فهرست مطالب

مجله تحقیقات نظام سلامت
سال هشتم شماره 4 (مهر و آبان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/11/10
  • تعداد عناوین: 20
|
  • مقاله مروری
  • محمد مطلبی، غلامرضا شریفی راد، فیروزه مصطفوی، سیامک محبی، لیلا آزادبخت صفحات 523-536
    بیماری های قلبی- عروقی به عنوان اولین عامل مرگ و میر در ایران شناخته شده است و تغذیه به عنوان اولین و مهم ترین عامل در بروز این بیماری ها معرفی شده است؛ به طوری که از مجموع 800 مورد مرگ و میر روزانه در کشور، 300 مورد مستقیم به تغذیه نامناسب مربوط می شود. در این میان، ماهی به عنوان غذای سلامتی مطرح است و مقدار مصرف آن در یک رژیم غذایی متعادل، دوبار در هفته توصیه شده است. متاسفانه مصرف سرانه ماهی در ایران بین 9-5/7 کیلوگرم در سال برآورد شده است و در اغلب استان ها این میزان به کم تر از 4 کیلوگرم می رسد. شناسایی عوامل موثر بر مصرف ماهی اولین گام در اصلاح و بهبود این رفتار است. تحقیق ها نقش عواملی مانند بو و مزه ماهی، ترس از استخوان های ریز ماهی، توانایی در آماده سازی و پخت و فواید درک شده را ثابت کردند. تاثیر نگرش فرد در مصرف ماهی غیر قابل انکار است. مدل های رایج در آموزش سلامت مولفه های اساسی را شناسایی نموند که در ایجاد و یا تغییر یک رفتار موثرند و به ضریب وزنی هر یک از این مولفه ها و سازه ها در جوامع مختلف تاکید نمودند. کالبدشناسی علل رفتار از هنرهای مدل های آموزش بهداشت می باشد. الگوها و مدل هایی که فرد را مسوول رفتار می داند، شامل تئوری رفتار برنامه ریزی شده، الگوی اعتقاد بهداشتی، عمل منطقی و مراحل تغییر می باشد. این بررسی درصدد تبیین عوامل موثر بر مصرف ماهی بر اساس مدل ها و الگوهای رایج در آموزش بهداشت است.
  • مصطفی پویا کیان، حسن اصیلیان مهابادی، سیده منور یزدی، ابراهیم حاجی زاده، شیرازه ار صفحات 537-547
    پدیده استفاده از تلفن همراه در هنگام رانندگی توسط پژوهشگران زیادی مورد مطالعه قرار گرفت و تاثیر منفی آن بر ایمنی ترافیکی در مطالعه های گوناگون نشان داده شد. با این حال، چارچوب های پژوهشی که بر اساس آن چنین یافته هایی ارایه شدند، مورد بحث و نقد پژوهشگران است. در این مقاله چارچوب های متدولوژیک این مطالعه ها مورد بررسی قرار گرفت.
    مقاله های منتشر شده در شش مجله نمایه شده در ISI web of knowledge در حوزه های بهداشت و سلامت، ایمنی، حمل و نقل و علوم رفتاری بر اساس شش کلید واژه مرتبط با موضوع ایمنی ترافیکی و تلفن همراه جستجو شد. 13 مقاله با میانگین ارجاع 3/8 و بر اساس دسترسی به متن کامل از مجموع مقاله ها استخراج شد و مورد بررسی قرار گرفت.
    سه رویکرد اصلی در تعیین تاثیر استفاده از تلفن همراه بر ایمنی ترافیکی در مقاله ها قابل شناسایی است. رویکرد اپیدمیولوژیک توسط متخصصین پزشکی اجتماعی و اپیدمیولوژیست ها، رویکرد مطالعه های شبیه سازی توسط متخصصین ارگونومی، ایمنی و ترافیک و رویکرد روان شناختی توسط متخصصین نورسایکولوژی، روان شناسی شناختی و روان شناسی کاربردی مورد استفاده قرار گرفت. هر کدام از رویکردها دارای محدودیت های متدولوژیک در بررسی این پدیده هستند.
    تمامی رویکردها تاثیر استفاده از تلفن همراه بر افزایش ریسک تصادفات رانندگی را تایید کردند. با این حال، تعمیم کلی یافته های مطالعه ها به دلیل محدودیت های متدولوژیک مربوط به هر کدام از رویکردها دشوار است. نقاط قوت و ضعف هر کدام از متدولوژی ها مورد بحث قرار گرفت.
    کلیدواژگان: ایمنی ترافیکی، تلفن همراه، رانندگی، متدولوژی
  • زویا طاهرگورابی، غلامرضا شریفی راد، میترا مودی * صفحات 548-558

    سلامت و بهداشت زنان همواره یکی از مسایل مهم بهداشتی در جوامع بشری به شمار می رود. زنان در طول عمر خود از مراحل فیزیولوژیک حاملگی و شیردهی گذر می کنند و سپس در سنین میان سالی به مرحله یائسگی می رسند. هر کدام از این مراحل با یک سری تغییرات فیزیولوژیک همراه است.
    یکی از مواردی که برای حاملگی و شیردهی موفق و مرحله یائسگی بی خطر حایز اهمیت است، توجه به تغذیه و رژیم غذایی است. تغذیه در سراسر زندگی فرد مهم است، اما در هیچ یک از مراحل زندگی اهمیت آن به اندازه زمان حاملگی و شیردهی نیست. به ویژه امروزه با تغییراتی که در کیفیت غذاها و فراوری آن ها و نیز سبک زندگی حاصل شده است، لزوم توجه به آن را در ارتباط با سلامت کودک و ابعاد مختلف آن دو چندان می سازد.
    با افزایش سن و کاهش قدرت باروری در زنان و بروز یائسگی که با اثرات کوتاه و طولانی مدت بر سلامتی همراه است، چاقی و اضافه وزن عامل خطر عمده برای بسیاری بیماری های مزمن مانند بیماری های قلبی- عروقی، سرطان ها و پوکی استخوان محسوب می شود و با بسیاری از مسایل بهداشتی نیز مرتبط است. بنابراین با دریافت رژیم غذایی مناسب، سلامت زنان می تواند در سراسر عمر حفظ گردد.

    کلیدواژگان: تغذیه، حاملگی، شیردهی، یائسگی، سلامت زنان
  • ارتقای بهداشت فردی در محیط کار بر اساس رهنمودهای بهداشتی اسلام
    حسین علی یوسفی ریزی، مهری شیرانی صفحات 559-569
    سلامتی نیاز اساسی انسان و لازمه انجام وظایف دینی می باشد. اسلام بر اساس ارزش وجودی انسان و ضرورت حیات، سلامت و کرامت او، رهنمودهایی برای شیوه زندگی و کار سالم و پیش گیری و دوری از گناه ارایه کرده و پاداش و جزا را نیز به عنوان پشتوانه آن در نظرگرفته است تا فرد بتواند مسیر تکاملی خود را بهتر طی کند.
    مطالعه توصیفی- استنادی حاضر به بررسی موضوعی رهنمودهای دینی درباره بهداشت فردی در محیط کار بر اساس بیان مستقیم یا برداشت ها از منابع در دسترس شامل تفاسیر قرآن و کتاب های حدیثی معتبر پرداخت.
    خداوند پاکیزگان را دوست دارد. با تمام توان تلاش کنید تا پاکیزه باشید؛ چرا که خداوند اسلام را بر پاکیزگی بنیان نهاده است. غسل و مسواک زدن و بوی خوش بر هر مسلمانی لازم است. ریش های خود را شانه و ناخن های خود را کوتاه کنید. لباس پنبه ای بپوشید. پیاده روی و شنا و نگاه کردن به سبزه سبب شادابی است. مصرف مشروبات الکلی و قمار حرام است. بر شما از پرخوری، پرخوابی، تنبلی و بی کاری و ضعف ایمان می ترسم. به رعایت میانه روی در امور، سفارش شده است.
    پیروی از آموزه های پیامبر (ص) و عترت پاک او به عنوان الگوهای عینی اسلام در رعایت بهداشت فردی، از ساده ترین کار مانند شستشوی دست تا استحمام کل بدن، آراستگی و پاکیزگی، نظافت مو و ناخن، لباس و پوشش مناسب، فعالیت جسمانی، خودداری از مصرف مواد زیان آور و رفتارهای خطرناک می تواند در حفظ سلامتی و ارتقای سلامت کارگران مورد بهره برداری قرار گیرد.
    کلیدواژگان: بهداشت فردی، محیط کار، رهنمودهای دینی، اسلام، سبک زندگی
  • حسین علی یوسفی ریزی، مهری شیرانی صفحات 570-580
    شهر مهم ترین مصرف کننده منابع طبیعی و همچنین تولید کننده بیشترین حجم مواد زاید، فضولات و آلودگی ها است و دارای اثرات منفی زیادی نیز بر زندگی انسان، طبیعت و ساختار شهرها می باشد. شهر سالم محیط اجتماعی و فیزیکی است که منابع و امکانات لازم برای زندگی و انجام وظایف و توسعه حداکثری توانایی های انسان را فراهم کند. شهر سالم باید بر اساس توجه به کرامت انسان، پاکیزگی و بهداشت محیط، امنیت و ایمنی، حوادث غیر مترقبه، آلودگی ها،، حفظ ارتباط با گذشته، زیبایی و تذکر معنویت شکل بگیرد. در مقاله حاضر به برخی ویژگی های بهداشت محیطی شهر سالم در آموزه های دینی پرداخته شد.
    فراهم آوردن فضای پاک و سالم برای زندگی و فعالیت انسان، وظیفه دینی است و تمام جنبه های زندگی انسانی از جمله توجه به بهداشت و پاکیزگی محیط، اعتدال و میانه روی در فعالیت های انسانی، برنامه ها و طرح های شهری مطابق با حفاظت محیط زیست، افزایش فضای سبز و تماس انسان با طبیعت، آبادانی زمین بر اساس تعادل طبیعی، توجه به طهارت روانی و معنوی در استفاده بهینه و مناسب از امکانات در دسترس و همچنین کاهش آلودگی ها و عوامل موثر در اتلاف هزینه و وقت را در برمی گیرد
    کلیدواژگان: بهداشت محیط، شهر سالم، آموزه های دینی
  • مقاله پژوهشی اصیل
  • آرش نجیمی، علی معظمی گودرزی صفحات 581-587
    مقدمه
    سبک زندگی در دوران سالمندی، با مرگ و میر و ناتوانی بسیاری از بیماری ها از جمله بیماری های عروق کرونر، بیماری های قلبی و سرطان ها مرتبط است. بر همین اساس، این مطالعه با هدف بررسی سبک زندگی سالم در سالمندان کانون بازنشستگان شهر اصفهان انجام شد.
    روش ها
    در این مطالعه مقطعی، 250 نفر از سالمندان عضو کانون بازنشستگان استان اصفهان مورد مطالعه قرار گرفتند. مشخصات دموگرافیک، آگاهی و سبک زندگی سالم سالمندان به وسیله پرسش نامه ای دارای روایی و پایایی مورد تایید، جمع آوری گردید. در تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار 15SPSS و آزمون های Indipendent T و Dipendent Pearson استفاده شد.
    یافته ها
    از مجموع 250 نفر شرکت کننده در مطالعه، 140 نفر (56 درصد) آنان را مردان تشکیل می دادند. میانگین سنی سالمندان مورد مطالعه 55/3 ± 04/67 سال بود. میانگین نمره پرسش نامه سبک زندگی سالم در سالمندان 22/153 با انحراف معیار 89/14 بود. میانگین نمره سبک زندگی سالم سالمندان در دو جنس، اختلاف معنی داری نشان نداد (001/0 > P). نتایج آزمون Dipendent Pearson حاکی از وجود ارتباط معنی دار بین میانگین نمره حیطه های مختلف سبک زندگی سالم با نمره آگاهی و نمایه توده بدن بود.
    نتیجه گیری
    سطح تحصیلات و آگاهی از مهم ترین عوامل تاثیرگذار بر سبک زندگی سالم در سالمندان می باشد. به نظر می رسد که افزایش آگاهی مرتبط با سبک زندگی سالم و بیماری های مزمن در افراد سالمند، می تواند به سالمندان در درک پیامدهای بالقوه سلامت ناشی از عملکرد خود و نیز تشویق آن ها به تغییر در شیوه زندگی موثر باشد.
    کلیدواژگان: سبک زندگی، سالمندان، پیشگیری و کنترل، شاخص توده بدن
  • محمد امین نوروزی، مهدی جهانگیری، علیرضا چوبینه، علیرضا نریمان نژاد صفحات 588-599
    مقدمه
    در صنایع فرایندی، تولید، ذخیره، حمل، استفاده و دفع مواد شیمیایی بالقوه خطرناک بوده و پتانسیل رخداد حوادث فاجعه بار در آن ها بالا است. جهت ارتقای ایمنی در این صنایع، استقرار سیستم مدیریت ایمنی فرایند (Process safety management یا PSM) یکی از موثرترین اقدامات به شمار می رود. مطالعه حاضر با هدف، تعیین درجه انطباق الزامات سیستم های [Occupational health and safety assessment seriesیا (OH&S) 18001 OHSAS] و (HSE-MS یا Health safety and environment management systems) با سیستم PSM و همچنین بررسی میزان اجرای الزامات PSM و امکان سنجی استقرار آن در یکی از واحدهای پتروشیمی کشور انجام شد.
    روش ها
    طی یک بررسی کتابخانه ای در مرحله اول مطالعه، کلیه الزامات سیستم های PSM، OH&S و HSE-MS استخراج گردید. سپس کلیه الزامات این سه سیستم تطبیق داده شد و درجه انطباق آن ها به صورت درصد مشخص گردید. در مرحله بعد، درجه اجرای الزامات PSM و امکان استقرار کامل آن بر اساس راهنمای ممیزی PSM سازمان OSHA مورد بررسی قرار گرفت. اطلاعات مورد نیاز از طریق بررسی مستندات، مصاحبه با کارکنان و بررسی شواهد میدانی جمع آوری شد.
    یافته ها
    مقایسه الزامات سه سیستم مدیریتی مورد بررسی نشان داد، سیستم PSM با OH&S در 8 الزام و با HSE-MS در 9 الزام مشترک است. 5 الزام شامل اطلاعات ایمنی فرایند، ملاحظات ایمنی پیش از راه اندازی، یکپارچگی مکانیکی، مجوز کار گرم و اسرار تجارت، ویژه سیستم مدیریت ایمنی فرایند می باشد. میزان الزامات مشترک PSM با سیستم های OH&S و HSE-MS به ترتیب برابر با 14/57 و 28/64 درصد تعیین شد. همچنین، نتایج این بررسی نشان داد که 4/67 درصد الزامات سیستم PSM در صنعت مورد بررسی استقرار یافته است.
    نتیجه گیری
    با بازنگری در برخی از مستندات سیستم های مدیریتی OH&S و HSE-MS و درج الزامات PSM در آن ها و تهیه سایر مستندات اختصاصی مربوط به PSM، می توان نسبت به استقرار سیستم مدیریت ایمنی فرایند در صنعت مورد مطالعه اقدام نمود. با توجه به تشابه شرایط صنعت مورد مطالعه با دیگر صنایع پتروشیمی در سطح کشور، می توان نتایج مطالعه حاضر را به این صنایع تعمیم داد.
    کلیدواژگان: صنایع فرایندی، صنایع پتروشیمی، سیستم مدیریت ایمنی فرایند، سیستم مدیریت ایمنی و بهداشت حرفه ای
  • سید عباس میرزایی، نعمت الله جعفرزاده حقیقی فرد صفحات 600-612
    مقدمه
    تالاب های مصنوعی شبیه سازی فرایندهای پالایش در تالاب های طبیعی می باشند که به طور موثری آلودگی های مختلف را از فاضلاب ها حذف می کنند. هدف از تحقیق حاضر، امکان سنجی استفاده از تالاب مصنوعی زیر سطحی با جریان افقی در حذف ازت آمونیاکی و فسفر از فاضلاب مصنوعی مشابه خانگی در مقیاس آزمایشگاهی بود.
    روش ها
    در این مطالعه، یک تالاب مصنوعی زیر سطحی با جریان افقی در مقیاس آزمایشگاهی ساخته شد. زمان ماند برابر 6 روز و جریان فاضلاب به صورت ثقلی و پیوسته بود. فاضلاب مصنوعی مشابه فاضلاب خانگی به عنوان پساب ورودی استفاده گردید. نسبت COD/N/P به صورت 2/32/100 در نظرگرفته شد. مواد مورد استفاده در لایه بندی بستر شامل ذغال چوب، پوکه معدنی، شن درشت و خاک مناسب رشد گیاه بود که با توجه به مشخصات بستر شیب 2 درصد و تخلخل 40-30 درصد بود. عمق سیستم با توجه به عمق طراحی برای نی معمولی 7/0 متر انتخاب شد و میزان جریان مورد تصفیه با استفاده از فرمول Darcy برای لایه های متخلخل 50 لیتر در روز به دست آمد. دو گونه گیاهی علف دم گربه ای و نی معمولی (فراگماتیس استرالیس) در تالاب کاشته شدند. از روش های مناسب آماری و نرم افزار 12SPSS برای تجزیه و تحلیل نتایج استفاده شد.
    یافته ها
    کارایی رآکتور تالاب مصنوعی زیر سطحی با استفاده از آزمون Paired t با اطمینان 95 درصد در حذف ازت آمونیاکی و فسفر به ترتیب 06/35 و 31 درصد بود. حداکثر و حداقل تغییرات کل جامدات معلق نیز به ترتیب 37 و 20 میلی گرم در لیتر به دست آمد.
    نتیجه گیری
    کارایی رآکتور تالاب مصنوعی زیر سطحی با بستر ذغال و پوکه معدنی با استفاده از گیاهان علف دم گربه ای و نی معمولی در حذف ازت آمونیاکی و فسفر مناسب بوده و می تواند با فراهم کردن شرایط مناسب راهبری و نگهداری به عنوان یک جایگزین دوست دار محیط زیست به جای سایر سیستم های مکانیکی تصفیه فاضلاب باشد.
    کلیدواژگان: کارایی حذف مواد مغذی، تالاب مصنوعی زیر سطحی، فسفر، نیتروژن آمونیاکی، تصفیه فاضلاب شهری
  • رقیه عابدینی، علیرضا چوبینه، احمد سلطان زاده *، کیامرث حسین زاده، فاطمه حسانی، نجمه امیری صفحات 613-623
    مقدمه

    برای ایجاد تناسب ابعادی بین انسان و ابزار یا محیط پیرامون او وجود بانک اطلاعات آنتروپومتری ضروری است. هدف از انجام این مطالعه، سنجش ابعاد بدن و بررسی معادلات رگرسیون بین آن ها در یک جامعه دانشجویی برای تاسیس بانک اطلاعات آنتروپومتریک بود.

    روش ها

    مطالعه مقطعی حاضر بر روی 194 دانشجوی مشغول به تحصیل در دانشکده بهداشت و تغذیه دانشگاه علوم پزشکی شیراز (5/50 درصد دختر و 5/49 درصد پسر) انجام شد. ابزار جمع آوری داده ها در این مطالعه پرسش نامه ویژگی های دموگرافیک و ابزار سنجش ابعاد بدن شامل استودیومتر، کولیس، متر نواری و ترازو بود. تجزیه و تحلیل داده های مطالعه با استفاده از نرم افزار 16SPSS انجام گرفت. مقدار P کمتر از 05/0 به عنوان سطح معنی داری در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    میانگین سن دانشجویان پسر و دختر به ترتیب 20/2 ± 09/22 و 8/1 ± 07/22 سال به دست آمد. میانگین قد این دو گروه نیز به ترتیب 73/4 ± 52/177 و 73/4 ± 10/161 سانتی متر به دست آمد. ارتفاع چشم، شانه و آرنج در دو حالت ایستاده و نشسته ارتباط معنی دار با ارتفاع قد داشت (05/0 > P).

    نتیجه گیری

    بانک اطلاعاتی آنتروپومتریک تاسیس شده می تواند در طراحی وسایل این جامعه هدف مورد استفاده قرار گیرد. یافته های رگرسیونی نشان داد که ابعاد ارتفاع چشم، شانه و آرنج در دو حالت ایستاده و نشسته دارای همبستگی بالایی با ارتفاع قد می باشند و بنابراین می توان از روی ارتفاع قد، ابعاد یاد شده را با کمترین اندازه گیری برآورد نمود.

    کلیدواژگان: ارگونومی، آنتروپومتری، طراحی، همبستگی ابعاد آنتروپومتریک
  • محسن شمسی، علیرضا حیدرنیا، شمس الدین نیکنامی صفحات 624-634
    مقدمه
    رعایت رفتارهای بهداشت دهان و دندان در گروه پر مخاطره مادران باردار به دلیل حفظ سلامت خود و جنین آن ها اهمیت زیادی دارد. الگوی اعتقاد بهداشتی از الگوهای روان شناسی است که تلاش می کند تا رفتارهای بهداشتی را با تمرکز بر اعتقادات و نگرش های افراد توصیف نماید. از این رو پژوهش حاضر با هدف تعیین پیشگویی کننده های مراقبت های بهداشت دهان و دندان در مادران باردار شهر اراک بر اساس مدل اعتقاد بهداشتی انجام شد.
    روش ها
    در این مطالعه مقطعی تحلیلی، 340 نفر از مادران باردار شهر اراک با روش نمونه گیری تصادفی ساده از مراکز بهداشتی درمانی انتخاب شدند. مقیاس مربوط به عوامل مدل اعتقاد بهداشتی (حساسیت، شدت، تهدید، منافع، موانع و خودکارامدی درک شده و راهنماهای عمل) و عملکرد در خصوص مراقبت های بهداشت دهان و دندان از طریق مصاحبه و مشاهده سنجیده شد. در نهایت اطلاعات مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    از بین متغیرهای مدل اعتقاد بهداشتی، خودکارامدی و موانع درک شده بیشترین عامل پیش بینی کننده رفتار بهداشتی دهان و دندان در مادران باردار بودند. میانگین نمره عملکرد مادران در خصوص انجام مراقبت های بهداشت دهان و دندان 7/9 ± 1/43 بود. در این پژوهش بین حساسیت درک شده و عملکرد (44/0 = r)، شدت درک شده و عملکرد (51/0 = r) و خودکارامدی و عملکرد (61/0 = r) ارتباط مثبت مشاهده شد (05/0 > P). این در حالی است که بین موانع درک شده در خصوص انجام رفتارهای مراقبت بهداشت دهان و دندان و عملکرد مادران در این زمینه ارتباط معکوس مشاهده شد (65/0- =r). متغیرهای فوق 8/46 درصد از واریانس رفتارهای مراقبت بهداشت دهان و دندان را بیان نمودند.
    نتیجه گیری
    مطالعه حاضر کارایی الگوی اعتقاد بهداشتی را در پیشگویی اتخاذ مراقبت های بهداشت دهان و دندان در مادران باردار نشان داد. از این رو این الگو می تواند به عنوان چارچوبی جهت طراحی و اجرای مداخلات آموزشی جهت کاهش پوسیدگی دندان استفاده شود و در دوران بارداری به حفظ سلامت مادر و کودک کمک نماید.
    کلیدواژگان: مدل اعتقاد بهداشتی، مراقبت های بهداشت دهان، مادران باردار
  • عزیز کامران، عباس فراهانی، کتایون بختیار، آسیه پیرزاده، زهره فتحیان، کمال الدین میرکریمی، علی لطفی، سیدعلی موسوی صفحات 635-642
    مقدمه
    گسترش روزافزون استفاده از اینترنت، عدم استفاده صحیح از آن و جستجوهای غیر هدفمند نه تنها دانشجویان را از رسالت اصلی اینترنت در دانشگاه دور می کند، بلکه با اتلاف زمان می تواند تاثیر سویی بر وضعیت تحصیلی آنان بگذارد. این مطالعه با هدف، تعیین ارتباط اعتیاد به اینترنت با وضعیت تحصیلی و مصرف سیگار در دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی لرستان انجام شد.
    روش ها
    مطالعه حاضر به صورت مقطعی و بر روی 368 نفر از دانشجویان کاربر اینترنتی دانشگاه با نمونه گیری چند مرحله ای صورت گرفت. جمع آوری داده ها با استفاده از پرسش نامه اعتیاد به اینترنت Young و آزمون های Paired t، ANOVA، Tukey، Mann-Whitney، Kruskal-Wallis، ضریب همبستگی Spearman و Eta با سطح اطمینان 05/0 انجام گردید و توسط نرم افزار 16SPSS مورد تجزیه تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    از تعداد 368 نفر دانشجو، 163 نفر (3/44 درصد) مرد و 205 نفر (7/55 درصد) زن بودند. 3/63 درصد از افراد، وابستگی خفیف و 3/7 درصد وابستگی شدید به اینترنت را نشان دادند و تمام افراد دارای وابستگی شدید به اینترنت، افت تحصیلی داشتند. یافته ها ارتباط مستقیم معنی داری بین افت تحصیلی و استعمال سیگار با میانگین نمره اعتیاد به اینترنت و همچنین ارتباط مستقیم بین مقطع تحصیلی و سطح کاربری اینترنتی و ارتباط معکوسی بین معدل تحصیلی و سطح کاربری اینترنتی (01/0 > P) را نشان داد.
    نتیجه گیری
    شیوع وابستگی به اینترنت در این مطالعه نگران کننده بود و به نظر می رسد زمان مداخله برای پیش گیری از اثرات جسمانی و روانی اعتیاد به اینترنت با فرهنگ سازی استفاده مناسب از آن فرا رسیده است.
    کلیدواژگان: اینترنت، اعتیاد، دانشجویان، وضعیت تحصیلی، سیگار
  • محمد تقی بادله، عبدالرحمان چرکزی، حمید آسایش، علیرضا احمدی، سیدعابدین حسینی صفحات 643-649
    مقدمه
    پیشرفت تحصیلی به دانش و کاربرد موثر مهارت های مطالعه بستگی دارد. این مطالعه با هدف بررسی مهارت های مطالعه در بین دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی گلستان صورت گرفت.
    روش ها
    در یک مطالعه توصیفی مقطعی، تعداد 558 دانشجو در سال تحصیلی 88-1387 از طریق سرشماری وارد مطالعه شدند. ابزار جمع آوری داده ها سیاهه مهارت های مطالعه کانگاس بود. تجزیه و تحلیل داده ها از طریق آمار توصیفی و آزمون های آماری Independent t، آنالیز واریانس و ضریب همبستگی Pearson انجام گرفت.
    یافته ها
    میانگین و انحراف معیار نمرات 39/0 ± 45/2 از 4 بود. مهارت های مطالعه در 4/44 درصد افراد ضعیف، 4/53 درصد متوسط و 2/2 درصد خوب بود. بین مهارت های مطالعه و جنسیت ارتباط معنی داری مشاهده شد (05/0 > P). همبستگی مثبتی نیز بین معدل تحصیلی و مهارت های مطالعه مشاهده شد (13/0 = r). میانگین نمره مهارت های مطالعه دانشجویان جدیدالورود نسبت به دانشجویان ترم های بالاتر به طور معنی داری بیشتر بود (05/0 > P).
    نتیجه گیری
    اکثریت دانشجویان مورد بررسی دارای مهارت های مطالعه ضعیف و متوسطی بودند. ضرورت آموزش مهارت های مطالعه به دانشجویان در حد آموزش کارگاهی و یا به شکل ارایه واحد درسی در ابتدای ورود به دانشگاه محسوس است.
    کلیدواژگان: مهارت های مطالعه، مدیریت زمان، دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی
  • امیر موسی رضایی، امرالله ابراهیمی، جهانگیر کریمیان صفحات 650-662
    مقدمه
    در دهه های اخیر، کیفیت زندگی به ویژه در بیماران مبتلا به سرطان، به دلیل شرایط نامساعد جسمی و روانی این بیماران، همواره مورد توجه متخصصان بالینی و پژوهشگران علوم بهداشتی بوده است. از طرفی، مفهوم کیفیت زندگی و ارتباط آن با ویژگی های بیماری سرطان و اطلاعات دموگرافیک از جمله پارامترهای قدرتمند در راستای راهنمایی، حفظ و پیشبرد سلامت و تندرستی بیماران در جوامع و فرهنگ ها می باشد. از این رو انجام مطالعات عمیق در این حوزه، اطلاعات با ارزشی را در اختیار پرستاران قرار می دهد و غنای مداخلات بهداشتی- درمانی و بهبود کیفیت خدمات پرستاری را به دنبال خواهد داشت. به همین دلیل، مطالعه حاضر با هدف بررسی کیفیت زندگی و ارتباط آن با ویژگی های بیماری و اطلاعات دموگرافیک در مبتلایان به سرطان مراجعه کننده به بیمارستان انکولوژی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان انجام شد.
    روش ها
    مطالعه حاضر از نوع توصیفی- تحلیلی بود که به شکل مقطعی اجرا گردید. نمونه مورد پژوهش در این مطالعه شامل 315 نفر از مبتلایان به سرطان بود که با روش نمونه گیری آسان وارد مطالعه شدند. ابزار گردآوری اطلاعات شامل پرسش نامه سه قسمتی متشکل از سوالات مربوط به ویژگی های بیماری، اطلاعات دموگرافیک و پرسش نامه استاندارد کیفیت زندگی 36-SF بود. داده ها پس از جمع آوری با استفاده از نرم افزار آماری 18SPSS و روش های آمار توصیفی (توزیع درصد فراوانی، میانگین، انحراف معیار) و استنباطی (Chi-square test، Cho Proof، Kruskal-Wallis، Mann-Whitney U، Pearson و Spearman correlation coefficient) و با ضریب اطمینان 99 درصد مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    کیفیت زندگی اغلب (17/63 درصد) واحدهای مورد پژوهش متوسط بود. بین نوع سرطان و شدت درد ناشی از بیماری با کیفیت زندگی بیماران مبتلا به سرطان، ارتباط آماری معنی داری وجود داشت (050/0 P <). بین کیفیت زندگی بیماران مبتلا به سرطان با تعداد جلسات شیمی درمانی ارتباط آماری معنی داری مشاهده شد؛ به طور ی که بیماران با تعداد جلسات بیشتر شیمی درمانی، از کیفیت زندگی بهتری برخوردار بودند.
    ارتباط آماری معنی داری بین متغیرهای دموگرافیک و ویژگی های بیماری نظیر سن، جنس، وضعیت اشتغال، پذیرش یا انکار بیماری، تعداد اعضای خانواده، مرحله سرطان و طول مدت زمان سپری شده از تشخیص بیماری با کیفیت زندگی وجود نداشت. همچنین نتایج مطالعه حاضر حاکی از معنی دار شدن ارتباط بین وضعیت تاهل با کیفیت زندگی (018/0 = P)، میزان درامد ماهیانه با کیفیت زندگی (001/0 = P) و وضعیت تحصیلات با کیفیت زندگی (004/0 = P) بود.
    نتیجه گیری
    برخی ویژگی های سرطان و شاخص های دموگرافیک، کیفیت زندگی بیماران را متاثر می سازد و ارتباط محسوسی بین آن ها وجود دارد. از این رو، توجه به این مقوله از سوی کادر درمانی در اعتلای کیفیت زندگی بیماران بسیار حایز اهمیت می باشد. در این میان بر نقش پرستاران انکولوژی تاکید می شود، چرا که پرستاران به عنوان یکی از اعضای تیم درمان، نقش مهمی در تشخیص، درمان و مراقبت از بیماران مبتلا به سرطان بر عهده دارند. پیشنهاد می شود پرستاران در زمینه عوامل موثر بر کیفیت زندگی، آموزش های لازم را دریافت کنند تا با بهره مندی از این آموزش ها، با نگرش منطقی و دانشی غنی در بهبود کیفیت زندگی بیماران مبتلا به سرطان، بیش از پیش مشارکت و ایفای نقش نمایند.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، ویژگی های سرطان، اطلاعات دموگرافیک، سرطان، پرستاری
  • آزیتا سلاجقه، داود شجاعی زاده، آذر طل صفحات 663-671
    مقدمه
    متاسفانه شیوع برخی از مشکلات روحی و روانی در بین دانشجویان به ویژه افسردگی موجب مشکلات زیادی برای این گروه تاثیرگذار شده است. بررسی چنین مساله مهمی می تواند تصمیم گیرندگان جامعه را در برنامه ریزی و پیشگیری از آن یاری نماید و دانشجویان جامعه را که اساسی ترین سرمایه یک کشور به حساب می آیند را سالم، شاداب و توانمند به عرصه های کار و فعالیت هدایت نماید. این پژوهش با هدف تعیین میزان افسردگی و عوامل مرتبط با آن در دانشجویان دانشگاه های بردسیر صورت گرفت.
    روش ها
    این پژوهش یک مطالعه توصیفی- تحلیلی است که در سال 90-1389 انجام شد. جامعه پژوهشی در این مطالعه دانشجویان رشته های مختلف دانشگاه های دولتی، آزاد و پیام نور شهرستان بردسیر بود. حجم نمونه 300 نفر بود و نمونه گیری به روش تصادفی ساده با نمونه های در دسترس انجام شد. میزان افسردگی دانشجویان با استفاده از پرسش نامه دو قسمتی شامل اطلاعات دموگرافیک و مرتبط با بیماری (20 سوال) و پرسش نامه استاندارد افسردگی زونگ (20 سوال) بر اساس مقیاس چهار درجه ای لیکرت اندازه گیری گردید. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار 5/11SPSS و با استفاده از آزمون 2χ و آزمون Exact fisher مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    300 دانشجوی دختر (3/79 درصد) و پسر (7/20 درصد) با رعایت موازین اخلاقی پژوهش، آزادانه در این مطالعه شرکت نمودند. امتیاز افسردگی با عوامل دموگرافیک مانند جنس، سن، رتبه تولد، ابعاد خانوار، رشته تحصیلی، سن و تحصیلات و شغل مادر، سن، تحصیلات و شغل پدر، وضعیت طبیعی زندگی، وضعیت مسکن، درامد ماهیانه خانواده، رضایت از تحصیل و پیش بینی قبولی در کنکور مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته های مطالعه نشان داد که جنس (001/0 P <)، سطح تحصیلات مادر (03/0 = P)، رتبه تولد (02/0 = P)، رضایت از تحصیل (01/0 = P) و پیش بینی قبولی در کنکور (002/0 = P) با میزان افسردگی ارتباط معنی داری داشت.
    نتیجه گیری
    با توجه به این که افسردگی به عنوان یکی از موضوعات مهم در بهداشت روان به شمار می رود و این که درصد چشمگیری از دانشجویان مورد مطالعه درجات متنوعی از افسردگی را داشتند، ضرورت انجام مداخلات آموزشی با بهره گیری از مدل های آموزش بهداشت و ارتقای سلامت با تمرکز بر بهداشت روان اجتناب ناپذیر است.
    کلیدواژگان: افسردگی، دانشجویان، بهداشت روان
  • ایرج کاظمی، مهدی تذهیبی، سمیه مومنیان، حسین حق شناس صفحات 672-680
    مقدمه
    برازش مدل های تک متغیره در بسیاری از تحقیق های گذشته برای تحلیل داده های تصادف به کار رفته است. با توجه به آن که متغیر شدت در این مطالعه ها می تواند بیش از یک سطح باشد، از این رو در این مقاله مدل پواسون- لگ نرمال چند متغیره برای مدل سازی تعداد تصادفات بر حسب شدت استفاده شد. اگرچه برای مقایسه از مدل های تک متغیره نیز استفاده شد.
    روش ها
    استنباط آماری پارامترهای مدل توسط رهیافت بیز و استفاده از روش نمونه گیری گیبز و الگوریتم متروپلیس- هستینگز انجام شد. داده های تصادف مربوط به تقاطع های شهر اصفهان بود.
    یافته ها
    با وجود بیش پراکنش در دو سطح شدت و وجود همبستگی بین این دو سطح، مدل پواسون- لگ نرمال چند متغیره برازش بهتری را نسبت به بقیه مدل ها ارایه داد. همچنین اثر حجم کل ترافیک بر تصادفات خسارتی در تمامی مدل ها معنی دار بود، اما اثر حجم کل ترافیک چپ گردها بر تصادفات جراحتی و فوتی تنها در مدل پواسون تک متغیره معنی دار شد. بنابراین با فرض ثابت نگه داشتن بقیه متغیرهای توضیحی، انتظار می رود که افزایش حجم کل ترافیک باعث افزایش تصادفات خسارتی می شود. همچنین افزایش حجم کل ترافیک چپ گردها نیز باعث افزایش تصادفات جراحتی و فوتی در تقاطع ها می شود. به طور دقیق تر تحت مدل پواسون- لگ نرمال چند متغیره افزایش 1000 وسیله نقلیه در متوسط حجم کل ترافیک باعث افزایش 31 درصدی تصادفات خسارتی می شود.
    نتیجه گیری
    بنابراین کاهش حجم کل ترافیک در مقوله کاهش هزینه تصادفات در دراز مدت پیش بینی می شود که بسیار مقرون به صرفه است
    کلیدواژگان: استنباط بیزی، روش مونت کارلوی زنجیر مارکوفی، توزیع های پسین شرطی کامل، شدت تصادفات، ایمنی تقاطع ها
  • نعیمه سادات اثماریان، امیر کاوسی، مسعود صالحی، بهزاد مهکی * صفحات 681-687
    مقدمه

    سرطان معده بالاترین شیوع را در میان سرطان های دستگاه گوارش در ایران دارد. بنابراین مطالعه حاضر برای تبیین توزیع جغرافیایی سرطان معده با روش دقیق پواسن کریگیدن (Poisson kriging) منطقه به منطقه در سطح کلیه شهرستان های ایران و شناسایی مناطق پرخطر انجام گرفت.

    روش ها

    این مطالعه از نوع کاربردی- بوم شناسی بود و از داده های ثبت شده توسط اداره سرطان مرکز مدیریت بیماری های غیر واگیر وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی استفاده شد. داده هایی که در سطح 336 شهرستان و در طول سال های 86-1382 جمع آوری شد، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نرم افزار Spacestat برای برآورد پارامترها و نرم افزار 9.3ArcGIS برای نمایش برآوردها بر روی نقشه به کار گرفته شد.

    یافته ها

    میانگین میزان بروز بر اساس روش پواسن کریگیدن منقطه به منطقه (19/5) و میانگین واریانس میزان بروز (72/0) برآورد گردید. بیشترین میزان بروز (36/16) با واریانس (01/1) مربوط به شهرستان دیوان دره و کمترین میزان بروز (12/0) با واریانس (67/0) مربوط به شهرستان سرباز برآورد شد. کمترین واریانس (01/0) مربوط به تهران و بیشترین واریانس (51/2) مربوط به کوهبنان به دست آمد.

    نتیجه گیری

    با توجه به برازش مناسب روش پواسن کریگیدن منطقه به منطقه در مناطق ناهمگن فضایی، استفاده از این روش در نقشه بندی بیماری پیشنهاد می شود. این مطالعه نشان داد که در شهرستان های استان های اردبیل، مازندران و کردستان میزان بروز بیماری بیشتر است.

    کلیدواژگان: نقشه بندی بیماری، پواسن کریگیدن منطقه به منطقه، سرطان معده
  • راحله سلطانی، غلام رضا شریفی راد * صفحات 688-694
    مقدمه

    صدمات ناشی از حوادث جاده ای یکی از چالش های بزرگ، اما نادیده گرفته شده در بهداشت عمومی است. با وجود این که کلاه ایمنی خطر جراحات وارده به سر را به میزان قابل توجهی کاهش می دهد، تعداد کمی از موتور سواران از کلاه ایمنی استفاده می کنند. این مطالعه به بررسی استفاده از کلاه ایمنی در رانندگان موتور سیکلت بر اساس مدل اعتقاد بهداشتی پرداخته است.

    روش ها

    نوع مطالعه مقطعی و جمعیت مورد پژوهش 267 نفر از رانندگان موتور سیکلت در شهر تبریز بودند. ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه ای شامل مشخصات دموگرافیک و سازه های مدل اعتقاد بهداشتی بود. داده ها با استفاده از نرم افزار 5/11SPSS و آزمون های آماری ضریب همبستگی Spearman و آنالیز واریانس (Repeated measures ANOVA) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    میانگین سنی افراد مورد پژوهش 5/10 ± 6/30 و دامنه آن 65-15سال بود. 9/25 درصد افراد مورد پژوهش اعلام کردند که همیشه از کلاه ایمنی استفاده می کنند. 22 درصد هرگز از کلاه ایمنی استفاده نمی کردند. 19 درصد سابقه تصادف در حین رانند گی با موتور سیکلت را داشتند. طبق نتایج، افراد مورد پژوهش بیشترین میانگین نمره را در منافع درک شده به دست آورده بودند (1/87 از 100 نمره). بین تمام متغیرهای مدل اعتقاد بهداشتی با عملکرد رانندگان در استفاده از کلاه ایمنی رابطه معنی داری وجود داشت (001/0 > P).

    نتیجه گیری

    یافته های این بررسی نشان داد که میزان استفاده از کلاه ایمنی پایین است. در برنامه های آموزشی جهت ارتقای استفاده از کلاه ایمنی، می توان مدل اعتقاد بهداشتی را به کار گرفت.

    کلیدواژگان: مدل اعتقاد بهداشتی، کلاه ایمنی، موتور سواران
  • آذر طل، فرشته مجلسی، عباس رحیمی فروشانی، داود شجاعی زاده، بهرام محبی صفحات 695-705
    مقدمه
    عوامل متعددی در کنترل بیماری دیابت ایفای نقش می نمایند. از جمله عوامل اجتماعی موثر در کنترل این بیماری، حمایت اجتماعی درک شده از منابعی مانند دوستان و خانواده می باشد. برای بررسی ارتباط انواع منابع حمایت اجتماعی درک شده و عوامل مرتبط آن با شاخص استاندارد کنترل دیابت، مطالعه ای در این زمینه طراحی و اجرا گردید.
    روش ها
    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی- تحلیلی است که با هدف ارتباط سنجی بین حمایت اجتماعی درک شده از دوستان و خانواده و عوامل مرتبط با آن با شاخص کنترل دیابت (C1HbA) انجام شد. این مطالعه روی 317 بیمار مبتلا به دیابت نوع 2 مراجعه کننده به بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی تهران در طول 6 ماه اول سال 1390 انجام شد. ابزار جمع آوری اطلاعات این مطالعه، پرسش نامه ای مشتمل بر سه بخش بود. بخش اول شامل اطلاعات دموگرافیک و مرتبط با بیماری افراد، بخش دوم ابزار استاندارد اندازه گیری حمایت اجتماعی درک شده بیماران مبتلا به دیابت از خانواده (20 سوال) و بخش سوم شامل ابزار استاندارد اندازه گیری حمایت اجتماعی درک شده بیماران مبتلا به دیابت از دوستان (20 سوال) بود. در نهایت اطلاعات جمع آوری شد و توسط نرم افزار 5/11SPSS با استفاده از آزمون های توصیفی (میانگین، میانه و دامنه میان چارکی) و استنباطی (Mann-Whitney و Kruskal-Wallis) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    یافته های مطالعه نشان داد که متغیرهای گروه سنی (01/0 P =)، شاخص توده بدنی (05/0 P =)، جنس (05/0 P =)، تاهل (001/0 P <)، طول مدت ابتلا به دیابت (001/0 P <)، سطح تحصیلات (006/0 P =) و شغل (001/0 P <) در حمایت درک شده از دوستان با C1HbA ارتباط معنی دار آماری داشت. همچنین متغیرهای گروه سنی (001/0 P <)، شاخص توده بدنی (001/0 P <)، جنس (001/0 P <)، تاهل (001/0 P <)، طول مدت ابتلا به دیابت (001/0 P <)، سطح تحصیلات (004/0P =) و شغل (03/0= P) در حمایت درک شده از خانواده با C1HbA ارتباط معنی دار آماری نشان داد.
    نتیجه گیری
    حمایت درک شده از خانواده و دوستان با کنترل گلیسمیک در دیابت ارتباط داشت. بنابراین ضرورت توجه و تمرکز بر منابع حمایت اجتماعی درک شده در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 با تمرکز بر متغیرهای اجتماعی- اقتصادی، بیش از پیش آشکار می شود.
    کلیدواژگان: حمایت اجتماعی درک شده، دیابت نوع 2، خانواده، دوستان
  • بابک کاکاوندی، احمد جنیدی جعفری، اصغر قاسمی، عبدالمجید قلیزاده صفحات 706-713
    مقدمه
    امروزه فاضلاب به عنوان یکی از مهم ترین منابع آلودگی زیست محیطی محسوب می شود و یکی از اهداف تصفیه فاضلاب، سالم نگهداشتن محیط زیست است. تخلیه پساب های غیر استاندارد و استفاده از آن ها در کشاورزی و یا تخلیه به آب های سطحی، مخاطرات بهداشتی و زیست محیطی زیادی را به دنبال خواهد داشت. از این رو، مطالعه حاضر با هدف بررسی مقایسه ای کیفیت پساب خروجی سه تصفیه خانه تهران (صاحبقرانیه، اکباتان و جنوب) انجام شد.
    روش ها
    این مطالعه در تابستان سال 1389 به روش بررسی مقطعی بر روی تصفیه خانه های پیش گفت انجام گرفت. از هر تصفیه خانه سه بار نمونه برداری انجام شد. پارامترهای اندازه گیری شده روی پساب عبارت از pH، DO (Dissolved Oxygen)، 5BOD (Biochemical oxygen demand)، COD (Chemical oxygen demand)، کلراید، سولفات، فسفات، نیترات، نیتریت، TSS (Total suspended solids) و کلیفرم مدفوعی بودند که بر اساس روش های معرفی شده در استاندارد متد مورد آنالیز قرار گرفتند. برای تجزیه داده ها و رسم منحنی های استاندارد به ترتیب از نرم افزارهای 12SPSS و Excel استفاده شد.
    یافته ها
    مقایسه نتایج مطالعه فعلی با استانداردهای فاضلاب خروجی جهت تخلیه به آب های سطحی نشان داد که میانگین غلظت نیتریت در تصفیه خانه های صاحبقرانیه، اکباتان و جنوب به ترتیب با انحراف معیارهای 02/10، 90/5 و 14/0 برابر با 53/17، 33/50 و mg/l 50/35 و بالاتر از مقدار استاندارد بود. تعداد کلیفرم مدفوعی نیز در پساب هر سه تصفیه خانه بیش از استاندارد (ml 100MPN/ 2400) بود. میانگین غلظت پارامتر 5BOD در پساب تصفیه خانه جنوب با انحراف معیار 58/4 برابر با mg/l 00/65 بود که با 5BOD استاندارد اختلاف معنی داری نداشت (05/0 < P) و میانگین غلظت COD نیز با انحراف معیار 00/5 برابر با mg/l 00/121 بود که با غلظت COD استاندارد، اختلاف معنی داری داشت (05/0 < P) و هر دوی این مقادیر فراتر از حد استاندارد بودند.
    نتیجه گیری
    کیفیت پساب تصفیه خانه های صاحبقرانیه و اکباتان در مقایسه با پساب تصفیه خانه جنوب از وضع بهتری برخوردار بود، اما از آن جایی که مقادیر برخی از پارامترها نظیر نیتریت و کلیفرم مدفوعی در این تصفیه خانه ها بالاتر از حد استاندارد بود، استفاده از پساب این سه تصفیه خانه جهت تخلیه به آب های سطحی و یا مصارف کشاورزی به دلیل عدم مطابقت با استانداردهای خروجی فاضلاب توصیه نمی شود.
    کلیدواژگان: فاضلاب شهری، کیفیت پساب، استاندارد تخلیه، تصفیه خانه فاضلاب تهران
  • علیرضا پورسعید، رویا اشراقی سامانی، محسن شریفی راد صفحات 714-722
    مقدمه
    فن آوری نانو (Nano technology) به عنوان یک فن آوری بین رشته ای و پیشتاز رفع مشکلات و کمبود ها در بسیاری از عرصه های علمی و صنعتی، به خوبی جایگاه خود را در علوم کشاورزی و صنایع وابسته به اثبات رسانده است. با در نظر گرفتن ضرورت موضوع، مطالعه حاضر با هدف تعیین عوامل موثر بر دانش کارشناسان مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان اصفهان در مورد فن آوری نانو در سال 1391 انجام شد.
    روش ها
    مطالعه حاضر از نوع توصیفی تحلیلی به روش مقطعی بود که با سرشماری بر روی کارشناسان شاغل در مرکز مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان اصفهان انجام شد. برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه محقق ساخته استفاده شد که روایی ظاهری و محتوایی و پایایی پرسش نامه مورد تایید قرار گرفت. اطلاعات به دست آمده با استفاده از ضریب همبستگی Spearman و Pearson و آزمون های Mann-whitney U و Kruskal–wallis و نیز تحلیل رگرسیون چندگانه (Multiple regression) به وسیله نرم افزار 19SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین سنی کارشناسان 5/36 سال با انحراف معیار 4/9 بود. بین متغیر شرکت در دوره های آموزشی در ارتباط با فن آوری نانو و دانش کارشناسان، ارتباط معنی داری وجود داشت (387/0- = r، 000/0 > P)، اما بین سایر متغیرهای مستقل با دانش کارشناسان رابطه ی معنی داری به دست نیامد. در بررسی عوامل موثر بر دانش فن آوری نانو، از طریق تحلیل رگرسیون، مقدار ضریب تعیین تعدیل شده (Adjusted R square) 039/0 به دست آمد.
    نتیجه گیری
    دانش کارشناسان کشاورزی نسبت به فن آوری نانو در سطح چندان مطلوبی که انتظار می رفت، نبود و افرادی که از طریق تحصیلات دانشگاهی با این فن آوری آشنا شده بودند، دانش بالاتری داشتند. برای هموار نمودن راه توسعه این فن آوری در بخش کشاورزی، اعمال مداخلات جهت ارتقای دانش کارشناسان ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: نانو، فن آوری، کشاورزی
|
  • Mohammad Matlabi, Gholamreza Sharifirad, Firoozeh Mostavafi, Siamak Mohebi, Leila Azadbakht Pages 523-536
    Cardiovascular disease is determined as the first cause of mortality in Iran. Nutrition and dietary intake has been known as the first and most important factor in the incidence of these diseases. This means that from 800 cases of daily mortality in the country، 300 cases are directly related to poor nutrition. Fish is considered as a healthy food and its consumption is recommended twice a week in a balanced diet. Fish consumption per capita in Iran is estimated to be between 7. 5 and 9 kg a year and in most provinces the rate is less than 4 kg per year. Identifying the factors influencing on fish consumption is the first step to increase fish intake. Some studies have revealed the effects of some factors such as smell and taste of fish، the fear of tiny bones، cooking skills in preparing fish and perceived benefits. The Impact of individual attitudes on fish consumption is undeniable. Health education models have identified basic components that are effective in creating or changing a behavior and emphasizeed weighted coefficients of each of these components and structures in different societies. Survey on behavior factors is one of the duties of health education models. Patterns and models that hold the person responsible for the behavior include theory of planned behavior، health belief model، logical function and process of change. This study aimed to determine the factors influencing the consumption patterns of fish، based on the models in health education.
    Keywords: Fish Consumption, Health Education Models, Nutritional Behavior, Attitude, Subjective Norm
  • Mostafa Pouya Kian, Hassan Asilian Mahabadi, Seyedeh Monavar Yazdi, Ebrahim Hajizadeh, Shirazeh Arghami Pages 537-547
    Using mobile phone while driving (MPWD) has been considered by many researchers and its negative impact on traffic safety was demonstrated in various studies. However، the research frameworks on which these findings are presented from are being discussed and criticized by many researchers. These methodological frameworks were discussed in this study. Studies published in six related journals indexed in ISI web of knowledge were searched with six keywords and without time filter. Selected journals were related to health، safety، transportation and behavioral sciences. 13 studies were selected based on full text availability and high citation. The average number of citations per selected papers was 8. 3. Three methodological approaches in MPWD studies can be distinguished. Epidemiological approach used by social medicine experts and epidemiologists، simulator approach by ergonomists، safety and traffic experts and psychological approach by neuropsychologists and cognitive psychologists. Each methodology has some limitations in MPWD studies. All research methodologies show that using mobile phone while driving can increase the risk of driving crashes. However، it is difficult to generalize the findings of various studies because of their methodological limitations. Pros and cons of each methodological approach have been discussed.
    Keywords: Driving, Mobile Phone, Traffic Safety, Methodology
  • Zoya Ghorabi Taher Ghorabi, Gholamreza Sharifirad, Mitra Modi Pages 548-558

    Women health is one of the most important health problems in human societies. Women pass through physiological stages of pregnancy and breastfeeding during their life and then in middle ages they reach menopause. Each of these stages is associated with a series of physiological changes. One of important factors for successful pregnancy، breastfeeding and safe menopause is good nutrition and diet. One of the cases that are important for a successful pregnancy، breastfeeding and menopause is to pay attention to nutrition and diet. Nutrition is important throughout life and has its major role during pregnancy and breastfeeding. Nowadays، with changes that have been made in the quality of foods and lifestyles، it is a necessity to consider it for child health and its different aspects. Ageing and decrease in women fertility and menopause creates short-term and long-term effects such as obesity that causes many chronic diseases like cardiovascular diseases، cancers and osteoporosis and many more. Therefore، with proper diet women’s health can be maintained throughout life.

    Keywords: Nutrition, Pregnancy, Breastfeeding, Menopause, Women Health
  • Health Promotion in the Workplace Based on Islamic Hygiene Guidelines
    Hossein Ali Yousefi Rizi, Mehri Shirani Pages 559-569
    Background
    Health is an essential need of human beings and a religious duty. The Islamic hygiene guidelines are for a better life، and healthy work for the faithful to better follow their evolutionary path. The Islamic jurisprudence offers the grounds for starting discussions into health promotion initiatives that aim to impact the behavior of Muslims. Islamic hygiene guidelines can be used to promote and maintain workers health. This is a discriptive study with the aim of studying the commentary of Quran، Hadith of the Prophet، and narration books to survey religious guidelines related to personal hygiene; including body، dental، hair، and clothes hygiene. Allah loves those who keep themselves clean. Islam has always placed a strong emphasis on personal hygiene. Islam revolves around good health. Cleanliness is an important part of Islam، including Qur''an verses that teach how to achieve ritual cleanliness. Showering، and keeping Oral hygiene through cleaning the teeth with the use of a form of toothbrush are very important. Ritual ablution is also very important. Cleaning، nutrition، and abstaining from hazardous behavior play a paramount role in promoting health in the society. According to the Islamic guidlines little food brings lofty spirits and durable health. Moreover، drinking alchol is the key to all vice. Hygiene is a prominent topic in Islam. It is expected that Muslim workers uphold high standards of physical hygiene and be ritually clean whenever possible. Following the teaching of the Holy Prophet and his relatives (P. B. U. H) can be used as objective patterns in the promotion of health. Religious observance in the workplace results in better health. Other than the need to be ritually clean every day، there are a large number of other hygiene-related rules governing the lives of Muslims. This ablution is required in order to maintain ritual cleanliness.
    Keywords: Workplace, Public Health, Religious Guidelines, Personal Hygiene, Islam, Hadith
  • Hossein Ali Yousefi Rizi, Mehi Shirani Pages 570-580
    Cities are the sign of social culture، the important user of natural resources، and producer of the most waste and pollutions، which can affect the people، environment، and also cities. A healthy city is one that is continually creating and improving physical، social، environmental circumstances. A healthy city is also costantly expanding its community resources، which enable people to support each other in performing all functions of life and developing to their maximum potential. The purpose of this study was to investigate the health and environmental characteristics of a healthy city in the religious teachings. This is a discriptive study. Data were collected from the، verses and interpretations of the Holy Quran، the hadith books، and software''s related to the religious teachings. Allah invites to the abode of peace and guides those who follow the right path. They shall have the abode of peace with their Lord; a good land and a forgiving Lord. Allah is pure and he likes purity and cleanliness. Therefore، be pure and clean، because he who is not pure can never enter paradise. God does not like corruption. The best place for habitation is where there is clean air، drinking water، and farming land. We place for the people of Saba the gardens on the right and the left of their abode as a sign; eat of the sustenance of your lord and give thanks to him. It calls you toward environmental sanitation: sweep your courtyard، and clean the streets in front of your houses and shops. You are prohibited from emptying waste water into the street، in the river، or under a fruit tree. Removeing a harmful thing from the way of people is also charity. Islam''s concern and care for environmental cleanliness includes all aspects of the urban environment. Good hygiene and abstaining from polluting are religious duty and are rewarded by God. Islam’s teachings، natural laws، health principals، and social principals are factors، which play decisive roles in the forming of the city، and promoting health in the city.
    Keywords: Healthy City, Environmental Health, Religious Teachings, Evironment
  • Arash Najimi, Ali Moazemi Goudarzi Pages 581-587
    Background
    lifestyles of the elderly are associated with the death and disability of diseases including cardiovascular diseases، other chronic diseases and cancers. The purpose of this study was to determine the lifestyle of the elderly in the Retirement Center of Isfahan، Iran.
    Methods
    250 elderly of the Retirement Center in Isfahan were studied in 2011. The demographic characteristics، knowledge and healthy lifestyle of them were collected by a valid and reliable questionnaire. Data were analyzed by Pearson correlation and independent t-test.
    Findings
    Of all the participants، 140 (56%) were male. The mean score of elderly healthy lifestyle was 153. 2 ± 14. 8. There was no significant relationship between healthy lifestyle of the elderly and sex (P < 0. 001). There was a significant relationship among healthy lifestyle and knowledge and body mass index.
    Conclusion
    Education and knowledge were the most important factors influencing elderly healthy lifestyle. It seems that increasing the elderly awareness about the links between lifestyles and chronic diseases might help them to understand the potential health consequences of their actions and encourage them to make much needed lifestyle changes.
    Keywords: Life Style, Elderly, Prevention, Control, Body Mass Index
  • Mohammad Amin Norozi, Mehdi Jahangiri, Alireza Choobineh, Alireza Narimannejad Pages 588-599
    Background
    In process industries، production، storage، transportation، usage and disposal of chemicals are inherently dangerous and the risk of catastrophic accident occurrence is potentially high. To improve safety level in these industries، establishment of process safety management (PSM) system is considered as the most effective measures. This study was conducted to determine the degree of requirements compliance of occupational health and safety assessment series (OHSAS 18001 [OH&S]) and health safety and environment management system (HSE-MS) with PSM as well as to evaluate implementation of PSM requirements in a petrochemical complex and feasibility of its establishment.
    Methods
    In the first stage of this study، through a library review، requirements of PSM، OH&S and HSE-MS systems were extracted. Then، the requirements of these three systems were compared and the level of their agreements was determined. In the next stage، the degree of PSM system implementation was assessed in a petrochemical complex and its complete establishment was studied according to OSHA “PSM audit guide”. The required data were collected by reviewing the documents، interviewing with employees and surveying field evidence.
    Findings
    The results showed that PSM system was in full agreements in 8 and 9 requirements of OH&S and HSE-MS systems، respectively. 5 requirements including process safety information، pre-startup safety review، mechanical integrity، hot work permit and trade secret were specific for PSM system. Percentage of common requirements of PSM and OH&S systems as well as PSM and HSE-MS systems were found to be 57. 14% and 64. 28%، respectively. Additionally، the results revealed that 67. 4% of PSM requirements have been already established in the studied industry.
    Conclusion
    With revising some requirements of OH&S and HSE-MS systems and including PSM requirements in them and providing the remained specific documents of PSM system، establishment of PSM system in the studied industry is feasible. Regarding the similarity of conditions in petrochemical complexes throughout the country، the results of this study can be generilized to these petrochemical complexes.
    Keywords: Process Industries, Petrochemical Industries, Process Safety Management System, Occupational Health, Safety Management System
  • Seyyed Abbas Mirzaee, Nematollah Jaafarzadeh Haghighi Fard Pages 600-612
    Background
    Constructed wetlands (CWS) are mimic filtration process in natural wetlands that effectively remove variety pollutants from wastewater. The main objective was the feasibility evaluation for using of subsurface flow constructed wetland in nitrogen and phosphorus removal from synthetic based on domestic wastewater in lab scale.
    Methods
    In this study، a synthetic wetland subsurface with horizontal flow was constructed in lab scale. Hydraulic retention time was 6 days and wastewater flow was gravity and continuous. Synthetic wastewater similar to domestic wastewater was used as influent inputs. COD/N/P ratio was considered 100/32/2. Material used in media stratification included charcoal، peat، course، and soil for proper plant growth، and according to the specifications the media slope and porosity range was 2% and 30-40% respectively. System depth was selected 0. 7 meter with regard to the design depth of phragmites. The purification flow rate was estimated with Darcy’s equation for porous layers as 50 liters per day. Cattail and common reed (phragmites) were planted in the constructed wetland.
    Findings
    The indicated that the efficiency of subsurface CWs reactor with paired two tests and significance of 95% for Ammonia and total phosphorus removal were 35. 06 and 31% respectively (P < 0. 05). Maximum and minimum total suspended solids in effluent varied between 37 and 20 mg/l respectively.
    Conclusion
    The efficiency of subsurface flow CWs reactor with gravel and peat media and using cattail and common reed (phragmites) plants for ammonia nitrogen and Phosphorous removals were appropriate and it can be an eco-friendly alternative which provides suitable operation and maintenance condition، instead of other mechanical systems for wastewater treatment.
    Keywords: Nutrient Removal Efficiency, Subsurface Flow Constructed Wetland, Phosphorus, Ammonia Nitrogen, Municipal Wastewater Treatment
  • Roghayeh Abedini, Alireza Choobineh, Ahmad Soltanzadeh, Kiyamars Hoseinzadeh, Fatemeh Hassani, Najmeh Amiri Pages 613-623
    Background

    In order to make dimensional proportion between human and his equipment or environment، anthropometric data bank is essential. The purpose of this study was to measure the body dimensions and determination of regression equations in a student population.

    Methods

    This cross-sectional study was carried out at School of Health and Nutrition of Shiraz University of Medical Sciences. Study population consisted of 194 students (including 50. 5% female and 49. 5% male students). A questionnaire was used to collect demographic characteristics of the students. Body dimensions were measured by studio meter، caliper، tape and weigh scale. Statistical analyses were performed using SPSS software، version 11. 5. p < 0. 05 was considered as significant.

    Findings

    Age mean in male and female students were 22. 09 ± 2. 20 and 22. 07 ± 1. 80 years، respectively. Means of stature in male and female students were 177. 52 ± 4. 73 and 161. 10 ± 4. 73 cm، respectively. Multiple linear regressions indicated that heights of eye، shoulder and elbow in both standing and sitting positions were significantly correlated with stature (p < 0. 05).

    Conclusion

    The anthropometric data bank established can be used in designing of student''s equipment. Regression results indicated that the eye، shoulder and elbow heights in both standing and sitting positions were highly correlated with stature. Therefore، these dimensions can be established by stature with minimum measurements.

    Keywords: Ergonomics, Anthropometry, Correlation, Students of SUMS
  • Mohsen Shamsi, Alireza Hidarnia, Niknami Shamsadin Pages 624-634
    Background
    Respecting oral health behavior in high risk pregnant women is very important for their health and the infant’s health. Health belief model is one of the psychological models that describe health behaviors by focusing on the beliefs and attitudes of the individuals. The aim of this study was to determine the predictors of oral health care in pregnant women based on health belief model in Arak، Iran.
    Methods
    340 pregnant women were selected with random sampling method from health centers in Arak، Iran. The health belief model scale (susceptibility، severity، threat، benefit، barriers، perceived self-efficacy and manuals) as well as their performance of the oral health care behaviors was assessed through interview and observation.
    Findings
    Among the variables of health belief model، self-efficacy and perceived barriers were the most predicting factor of oral health behavior in pregnant women. The mean performance of women on oral health care was 43. 1 ± 9. 7. In this study، between performance and perceived susceptibility (r = 0. 44)، perceived severity (r = 0. 51) and self-efficacy (r = 0. 61)، a positive correlation was observed (P < 0. 05). However، between the perceived barriers of oral health care and mother’s behavior an inverse relationship was observed (r = -0. 65). The above variables expressed 46. 8% of the variance in oral health care behaviors.
    Conclusion
    The present study showed the performance of health belief model in predicting the oral health care decisions for pregnant women. Therefore، this model can be used as a framework for designing and implementing educational interventions in order to reduce dental decay، and can help maintaining the health of mothers and infants during pregnancy.
    Keywords: Health Belief Model, Oral Health, Pregnant Women
  • Aziz Kamran, Abbas Farahani, Katayoun Bakhteyar, Asieh Pirzadeh, Zohreh Fathian, Kamaladdin Mirkarimi, Ali Lofi, Seyed Ali Mosavi Pages 635-642
    Background
    Widespread use of the Internet، lack of proper use and non-targeted searches، not only moves the students far from the main mission of the internet in the university but also will impact adversely on their academic status. The aim of this study was to determine the relationship between internet addiction with academic status and smoking in Lorestan University of Medical Sciences، Iran.
    Methods
    This study was conducted on 368 students of Lorestan Medical University. A Yang standard internet addiction questionnaire was applied for data gathering and data was analyzed with t-test، ANOVA، Tukey، Mann Withney، Kruskal-Wallis، Eta and Spearman correlation coefficient in 0. 05 significant level.
    Findings
    From a total of 368 students that participated in the study، 163 patients (44. 3%) were male and 205 (55. 7%) were female. 63. 3% of them had moderate dependency and 7. 3% had a sever addiction to internet. All of the students with sever dependency had declined in academic status. There was a significant relation between decline in academic status and smoking with the mean score of internet addiction. It also showed a direct correlation between educational level and using internet. There was also an inverse relationship between average education level and internet using (P < 0. 01).
    Conclusion
    The prevalence of internet dependency in this study was concerning and it seems that the time for intervention to prevent physical and psychological effects of internet addiction has arrived.
    Keywords: Addiction, Internet, Students, Educational Status, Cigarette
  • Mohammad Taghi Badeleh, Abdurrahman Charkazi, Hamid Asayesh, Alireza Ahmadi, Seyyed Abedin Hoseini Pages 643-649
    Background
    Academic achievement depends on the knowledge and application of effective study skills. The aim of this study was to investigate the student’s study skills of Golestan University of Medical Sciences، Iran.
    Methods
    558 students enrolled in the study via census sampling in the year 2008-2009. The data was collected using Congos´ Study Skills Inventory. To analyze the data، independent t-test، ANOVA and Pearson correlation coefficient were used.
    Findings
    The mean score of skills was 2. 45 ± 0. 39 out of 4. The participants were classified in three groups of weak (45. 4%)، moderate (53. 4%)، and sufficient skills (2. 2%). There was a significant relation between study skills and gender (p < 0. 05). There was also a positive correlation between GPA and study skills (r = 0. 13). Skill scores of the fresh were significantly higher than the students from higher terms (p < 0. 05).
    Conclusion
    The majority of students had insufficient and moderate levels of study skills. It seems that study skills workshop is a necessity for students and even as a part of university curriculum.
    Keywords: Study Skills, Time Management, Medical Students
  • Amir Musarezaie, Amroallah Ebrahimi, Jahangir Karimian Pages 650-662
    Background
    In recent decades، cancer patient’s quality of life has been paid attention by clinicians and researchers، due to their physical and psychological conditions. The concept of quality of life and its association with cancer characteristics and demographic data is considered as a strong parameters in order to guide، protect and promote health and wellbeing of patients in different culture and communities. Threfore، studies in this field will obtain valuable information for nurses and lead to richness of health interventions. The present study was conducted to examine the quality of life and its relationship with cancer characteristics and demographic data in cancer patients referred to the oncology hospital، Isfahan University of Medical Sciences، Iran.
    Methods
    A total of 315 hospitalized patients with different types of cancer participated in the study. A questionnaire that contained 3 parts (demographic information، disease characteristic and standard SF-36 questionnaire) was used for data collection. The data were analyzed with 99% confidence using SPSS software version 18.
    Findings
    The majority of subjects'' quality of life was moderate (63. 17%). Results showed that there was a significant statistical association between patients'' quality of life and cancer type as well as pain related cancer (P < 0. 05). There was also a significant correlation between cancer patients'' quality of life and chemotherapy sessions; patients whom received more chemotherapy sessions، had better quality of life. There was no significant association between patients'' quality of life and demographic variables and disease characteristics such as age، gender، employment status، acceptance or denial of illness، family size، cancer stage and duration of time spent from diagnosis. There was a significant association between cancer patients'' quality of life and marital status (P = 0. 018)، monthly income (P < 0. 001) as well as educational level (P = 0. 004).
    Conclusion
    Since there was a significant relationship between cancer patients'' quality of life and some characteristics of cancer and demographic parameters، paying attention to these issues by health team in order to improve their quality of life is very important. The role of oncology nurses should be noted as they have an important role in diagnosis، treatment and care of cancer patients. It is suggested that nurses should be educated about the factors affecting quality of life.
    Keywords: Quality of Life, Cancer Characteristics, Demography, Neoplasms, Nursing
  • Azita Salajegheh, Davoud Shojaeezadeh, Azar Tol Pages 663-671
    Background
    Prevalence of mental disorders especially depression cause tremendous problems among university students. Assessing this fact can help decision makers in planning and depression prevention strategies. This study aimed to assess depression and related factors among university students of Bardsir in Kerman، Iran in 2011.
    Methods
    The study population was 300 university students and random sampling was conducted. The questionnaire included socio demographic information (20 items) and Zung depression scale (20 items). All items were scored on a scale of 1 (not at all) to 4 (always). Reliability for global instrument was measured by test-retest method (α = 0. 98).
    Findings
    300 female (79. 3%) and male students (20. 7%) participated in this study. Depression was assessed by sex، age، order of birth، family size، major، age، level of education and type of occupation of parents، living situation، family income، education satisfaction and success anticipation in exam. Sex (P < 0. 001)، order of birth (P = 0. 02)، level of mother’s education (P = 0. 03)، education satisfaction (P = 0. 01) and success anticipation in exam (P = 0. 002) had significant statistical relation with depression.
    Conclusion
    Regarding that depression is considered as one of the most important issues in mental health، and significant percent of study population had different range of depression، the need for educational interventions using health education and health promotion models focusing on mental health is inevitable.
    Keywords: Depression, University Students, Mental Health
  • Iraj Kazemi, Mehdi Tazhibi, Somayeh Moamenian, Hossein Hagh Shenas Pages 672-680
    Background
    Univariate models have been used to analyse crash data in previous studies. With regards to the severity variable in these researches that can be more than one level، in the present study multivariate Poisson-log normal model has been recommended to model crash count by severity، although it has been also used to compare the univariate models.
    Methods
    The statistical inference of model parameters was conducted by Bayesian method، via a Gibbs Sampler and the Metropolis-Hastings (M-H) algorithms. The crash data were related to the intersections of Isfahan، Iran.
    Findings
    Despite over-dispersion at two levels of severity and correlation among these two levels، the multivariate Poisson-lognormal model offers a better fit than other models. Also the effect of the total AADT (average annual daily traffic) on the property was significant in all of the models. But the effect of total left turn AADT on injuries and fatalities was significant just in the univariate Poisson model. Under multivariate Poisson-lognormal model، an increase of 1000 vehicles in average total AADT was predicted to result in 31% more property damage.
    Conclusion
    Reducing the total volume of traffic in the cost of accidents reduction was predicted to be very affordable in long term.
    Keywords: Bayesian Method, Markov Chain Monte Carlo Methods, Full Conditional Posterior Distribution, Severity of Crashes, Intersection Safety
  • Naemeh Sadat Asmarian, Amir Kavousi, Masoud Salehi, Behzad Mahaki Pages 681-687
    Background

    Stomach cancer has the highest prevalence of gastrointestinal cancer in Iran. Therefore، the aim of this study was mapping stomach cancer rate in Iran using area-to-area Poisson Kriging.

    Methods

    Data of 336 cities in Iran was analyzed that was gathered by the ministry of health and medical education (in the non-infectious diseases management center) from 2003 to 2007. Area-to-area Poisson Kriging method was used to estimate the parameters of the map.

    Findings

    Mean incidence rate according to area-to-area Poisson Kriging method was estimated 5. 19. Variance mean incidence rate using the method was 0. 72. Maximum incidence 16. 36 with variance 1. 01 was related to Divandareh County and minimum incidence rate 0. 12 with variance 0. 67 was related to Sarbaz County. Minimum variance incidence rate 0. 01 was related to Tehran and maximum variance incidence rate 2. 51 was related to Koohbanan County.

    Conclusion

    The Area-to-Area Poisson Kriging method is recommended for estimating disease mapping parameters since this method accounts spatial support and pattern in irregular spatial area. The counties in provinces of Ardebil، Mazandaran and Kordestan had higher risk than other counties.

    Keywords: Disease Mapping, Area, to, Area Poisson Kriging, Stomach Cancer
  • Raheleh Soltani, Gholamreza Sharifirad Pages 688-694
    Background

    Road accidents is one of the great challenges but neglected by public health. Although wearing a helmet can significantly decreases the risk of head injury، but few motorcyclists make use of it. In the present study health belief model was applied in predicting helmet wearing among motorcycle drivers.

    Methods

    267 motorcycle drivers from Tabriz، Iran participated in the study. The data gathering tool was a questionnaire including demographic information and health belief model constructs. Data were analyzed using Spearman correlation and ANOVA tests.

    Findings

    The subjects mean age were 30. 6 ± 10 years and the range was between 15 to 65 years. According to self-report، 25. 9% always used a helmet and 22% never wore it. 19% had an accident while riding the motorcycle. The participants gained the highest score in perceived benefits (87. 1 out of 100). There was a significant relationship between using helmet and health belief model constructs (P < 0. 001).

    Conclusion

    The results indicated a low level of helmet wearing among the subjects. Health belief model can be used as a theoretical framework in the instructional programs to increase helmet use by motorcyclists.

    Keywords: Health Belief Model, Helmet, Motorcycle Drivers
  • Azar Tol, Freshteh Majlessi, Abass Rahimi Foroshani, Davoud Shojaeezadeh, Bahram Mohebbi Pages 695-705
    Background
    Several factors play a role in controlling diabetes. Perceived social support such as family and friends is one of the most important social factors in diabetes control. The aim of this study was to determine the relation between perceived social support and related factors with standard indicator of diabetes control [hemoglobin A1c (HbA1C)] among type 2 diabetic patients.
    Methods
    317 diabetic patients were studied who referred to hospitals of Tehran University of Medical Sciences، Iran، during 6 months in 2011. The data collecting tool was a multidimensional scale including three parts. First part included socio demographic and health related data، the second part was perceived social support scale from family (20 items) and the third part consisted of perceived social support scale from friends (20 items). HbA1C was collected from current medical records of type 2 diabetic patients. Collected data was then analyzed.
    Findings
    Study findings showed that some variables such as age (P = 0. 01)، body mass index (BMI) (P = 0. 05)، sex (P = 0. 05)، marital status (P < 0. 001)، disease duration (p < 0. 001)، occupation (P < 0. 001) and level of education (P = 0. 006) in the perceived social support from friends had a significant relation with HbA1C. Some variables such as age (P < 0. 001)، BMI (P < 0. 001)، sex (P < 0. 001)، marital status (P < 0. 001) and disease duration (P < 0. 001) in the perceived social support from family had a significant relation with HbA1C.
    Conclusion
    Perceived support from family and friends was associated with glycemic control in diabetes. Therefore، the need to focus on the sources of perceived social support in patients with type 2 diabetes، with focusing on the social and economic factors becomes more evident.
    Keywords: Perceived Social Support_Type 2 Diabetes_Family_Friends
  • Babak Kakavandi, Ahmad Jonidi Jafari, Asghar Ghasemi, Abdolmajid Gholizadeh Pages 706-713
    Background
    Nowadays wastewater is one of the important sources of environmental pollutions and one of the aims of wastewater treatment is to maintain a healthy environment. Nonstandard wastewater discharges and their use in agriculture or discharge to surface water will follow environmental and health hazards. The aim of this study was to compare the effluent quality of three Tehran، Iran wastewater treatment plants (in Ekbatan، Sahebgharanie and South of Tehran).
    Methods
    This study was performed in 2010 on three mentioned treatment plants in Tehran، Iran. Three samples were taken from each wastewater treatment plant. The measured parameters of the effluent include pH، DO (dissolved oxygen)، BOD5 (biochemical oxygen demand)، COD (chemical oxygen demand)، Sulfate chloride، Nitrate، Nitrite، TSS (total suspended solids)، Fecal coliform. Then they were analyzed according to the methods described in the standard method.
    Findings
    The results showed that the Nitrite concentration in Sahebgharanie، Ekbatan and South wastewater treatment plants with standard deviation 10. 02، 5. 9 and 0. 142 respectively was 17. 53، 50. 33 and 35. 5 mg/l which were higher than the standard amount. The number of fecal coliform in each three wastewater treatment plant was higher than the standard (2400 MPN/100 ml). BOD5 concentration mean in south wastewater treatment plant effluent with standard deviation 4. 58 was 65 mg/l which in comparison to the standard amount was not significant (P > 0. 05). The mean COD concentration with standard deviation 5 was 121 mg/l and had a significant difference with the standard amount (P < 0. 05). Both of these amounts were higher than the standard.
    Conclusion
    The quality of effluent in Ekbatan and Sahebgharanie wastewater treatment plants was better than South of Tehran but the amount of some parameters like nitrite and fecal coliform in these treatment plants was higher than the standard. Therefore، using the effluents of these wastewater treatment plants for discharging surface water or agricultural use is not recommended.
    Keywords: Municipal Wastewater, The Quality of Effluent, Discharge Standard, Tehran Wastewater Treatment Plant
  • Alireza Poursaeed, Roya Eshraghi Samani, Mohsen Sharifirad Pages 714-722
    Background
    Nanotechnology as an interdisciplinary technology and pacemaker in solving problems and overcoming shortages in many areas of science and industry. Its position in agricultural sciences and related industries has been proven. Considering the importance of this topic، this study was done to determine the factors influencing knowledge about nanotechnology in the Jihad Agricultural Management Experts of Isfahan، Iran، in 2012.
    Methods
    This was a descriptive، analytical، and cross-sectional study using census sampling method on agricultural experts working in the center in Isfahan. A researcher-made questionnaire was used to collect data; its content validity and reliability was approved. Data were analyzed using the Pearson and Spearman correlation coefficients، Mann-Whitney test، Kruskal-Wallis test، and multiple regression analysis by using SPSS software version 19.
    Findings
    Mean age of participants was 36. 5 years with an SD of 9. 4. There was a significant relationship between the variable of participation in training courses and the knowledge of experts about nanotechnology (P < 0. 000، r = -0. 387). However، the other independent variables were not significantly associated with expert’s knowledge. In assessing the factors influencing nanotechnology knowledge، through regression analysis، the adjusted coefficient of determination was 0. 039.
    Conclusion
    The level of knowledge of agricultural experts about nanotechnology was not as high as expected and those who were familiar with this technology through academic training had a higher knowledge. To pave the way for the development of this technology in the agricultural sector، interventions to promote knowledge of experts and other stakeholders is essential.
    Keywords: Nano, Technology, Agriculture