فهرست مطالب

پژوهش های روابط بین الملل - سال دوم شماره 1 (پیاپی 3، بهار 1391)

نشریه پژوهش های روابط بین الملل
سال دوم شماره 1 (پیاپی 3، بهار 1391)

  • 228 صفحه، بهای روی جلد: 45,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1391/02/12
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سیدجلال دهقانی فیروزآبادی* صفحه 9
    این مقاله در صدد واکاوی مفهوم و الگوی نظم جهانی در نظریه اسلامی روابط بین الملل است. در این نظریه استدلال می شود که «نظم جهانی عادلانه» موضوع اصلی نظریه اسلامی روابط بین الملل بوده و در هسته آن جای دارد؛ به گونه ای که نظریه اسلامی روابط بین الملل، به عنوان یک نظریه سیاسی کلان و نظام مند، به جای توضیح کنش و واکنش واحدهای سیاسی متعامل یا تبیین تاثیر نظام بین الملل بر رفتار آنها، مفهوم و الگویی از نظم جهانی را ارائه می دهد؛ نظمی که در سطح ساختاری چگونگی آرایش و چینش کنشگران و الگوی رفتاری آنها، و در سطح کارکردی شرایط لازم برای همزیستی مسالمت آمیز و سپس زندگی سعادتمند و حیات طیبه انسان ها و جوامع انسانی را تامین و تبیین می کند. از این رو، نظم معنا و مفهومی توصیفی، هنجاری و تحلیلی باید هم ناظر بر چگونگی سامان یافتن کنشگران در وضعیت موجود و هم معطوف به ایجاد شرایط زندگی مطلوب جهانی باشد.
    کلیدواژگان: نظریه، نظم، عدالت، فطرت، روابط بین الملل، ارزش، عقل، نقل، اسلام، اعتبار
  • علی اکبر علیخانی* صفحه 49
    این مقاله در پی تبیین این مسئله است که قابلیت ها و فرصت های نظریه پردازی اسلامی- ایرانی روابط بین الملل در ایران کدامند؟ برای پاسخ به این پرسش، ابتدا «قابلیت ها» و «فرصت ها»ی موجود مورد تبیین قرار گرفته و هدف از «نظریه پردازی» روشن شده است. قابلیت های نظریه پردازی ابتدا به دو دسته قابلیت های نظری تاریخی و قابلیت های نظری عملی روزآمد تقسیم شده اند.
    قابلیت های نظری تاریخی عبارتند از: 1. آموزه های ایران باستان در زمینه روابط بین ملت ها؛ 2. تجارب تاریخ تمدن اسلام و ایران؛ 3. منبع غنی ادبیات فارسی.
    قابلیت های نظری عملی روزآمد عبارتند از: 1. امکان بازخوانی قرآن، سنت و سیره ائمه شیعه؛ 2. امکان دستیابی به دانش و تخصص مورد نیاز؛ 3. ژئوپلیتیک ایران.
    فرصت های نظریه پردازی اسلامی - ایرانی روابط بین الملل عمدتا تابع شرایط هستند و به تناسب زمان تغییر می کنند؛ فرصت های موجود به سه دسته به شرح زیر تقسیم شده اند: 1. شرایط بین المللی در حال گذار؛ 2. امکان طرح نگرش ها و مکاتب جدید؛ 3. گفتمان انقلاب اسلامی.
    اما نظریه پردازی ایرانی –اسلامی می تواند با سه هدف صورت گیرد:1. فهم واقعیت ها و مسائل روابط بین الملل.
    2. واکنش به سیاست ها و اقدامات سایر بازیگران برای حفظ و تامین منافع.
    3. کنش و مواجهه فعالانه در نظام بین الملل به منظور تغییر جهت ها و ساختارها.
    کلیدواژگان: نظریه پردازی، روابط بین الملل، ایرانی، اسلامی، علوم انسانی بومی
  • سیدجواد امام جمعه زاده، روح الله امانیان صفحه 77
    هستی شناسی اخبار به وجود شیء است و به اساسی ترین اندیشه ها در حیطه جوهر و ذات اشیا می پردازد. هستی شناسی به دو قسم مادی و معناگرا تقسیم می شود و در حالی که روش شناخت ماده گرایی مشاهده طبیعی است، معناگرایی بر نقش قواعد و هنجارها توجه دارد. عمده اختلاف میان مکتب انگلیسی و تئوری سازه انگاری اختلافی هستی شناختی یعنی اختلاف راجع به جنس نظام بین الملل است. در حالی که مکتب انگلیسی به نقش عوامل معنایی در سطح ساختار در تبیین سیاست بین الملل می پردازد و بر این اعتقاد است که معانی و قواعد جامعه بین المللی هستند که توسط ساختار، سیاست بین الملل را قوام می بخشند، تئوری سازه انگاری ضمن تایید معنا و ساختار، توجه صرف مکتب انگلیسی به معنا و ساختار را تقلیل گرا می داند و بر قوام متقابل ماده و معنا و ساختار کارگزار در تبیین سیاست بین الملل تاکید دارد. مقاله حاضر با هدف مطالعه تطبیقی مکتب انگلیسی و نظریه سازه انگاری در بعد هستی شناسی، با روش توصیفی تحلیلی و با ابزار کتابخانه ای صورت می گیرد.
    کلیدواژگان: مکتب انگلیسی، سازه انگاری، هستی شناسی، ماده و معنا، ساختار و کارگزار
  • محمدجعفر جوادی ارجمند*، بهزاد عطارزاده صفحه 111
    وجود مرزهای طولانی ایران با دولت های عربی؛ پیشینه دراز مدت روابط اجتماعی و میان فرهنگی ایرانیان و اعراب و موقعیت ژئوپلیتیک این دولت ها در حوزه خلیج فارس عواملی هستند که اهمیت روابط ایران و اعراب را برجسته می کنند. با توجه به ابعاد این موضوع، شاهد بوده ایم که تاریخ روابط میان این دولت ها هم پیامدهایی در سطح داخلی خود این کشورها، و هم منطقه ای و بین المللی داشته است. در این تحقیق بر اساس رویکرد جامعه شناسی تاریخی در روابط بین الملل و مطالعه فرهنگی، به بررسی تاریخ روابط میان ایران و اعراب پرداخته و به دنبال پاسخ به این سوال بوده ایم که زمینه ها و تحولات تاریخی اجتماعی و سیاسی، چگونه شکل گرفته و چه تاثیراتی بر رویکردهای هویتی و روابط میان این دو حوزه، و سیاست خارجی معاصر ایران و دولت های عربی بر جای گذاشته است؟ اهمیت دیگر این پژوهش در رابطه با ایران، به برنامه توسعه کشور و اهمیت ثبات منطقه ای آن باز می گردد. با توجه به موقعیت منطقه آسیای جنوب غرب که ایران را به عنوان یک حوزه فرهنگی مشخص در جوار اعراب قرار می دهد، نیاز است راهبرد بلند مدتی بر مبنای ایجاد ثبات و تعامل در منطقه به منظور تامین فضای امن رقابت و فعالیت های اقتصادی و دیپلماتیک اندیشیده شود. به نظر ما دستیابی به چنین تعاملی می تواند بر اساس حل و یا به حاشیه راندن محورها و مولفه های فرهنگی تاریخی تنش زا و همگرایی بر سر مولفه های مشترک باشد.
    کلیدواژگان: ایران، اعراب، مطالعه میان فرهنگی، جامعه شناسی تاریخی، تاریخ روابط خارجی
  • حسین درجانی*، امیرهوشنگ میرکوشش صفحه 159
    این مقاله به بررسی وضعیت تحول مفاهیم بر مبنای ذخیره واژگانی و مفهومی نظریه روابط بین الملل در بین دانشمندان ایرانی رشته روابط بین الملل می پردازد. با درنظرگرفتن روش پژوهش کیفی، این سوال طرح می شود که آیا دانش پژوه ایرانی رشته روابط بین الملل در تحول مفاهیم و نگرش مفهومی جدید با اتکا به پس زمینه ایرانی- اسلامی توانسته نقشی داشته باشد؟ بر همین مبنا با امکان سنجی فرضیه وجود تحول مفاهیم توسط اندیشمندان این رشته در ایران و مصداق هایی که در شرایط فعلی در تالیفات و پژوهش ها موجود است، به این نتیجه می رسد که مطالب و تالیفاتی در این خصوص وجود داشته که به دلیل پراکندگی مفهومی و عدم ارائه روند متدولوژیک واحد، می توان این مکتوبات را در حوزه های هستی شناسی و معرفت شناسی جستجو کرد؛ بر همین اساس، نگاه هستی شناختی اسلامی به مفاهیم نظریه روابط بین الملل توسط برخی از پژوهشگران و نگاه مفهوم شناسانه به برخی موضوعات نظیر منافع ملی، مسئله هویت وغیریت، همچنین نسبت بین اخلاق و منفعت، از مهمترین وجوه تغییرات مفهومی در نظریه ایرانی- اسلامی روابط بین الملل محسوب می شود. در ادامه با آوردن نظریات مختلفی که به لحاظ مفهومی و بعضا هستی شناسانه مطرح شده است، دلایل عدم انعکاس چنین دیدگاه هایی در سطح بین المللی به چالش کشیده شده و چرایی ها و چگونگی این فرآیند بررسی خواهد شد. نتیجه پایانی بحث، تلاش در جهت اجماعی پژوهشی در میان دانشمندان ایرانی رشته روابط بین الملل و ضرورت ارائه روندی تدولوژیک، آنتولوژیک و اپیستمولوژیک به رهیافت ایرانی روابط بین الملل در آینده خواهد بود.
    کلیدواژگان: نظریه روابط بین الملل، هستی شناسی، معرفت شناسی، روش شناسی، منافع ملی، هویت، غیریت، نظریه اسلامی
  • روح الله اسلامی*، فاطمه ذوالفقاریان صفحه 187
    با کسانی که به خداوند و متافیزیک اعتقاد دارند و آموزه های حقوق بشر، دموکراسی، لیبرالیسم و بسیاری از اصول و پیش فرض های عقل حاکم بر محیط بین الملل را به رسمیت نمی شناسند و به صورت انتقادی با آنها برخورد می کنند چه باید کرد؟ آیا می توان به بهانه عقب افتادگی، استبدادی بودن و خرافه ای بودن آنها را کنار زد و نادیده گرفت؟ در صورت برخورد آیا باید به عنوان هویتی مستقل و دارای بنیادهای منطقی وارد ارتباط با آنها شد، یا اینکه باید تلاش کرد سازه های ذهنی آنها را تغییر داد؟ آیا سرزمین ها و کشورهای دارای الهیات سیاسی، شهروندانی باوجدان و باانصاف هستند یا مردمانی غیرقابل گفت وگو و تنش آفرین؟ این نوشتار با تمرکز بر تئوری های جدید سیاست و روابط بین الملل که اغلب مربوط به عصر اطلاعات هستند، به دنبال این است که شیوه هایی را که این تئوری ها برای برخورد با الهیات سیاسی و گزاره های مذهبی ارائه می کنند، تحلیل کند. در تمام نوشتار دغدغه متن بر حکومت مندی یعنی شیوه های اعمال و محدود کردن قدرت در الهیات سیاسی تمرکز دارد و برای دستیابی به پاسخ، هفت تئوری معروف سیاست و روابط بین الملل مورد واکاوی قرار می گیرند تا نشان داده شود جایگاه سازه های دینی و الهیات سیاسی در روابط بین الملل از شکلی حاشیه ای و بی اعتنا در حال تبدیل به مسئله و دغدغه ای عمومی است.
    کلیدواژگان: حکومت مندی، الهیات سیاسی، عصر اطلاعات
|
  • Page 9
    This article attempts to examine the concept and pattern of world order in the Islamic theory of International Relations. It will argue that “a just world order” is the main subject of the Islamic theory of International Relations and it is also considered as the core of it. The paper will further argue that the Islamic theory of International Relations instead of explaining the interactions among political units or the effect of the international system on their behaviors, as a macro and systematic political theory will rather present the world order model. The order which provides and describes the context at the structural level where the arrangement of the actors and their behavioral patterns are shaped, while the necessary conditions for the peaceful coexistence and eventually blissful life of humans and human societies are expressed at the functional level. Accordingly, the order will gain descriptive, normative and analytical meaning which will supervise the organization of the actors in the existing situation and create global favorable living conditions as well.
    Keywords: Theory, Order, Justice, Nature, International Relations, Values, Wisdom, Quote, Islam, Credibility
  • Page 49
    This article attempts to address the question as to what are the capabilities and opportunities of Iranian-Islamic theorization on International Relations? Answering this question, the study will initially pinpoint the existing capabilities and opportunities in order to clarify the purpose of theorizing.The capabilities of the theorization are divided into two categories: first, the historical perspective of theoretical capabilities and second, the current and practical perspective of theoretical capabilities. The historical perspective considers: I. Ancient Iranian teachings on relations among nations; II. Historical experiences of the Iranian and Islamic civilizations; III. Rich source of Persian literature.While the current and practical perspective includes: I. The possibility of reciting the Quran, traditions and hadiths of Shiia Imams; II. The possibility of accessing the required knowledge and expertise; III. The geopolitics of Iran.As long as the opportunities of Iranian-Islamic theorization on IR are concerned, they mostly depend on circumstances, and they accordingly change over period of time. However, the available opportunities could be divided into three categories as follow: first, the transitional international circumstances; second, the possibility of projecting new perspectives and schools of thought; and third, the discourse of Islamic RevolutionOverall, the Iranian-Islamic theorization on IR could be realized by considering three
    Objectives
    first, perceiving the international issues and realities; second, responding to the policies and actions of other international actors in order to pursue and safeguard the interests; and third, active action and confrontation to the changing trends and structures of International system.
    Keywords: Theorizing, International Relations, Iranian, Islamic, Indigenous Humanities
  • Page 77
    The concept of identity in a coherent form and as one of the most important concepts of International Relations is relatively new which initially emerged in 50s. Identity means to be similar or different from others and includes making borders to separate self from other. “What” and “who” are the most common questions on the issue of identity which have preoccupied the human minds and human societies since ages ago. From English School perspective, the most significant factors in shaping the identity are the ideas and norms that make mutual duties for different actors. Conversely, according to constructivism, identity is a social construct which has mental and discourse aspects. Constructivists believe that interest, in addition to ideas and norms, has a vital role in identity formation. The present article attempts to examine the concept of identity in a comparative context by considering the English School and the Constructivist Theory in International Relations.
    Keywords: Comparative Study, Identity, English School, Constructivism, Material, Meaning
  • Page 111
    Iran’s long border with Arab states, the long-term social and intercultural relations between Iranians and Arabs and their geopolitical locations in the Persian Gulf are the factors that highlight the importance of Iranian-Arab relations. Various aspects of their relations have impacted their domestic, regional as well as international interactions. This article seeks to review and discuss the history of Iranian-Arab relations based on historical sociology perspective in International Relations and cultural studies, by focusing on two questions: How have the historical socio-political issues and developments shaped the Iranian relations with the Arab world from the beginning till the main historical turning points? How the historical socio-political issues have impacted on the identity perspectives, the relations between the two domains and contemporary foreign policies of Iranian and Arab countries?Addressing these questions help us to understand the foreign policy perspectives of the Iranians and Arabs in the aforementioned context in a cultural generality and analyze the effect of historico-cultural components on the functioning of the decision-makers and effective agents in their foreign policies. Another important aspect of this research is referred to Iran, the country’s development program and its significance of the regional stability. Considering the Southwest Asian region where Iran is located as a distinct cultural entity neighboring Arab states, it requires formulating a long term strategy based on stability and interaction in the region so that there would be a secure and safe atmosphere for economic and diplomatic activities and rivalry. In our opinions, achieving such interaction based on settlement of, or putting aside the conflicting historico-cultural components and focusing on the common and agreed issues could lead to the realization of integration in the region.
    Keywords: Iran, Arab states, Intercultural Study, the Historical Sociology, Foreign Relations
  • Page 159
    This article examines the evolution of the concepts based on stored lexical and conceptual items of the theories of International Relations among Iranian scientists in the field of IR. Considering qualitative research method, the main question that this paper poses is as to whether Iranian scholars in International Relations could contribute to the development of the concepts and new conceptual approaches by relying on the Iranian-Islamic background? Focusing on the question and feasibility study of the hypothesis of the development of the concepts by the scholars of IR in Iran and the implications that are in their current writings and research works, it could be concluded that there are some writings and materials available in the field. However, they could rather be found in the ontological and epistemological domains due to the lack of conceptual cohesion and an appropriate unified methodological trend. Accordingly, the Islamic ontological consideration of the concepts of the theory of IR as well as conceptual perspective by some scholars on certain issues like national interests, identity and the relationship between the ethic and profit are the most important aspects of the conceptual change in the Iranian-Islamic theory of IR. Consequently, some of the theories which are ontologically and conceptually projected are taken into account and challenged because of their failure to be recognized at the international level, while examining the causes and reasons of this trend. Eventually, this paper tries to establish consensus among Iranian scholars on the need for presenting an Iranian International Relations approach with a valid ontological and epistemological basis as well as a methodological trend.
    Keywords: International Relations Theory, Ontology, Epistemology, Methodology, National Interest, Identity, the Other, Islamic Theory
  • Page 187
    How to deal with those who believe in God and metaphysics, yet they do not recognize the doctrines of human rights, democracy, liberalism and many of the principles and assumptions of the prevalent mentality dominating the international environment which they also consider critically? Shall we dismiss and ignore them on the pretexts of being underdeveloped, authoritarian and superstitious? In case of confrontation, shall we consider them and establish relationship with them with an independent identity having rational principles or shall we try to change their mind sets? Do the states and countries with political theology have fair and conscientious citizens or people who are contentious and do not favor dialogue?This paper focuses on the new theories of International Relations and Politics that are mostly related to the era of information and seeks to scrutinize the ways that these theories deal with political theology and religious statements. However, the article is basically concerned with the governmentality which implies the means and ways of enforcing and limiting the power in political theology. In order to address the issue seven most-known theories of International Relations and Politics are taken into consideration and examined in details so that to establish the fact that the status of political theology and religious constructs in International Relations is no more overlooked and changing while it is gaining attention as a public issue.
    Keywords: Governmentality, Political Theology, Information Age