فهرست مطالب

مدیریت زنجیره تامین - پیاپی 18 (زمستان 1382)

فصلنامه مدیریت زنجیره تامین
پیاپی 18 (زمستان 1382)

  • 80 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1382/11/15
  • تعداد عناوین: 11
|
  • سخن اول
    سید محمد سادات صفحه 2
  • مهندس کاظم حکمت صفحه 4
    موسسات صنعتی و تولیدی، بنگاه های اقتصادی و سازمان های نظامی و غیرنظامی که در فراگرد ایفای ماموریتهای تولیدی و عملیاتی خود از تجهیزات بهره می گیرند؛ نیازمند بکارگیری سیستم هایی هستند که ضمن حفظ آماده بکاری تجهیزات، عملیات مورد انتظار آنها را با اطمینان بالا تضمین نموده به طوری که از امکانات قابل دسترس نیز به بهترین شکل ممکن استفاده نمایند.
    سیستم نگهداری و تعمیرات که از جمله این سیستم ها هستند نیز خود فرآیندی تخصصی و علمی در زنجیره علوم مهندسی از طراحی تا تولید، از تولید تا بکارگیری و از بکارگیری تا اسقاط هستند که امروزه با بهره گیری از فناوری های پیشرفته، آمیزه ای از علوم مدیریت، برنامه ریزی، کنترل و سایر علوم مهندسی را نیز در این راستا به خدمت می گیرند این سیستم ها که بر اصول و مفاهیمی خاص استوارند دارای ویژگی ها و الزاماتی هستند که در این مقوله به بررسی آنها پرداخته می شود.
    کلیدواژگان: سیستم مکانیزه نت، آماده به کاری تجهیزات، قابلیت اطمینان، قابلیت دسترسی، تعمیرپذیری، قابلیت پشتیبانی، استراتژی نت، برنامه ریزی نت، سیستم اطلاعاتی نت
  • کنسرواسیون خودروهای زرهی
    مهندس سعید مصطفی زاده صفحه 17
  • مهندس سید محمد مهدی کلانتریان صفحه 28
    تایر خودروها، نقش اساسی در جابجایی مطمئن بار و مسافر در حمل ونقل جاده ای دارد. بر همین اساس مطالعه نحوه خرید، حمل، انبارداری، نگهداری در حین بهره برداری، روکش و معدوم سازی تایر، دارای اهمیت ویژه ای برای لجستیک است. کمیته ترابری مرکز مطالعات، به درخواست نیروی زمینی سپاه، پروژه ای را تحت عنوان مدیریت بهره برداری از تایر به انجام رساند که مقاله حاضر چکیده گزارش مطالعات این طرح است.
  • مهندس محمد امیرخانی فراهانی صفحه 38
    یکی از مباحث اجتناب ناپذیر در آینده استفاده بیشتر از فناوری اطلاعات به منظور افزایش کارآیی صنعت توزیع است. تامین کنندگان و خرده فروشانی که همچنان کارگر محور بوده و بر روش های سنتی تکیه دارند، باید هر چه سریعتر به فناوری مناسب روی آورده و در جهت رفاه مشتری اقدام نمایند. سیستم های اتوماسیون فروشگاه ها که بر پایه سیستم های نقطه فروش و سیستم سفارش دهی الکترونیکی بنا می شوند، ابزار مهمی در تقویت کارآیی لجستیک به شمار می روند. به غیر از اینها، سطح خدمات، یکپارچه سازی فناوری اطلاعات و مدیریت لجستیک را می طلبد. چنین یکپارچه سازی هایی، شرکتها را قادر می سازد تا در هزینه نیروی انسانی صرفه جویی کرده و در عین حال دقت و سرعت خدمات را افزایش و قیمت آن را کاهش دهند. همچنین با مطالعه این مقاله می توان دیدگاه مناسبی در خصوص فعالیت تایوان در مدیریت لجستیک بدست آورد. در هر حال موقعیت مناسب در این رشته به طور خلاصه با عواملی از قبیل، برنامه ریزی مناسب لجستیکی، طراحی نظام توزیع مناسب، انتخاب صحیح محصولات تامین کنندگان، روابط و شراکت تجاری با سایر فعالان، تحلیل مناسب از سرمایه گذاری لجستیکی، حذف مشکلات مدیریت لجستیک، تعهد بالای مدیران و ارتقای مداوم سیستم ارتباط تنگاتنگی دارد.
    طی سالهای اخیر، افزایش رقابت در خرده فروشی، سیستم توزیع شرکت های پخش کالا را شدیدا تحت تاثیر قرار داده است. این تغییرات شامل بکارگیری مفهوم مدیریت لجستیک یکپارچه در تجزیه و تحلیل و طراحی زنجیره تامین آنها می شود. البته آنچه که بسیار مهم است، کاربرد گسترده فناوری اطلاعات (IT) در کسب سود رقابتی است
  • کارشناسان فصلنامه صفحه 49
  • مهندس اکبر عندلیب صفحه 57
    سیستمهای لجستیک کنونی، اساسا به دلیل تاکید فراوان بر فرآیندهای حمل ونقل کالا، قادر به پاسخ گویی به شرایط محیطی شدیدا متغیر نیستند. بنابراین، برای جبران این عدم انعطاف پذیری، خدمات لجستیکی باید توسط منابعی ارائه شوند که دارای استقلال عمل هستند؛ اما مسئله ای که پیش می آید این است که این منابع در عین استقلال، چگونه باید کیفیت کلی خدمات را تضمین کنند. لجستیک چابک با خدمات کنترل شده، از طریق تفکیک کامل نظارت و حمل ونقل تضاد ناشی از همکاری منابع مجزا را مرتفع می سازد. در واقع، خدمات درخواست شده مشخص کننده عوامل خاصی اند که این عوامل بهترین مسیر تحقق آنها را تحت شرایط در حال تغییر نشان می دهند. در این میان، لجستیک چابک با خدمات کنترل شده، نقش اداره اعمال لجستیکی برای طی مسیر مورد نظر را ایفا می کند.
    به منظور بررسی امکان اجرای این روش در مقاله حاضر، برنامه شبیه سازی و برخی از نتایج مقدماتی آن ارائه شده است.
    کلیدواژگان: لجستیک، توزیع، مدیریت شبکه مدیریت کانال توزیع
  • مهندس همت ویسی صفحه 68
    این مقاله نشان می دهد که چگونه پارادایم های ناب و چابک ممکن است مطابق نیازمندی های بازار انتخاب شوند. در اصل اینها با هم تفاوت دارند، چرا که در مورد اول کالای با قیمت پایین تر در بازار برنده است، در حالی که در مورد دوم قابلیت دسترسی است که کالای برنده را تعیین خواهد کرد. لازم است زنجیره های تامین چابک، نسبت به بازار حساس بوده و بنابراین سریع باشند. این بدان معنا است که تعریف زواید با تعریف آن در زنجیره تامین ناب متفاوت است. مکان مناسب نقاط تفکیک در جریان مواد و جریان اطلاعات، باعث پدید آمدن یک زنجیره تامین چند جزیی و پیوندی می شود. این مساله باعث کارآمد بودن زنجیره تامین در جریان بالادستی و چابک بودن زنجیره تامین در جریان پایین دستی گردیده و بنابراین، بهترین حالت را به طور همزمان برای هر دو پارادایم پدید می آورد. در پایان این مقاله، یک مدل گذر دوره ای پیشنهاد می شود که خصوصیات یک زنجیره تامین کامپیوترهای شخصی را در مدت تکامل تدریجی آن از مدل معمولی تا عملکرد سفارشی (چابک) نشان می دهد
  • اطلاع رسانی
    مهندس عبدالله افشاریان، مهندس علی حمیدی صفحه 76
  • واژه نامه
    محسن صفا، مهندس همت ویسی صفحه 78
  • ستارگان فروزان لجستیک
    مهدی فرزین صدر صفحه 79