فهرست مطالب

مطالعات تجربی حسابداری مالی - پیاپی 32 (زمستان 1390)

فصلنامه مطالعات تجربی حسابداری مالی
پیاپی 32 (زمستان 1390)

  • 186 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1390/12/24
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محسن دستگیر، سید مهدی پارچینی پارچین، کیوان شیخی صفحه 1
    هدف این پژوهش، بررسی تاثیر کیفیت سود در افزایش نقدشوندگی سهام شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. در این پژوهش، از کیفیت سود مبتنی بر پایداری سود و برای اندازه گیری نقدشوندگی سهام شرکت ها از دو معیار معاملاتی (تعداد روزهای معاملاتی و حجم نسبی معاملات) و دو معیار اطلاعاتی (عمق ریالی نسبی و شکاف نسبی قیمت پیشنهادی خرید و فروش سهام) استفاده شده است. در این راستا، تعداد 94 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در دوره زمانی 1389-1380 بررسی و جهت آزمون فرضیه ها از داده های تابلویی با اثرات ثابت و نرم افزار اقتصادسنجی Eviews 6 استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان میدهد که در طی دوره مطالعه، بین کیفیت سود مبتنی بر پایداری سود و معیارهای مختلف نقدشوندگی رابطه معنی داری وجود نداشته است.
    کلیدواژگان: کیفیت سود، نقدشوندگی، معیارهای معاملاتی، معیارهای اطلاعاتی و بورس اوراق بهادار تهران
  • محمد علی آقایی، رحمان سجادپور صفحه 23
    افشای سود جامعه و اقلام آن سهامداران را برای ارزیابی بازده سهام کمک میکند و به مدیران برای بهبود تخصیص منابع مالی یاری می رساند. صورت سود و زیان جامع علاوه بر سود خالص دوره، سود و زیان تسعیر ارز، سود و زیان تحقق نیافته سرمایه گذاری ها و تعدیلات سنواتی را شامل میشود. انتظار میرود گزارش طبقه بندی صورت سود و زیان جامع بار اطلاعاتی گزارشهای مالی را افزایش دهد. مربوط بودن سود جامع و فزاینده بودن محتوای اطلاعاتی اقلام آن با توجه به همگونی متغیرهای حسابداری، با داده های شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار طی سالهای 1389-1380 به وسیله رگرسیون خطی چندگانه، آزمون وونگ و آزمون F مورد بررسی قرار گرفت. نتایج بررسی ها نشان میدهد که سود جامع قدرت توضیح دهندگی قوی تری دارد، همچنین سایر اقلام سود و زیان جامع به جز سود و زیان تحقق نیافته سرمایه گذاری ها، محتوای اطلاعاتی فزاینده ای دارند. این نتایج با شواهد تحقیقات بیدل و چوی (2006) در آمریکا و کی ری داران و همکاران (2009) در کانادار سازگاری دارد.
    کلیدواژگان: سود و زیان جامع، سود و زیان تسعیر ارز، سود و زیان تحقق نیافته سرمایه گذاری ها، تعدیلات سنواتی، محتوای اطلاعاتی
  • رافیک باغومیان، علی رحیمی باغی صفحه 49
    در توسعه اقتصادی هرکشور، نظام حسابداری وظیفه فراهم ساختن اطلاعات مالی دقیق، به موقع و قابل اطمینان مورد نیاز برای مراحل گوناگون فرایندهایی چون تهیه، اجرا و کنترل پروژه های توسعه ای را به عهده دارد. در نتیجه، این واقعیت را نمیتوان کتمان نمود که در کشورهای در حال توسعه ای مانند ایران، گسترش و توسعه حسابداری بخشی از زیرساختهای لازم برای رسیدن به اهداف توسعه اقتصادی را تشکیل میدهد.
    از سوی دیگر و با توجه به مطالعات انجام شده و شواهد موجود، چنین به نظر میرسد که نظام آموزشی حسابداری در ایران از نارسایی های بنیادی برخوردار است و در نتیجه امکان پرورش استعدادها و رتبیت افراد متخصص مورد نیاز برای بخش های گوناگون را به گونه ای که انتظار میرود، ندارد. جهت رفع چنین کاستی هایی، شناسایی موانع پیش رفت اولین اقدامی است که باید در جهت حذف موانع موجود برداشته شود.
    در تحقیق حاضر، ابتدا به شناسایی و تعیین درجه اهمیت عواملی پرداخته شده است که به عنوان موانع پیشرفت آموزش حسابداری مطرح می باشند و در پایان نیز براساس نتایج حاصل از تحقیق، پیشنهادهای جهت رفع موانع شناسایی شده ارائه شده است. یافته های تحقیق نشان میدهد که تسلط ناکافی استادان و دانشجویان رشته حسابداری به زبان انگلیسی و فناوری اطلاعات، مهمترین عاملی بوده که به عنوان مانع پیشرفت آموزش حسابداری به شمار آمده است.
    کلیدواژگان: حسابداری، آموزش حسابداری
  • مهدی مرادزاده فرد، مینا ابوحمزه صفحه 73
    آگاهی از تاثیر کیفیت افشای شرکتی بر سایر متغیرهای بازار از جمله نقدشوندگی سهام حائز اهمیت بسیاری است. از طرفی با توجه به اهمیت روزافزون نقدشوندگی سهام و نقش به سزای آن در کشف قیمت دارایی ها، توزیع ریسک مالی، افزایش بازده مورد انتظار و کاهش هزینه معاملات، شناخت عوامل موثر بر آن اهمیت دارد. بنابراین این پژوهش به بررسی اثر کیفیت افشای بر نقدشوندگی سهام شرکتها میپردازد. از آنجا که بهبود کیفیت افشای شرکتی باعث کاهش عدم تقارن اطلاعاتی می شود و کاهش عدم تقارن اطلاعاتی، افزایش نقدشوندگی را به همراه دارد، فرض اصلی این پژوهش این است که کیفیت افشای شرکتی بر نقدشوندگی سهام اثر دارد. در این پژوهش، به منظور تفکیک آثار اجزای گوناگون کیفیت افشا بر نقدشوندگی سهام، از دو معیار به موقع بودن و قابل اتکا بودن افشای شرکتی، استفاده شده است و نقدشوندگی سهام با استفاده از پانزده معیار مختلف معاملاتی و اطلاعاتی اندازه گیری شد. تعداد 112 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی دوره زمانی 1384 تا 1388 انتخاب و فرضیه های پژوهش در دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون، با استفاده از رگرسیون خطی چندگانه آزمون شده اند. نتایج نشان میدهد، کیفیت افشای شرکتی بر نقدشوندگی سهام اثر مثبت دارد. همچنین یافته های پژوهش حاکی از وجود اثر مثبت قابل اتکا بودن افشای شرکتی بر نقدشوندگی سهام میباشد.
    کلیدواژگان: کیفیت افشای شرکتی، عدم تقارن اطلاعاتی، نقدشوندگی سهام، به موقع بودن، قابل اتکا بودن
  • مهدی سدیدی، سجاد ابراهیمی درده صفحه 103
    مدیران سعی دارند با استفاده از اختیار خود و انعطاف پذیری ناشی از بکارگیری استانداردهای حسابداری، تاثیر عدم اطمینان محیطی را در رقم گزارش شده سود حسابداری کاهش دهند. این پژوهش به بررسی رابطه عدم اطمینان محیطی و اقلام تعهدی پرداخته است. برای دستیابی به این هدف از رگرسیون چندگانه و تحلیل همبستگی استفاده نموده ایم.
    فرضیه های تحقیق با استفاده از داده های مربوط به 159 شرکت نمونه از بورس اوراق بهادار تهران برای دوره زمانی 1387-1379 مورد محک قرار گرفت.
    یافته های پژوهش نشان میدهد که بین عدم اطمینان محیطی و اقلام تعهدی ارتباط معناداری وجود دارد و در شرایط عدم اطمینان اندازه اقلام تعهدی اختیاری بیشتر از اقلام تعهدی غیراختیاری میباشد، ولی تحت این شرایط نمیتوان ادعا نمود که نوسانات اقلام تعهدی غیر اختیاری بیشتر از اقلام تعهدی اختیاری است.
    کلیدواژگان: عدم اطمینان محیطی، اقلام تعهدی اختیاری، اقلام تعهدی غیر اختیاری، سود حسابداری، ریسک
  • سعید صحت، سید مجید شریعت پناهی، فراز مسافری راد صفحه 121
    معیارهای سنتی ارزیابی عملکرد به دلیل در نظر نگرفتن هزینه سرمایه و نیز استفاده از اطلاعات حسابداری، در معرض انتقاد فراوانی میباشند. در طرف مقابل ارزش افزوده اقتصادی با لحاظ نمودن هزینه فرصت و سود اقتصادی و سود اقتصادی، معیار بهتری در ارزیابی ارزش ایجاد شده در شرکتها است. در این تحقیق، ارتباط میان معیارهای فوق با ارزش افزوده اقتصادی در صنعت بیمه بررسی شده تا مشخص گردد که به چه میزانی معیارهای سنتی مورد اشاره منطبق با معیار ارزش افزوده اقتصادی میباشند و تا چه حد بهبود ارزش افزوده اقتصادی ایجاد شده در بنگاه کمک میکند.
    در این تحقیق، تمام شرکتهای بیمه (به استثنای شرکتهای بیمه اتکایی) که شامل 16 شرکت است، برای یک دوره 4 ساله (1384 تا 1387) ارزیابی شده است. همچنین با توجه به اینکه تحقیق فوق، کل صنعت را مورد بررسی قرار میدهد و نیز به سبب آنکه ارزش افزوده اقتصادی یک معیار عینی میباشد، لذا از حاشیه ارزش افزوده اقتصادی در محاسبات استفاده شده است.
    یافته های تحقیق نشان میدهند که میان بازده دارایی ها و بازده حقوق صاحبان سهام با حاشیه ارزش افزوده اقتصادی در صنعت بیمه رابطه نسبت قوی و مستقیمی برقرار است. البته این ارتباط در مورد بازده حقوق صاحبان سهام بیشتر میباشد. همچنین جهت مشخص شدن ابعد بیشتری از رابطه معیارهای سنتی مورد اشاره با معیار ارزش افزوده اقتصادی، ارتباط بازده دارایی ها و بازده حقوق صاحبان سهام نیز با «نسبت سود عملیاتی پس از کسر مالیات به مبلغ هزینه سرمایه» نیز بررسی گردید که نتایج آن نیز حاکی از وجو ارتباط مستقیم میان بازده دارایی ها و بازده حقوق صاحبان سهام با این نسبت است.
    کلیدواژگان: بازده حقوق صاحبان سهام (ROE)، بازده دارایی ها (ROI)، ارزش افزوده اقتصادی (EVA)، سود عملیاتی پس از کسر مالیات (NOPAT)، سرمایه بکار گرفته شده (NA)، حاشیه ارزش افزوده اقتصادی (RROC)، میانگین موزون هزینه سرمایه (WACC)
  • حمزه دیدار، غلامرضا منصورفر، هیوا خجسته * صفحه 141

    تحقیق حاضر به دنبال یافتن پاسخ این سوال است که با وجود اهمیت افشا، برای استفاده کنندگان و تهیه کنندگات اطلاعات، چرا برخی شرکتها در مقایسه با دیگر شرکتها اطلاعات کمتری افشا میکنند؟ یا، چرا شرکتهای مختلف هرکدام سطح متفاوتی از اطلاعات را افشا میکنند؟ برای پاسخ به این سوال، اثر خصیصه های شرکتی (اندازه، درجه مشهود بودن دارایی ها، اهرم مالی، نقدینگی، سودآوری و رشد در سودآوری) بر سطح افشاء 128 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، طی دوره زمانی 1388-1382 با استفاده از داده های تابلویی سنجیده شده است. براساس نتایج تحقیق، خصوصیاتی مانند درجه مشهود بودن دارایی های، اهرم مالی و سودآوری بر سطح افشاء کل اثرگذاری بوده ولی اندازه و رشد در سودآوری بر سطح افشاء کل اثر معنی داری ندارند. به دلیل ماهیت کاملا متفاوت افشاء اختیاری و غیراختیاری، تحلیل های انجام گرفته در دو سطح افشاء اختیاری و غیراختیاری انجام و مورد مقایسه قرار گرفته اند. نتایج به دست آمده نشان میدهد، غالب خصیصه های شرکتی مدنظر تنها بر قسمت اختیاری افشا اثر گذاشته و بر قسمت غیراختیاری اثر نمی گذارند؛ دلیل این نتیجه را میتوان به ماهیت این نوع اطلاعات نسبت داد. به طوری که شرکتها، جدا از چگونگی وضعیت مالی و غیرمالی ملزم به افشاء این نوع اطلاعات هستند. لذا یکی از دلایل تفاوت در سطح افشاء اختیاری شرکتها، تفاوت در خصوصیات شرکتها است.

    کلیدواژگان: شاخص افشا، افشاء اختیاری، افشاء غیراختیاری، خصوصیات شرکتی
|
  • Mohsen Dastgir, Seyed Mahdi Parchini Parchin, Keivan Sheikhi Page 1
    The aim of this research is to investigate the effect of the earnings quality on improving the stock liquidity of listed companies in TSE. In this study, the earnings quality based on earnings stability, and two transactional criteria (the trading days and the ratio trading volume) and two informationalcriteria (the ratio depth and ratio spread) used to measure of the stock liquidity. To conduct this research, 94 listed companies in TSE during 2002-2011 via panel regression models (fixed effects) were investigated. Findings indicate that there aren’t significant relationships betweenthe earnings quality and different criteria of the stock liquidity.
    Keywords: Earnings Quality, Liquidity, Transactional Criteria, Informational Criteria, Tehran Stock Exchange
  • Mohammadali Aghaei, Rahman Sajadpour Page 23
    Disclosure of Comprehensive income items helps to shareholders to evaluate the stock returns and managers to improve the allocation of financial resources can help. Comprehensive income is reported net profit, FCT, SEC, AA. If classified information is expected to increase its financialinformation. Instead of the economic information income in financial reports, such as comprehensive is difficult and the role of financial analysts and the information content of financial statements is impressive. Due to the homogeneity of variables accounting, content relative to comprehensiveincome and the incremental information content the items with Companies listed on stock exchange Tehran data over the years 2001-2010 Using multiple linear regression and the Vuong test were studied. The results show that comprehensive income for the explanatory power is stronger, and theother items of comprehensive income are incremental information content. This result with the research evidence Biddle and Choi (2006) in America, and Kiridaran Kanagaretnam (2009) in Canada is similar.
    Keywords: Comprehensive income, Adjustment for foreign currency translation, Adjustment for unrealized gains, losses on securities, Annual adjustments, the information content.
  • Rafik Baghoomian, Ali Rahimi Baghi Page 49
    The economic development necessitate that accounting system should provide accurate, on-time, and reliable information to all parties involved in the planning, implementation and controlling of development projects. So in developing countries such as Iran, accounting education and its development is part of the infrastructure required for economic development.Past studies shows that Iranian accounting education system suffers from some fundamental deficiencies, and does not identify and educate true talents to create essential expertise for different sectors as expected. To remove such barriers, identification of development barriers will be the firststep to be taken. This research, tries to recognize these barriers, and to determine how muchimportant is each of them. At the end, some recommendations have been presented to remove those barriers based on the results. The results show that poor English language ability and IT skills is the most important factor which can be considered as accounting education development barrier inIran.
    Keywords: Accounting, Accounting Education
  • Mehdi Moradzadeh Fard, Mina Aboohmze Page 73
    Regarding the critical role of liquidity in asset price discovery, sharing of financial risk, increasing of expected return and transaction costs reduction, it is important to know about the effective factors. This study examine The effects of the quality of corporate disclosure on stock liquidity. Because of increasingdisclosure quality, reduces information asymmetry and reducing information asymmetry, increases market liquidity so the main hypothesis of this study is that disclosure quality has effect on stock liquidity. In this study, for separating various details impacts of disclosure quality, we used timeliness and reliability and to determine stock liquidity we used 15 different trading and information liquidity measures. 112 Tehran Security Exchange listed companies, from 1384 to 1388 are chosen and research hypothesis were tested by linear multivariable regression in pre and post test. The results indicate that disclosure quality has positive effect on stock liquidity. Also showe positive effect of reliability on stock liquidity.
    Keywords: The quality of corporate disclosure, information asymmetry, stock liquidity, timeliness, reliability
  • Mehdi Sadidi, Sajadebrahimidardeh Page 103
    Managers are trying to decrease the environmental impact of uncertainty in the reported digit of accounting earnings using their authorities and the flexibility from the accounting standards. This paper aims to examine the relationship between environmental uncertainty and accruals. In doing so,the research methodology was conducted on the basis of using multiple regression and correlation analysis.The research hypotheses were analyzed through using the data related to 159 companies from Tehran Stock Exchange during the period, 1379-1387. The research findings show that there is a significant relationship between environmental uncertainty and accruals and in the uncertain conditions, the size of discretionary accruals are more than the size of non-discretionary accruals. But under these conditions, it cannot be claimed that the variation of non-discretionary accruals are more than iscretionary accruals.
    Keywords: Environmental uncertainty, Discretionary accruals, Nondiscretionary accruals, Accounting earning
  • Dr. Saied Sehhat, Faraz Mosaferi Rad, Dr. Majid Shariat Panahi Page 121
    There are several criticisms of traditional performance appraisal criterions since of not considering “Cost of Capital” and using traditional accounting methods and roles. Alternatively, economicvalue added and other modern performance appraisal criterions imply cost of capital to provide a better estimation of added values. The relationship between these traditional criterions such as “Returnon Investments” and “Return on Equity” with “Economic Value Added” as a modern criterion has been evaluated through out this research. In addition, it has been discussed how traditionalmeasurements can adapt with economic value added and how their developments can augment economic value added. As a result of the few numbers of Iranian insurance companies wehave exploited society and assessed eighteen active insurance companies of Iran during 2006-2009 Also we used “Rate of Return on Capital” instead of economic value added. Economic value addedis based on the excess amount of money that a company earns on the capital employed. Therefore, comparing it with relative ratios is not reliable. Adjustments of economic value added have been applied based on standard adjustment of economic value added and Iranian insurance companies accounting principles. Research finds that there is a significant relationship between return on investment and economic valued added. Also there is a significant relationship between return on equity and return on economic value added. In addition the relationship between ROE-RROC is moresignificant than ROI-RROC.
    Keywords: Return on Equity (ROE), Return on Investment (ROI), Economic Value Added (EVA), Net Operating Profit After Tax (NOPAT), Net investment or Invested Capital, Rate of Return on Capital (NI), Weighted Average Cost of Capital (WACC)
  • Hamzeh Didar, Gholamreza Mansourfar, Hiva Khojaste Page 141

    This study attempts to find a proper answer to the question of why some firms disclose less than other firms do; although, the disclosure information is important for users of information? Alternatively, why different companies, disclose in different levels of information? For this end, using the panel data analysis the impact of firm ׳s characteristics (size, tangibility, leverage, profitability and growth in profitability) are investigated on different disclosure levels for 128 listed companies in Tehran StockExchange during 2003 – 2009 periods. Our findings imply that, the tangibility, leverage, and profitability affect the disclosure level; however, the size and growth opportunity have an insignificant effect on disclosure. This might be due to the difference in nature of the mandatory and voluntary disclosure. All companies regardless to their situation in the market are forced to disclose their information. Therefore, the accomplished analyses through mandatory and voluntary disclosure level have been also analyzed and compared. The results show that firm ׳s characteristics affect thevoluntary section of total disclosure only.