction

    Family physician team is responsible for all of primary health care services including family planning. This study was evaluated the impact of Family physician program (FPP) on family health indices in cities of East- Azerbaijan.

    Methods

    In this study the whole population of 3 small cities (n=36000) were selected and the six -year (2000 to 2006) coverage of family planning of the couples were investigated based on available statistics. On the qualitative side، the files of 600 couples were selected through stratified and cluster sampling procedures and their documents were investigated.

    Results

    After FPP، the number of physicians and midwives were doubled in urban health centers. Coverage of family planning services increased from 39. 7% to 66. 2%، use of condom method increased by 10% and OCP، IUD decreed by 6%. However the number of births was nearly unchanged in 7 years. The periodic examination of women and Pap smear increased significantly (P<0. 05).

    Conclusion

    FPP has achieved partial success in providing family healthcare services including periodic examination of women and Pap smear sampling. Therefore، revision of the Job description and performance assessment of family physician teams is recommended.

    Keywords: Family physician program, Family health, Contraceptive, Fertility
  • Fateme Ghanbari, Abdolhossein Shiravi, Hamid Kalalian Moghaddam Ot, Sahar Molzemi Pages 129-135
    Introduction
    Diabetes mellitus mediated by oxidative stress creates serious metabolic disorders in testicles. This study aimed to demonstrate the antioxidant effect of berberine hydrochlorid on testicular damage in streptozotocin induced diabetes in male rats.
    Methods
    Thirty two، two-month-old male wistar rats (220- 240 g body weight) were divided into 6 groups: control group، berberine -treated nondiabetic group (100 mg/kg)، berberine -treated nondiabetic group (50 mg/kg)، diabetic group، berberine –treated diabetic group (100 mg/kg) and berberine –treated diabetic group (50 mg/kg). Diabetes was induced by STZ intraperitoneally injection (50 mg/kg). Berberine was gavaged at the dose of 50، 100 mg/kg for 6 weeks. Testicular damage was examined by using hematoxylin and eosinstaining. Blood biochemical factors also were measured.
    Results
    Diabetes mellitus mediated oxidative stress and free radical production، significantly reduced spermatogenic and Sertoli cells، decreased spermatogenesis and sperm motility and treatment with berberine hydrochlorid، improved this effects. Berberine increases sperm count and motility، spermatogenic cells and sertoli cells. Furthermore in thraputic groups we observed increas in seminiferous tubule diameter and decreas in basal laminal thickness.
    Conclusions
    These results suggest that berberine hydrochlorid has beneficial effects on testicular damage in adult diabetic rats، probably berberine induce this effects by decreasing blood glucose concentration and preventing oxidative stress.
    Keywords: Diabetes, Berberine, Spermatogenesis, Germinal layer, Ssertoli cell, Testes injury
  • Sahar Molzemi, Abdolhossein Shiravi, Hamid Kalalian Moghaddam, Abolfazl Babakhani, Fatemeh Ghanbari Pages 136-140
    Introduction
    Diabetes malady because of making oxidative stress has an important role in causing the metabolism damages. The aim of this study was to assess the effect of melatonin with regard to its anti oxidant attribute for treatment of testicular damage of diabetes.
    Methods
    In this research، 24 male vistar rats with average weight of 200-220g were choosen and divided into 3 groups of control، diabetic and treatment. Diabetes group was induced by Sterptozotosin (STZ) injection (55mg/kg)، and treatment group، (diabetic + melatonin)، after two months of becoming diabetic received melatonin pill with 10mg/kg dose of it in gavage way during 5 weeks. At the start of the fifth week، the blood samples were taken from the rats and biochemical and blood hormones invoices and also testicle sections were histologically evaluated.
    Results
    Diabetes through producing oxidative stresses and producing of free radicals decreases spermatogoni and sertoly cell and also decreases spermatogenesis and sperm functions. Diabetic also decreases quantity of insulin and testosterone hormones. Melatonin administration increases amount of plasma insulin and testosterone hormone that significantly decreases the produced morphologic changes.
    Conclusion
    Melatonin can prevent and cure oxidative stresses and also it can be a cure for testicular damages resulting from diabetes.
    Keywords: Diabetes, Melatonin, Spermatogenesis, Sertoli cell, Testes injury.