فهرست مطالب

مطالعات روانشناختی - سال هشتم شماره 4 (پیاپی 29، زمستان 1391)

فصلنامه مطالعات روانشناختی
سال هشتم شماره 4 (پیاپی 29، زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/12/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • داود معنوی پور صفحات 9-32
    هدف این پژوهش ساخت مقیاس سنجش سلامت روانی دانشجویان بود. جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی در سال تحصیلی 89-88 بود. با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای واحدهای تهران مرکزی، گرمسار، اسلام شهر، نور و مبارکه به عنوان نمونه انتخاب شدند. از تعداد کل 1000 نفر نمونه، تعداد 367 پرسشنامه کامل انتخاب شد. ضریب پایایی و همسانی درونی مقیاس با استفاده از آلفای کرونباخ91/0 به دست آمد. برای بررسی روایی مقیاس سنجش سلامت روانی از تحلیل عاملی اکتشافی استفاده شد. تعداد 8 عامل با ارزش ویژه بیشتر از یک98/60% از واریانس کل را تبیین می کنند. نتایج تحلیل عاملی تاییدی نشان داد که مقیاس سنجش سلامت روانی دانشجویان با 24 سوال قادر است 8 عامل امید، پذیرش خود، تسلط بر محیط، خودمختاری، هدف در زندگی، مثبت اندیشی و اعتماد به نفس و روابط مثبت را اندازه گیری کند. بنابراین، این مقیاس می تواند برای سنجش سلامت روانی دانشجویان به کار گرفته شود.
    کلیدواژگان: مقیاس سنجش سلامت روانی، دانشجویان
  • پریسا آقاگدی، احمد اعتمادی صفحات 33-56
    هدف از این پژوهش بررسی اثر بخشی آموزش نظریه انتخاب و کنترل گلاسر بر تحول الگوی هویت نوجوانان دختر دوره پیش دانشگاهی شهر اصفهان بود. روش پژوهش نیمه آزمایشی با دو گروه آزمایش و گواه و اجرای پیش آزمون و پس آزمون بود. نمونه آماری پژوهش متشکل از 40 نفر بودند (20 نفر گروه آزمایش و20 نفر گروه گواه) که با روش نمونه گیری خوشه ایتصادفی از ناحیه 5 آموزش و پرورش شهر اصفهان انتخاب شدند. ابزار اندازه گیری پرسشنامه سنجش حالات هویت من بنیون و آدامز (EOM-EIS-2) بود. ضریب پایایی پرسشنامه در کل مقیاس برابر با 75/0 محاسبه شد. داده ها با استفاده از روش آماری تحلیل کواریانس تجزیه و تحلیل شد. نتایج نشان داد آموزش نظریه انتخاب و کنترل گلاسر بر هویت آشفته و پیشرفت نوجوانان موثر بود، ولی بر هویت زود رس و تعویق افتاده آن ها تاثیری نداشت. پیشنهاد می شود والدین و مسئولان فرصت های مناسب را برای انتخاب های متفاوت در نوجوانان فراهم آورند
    کلیدواژگان: نظریه انتخاب و کنترل گلاسر، هویت، نوجوانی
  • رباب حامدی، زهره خسروی، مهرانگیز پیوسته گر، زهرا درویزه، روشنک خدابخش، غلام رضا صرامی صفحات 57-72
    هدف این پژوهش بررسی میزان تمایز یافتگی خود در روابط آسیب زا و غیر آسیب زا با غیر هم جنس در دانشجویان مجرد است. به این منظور400 نفر از دانشجویان دختر و پسر مجرد دانشگاه تهران و علوم پزشکی تهران به روش نمونه گیری خوشه ایتصادفی انتخاب شدند. برای سنجش تمایز یافتگی از پرسشنامه اسکورن و فریدلندر استفاده شد و محقق برای بررسی کیفیت ارتباط با غیر هم جنس پرسشنامه ای بر اساس تئوری طرحواره های ناکارآمد جفری یانگ ساخت. با توجه به نمره پرسشنامه کیفیت ارتباط، چارک اول آزمودنی ها در توزیع فراوانی گروه مشکلات کم، چارک دوم و سوم درگروه مشکلات متوسط و چارک آخر در گروه مشکلات ارتباطی زیاد در نظر گرفته شد. روش پژوهش توصیفی از نوع علی مقایسه ای است. نتایج نشان داد بین میانگین های این سه گروه از نظر تمایز یافتگی، واکنش هیجانی، بریدگی عاطفی و آمیختگی تفاوت معنادار وجود داشت، اما بین این سه گروه از نظر جایگاه من تفاوت معناداری دیده نشد. از دیگر نتایج پژوهش این بود که میان دختران و پسران از نظر شدت مشکلات ارتباط با جنس مخالف تفاوت معناداری دیده نشد.
    کلیدواژگان: تمایز یافتگی خود، مشکلات ارتباط با غیر هم جنس
  • علی عیسی زادگان، رامین دستوری، جواد عبدلی سلطان احمدی صفحات 73-94
    این پژوهش به منظور بررسی تاثیر آموزش راهبردهای عصبی زبانی بر خودکارآمدی، اضطراب و انگیزش پیشرفت دانش آموزان پیش دانشگاهی اجرا شد. تعداد 86 دانش آموز به شیوه تصادفی خوشه ایاز میان دانش آموزان پسر دبیرستان های شهر تبریز انتخاب شدند. بعد از کنترل متغیرهای (سن، جنس، رشته تحصیلی و وضعیت اقتصادی - اجتماعی) در دو گروه کنترل و آزمایش به صورت تصادفی جایگزین شده و پس از اعمال کنترل های لازم، اندازه های مربوط به متغیرهای وابسته (خودکارآمدی، اضطراب و انگیزش پیشرفت) به وسیله آزمون های مقیاس خودکارآمدی عمومی شرر، سیاهه اضطراب بک و مقیاس انگیزش پیشرفت هرمنس اندازه گیری شدند. سپس گروه آزمایش به مدت 13 جلسه 40 دقیقه ای تحت مداخلات برنامه ریزی عصبی روانی قرار گرفت. این آزمون ها شامل تعیین هدف، برنامه ریزی و مدیریت زمان، مهارت های ارتباط موثر، سطوح استدلال منطقی و نظام های بازنمایی بودند. پس از اتمام جلسات آموزش (کاربندی متغیر آزمایش) هر دو گروه مجددا به وسیله آزمون های خودکارآمدی، اضطراب و انگیزش پیشرفت ارزیابی شد. نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد که آموزش راهبردهای برنامه ریزی عصبی زبانی بر خودکارآمدی، کاهش اضطراب و افزایش انگیزش پیشرفت تاثیر مثبت داشته است.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی عصبی زبانی، خودکارآمدی، اضطراب، انگیزش پیشرفت
  • سید ابوالقاسم مهری نژاد، مریم حسینی آباد شاپوری، سیده هدی خسروانی شریعتی صفحات 95-106
    پژوهش حاضر به منظور مقایسه صفات شخصیتی در بیماران مبتلا به M.S و مقایسه آن با افراد عادی اجرا شد. به منظور آزمون فرضیه های پژوهش از طرح علی - مقایسه ای استفاده شد. بدین منظور، تعداد 76 نفر بیمارM.S مراجعه کننده به انجمن M.S ایران که دارای تشخیص کمتر از دو سال بیماری بوده اند با استفاده از نمونه گیری در دسترس انتخاب و به لحاظ ویژگی های سن، جنس، میزان تحصیلات، نوع منزل (استیجاری و شخصی) و شغل از گروه سالم نمونه ای همتا گرفته شد. برای بررسی صفات شخصیتی از فرم کوتاه پرسشنامه NEOاستفاده شد. به منظور طبقه بندی داده ها از نرم افزار SPSS و به منظور تحلیل داده ها از آزمون tتست برای دو گروه مستقل استفاده شد. نتایج تحلیل ها نشان داد ٰدر بعدهای شخصیتی با توجه به آزمون انجام شده بین بیمارانM.S و عادی از لحاظ صفات روان رنجور خویی و توافق پذیری تفاوت معناداری وجود دارد. به گونه ای که به طور معناداری افراد دارای بیماری M.S از لحاظ میزان روان رنجور خویی نمره بالا و در بعد توافق نمره پایین تری نسبت به افراد عادی کسب کردند، ولی در سه بعد شخصیتی دیگر یعنی، برون گرایی، باز بودن، وجدانی بودن بین دو گروه تفاوت معناداری مشاهده نشد. نتایج نشان داد که بیماران مبتلا به M.S در دو بعد شخصیتی روان رنجور خویی و توافق پذیری با افراد عادی متفاوت بوده و در حقیقت افراد دارای صفت روان رنجور خویی و افرادی که به لحاظ ارتباطات اجتماعی در سطح پایینی قرار دارند آمادگی بیشتری برای کسب بیماری M.S دارند.
    کلیدواژگان: بیماری مولتیپل اسکروز، صفات شخصیت، روان رنجور خویی، برون گرایی، توافق پذیری، باز بودن، وجدانی بودن
  • نعیمه بزمی، مهرنوش نرسی صفحات 107-130
    پژوهش حاضر یک مطالعه شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با یک گروه است که به منظور بررسی اثر تکنیک های بازی درمانی در کاهش اضطراب و افزایش احساسات مثبت و سطح سازگاری عمومی در میان 30 کودک 9 -12 ساله مبتلا به سرطان خون در مرکز طبی اطفال شهر تهران انجام شد که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند.سه آزمون پرسشنامه اضطراب حالتی اسپیل برگر کودکان، آزمون جملات ناتمام راتر، برای سنجش سطح احساسات مثبت و سازگاری عمومی و آزمون ترسیم آدمک رنگی رو آیه برای تایید نتایج به دست آمده از آزمون اضطراب حالتی اسپیل برگر به کار برده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون t در گروه های همبسته استفاده شد و نتایج حاصل از t در گروهای همبسته حاکی از تاثیر تکنیک های بازی درمانی در کاهش اضطراب و احساس ناایمنی و افزایش سطح سازگاری و احساسات مثبت درکودکان مبتلا به سرطان بود.
    کلیدواژگان: بازی درمانی، احساسات مثبت، اضطراب، سازگاری عمومی، کودکان مبتلابه سرطان خون
  • محمد مهدی شریعت باقری صفحات 131-145
    این پژوهش مقایسه نظریات و افکار مولوی و مزلو بود، دو اندیشمندی که با یکدیگر فاصله زمانی جالب توجهی (مولوی در قرن هفتم هجری شمسی و مزلو در قرن چهاردهم هجری شمسی) داشتند و در جغرافیای مکانی کاملا متفاوتی (مولوی در سرزمین ایران قدیم یعنی بلخ و مزلو در امریکا) زندگی می کردند. مسلم است که با این توضیحات خاستگاه فکری و جهان بینی این دو نیز کاملا متفاوت بوده است، اما به رغم این اختلافات، مولوی با اطمینان از وجود و دست یابی به انسان کامل در سراسر کتاب «مثنوی معنوی» در جستجوی انسان کامل و حکایات و نکته های او برای رساندن انسان به درجات کمال بود. هدف اصلی مزلو نیز دانستن این مساله بود که انسان برای رسیدن به کمال و خود شکوفایی تا چه اندازه توانایی دارد و بر این باور بود که اگر بتوانیم تمام استعدادهای بالقوه خود را شکوفا کنیم، دست یابی به این حالت آرمانی هستی و تبدیل شدن یا نزدیک شدن به انسان سالم و کامل ممکن و مقدور خواهد بود. در عین حال، می توان گفت که تفاوت بین این دو دیدگاه نیز شایان توجه است. در حالی که مزلو روان شناسی مورد نظر خود را «روان شناسی بودن» و حضور در زمان حال می نامد، می توان گفت که روان شناسی مورد نظر مولوی، گونه ای «روان شناسی با حق بودن» و گذر کردن از عرصه زمان است.
    کلیدواژگان: مولوی، مزلو، کمال، خودشکوفایی
|
  • Pages 9-32
    The aim of this research was Construction of mental health scale for students. The population consisted all of Islamic Azad University students. The total number of 1000 students completed the questionnaire. Sample of 367 were selected. The coefficient of scale reliability and internal consistency using Cronbach's alpha was 0.91. To check the validity of the Mental Health Scale, Exploratory factor analysis was used. Eight factors were explained %60/98 of the total variance. Finally, 24 questions were acceptable with factor loadings. Confirmatory factor analysis results showed that students with mental health scale 24 Questions were able to question Eight Factors hope, their acceptance, environmental mastery, autonomy, purpose in life, Positive thinking, Self esteem and positive relations. This scale can measure the mental health of Iranian students.
    Keywords: scale assessment of mental health, students
  • Pages 33-56
    The Purpose of this research was studying the effectiveness of training Glasser's choice and control theory on identity Pattern evolution of pre-university adolescent girls of Isfahan. Research method was Quasi-experimental with two groups of experiment & control with pretest and posttest. Statistical population of this research was including 40 persons (20 subjects in the treatment group & 20 subjects in the control group) by cluster random sampling method selected of fifth region of Isfahan pedagogy. The instrument was Bennion & Adams's Extended Objective Measure of Ego Identity status (EOM-EIS -2).In order to analyze data, analysis of covariance was used. The result showed that training Glasser's choice and control theory was effective on diffusion & achievement Identity of adolescents but was ineffective on their foreclosure and delayed identity. We request that all the parents and responsible people provide appropriate opportunities for adolescents to different choices.
    Keywords: Glasser's choice, control theory, Identity, Adolescence
  • Pages 57-72
    The Purpose of this stady was to investigate the effectiveness of self- differentiation on close relationship quality in single students. research sample was included of 400 single students (girls and boys) from Tehran University and Tehran University Medical Science. These people selected through random cluster sampling method. differentiation of Self was evaluated by Skorown and Friedlander questionnaire. researchers designed a questionnaire for study the quality of relationship based on maladaptive Schemas Theory of Jeffrey Young. for scoring the relationship quality questionnaire, the first quartile of subjects was considered as low relationship problem, the second and third as moderate and the last in frequency distribution as high relationship problems.The results showed in differentiation of self and its subscales emotional reaction, emotional cut-off people wite moderate to high relationship problems had significant difference in comparison with low relationship problem group. However there was no significant difference between these three groups in the subscale of I Position. The other results of this study showed that there was no significant difference between girls and boys regarding seriousness of relationship problems. Discussion &
    Conclusion
    This study showed that differentiation of self emotion reaction, fusion and emotion cut-off had important relation with close relationships.
    Keywords: self, differentiation, close relationships problems
  • Pages 73-94
    The aim of this research was to investigate the effects of NLP training on the Self - efficacy, Anexity and achievement motivation of boys students.The pre- test and post-test design was used. Participants were 86 male students in Tabriz, who were selected in a clusteral random sampling. 43 students were in the experimental group and 43 students were in the control groups. Subjects in both groups answered to Sherer`s General self - Efficacy Scale (GSES) and the Beck Anexity Questionnaire and Hermans Achievement Motivation Questionnaire (HAMQ) as pre-test. Then, the Experimental group recived 13 weekly Sessions (40 minutes each). NLP strategies training were designed using subjects such as dealing with goal setting, time management, assertive skills, representational system and neurological level. Two weeks after the last training session subjects in both groups were post - tested by the same measures.Data were analyzed through ANCOVA analysis. The result showed a significant difference between the pre-test and post-test scores. NLP strategies had positive and meaningful effect in increasing of self - efficacy and achievement motivation and decreasing of anexity for experimental group.
    Keywords: Neurolinguistic Programming_self – efficacy_Anexity_achievement motivation
  • Pages 95-106
    This study has been conducted for the purpose of comparing and studying the personality traits among the Multiple sclerosis patients and normal People.The sample of study were 76 Multiple sclerosis patients refer to Iranian M.S Society of Tehran in summer and autumn of 2008 and had a diagnosis less than 2 years. The patients were selected with available sampling and by the attention to the control factors such as: marital status, education statue, age and economical status, and the control group was selected with the same status as the patients with out M.S. The analysis of data was on t-test. NEO inventory was used for study of personality traits. Results showed that M.S patients neuroticism factor is significantly higher than normal people and agreeableness factor was significantly lower than normal people.
    Keywords: Multiple Sclerosis, Personality traits, Neuroticism, agreeableness Extroversion openness, Acceptance, Conscience
  • Pages 107-130
    The design of the present research was a quasi-experimental method. The purpose of this study was to examine the effect of sand therapy and finger color box on reduction of anxiety and increasing of positive feeling as well as general adjustment level of children suffering blood cancer. Sample of the study was composed of 30 in-patients by using accidental sampling in age group of 9-12 that admitted in the children medical center (Tehran). In this study subject's anxiety, positive feeling as well as general adjustment level was tested using the Rotter's Incomplete Sentences Test, Berger Children Anxiety Scale, both before and after therapy. The experimental group of research was under 12 sessions of therapy and training was based on weekly session for four weeks. In this study the researcher performed a pretest-post test design and repeated measures procedure. After finishing the therapy, the obtained data were analyzed by descriptive statistics and t test for dependent groups. The results showed that sand therapy and finger color box had effective role in increasing of positive feeling, general adjustment level and reduction of anxiety.
    Keywords: play anxiety, positive feeling, general adjustment
  • Pages 131-145
    This study is a comparison between two thinkers’ ideas and thoughts with a considerable time interval (Mevlana in the 12th and Maslow in the 20th century);in completely different geographical locations (Mevlana"Molavi" in the land of ancient Iran; Balkh, and Maslow in America). It is obvious that the intellectual origins of their worldviews were quite different, but despite these differences, there are similarities between them. Mevlana is confident of achieving the perfect man; hence he uses the anecdotes in his book Massnavi to pave the ground for understanding and achieving the perfect man. Maslow’s purpose was also to know how the person can reach perfection; he held that reaching psychological health and perfection requires that people flourish their capabilities. At the same time, it could be said that the difference between the two views is noticeable. While Maslow calls his psychology as “the psychology of being” and talks about the presence at the present, we might say Mevlana’s psychology is a kind of “the psychology of being with God” and going beyond the realm of time.
    Keywords: Molavi, Maslow, Perfection, Self, actualization