فهرست مطالب

مرتع - سال ششم شماره 3 (پیاپی 23، پاییز 1391)

مجله مرتع
سال ششم شماره 3 (پیاپی 23، پاییز 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/09/09
  • تعداد عناوین: 10
|
  • موسی اکبرلو، اسماعیل شیدای کرکج، سیده محدثه احسانی صفحه 186
    این پژوهش به منظور مطالعه اثر شدت های مختلف چرا بر بیوماس هوایی، زیرزمینی و ویژگی های ابعادی سه گونه مهم گندمیان در علفزارهای کوهستانی چهارباغ استان گلستان انجام شد. نمونه های سه گونه Bromus tomentellus،Stipa barbata و Festuca ovina که از گونه های شاخص و خوشخوراک منطقه می باشند. در هر سه منطقه بدون چرا، چرای متوسط و چرای سنگین انتخاب شد. به این ترتیب که با استقرار پنج ترانکست 100 متری، دو نقطه تصادفی روی هر ترانسکت تعیین و سپس از نزدیکترین پایه های گیاهی گونه ها به نقاط مذکور 10 پایه انتخاب شد. در مرحله بعد ویژگی های ابعادی، وزن خشک بیوماس زیرزمینی و هوایی سه گونه در هر یک از محدوده ها اندازه گیری و تعیین شد. برای مقایسه میانگین ابعاد و مولفه های بیوماس گونه ها با هم و گونه ها در مناطق سه گانه، از تجزیه واریانس یکطرفه و آزمون چنددامنه ای دانکن استفاده شد. نتایج بیانگر تفاوت معنی دار بین بیوماس هوایی و زیرزمینی سه گونه مورد مطالعه است، به طوری که بیشترین و کمترین مقدار بیوماس هوایی به ترتیب به گونه B. tomntellus در مناطق قرق و بحرانی با میانگین 95/46 و 86/1 گرم مربوط است. بیشترین و کمترین بیوماس زیرزمینی را گونه B. tomentellus در دو منطقه قرق و بحرانی به ترتیب با میانگین 12/64 و 6/2 گرم به خود اختصاص داد. همچنین نتایج نشان داد که چرای مفرط و طولانی مدت دام در منطقه مورد مطالعه سبب کاهش عمق ریشه و ارتفاع گونه B. tomentellus به ترتیب به مقدار 75/12 و 3/31 سانتی متر نسبت به سایت بدون چرا شده است. از طرفی سطح تاج پوشش گیاهی با حرکت از منطقه قرق به منطقه بحرانی برای گونه B. tomentellus به میزان 103 سانتی متر مربع، برای گونه F. ovina به مقدار 42/185 سانتی متر مربع و به مقدار 22/48 سانتی متر مربع برای گونه S. barbata کاهش می یابد که این عامل سبب تغییر ویژگی های ساختاری اکوسیستم و دینامیک این جامعه گیاهی خواهد شد. با توجه به میزان تغییر در خصوصیات رویشی گونه های B. tomentellus و F. ovina به نظر می رسد بالا بودن میزان تغییر در ویژگی های این دو گونه، ناشی از خوشخوراکی و ارزش رجحانی بالای آنها باشد.
    کلیدواژگان: شدت چرا، بیوماس هوایی و زیرزمینی، ابعاد گیاه، علفزارهای کوهستانی
  • محمد جنگجو، زهره آتشگاهی صفحه 198
    برخی فعالیت های اصلاح مراتع از قبیل کشت گیاهان مرتعی در چاله های کپه کاری، ناگزیر باعث ایجاد آشفتگی لکه-ای در پوشش گیاهی مراتع می شود که می تواند زمینه را برای ورود گیاهان جدید مهاجم فراهم کند. هدف از این تحقیق، بررسی اثر آشفتگی موضعی ناشی از عملیات اصلاح مرتع (کپه کاری) بر تنوع گونه ای در مرتع کرنخ، شهرستان گرمه، استان خراسان شمالی بود. در پاییز 1387، یک گیاه گندمی چندساله (Agropyron desertorum (Fisch.) Schultes) در زیراشکوب چهار نوع بوته مرتعی گون (Astragalus gossypinus Fisch.)، کلاه میرحسن (Acantholimon pterostegium Bunge.)، درمنه (Artemisia kopetdaghensis Krasch.) و جامه در (Salsola arbusculiformis Drob.) و درون مالچ کاه و مالچ سنگ به روش کپه کاری کشت شد. در بهار و تابستان 1390 (3 سال پس از اجرای از عملیات)، تنوع گونه ای در چاله های کپه کاری و در فضای باز مجاور بررسی شد. نمونه برداری از پوشش گیاهی به روش تصادفی- سیستماتیک، در 180 کوادرات بر مبنای فراوانی افراد انجام شد. بر اساس نتایج، تنوع گونه ای شانون در چاله های زیراشکوب بوته ها نسبت به چاله های فضای باز (53/2 در برابر 35/2) بیشتر بود. مالچ کاه سبب حفظ تنوع گونه ای شد، اما مالچ سنگ باعث کاهش تنوع شد. نوع بوته در احیای تنوع زیراشکوب خود تعیین کننده بود، به طوری که در زیراشکوب کلاه میرحسن، تنوع گونه ای سیمپسون در محل چاله بیشتر از شاهد (69/0در برابر60/0) بود، اما در زیراشکوب گون، تنوع در محل چاله کمتر از شاهد بود. در مورد بوته های جامه در و درمنه تفاوت معنی داری با شاهد مشاهده نشد. به طور کلی استفاده از مالچ کاه و کاشت در زیراشکوب گیاهان بالشتکی می تواند سبب حفظ تنوع گونه ای در چاله های کپه کاری شود.
    کلیدواژگان: تنوع گونه ای، چاله، اصلاح مرتع، کپه کاری، گیاهان پرستار، کرنخ، خراسان شمالی
  • سیدعلی حسینی (سیدرضا)، فرهنگ قصریانی صفحه 208
    این پژوهش به منظور تعیین اثر قطع دستی مهمترین گندمیان دایمی بر تولید مرتع در قرق تحقیقاتی مراتع سرعلی آباد گرگان انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل چهار شدت قطع 25، 50 و 75 درصد و کنترل (بدون قطع) بودند. در هر تیمار 10 پایه از هر گونه به عنوان تکرار ارزیابی شد. داده ها در قالب طرح آماری اسپلیت پلات در زمان بر اساس طرح پایه کاملا تصادفی در چهار سال (1386-1389) تجزیه و تحلیل شد. نتایج نشان داد که اثر سال، شدت های مختلف قطع (بجز برای گونه Bromus tomentellus و اثر متقابل آنها معنی دار است (01/0>P). در مجموع گونه هایAgropyron intermedium Agropyron trichophorum وPoa angustifolia نسبت به کاهش میزان بارش حساس بوده و در سال اول خشکسالی تولید آنها به ویژه در صورت قطع بین 46 الی 57 درصد کاهش یافتند. همچنین گونه Festuca ovina نسبت به گونه های نامبرده مقاومتر بود و اثر قطع تاثیر معنی داری در کاهش تولید در خشکسالی ها نداشت. در گونه های Koeleria cristata و B. tomentellus بر عکس گونه های قبل، اثر قطع در سال های با بارش خوب باعث افزایش تولید نسبت به کنترل به میزان 5 تا 33 درصد و در سال های خشک باعث کاهش تولید نسبت به تیمار کنترل به مقدار 4 تا 29 درصد شد. در این تحقیق قطع یا چرای برای گونه F. ovina به مقدار 60 درصد، برای گونه های A. trichophorum،A. intermedium وP. angustifolia در سال خشک به ترتیب عدم چرای (صفر درصد)، عدم چرای و چرای سبک (25 درصد) و در سال مرطوب به ترتیب عدم محدودیت قطع، عدم محدودیت قطع و چرای سبک تعیین شد. برای گونه های K. cristata و B. tomentellus در سال مرطوب عدم محدودیت قطع و برای سال خشک به ترتیب 50 و 25 درصد تعیین شد.
    کلیدواژگان: شدت قطع، گندمیان، تولید علوفه، سرعلی آباد گرگان
  • فاطمه رجب زاده مطلق، عصمت محمدی، حمیدرضا اصغری صفحه 216
    به منظور بررسی کارآیی کودهای بیولوژیک میکوریزا و سینورایزوبیوم و همچنین کود شیمیایی نیتروژن بر رشد یونجه یکساله (Medicago scutellata) آزمایشی در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه صنعتی شاهرود در سال زراعی 1390-1389 اجرا شد. آزمایش به صورت فاکتوریل و در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه عامل کود نیتروژن در سه سطح (صفر، 75 و 125 کیلوگرم در هکتار)، میکوریزا در دو سطح (عدم تلقیح و تلقیح) و سینورایزوبیوم در دو سطح (عدم تلقیح و تلقیح) در چهار تکرار انجام شد. نتایج نشان داد که میکوریزا، سینورایزوبیوم و اثر متقابل آنها وزن خشک اندام هوایی، تعداد غلاف و وزن غلاف را به طور معنی داری تحت تاثیر قرار داد. تلقیح مضاعف میکوریزا و سینورایزوبیوم وزن خشک اندام هوایی و تعداد غلاف را به ترتیب به مقدار 68/27 و 11/30 درصد نسبت به شاهد افزایش داد. اثر متقابل کود نیتروژن، میکوریزا و سینورایزوبیوم نیز بر وزن خشک اندام هوایی، وزن خشک ریشه و غلاف، تعداد غلاف و طول ساقه معنی دار شد و بیشترین مقادیر صفات مورد مطالعه با مصرف 125 کیلوگرم کود نیتروژن و تلقیح میکوریزا و سینورایزوبیوم به دست آمد. بر اساس نتایج، استفاده از قارچ میکوریزا و سینورایزوبیوم همراه با مصرف 75 کیلوگرم کود نیتروژن توانست وزن خشک اندام هوایی را معادل مصرف 125 کیلوگرم کود نیتروژن ارتقا دهد. همچنین مصرف بالای کود نیتروژن درصد کلونیزاسیون ریشه را به مقدار 71/37 درصد نسبت به شاهد کاهش داد، بنابراین با توجه به اثر منفی مقادیر بالاتر کود شیمیایی بر میکروارگانیسم های خاک، می توان با تلقیح مضاعف میکوریزا و سینورایزوبیوم مقدار مصرف کود شیمیایی را کاهش داد.
    کلیدواژگان: میکوریزا، سینورایزوبیوم، کود نیتروژن، یونجه یکساله
  • بهروز رسولی، بهرام امیری صفحه 228
    تحقیق حاضر برای تعیین قابلیت هضم و تجزیه ‮پذیری ماده خشک و پروتئین دو گونه مرتعی Phloem pratensis و Paspalum dilitatum با روش های کیسه ‮های نایلونی و تولید گاز با سه تکرار برای هر یک از زمان های انکوباسیون با استفاده از سه راس گوسفند همسان فستولا‮گذاری شده، در دو تیمار با سه تکرار در قالب طرح کاملا تصادفی انجام شد. تجزیه داده ها با استفاده از آزمون های تی‮تست وابسته و رگرسیون انجام شد. میزان پروتئین خامP. dilitatum و P. pratensis به ترتیب 8/13 و 6/8 درصد، دارای اختلاف معنی‮دار و مقدار ADF وNDF دو گونه فاقد اختلاف معنی‮دار است. در تمام زمان های انکوباسیون تولید گاز و کیسه نایلونی، مقادیر تجزیه‮پذیری ماده خشک و پروتئین گونه P. dilitatum بیشتر از گونه P. pratensis است. ضریب همبستگی مقادیر تولید گاز و کیسه نایلونی در ناپدید شدن ماده خشک و پروتئین به ترتیب 93 و 95 درصد بود که بیانگر اینست روش تولید گاز جایگزین مناسبی برای برآورد تجزیه‮پذیری علوفه در روش کیسه نایلونی است. نتایج نشان داد که گونه P. dilitatum با پروتئین خام (8/13 درصد)، تجزیه‮پذیری ماده خشک (32/84 درصد) و پروتئین (14/93 درصد) نسبت به گونه P. pratensis با پروتئین خام (6/8 درصد)، تجزیه‮پذیری ماده خشک (7/62 درصد) و پروتئین (5/78 درصد) دارای کیفیت بالاتری است. بعلاوه، هر دو گونه امکان استفاده و جایگزینی برای بخشی از جیره غذایی دام ها را دارا هستند.
    کلیدواژگان: قابلیت هضم، Paspalum dilitatum، Phloem pratensis، کیسه نایلونی، تولید گاز
  • راضیه شاه بندری، حسین ارزانی، ناصر باغستانی میبدی، محمدعلی زارع چاهوکی صفحه 238
    آگاهی از میزان نیاز غذایی دام، میزان علوفه در دسترس مرتع و نیز کیفیت آن، اولین گام در مدیریت موفق دام و مرتع به شمار می رود، بنابراین در این پژوهش به بررسی نیاز روزانه نژاد بز ندوشن پرداخته شد. وزن دام بالغ این نژاد 30 کیلوگرم برآورد شده است. برای تعیین کیفیت گونه های گیاهی مورد مطالعه شامل Artemisia sieberi، Salsola kerneri، Aelienia subaphylla و Eurotia ceratoides از سه مرحله فنولوژی (رویشی، گلدهی و بذردهی) نمونه برداری انجام شد. برای هر گونه 5 تکرار و برای هر تکرار، حداقل پنج پایه گیاهی از نقاط مختلف تیپ گیاهی موجود در منطقه انتخاب و رشد سال جاری آنها برداشت شد. نمونه ها پس از خشک شدن آسیاب شدند و انرژی متابولیسمی (ME) آنها با استفاده از دستگاه NIR اندازه گیری شد. تجزیه واریانس و مقایسه میانگین به روش دانکن انجام شد. نتایج بیانگر وجود اختلاف معنی دار در سطح یک درصد بین مراحل مختلف فنولوژی است که حاکی از ضرورت محاسبه نیاز غذایی دام بر مبنای کیفیت علوفه در زمان چراست. نیاز غذایی این نژاد با توجه به شرایط محیط از جمله وضعیت پوشش گیاهی، فاصله و شیبی که دام در روز طی می کند، 60 درصد بیش از مقدار محاسبه شده با دو روش جدول NRC و معادله MAFF برآورد شد. با استفاده از جدول NRC و معادله MAFF مقدار انرژی متابولیسمی مورد نیاز روزانه دام به ترتیب 54/9 و64/8 مگاژول و با توجه به کیفیت علوفه، نیاز روزانه هر دام بالغ بز ندوشن به علوفه خشک با استفاده از جدول NRC و معادله MAFF به ترتیب 26/2 و 04/2 کیلوگرم در مرحله رویشی، 91/2 و 64/2 کیلوگرم در مرحله گلدهی و 38/4 و 97/3 کیلوگرم در مرحله بذردهی محاسبه شد، در مرحله رویشی و گلدهی، مراتع ندوشن نیاز دام را برآورده می کنند، ولی در مرحله بذردهی به دلیل حجم زیاد ماده خشک لازم برای رفع نیازهای دام و اجتناب دام از خوردن این مقدار ماده خشک، باید به دام غذای مکمل داده شود.
    کلیدواژگان: نیاز روزانه دام، کیفیت، مرحله فنولوژی، علوفه مورد نیاز
  • مجتبی عیدی، عطاالله ابراهیمی، اسماعیل اسدی، هرمز سهرابی، حمزه علی شیرمردی صفحه 246
    به منظور مقایسه روش های فاصله ای اندازه گیری تراکم از نظر صحت، دقت، زمان و کارآیی، بخشی از مراتع کرسنک واقع در شمال غربی شهرستان شهرکرد در استان چهارمحال و بختیاری به مساحت 32000 مترمربع (200×160) انتخاب و به هشت محدوده 4000 مترمربعی (100×40) تقسیم شد. در هر محدوده یک ترانسکت 100 متری به مرکزیت ضلع کوچک استقرار و در طول آن 10 نقطه به روش تصادفی- سیستماتیک به فاصله 10 متر از یکدیگر مشخص شد. روش های فاصله ای اندازه گیری تراکم مورد مقایسه عبارت بودند، از روش نزدیک ترین همسایه، نزدیک ترین فرد، نزدیک ترین سومین فرد، زوج های تصادفی، یک چهارم نقطه مرکزی، زاویه منظم، چارک سرگردان و ترانسکت متغیر و روش شمارش دقیق تعداد افراد هر گونه در هر محدوده به عنوان شاهد انتخاب شد. گونه هایی انتخاب شده Astragalus effusus، Astragalus rhodosemius، Astragalus verus و Eryngium billardieri بودند. الگوی توزیع جوامع گیاهی با دو شاخص هاپکینز و ابرهارت مشخص شد. به منظور بررسی صحت تراکم به دست آمده، از اختلاف نسبی تراکم برآورده شده در هر روش با شاهد (خطای برآورد تراکم در هر روش)، به منظور مقایسه دقت روش ها از آزمون چند دامنه ای دانکن و برای محاسبه کارآیی از انحراف معیار و زمان به عنوان معیارهای اصلی استفاده شد. نتایج به دست آمده نشان داد که روش های ترانسکت متغیر، نزدیک ترین فرد و نزدیک ترین همسایه با در نظر گرفتن معیار زمان به عنوان شاخصی از هزینه دارای کارآیی بیشتری بوده اند. بر اساس معیار صحت نزدیک ترین همسایه و تا حدودی سومین نزدیکترین فرد و بر اساس معیار دقت روش ترانسکت متغیر از بیشترین کارآیی برخوردار بوده اند.
    کلیدواژگان: تراکم، دقت، روش فاصله ای، صحت، کارآیی، مراتع کرسنک، استان چهار محال و بختیاری
  • سمیرا سادات فاطمی آذرخوارانی، علیرضا شهریاری، اکبر فخیره، مرتضی خداقلی صفحه 258
    Zygophyllum atriplicoides یکی از گونه های درختچه ای نواحی بیابانی کشور بوده که مقاومت بالایی نسبت به خشکی دارد. هدف از این پژوهش، بررسی زیست اقلیم گونه Z. atriplicoides با استفاده از روش های آماری چند متغیره در سطح استان اصفهان است. برای این منظور تعداد 68 متغیر اقلیمی که از نظر شرایط بوم شناختی این گونه از اهمیت بیشتری برخوردارند، از تعداد 38 ایستگاه سینوپتیک و کلیماتولوژی در سطح استان و استان های مجاور به صورت داده های ماهانه و سالانه، انتخاب و به روش تحلیل عاملی ابعاد ماتریس از 68 به 4 عامل کاهش یافت. بنابراین، 4 عامل دمای سرمایشی، بارش، ابرناکی و باد تعیین شدند که به ترتیب 45/34، 43/ 29، 79/11 و 07/9 درصد واریانس متغیر ها را به خود اختصاص دادند که در مجموع 74/84 درصد تغییرات را بازگو می کند. همچنین با استفاده از روش تجزیه خوشه ایسلسله مراتبی (روش واردز)، تعداد 6 پهنه اقلیمی در سطح استان شناسایی شد. در نهایت با انطباق نقشه پوشش گیاهی و نقشه عامل ها و پهنه های اقلیمی، عوامل اقلیمی موثر بر گسترش گونه در سطح استان اصفهان تعیین شد. نتایج نشان داد که عامل درجه حرارت با بیشترین مقدار واریانس 45/34 درصد و پس از آن عامل بارش با مقدار واریانس 43/29 درصد از مهمترین عناصر اقلیمی موثر بر پراکنش گونه Z. atriplicoides است.
    کلیدواژگان: ایستگاه های سینوپتیک و کلیماتولوژی، عناصر اقلیمی، استان اصفهان
  • عزت الله مرادی، مرتضی مفیدی چلان صفحه 272
    این پژوهش با هدف بررسی تغییرات پوشش گیاهی منطقه در اثر یک دوره بیست و نه ساله (1362 تا 1390) قرق در ایستگاه تحقیقات مرتعی شهید حمزوی (قرق حنا) واقع در شهر حنا از توابع شهرستان سمیرم در استان اصفهان انجام شد تا بتوان با شناخت آثار مثبت و منفی قرق در منطقه نسبت به توصیه آن به عنوان یک عمل اصلاحی تصمیم گیری کرد. نمونه برداری با استفاده از کوادرات های (1× 5/1) متر مربعی که با فواصل 5 متری در طول ترانسکت ها مستقر شده بودند، انجام شد. در داخل هر کوادرات پوشش تاجی، تراکم، تولید، زادآوری و درصد لاشبرگ برداشت شد. برای تعیین وضعیت مرتع از روش چهار فاکتوری و برای تعیین گرایش مرتع از روش امتیازدهی استفاده شد. پس از حصول اطمینان از توزیع نرمال داده ها به منظور مقایسه ویژگی های پوشش گیاهی در منطقه قرق و شاهد از آزمون t مستقل استفاده شد. نتایج نشان داد در اثر قرق درصد تاج پوشش (61/1 برابر)، تولید (23/3برابر) و درصد لاشبرگ (34/4) برابر شد (معنی دار در سطح یک درصد) و وضعیت مرتع از حالت خیلی فقیر به وضعیت متوسط تغییر پیدا کرده است. میانگین تراکم گونه های بوته ای (44 درصد)، گندمیان چندساله (2/6 برابر) و میانگین تراکم پهن برگان چندساله 16 درصد کاهش یافته است. میانگین زادآوری گونه E. ceratoides در منطقه قرق 6/13 برابر و زادآوری گونه B. tomentellus در مقایسه با منطقه شاهد 5/21 برابر شده است که کلیه تغییرات صورت گرفته از نظر آماری معنی دار هستند. درصد تاج پوشش و تولید انواع فرم های رویشی در مقایسه با سایت شاهد به طور معنی داری افزایش پیدا کرده اند. همچنین تنوع در اثر قرق به طور معنی داری کاهش یافته است. به طور کلی می توان گفت که قرق با ایجاد تغییرات مثبت در پوشش گیاهی در بهبود وضعیت مرتع نقش مهم و کلیدی را ایفا می کند، اگر چه قرق بلندمدت در منطقه پیشنهاد نمی شود، زیرا علاوه بر هدر رفت منابع، از تنوع کاسته شده و گیاهان مرتعی شادابی خود را از دست داده و خشبی می شوند.
    کلیدواژگان: پوشش گیاهی، قرق، مراتع نیمه استپی سمیرم، حنا
  • شهریار ییلاقی، اردوان قربانی، علی اصغری، مهناز حیدری صفحه 282
    اعمال مدیریت صحیح و کارآمد اکوسیستم های مرتعی مستلزم داشتن اطلاعات کافی از میزان شدت را و تاثیر آن بر تنوع گونه ای مراتع است. به منظور بررسی اثرات رای دام در تغییر و کاهش تنوع گونه ای مرتع و مقایسه آن با عرصه قرق و نیز بررسی تاثیر مثبت قرق در رابطه با حفظ تنوع گونه ای مراتع دو نوع عرصه متفاوت قرق شده و تحت را، در مراتع گردنه قوشچی واقع در 45 کیلومتری شمال ارومیه انتخاب شد. با استفاده از روش پلات های حلزونی، حداقل قاب نمونه یک متر مربع به دست آمد. تعداد 40 قاب در واحدهای همگن داخل و خارج قرق در چهار کلاس شیب (8-2، 12-8، 20-12 و 30-20 درصد) تعیین و به روش تصادفی-سیستماتیک در طول 4 ترانسکت و به درازای 50 متر در امتداد طول دامنه و در کلاسه های شیب مستقر شد. فهرست کلیه گونه های موجود به همراه ارزش های فراوانی، پوشش تاجی، لاشبرگ، سنگ و سنگریزه و خاک لخت ثبت شد. همچنین در وسط هر ترانسکت پروفیلی حفر و از عمق 30-0 سانتی متر نمونه خاک برداشت شد. با استفاده از شاخص های تشابه و یکنواختی داخل و خارج قرق مقایسه شد. مقایسه میانگین ها با روش دانکن در سطح احتمال 5 درصد انجام و برای تعیین مهمترین عوامل تاثیر گذار بر تغییرات تنوع گونه ای از تجزیه به مولفه های اصلی استفاده شد. نتایج حاصل از برداشت های صحرایی، شناسایی تعداد 96 گونه گیاهی است که در عرصه قرق و تحت را به ترتیب 46 و 37 گونه بود. میانگین ضرایب به دست آمده از شاخص شانون و بریلوئین در داخل قرق به ترتیب برابر 48/3 و 26/3 و در خارج قرق 99/2 و 84/2 بود. همچنین نتایج به دست آمده از تجزیه و تحلیل داده های فراوانی گونه ها در دو عرصه نشان داد که عرصه قرق در تمامی شاخص های عددی از نظر غنا، یکنواختی و تنوع گونه ای بیشتر از عرصه تحت را بود. نتایج مقایسه میانگین ها نشان داد که میزان پوشش، تراکم و لاشبرگ در داخل قرق نسبت به خارج قرق به ترتیب 6/23، 52/3 و73/3 درصد افزایش و مقدار سنگ و سنگریزه و خاک لخت نسبت به خارج به ترتیب 2/16 و 24/11درصد کاهش داشت. نتایج تجزیه به مولفه های اصلی نشان داد که از بین عوامل مورد بررسی درصد پوشش، لاشبرگ، سنگ و سنگریزه، درصد اشباع بازی، خاک لخت، پتاسیم، شن و سیلت و رس بیشترین تاثیر را بر تنوع گونه ای دارند.
    کلیدواژگان: قرق تنوع گونه ای، غنای گونه ای، یکنواختی، گردنه قوشچی، ارومیه
|
  • M. Akbarlou, E. Sheidai Karkaj, S. Mohadeseh Ehsani Page 186
    This research was conducted to study impacts of various grazing intensities on aerial and belowground biomass and dimensional characteristics of three important grass species in Chahar Bagh mountain grasslands in Golestan Province. Samples of three palatable and indicator grass species including Bromus tomentellus, Stipa barbata and Festuca ovina were selected in three sites of no grazing, moderate grazing and heavy grazing. Five parallel 100 m transects were established and 2 random points were determined on them and then 10 nearest plants to the points were selected. In next step, dimensional characteristics, above and belowground biomass of three grasses were measured. ANOVA test and Duncan test were used to compare dimensions and biomass parameters of plant ¬species. Results indicated significant differences ¬of above and blow ground biomass among the three species in all sites; as such high and low level of aboveground biomass belong to B. tomentellus with 46.95 and 1.86 gr for no grazing and heavy grazing sites respectively. The maximum and minimum belowground biomass of B. tomentellus was allocated to the no grazing and heavy grazing areas with 64.12 and 2.6 gr respectively. Also the results showed that long-term excessive livestock grazing on the study area lead to 12.75 and 31.3 cm declining of root depth and height of Br. tomentellus in relation to no grazing area. In other hand no grazing site compared to heavy grazing site, the canopy cover of B. tomentellus, F.ovina and S. barbata declined about 103,185.42 and 48.22 square cm which leads changing ecosystem structural characteristics and plant community dynamics. Considering to the changes of growth characteristics of B. tomentellus and F.ovina species, it seems that the high changes in characteristics of these species are related to palatability and preference value of this species.
    Keywords: Grazing intensity, Above, underground biomass, Plant dimension, Mountain grasslands
  • M. Jankju, Z. Atashgahi Page 198
    Some range restoration activities, such as interseeding forage plants within the pits (Kopekari), lead to small scale disturbance of soil surface and rangeland vegetation, which may subsequently provide spaces for invasive plants. This research was aimed to investigate the effects of local disturbance, created by a Kopekari project, on the plant species diversity and richness, in Kranakh rangelands, Germeh, Northern Khorasan Province. In autumn 2009, a forage perennial grass (Agropyron desertorum, had been sown under the canopy of four rangelands shrubs (Astragalus gossypinus Fisch., Acantholimon ptereostegium Bunge, Artemisia kopetdaghensis Krasch., and Salsola arbusculiformis Brob.), under straw or stone mulches, or in open areas. Three years later (spring-summer 2011) species diversity was simultaneously assessed within the Kopekari pits or in the adjacent undisturbed areas. Plant sampling was conducted via a systematic-randomized design, in which species abundances were counted within 180 quadrates. Results indicated higher plant diversity (Shannon) within kopekari pits under the canopy of shrubs as compared with those in open areas (2.53 vs. 2.35). Straw mulch could preserve the plant diversity but the stone mulch had a negative effect. The effects of shrubs were also variable, Acantholimon increased (0.69 vs. 0.6), Astragalus decreased, but Artemisia and Salsola showed similar diversity (Simpson) under the canopies as compared with the control treatments. In conclusion, using straw mulches or seeding under the canopy of cushion-like shrub species is useful for restoration of plant diversity, at the Kopekari projects.
    Keywords: Species diversity, Disturbance, Rangeland restoration, Kopekari, Nurse plants, Karnakh, Northern Khorasan
  • S.A. Hosseini, F. Ghasriani Page 208
    This study has been performed in order to determine the effect of clipping intensities of important perennial grasses on the forage production. These experiments have been conducted at the exclosure of Saraliabad Gorgan rangelands. For clipping intensity 25, 50, 75 percent and control (without harvest) have been applied as main factors. In each clipping treatments, 10 individual plant of each species were assessed as replications. Results were analyzed by SAS software in split plot statistical design base on randomize complete design with ten replications at four years (2006 to 2011). The results indicated that there were significant differences between years, intensities of clipping (exception Bromus tomentellus) and their interactions (P<0.01). Generally Agropyron intermedium, Agropyron trichophorum and Poa angustifolia are sensitive to low rainfall and drought, therefore the forage production of these species reduced from 46 to 57% particularly in first year of drought. On the other hand, Festuca ovina showed more resistance and clipping intensities had not significant effect on forage production in dry years. Koeleria cristata and B. tomentellus clipping increased forage production (5 to 33% compare to control treatment) in years with high precipitation and reduced forage production in dry years (4 to 49% compared to control treatment. According to the results of clipping intensities have been determined 60% for F. ovina. In dry years the results showed no grazing for both A. intermedium and A. trichophorum and light grazing (25%) for P. angustifolia but in wet years any limitation of grazing for both A. intermedium and A. trichophorum and light grazing for P. angustifolia have been suggested. No limitation of grazing have been determined for both K. cristata and B. tomentellus in wet years but for dry years clipping intensities estimated 50% and 25% respectively.
    Keywords: Clipping intensity, Forage production, Perennial grasses, Saraliabad Gorgan
  • F. Rajabzadeh Motlagh, E. Mohammadi, H. R. Asghari Page 216
    In order to investigate the efficiency of biological fertilizers, mycorrhiza and sinorhizobium and nitrogen chemical fertilizer on growth of annual medic (Medicago scutellata), an experiment was conducted in the research farm of faculty of agriculture in Shahrood University of Technology. The experiment was carried out during growing seasons of 2010-2011, as a factorial experiment based on randomized completely block design. The factors were nitrogen fertilizer (0, 75 and 125 kg/ha), mycorrhiza (without inoculation and inoculation of Glomus intraradices) and sinorhizobium (without inoculation and with inoculation of Sinorhizobium meliloti) in four replications. The results indicated that effects of mycorrhiza, sinorhizobium and their interactions were significant on shoot dry weight, pod number and pod dry weight and dual inoculation mycorrhiza and sinorhizobium increased shoot dry weight and pod numbers 27.68 and 30.11 percent compared to control respectively. The interactions of nitrogen fertilizer, mycorrhiza and sinorhizobium were significant on shoot dry weight, root dry weight, pod dry weight, pod numbers and stem lengths. Highest results were obtained with 125 kg/ha nitrogen fertilizer, mycorrhiza and sinorhizobium inoculation. The results showed that shoot dry weight in mycorrhiza and sinorhizobium treatment associated with the application of 75 kg nitrogen fertilizer were equivalent to 125 kg of nitrogen fertilizer. Nitrogen fertilizer decreased percentage of root colonization 37.71 percent compared to control. Therefore to avoid the negative effects of high amount of chemical fertilizers on soil microorganisms, inoculation with mycorrhiza and sinorhizobium can be used to reduce application of chemical nitrogen fertilizers.
    Keywords: Mycorrhiza, Sinorhizobium, Nitrogen fertilizer, Annual medic
  • B. Rasouli, B. Amiri Page 228
    This research has been conducted to evaluate digestibility, degradability of dry matter and protein contents of two rangeland species, Phloem pratensis and Paspalum dilitatum by Nylon Bags and Gas Production methods. A randomized complete design with three fistulated sheeps with three replications and two treatments were used to conduct the research. The data were analyzed by dependent t-test and GLM. According to the results, crude protein was significantly different between P.dilitatum (13.8%) and P.pratensis (8.6%), while Neutral Detergent Fiber (NDF) and Acid Detergent Fiber (ADF) did not show significant differences. Digestibility and degradability of dry matter and Protein in P.dilitatum was more than P. pratensis in the all incubation times by Nylon Bags and Gas Production methods. Nylon Bags and Gas Production Methods indicated a high correlation with degradability of dry matter and Protein, (93%) and (95%) respectively, and showed that the Gas Production Method could be supersede to Nylon Bags Method for degradability of forage. The results revealed that quality of P.dilitatum with crude protein (13.8%), degradability of dry matter (84.32%) and protein (93.14%) is more than P. pratensis with crude protein (8.6%), degradability of dry matter (62.7%) and protein (78.5%) statistically. Moreover, the two species could provide some part of livestock ration.
    Keywords: Digestibility, P.pratensis, P.dilitatum, Nylon Bag, Gas Production
  • R. Shahbandari, H. Arzani, N. Baghestani, M.A. Zare Chahuoki Page 238
    Balancing livestock nutritional requirements and rangeland nutritional contents is a key to achieve a sound management in rangeland ecosystem. This study aimed to evaluate Nodooshan goat daily forage requirements. The weight of adult livestock in this goat breed has been estimated as 30 kg. Forage quality of the dominant species including Artemisia sieberi, Salsola kerneri, Aelienia subaphylla & Eurotia ceratoides were measured in vegetative, flowering and seed ripening stages. Metabolisable Energy (ME) of collected samples were measured and variance analysis was conducted. Mean comparison tests were conducted using Duncan's method. The results suggested that the ME contents of studied species were significantly different (α= 0.1 %) in various phenological stages, hence the required forage quantity varies accordingly. Daily forage requirement of this breed was estimated 60 percent more than it's calculated amount by NRC table and MAFF equation due to inappropriate environmental conditions of the studied rangelands. The daily ME for this animal was calculated 9.54 and 8.64 MJ based on NRC table and MAF equation respectively. Considering forage quality of the studied rangeland species and the Nodooshan goat energy requirements based on NRC table and MAF equation, the required daily forages varies respectively2.26 to 2.04 kg in the vegetative stages, 2.91 to 2.64 kg in the flowering stages and 4.38 and 3.97 kg in the seed ripening stages. According to the results, the studied rangeland species in vegetative and flowering stages can provide the energy requirements of the livestock but they need supplements in seed ripening stages because of low quality and low intake of dried forages.
    Keywords: Livestock daily requirement, Forage quality, Phenological stages, Metabolisable energy
  • M. Eidi, A. Ebrahimi, E. Asadi, H. Sohrabi, H. Shirmardi Page 246
    In order to compare the distance methods of density measurement, a field study selected in Karsang located on the north-western area of Shahrekord (ChaharMahal and Bakhtiari province) to 32,000 m2 (200×160) and divided into eight sections of 4000 m2 (100×40).There was one transect with100 meters length in each area that we identified 10 points randomly within 10 meters of each other. The distance methods density measurement included nearest neighbor, closest individual, Third closest individual, Random pairs, Point center quarter, Angle order, wandering quarter and Variable area transec. Selected species were Astragalus effuses, Eryngium billardieri, Astragalus rodoseminus and Astragalus verus. Hopkines and Eberhardt indices were used to determine of distribution pattern in plants. In order to verify the obtained density, the relative difference of estimated density in each method to control group was calculated (Density estimation error in each method). Also Duncan’s mean separation test was used to compare the accuracy of methods and using standard deviation and measurement time, the method efficiencies were calculated. The results showed that the variable transect, nearest neighbor and closest person methods are more effective considering the time as a Indicator and Third closest individual and Nearest neighbor are higher than other methods considering accuracy criterion. Finally, if the selected criterion is precision, we can clearly take the Variable area transect as the most efficient.
    Keywords: Accuracy, Density, Distance method, Distribution pattern, Efficiency, Precision, Rangeland
  • S.S. Fatemi Azarkhavarani, A. Shahriyari, A. Fakhire, M. Khodagholi Page 258
    Zygophyllum atriplicoides is one of the dominant shrubs species in Iranian deserts due to its adaptation to dry condition. This research aimed to study Z. atriplicoides bioclimatic zones, using some advanced multivariate statistical methods in Isfahan province. Sixty eight climate variables were selected using of the data of 38 synoptic and climatology stations in Isfahan and neighbors provinces. Factor analysis was used to decrease the matrix dimensions from 68 to 4 factors. According to the results, cooling temperature, precipitation, the number of cloudy days per year and wind were responsible for 34.45, 29.43, 11.79 and 9.07 percent of measured data variances respectively. In other words, these factors were responsible for 84.74 percent of changes. According to hierarchical cluster analysis (Ward), six climatological zones were determined in the province and the most bioclimatic variables on the species distribution were selected by overlying the vegetation map with factor and bioclimatic classification maps According to the result, temperature and precipitation were the most important climate elements on Z. atriplicoides distribution pattern.
    Keywords: Zygophyllum atriplicoides, Synoptic, climatology stations, Multivariate statistical methods, Climate elements, Isfahan province
  • E. Moradi, M. Mofidi Page 272
    Present study with the aim of evaluating the changes in vegetation cover as a consequence of 29-years grazing exclosure (1983-2011) was conducted in Shahid Hamzavi (Ghorogh Hana) rangeland research station, located at Hana city, Semirom, Isfahan province. This study was conducted in order to understanding negative and positive effects of grazing exclosure in this area and evaluates its effects as a restoration management. Sampling was conducted using 1×1.5 m square quadrates which located at 5m intervals along each transect. Within each quadrate, crown cover, density, yield, reproduction and percent litter were determined. For determination of rangeland condition, four-factor procedure and in order to determination of rangeland trend scoring method were used. After ensuring normality distribution of data, independent t-test was used to compare the vegetation cover properties between grazing exclosure region and control sites. Results showed that due to exclusion, crown cover percent, yield and percent litter increased by 1.61-, 3.23- and 4.34-fold, respectively, and rangeland condition changed from very poor to medium status. Mean density of shrubs, perennial grasses and perennial broad-leaves decreased as 44, 6.2 and 16 percent respectively. Mean reproduction of Eurotia ceratoides and Bromus tomentellus increased about 13.6- and 21.5-folds compared to control site, respectively. All changes were statistically significant. Crown cover percent and yield of various growth forms significantly increased compared to control site. Also, diversity significantly decreased as a result of grazing exclosure. Generally, it can be stated that exclusion by creating positive changes in vegetation cover, plays an important role in improving rangeland condition. However, long-term exclosure is not recommended for this type of vegetation since in addition to loss of resources, diversity decreases and plant species lose their palatability especially E. ceratoides as it becomes a woody shrub.
    Keywords: Vegetation, Grazing exclusion, Semi, Steppe Rangelands, Hana
  • S. Yeilaghi, A. Ghorbani, A. Asghari, M. Heidari Page 282
    Appropriate and efficient management practices on rangeland ecosystems require adequate information about the grazing density and its impact on rangelands species diversity. For investigating the effects of livestock grazing on change and reduction of rangeland species diversity and comparison of that with exclosure area, and also to investigate the positive effects of exclosure in regards to protect rangeland species diversity, two rangeland sites with different management practices as grazed and ungrazed (exclosure) areas were selected in Qushchy ghat in 45 km north of Urmia. Using minimal area method, a quadrate of 1m2 was selected. Samples were collected from 40 homogeneous sites at inside and outside of the exclosure based on four slope classes (2-8%, 8-12%, 12-20% and 20-30%) along the slopes with randomized-systematic method on 4 transects with the length of 50 meters. List of all existing species with frequency values, canopy cover, litter, gravels and bare soil, and other information were recorded. Moreover, in the middle of each transect a profile of soil was considered and soil samples were collected from the depth of 0-30 cm. Using similarity and evenness indices inside and outside of the exclosure were compared. Mean comparison was conducted using Duncan's test at the level of 5%. To determine the factors affecting changes in species diversity a test of principal component analysis (PCA) was conducted. Results of field observation show that, 96 species were distributed on the study area. From those in ungrazed (exclosure) areas 46 and in grazed area 37 and 13 species were common in both sites. The mean values of Shannon and Briloein indices were 3.48 and 3.26 for inside, and 2.99 and 2.84 for outside of exclosure, respectively. Moreover, the results of the analysis of species frequency on both sites showed that the ungrazed areas have high numerical indices values for richness, evenness and species diversity. Results of the mean comparison indicate that canopy cover; density and litter in inside of the exclosure were higher than the outside of exclosure as 23.6, 3.52 and 3.73% respectively. On the other hand, the amount of gravel cover and bare soil were decreased as 16.2 and 11.24%, respectively. Results of principal components analysis showed that among the investigated factors canopy cover, litter, gravel cover, percent of alkaline saturation, bare soil, Potassium, percent of sand, silt and clay have the greatest effect on species diversity.
    Keywords: Exclosure, Species diversity, Species richness, Evenness, Qushchy ghat, Urmia