فهرست مطالب

مجله مدیریت فرهنگ سازمانی
پیاپی 26 (پاییز و زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/12/12
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسن دانایی فرد، منصور خیرگو، عادل آذر، علی اصغر فانی، علی اصغر فانی صفحه 5
    برای تبیین نوع اصلاحات اداری در هر کشوری دو نحله بزرگ فکری وجود دارد. نحله نخست عوامل موجد اصلاحات اداری را در درون هر کشور جستجو می کند، در حالی که نحله دوم اشاعه بسته های اصلاحات اداری در کشور را به عوامل بین المللی و جهانی نسبت می دهد. با اتکا به چارچوب نظری دوم، این پژوهش کیفی تلاش دارد فرایند رخداد انتقال بسته اصلاحات اداری از عرصه بین المللی به ایران را تئوریزه کند. نظریه حاصل نشان می دهد که پدیده محوری چنین فرایندی مضمونی تحت عنوان «درس آموزی مدیریتی ملی» است که در فرایندی از عوامل بستری و مداخله گر و به اتکای دسته ای از عوامل علی، انتقال اصلاحات اداری را تبیین می کند.
    کلیدواژگان: مدیریت دولتی نوین، اصلاحات اداری، انتقال خط مشی، نظریه داده بنیاد
  • صدیقه خورشید *، محمد سعید تسلیمی صفحه 29

    با ورود به عصر ارتباطات و اطلاعات، و حرکت از اقتصاد صنعتی و تولیدی به سمت اقتصاد خدماتی دانش بنیان؛ مبانی رقابتی کسب و کارها از بودجه های سرمایه ای و دارایی های ملموس به سمت دارایی های ناملموس و سرمایه های فکری از جمله سرمایه های ارتباطی و اجتماعی تغییرکرده است. از این رو سازمان ها بیش از اعصار گذشته بر روی روابط و تعاملات غیررسمی بین کارکنان به منظور تبادل افکار، ایده ها و دانش و اطلاعات خود، و نیز توسعه سرمایه اجتماعی برای ایجاد ارزش برای مشتریان برونی، و در نتیجه مشتریان درونی سازمان تاکید دارند. لذا تولید و توسعه سرمایه اجتماعی مستلزم آگاهی از وجود یا نبود آن در سازمان از طریق سنجش و اندازه گیری آن است. از این رو، این تحقیق بر روی سنجش و اندازه گیری سرمایه اجتماعی در بانک های دولتی شهر کرمان و در نتیجه رتبه بندی آنها تمرکز نموده است. نتایج به دست آمده نشان داد که از میان بانک های مورد مطالعه، بانک ملت و رفاه به ترتیب رتبه های اول و آخر را کسب نموده اند، و بانک های ملی، تجارت و مسکن به ترتیب رتبه ها دوم تا چهارم را به خود اختصاص داده اند.

    کلیدواژگان: صنعت بانکداری، سرمایه اجتماعی، تکنیک های تصمیم گیری چندشاخصه، تکنیک آنتروپی
  • سید محمدحسین کمانی، سمیه سادات مرشدی * صفحه 59

    نظام پیشنهادات، نظام همکاری فکری و عملی کارکنان یک سازمان با سطوح مختلف مدیریتی آن سازمان است. در نظام پیشنهادات، کلیه افراد سازمان، فعالانه در حل مسایل و ارتقای بهره وری سازمان تلاش نموده و در قالب ارایه طرح و پیشنهاد با مدیریت همکاری می نمایند. از راهکارهای بررسی نتایج اجرای نظام پیشنهادات در یک سازمان، ارزیابی عملکرد است. ارزیابی عملکرد، فرایندی جامع و منظم است که در آن فعالیت ها، فرآیندها و نتایج حاصله از اجرای نظام پیشنهادات، با اهداف و معیارهای تعیین شده سازمانی مقایسه می شود.
    تحقیق حاضر یک تحقیق توصیفی مقایسه ای است که هدف اصلی آن ارزیابی نظام پیشنهادات در جهاد کشاورزی استان فارس است. معیار های نه گانه ای.اف.کیو.ام در دو دسته «توانمند سازها»و«نتایج»، هم چنین آیین نامه نظام پیشنهادات سازمان متبوع مبنای تدوین پرسش نامه ارزیابی عملکرد نظام پیشنهادات قرار گرفت. در این تحقیق کارکنان جهاد استان فارس به پرسش نامه مذکور پاسخ داده اند و پاسخ های جمع آوری شده، با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی و به کارگیری آزمون t تک نمونه ای تجزیه و تحلیل شد که نشان دهنده عملکرد مثبت نظام پیشنهادات در جهاد کشاورزی استان فارس می باشد

    کلیدواژگان: مشارکت، نظام پیشنهادات، ای، اف، کیو، ام، مدیریت مشارکتی
  • عباس صمدی، مهرناز عباسی صفحه 85
    هدف این تحقیق، بررسی تاثیر سرمایه اجتماعی بر رفتار رقابتی شرکت ها می باشد که از لحاظ ماهیت کاربردی است. روش تحقیق به کار رفته، توصیفی- تحلیلی و از نوع همبستگی است. جامعه آماری در نظرگرفته شده، 60 نفر از مدیران شرکت های صنایع غذایی همدان می باشد. نمونه آماری این تحقیق 52 نفر از مدیران شرکت های صنایع غذایی را شامل می شود. با استفاده از آزمون رگرسیون خطی، نتایج تحقیق نشان داد که بین سرمایه اجتماعی و رفتار رقابتی، ارتباط معناداری وجود دارد. و هم چنین بین سرمایه اجتماعی و میل رقابتی، بین سرمایه اجتماعی واندازه رقابتی، و نیز بین سرمایه اجتماعی و پیچیدگی رقابتی ارتباط معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: پیچیدگی رقابتی، میل رقابتی، سرمایه اجتماعی، اندازه رقابتی، رفتار رقابتی
  • سعید سعیدا اردکانی، حسین صیادی تورانلو صفحه 109
    تلاش برای رسیدن به اهداف چشم انداز 20 ساله و ایجاد ظرفیت های جدید درجهت توسعه صادرات غیرنفتی همواره از جمله راهبردهای بلند مدت کشور در عرصه اقتصاد در طول سال های اخیر بوده است. هرچند که در طول برنامه های اول، دوم و سوم توسعه اقتصادی کشور، وضعیت صادرات غیرنفتی ایران از رقم پیش بینی شده کم تر بود، اما در سال نخست چهارمین برنامه توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی کشور این میزان از رقم پیش بینی شده نیز فراتر رفت. از سوی دیگر، صنعت نساجی ایران با وجود حمایت های گسترده دولت از جمله اعطای وام های کم بهره از محل حساب ذخیره ارزی، همچنان درگیر معضلات و مشکلات پرشماری است. گفته می شود استمرار بحران های این صنعت، می رود تا یکی از کهن ترین رشته های صنعتی فلات دیرپای ایران را از مدار توجیه اقتصادی و مزیت سنجی خارج کند. هر چند بررسی این موضوع که صنعت نساجی چرا به شرایط فعلی رسیده است، نیازمند گزارشی مفصل تر است، اما تردیدی نیست که در شرایط فعلی نیز راهکارهای موثری برای برون رفت پایدار از بحران و رسیدن به ساحل ثبات، برای صنعت نساجی وجود دارد. یکی از این راه کارها که همواره مورد توجه کشورهای توسعه یافته نیز بوده است، راهبرد توسعه صادرات است. در این راستا، این مقاله به تحلیل و اولویت بندی مولفه های موثر بر توسعه صادرات محصولات نساجی خواهد پرداخت. نتایج این مطالعه حاکی از آن است که کیفیت محصولات نساجی و نگرش راهبردی برای حضور در بازارهای جهانی از مهم ترین عوامل تاثیرگذار بر توسعه صادرات این محصولات می باشد.
    کلیدواژگان: صنایع نساجی، صادرات غیر نفتی، نفت، صادرات
  • قنبر محمدی الیاسی، شیما فرخ صفحه 129
    استادان به عنوان یکی از عوامل اساسی تاثیرگذار در تربیت دانشجویان و هم چنین در تحقق اثربخشی آموزش های کارآفرینی محسوب می شوند. یقینا گرایش های ارزشی مدرسان کارآفرینی، نقشی اساسی در شکل دهی به رفتارهای آنها در فرایند آموزش های کارآفرینی ایفا می کنند. به همین دلیل، مساله پژوهشی متعاقب مطرح گردیده است: ارزش های مدرسان کارآفرینی جهت پرورش کارآفرینان نوپا در دانشگاه ها کدامند؟ با استفاده از روش تحیقیق کیفی (مصاحبه و گروه کانونی) تلاش گردید به دغدغه موصوف پاسخ داده شود. از روش مصاحبه ساختار یافته جهت گردآوری اطلاعات از جامعه اساتید و دانشجویان رشته کارآفرینی استفاده شده است. بر اساس روش نمونه گیری هدفمند، با 24 نفر از اساتید و دانشجویان رشته کارآفرینی مصاحبه ساختاریافته انجام شده و مصاحبه ها تا مرحله اشباع نظری ادامه پیدا کرد، به بیانی دیگر، مرحله ای که پاسخ ها تکراری شد و از نظر پژوهشگران داده جدیدی اضافه نشد. در مصاحبه ها تلاش گردید که با سوالات ساختاریافته، تجربیات یاددهی و یادگیری اساتید و دانشجویان در فعالیت های آموزشی شناسایی گردد و سپس از طریق فعالیت های کدگذاری کیفی ارزش های مناسب برای مدرسان کارآفرینی احصا و طبقه بندی شود. نتایج کدگذاری ها بر اساس روش گروه کانونی (7 نفر) به عنوان یک روش تحقیق کیفی، مورد بازنگری قرار گرفت. در نهایت یافته تحقیق حاکی از آن است که چارچوب ارزش های مدرسان کارآفرینی دارای دو مقوله ی ارزش های ابزاری و غایی است و مجموعا هفت دسته ارزش های ابزاری و دو دسته ارزش های غایی برای مدرسان آموزش های کارآفرینی شناسایی و پیشنهاد گردیده است.
    کلیدواژگان: کسب وکار نوپا، ارزش های مدرسان یا مربیان کارآفرینی، ارزش های ابزاری و غایی
  • مهدی سبک رو، آرین قلی پور، علی اصغر پور عزت، سحر باغبانی صفحه 155
    جانشین پروری از مهم ترین استراتژی های بقا برای فعالیت اثربخش در جهان متلاطم است. صرف نظر از اهمیت استراتژی، در هر سازمان مجموعه متنوعی از عوامل تسهیل گر و بازدارنده در فراگرد توسعه برنامه جانشین پروری ظاهر می شوند که به نوعی میدان نیروی پر چالشی را ایجاد می-نمایند.
    پژوهش حاضر ضمن استفاده از روش کیفی؛ تلاش نموده است تا تجارب مدیران عالی را مستند سازد. حاصل، تاکید بر عوامل جدیدی است که به لحاظ فرهنگ سازمانی و رایج در سازمان های ایرانی به ویژه از طریق عدم صداقت در ارایه اطلاعات، عدم اعتماد به یکدیگر و حسادت نسبت به همکاران در کنار عوامل جهان شمولی چون عدم حمایت مدیران عالی، دشواری محاسبه هزینه و منفعت، و فقدان انگیزه عمومی در میان کارکنان در برابر توسعه برنامه جانشین ای را برای جانشین پروری ایجاد می کنند.
    کلیدواژگان: فرصت های رشد در آینده، حسادت و عدم اعتماد، برنامه ریزی جانشین پروری، هزینه و منفعت، غنای دانشی
|
  • Hassan Danaee Fard, Mansour Kheirgoo, Adel Azar, Ali Asghar Fani, Ali Asghar Fani Page 5
    There are two ground approaches for explaining the type of administrative reforms in every country. The first approach searches creating factors of administrative reforms inside every country. But the second approach assigns diffusion of administrative reforms ties in countries to the international and global factors. Relying on the second theoretical framework, this qualitative research tries to theorize transferring process of administrative reforms ties from international arena to Iran. The obtained theory shows that the key phenomenon of this process is the “national management lesson-drawing” which explains the transfer of administrative reforms, in the context of intervening factors and relying on causal factors.
    Keywords: New public management, Policy transfer, Grounded theory., Administrative reforms
  • Seddigheh Khorshid, Mohammad Said Taslimi Page 29

    by entering the era of information and communication and moving from manufacturing and industrial economy towards knowledge-based service economy; the competitive bases of businesses have changed from capital budgeting and tangible assets towards intangible assets and intellectual capital, including social and relational capitals. Hence, over the past ages, organizations emphasize more on informal relationships and interactions among employees in order to exchange their own ideas, knowledge and information for creating value for external customers, and organization internal customers as well. Then, creating and developing social capital requires the awareness of its existence or non-existence by measuring it in organization. Hence, this article has focused on measuring and ranking the social capital in public banks of Kerman City. Research findings show that among studied Banks, Refak Bank and Mellat Bank acquired the first and the last rankings respectively. Also, Melli, Tejarat and Maskan Banks acquired the second to the forth ranks.

    Keywords: Banking industry., Entropy technique, Social capital, MADM
  • Seyed Mohammad Hosein Kamani, Somayeh, Sadat Morshedi Page 59

    Suggestion system is the cerebral and practical cooperation of an organization staff in different managerial levels. In suggestion system, all the organization staff actively attempt to resolve the problems and promote the productivity of the organization, and to collaborate with the managers through proposing plans and suggestions. In this way, a unanimous consultation system is established for reaching the organizational goals. Furthermore, the organization management benefits from this valuable treasure of suggestions and proposals in order to attain the organizational objectives. In modern societies in which numerous challenges are encountered; the necessity is accentuated to implement the suggestion system as a practical procedure in an updated management process of organization. Our country is not exceptional in this case; although suggestion system has been implemented in different organizations including the Agricultural Jihad Organization of Fars Province. Performance assessment is one of the procedures to investigate the results of implementation of suggestion system. Based on the acquired results, the conditions can be improved using a progress EFQM model. The following research is a descriptive-comparative investigation conducted to assess the suggestion system in Agricultural Organization of Fars Province. In this research, the staff of the aforementioned organization answered the questionnaire of performance assessment using the EFQM mode. The gathered answers have been analyzed using the descriptive and deductive statistics and applying the t-test. The results indicate a positive performance for suggestion system in Agricultural Jihad Organization of Fars Province.

    Keywords: Suggestion system, Participative management, Participant, EFQM
  • Abbas Samadi, Mehrnaz Abbasi Page 85
    The objective of the present research is to study the effect of the social capital on the competitive behavior of the companies with the applied nature. The research method is descriptive-analytic and has a correlational type.The statistical population of the research includes sixty managers of the food industry companies in Hamedan. The statistical sample of the research includes fifty two managers of the food industry companies. The linear regression test was used. The research findings showed that there is a meaningful relationship between social capital and competitive behavior. Also, there are meaningful relationships between social capital and competitive propensity, social capital and competitive magnitude, as well as social capital and competitive complexity
    Keywords: Competitive complexity., Competitive magnitude, Competitive behavior, Social capital, Competitive propensity
  • Saeiyd Saeiyda Ardakani, Hosien Sayyadi Toranlo Page 109
    A diversification of the country’s export structure through the concerted development of its export-oriented manufacturing capacity could offer a viable alternative, as also stipulated in the Country’s Second Socioeconomic and Cultural Development Plan, by increasing the resilience of its economy against external shocks, supporting employment creation and technological innovation, and adding domestic value to its rich natural resource base, thereby enhancing its overall economic performance. Despite a huge volume of public investment in some industries, Iranian textile industries faced a crisis in production and export that affected on the total non-oil export of the government. So, this study seeks to identify and prioritize the main effective factors on textile industries export. The results show that there are two main factors: Product quality & strategic insight toward global market that can make intensive difference in current textile export.
    Keywords: Oil, Non, oil Export, Textile industry
  • Ghanbar Mohammadi Elyasi, Shima Farrokh Page 129
    Professors are one of the most effective factors in educating the students and in the effectiveness of the entrepreneurial education. Undoubtedly, the value biases of the entrepreneurship trainers have a fundamental role in forming their behavior in the process of entrepreneurship education. That is why the following research problem has been raised: What are the values of the entrepreneurship trainers for training young entrepreneurs at universities? Mixed method (interview and focus group) was used to answer the problem. Structured interview was used to gather information from the professors and the students of entrepreneurship. Based on the purposive sampling, twenty four professors and students of entrepreneurship were interviewed. The interviews were continued until theoretical sufficiency was raised, in other words, untill the new responses did not have any new data. In the interviews with structured questions, the attempt was to identify the teaching and learning experiences of students and professors in such activities. Then, the results of the data analysis were reviewed based on the focus group (seven members). Finally, the results show that the framework of the values of the entrepreneurship trainers includes medium and ultimate values. Totally, seven groups af medium values and two groups of ultimate values for the teachers of entrepreneurship were identified.
    Keywords: Medium, ultimate values., The values of entrepreneurship trainers, New businesses
  • Mahdi Sabokroo, Ariyan Gholipor, Ali Asghar Purezzat, Sahar Baghbani Page 155
    Succession planning is one the most important survival strategies for effective operation in today turbulent world. Apart from the importance of this strategy, in any organization, a diverse set of facilitating and preventing factors emerge in successor planning process which create a challenging force field pro or con to it. In this research, while facilitating and preventing methods in executing succession planning in National Petrochemical Company are analyzed by content analytical methods, the attempt is to document the experiences of top managers. The result of the research is an emphasis on new factors which prevent the development of succession planning procedures in terms of common organizational culture in Iranian organizations via dishonesty in data furnishing, mutual distrust, envy of colleagues as well universal factors such as lack of top managers’ support, non-calculating the costs and benefits and lack of staff’s general motivation. However, one can see remarkable facilitating factors in improving the knowledge level of managers and in developing employees which create a valuable opportunity for succession planning.
    Keywords: Envy, distrust, Future growth opportunities., Knowledge richness, Succession planning, Cost, benefit