فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش ها و سیاست های اقتصادی
پیاپی 63 (پاییز 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/12/10
  • تعداد عناوین: 9
|
  • فرهاد خدادادکاشی، ناصر خیابانی، سیاوش جانی صفحه 5
    تاثیر ساختار بازار بر بهره وری به شیوه های مختلف قابل تبیین است. در این مقاله با استفاده از داده های بخش صنعت ایران، رابطه ساختار بازار و بهره وری برای دوره (1386-1374) بررسی می شود. یافته های این مقاله دلالت بر آن دارد که ارتقاء رقابت بر سطح بهره وری اثر مثبت و بر رشد بهره وری اثر منفی دارد. همچنین، مشخص گردید که مخارج تحقیق و توسعه در صنایع با ساختار انحصاری منجر به رشد بهره وری می شود. علاوه بر این دریافتیم ورود بنگاه های جدید در بازارهای انحصاری و رقابتی به ترتیب اثر مثبت و منفی بر رشد بهره وری دارد. نوسانات اقتصادی و تجارت خارجی نیز بر بهره وری صنایع رقابتی و انحصاری به طور معناداری تاثیرگذار می باشد.
    کلیدواژگان: ساختار بازار، بهره وری کل عوامل تولید، مخارج R&D، ورود خالص بنگاه ها، اثر کارایی، اثر جایگزینی
  • سیدمنصور خلیلی عراقی، محسن مهرآرا، سید رضاعظیمی صفحه 33
    در این تحقیق تلاش شده است تا عوامل سمت عرضه و تقاضای مسکن با استفاده از اصول اقتصاد خرد مدلسازی شود و اثر متغیر های مخارج مصرفی خانوارها، تعداد خانوارها، هزینه استفاده (هزینه مالکیت مسکن)، تسهیلات بانکی، قیمت زمین و هزینه ساخت بر قیمت مسکن مورد بررسی قرار گیرد. با توجه به مزیت های داده های ترکیبی (پنل)، در این مطالعه از اطلاعات آماری نامتوازن دوره (1389-1370) مربوط به مناطق شهری 30 استان کشور استفاده شده است. همچنین، به منظور تفکیک اثرگذاری متغیرها در افق زمانی با توجه به الگوی تصحیح خطا و روش حداقل مربعات معمولی پویا (DOLS) معادلات به صورت کوتاه مدت و بلندمدت تصریح و برآورد شدند. نتایج حاکی از آن است که در بلندمدت مخارج مصرفی، اعتبارات بانکی، قیمت زمین آثار مثبت و هزینه مالکیت اثر منفی بر قیمت حقیقی مسکن داشته اند. در کوتاه مدت نیز اثر افزایش مخارج مصرفی، اعتبارات بانکی، قیمت زمین، هزینه ساخت و قیمت با وقفه مسکن بر قیمت حقیقی مسکن در دوره جاری مثبت و اثر هزینه مالکیت منفی بوده است.
    کلیدواژگان: قیمت مسکن، عرضه مسکن، تقاضای مسکن، داده های ترکیبی، مدل تصحیح خطا
  • حمید کردبچه، محمد جواد حضوری، علی مالمیر صفحه 51
    صندوق های مشترک سرمایه گذاری ابزار مالی هستند که به مرور نقش مهم تری را در بازارهای مالی ایران برعهده می گیرند. در این مقاله تلاش می شود در چارچوب روش های مختلف ارزیابی عملکرد با استفاده از شاخص های مستقل سنتی شارپ، آلفای جنسن، ترینر و سورتینو همراه با یک روش مرزی ناپارامتری به بررسی و مقایسه عملکرد تعدیل شده نسبت به ریسک صندوق های مشترک سرمایه گذاری در سهام بازار بورس کشور در سال 1389 پرداخته شود. نتایج این مقاله نشان می دهد ارزیابی عملکرد تعدیل شده نسبت به ریسک صندوق های مورد بررسی نتایج کاملا متفاوتی از لحاظ مقدار، اندازه شاخص های عملکرد و رتبه بندی صندوق ها نسبت به ارزیابی عملکرد بدون توجه به ریسک خواهد داشت.
    کلیدواژگان: ایران، صندوق مشترک، عملکرد تعدیل شده نسبت به ریسک، شاخص های شارپ، آلفای جنسن، ترینر و سورتینو، روش DEA
  • علی اکبر قلی زاده، طاهره ملاولی صفحه 83
    در سال های اخیر بازار مسکن همواره با نوسان های سوداگرانه مواجه بوده است. یکی از عوامل اصلی رشد جهشی قیمت مسکن، تقاضای دارایی و بورس بازی مسکن است که ریشه در مشکلات ساختاری اقتصاد کلان از جمله رشد شتابان نقدینگی و عدم ظرفیت پذیری سایر بخش های اقتصادی و بازار سرمایه برای جذب این نقدینگی دارد. در این مطالعه اثر نقدینگی بر نوسان قیمت بازار مسکن در ایران و 20 کشور OECD که نوسان های قیمت مسکن در دهه های اخیر در آنها بیش از سایر کشورها به چشم می خورد بررسی شده است. برآوردها با استفاده از مدل پانل دیتا و با داده های فصلی (2009-1980) انجام شده است. ابتدا مدل پایه برای تمام کشورهای منتخب برآورد می شود. سپس کشورها به دو گروه کشورهای دارای درآمد نفتی و کشورهای فاقد درآمد نفتی تقسیم و نتایج حاصل از رگرسیون با هم مقایسه می شوند. نتایج تخمین ها حاکی از آن است که در مدل های مورد مطالعه نقدینگی اثر مثبت و معناداری بر قیمت مسکن دارد و ضریب یاد شده در گروه اول به مراتب بیشتر است و سهم قابل توجهی از نوسا ن های قیمت مسکن از طریق نقدینگی موجود در این بخش توضیح داده می شود. متغیر درآمد نفت در کشورهای گروه اول اثر مثبت و کاملا معناداری بر نوسان قیمت مسکن دارد و شدت آن بر نوسان قیمت مسکن به طور مستقیم و غیرمستقیم (از طریق نقدینگی) 36 درصد بیشتر از کشورهای فاقد درآمد نفت می باشد.
    کلیدواژگان: شاخص قیمت مسکن، نقدینگی، درآمدهای نفتی، پانل دیتا
  • احمد صدرایی جواهری، مجتبی منوچهری صفحه 105
    در این مطالعه میزان اختلاف تمرکز صنعتی با میزان یکنواخت آن در صنایع کارخانه ای ایران بررسی می شود. جهت انجام این بررسی، تجزیه و تحلیل مدل ها با استفاده از روش مقطعی و برای 94 صنعت با کدهای چهار رقمی ISIC در دو سال 1378 و 1386 انجام گرفته است. مشاهدات نشان می دهند تعدیل تمرکز صنعتی به سمت مقدار یکنواخت آن به صورت تعدیل جزئی است. معنادار و کوچکتر از یک بودن ضریب متغیر وقفه ای تمرکز در مدل ها حاکی از تعدیل ناقص تمرکز به سمت وضعیت یکنواخت است. این نتیجه برای زیرمجموعه ای از صنایع شامل 47 صنعت با دسته بندی شدت تبلیغات بالا و پایین نیز مشاهده شده است. علاوه براین، مقایسه شاخص تمرکز هرفیندال- هیرشمن در این صنایع حاکی از آن است که سطح تمرکز صنعتی در اکثر صنایع (63 درصد) در این دوره زمانی کاهش یافته است. نتایج به دست آمده در دسته بندی صنایع بر اساس شدت تبلیغات شاهدی قوی در تایید نظریه ساتن مبنی بر وجود رابطه ای معکوس بین تمرکز صنعتی و اندازه بازار برای صنایع با هزینه اولیه ورود برون زا (شدت تبلیغات کم) می باشد، این نتیجه در صنایع با هزینه اولیه ورود درون زا (شدت تبلیغات بالا) تایید نشد.
    کلیدواژگان: تمرکز صنعتی، صنایع کارخانه ای ایران، روش مقطعی، ضریب تعدیل
  • مرتضی عزتی، پروانه نورمحمدلو صفحه 133
    یکی از ابزارهای پایه ای اسلامی برای فقرزدایی و تحقق عدالت انفاق است، همچنین انفاق رشد و تعالی بخش انسان های پرداخت کننده و در پی آن جامعه است، زیرا انفاق یک عمل اقتصادی است، می تواند از متغیرهای اقتصادی و اجتماعی اثرپذیری بسیاری داشته باشد. در این مقاله در پی برآورد اثر بهبودها و نابسامانی های بازارها بر انفاق هستیم. برای این منظور، تلاش می شود اثر برخی متغیرهای اصلی اقتصادی جامعه بر انفاق برآورد شود. اثر متغیرهای درآمد (تولید) که نشانه بهبود اقتصاد است، شمار واحدهای مذهبی که نشان دهنده اندازه بازارهای جانشین انفاق مالی از مسیر کمیته امداد برای انفاق می باشند، بیکاری و تورم که نابسامانی بازار کار و بازار کالاها و خدمات را نشان می دهند و هزینه های دولتی که تزریق به جامعه را نشان می دهد در مدل وارد شده است. این کار با روش داده های ادغام شده اقتصادسنجی و بکارگیری داده های استان های کشور برای سال های (1388-1380) انجام شده است. نتایج مطالعه نشان می دهد انفاق تابع مثبت درآمد سرانه استانی و هزینه های استانی دولت و تابعی کاهنده از تعداد نهادهای مذهبی جایگزین و تابعی کاهنده از تورم و بیکاری به عنوان عامل نابسامانی اقتصادی می باشد. همچنین، کشش ها نشان می دهند انفاق سرانه استانی نسبت به درآمد سرانه استانی و نیز نسبت به تعداد سرانه نهادهای مذهبی به عنوان فرصت جانشین انفاق کم کشش هستند و از این جهت می توان گفت مصرف کنندگان آن را هزینه ضروری تلقی می کنند.
    کلیدواژگان: انفاق، نهادهای مذهبی، تورم، بیکاری، تولید ناخالص داخلی، داده های ادغام شده
  • محمد رضایی پور، ابوالفضل نجارزاده، مهدی ذوالفقاری صفحه 155
    در مطالعه حاضر، تاثیر نوسا ن های نرخ بهره بانکی برحجم سپرده های بانکی بلندمدت در ایران مورد بررسی قرار گرفته است. تجزیه و تحلیل داده های مورد استفاده در این مطالعه با استفاده از الگوی خود رگرسیون برداری یوهانسون و جوسیلیوس (VAR) و مدل تصحیح خطای برداری (VECM) طی دوره (1387- 1352) صورت گرفته است. نتایج حاصل از برآورد مدل نشان می دهد رابطه تعادلی بلندمدت بین نرخ بهره و حجم منابع مالی بانک ها معنادار بوده است و تاثیر افزایش نرخ بهره بر حجم منابع مالی بانک ها مثبت می باشد، البته اثر بلندمدت نرخ بهره بر حجم منابع مالی در مدل کوتاه مدت نیز تایید گردید.
    کلیدواژگان: نرخ بهره اسمی، نرخ بهره حقیقی، سپرده بانکی
  • بهاره عریانی، حسن حیدری، سمیه نعمت اللهی صفحه 171
    هدف این مقاله، بررسی اثر شوک رابطه مبادله بر تراز تجاری در قالب فرضیه اثر هاربرگر لارسن متزلر در اقتصاد ایران است. طبق این اثر، افزایش برون زای موقت رابطه مبادله در اقتصادهای کوچک باز موجب بهبود موقتی تراز تجاری این کشورها می شود، اما با گذشت زمان این ارتباط از بین رفته و میرا می گردد. به منظور بررسی الگوی سیستماتیک واکنش های تراز تجاری به شوک های رابطه مبادله از روش خود رگرسیون برداری ساختاری در دوره زمانی (1389 1338) استفاده شده است. متغیرهای الگو عبارتند از رابطه مبادله، تراز تجاری و تولید ناخالص داخلی. نتایج تجربی موید وجود اثر هاربرگر لارسن متزلر در اقتصاد ایران است، به این معنا که شوک های مثبت رابطه مبادله در کوتاه مدت باعث بهبود تراز تجاری می شود، اما این اثر به سرعت میرا می شود.
    کلیدواژگان: تراز تجاری، رابطه مبادله، اثر هاربرگر، لارسن، متزلر، الگوی خودگرسیون برداری ساختاری
  • فتح الله تاری، مصطفی پوردهقان اردکان صفحه 189
    درآمدهای مالیاتی نقش و عملکرد گسترده ای در تعدیل ثروت و درآمد، بهبود عدالت اجتماعی و اقتصادی، جلوگیری از تشدید نابرابری های درآمدی از طریق توزیع مجدد آن دارد و از ابزارهای مهم و قوی در اجرای سیاست های دولت در مقابله با بحران های اقتصادی به شمار می رود. سیستم مالیاتی زمانی کاراست که بتواند حداکثر درآمد مالیاتی قابل وصول را حاصل نماید؛ اما اینکه ظرفیت مالیاتی در هر جامعه به چه میزان است، موضوعی بحث انگیز می باشد. در واقع، ظرفیت مالیاتی حجم مالیاتی است که جامعه توان پرداخت آن را دارد و برآورد آن می تواند بیان نماید چه میزان تلاش در تامین درآمدهای مالیاتی بکار برده شده است و از سویی تا چه حد توان افزایش این درآمد وجود دارد. به منظور بررسی عوامل موثر در ظرفیت مالیاتی با انتخاب استان یزد به عنوان مطالعه منطقه ای تلاش گردید تا عوامل موثر بر ظرفیت مالیاتی و همچنین روشی برای محاسبه سطح بالقوه مالیاتی(پتانسیل مالیاتی) منطقه ای ارائه گردد. عواملی همچون سهم ارزش افزوده بخش های مختلف اقتصادی از تولید ناخالص داخلی استان یزد و نرخ باسوادی استان به عنوان عوامل اثرگذار بر ظرفیت مالیاتی استان در نظر گرفته شد و با روش اقتصادسنجی اثرگذاری آنها آزمون گردیده است. با الگو گرفتن از فرم عمومی منحنی لافر و شبیه سازی از این فرم با شکل دادن تابعی درجه دوم از درآمد مالیاتی و نسبت مالیاتی و تخمین ضرایب آن نسبت مالیاتی حداکثرکننده درآمد تعیین و سپس با استفاده از آن حداکثر میزان مالیات قابل وصول را محاسبه نمودیم. نتایج نشان می دهد که متغیرهای سهم ارزش افزوده خدمات از تولید ناخالص داخلی منطقه و سهم بخش صنعت و معدن از تولید ناخالص داخلی منطقه بیشترین تاثیر را بر نسبت مالیاتی منطقه دارد.
    کلیدواژگان: مالیات، نسبت مالیاتی، ظرفیت مالیاتی، کوشش مالیاتی، استان یزد
|
  • Farhad Khodadad Kashi, Nasser Khiabani, Siavash Jani Page 5
    The impacts of market structure on productivity, having been studied through a variety of mechanisms, can be analyzed by using the factors related to market structure and productivity. This paper, studies the relationship between market structure and productivity in Iran's manufacturing sector, during 1995 – 2007. The results show that market competitive structure has positive effects on productivity but adverse effects on the growth of productivity. Monopoly structure and its profitability improves productivity growth by encouraging the firms to make investment in R&D. In monopoly industries the net entrance of firms produces positive effects, while in the competitive industries it results in negative effects on productivity growth. During the boom time, the growth of productivity in competitive industries, due to further entrance of firms, decreases, but in monopoly industries it increases which is the result of encouraging the firms to make investments and expand their market size. In addition, for both monopoly and competitive structures, imports enhance productivity growth by encouraging firms to reduce their expenses and increase their profitability. Keywords:
    Keywords: Market Structure, Total Factor Productivity, R, D Expenditure, Firm Net Entrance, Replacement Effect, Efficiency Effect
  • Seyed Mansour Khalili Araghi, Mohsen Mehrara, Seyed Reza Azimi Page 33
    This paper models the impact of supply and demand sides on real prices of housing in Iran. Household expenditure, number of households, user cost (housing ownership cost), bank loan, land price and construction cost are included in the model. Given the advantages of panel data, this paper uses unbalanced data of urban areas of 30 provinces of Iran during 1991- 2010. To segregate the impacts of the variables in time horizon, with regard to an Error Correction Model, the functions are estimated in short-run and long-run by the Dynamic Ordinary Least Squares (DOLS) method. Results indicate that both in the long-run and short-run, household expenditure, bank loan and land price had positive effects and ownership cost had adverse effects on real house prices. In addition, in the shortrun, the lagged house prices produced positive effects on the current real house prices.
    Keywords: House Price, House Supply, House Demand, Panel Data, Error Correction Model
  • Hamid Kordbacheh, Mohammad Javad Hozoori, Ali Malmir Page 51
    Mutual funds, as financial instrument, are growing in importance in the Iranian financial market. This paper examines the risk-adjusted performance of 40 Iranian mutual funds in the course of 2010, using the traditional stand-alone performance measures: Jensen’s alpha, Sharp, Sortino and Treynor ratios, along with a nonparametric frontier model. The results indicate that the risk-adjusted performance measures produce extremely different results, regarding size, performance indices and ranking of mutual funds comparing the results of the models in which the risk is absent.
    Keywords: Iran, Mutual funds, Risk, Adjusted Performance, Jensen's Alpha, Sharp, Sortino, Treynor Ratios, DEA
  • Ali Akbar Gholizade, Tahere Mollavali Page 83
    The Housing market has experienced fluctuations in recent years. The main factors for the soaring prices of houses are demand and speculative swings, originating from the structural problems of macro economy as well as galloping liquidity increase and incapability of other economic sectors and the capital market to absorb this liquidity. This paper studies the effects of liquidity on house price swings in Iran and 20 OECD countries which have experienced more house price fluctuations in recent decades. The estimates have been done for the years 1980 to 2009 by applying panel data method. The estimations for all selected countries were carried out first, and then the countries were divided into two groups: countries with oil revenues and countries without oil revenues. Results indicate that in both groups the liquidity has meaningful and positive effects on house prices, so considerable part of the house price volatilities can be explained by the liquidity which exists in the sector. Oil revenues play a meaningful and positive role in house price swings in oil producing countries, exerting an extra 36% of direct or indirect fluctuations, comparing the other group.
    Keywords: House Price Index, Liquidity, Oil Revenues, Panel Data
  • Ahmad Sadraeijavaheri, Mojtabamanoochehri Page 105
    This study examines the deviation of concentration from its steady state level in Iranian manufacturing industries. The study is carried out for 94 industries based on cross- section method with four-digit ISIC code in the years 1999 and 2007. The coefficient of partial adjustment is significant and less than one. Therefore there is significant partial adjustment towards steady state level of concentration. The same results were obtained in subsamples including 47 industries with high advertising intensity and 47 industries with low advertising intensity. The comparison of Herfindahl Hirschman index indicates that the level of industrial concentration in the majority of industries (63 percent) has decreased during this period. The findings of the study support the Sutton the market size in exogenous sunk cost industries. But the result is not valid for endogenous sunk cost industries.
    Keywords: Industrial Concentration, Iranian Manufacturing Industries, Cross, Section Model, Adjustment Coefficient
  • Mortaza Ezati, Parvaneh Noor Mohammadlu Page 133
    Charity is an Islamic tool for poverty alleviation and achieving justice. It also brings maturity and evolution to the payer of which and subsequently to the community. Due to its economic nature, it can be influenced by the economic and social variables. This paper estimates the effects of distress and volatilities of the markets on Charity. It's been tried to estimate the effects of some of the main economic variables on Charity: The Effects of variables of income (production) that reflect economic recovery, the number of the religious institutions which indicates the size of market, as substitutes for making Charity through Relief Committee, Unemployment and inflation, as signs of disorder in labor market and the market for goods and services, as well as the government expenditure that shows the injection to the society. Pooled data method along with econometric models has been used for the study. The data are for the years 1999- 2007. The results indicate that Charity is positively correlated with the provincial income per capita and the Governments spending while negatively correlated with the number of substitutes to charity organizations, inflation and unemployment. It also reflects the low elasticity of provincial per capita charity with the provincial per capita income as well as the number of religious institutes indicating that it is regarded as a necessary expense.
    Keywords: Charity, Religious Institutions, Inflation, Unemployment, GDP, Pooled Data
  • Mohammad Rezaei Poor, Abolfazl Najarzadeh, Mehdi Zolfaghari Page 155
    This paper studies the effect of fluctuations in interest rates on long-term bank deposits in Iran. Analysis of the data has been carried out using the model of Johansson and Jusilius Vector Regression (VAR) and the Vector Error Correction Model (VECM) during the period 1971-2007. The results are indicative of positive long-term equilibrium relationship between real interest rates and the volume of financial resources of the banks. They also reflect the positive effect of the increase of real interest rate on the volume of bank's funds. In addition that the real interest rate in the long-run has a positive effect on the volume of funds in the short-term model was confirmed.
    Keywords: Nominal Interest Rates, Real Interest Rates, Bank Deposits
  • Bahare Oryani, Hassan Heidary, Somayeh Nematollahi Page 171
    The main purpose of this article is to study the impacts of terms-of-trade shocks on trade balance in Iran, using the HLM (Harberger – Laursen – Metzler) Effect theory. According to HLM Effect, an exogenous temporary increase in terms-oftrade of a small open economy leads to a temporary improvement in that country’s trade balance, but this effect fades away as time passes by. To study whether any systematic patterns exist in the responses of the trade balance, given to the termsof- trade shocks, a Structural Vector Auto Regression (SVAR) model has been employed. The variables used are terms of trade (unit value of export to unit value of import); Gross Domestic Product in constant prices and trade balance (net export to Gross Domestic Product) during 1959-2010. Our results approve the idea that there exists an HLM Effect in Iran's Economy.
    Keywords: Trade Balance, Terms of Trade, Harberger, Laursen, Metzler Effect, Structural Vector Auto Regression
  • Fathollah Tari, Mostafa Pourdehghan Ardakan Page 189
    Taxation as a main source of revenue for the government has always provoked some sensitivities in different societies. Tax revenues are considered to play an important role, through income redistribution, in the readjustment of income and wealth, improvement of economic and social justice and prevention of inequalities. Therefore, tax revenues are seen as a reliable and influential instrument to carry out government policies in response to economic crises. An efficient tax system is the one able to maximize tax collections. This is not going to be as easy as it appears, since a country's taxable capacity is a challenging issue. By definition, the taxable capacity is the tax that the society is able to pay. Estimating taxable capacity can, on the one hand, represent the tax efforts exerted in creating tax revenues and, on the other hand, it might be of help in determining the extent to which the tax authority can maximize their revenues. In order to capture the factors involved in taxable capacity and to present a method for measuring regional tax potentials, this research has confined itself only to Yazd Province. The variables such as "the share of value added of different economic sectors in the provincial GDP" and "the provincial rate of literacy" have been considered as the influential factors in the regional taxable capacity of this province and their impacts have been tested through an econometric method. By simulating the general form of "Luffer" curve, the researchers have shaped a second order function of tax revenues, tax ratio, and an estimation of the coefficients thereof, in order to determine the tax ratios that maximize the revenues and to calculate the maximum tax level to be collected. Research findings indicate that the variables "the shares of value added of different economic sectors in the provincial GDP" and "the share of the industry & mining sector in the regional GDP" can affect the overall regional tax ratio. The results also show that the optimal tax ratio in the region under discussion is 4.7 percent.
    Keywords: Tax, Tax Ratio, Taxable Capacity, Tax Effort, Yazd Province