فهرست مطالب

مهندسی فرهنگی - پیاپی 71-72 (آذر و دی 1391)

فصلنامه مهندسی فرهنگی
پیاپی 71-72 (آذر و دی 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/12/05
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فاطمه علایی رحمانی، ویدا حسین پور قایینی صفحه 10
    در تفکر اسلامی، فرهنگ مجموعه ای از ارزش ها، نگرش ها و رفتارهای انسانی است که شیوه زندگی انسان را معین می کند و به کلیه رفتارهای فردی و جمعی وی جهت بخشیده و آنها را متعالی می سازد. مهندسی فرهنگی همان مهندسی ارزش هاست و مهندسی ارزش ها نیز به تعیین نظام ارزشی مطلوب و طراحی و تدوین آنها از طریق نوع نگرش خاص آن جامعه، اطلاق می گردد. قرآن؛ محور همه تعالیم، برنامه ها و اهداف خود را امری معرفتی و فرهنگی معرفی کرده که عبارت است از: ایمان به خدا و حرکت به سوی او. دو اصل بنیادی قرآن «از خدا بودن» و «به سوی خدا رفتن» است. قرآن سایر آموزه های خود را برای زندگی فردی و اجتماعی انسان ها در حد فاصل میان این دو اصل، طراحی کرده است. کشف و بیان این طرح معرفتی، علمی و عملی قرآن - که از آن با عنوان مهندسی فرهنگی قرآن یاد می شود. مهمترین مولفه برای حرکت به سوی خدا محسوب می گردد. در این نوشتار بر آن شدیم تا با بررسی آیات قرآن؛ هندسه فرهنگی این کتاب مقدس برای فرد را مورد بررسی قرار دهیم. روش تحقیق به این صورت بود که ابتدا به مطالعه این کتاب هستی پرداخته و آیات قرآن کریم را با رویکرد خاص به مسئله مورد نظر استخراج کرده و با مراجعه به تفاسیر مختلف به بررسی و تحلیل آن آیات پرداختیم. پس از بررسی آیات مذکور دریافتیم قرآن کریم ابتدا به دنبال اصلاح و تایید پشتوانه های فکری است. از جمله پشتوانه های فکری مورد نظر قرآن می توان به مبانی اعتقادی در زمینه خداباوری، ایمان به انبیاء و باور به هدفمندی جهان هستی اشاره کرد. قرآن کریم پس از اصلاح و تایید بینش های فکری به معرفی راهبردهای عملی به عنوان خط مشی زندگی فرد برای دستیابی به حیات طیبه می پردازد. راهبردهایی همچون بهره گیری از تعقل، نهی از تقلید کورکورانه و برخوردهای غیرعالمانه، به کارگیری اعتدال در گفتار و عمل، مدیریت زمان و... از جمله موارد مذکور، در این زمینه هستند.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، مهندسی فرهنگی، فرهنگ اعتدال، تعالیم اسلامی
  • سهراب مروتی، محسن حسن وندی صفحه 39
    کتاب و کتابخوانی از جمله مباحثی است که در دین مبین اسلام بر اهمیت و جایگاه آن تاکید بسیار شده است. در روایات اسلامی؛ کتاب به عنوان میراثی عظیم و ماندگار و عنصری شگرف و با ارزش در عرصه زندگی بشر معرفی شده است؛ میزان رشد کتاب و کتابخوانی بیانگر رشد و تعالی فرهنگی هر ملتی به حساب آمده و یکی از مولفه های تکامل و توسعه فرهنگی جوامع به شمار می آید؛ زیرا کتابخوانی باعث افزایش سطح بینش و آگاهی عمومی افراد جامعه شده و در سایه آن پیشبرد اهداف فرهنگی و اجتماعی آن جامعه موفق تر خواهد بود. در مقابل، عدم توجه به کتاب و کتابخوانی یکی از معضلات اجتماعی و فرهنگی دانسته می شود؛ که به مرور زمان می تواند ضربات جبران ناپذیری را بر پیکره فرهنگ آن جامعه باعث شود. بنابراین؛ پژوهش حاضر در پی آن است که با بررسی آیات قرآن کریم و احادیث معصومین (ع)، عوامل موثر بر ترویج فرهنگ کتابخوانی را در جامعه مورد بررسی قرار دهد.
    کلیدواژگان: آیات و روایات، کتاب، کتابخوانی، مطالعه، عوامل موثر
  • داود کیا کجوری، شهربانو اسحق نیموری صفحه 53
    اخلاق یک ضرورت و لازمه جامعه سالم است و به علت کارکردها و پیامدهای مثبت فردی، سازمانی و اجتماعی آن است که همواره توجه دانشمندان و مدیران سازمان ها را برانگیخته تا برای حفظ و ارتقای سطح آن کوشش کنند. رفتارهای اخلاقی به استقرار و حفظ استانداردهایی کمک می کند که افراد را به سوی انجام اقدامات مثبت برای موفقیت سازمان، هدایت می کند. مطالعه حاضر، با بررسی نتایج تحقیقات انجام شده توسط محققین داخلی و خارجی، برخی رفتارهای اخلاقی و نتایج حاصل از به کارگیری آنها را به عنوان شباهت های تحقیقات مطرح کرده است. تحلیل نتایج تحقیقات نشان می دهد، نهادینه شدن رفتارهای اخلاقی با بالا بردن وفاداری و رضایت شغلی کارکنان، سبب افزایش ارزش سازمان و در نتیجه تعالی جامعه می شود. با توجه به اینکه همه سازمان ها به دنبال رشد ارزش های اخلاقی هستند، سیستم آموزشی سازمان و مدیران برای حمایت از ارزش ها و رفتارهای اخلاقی باید برنامه ریزی همه جانبه داشته باشند تا رفتارهای اخلاقی در محل کار نهادینه گردد.
    کلیدواژگان: مطالعه تحلیلی، اخلاق، رفتارهای اخلاقی در کار
  • حامد زمانی منش، اباصلت خراسانی، علیرضا عصاره صفحه 66
    پژوهش حاضر با هدف بررسی موانع فرهنگی تاثیرگذار بر عدم کاربست یافته های پژوهشی در نظام آموزش و پرورش از دیدگاه مدیران و دبیران آموزش و پرورش استان کهگیلویه و بویراحمد انجام شده است. روش پژوهش از نظر هدف کاربردی و چگونگی جمع آوری اطلاعات از جمله پژوهش های توصیفی پیمایشی است. جامعه آماری شامل 790 مدیر و 906 دبیر استان کهگیلویه و بویراحمد در سال تحصیلی 91-1390 بود که با استفاده از فرمول له وی و لمی شو 72 مدیر و 286 دبیر با روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شد. ابزار پژوهش، پرسش نامه محقق ساخته مبتنی بر طیف پنج ارزشی لیکرت بود که روایی و پایایی آن مورد تایید قرار گرفته است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های آماری T تک نمونه ای، T دو گروهی مستقل، تحلیل واریانس یک راهه و شفه استفاده شده است. عمده ترین یافته ها نشانگر آن بود که از دیدگاه مدیران؛ ضعیف بودن فرهنگ استفاده از یافته های پژوهشی در تصمیم گیری ها (27/4±899/0) و از دیدگاه دبیران؛ ضعیف بودن فرهنگ پژوهش خواهی و پژوهش محوری (15/4±00/1) مهمترین موانع فرهنگی تاثیرگذار بر عدم کاربست یافته های پژوهشی است. همچنین تفاوت معناداری براساس متغیر تعدیل کننده سابقه فعالیت پژوهشی در سطح 05/0 وجود نداشت، در حالی که تفاوت معناداری بر اساس متغیر تعدیل کننده سطح تحصیلات در سطح 05/0 وجود داشت.
    کلیدواژگان: موانع فرهنگی، کاربست یافته های پژوهشی، نظام آموزش و پرورش
  • میثم عمرانی، مهدی رشیدی صفحه 83
    گفتار و عمل پیامبر اسلام «صلی الله علیه و آله و سلم» و امامان معصوم «علیهم السلام» همواره به گونه ای بوده است که پیروان خود را به تلاش برای کسب روزی حلال سوق داده اند و حلال بودن را ویژگی لازم و دائمی درآمدها دانسته اند. اهمیت این موضوع و دشواری رسیدن به آن؛ به حدی است که امام صادق علیه السلام شمشیر زدن و جنگیدن را از به دست آوردن روزی حلال آسان تر تعریف کرده اند.
    بررسی ها نشان می دهد که منشا بسیاری از آسیب های اجتماعی و بدبختی ها، بزهکاری ها، فحشاء، قتل، اعتیاد، ظلم ها، نافرمانی های اجتماعی، اسراف، رباخواری، ناهنجاری ها و ده ها صفت ناپسند دیگر، ریشه در مال حرام دارد. مال حرام همیشه سلامت و زندگی فردی و اجتماعی انسان را تهدید می کند. بدون شک کسب روزی حلال عامل مهمی برای در امان ماندن از این گونه آسیب هاست.
    در این مقاله سعی شده است پس از تبیین اهمیت کسب روزی حلال در کلام معصومین «علیهم السلام»، عوامل گرایش مردم به سوی درآمد حرام در دو بخش بررسی گردد. در قسمت بعدی مقاله نیز تحلیل وضعیت شهر مقدس مشهد با تاکید بر عوامل تاثیرگذار بر روزی حلال در چهار قالب نقاط قوت و ضعف، فرصت ها و تهدیدها صورت گرفته است که منتهی به استخراج استراتژی های مورد نیاز جهت تحقق اهداف کمی و کیفی نهادهای مرتبط با موضوع کسب روزی حلال شده است.
    کلیدواژگان: روزی، روزی حلال، مال حرام، تحلیل وضعیت
  • مهدی مرتضوی، فضل الله زارع پور نصیرآبادی صفحه 100
    فرهنگ سازمانی به مثابه شخصیت یک سازمان؛ تاثیر بسزایی در موفقیت یا عدم موفقیت آن دارد. از این رو مطالعات متعددی در زمینه شناسایی فرهنگ سازمان ها صورت گرفته است. این گونه مطالعات را می توان در دو گروه مطالعات گونه شناسی فرهنگ و شدت سنجی (شناسایی قوت و ضعف فرهنگ) دسته بندی کرد. جهاد به عنوان یک پدیده که بار فرهنگی در مکتب اسلام دارد، آنگاه که به عنوان صفت نوع خاصی از سازمان به کار می رود، فرهنگ سازمانی را تحت تاثیر قرار می دهد. این فرهنگ که می توان آن را فرهنگ جهادی نامید، نیز به نوبه خود تاثیر قابل ملاحظه ای بر مدیریت آن سازمان دارد. با توجه به این تاثیر و تاثرها، ارائه الگوی مناسب سنجش فرهنگ جهادی می تواند به اتخاذ روش مدیریتی مناسب یاری برساند. از این رو در این مقاله ضمن اشاره به مبانی علمی و با بهره گیری از مدل سنجش فرهنگ رابینز، به تبیین فرهنگ سازمانی جهادی به عنوان عامل کلیدی مدیریت جهادی پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی، مدیریت جهادی، سازمان
  • فروغ الصباح شجاع نوری، مریم توحیدی، فرزانه شکری صفحه 115
    هدف اصلی مقاله حاضر که از نوع مقالات توصیفی- تحلیلی و کتابخانه ای است، توصیف روش آموزش سامرایی است که بعنوان یک شیوه تدریس حدودا 200 سال قبل به وسیله آیت الله مرحوم میرزای شیرازی(ره) مورد استفاده بوده و مقایسه آن با یادگیری پژوهش محور مطرح در مراکز آموزش عالی است. به این منظور در آغاز مقاله به توصیف شیوه تدریس سامرایی، مزایا و معایبی این شیوه تدریس پرداخته شد، همچنین بیان شد که یادگیری پژوهش محور برگرفته از رویکرد سازنده گرایی است که اهداف برنامه درسی، محتوا و روش یاددهی- یادگیری در این شیوه مورد بحث قرار گرفت. نتایج این مطالعه نشان داد که روش آموزش سامرایی با یادگیری پژوهش محور دارای اصول و پیامدهای مشابهی است از جمله اینکه در هر دو روش فراگیر در روند یادگیری شخصی فعال است که دائما از طریق پژوهش به ساخت تفکر می پردازد. همچنین، از پیامدهای مورد انتظار یادگیری با این دو روش یادگیری علاوه بر دانش علمی، فهم و تحلیل موضوع؛ مهارت در روند تحقیق و تعهد نسبت به پژوهش، وسعت دید و روحیه همکاری است. در نتیجه با توجه به اینکه مهم ترین رسالت حوزه های علمیه وآموزش عالی کشور تولید دانش است نیازمند به کارگیری یادگیری پژوهش محور در نظام آموزش عالی و آموزش سامرایی اصلاح شده در حوزه های علمیه هستیم تا ضمن ارتقای کیفیت آموزش ها به تولید دانش کمک شایانی کنند.
    کلیدواژگان: آموزش به شیوه سامرایی، یادگیری پژوهش محور، حوزه علمیه، دانشگاه
|
  • Fatemeh Alaei Rahmani, Vida Hoseinpur Ghaini Page 10
    In Islamic thought, culture is a set of values, outlooks and human manners that specifies the human’s lifestyle, directs all individual and collective attitudes and also makes them elevated. Cultural engineering is actually the same with values engineering and it ascribes determining the ideal value system, planning and compiling them by that community’s special type of perspective. Quran has introduced the main axis of all its instruction, plans and purposes a cultural, perceptual matter which is consist in believing in God and to be inclined to him. The two fundamental roots that Quran mentioned are the awareness of “The creation of whole world by God” and “The leaning of all being toward him”. Quran has designed other its lessons for human personal and social life in betweenof those roots. The detection and expression of this perceptual, scientific,practical pattern, which is known as cultural engineering, considered asan important constituent for the purpose of leaning toward God. We areaimed in this text to study the cultural geometry of this holy book for aperson by reviewing Quran verses. The research procedure was in this way; first we studied this sacred book and extracted the Quran verses with special approach to the considered issue. Then we analyzed those verses by referring to different commentaries. After analyzing abovementioned verses we understood that, the holy Quran is trying to reform and confirm the intellectual supports first. To name some of the Quran’s considered intellectual supports we can hint to ideological principles in the field of belief in God, trust to prophets and to have faith in the world that is targeted. After reforming and approving the intellectual insights, the holy Quran introduces practical strategies as life guideline for one to gain pure life. Strategies like profiting by cogitating; forbidding an unquestioning imitation and illogical attitudes, using moderation in word and deed, time management are related issues in this field.
    Keywords: the holy Quran, cultural engineering, moderation culture, islamic teachings
  • Sohrab Morovati, Mohsen Hasanvandi Page 39
    Book and book-reading are issues that true Islam religion has emphasized repeatedly on its importance and position. In Islamic tradition, the book is introduced as magnificent, permanent legacy and great, valued element in the stage of human life. The growth rate of book-reading indicates cultural expansion and loftiness of each nation and it is considered as one of the evolution and cultural development components to communities. Because book-reading increases the level of conception and public awareness of people and under control of that, an advancement of the community’s social and cultural purposes will besuccessful in future. On the contrary, carelessness toward book-reading is one of the social and cultural difficulties which can cause irreparable damages to the whole culture in the passage of time. Therefore this studyis trying to investigate effective factors in boosting book-reading culture in the community by reviewing Quran verses and Imam’s hadith.
    Keywords: verses, traditions, book, book, reading, study, effective factors
  • Davoud Kia Kajuri, Shahrbanoo Eshagh Teymoori Page 53
    Analytical researches have shown that morality is a necessary factor in all healthy societies. And because of its positive effects on people, organizations and communities, it arouses the attention of scientists and managers of different organizations to find a way to enhance it. Moral treatments help to the existence of standards which leads people to work harder for the success of the workplace they work in. New studies, based on the results of the searches of exterior and interior researchers have brought forward the moral treatments and its practical results as the researches’ similarities. Base on the analysis of the researches the increase of moral treatments and the employee’s satisfaction and faithfulness at work can increase the organizations’ performance and can guarantee the health of the society. Because all the organizations are following the ways to receive the morality at work, the organizations and managers’ educational system should have a multidimensional schedule to fix the moral treatments at work offices.
    Keywords: moral treatments, morality, experimental research
  • Hamed Zamani Manesh, Abasalt Khorasani, Ali Reza Asareh Page 66
    These researches have done based on investigating the effective cultural obstacles in inapplicability of research findings of education and training bureau and the teachers and managers’ viewpoints about them. The research method in terms of practical aim and information collection is a kind of descriptive and quantitative researches. Statistical community in this experiment was a group consists of all the teachers and managers of Kohgilooye and Boyerahmad in 1390 to 1391 that were chosen by the“Lemisho” and “Levishow” 72 managers and 286 teachers were chosen by formula for the experiment based on multiphase eared method. The research’s tools were questionnaires that were designed by the researchers based on “Likret” continuum that their correctness was confirmed. For the analysis of the data, the one-sampled statistical T tests, independent two-grouped T, one-way analysis and variance have been used. Based on the test’s results in managers’ ideas the weak culture of using the research findings in different decisions and in teachers’ ideas the lack of community’s need of different researches in the society are the most important effective cultural obstacles in inapplicability of research findings. Also based on research activities there wasn’t any tangible difference in amount of 5%, although based on education level there was an important and obvious difference in amount of 5%.
    Keywords: cultural obstacles, inapplicability of research findings, education, training bureau
  • Meysam Omrani, Mahdi Shiri Page 83
    Words and doings of our holy prophet (PBUH) and infallible Imams have always been so to lead their followers to seek out for legit aliment and they have stated that legitimacy must be the crucial and timeless feature of all earnings. The importance of this issue and the difficulty achieving it is to that extent that Imam Sadeq has stated that Sabring and waging in a war is far easier than earning licit aliment. Studies show that many social inconveniencies, misfortunes, crimes, and prostitutions, murders, addictions, injustices, social rebellions, wastefulness, usuries, abnormalities, and dozens of other indecent Qualities is originated from ill-gotten property. Pelf always threatens the health of individual and social life of people. Undoubtedly earning legit aliment is an important factor to avoid this phenomenon. In this paper, it›s been tried to explain the importance of earning legit aliments in the words of saints. The factors of the tendency to pelf have been studied in two parts. Next section of the paper also analyzes the holy city of Mashhad, with emphasis on the impact of effective factors on licit aliment in four formats of advantagesand disadvantages, opportunities and threats that has lead to extracting required strategies in order to achieve Quantitative and qualitative targets of the relevant institutions with subject of acquisition of legit aliment.
    Keywords: aliment, legit aliment, pelf, analyzes the situation
  • Mahdi Mortazavi, Fazlolah Zarepur Nasirabadi Page 100
    Organizational culture as the character of an organization has a major impact on success or failure. Hence, several studies have been carried out to identify the culture of the organization. These studies can be divided into two groups, typology of culture and identification of strengths and weaknesses of a culture. Jihad as a cultural phenomenon in the Islamic school, when used as an adjective for a special type of organization, can affect organizational culture. The culture which could be called jihadi culture has a significant effect on the organization›s management. Due to these efficacies, presenting an applicable model for measuring jihadi culture can assist choosing the proper management techniques. Thus, in this paper we outline the scientific basics and with Taking advantages of measurement model of Robbins, we will explicate the jihadi organization culture as the key factor of jihadi management.
    Keywords: organizational culture, jihadi management, organization
  • Forughosabah Shoja Noori, Maryam Tohidi, Farzaneh Shokri Page 115
    The main goal of this paper, descriptive-analytic articles, is describing Samrayy Educational approach, which was used as a teaching method about 200 years ago by the late Grand Ayatollah Mirza Shirazi, and comparing it with research-based approaches using in institutions of higher education. To this end, the beginning of the article deals with describing teaching methods, advantages and disadvantages of Samrayy approach, and also it is stated that research-based leanings are initiated from Constructivism approach that Curriculum goals, content and methods of teaching-learning techniques are discussed in this approach. The results of this survey showed that the Samrayy learning method and researchbased method has similar principles and consequences such that in both approaches the learner is active in the process of learning by being thoughtful constantly. Furthermore, the expected learning outcomes of the two methods in addition to learning the knowledge, understanding and analysis of the topic, is being skilled in the research process, commitment to the Project, extending the vision and reinforcement of the spirit of cooperation. In short, considering that the most important Missions of theological schools and higher education institutions of the country is producing knowledge, we need to use the research-based learning in higher educational institutions and Samrayy approach in theological schools in order to promote the quality of education and to help to produce knowledge.
    Keywords: Samrayy educational approach, research based learning, theological schools, higher education institutions