فهرست مطالب

دانش سیاسی و بین المللی - پیاپی 1 (بهار 1391)

مجله دانش سیاسی و بین المللی
پیاپی 1 (بهار 1391)

  • 138 صفحه، بهای روی جلد: 50,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1391/11/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید جواد امام جمعه زاده، زهره مرندی صفحات 1-14
    مشارکت سیاسی به عنوان یکی از انواع مشارکت، از شاخص های توسعه اجتماعی و سیاسی در کشورها به شمار می رود. یکی از گروه های عمده جامعه که شرکت آنان در روند اداره جامعه و توسعه سیاسی، اجتماعی و فرهنگی ضروری به نظر می رسد، زنان هستند. مشارکت سیاسی دانشجویان دختر که بزرگترین گروه جمعیتی در کشورهای در حال توسعه و مسوولان اداره جامعه در آینده محسوب می شوند، اهمیت خاصی برای ثبات سیاسی و پویایی جامعه دارد. هدف از نگارش این مقاله بررسی رابطه میان سرمایه اجتماعی و مشارکت سیاسی دانشجویان دختر در دانشگاه فردوسی مشهد است. روش تحقیق پژوهش در جمع آوری و تجزیه و تحلیل داده ها، روش پیمایشی است. این مطالعه بر روی 288 نفر از دختران دانشجوی دانشگاه فردوسی مشهد صورت گرفته است و برای جمع آوری اطلاعات، از پرسشنامه استفاده شده که اعتبار آن، به روش صوری، و پایایی آن، به کمک آماره آلفای کرونباخ سنجیده شده است و داده ها از طریق نرم افزار SPSS16 و AMOS18 تحت محیط ویندوز تجزیه و تحلیل شده اند. با تقسیم سرمایه اجتماعی به سه متغیر (اعتماد اجتماعی، شبکه های اجتماعی و انجمن های داوطلبانه)، به همراه در نظر گرفتن پنج وجه از مشارکت سیاسی، مشاهده می شود که همبستگی های معناداری میان ابعاد سرمایه اجتماعی و میزان مشارکت سیاسی پاسخگویان وجود دارد.
    کلیدواژگان: انجمن های داوطلبانه، شبکه های اجتماعی، اعتماد اجتماعی، مشارکت سیاسی
  • حسین مسعودنیا، حسین روحانی صفحات 15-32
    جریان نو اندیشی دینی، یکی از نافذترین حلقه های فکری از دوران های گذشته تاکنون بوده است و همین امر اهمیت شناخت و واکاوی نظرات مبدعان و سرحلقه های این نحله فکری را دو چندان می کند. علی شریعتی به عنوان سرحلقه گفتمان ایدئولوژیک نواندیشی دینی، تفسیری دنیایی، غایت گرایانه و ایدئولوژیک از دین را در معرض مخاطبان خویش قرار می دهد و مجتهد شبستری که سر سلسله گفتمان هرمنوتیکی نواندیشی دینی است، علی رغم دلبستگی و تعلق خاطر به دلمشغولی های شریعتی مبنی بر رنسانس دینی و تجدید حیات دین، راهی جدای از سلف خویش در پیش می گیرد و بر خلاف شریعتی، قرائتی حداقلی و پلورالیستی از دین اراده می کند و دین را از عرصه اجتماع و سیاست به ساحت خصوصی انسان ها می راند و بر خلاف شریعتی و وامداران گفتمان ایدئولوژیک منتسب به او، ایدئولوژی را به محاق و مسلخ می برد و راه را برای واسازی ازنصوص دینی فراهم می کند. در این جستار، سعی بر آن است که با معرفی آراء دو گفتمان ایدئولوژیک و هرمنوتیک نواندیشی دینی و بررسی مقایسه ای این دو، نقاط اشتراک و افتراق این دو گفتمان به بوته نقد و بررسی گذاشته شود.
    کلیدواژگان: ایدئولوژیک، شریعتی، مجتهد شبستری، هرمنوتیک
  • علی اشرف نظری، بهزاد عطارزاده صفحات 33-46
    نظریات شناخت شناسی که از اوایل قرن نوزدهم پا به عرصه نظریه پردازی های اجتماعی، فلسفی و تجربی گذاشت، محصول دوران مدرن است. شناخت شناسی سده نوزدهم که برخاسته از فلسفه علم و در چارچوبی اثبات گرایانه بود، در قرن بیستم با امواج فکری ناشی از اندیشه انتقادی و تفکر پست مدرن مواجه شد که هریک به شیوه ای متفاوت معرفت شناسی پوزیتیویسم را به چالش کشیدند. نظریه شناخت شناسی یورگن هابرماس که در ادامه اندیشه های مکتب انتقادی مطرح می شود، یکی از اساسی ترین نظریاتی است که نقش شناخت اثباتی را در جامعه به چالش می کشد و آن را عقلانی شدن به مثابه از دست رفتن «آزادی» و «معنا» قلمداد می کند. نقش شناخت در کنش اجتماعی و تعاملات بینا ذهنی، برای هابرماس بحثی بنیادین است. او نقد بر حوزه عمومی را از نقد «شناخت» آغاز می کند و با پی ریزی چارچوبی برای ابعاد «آن»، شرایط رسیدن به «تفاهم» در عمل اجتماعی و ارتباطی را ترسیم می نماید؛ شناختی که از یک سو بنیاد ارتباط است و از دیگر سو در گفتمان تجلی می یابد. محور اصلی مقاله حاضر، بررسی نظریه اجتماعی یورگن هابرماس به طور عام و نقش نظریه شناخت شناسی او در نظریه اجتماعی به طور خاص است. اهمیت این موضوع به بحث های شناخت شناسی به صورت خاص و تاثیر «شناخت» بر اندیشه سازی و نظریه پردازی در علوم اجتماعی به صورت عام باز می گردد.
    کلیدواژگان: شناخت شناسی، اندیشه انتقادی، یورگن هابرماس، جامعه شناسی، عقلانیت ارتباطی
  • زاهد غفاری هشجین، هاجر صادقیان صفحات 47-64
    هدف اصلی این مقاله، شناخت نقش جنبش های اسلامی در تقویت هویت اسلامی در عرصه جهانی شدن با تاکید بر جنبش های اسلامی فلسطین است. امروزه جهانی شدن تاثیرات عمیقی بر فرهنگ و هویت جوامع در ابعاد مختلف ملی و مذهبی دارد. در این فرآیند، حفظ هویت اسلامی از تهاجم بیگانه و تقویت آن از اهمیت ویژه ای برخوردار است. از جمله عوامل تاثیر گذار در این باره، جنبش های اسلامی معاصر در جهان اسلام، به ویژه جنبش های اسلامی فلسطین است. در طول قرن اخیر، موضوع فلسطین و دفاع از کیان و هویت اسلامی آن، از مهمترین مباحث سیاسی جهان اسلام بوده است. تمسک به سمبل های هویتی آن، از جمله مسجدالاقصی نیز جایگاه مهمی در مبارزات مردم فلسطین و جنبش های اسلامی آن نظیر جنبش حماس و جهاد اسلامی داشته است. بر این اساس، در این مقاله سعی شده است با استفاده از روش مطالعات اسنادی به این سوال های سه گانه پاسخ داده شود. نتیجه مطالعات نشان می دهد که در نتیجه عدم کارایی ایدئولوژی های ناسیونالیستی و سوسیالیستی، فلسطینی ها بیشترین اقبال را به احیا و تقویت هویت اسلامی خود نشان داده اند و گروه های مقاومت نیز در مبارزه خود علیه دشمن اشغالگر موفقیت هایی را کسب کرده اند. از جمله آنها می توان به دستاوردهای انتفاضه اول، انتفاضه مسجدالاقصی و مقاومت گروه های حماس و جهاد اسلامی در جنگ 22 روزه و همچنین حمایت دنیای اسلام از آنها اشاره کرد. این گونه مبارزات تنها در احیا و تقویت هویت اسلامی فلسطینی ها، بلکه در تقویت هویت و همبستگی مسلمانانو رشد و گسترش جریان بیداری اسلامی در کشورهای عربی در عصر جهانی شدن موثر بوده است.
    کلیدواژگان: جهانی شدن، هویت اسلامی، جنبش های اسلامی، فلسطین، انتفاضه، حماس، جهاد اسلامی
  • حسین هرسیج، محمودرضا رهبرقاضی، رضا محموداوغلی صفحات 65-86
    موضوع این مقاله، نقد هرمنوتیک فلسفی گادامر توسط هرمنوتیک انتقادی هابرماس است. در این مقاله، ضمن مروری مختصر بر تاریخچه هرمنوتیک (پیشامدرن، مدرن و معاصر)، نظریه هرمنوتیک فلسفی گادامر و هرمنوتیک انتقادی هابرماس به طور اخص مورد توجه قرار گرفته است. سپس، از خلال روش شناسی هرمنوتیک انتقادی به کاستی ها و نارسایی های نظریه گادامر اشاره می شود. گادامر با طرح مفاهیم جدیدی، چون پیش فهم ها، حلقه فهم، زبان و تاریخ مندی، ادغام افق ها و متمرکز ساختن هرمنوتیک بر آنها، فصلی نو در این علم گشود. به نظر می رسد که دیدگاه های گادامر درباره پیشداوری، حجیت و سنت، کانون انتقادات هابرماس است. از دید هابرماس، هرمنوتیک گادامر جریانی محافظه کارانه است، زیرا این هرمنوتیک نمی تواند خود را از اقتدار موجود در سنت رها نماید. هابرماس در برابر تقلیل- گرایی زبانی گادامر مقاومت می کند و نشان می دهد که زبان کلیت فرآیند اجتماعی را دربر نمی گیرد، زیرا خود زبان به نیروهای غیر زبانی و سیستم های سلطه ای وابسته است که می توانند سنت های زبانی را تغییر دهند. هابرماس استدلال می کند که دیدگاه گادامر در مورد پیش داوری و اقتدار سنت به انکار قدرت تفکر و بازاندیشی در انسان ها می انجامد.
    کلیدواژگان: هرمنوتیک، هرمنوتیک انتقادی، هرمنوتیک فلسفی، تاریخمندی، سنت، نسبی گرایی، زبان
  • علیرضا سمیعی اصفهانی صفحات 87-110
    مقوله«پایان تاریخ» در تمام اعصار و زمان ها مورد توجه بشر بوده است.از زمانی که انسان فلسفیدن را آغازید ودر کنه جهان غور و معنا نمود، فرجام دنیا مورد عنایت او بوده است. از سوی دیگر، افراد بشر و بویژه حکومت ها از دیرباز در چارچوب جوامع مختلف، برای مدیریت تضادهای اجتماعی- سیاسی، ایجاد یکپارچگی و ادغام اجتماعی، مشروعیت بخشی به نظام سیاسی و پیشبرد برنامه های اقتصادی، همواره خود به نوعی ایدئولوژی متوسل شده اند. با این حال، سده بیستم به علت تبلور آموزه ها و مکاتب سیاسی متعددی، مانند لیبرالیسم،سوسیالیسم، مارکسیسم،آنارشیسم، توتالیتاریسم (در قالب سه گانه های نازیسم، فاشیسم وکمونیسم) فمینیسم، اکولوژیسم و... از این حیث عصر و عرصه جدال و هماوردی «ایدئولوژی ها» بوده است.حال به نظر می رسد با تحولاتی مانند فروپاشی نظام کمونیسم اتحاد شوروی و فروکش کردن منازعات ایدئولوژیک بین شرق و غرب در پایان قرن بیستم، افرادی چون فرانسیس فوکویاما با سرمستی هر چه تمام تر از«پایان تاریخ» و پیروزی لیبرالیسم غربی درآغاز هزاره سوم خبر داده و ساموئل هانتینگتون نیز از طرح «برخورد تمدن ها» در قرن پیشاوری سخن به میان می آورد. بر این اساس، در نوشتار حاضر برآنیم تا ابتدا به معرفی اجمالی برخی از مکاتب وآموزه های سیاسی درقرن بیستم اشاره نموده،سپس دو نظریه پایان تاریخ فوکویاما و برخورد تمدنهای هانتینگتون را نقد و ارزیابی کنیم و در نهایت، مبحث بحران ایدئولوژی و خلا معنویت ایجاد شده در نظام سرمایه داری راکه انگیزه ای برای طرح دیدگاه هایی مانند نظریه فوکویاما گردیده است، بررسی خواهیم کرد. روش این نوشتار تبیینی- توصیفی با تاکید بر منابع کتابخانه ای- اینترنتی است.
    کلیدواژگان: غرب، پایان تاریخ، برخورد تمدن ها، بحران ایدئولوژی، لیبرالیسم، کاپیتالیسم
  • علی امیدی، احسان غلام زاده، فاطمه فهیمی صفحات 111-127
    روابط بین الملل عبارت است از تعاملات مکرر میان بازیگران بین المللی که طیف وسیعی از همکاری و مناقشه را در بر می گیرد. دولت ها برای تامین منافع مشترک و متقابل خود، گاه در کنار یکدیگر و گاه در مقابل هم قرار می گیرند. نظریه بازی ها از آن دسته نظریاتی است که تلاش کرده است ریشه این همکاری ها و تعاملات را یافته، برای تعاملات میان بازیگران استراتژی مطلوب را مشخص کند. روند هسته ای شدن ج. ا. ایران نیز یکی از این تعاملات است که بازیگران بین المللی متعددی را دخیل کرده است. گروه 1+5 یکی از این بازیگران مرکب است که همواره سعی کرده است با استراتژی های تهدید و تطمیع ایران را از تلاش برای به دست آوردن چرخه سوخت هسته ای باز دارد. این مقاله در صدد است تا ضمن بررسی کارایی نظریه بازی ها، تبیین جدیدی از تقابلات ایران و غرب در برنامه هسته ای ایران بر مبنای بازی شکار گوزن، بازی بزدل، و معمای بن بست داشته باشد. این نوع بازی ها در ادبیات تئوریک روابط بین الملل در زبان فارسی کمتر مورد توجه قرار گرفته اند.
    کلیدواژگان: نظریه بازی ها، معمای زندانی، شکار گوزن، بازی بزدل، معمای بن بست، پرونده هسته ای ایران
|
  • S. J. Emamjomehzadeh, Z. Marandi Pages 1-14
    Political participation as a kind of participation is one of the indicators of social and political development in countries. Women are a major group in the society whose participation is indispensable in the trend of political, social and cultural developments. Girl students’ political participation as a biggest group in developing countries plays vital role in political stability and dynamism of the future of societies. The purpose of this article is to study the relationship between social capital and political participation of girl students in Mashad Ferdowsi University. The study was conducted on 288 girl students of the university. For data collection, questionnaires were used whose validity was evaluated using formal method and their reliability was assessed using Cronbach’s alpha statistic, and data were analyzed using SPSS and AMOS18 in Windows. By division of social capital into social trust, social networks and voluntary associations, and taking into account five dimensions of political participation, meaningful correlations between social capital and political participation in respondents are observed.
    Keywords: Voluntary associations, Social networks. Social trust, Political participation
  • H. Masoudnia, H. Roohani Pages 15-32
    One of the most influential religious modernity has been intellectual circles and well understood and analyzed the importance of original ideas and attitudes of this thought would double. In one hand Ali Shariati ideological discourse of religious modernity, interpretive world, extremely realistic and ideological faith in his audience to be exposed, on the other hand, Shabestari hermeneutic discourse of modernity is religious and that the series despite its attached to Shariati's main religious renaissance and revival of religion, and is apart from its predecessor. And contrary to Shariati, it will narrow interpretation of faith and religion in a pluralistic society and politics from the realm of the private sphere of people pushing against Shariati and owe his alleged ideological discourse, ideology and the altar to take interlunar provides a way for religious deconstructed. This essay is an attempt to compare the two introduces a vote in both the religious and ideological discourse of modernity hermeneutics, review plant to be common and distinguishing between these two discourses.
    Keywords: ideological, Shariati Mojtahedshabestary, hermeneutics
  • A. Ashraf Nazari, B. Attarzadeh Pages 33-46
    Theories on knowledge which have stepped into the realm of social theory, philosophy, even natural sciences were a product of modern era since early nineteenth century. In Nineteenth century, the basic assumptions of epestimology were based on positivism which have been scrutinized and undermined by postmodern thoughts and critical theories in Twentith century. Jurgen Habermas's theory of knowlege which have been inspired from school of critical theory, chllanges the positivis dicta on epestimology and consider it as rationalization to a loss of "freedom" and "meaning". Understanding the role of knowlege in social action and inter-subjectivity interactions has a salient place in the Haberma's thoughts. His critique of "public sphere" starts with critic of "theory of knowledge" and therby, he provides a theoretical foundation through which reaching to an "understanding"would be possible by social action or communication; a knowledge which is a base of communication on one hand and will manifest in discourse on the other hand. Reviewing the Jurgen Habermas's theory of knowledge in general and its reflections on social theory in particular is the main focus of this paper.
    Keywords: theory of knowledge, epestimology, critical thinking, Jurgen Habermas, sociology, communicative rationality.
  • Z. Ghafari Hashtjin, H. Sadeghyan Pages 47-64
    The main objective of this article is to know the role of Islamic movements in strengthening the Islamic identity in the arena of globalization with emphasis on Islamic movements in Palestine. Today, globalization has profound influences on the culture and identity of the various ethnic and religious communities in the dimensions. In this process of preserving the Islamic identity of alien invasion and strengthen those of particular importance. Among the factors that affect this, contemporary Islamic movements in the Islamic world, especially the Palestinian Islamic movement. During the recent century is the subject of Palestine and for the defense of the Islamic identity of the most important discussions of the political world. To identifying symbols, such as "it is also an important place in the struggles of the people of Palestine and Islamic movements such as Hamas and Islamic Jihad movements it. On this basis, this article uses a method of studies documents in answer to three questions. The result of studies show that as a result of the lack of efficiency of the nationalistic ideology and the Socialist, the Palestinians have shown most attentions Islamic identity restoration and strengthening itself, and Resistance bands are also in the fight against the enemy occupying have earned the success. For example it can be pointed out to the achievements of the first intifada, the Al-Aqsa Mosque intifada and resistance of Hamas and Islamic Jihad groups in during 22 days of war, and the Islam world support of them. This campaign not only in rural rehabilitation and strengthening of the Islamic identity of the Palestinians but also strengthen the identity and solidarity of Muslims, the growth and expansion of the flow of Islamic awakening in the Arab States has been effective in the era of globalization.
    Keywords: Globalization, Identity, Islamic movements, Hamas, Islamic Jihad. Palestine, Intifada
  • H. Harsij, M. Rahbar Qazi, R. M. Oghli Pages 65-86
    This article aims to criticize Gadamer’s philosophical hermeneutics using Habermas’s critical hermeneutics. In addition to a review of the history of Hermeneutics (pre-modernity, modern and contemporary), Gadamer’s philosophical hermeneutics and Habermas’s critical hermeneutics are specifically addressed. Then, through the methodology of critical hermeneutics defects and flaws in Gadamer’s theory are pointed out. By introducing such new concepts as pre-understanding, hermeneutic circle, historicity of language, fusion of horizons and focusing hermeneutics on them, Gadamer opened a new chapter in the science of hermeneutics. Gadamer’s ideas about pre-judgment, authority and tradition are at the center of Habermas’s criticisms. According to Habermas, Gadamer’s hermeneutics is a conservative trend for it fails to free itself from the present authority of the tradition. Habermas resists Gadamer’s linguistic reductionism and contends that language does not contain the entirety of social process because language itself is dependent on non-lingual and authoritative systems that can change lingual systems. Habermas argues that Gadamer’s view idea pre-judgment and the authority of tradition leads to a denial of the power of thinking and rethinking in man.
    Keywords: hermeneutics, critical hermeneutics, philosophical hermeneutics, historicity, tradition, relativism, language
  • A.Samiee Eafahani, Y. Karimi Menjarmue Pages 87-110
    The subject of the "End of History" has been considered by man in all eras and terms. As long as man has begun thinking and probed in the world essence has considered the teleology of the world. On the other hand the individual and particularly, governments many times ago has recourse a kind of Ideology in frame of the different societies in order to manage political and social conflicts, making solidarity and social integration, to give legitimating the political system and to forward economic programs. However,20th century has been the era and arena of the battle and conflict between ideologies because, crystallization of political ideologies and doctrines such as liberalism, socialism, marxism, anarchism, totalitarianism(in triple types of Nazism,fashism and communism) feminism and ecologism etc. Now it seems that with developments such as collapse of the communism system in USSR and abating of the ideological debates between east and west at the end twentieth century scholars such as Francis Fukuyama have discussed about the 'End of history' and the success of the western liberalism in beginning of the third millennium and Samuel Huntington also speaking about 'the crash of civilization in this century. Accordingly, in present paper we tend introduce briefly some of the political schools and doctrins in twentieth century, then, will study Huntington and Fukuyama's theory and finally will study discussion of the Ideology crisis and the vacuum of spirituality in capitalist system. Methodology of this paper is descriptive explanatory with emphasis on Internet-library sources.
    Keywords: West, End of history, crash of civilization, Ideology crisis, liberalism, capitalism
  • A. Omidi, E. Gholamzadeh, F. Fahimi Pages 111-127
    International Relations are in constant interactions and confrontations between the actors which mainly are nation-states. Game theory is one of major explanatory model which explain why states cooperate or conflict to each other at any issue areas. The main presumption of game theory is that the actors treat rationally and try to reach to the optimal payoff. Iranian nuclear dossier is one of international conflicting issue which have involved many big powers who are nicknamed as 5+1.This article is going to explain the reasons of confrontation and cooperation between Iran and 5+1 through game theory models. The game models such as stag hunt and deadlock dilemma are less addressed in the theoretical literature of game theory in Farsi. In this article such models would be more elaborated and the Iranian nuclear case is analyzed through them.
    Keywords: Game Theory, Iranian Nuclear Case, 5+1 States, Game Models