فهرست مطالب

پژوهش علوم انسانی - پیاپی 29 (بهار و تابستان 1390)

مجله پژوهش علوم انسانی
پیاپی 29 (بهار و تابستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/10/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مهدی محمدی، جعفر ترک زاده، شیرین نوعی صفحه 1
    هدف این پژوهش بررسی رابطه ی بین ارزش های تحصیلی دانشجویان و جهت گیری آنان به هدف موفقیت در دانشگاه شیراز بوده است. جامعه ی آماری شامل کلیه ی دانشجویان حوزه های آموزشی، پژوهشی، دانشجویی در دانشگاه های شیراز در سال تحصیلی 90-1391 می باشد. براساس نمونه گیری خوشه ایمرحله ای، 30 درصد ازدانشجویان دانشگاه شیراز مورد انتخاب قرار گرفتند. ابزار پژوهش شامل دو مقیاس راهبردهای انگیزشی برای یادگیری(Pintrich، Smith،، Garcia & McKeachie، 1993) و مقیاس جهت گیری هدف موفقیت(Elliot & McGregor، 2001)، بودند. برای سنجش روایی، روش های تحلیل صوری و تحلیل گویه و برای سنجش پایایی نیز آلفای کرونباخ مورد استفاده قرار گرفت. برای تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل رگرسیون چندمتغیره استفاده گردید. نتایج نشان داد: 1. ارزش غالب دانشجویان ارزش نمره و جهت گیری هدف موفقیت عملکرد پرهیزی، جهت گیری غالب آنان می باشد؛ 2. ارزش نمره و تکلیف پیش بینی کننده ی مثبت و معنادار انواع جهت گیری دانشجویان دختر و پسر به هدف موفقیت می-باشد؛ 3. ارزش نمره و تکلیف پیش بینی کننده ی مثبت و معنادار انواع جهت گیری به هدف موفقیت دانشجویان رشته های مختلف می باشد.
    کلیدواژگان: ارزش های تحصیلی، جهت گیری هدف موفقیت، دانشجویان و آموزش عالی
  • عبدالله پارسا، محمدرضا یوسف زاده، علی اکبر عسگری مطیع صفحه 31
    این پژوهش به منظور بررسی تاثیر آموزش خانواده در افزایش سازگاری های اجتماعی– عاطفی دانش-آموزان پسر ناسازگار دبستانی در منطقه ی لالجین همدان انجام شد. چهار مدرسه و 300 نفر دانش آموز به شیوه ی تصادفی طبقه ای از مدارس پسرانه ی شهر لالجین در پایه های سوم، چهارم و پنجم دبستان انتخاب شده، سپس از این تعداد، 64 نفر از طریق ابزارهای تشخیصی به عنوان دانش آموز ناسازگار شناسایی و از طریق گمارش تصادفی به دو گروه آزمایشی و گواه تقسیم شدند. تحقیق حاضر یک پژوهش آزمایشی از نوع طرح های گروه کنترل با تخصیص تصادفی و همراه با پیش آزمون و پس آزمون محسوب می شود. داده ها با استفاده از پرسشنامه رفتاری راتر، پرسش جامعه سنجی برای تشخیص افراد ناسازگار و مقیاس رفتار سازشی برای تعیین میزان رفتار سازشی در هر دو گروه آزمایشی و گواه، قبل و بعد از مداخله جمع-آوری شدند. هر دو گروه توسط مقیاس رفتار سازشی پیش آزمون شدند و سپس والدین گروه آزمایش در 8 جلسه ی دو ساعته آموزش مهارت های اجتماعی شامل گوش دادن، دوست یابی، حل تعارض، ابراز وجود، همکاری، مسئولیت پذیری، قاطعیت و خویشتن داری در کلاس های آموزش خانواده شرکت کردند. پس از مداخله، بار دیگر هر دو گروه توسط مقیاس رفتار سازشی پس آزمون شدند. نتایج بیانگر این بود که بین میزان رفتار سازشی گروه آزمایشی قبل و بعد از مداخله تفاوت معنا داری مشاهده شد(001/0< p). در حالی که در مورد گروه گواه تفاوت معنادار نبود(99/0 = p). همچنین نتایج تحلیل واریانس یک راهه نشان داد بین میزان سازگاری در دو گروه آزمایشی و گواه تفاوت معنا دار وجود دارد(001/0> p). عملکرد آزمودنی ها و تعامل گروه ها در حیطه های مختلف سازگاری معنا دار بود (05/0> p). نتیجه نهایی بیانگر آن است که آموزش مهارت های اجتماعی به والدین بر کاهش ناسازگاری های اجتماعی – عاطفی دانش آموزان پسر ناسازگار دبستانی تاثیر مثبت دارد.
    کلیدواژگان: آموزش خانواده، سازگاری های اجتماعی، مهارت های اجتماعی، دانش آموزان دبستانی، اختلالات رفتاری
  • سیروس قنبری، نفیسه حجاری صفحه 53
    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثر تعاملی بین ابعاد رضایت شغلی و تعهد سازمانی در بین دبیران مدارس متوسط ی دولتی شهر همدان انجام شده است. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه ی آماری پژوهش کلیه دبیران مدارس متوسطه ی دولتی شهر همدان (1330 نفر) در سال تحصیلی 91 - 1390 بوده اند. با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای نسبی، نمونه ای به حجم 297 نفر انتخاب گردید. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه ی رضایت شغلی ویسوکی و کروم و تعهد سازمانی آلن و می یر بودند که پایایی آن ها از طریق ضریب آلفای کرونباخ مورد تایید قرار گرفت. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون t تک گروهی، ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چند متغیره با استفاده از نرم افزار SPSS استفاده شده است. نتایج حاکی از آن است که میزان رضایت شغلی و تعهد سازمانی دبیران بالاتر از حد متوسط است. بین رضایت شغلی و تعهد سازمانی دبیران ارتباط متقابل و تعاملی وجود دارد. از بین مولفه-های تعهد سازمانی، تعهد عاطفی بیشترین اثر پیش بینی کنندگی بر رضایت شغلی را دارد. همچنین از بین مولفه های رضایت شغلی، مولفه رضایت از کار و رضایت از ارتقاء، قدرت پیش بینی تعهد سازمانی را دارد.
    کلیدواژگان: رضایت شغلی، تعهد سازمانی، دبیران و مدارس متوسطه
  • نصرالله عرفانی صفحه 73
    به منظور بررسی تاثیر آموزش فلسفه برای کودکان بر تفکر منطقی دانش آموزان، طی یک پژوهش آزمایشی در قالب طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل، از بین جامعه آماری دانش آموزان پایه ی پنجم دوره ی ابتدایی آموزش و پرورش شهر همدان با شیوه ی نمونه گیری تصادفی 100 نفر انتخاب شدند و به صورت تصادفی در گروه های آزمایش و کنترل جایگزین گردیدند. آنگاه با استفاده از آزمون مهارت های استدلال نیوجرسی از گروه ها پیش آزمون به عمل آمد. سپس آزمودنی های گروه آزمایش به مدت 8 جلسه ی 90 دقیقه ای بر اساس برنامه ی فلسفه برای کودکان به روش اجتماع پژوهشی آموزش دیدند؛ اما به گروه کنترل آموزشی ارائه نشد. سپس از گروه ها به وسیله آزمون مذکور پس آزمون به عمل آمد. فرضیه های پژوهش با استفاده از آزمون آماری تحلیل کواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    نتایج نشان داد آموزش فلسفه برای کودکان بر افزایش تفکر منطقی دانش آموزان پایه ی پنجم ابتدایی اثر اصلی معنا داری دارد. لیکن نتایج نشان داد بین آموزش فلسفه برای کودکان و جنسیت اثر تعاملی معنا داری بر تفکر منطقی دانش آموزان پایه ی پنجم ابتدایی دیده نمی شود؛ به عبارت دیگر آموزش فلسفه برای کودکان بر افزایش تفکر منطقی دانش آموزان پسر و دختر اثر همسانی داشته است. بنابراین می توان نتیجه گرفت آموزش فلسفه برای کودکان به روش اجتماع پژوهشی یک روش موفق در آموزش تفکر منطقی برای دانش آموزان پسر و دختر است. از این رو، پیشنهاد می شود آموزش فلسفه برای کودکان در برنامه آموزشی دانش آموزان گنجانده شود.
    کلیدواژگان: آموزش فلسفه برای کودکان، تفکر منطقی، اجتماع پژوهشی، جنسیت، دوره ی ابتدایی
  • محمدرضا یوسف زاده، رسول کردنوقابی، پگاه پروین صفحه 91
    هدف این پژوهش بررسی ابعاد تعلیم و تربیت از منظر دو رویکرد تجربه گرایی و سازنده گرایی و تعیین میزان گرایش اعضاء هیات علمی دانشکده ادبیات و علوم انسانی و اقتصاد و علوم اجتماعی دانشگاه همدان نسبت به این دو رویکرد است. روش تحقیق در این پژوهش توصیفی - تحلیلی و پیمایشی است. جامعه ی آماری تحقیق عبارتند از کلیه ی اعضای هیات علمی دانشکده ادبیات و علوم انسانی و اقتصاد و علوم اجتماعی دانشگاه بوعلی سینا همدان که تعداد کل آن ها 111 نفر می باشد و کلیه ی کتاب ها، مقالات، مجلات و غیره که به بررسی ابعاد موثر در تعلیم و تربیت از منظر دو رویکرد پرداخته اند. با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی و جدول برآورد حجم نمونه کرجسی و مورگان تعداد 86 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. ابزار اندازه گیری این پژوهش پرسشنامه محقق ساخته است. برای تجزیه و تحلیل داده ها، از شاخص های آمار توصیفی شامل جدول، توزیع فراوانی، درصد و آزمون های آمار استنباطی T تک-گروهی و مستقل استفاده شد و داده های به دست آمده با استفاده از نرم افزار آماری spss مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. یافته های پژوهش نشان داد بین تاکیدات دو رویکرد تجربه گرایی و سازنده گرایی در زمینه ی ماهیت هدف، دانش، یادگیری، روش، محتوا، انگیزه و ارزشیابی تفاوت وجود دارد. اعضای هیات علمی دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه همدان به دیدگاه معرفت شناختی سازنده گرایی گرایش دارند.
    کلیدواژگان: تجربه گرایی، سازنده گرایی، اعضا هیات علمی، دانشگاه بوعلی
  • صدیقه مختارپور، محسن خادمی، مهروز ایرجی، حسین مختارپور صفحه 109
    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه ی ویژگی های جمعیت شناختی بر انتخاب سبک های مدیریت تعارض توسط مدیران می باشد. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه ی آماری شامل کلیه ی مدیران شاغل به کار در دبیرستان های شهر شیراز می باشد. نمونه ی آماری این پژوهش شامل 213 نفر از مدیران شاغل به کار در دبیرستان های شهر شیراز می باشد. داده های مربوط به سبک های حل تعارض با استفاده از پرسشنامه مدیریت تعارض جمع آوری شده که اعتبار آن به روش صوری و پایایی آن به کمک آمار آلفای کرونباخ 77/0 محاسبه شد. به منظور تجزیه و تحلیل اطلاعات از آزمون های آماری همبستگی، T-test، Anova و رگرسیون استفاده شد.
    مقایسه ی میانگین های به دست آمده از پنج سبک حل تعارض به طور کلی نشان داد سبک سازش بیشترین کاربرد را توسط مدیران داشته و سبک های تشریک، مدارا، تحکم و اجتناب به ترتیب بعد از آن قرار داشتند. همچنین نتایج به طور کلی نشان داد بین میزان سابقه ی مدیران، میزان حقوق و استفاده از سبک های همکاری و مدارا رابطه ی مثبت و معناداری وجود دارد. بین جنسیت مدیران و کاربرد روش های پنج گانه در سبک تحکم (000/0) تفاوت معناداری مشاهده شد. به طور کلی بین ویژگی های جمعیت شناختی مدیران و انتخاب سبک های حل تعارض رابطه ی معنادری مشاهده شد.در استفاده از نتایج به دست آمده می توان استدلال کرد مدیران مدارس بایستی توجه داشته باشند تعارض یک بخش طبیعی و اجتناب-ناپذیر سازمان هاست و مدیران برای اداره موقعیت های تعارض بایستی از ادراکات و نظریات افراد دو طرف درگیر مساله استفاده کنند؛ بنابراین بهترین رویکرد برای اداره ی تعارض این است که مدیران به پیامدهای آن برای افراد توجه کنند و سبک یا رویکردی را انتخاب کنند که بهترین پیامد را برای طرفین درگیر تعارض داشته باشد.
    کلیدواژگان: ویژگی های جمعیت شناختی، مدیریت تعارض و مدیران مدارس
  • ایمان کریمی، سیروس قنبری صفحه 121
    پژوهش حاضر با هدف بررسی میزان کاربست مولفه های سازمان یادگیرنده در مدارس راهنمایی و متوسطه ی شهر اراک انجام شده است. روش پژوهش توصیفی و از نوع پیمایشی است، جامعه ی آماری شامل کلیه ی مدیران مدارس راهنمایی و متوسطه ی شهر اراک در سال تحصیلی 90-91 است که براساس جدول کرجسی و مورگان و با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای نسبی 144 نفر انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه ی کاربست مولفه های سازمان یادگیرنده با 37 سوال و با ضریب پایایی 93/0 بوده است. داده های پژوهش در دو سطح آمار توصیفی(فراوانی، درصد، میانگین و انحراف معیار) و استنباطی(آزمون t تک گروهی و آزمون t برای گروه های مستقل) مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. یافته ها نشان داد میزان کاربستهمه ی مولفه هایسازمانیادگیرنده(قابلیت شخصی، الگوهای ذهنی، آرمان مشترک، یادگیری تیمی و تفکر سیستمی) درمدارس مورد مطالعه،بالاتر از سطح متوسط بود و بین نظرات مدیران به لحاظ جنسیت در خصوص میزان کاربست مولفه های سازمان یادگیرنده در مدارس تفاوت معنادار مشاهده شد؛ اما بین نظرات مدیران مدارس راهنمایی و متوسطه، نسبت به میزان کاربست مولفه های سازمان یادگیرنده تفاوت معنادار مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: سازمان یادگیرنده، قابلیت شخصی، الگوهای ذهنی، آرمان مشترک، یادگیری تیمی و تفکر سیستمی
  • حسین مهدی زاده، بهمن سعیدی پور، مهتاب رفعتی، مریم عزیزی، نزال الله مرادی صفحه 135
    این مقاله حاصل یک کار پژوهشی است که به روش نیمه آزمایشی و با هدف مقایسه و شناخت میزان یادگیری درس شیمی دانش آموزان دختر و پسر پایه ی دوم دوره متوسطه ی شهر ایلام در سه محیط آزمایشگاه واقعی، آزمایشگاه مجازی و مشاهده ی فیلم انجام آزمایش صورت گرفته است. ابزار جمع آوری اطلاعات در بخش اول و برای سنجش نظرات دانش آموزان در خصوص تاثیر نوع آزمایشگاه بر ابعاد مختلف یادگیری آن ها، یک پرسشنامه محقق ساخته بوده و در بخش دوم به منظور تعیین میزان تاثیر نوع آزمایشگاه بر میزان یادگیری دانش آموزان، یک آزمون محقق ساخته بوده است. نتایج حاکی از تایید تاثیر محیط شبیه سازی شده بر میزان یادگیری درس شیمی دانش آموزان بوده و همچنین جنسیت و نوع آزمایشگاه بر میزان جذابیت محیط برای یادگیری درس شیمی موثر بوده است. اما بر افزایش انگیزه ی دانش آموزان برای یادگیری درس شیمی و علاقه مند نمودن آن ها به درس شیمی تاثیری نداشته است.
    کلیدواژگان: شبیه سازی، آزمایشگاه مجازی، یادگیری، آزمایشگاه و شیمی
|
  • Mohammadi. M., Noey. Sh Page 1
    The main purpose of this research was to study the relationship between Student's Academic Values and their achievement goal orientation. Statistical population of this study included all students of bachelor degree at Shiraz University who were enrolled in 90-91. By cluster sampling method 324 student's were selected. The research instrument used to collect data in this study included motivational strategies for learning scale (Pintrich, Smith,, Garcia & McKeachie, 1993) and achievement goal orientation scal (Elliot & McGregor، 2001) which after measuring their validity and reliability distributed among sample and data analyzed with multiple regression. Result indicated that: The grade value was dominant value of students. The student's dominant achievement goal orientation, Grade value and task value was the positive and meaningful predictor of achievement goal orientation in male and female students Grade value and task value were the positive and meaningful predictor of achievement goal orientation in residential and dormitory students. Grade value and task value was the positive and meaningful predictor of achievement goal orientation in various major students.
    Keywords: academic values, achievement goal orientation, students, Higher Education
  • Parsaa., Yousef Zadeh, M. H., Asgari Motee. A. A. Page 31
    This Experimental research is an experimental study that has been conducted to determine the effect of family education on enhancing socio-emotional adjustment among maladjusted elementary boys in Lalejin. The original sample was 4 school and 300 students who were selected randomly from elementary school boys in Lalejin. From this group, 64 students were selected as maladjusted, and divided in two groups (experimental and control). Method of this study is experimental with pre- test and post- test. Instruments of this research were Rutter (B2 Scale); Socio-metric Questionnaire, for diagnosting maladjusted students; and Adaptive Behavior Scale (ABS), for measuring adaptive behavior. All of these students were been pre- tested by ABS and then parents of students of the experimental group members participated in 8-session of social skills training, which included the following topics: listening, making friends, conflict resolution, self expression, cooperation, responsibility, self-control, and assertiveness. Control group recieved no training. After that, groups were been post tested. The results showed a significant difference between adaptive behavior of the experimental group members in pre- and post test scores (p<0/001), while no significant difference was been found between the scores of adaptive behavior of control group in pre and post tests. Also the results of ANOVA showed significant difference between the adaptive behavior of two groups (p<0/001). The groups acted differently on different domains, and the interaction of groups on domains were significantly different (p< 0/05). Finally,this study suggests that social skills training for parental produced positive effect, and the maladjustment of the experimental group decreased markedly.
    Keywords: family education, socio, emotional adjustments, maladjusted, elementary students, behavior disorders
  • Ghanbari. S., Hajari. N. Page 53
    The main purpose of this research was to study the interactional effect between job satisfaction dimensions and job commitment among secondary school teachers. The method of research was correlation. The statistical population included all secondary school teachers of Hamadan city at (90-91) academic year that their number is about 1330person.Using ratio stratified random sampling method about 297 selected as statistical sample. The data gathering instrument were Wysoki and Kromm job satisfaction and Allen and Mayer job commitment standard questionnaire that its reliability using cronbach’s alpha coefficient computed about 0/97 and0/80 and the statistical methods were one sample T test and pearson correlation coefficient and multiple regression. Finding showed that the teachers job satisfaction and job commitment rate was over than average and there was interactional relation between job satisfaction and job commitment. Among organizational commitment dimensions, affective commitment is more predictor factor for job satisfaction. Among job satisfaction dimensions, work satisfaction and promotion satisfaction are more predictor factor for organizational commitment.
    Keywords: Job satisfaction, Organizational commitment, Teachers, Scondary schools
  • Erfani. N. Page 73
    In order to investigate teaching philosophy for children on logical thinking of students, during an experimental research design pretest - posttest control group, the population of fifth grade elementary school students in Hamedan Education, 100 students were selected by random sampling and random the experimental and control groups were replaced. Then the groups were pre-test by the New Jersey test of reasoning skills. The experimental group for 8 sessions of 90 minutes on the philosophy for children program was trained by the research community, but not controls training. Then the groups were post-tested using the same test. The research hypotheses were tested using analysis of covariance was analyzed. Results teach philosophy for children in fifth grade elementary school students increased logical thinking is a significant main effect. However, the results showed a significant interaction effect between gender and teaching philosophy for children in fifth grade elementary school students there is a reasonable idea. In other words, the philosophy of education for increases the logical thinking of children boys and girls have similar effects. So it can be concluded teaching philosophy for children approach the research community a successful method for teaching logical thinking is for boys and girls. It is proposed to be included in teaching philosophy for children in the school curriculum.
    Keywords: Philosophy for Children, logical thinking, research community, gender, elementary
  • Yousefzadeh. M.R., Noghabi. R., Parvin P. Page 91
    The main purpose of this research was the comparatuive study of education dimensions according to empiricism and constructivism approaches and to determine the Bu Ali Sina university faculty members tendency toward each of these approaches. The reaserch method was descriptive-analytical and survey one. the statistical population included all 111 faculty members of humanities and economic and social sciences college of Bu Ali Sina university.using simple random sampling method 86 faculty member selected as statistical sample. The data gathering instrument was researcher made questionnaire that Using cronbach alpha coefficient its reliability computed about./94.The statistical methods were descripthve statistics indices one sample and independent T test.Findings showed that There was differences between empiricism and constructivism approaches teachings about the essence of education dimension (goals, knowledge, learning, method, content, motive and evaluation), and Bu Ali Sina university faculty member have tendency to constructivism approach.
    Keywords: empiricism_constructivism – faculty member_Bu_Ali_Sina university
  • Mokhtarpoor. S., Khademi. M., Iraji. M., Mokhtarpoor. M. Page 109
    The purpose of this research was to study the relationship between demographic characteristics of Shiraz High School principal's selection of conflict management styles. The population of the study included all principals of Shiraz high schools (213).All principals completed the questionnaire as the sample. The validity and the reliability of the questionnaire were tested and approved for the study. The statistical techniques of t-test, and ANOVA were used.Comparing the computed means of the five styles showed that the compromising style was mostly used by the principals. The styles of Integrating, Obliging, Dominating and Avoiding were less used respectively. It also showed that there was a significant relationship between seniority, income, and the use of conflict management style of Integrating and Obliging. There was a significant difference between principal's sex and the use of five conflict management styles. It can be concluded that principals need to consider both side's views of the conflict and select a style that have positive results for both sides.
    Keywords: Demographic Characteristics, Conflict management, High School Principals
  • Karimi. I., Ghanbari. S. Page 121
    The main purpose of this research is to study the application rate of learning organization’s indicators in guidance and secondary schools in Arak city. The method of research was descriptive- surveying. The statistical population included all principals of guidance and secondary school of Arak city at (90-91) academic year. Using ratio stratified random sampling method and Kerjcie & Morgan table about 144 principals selected as statistical sample. the data gathering instrument were researcher made questionnaire that its reliability using Cronbach’s alpha coefficient computed about. /93 and the statistical methods were descriptive statistic indices such as frequency, percent, standard deviation & one sample and independent t-test. The findings showed that the rate of all component (personal competences, mental models, shared vision, team learning & systematic thinking) were over than average & there is significant differences between male and female principals due to using of learner organization component but this different between guidance and secondary school principal wasn’t significant.
    Keywords: Learning organization, Personal competences, Mental models, Shared vision, Team learning, Systematic thinking
  • Mahdizadeh. H., Saeidypour. B., Rafati. M., Azizi. M., Moradi. N. Page 135
    This paper reports the results of a quasi-experimental study with the purpose of analyzing and recognizing learning rate of chemistry lesson at second year high school students in Ilam province. It has been conducted at three different contexts of real laboratory, virtual simulated laboratory and film viewing. Instrument that was used for data gathering in this study at first section and for analyzing students’ opinions on the effect of the type of laboratory on different aspects of their learning has been a researcher-developed questionnaire. In second section and for determining effect of laboratory type on rate of students learning a researcher-developed test was used.Results reveal significant effects of virtual simulated context on learning rate of students in chemistry. Moreover, the study shows that gender and laboratory types are effective foe attractiveness of context for chemistry learning. But, it doesn’t have any effect on increasing students’ motivation for chemistry learning and their interests in it.
    Keywords: Simulation, Virtual Laboratory, Learning, Laboratory, Chemistry