فهرست مطالب

نامه مفید - پیاپی 94 (زمستان 1391)

مجله نامه مفید
پیاپی 94 (زمستان 1391)

  • حقوق تطبیقی
  • بهای روی جلد: 168ريال
  • تاریخ انتشار: 1391/12/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • رضا مقصودی صفحه 3
    قواعد صلاحیت قضایی جزو قواعد آمره است که بر اصحاب دعوی و بر مرجع رسیدگی تحمیل می شود. اصحاب دعوی به غیر از چارچوب خاص شرط صلاحیت امکانی برای تعیین یا تحدید صلاحیت قضایی ندارند. مرجع رسیدگی نیز نمی تواند آنچه را که بر حسب مقررات به وی اعطاء شده است، فروگذارده و از رسیدگی به دعوی استنکاف ورزد. با این وجود مطالعه سیستم های حقوقی مختلف به خصوص نظام کامن لا مبین تجویز سنجش مصلحت در اعمال صلاحیت قضایی است. به طوری که دادگاه مجاز است با ارزیابی منافع عمومی و خصوصی از اعمال صلاحیت خودداری کرده و خواهان را به دادگاهی دیگر در کشور دیگر هدایت نماید.
    کلیدواژگان: دادگاه نامناسب، عدم اعمال صلاحیت، منافع عمومی و خصوصی، قابلیت پیش بینی، صلاحیت افراطی
  • علیرضا ایران شاهی صفحه 25
    مهم ترین هدف اعتراض به رای داوری ممانعت از اجرای آن در داخل کشور مبدا؛ و حسب مورد در خارج از این کشور و در قلمرو دیگر کشورها می باشد. علاوه بر آثار نتیجه نهایی اعتراض به رای داوری، از جمله ابطال آن، صرف جریان دادرسی اعتراض به رای داوری نیز می تواند واجد آثاری در سطوح داخلی و خارجی باشد. احتمال ممانعت از لازم الاجرا شدن رای داوری در سطح جهانی و نیز امکان تعلیق اجرا و تعویق تصمیم گیری در خصوص اجرای رای داوری در کشور یا کشورهای مقصد تا تعیین تکلیف قطعی دادرسی اعتراض به رای داوری مربوطه در کشور مبدا، مهم ترین آثار فرا سرزمینی جریان دادرسی اعتراض به رای داوری می باشد.
    کلیدواژگان: اعتراض به رای داوری، اجرای رای داوری، کشور مبداء، کشور محل تقاضای اجرای رای، تعلیق اجرای رای داوری
  • مهرزاد ابدالی صفحه 41
    نظام های «بیمه اجباری وسیله نقلیه» و «بیمه مسوولیت بدون تقصیر» نظام هایی هستند که با ادعای ناکارا بودن مسوولیت مدنی در مقام جبران خسارت، مطرح شده اند. طرفداران نظام مسوولیت مدنی بر این باورند که در مسوولیت مدنی به انگیزه ها و محرک های حفظ سلامتی، اهمیت بسیار داده شده است و بنابراین واجد کارایی است و بیمه اجباری شخص ثالث نیز باید با مسوولیت مدنی همگام باشد. اما طرفداران طرح مسوولیت بدون تقصیر چنین ادعایی را انکار می کنند. در این مقاله با بررسی ادعاها و استدلال های هر یک از این نظام ها، نشان داده شده است که در ادبیات حقوق و اقتصادیا تحلیل اقتصادی حقوق، کارایی نظام مسوولیت بدون تقصیر از حیث بازدارندگی اصولا انکار شده است و نظام مسوولیت مدنی از حیث کارایی و بازدارندگی اهمیت مرکزی یافته است اما ضرورت دارد بیمه گر بتواند بر رفتار عاملان نظارت کند تا بیمه اجباری کارایی بیشتری پیدا کند.
    کلیدواژگان: مسوولیت بدون تقصیر، مسوولیت مدنی، بیمه اجباری، کارایی
  • مهدی حسن زاده صفحه 61
    قانون آیین دادرسی مدنی ایران پس از آنکه در ماده 366، در یک بیان کلی، عدم مطابقت با شرع یا قانون را جهت عام نقض آراء در دیوان کشور اعلام کرده، در بیانی ناقص و قابل انتقاد در ماده 371 به بعد به بیان تفصیلی موارد نقض پرداخته است. در حقوق فرانسه، در اقدامی شایسته و مناسب ماده 604ق.آ.د.م جدید به عنوان کلی «عدم مطابقت با قواعد حقوقی» به عنوان جهت عام نقض آراء در دیوان کشور اکتفا کرده است. اما نویسندگان و رویه قضایی به بیان جهات فرجام پرداخته اند. با مقایسه جهات فرجام در حقوق ایران وآنچه در حقوق فرانسه، نویسندگان و رویه قضایی به عنوان جهات فرجام معرفی کرده اند معلوم می شود بخش عمده ای از جهات، شامل نقض قانون، عدم صلاحیت دادگاه، نقض قواعد شکلی، آراء متعارض و اشکال در توجیه رای مشترک بین دو حقوق هستند. ولی در بخش قابل توجهی نیز بین دو حقوق تفاوت وجود دارد. به این ترتیب که مخالفت با شرع، نقص تحقیقات و عدم توجه به دفاعیات اصحاب دعوی، بی اعتباری اسناد و سوءتفسیر قرارداد صرفا در حقوق ایران و در مقابل، تجاوز از اختیار و از دست دادن مبنای حقوقی، فقط در حقوق فرانسه به صراحت از جهات فرجام اعلام شده اند.
    کلیدواژگان: فرجام خواهی، جهات فرجام، نقض رای، دیوان کشور، خلاف قانون، خلاف قواعد حقوقی
  • محمدعلی بابایی، اسماعیل انصاری صفحه 79
    یکی از ابعاد مهم سیاست گذاری جنایی برآورد هزینه های جرم است؛ زیرا وقوع جرم، هزینه های زیادی را به جامعه و شهروندان که ممکن است بزه دیده باشند، تحمیل می کند. مطالعه دقیق و علمی هزینه های جرم همزمان با نظریه پردازی مکتب تحلیل اقتصادی حقوق در پیش بینی و کنترل جرم شروع شد. از دیدگاه این مکتب، هر اقدام عملی برای افزایش رفاه جامعه از طریق شناخت درست میزان هزینه های مربوط به فرایند کیفری امکان پذیر است.
    اقتصاددانان هزینه های جرایم را به سه دسته تقسیم می کنند: هزینه های بزه دیدگان، هزینه های دستگاه عدالت کیفری و هزینه های بزهکاران. هزینه های بزه دیدگان شامل هزینه های مادی (از دست دادن توانایی کار، هزینه های پزشکی و...) و هزینه های معنوی (درد و رنج و کیفیت از دست رفته زندگی و...) می شود، اما دستگاه عدالت کیفری در هر جامعه با توجه به سیاستی که اتخاذ می کند، هزینه های متفاوتی را به جامعه تحمیل می نماید. بزه کاران نیز در نتیجه ارتکاب جرم، برای فرار از عدالت کیفری و عدم کشف جرم، هزینه هایی را تحمل و در عین حال به سود و لذت دست پیدا می کنند.
    برآورد صحیح هزینه های جرائم باعث می شود که اولا، اهمیت موضوع پدیده مجرمانه در جامعه نسبت به سایر اولویت ها تعیین شود، ثانیا سیاست گذارانی که با کمبود منابع مواجه هستند، بهترین و کارآمدترین سیاست را در قبال این پدیده انتخاب نمایند و در نهایت امکان استفاده از تحلیل های هزینه - فایده برای متولیان امر سیاست گذاری فراهم کنند. متاسفانه در پژوهش هایی که در ایران انجام می شود به این ارزیابی ها به طور بایسته توجه نمی شود. این بی توجهی عمدتا ریشه در عدم شناسایی صحیح هزینه های ناشی از جرم دارد. این مقاله سعی دارد با تبیین اهمیت ارزیابی انواع هزینه های جرم، زمینه نهادینه شدن این فرآیند در حقوق ایران را فراهم نماید.
    کلیدواژگان: هزینه های جرم، هزینه های بزه دیدگان، هزینه های بزه کاران، نظریه اقتصادی جرم
  • جلال الدین قیاسی صفحه 99
    هرگاه کسی سبب اضطرار دیگری شود عکس العمل مضطر که منجر به آسیب جسمی یا مالی وی می شود صور متفاوتی دارد که حکم هر مورد از دیدگاه فقهای اسلام و حقوق دانان عرفی متفاوت است. در صورتی که مضطر اراده خود را از دست دهد یا به شکل تصادفی دچار حادثه ای شود غالب فقها سبب را ضامن دانسته اند. اما در صورتی که حادثه غیر قابل پیش بینی اما توسط عاملی خارجی صورت بگیرد مسئله مورد اختلاف است. اقدام به عملی که موجب مرگ می شود در صورتی که برای فرار از مرگ دردناک تر باشد مورد جواز برخی از فقها قرار گرفته است و در این حالت سبب را ضامن دانسته اند. در حقوق کامن لا گستره مسوولیت سبب بیشتر است و غالبا وی مسئول حوادثی است که برای مضطر پیش می آید خواه با اراده او باشد یا نه مگر آنکه رفتار وی نامتعارف و غیر قابل پیش بینی باشد. قانون مجازات اسلامی زوال اراده مضطر را شرط مسوولیت سبب دانسته است که از لحاظ نظری قابل انتقاد است و در پاره ای از موارد با عرف و عدل و انصاف سازگاری ندارد.
    کلیدواژگان: سبب، اضطرار، الجاء
  • سید محمد حسینی*، ایمان رحیمی پور صفحه 119

    برای مواقعی که حکومت توانایی مقابله با تجاوز یا جلوگیری از وقوع آن را ندارد، در فقه و قوانین موضوعه ابزارهای بازدارنده ای بیان شده است. اولین عامل، مراقبت همگانی بر اساس آموزه نهی از منکر است و عامل دوم بازدارندگی مجرم (از تجاوز)، دفاع مشروع می باشد که البته باید برای جلوگیری از سوء استفاده ننمودن از این حق ضمانت اجرایی وجود داشته باشد تا عمل مدافع، از میزان متعارف تجاوز ننماید. نوع برخورد با مدافع متجاوز در قوانین ایران برخلاف فقه شیعی، به طور دقیق مشخص نشده است. اگرچه فقه شیعی در تشریع مواضع خود در این زمینه، از مواضعی که قوانین آمریکا پس از گذشت چندین دهه و پیمودن مراحل متعدد به آن رسیده است، سبقت دارد، با این حال در عملیاتی کردن این آموزه اسلامی، نظام حقوقی ایران در مقایسه با حقوق آمریکا به توفیقاتی نائل نشده است. این نوشتار در صدد آن است تا با درنگی مجدد در متون فقهی و استفاده از تجربیات نظام های کیفری ایران و آمریکا به بررسی مفهوم تجاوز و آثار آن در مصادیق مختلف دفاع مشروع (همچون لص و دکترین قلعه) بپردازد.

    کلیدواژگان: تعدی، دفاع ناقص، قتل غیر عمد ارادی، لص، دکترین قلعه
  • محمدحسن صادقی مقدم، صادق شریعتی نسب صفحه 139

    تعهد به انفاق در فرزندخواندگی مبنا و دامنه ای ویژه دارد؛ در کنار نفقه همسر که ناشی از قرارداد (عقد نکاح) است و نفقه اقارب که بیش از هر چیز منشاء اخلاقی دارد، تعهد به انفاق در فرزندخواندگی این دو مبنا را در هم می آمیزد: از طرفی جایگاه پدرانه و مادرانه پذیرندگان و جایگاه فرزندی فرزندخوانده، می تواند ملاک تکلیف انفاق باشد (منشاء اخلاقی) و از طرف دیگر، این بار به جای رابطه خونی و ژنتیک، رضایت پذیرندگان و حکم دادگاه سبب تشکیل خانواده و ارتباط اعضای آن شده است (منشاء قراردادی). در چنین فضایی، برای تعیین آثار و احکام تعهد به انفاق در فرزندخواندگی، باید به مبنای آن نظری مداوم داشت و توقع انطباق کامل را با یکی از نهادهای مشابه (نفقه همسر و نفقه اقارب) تعدیل کرد. با این حال در تمامی مراحل، تلاش ما برای مطرح ساختن قواعد در چارچوب قالب های مشابه است تا به پرسش ها، بر اساس اصول و قواعد حقوقی کشور پاسخ داده شود.

    کلیدواژگان: فرزندخواندگی، تعهد به انفاق، والدین حقیقی، پذیرندگان، فرزندخوانده
|
  • Reza Maghsoodi Page 3
    Rules of jurisdiction are among mandatory rules imposed on both litigants and the court. Litigants have not any way for determination or delimitation of jurisdiction, except in the special framework of jurisdiction clauses. Also the court cannot leave what is entrusted to it by regulations and jurisprudence. However, a study of different legal systems, in particular Common Law system, is indicative to permission of expediency examination in the exercise of jurisdiction. Thus the court is permitted to take account of public and private interests and decline from jurisdiction and direct the parties to another court in another state.
    Keywords: Forum Non, Conveniens, Decline of Jurisdiction, Public, Private Factors, Predictability, Exorbitant Jurisdiction
  • Ali Reza Iranshahi Page 25
    The most important purpose of challenging an arbitration award is preventing its enforcement in the country of origin and, in some cases, even in countries other than its country of origin. In addition to the ultimate results of the procedure of challenging an arbitration award, inter alia its setting aside, the mere procedure of challenging an arbitral award may have its own effects in domestic as well as international levels.The most important transnational effects of challenging an arbitral award may be enumerated as follows:Providing possibility of prevention of enforcement of an arbitral award at international level and the probability of suspension of enforcement and adjournment of deciding on the enforcement of the award in the country(s) where recognition and enforcement is sought, until final determination on the challenge of arbitral award in the origin country be made,
    Keywords: Challenging Arbitral Award, Enforcement of Arbitral Award, Country of Origin, Country Where Enforcement Is Sought, Suspension of Enforcement of Arbitral Award
  • Mehrzad Abdali Page 41
    The compulsory insurance system and no–fault compensation systems are designed to overcome alleged deficiencies in the tort system as a means of compensation. Tort proponents argue that the tort system provides important safety incentives but this is generally discounted by no fault advocates. This article surveys the compulsory insurance and no–fault compensation literatures and concludes that the law and economics literature has not shown much concern with efficient no–fault design and the main focus has been the adequacy of the tort system as a system of compensation and deterrence. Then, it is necessary to pay more attention to the control of risky behavior of agents by insurer, by which compulsory insurance can be more efficient.
    Keywords: No, fault, Tort, Compulsory Insurance, Efficiency
  • Mehdi Hasan Zadeh Page 61
    Code of Civil Procedure of Iran declared, in Article 366, non-conformity with Islamic jurisprudence or statute as the common cause of appeal to the Supreme Court. The Code, in Articles 371 et seq., however, has explained the causes in detail in a manner subject to criticism. In French law, in a proper and suitable action, Article 604 of the New Code of Civil Procedure has declared non-conformity with legal rules as the common cause of appeal to the Supreme Court. But authors and judicial precedent have stated the causes in detail. With comparing causes in Iranian Law and what authors and judicial precedent in French Law have introduced as causes of appeal it becomes manifest that some of the causes, including violation of statute, incompetence of the court, non-observance of formal rules, contradiction of judgments and defect in the reasoning of judgment, are common between the two laws. However on some other causes there are differences between the two. Thus, conflict with Islamic jurisprudence, deficiency of investigations and not paying attention to defenses of the parties to a claim, invalidity of documents and misinterpretation of contracts are found only in Iranian Law, while trespassing of authority and loss of legal basis are peculiar to French Law.
    Keywords: Appeal to the Supreme Court, Cusses of Appeal to the Supreme Court, Quash of Judgment, Supreme Court, Violation of Statute, Non, Conformity with Legal Rules
  • Mohammad Ali Babaei, Esmaeil Ansari Page 79
    One of the most complex issues in criminal policy is estimate of costs of crime. Because, committing of crime imposes high costs on society and citizens which may be victim of a crime. Accurate and scientific study of crime costs had been, simultaneously, started with economic analysis of law, and especially, of crime control. In the viewpoint of this school of thought, practical measures for increasing the social welfare, is possible, only by taking into consideration, the costs of criminal process.In general, costs of crime are divided by economists to three sets: costs of victims, costs of criminal justice system and costs of offenders. Cost of victims, in turn, is divided to tangible costs (productivity losses, medical costs) and intangible costs (pain, suffering, and reduced quality of life). But, criminal justice system costs depend on adoption of policies. Offenders, by perpetration of a crime, sustain costs for escaping from criminal justice and detection of crime.For economists, accurate estimation of crime costs may result in: firstly, the revealing of paramount importance of crime phenomenon in ascertaining other preferences; secondly, offering efficient and best policy choice in the face of scarcity of resources; and finally, making possible use of cost-benefit analysis for policymakers.Unfortunately, the research in Iran has not paid attention to estimation of crime costs. The main cause of the neglect is rooted in lack of proper identification of crime cost. This article explains the importance of crime cost estimation and prepares the ground of the implementation of this process in Iranian Law.
    Keywords: Costs of Crime, Costs of Victims, Costs of Offenders, the Economic Theory of Crime
  • Jalaledin Ghiasi Page 99
    If someone makes another constrained (compels another to do something), his reactions which result in injuries have different forms. There are controversies among lawyers and Islamic jurisprudents on the rule of such cases. If a constrained person loses his intention or gets involved in an accident by chance, most Islamic jurisprudents would find the indirect cause responsible; this, however, is a matter of dispute in non-predictable cases. Doing an act which leads to his death would be authorized by some Islamic jurisprudents provided that it occurs to avoid more painful death and the indirect cause has been found guilty in this case. In common law the scope of responsibility of indirect cause is more extended and mostly he is responsible for any accident whether it occurs intentionally or non-intentionally, unless his reaction is unreasonable or non-predictable. Islamic Penal Code provides the constrained person’s loss of intention as a condition for indirect cause’s responsibility which is disputable and somehow incompatible with justice, convention and equality.
    Keywords: Indirect Cause, Necessity, Constrained, Compulsion
  • Seyed Mohammad Hosseini, Iman Rahimipoor Page 119

    When the government is not able to counter aggression or prevent it, in Fiqh and Statutes there have been stated deterrence tools. The first factor is universal watch based on the doctrine of forbidding evil and the second deterrence factor is self-defense. In order to prevent the abuse of such a right, there must be some legal sanction to ensure that the defender does not exceed what is reasonable. Unlike Shi’a Islamic fiqh, Iranian law does not identify the kind of action an aggressive defendant may have recourse to. Shi’a fiqh seems pioneer in this regard compared to American legal system which after decades and taking multiple steps has come to introduce it. However, in practice, Iranian legal system in comparison with USA legal system has not achieved any success. This article attempts to study the concept of aggression and its effects on different instances of self-defense (i.e. Burglary and Castle Doctrine) by examining fiqh texts, and Iran and USA penal systems experience.

    Keywords: Aggression, Imperfect Self, Defense, Voluntary Manslaughter, Theft, Castle Doctrine
  • Mohammad Hasan Sadeghi Moghaddam, Sadegh Shariati Nasab Page 139

    Obligation of allowance in adoption has special basis and scope. Unlike “alimony” that is based on contract (marriage), in “allowance to family members” the obligation to payment and the entitlement to receive have moral backgrounds. In adoption, the obligation has both contractual and moral basis: on the one hand, the position of adoptive parents and that of the adoptee may be the criterion of allowance (moral basis); on the other hand, adoption is subject to adoptive parents’ consent (and in effect has a contractual aspect). Therefore, any legal analysis is deemed to consider the bases of this obligation and the differences between adoption and the two former institutions (i.e. allowance to family members and alimony). This article attempts to examine these issues and at same time, justify and explain them in the light of domestic rules and principles, and in conformity with analogous structures.

    Keywords: Adoption, Allowance, Parents, Adoptive Parents, Adoptee