فهرست مطالب

پژوهشنامه انقلاب اسلامی - پیاپی 5 (زمستان 1391)

پژوهشنامه انقلاب اسلامی
پیاپی 5 (زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/12/07
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمدرضا حافظ نیا، زهرا احمدی پور، چمران بویه صفحه 1
    مقاله حاضر بر آن است تا با بیان رویکردها، اندیشه ها و کنش های ژئوپلیتیکی ایران قبل و پس از انقلاب، ژئوپلیتیک جدید ایران پس از انقلاب را تبیین نماید. نگارندگان در این مقاله به دنبال این پرسش هستند که وقوع انقلاب اسلامی چه تحولی در ساختار ژئوپلیتیک ایران پدید آورد؟ در پاسخ با بررسی و واکاوای بنیان های اندیشه ای و عملی ساختار سیاسی جمهوری اسلامی و اصول اساسی حاکم بر سیاست خارجی کشور این فرضیه را مطرح کرده ایم که ژئوپلیتیک ایران پس از انقلاب متاثر از مفاهیم و استراتژی هایی چون صدور انقلاب، تشکیل امت واحده اسلامی، نه شرقی نه غربی، آمریکا ستیزی، اسراییل ستیزی، دفاع از مظلومان و آزادیخواهان جهان، حمایت از جنبش های آزادی بخش، ام القری شدن و خروج از پیمان سنتو و ورود به پیمان عدم تعهد ماهیتی انبساطی پیدا کرده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که ژئوپلیتیک ایران در دوران پهلوی دوم به نیابت از آمریکا و متاثر از استراتژی های این کشور، ماهیتی وابسته و موقعیتی محلی داشت. در این میان وقوع انقلاب اسلامی سبب شد تا ژئوپلیتیک ایران سرشتی مستقل و ابعادی جهانی پیدا کند
    کلیدواژگان: تحول ژئوپلیتیکی، انقلاب اسلامی، سنتو، صدور انقلاب، امت واحده، آمریکا ستیزی
  • جواد افشارکهن، برومند شرفی صفحه 25
    جهانی شدن واجد ابعاد و نیز تاثیرات متفاوت و گوناگونی است و نظرات گوناگونی درباره آن بیان شده است. شناخت و درک چگونگی عملکرد جهانی شدن، با روند درحال بسط خود، در فرآیند تاثیرگذاری پدیدارهایی چون انقلاب ایران از یکسو و تاثیرپذیری جنبش هایی همچون جنبش سیاسی مصر از سوی دیگر، مستلزم شناخت مولفه های جهانی شدن در بعد سیاسی، فرهنگی و ارتباطات است. از سوی دیگر در رابطه با پدیده جنبش سیاسی نوین مصر، نباید شرایط اجتماعی این کشور و بسترهای فراهم شده برای پدیداری جنبش های سیاسی، نادیده گرفته شود. فرض ما در این پژوهش آن است که فرآیند جهانی-شدن، از طریق مولفه های خود، انقلاب ایران را به الگویی جهانی برای دیگر کشورها و نیز مصر تبدیل کرده است و همچنین بسترهایی را در جامعه مصر فراهم ساخته که جنبش سیاسی نوین را درپی دارد. لذا باید گفت که انقلاب اسلامی از طریق فعالیت های فراملی توانسته است، تحت عنوان بیداری اسلامی و در پی دکترین «ام القرای اسلامی» جنبش سیاسی مصر را متاثر از خود سازد. بر اساس نظریات جیمز دیویس و آلن تورن، می توان گفت که اصلاحات سیاسی و زمینه های فراهم شده از سوی دولت مصر برای مشارکت هر چند محدود مردمی در سیاست با ایجاد میدان های عمل جدید کنشگران فعالی را به صحنه عمل سیاسی وارد ساخته است. بسترهای اجتماعی متاثر از فرآیند جهانی شدن نیز زمینه را برای جنبش سیاسی نوین مصر آماده نموده است.
    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی، جهانی شدن، جنبش سیاسی نوین مصر، خاورمیانه، روابط بین الملل
  • سیروس قنبری، محمود زیوری رحمان، سولماز شکوهی مقدم صفحه 49
    این تحقیق با هدف «بررسی تاثیر درس انقلاب اسلامی بر ارتقاء میزان آشنایی دانشجویان با جنگ نرم» صورت گرفته است. روش تحقیق، توصیفی از نوع علی – مقایسه ای بود. نمونه تحقیق 520 نفر (260 نفر درس انقلاب اسلامی را گذرانده و 260 نفر درس فوق را نگذرانده) از دانشجویان دوره کارشناسی دانشگاه شهید باهنر کرمان بود که با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شد. جهت جمع آوری داده های مورد نیاز، از آزمون محقق ساخته 64 ماده ای سنجش میزان آشنایی با جنگ نرم، پس از برآورد روایی، پایایی، ضریب تمیز و ضریب دشواری استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش های مناسب آمار توصیفی و نیز از آزمون t برای گروه های مستقل و آزمون تحلیل واریانس یک طرفه با بهره گیری از نرم افزار SPSS استفاده شد. یافته های تحقیق نشان داد که، از بین دانشجویانی که درس انقلاب اسلامی را گذرانده اند، 9/1 درصد در سطح کم، 3/47 درصد در سطح متوسط و 8/50 درصد در سطح زیاد، با جنگ نرم آشنایی داشتند و در بین دانشجویانی که درس انقلاب اسلامی را نگذرانده اند، 5/33 درصد در سطح کم، 3/62 درصد در سطح متوسط و 2/4 درصد در سطح زیاد، با جنگ نرم آشنایی داشتند و بین میانگین میزان آشنایی دانشجویان دو گروه با جنگ نرم تفاوت معنادار مشاهده شد، گذراندن درس انقلاب اسلامی در میزان آشنایی دانشجویان با جنگ نرم در مجموع و نیز در دو بعد فرهنگی و اجتماعی موثر بوده است اما در بعد سیاسی موثر نبوده است، همچنین دانشجویان ضعیف از نظر پیشرفت تحصیلی، کمترین میزان آشنایی با جنگ نرم را داشتند.
    کلیدواژگان: جنگ نرم، انقلاب اسلامی، بعد فرهنگی، بعد سیاسی، بعد اجتماعی
  • مرتضی شیرودی صفحه 67
    جنبش دانشجویی دو دهه پس از تاسیس اولین دانشگاه در ایران پا به عرصه مبارزه سیاسی نهاد. ناکامی های مستمر جنبش دانشجویی در مواجهه با پهلوی دوم، باعث شد از یک سو، دائما در حال گفتمان سازی باشد و از سوی دیگر، همواره ظرفیت هر یک را برای کامیابی در مبارزه بسنجد. سوال اصلی این است که جنبش دانشجویی چه تحولی را در عرصه گفتمان سازی و جایگزینی گفتمان های رقیب، تجربه کرد؟ دستیابی به دال های مرکزی، عناصر و مولفه ها، قابلیت های دسترسی، وجوه از جاشدگی و نیز خصایص گفتمان های رقیب از دیگر پرسش های این مقاله است. به نظر می رسد که نظریه گفتمان می تواند راه هایی را بگشاید تا پاسخ به سوالات مذکور هویدا گردد. فرضیه این مقاله آن است که با مطالعه جنبش دانشجویی با یک روش نوین(نظریه گفتمان) وجوه تازه ای از این جنبش را آشکار نماید. آشکار شدن روند و نوع جابه جایی دال های مرکزی، نوسان در قابلیت های دسترسی و اعتبار و تغییر مستمر در عناصر و مولفه گفتمان های دانشجویی از یافته های مقاله حاضر است، به علاوه، ناتوانی جنبش دانشجویی در گفتمان سازی و بهره گیری از گفتمان های بیرون دانشگاه، لزوم بهره گیری از گفتمان حاکم بر جامعه در گفتمان سازی نوین دینی دانشجویی، از دیگر یافته های این نوشتار است
    کلیدواژگان: جنبش دانشجویی، نظریه گفتمان، ایران معاصر، انقلاب اسلامی و امام خمینی(ره)
  • سید حسن قریشی کرین، احمدحسین فلاحی، یدالله خرم آبادی صفحه 91
    هدف از پژوهش حاضر، بررسی اندیشه «تقریب» در دیدگاه های امام خمینی(ره) و آیت الله بروجردی است. با توجه به این که یکی از مقاصد مهم شریعت های آسمانی و فرامین عقلی، مساله وحدت و اتحاد است و این مقصد ضرورتی عقلی و شرعی و از عوامل حفظ بقای اجتماع انسانی می باشد و از طرفی، تفرقه که امروزه به یکی از تاکتیک های سیاسی قدرت های بزرگ در کشورهای اسلامی تبدیل گردیده، باعث شده است تا وحدت و اتحاد سیاسی مسلمانان یکی از دغدغه های مصلحان بزرگ تاریخ باشد، پژوهش حاضر به بررسی این سوالات می پردازد که امام خمینی(ره) و آیت الله بروجردی (از جمله احیاکنندگان اندیشه تقریب) چگونه تقریب بین مذاهب را ارزیابی می کردند؟ اتحاد سیاسی مسلمانان از نظر آنان چگونه محقق می شود؟ آیا وحدت، رویکردی تاکتیکی است و یا استراتژیکی؟ آثار و نتایج و پیامدهای اتحاد سیاسی جهان اسلام چیست؟ و راه های تقویت وحدت کدامند؟ با توجه به هدف و پرسش های فوق، این پژوهش با استفاده از روش تحقیق اسنادی و با استناد به تمام آثار به جا مانده از اندیشمندان فوق به بررسی موضوع پرداخته است. نتایج بررسی نشان می دهد که امام خمینی و آیت الله بروجردی طرح راهبردی تحقق وحدت و تقریب را در قالب یک نظریه ی سیاسی و تلقی وحدت به عنوان امری راهبردی و استراتژیک می نگریستند و در تلاش بودند که طی یک فرایندی، در چند مرحله شامل ایجاد بستر و شرایط مناسب برای تحقق وحدت، فعال شدن نخبگان سیاسی و مذهبی به عنوان مجریان وحدت، به کارگیری ابزارهای لازم را برای حرکت در مسیر اتحاد سیاسی مسلمانان اعمال نمایند.
    کلیدواژگان: تقریب، وحدت، امام خمینی(ره)، آیت الله بروجردی، استراتژی وحدت
  • احمد سلحشوری، محمد جواد یدالهی فر، معصومه خنکدارطارسی صفحه 111
    یکی از ابعاد تربیت، تربیت سیاسی است که نظام های سیاسی از طریق آن می توانند ارزش های خاص خود را در افراد نهادینه کنند. با ظهور دوره رنسانس، در مفهوم تربیت سیاسی تغییر و دگرگونی رخ داد که باعث چرخش سیاست از اخلاق به سمت قدرت شد و این چرخش پایه و اساس تربیت سیاسی غرب را شکل داد، اما در دیدگاه اسلام سیاست در خدمت اخلاق و تربیت است. این مقاله درصدد بررسی مبانی و مولفه های تربیت سیاسی از منظر امام خمینی(ره) است، بنابراین، با توجه به دیدگاه امام(ره) که برگرفته از اسلام است، امام(ره) موضوع سیاست را تربیت می داند. ایشان تربیت سیاسی را روی آوردن آزادانه و آگاهانه به سمت ارزش های الهی می داند و بر این اساس، عمده ترین مبانی تربیت سیاسی را از منظر امام(ره) می توان توحیدمحوری، فطرت محوری، تزکیه محوری، اخلاق مداری نام برد و همچنین مولفه های تربیت سیاسی از منظر ایشان آگاهی، خودشناسی، آزادی، استقلال، عدالت ذکر کرد.
    کلیدواژگان: امام خمینی(ره)، تربیت سیاسی، مبانی، تربیت سیاسی
  • محمد صادق جمشیدی راد، سید محمدرضا محمودپناهی صفحه 127
    بیداری اسلامی در ایران و تاثیر آن بر مصر، لیبی، یمن، بحرین، اردن و دیگر کشورهای خاورمیانه ثمره تحولات معرفتی و مفهومی «اسلام» است. اسلام در مفهوم جدید محصول دوران مدرن و تحت عنوان «اسلام سیاسی» صورت بندی شده است که در مقابل اسلام سنتی قرار می گیرد. اسلام سنتی، دین را به حوزه امور فردی و عبادی محدود می دانست و علی رغم تعریف جامع دنیوی و اخروی از دین عملا در کار سلطان دخالتی نداشت و کار ویژه او توجیه و مشروعیت بخشی دینی به سلطان بود. دین در مدرنیته غرب از امور عرفی و دنیوی منفک شد و اداره جوامع مبتنی بر عقل خود بنیان و مشورتی گردید. اما، در جوامع اسلامی جریان سکولاریستی و کمالیستی متجددین و روشنفکران غرب گرا در فرایندی پارادوکسیکال موجب ظهور اسلام سیاسی شد. اسلام سیاسی از تعامل با غرب تا تقابل با غرب و تشکیل حکومت اسلامی تغییر معنایی داشته است. هرچند اسلام سیاسی در ایران معاصر رنگ و بوی لیبرالی و مارکسیستی هم به خود گرفت. اما، این قرائت «اسلام فقاهتی» به رهبری امام خمینی(ره) بود که توانست در انقلاب اسلامی 1357ش به آرمان تشکیل حکومت اسلامی دست یابد و دموکراسی دینی را به صورتی الهام بخش به اجرا بگذارد. در این مقاله به بررسی تحولات تاریخی، مفهومی و معرفتی اسلام سیاسی در ایران معاصر خواهیم پرداخت.
    کلیدواژگان: تحول مفهومی، اسلام سنتی، اسلام سیاسی، اسلام لیبرال، اسلام چپ، اسلام فقاهتی
  • محمد مهدی انصاری صفحه 151
    یکی از موضوعات با اهمیت در عرصه کشور به ویژه پس از پیروزی انقلاب اسلامی بحث سیاست ورزی و آداب رفتار سیاسی احزاب، نخبگان و رجال سیاسی کشور بوده که بر بسیاری از مسائل و موضوعات اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی، بین المللی نظام تاثیرگذار بوده است. در این مقاله تلاش خواهیم کرد به بررسی وضعیت سیاست ورزی نخبگان و رجال سیاسی و مذهبی کشور و نیز مروری بر مباحث نظری و تاریخی رقابت های سیاسی در ایران قدیم و معاصر پرداخته و مدلی مطلوب برای تکاپوی سیاسی نخبگان سیاسی و اصول سیاست ورزی نخبگان که در طراز نظام دینی و ایدئولوژیک جمهوری اسلامی باشد ارایه دهیم. بحثی که در نوع خود از نوآوری موضوعی و روشی برخوردار است و تاکنون کمتر به آن توجه شده است. بی شک واکاوی رفتارهای سیاستمداران و کنش گران عرصه سیاست و نیز مطالعه نحوه پرورش نخبگان سیاسی و خواص قدرت در جمهوری اسلامی در زمره راهبردی ترین مطالعاتی است که خواهد توانست به کارآمدسازی نظام سیاسی و اجتماعی کشور نیز منجر گردد. پرسش اساسی مقاله این است که مدل مطلوب سیاست ورزی و فعالیت های نخبگان سیاسی در عرصه رقابت و کسب قدرت سیاسی در جمهوری اسلامی کدام است و حدود و ثغور آن چیست؟ این مقاله بر این باور است که سیاست ورزی نخبگان در کشور ما از وضعیت بسامانی برخوردار نیست لذا باید برای آن مدلی مطلوب با راهکارهایی اجرایی و عملی طراحی شود.
    کلیدواژگان: نخبگان سیاسی، سیاست، سیاست ورزی، آداب رفتار سیاسی، جمهوری اسلامی، مردم سالاری دینی
|
  • Mohammad Reza Hafeznia, Zahra Poor Aahmadi, Chamran Booye Page 1
    One of the noticable subject in every country is analizing the development and transformation in geopolitical relation and its cross –border actions which in consideration of its type of thoughts will have unic regional and global effects.The falling of Pahlavi’s Regime and therefore setteling the Islamic republic in Iran in 1978, there were many geopolotical consequences.This article now tends with Iran’s geopolotical thoughts,actions and approaches to introduce and state the geopolotical condition of Iran after the revolution.The writers infocuse on question of changes occurred in iran’s geopolotical construct due to islamic revolution in iran?In reply, with analyzing and studing the thoughts and practical principals of the polotical structure of the islamic republic and its fundemental p;rincipals in foreign policies, we have considered this theory that Iran’s geopolotic after the revolution has gained influences from the concepts and strategies like export of its revolution world wide, creating a united nation, the No West- No East policy, anti- Americanism and Zionism, oppression- support,liberalism,exiting¬ from CENTO and joining to non-aligned treaty,… has gained an expansive nature.The outcome of the surveys show that iran’s Geopolotic in the second Pahlavi’s era under the influence and domination of america had a dependant and local position. aat this moment the occurance of Irans Revolution made Iran’s geopolotic to get independent nature and became global.
    Keywords: geopoticaltransformation, Islamic, Revolution, CENTO, Export of Iran's Islamic revolution, a united nation, anti, mericanism, anti, Zionism
  • Javad Afsharkohan, Boroomand Sharafi Page 25
    Globalization has different elements and various ends. Through cognition of political, cultural and commotional elements of globalization, we can describe the effects of Islamic revolution of Iran to political movements of Egypt. In this paper, we reviwe the some of theories of globalization and then, explain the current conditions of Egypt. In fact we analysis the connections between globalization, islamic revolution of Iran and new political movement of Egypt. In fact, social and political situations in Egypt help to development in this country and globalization process explains how changes in world can changes the internal aspects of societies.
    Keywords: Islamic revolution, Globalization, Political movement of Egypt, Middle East, International relation
  • Siroos Ghanbari, Mahmood Zivari Rahmun, Solmaz Shokuhi Page 49
    This research aims to study the impact of Islamic revolution course on promotion of student familiarity with soft war. The Research method used is ex-post-facto. The statistical population includes 520 students using ratio stratifed sampling method, 520 BS students from shahid Bahonar university were selected for the purposes of the study. The data gathering instrument was researcher-made test. That its validity, reliability and discrimination coefficient were computed. The statistical methods were descriptive statistics and inferential independent samples T test and one way Anova. Research findings show that students who passed the Islamic revolution course %1.9 low level, %47.3 medium level and %50.8 high level had familiarity with soft war. Whereas students who did not pass Islamic revolution course about %33.5 low level, %62.3 medium level and %4.2 high level had familiarity with soft war and in sum there is significant difference between two groups of students’ familiarity with soft war means. Also research findings show Islamic revolution course had impact on cultural and social dimensions, but didnott have any impact on political dimension. Furthermore students with low level academic achievement had the least familiarity with soft war.
    Keywords: Soft war, Islamic revolution, Cultural dimension, Political dimension, Social dimension
  • Morteza Shirodi Page 67
    This student's movement set his foot in field of political combat, two decades after the establishment of the first university of Iran, In presence of second Pahlavi this pressure group faced continuously disappointments and on the one hand it cause that this discourse should be always discussed, on the other hand, in order to achieve success in combat, must always deliberate capacity of each of them. (Short history). However, the essential question is, what changes did the student's movement experience in field of discourses and replacing discourses of competitor? (Essential question) To achieve central denoting, elements and compilations, ability to access, aspects from its place and special features of competitor discourses are other questions of this article.(secondary question). It seems that conversational thought (method) has ability to expose the way to know what the answers of questions that mentioned above was. (Theory). The purpose of this article is, by study of student's movement, by a recent method (conversational thought) an advanced aspect will be manifest out of this movement. (Goal). To become manifest in process in sort of central displacement and uprising in access ability and credibility and continuously alternation in components and compilations conversation of student are present in this article from the obtained resource, furthermore, the inability of the student's movement in discourses and take benefit from out of the university discourses, necessity of taking advantage from the magistrate of discourses over the society in recent discourses in religious student, these are written from other obtained resources.
    Keywords: Student's movement, conversational thought, contemporary Iran, Islamic revolution, Imam Khomeini
  • Seyed Hassan Gorayshi Kerine, Ahmad Hossien Fallahi, Yadollah Khorram Abadi Page 91
    The purpose of this study is thought of "approximation" from the view of Imam Khomeini and Ayatollah Boroujerdi. Given that one of the main purposes of the divine law and intellectual orders, is the issue of unity and this purpose is an intellectual and religious necessity and (This purpose) is one of the factors for survival of human society. On the other hand, today's divisive political tactics have become major powers in Islamic countries, has led to political unity of Muslims be one of the great reformers concerned, The present study addresses these questions: How Imam Khomeini and Ayatollah Boroujerdi (including revivalists thoughts approximation) evaluate the proximity between religions? How are they achieved political unity of Muslims? Is unity, tactical or strategic approach? What are the consequences and implications of political unity of the Muslim world? What are the ways of strengthening unity? According to the above questions, this study used archival research and citing all traces left by these scholars is to examine the issue. The results show that the Imam Khomeini and Ayatollah Boroujerdi viewed the strategic plan to achieve unity and approximation, in terms of political theory and the unity as a matter of strategy and strategic, And were working within a process, include the steps substrate. And conditions for the realization of unity, Activation of the political and religious elite, (as executors of unity), and applying the necessary tools, navigate the unity of Muslims.
    Keywords: Approximation, Imam Khomeini, Ayatollah Boroujerdi
  • Ahmad Salahshoori, Mohammad Javad Yadollahifar, Masomeh Khonaddar Taresi Page 111
    One of dimension of education is political education which political systems through its can internalize special values in individuals. with emergence of Renaissance the political education concept was changed from ethics toward power and this changed formed the bas of western political education. But from Islam teachings the politic is related to ethics and education. according to above discussion this article aims to study the foundations and components of political education from Imam Khomeni view point. The Imam Khomeni believe that subject of politic is education. He argued that political education is the awareness and liberality motion toward eternal values. Therefore the foundations such as believe there is no god except, rely on human innate, the importance of ethics and final pureness are very important and awareness, self cognition, independent and justice form the component of political education.
    Keywords: Imam Khomeni, political education, foundation, components
  • Sadiq Mohammad Jamshidi Rod Page 127
    Islamic awakening in Iran and its impact on Egypt, Libya, Yemen, Bahrain, Jordan and other Middle Eastern countries the fruits of knowledge and conceptual change "Islam." Islam in the modern era and a new product concept as "Political Islam" is a formulation that is the Islamic tradition. Traditional Islam, the religion of the individual, and worship was limited despite a comprehensive definition of religion for worldly and otherworldly effect, King was not involved in justifying and legitimizing religious functions, he was a sultan of. Religion in the modern West was separated from worldly affairs, civic and community-based management or consultative basis of their wits. However, in Islamic societies and the Kemalist secular Westernized intellectuals Mtjddyn the paradoxical process of political Islam. Political Islam in the West to engage in confrontation with the West and the Islamic state is a semantic change. However, political Islam in contemporary flavor liberal and Marxist himself, but the reading "Islam Fqaht" the leadership of Imam Khomeini (RA) became the Islamic Revolution in 1357 his ideal Islamic state achieve democracy and religious to inspire if it run. This paper reviews the historical development, conceptual and knowledge of contemporary political Islam in Iran will pay.
    Keywords: Conceptual development, traditional Islam, political Islam, Islam, liberal, left Islam, Islam Fqaht
  • Mohammad Mahdi Ansari Page 151
    One of the main issues in Iran especially after Islamic revolution has been the debate of politics and the political behavior of politicalparties, elites and politicians; it has been an influence on many cultural, social, economic and international issues and problems of the regime. In this paper we have tried to investigate the situation of politicsamongelites and political as well as religious figures; also the theoretical and political rivalries in the ancient and contemporary history of Iran has been studied also we have presented the desirable model which may cause some positive effects on political elites and the political principle of elites of Islamic Republic of Iran. This issue has some innovations in the subject and the method.Of course, the study of the behavior ofpoliticiansand the study of training elites to become politician inIslamic Republic of Iran is so important and this is one of the main strategic studies which can be useful in political and social issues in Iran.Presenting a desirable model for politics and for politician activities in the field of competition and getting political power in Islamic Republic of Iran as well as determining the limits of the model is the main inquiry in this paper. In this article it is believed that the elites in Iran are not in a good situation so the desirable model with new and executive model is required.
    Keywords: PoliticalElites, Policy, Politics, Political Behavior, Islamic Republic ofIran, Religious Democracy