فهرست مطالب

اقتصاد کشاورزی - سال ششم شماره 2 (تابستان 1391)

فصلنامه اقتصاد کشاورزی
سال ششم شماره 2 (تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/12/13
  • تعداد عناوین: 10
|
  • زکریا فرج زاده، محمد بخشوده صفحات 1-34
    این مطالعه با هدف بررسی آثار احتمالی کاهش موانع غیرتعرفه یی بخش های مختلف اقتصاد ایران بر متغیرهای بخش کشاورزی و رفاه روستایی صورت گرفت. برای دست یابی به هدف یاد شده از چارچوب تعادل عمومی مبتنی بر داده های ماتریس حساب داری اجتماعی سال 1378 استفاده گردید. نخست معادل تعرفه ی موانع غیرتعرفه یی بر اساس روش شکاف قیمتی و با به کارگیری داده های سال 1388 محاسبه شد، و سپس در الگوی تعادل عمومی به کار رفت. تغییرات رفاهی به صورت تغییرات معادل، و خانوارها به تفکیک دهک های درآمدی به کار رفت. یافته های مطالعه نشان داد که کاهش موانع غیرتعرفه یی بخش های کشاورزی و صنایع وابسته به کشاورزی موجب کاهش تولید خواهد شد. از سوی دیگر، کاهش موانع غیرتعرفه یی در بخش های غیرکشاورزی افزون بر افزایش رفاه خانوارها، بر تولید بخش کشاورزی نیز اثر مثبت نشان داد. هر چند پی آمد کاهش موانع غیرتعرفه یی در کل اقتصاد ایران بر تولید و قیمت های کشاورزی منفی ارزیابی شد، افزایش رفاه به دست آمده در این سناریو فراتر از تغییرات متناظر در تولید و قیمت های کشاورزی بود. هم چونین مشخص گردید که برداشته شدن موانع غیرتعرفه یی رفاه دهک های درآمدی بالا را بیش از دهک های درآمدی پایین افزایش می دهد. بر اساس یافته های این مطالعه پیشنهاد گردید که موانع غیرتعرفه یی بخش های کشاورزی به طور تدریجی، همراه با سیاست های حمایتی موقت و پس از کاهش موانع غیرتعرفه یی بخش های غیرکشاورزی، کاهش یابد.
    کلیدواژگان: بخش کشاورزی، موانع غیرتعرفه یی، معادل تعرفه، رفاه روستایی
  • آیت الله کرمی، عبدالکریم اسماعیلی، بهاالدین نجفی، علی اصغر بالویی صفحات 35-61
    پرداخت یارانه ها یکی از سیاست های حمایتی دولت از بخش های اجتماعی و اقتصادی است. حمایت از مردم محروم، کاهش فاصله ی طبقاتی و افزایش رفاه عمومی از هدف های اجتماعی برقراری یارانه است. در سال های اخیر گام هایی برای اصلاح و کاهش یارانه ی غذا برداشته شده است. در این مطالعه آثار رفاهی پرداخت نقدی یارانه ی غذا با به کارگیری مدل تعادل عمومی قابل محاسبه بر پایه ی ماتریس حساب داری اجتماعی سال1380 بررسی شد. نتایج بررسی نشان داد که سیاست های پرداخت نقدی باعث افزایش رفاه خانوارها می شود، اما اگر پرداخت نقدی یارانه هدفمند نباشد، هزینه های دولت کاهش نمی یابد. بنابراین در پرداخت نقدی یارانه ی غذا افزون بر رفاه خانوارها باید هزینه های دولت نیز در نظر گرفته شود. پیشنهاد می شود که پرداخت نقدی یارانه ی غذا هدف مند باشد.
    کلیدواژگان: یارانه ی غذا، رفاه، مدل تعادل عمومی قابل محاسبه، ماتریس حسابداری اجتماعی
  • ناصر شاهنوشی، مصطفی کجوری صفحات 63-81
    ذرت، پس از گندم و برنج، سومین محصول مهم و راه بردی کشاورزی در جهان است. این محصول، افزون بر خوراک طیور، دانه یی سودمند برای تولید روغن خوراکی، نشاسته، گلوکز، ماده ی اولیه در تولیدات صنعتی و اتانول و برخی فرآورده های دیگر است. افزایش اندک و نوسان کم قیمت کالاها و خدمات، رشد اقتصادی با ثبات و پایدار، ارتقای سطح رفاه اجتماعی و تسریع فرآیند توسعه اقتصادی را در پی خواهد داشت. در این مطالعه، چرخه های قیمتی با به کارگیری روش هارمونیک و نوسانات موجود در سری زمانی قیمت ذرت با الگوی GARCH بررسی شده است. اطلاعات روزانه ی قیمت ذرت از تاریخ 22/7/1386 تا 19/7/1390 از بورس کالای کشاورزی ایران به کارگرفته شده است. نتایج تحلیل هارمونیک نشان دهنده ی چرخه ی بلندمدت 21 ماهه در قیمت ذرت در دوره ی مورد بررسی است. نتایج مدل GARCH نشان داد که جز عوامل اخلال که سهم کمی در ایجاد واریانس شرطی در قیمت ذرت دارند، نوسانات قیمت باعث تشدید نوسانات قیمت ذرت در آینده می شود. با توجه به این که قیمت تضمینی با وجود هزینه هایی که برای دولت داشته است، نتوانسته از نوسانات قیمت جلوگیری کند، سیاست گذاران در این زمینه باید شرایطی را ایجاد کنند تا خریداران و فروشندگان محصول ذرت تشویق به خرید و فروش در بورس و استفاده از قراردادهای آینده و اختیار معامله شوند.
    کلیدواژگان: ذرت، بورس کالای کشاورزی ایران، نوسانات قیمت، الگوی هارمونیک، مدل GARCH
  • سینا احمدی کلیجی، علی دریجانی صفحات 83-100
    دلیل اصلی عدم دسترسی زارعین به نهادهای مالی رسمی به محدودیت های بالای هزینه های مبادله در سیستم ارایه ی اعتبارات مربوط می شود. هدف این مطالعه برآورد هزینه های مبادله دریافت تسهیلات از سوی کشاورزان در موسسات مالی رسمی ارائه دهنده تسهیلات استان گلستان می باشد. داده های مورد استفاده از طریق مصاحبه و تکمیل پرسشنامه از کشاورزان استان گلستان که به روش نمونه گیری تصادفی ساده گزینش شدند، در سال 1390 جمع آوری گردید. یافته های تحقیق حاکی از آن است که هزینه ی پرداختی به ضامن، هزینه فرصت و هزینه ی مستقیم دریافت تسهیلات بیشترین هزینه هایی هستند که کشاورزان برای دریافت تسهیلات از منابع مالی متحمل شده اند. برای کاهش هزینه های مبادله، افزایش بهره وری نظام بانکی، انعطاف پذیری در پرداخت های اعتباری، تسهیل روال پرداخت تسهیلات، به ویژه اخذ تضمین و مکانیزه نمودن پرداخت ها، توصیه می شود.
    کلیدواژگان: هزینه های مبادله، اعتبارات، موسسات مالی، کشاورز، استان گلستان
  • آرش دوراندیش، محمدرضا کهنسال، ناصر شاهنوشی فروشانی، مسعود حسین زاده صفحات 101-120
    زرشک یکی از مهمترین محصولات استان خراسان جنوبی است. حدود 98 درصد زرشک کشور در این استان تولید می شود. هدف از این مطالعه، بررسی عوامل موثر بر تولید زرشک، محاسبه کارایی فنی زرشک کاران و تعیین عوامل موثر بر کارایی آنها در استان خراسان جنوبی می باشد. داده های مورد نیاز این مطالعه با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایو تکمیل پرسشنامه از 90 نفر از کشاورزان این استان در سال 1390 به دست آمده است. به منظور بررسی عوامل موثر بر تولید زرشک از تابع تولید کاب-داگلاس استفاده شده است. نتایج نشان می دهد که نیروی کار، زمین، پربازده یا کم بازده بودن سال برای باغ و آبیاری به ترتیب بیشترین تاثیرمعنی دار را بر تولید زرشک دارند. نتایج محاسبه کارایی فنی و عوامل موثر بر آن نیز نشان می دهد که میانگین کارایی فنی زرشک کاران 81 درصد و بالاترین و پایین ترین کارایی فنی به ترتیب 99 و 34 درصد می باشد. همچنین تجربه، شغل اصلی و تعداد نیروی کار خانوادگی کشاورز بر کارایی فنی تاثیر معنی دار و مستقیمی دارد. بنابراین، با توجه به اینکه افزایش آبیاری و تجربه از عوامل مهم در افزایش تولید زرشک و افزایش کارایی زرشک کاران به شمار می روند، استفاده از شیوه های نوین آبیاری به منظور افزایش راندمان آبیاری و برگزاری کلاس های آموزشی به منظور افزایش تجارب زرشک کاران پیشنهاد می-گردد.
    کلیدواژگان: زرشک، تابع تولید، کارایی فنی، استان خراسان جنوبی
  • علیرضا نیکویی، منصور زیبایی صفحات 121-152
    ارزش گذاری خدمات زیست محیطی ارائه شده توسط جریان رودخانه به خصوص در مکانهائی که این جریان از مناطق شهری عبور می کند، از جمله مهمترین پیش نیازهای یک مدیریت بهینه تخصیص و استفاده از آب در حوضه های آبریز است. این مطالعه به مقداری کردن ارزش زیست محیطی و تفرجی جریان رودخانه زاینده رود در شهر اصفهان با استفاده از روش ارزش گذاری مشروط از طریق انتخاب دوگانه دوحدی پرداخت. به این منظور، از پیمایشی شامل 430 بازدیدکننده پارکهای ساحلی این رودخانه که به صورت تصادفی در سال 1389 انتخاب شده بودند، استفاده شد. نتایج نشان داد که هنگامی که پاسخگویان با پیشنهاد قیمتی متعاقب پیشنهاد قیمتی اولیه مواجه می شوند، بسته به سطح درآمد و تحصیلات آنها، پاسخهای خود را سازماندهی می کنند. این در حالی است که متغیرهای اجتماعی شامل سن، جنسیت و اندازه خانوارها، تاثیری در شکل گیری پاسخهای متعاقب ندارد. این رفتار باعث شد که میانگین تمایل به پرداخت استفاده و عدم استفاده از رودخانه در بین پارکهای ساحلی شهر اصفهان برابر 11400 ریال در ماه برای هر خانواده ای که در داخل یا خارج از این شهر زندگی می کند، به دست آید. کاربرد این ارزش در محاسبات مربوط به مدیریت جامع منابع آب حوضه، یک راه حل مناسب اقتصادی برای افزایش مطلوبیت بازدیدکنندگان رودخانه را فراهم خواهد کرد.
    کلیدواژگان: رودخانه، تمایل به پرداخت، اقتصاد محیط زیست، ارزش گذاری مشروط، انتخاب دوگانه دوحدی
  • حامد رفیعی، سعید یزدانی، سید صفدر حسینی، امیرحسین چیذری، حسن صالحی صفحات 153-171
    بررسی یکپارچگی (همگرایی) مکانی بازارها به عنوان شاخصی از کارایی بازارهای مکانی و آزمون قانون قیمت های واحد در این بازارها، در ادبیات ساختار بازار از اهمیت قابل توجهی برخوردار خواهد بود. ماهیت فصلی و ماهیانه بودن سری-های قیمتی شرایط متفاوتی را در این بررسی بوجود خواهد آورد. برای این منظور در این مطالعه به بررسی یکپارچگی مکانی بازارهای انواع ماهیان استخوانی دریایی در استان های گیلان و مازندران طی 120 ماهه سال های 1380:1 تا 1389:12 می پردازد. باتوجه به اینکه فصول صید از مهر ماه تا اواخر فروردین ماه می باشد، برای پنج ماه باقی مانده (اردیبهشت تا شهریور) از آمار قیمتی صیدهای غیرمجاز ثبت شده در سازمان شیلات ایران استفاده شده است. در این مطالعه از رهیافت نوین بررسی ریشه های فصلی و برآورد همگرایی فصلی (SECM) استفاده شده است. نتایج این مطالعه نشان می دهد که همگرایی فصلی در بازار انواع ماهیان وجود داشته است و بازارهای مکانی در دو استان مازندران و گیلان از قانون قیمت های واحد تبعیت می کنند. بنابراین این پویایی بلندمدت فصلی باید در محاسبات تصحیحات خطا و پیش بینی وضعیت آینده رفتار قیمتی بازارهای مختلف ماهی در نظر گرفته شود. در غیر این صورت، سیاست-گذاری های قیمتی و برنامه های تنظیم بازار به منظور دستیابی به کارایی مناسب بازارهای مکانی در بلندمدت با شکست روبرو خواهند شد.
    کلیدواژگان: ریشه های فصلی، همگرایی فصلی، یکپارچگی مکانی، قانون قیمت های واحد، ماهیان استخوانی
  • آذر شیخ زین الدین، محمد بخشوده صفحات 173-188
    در این مطالعه با به کارگیری داده های تاریخی یک مزرعه ی فرضی در استان فارس، صرفه ی اقتصادی ناشی از کشت بقولات در تناوب کشت بررسی شد. برای این منظور بودجه بندی تصادفی برای چهار تناوب کشت مورد نظر توسعه داده شد، و بازده مربوط به هر یک از تناوب های کشت به وسیله ی روش های غالب تصادفی درجه ی دوم (SSD) و غالب تصادفی بر اساس تابع مطلوبیت (SDRF) ارزیابی شد. نتایج رتبه بندی گزینه ها با به کارگیری معیار غالب تصادفی نشان داد که برای کشاورز خطرپذیر خنثا، به ترتیب تناوب کشت غلات-دانه-های روغنی به همراه پیاز و بقولات، غلات به همراه برنج و بقولات، غلات-دانه های روغنی به همراه بقولات و تناوب کشت بدون بقولات ترجیح داده می شود. اگر کشاورز خطر گریز باشد، بهترین گزینه تناوب کشت غلات-دانه های روغنی به همراه بقولات، و پس از آن گزینه های غلات به همراه برنج و بقولات و غلات-دانه های روغنی به همراه پیاز و بقولات به ترتیب ترجیح داده می شوند. نتایج این بررسی نشان می دهد که ورود بقولات و کلزا در تناوب کشت استان فارس می تواند نقش بسزایی در افزایش ارزش خالص حال ایجاد شده برای تناوب کشت داشته باشد. از این رو توجه به این محصولات در الگوی کشاورزی استان فارس توصیه می شود.
    کلیدواژگان: شبیه سازی تصادفی، بودجه بندی تصادفی، معیار غالب تصادفی، تناوب کشت، توزیع احتمال تجربی چندمتغیره
  • علیرضا گرشاسبی، کاظم یاوری، رضا نجارزاده، مسعود همایونی فر صفحات 189-204
    محصول گندم در ایران با دارا بودن 52.2 درصد از سطح زیر کشت محصولات زراعی، مهمترین غله تولیدی در کشور بوده و همواره در زمزه کالاهای حساس زیربخش زراعت ایران بوده است. سطح زیر کشت گندم مهمترین مولفه در واکنش عرضه کنندگان به تغییرات قیمتی آن به شمار می رود. از این رو، هرگونه تغییر در سطح زیر کشت تغییر عرضه گندم را در پی دارد که تبعات جبران ناپذیری را برای اقتصاد ایران به همراه خواهد داشت. مطالعه حاضر با بهره گیری از مدل پایه ای نرلاو با داده های پنل و بهره گیری از روش انتظارات تطبیقی به بررسی عوامل قیمتی و غیرقیمتی موثر بر سطح زیر کشت گندم در استان های ایران پرداخته است. نتایج حاصل از تحقیق نشان می دهد که سطح زیر کشت با یک وقفه مهمترین عامل موثر بر سطح زیر کشت می باشد. سیاست حمایت قیمتی دولت در بخش گندم نیز به تنهایی بر سطح زیر کشت این محصول اثرگذار نیست. چراکه، از یکسو همسویی کمی میان این دو متغیر وجود دارد و از سوی دیگر به میزان زیادی به سیاست حمایتی دولت در بخش محصولات جایگزین همچون جو وابسته است.
    کلیدواژگان: گندم، انتظارات تطبیقی، سطح زیر کشت و داده های پنل
  • ناصر شاهنوشی، بهزاد فکاری، حسین محمدی، اکبر آقا میرزاپور، ارش دوراندیش صفحات 205-226
    با توجه به ماهیت بخش کشاورزی و وجود ریسک قیمتی در این بخش و راهکارهای مبارزه با ریسک قیمتی، بورس کالا به عنوان ابزار مدیریت ریسک قیمت مطرح است. بورس های کالایی در اکثر نقاط جهان بیشترین سهم را در تعیین قیمت محصولات را دارند. در این مطالعه به بررسی عوامل موثر بر تعیین قیمت محصولات کشاورزی معامله شده در بورس کالای ایران پرداخته می شود. در این راستا با استفاده از تحلیل فرآیند شبکه (ANP) و با اطلاعات حاصل از تکمیل پرسش نامه از کارگزاری های بورس کالای ایران در سال 1391 به بررسی عوامل موثر بر قیمت کشف شده در بورس کالای ایران پرداخته می شود. نتایج نشان می دهد که واردات اصلی ترین عامل تاثیرگذار بر تعیین قیمت در بورس کالای ایران در بخش کشاورزی می باشد. بنابراین توجه به واردات و همچنین ایجاد بورس های منطقه ای به گسترش و ترویج بورس کالای ایران در بخش کشاورزی کمک شایانی خواهد نمود
    کلیدواژگان: بورس کالای ایران، تعیین قیمت، فرآیند تحلیل شبکه (ANP)
|
  • Z. Farajzadeh, M. Bakhshoodeh Pages 1-34
    This study aims at investigation of the possible impacts of non-tariff barriers reduction on agriculture macro variables and rural welfare. To get the objective a computable general equilibrium framework based on the Iranian social accounting matrix of 1999 was used. At first, tariff equivalence of non-tariff barriers was calculated based on price gap approach using the data for 2009. Then the tariff equivalence was incorporated in the model. Welfare impacts were examined in terms of Equivalent Variation (EV) for the income deciles. The findings of the study showed that reduction in tariff equivalence of non-tariff barriers of agricultural sectors and agricultural dependent industries results in lower output and prices of agricultural products such that these price and output changes exceed the corresponding welfare increment. However, reduction in non-tariff barriers of non-agriculture sectors results in higher output in agricultural sectors as well as welfare improvement for rural households. It was also found that reduction in non-tariff barriers of Iranian economy as whole results in lower agricultural output and prices; however, the welfare improvement exceeds the corresponding output and price changes. We also found that higher income deciles enjoy more welfare gains comparing to the lower ones as removing non-tariff barriers. Based on the findings, garadual reduction in agricultural non-tariff barriers, after reducing them in non-agriculture sectors and in association with temporary supporting programs is suggested.
    Keywords: Agriculture sector, Non, tariff barriers, Tariff equivalence, Rural welfare
  • A. Karami, A. Esmaeili, B. Najafi, A. Banouei Pages 35-61
    Government's payment of subsidies is a supporting policy for social and economic sectors. A goal of establishing social subsidies is protection of low-income groups and increasing welfare. In recent years, the government has taken steps in way of reforming and reduction of food subsidy. Impacts of Iranian food subsidy reform policies on household welfare are investigated in this study, using a Social Accounting Matrix (SAM) based on Computable General Equilibrium (CGE). The SAM belongs to 2000. The result showed that cash payment of food subsidy has increased household welfare, but untargeted of food subsidy did not reduce expenditure of government. Therefore, the expenditure of food subsidies by the government must be considered as well as the household's welfare. It is suggested that the cash payments to food subsidies should be targeted to low income groups.
    Keywords: Food Subsidy, Welfare, Computable General Equilibrium Model, Social Accounting Matrix
  • N. Shahnoushi, B. Fakari, M. Kojouri Pages 63-81
    Corn as the third strategic agricultural product, after wheat and rice, is one of the most important crops. In addition, to poultry feed, it is used to produce edible oil, starch, glucose, and raw material in industrial production of ethanol and some other products. Slight increase and low volatility in prices of goods and services will result in stability and sustainable economic growth, promote social and economic development. In this study, the cycles and fluctuations in corn price are analyzed applying Harmonic pattern and GARCH model respectively to daily prices of corn from Iran Agricultural Mercantile Exchange, since 14.10.2007 till 11.10.2011. Harmonic analysis results indicate long-term cycles in a period of 21 months in analyzing period. GARCH model results showed that corn price fluctuations cause more fluctuations in corn future prices, in addition the error terms that has less contribution in conditional variance. However, the guaranteed price spend a lot for government, it was not able to control price fluctuation. Therefore, policymakers should provide a proper condition to encourage sellers and buyers to deal in Agricultural Mercantile Exchange and use future and option contract.
    Keywords: Corn, Iran Agricultural Mercantile Exchange, Price fluctuations, Harmonic Pattern, GARCH Model
  • S. Ahmadi Kaliji, A. Darijani Pages 83-100
    The main reason why farmers lack access to formal financial are concerned to limitations of high transaction costs in the system of credits. The objective of this study is to estimate transaction costs of obtaining credits in formal financial institutions provide facilities by farmers in Golestan Province. Data were gathered from farmers selected through simple random sampling in Golestan province in 2011. Our findings suggest that payments to the guarantor, direct and opportunity cost of obtaining facilities are the largest costs that farmers have to pay for obtaining facilities of financial resources. To reduce transaction costs, increasing banking productivity, flexibility on credit payments, facilitation of the lending process especially in obtaining securities, and mechanization of operations are recommended.
    Keywords: transaction costs, credits, financial institutions, farmer, Golestan Province
  • A. Dourandish, M.R. Kohansal, N. Shahnoushi Forushani, M. Hosseinzadeh Pages 101-120
    Barberry is one of the most important products in Southern Khorasan province. The share of this province in total of Barberry production in Iran is about 98 percent. The objective of this study is to survey the factors that affect barberry production, calculating barberry producer’s technical efficiency and determining the factors that affecting producers’ efficiency in Southern Khorasan Province. The data was obtained using cluster sampling method and questionnaire completion from 90 farmers of this province in 2011. Cobb - Douglas production function was used to survey the factors affecting the barberry production. Results showed that labor, land, efficient or inefficient year and irrigation have the most significant effect on Barberry production respectively. Also, Results of Calculating technical efficiency and factors affecting technical efficiency show that the average technical efficiency of barberry producers is 81% and the highest and lowest scores are 99% and 34%, respectively. Also, experience, the main job and the number of family labor have a direct and significant effect on efficiency. Using new methods of irrigation to enhance the efficiency of irrigation and holding training classes to enhance the experiences of barberry producers is suggested.
    Keywords: Barberry, Production function, Technical efficiency, Southern Khorasan province
  • A. Nikouei, M. Zibaei Pages 121-152
    Valuing the ecosystem services provided by flowing rivers especially in urban riverside parks is a way to the productive management of basin's water allocations and uses. This paper attempted to quantify the value of Zayamderud river flow in Esfahan City using a double bonded discrete choice approach. A survey including 430 randomly selected visitors of this area was used to do this in 2010. The results reveal when respondents face the follow-up bids, they learn to revise their willingness to pay related to their income and education level while the social variables including age, sex, and household size has no effect on their repeated choices. This behavior made the average willingness to pay for uses and non-uses of flowing river across urban riverside parks of Esfahan equaled by 11,400 IRR monthly per each household who are resident in or out of Esfahan City. If this value is implemented in the basin's water resource management measures, a cost-effective way would be achieved to raise utility of river visitors.
    Keywords: River, willingness to pay, environmental economic, double bonded discrete choice
  • H. Rafiee, S. Yazdani, S. S. Hosseini, A. H. Chizari, H. Salehi Pages 153-171
    Investigation of spatial integration (convergence) as an indicator of the efficiency of markets and test of Law of One Price (LOP) in these markets, in the literature of market structure is very important. Seasonal nature of the monthly price series provides different conditions. Therefore in this study spatial integration of Marine Bony fish markets in Guilan and Mazandaran at least 120 months during 2001:1 to 2010:12 will be investigated. Given that fishing season is from October to late April, for the remaining five months (May to September) has been used from registered prices by Iranian Fisheries Organization. In this study a new approach of investigating seasonal unit root and estimating the Seasonal Error Correction Model (SECM) have been used. The results show that there is seasonal co-integration in types of fish market and spatial markets in two provinces of Mazandaran and Guilan obey from LOP. Therefore this long-term seasonal dynamics in error correction calculations and forecasting future situation of price behavior in the fish markets must be considered. Otherwise, price policy and market planning in order to achieve suitable spatial efficiency in the long run will fail.
    Keywords: Seasonal Unit Root, Seasonal Co, Integration, Spatial Convergence
  • A.Sheykh Zeynodin, M. Bakhshoodeh Pages 173-188
    In this study, stochastic simulation is applied to historical data of a hypothetical farm in Fars province to investigate economies of cultivating legume in alternative rotations. Second degree stochastic dominance (SSD) and stochastic dominance with respect to function (SDRF) were utilized for this purpose. Results showed that cereals-oilseed with onion and legume rotation is most preferred for risk neutral decision makers and cereals-oilseed with legume rotation is most preferred for risk- averse decision makers. Therefore, including a legume crop in rotation can reduce amount of nitrogen required by a subsequent crop, and increase the net present income associated with that rotation. Based on the findings, considering these crops in rotations are recommended for Fars province.
    Keywords: Stochastic simulation, stochastic budgeting, stochastic dominance, multivariate empirical probability distribution, Fars
  • A. Garshasbi, K. Yavari, R. Najjarzade, M. Homayunifar Pages 189-204
    Wheat is important crop in Iran with 52.2 percent of the acreage in field crops at country. Wheat acreage is the most important component in supplier reaction to price changes. Therefore, any change in wheat acreage would change wheat supply and have irreparable consequences for the country's economy. This study used the Nerlove basic model with panel data and adaptive expectation to investigate affecting price and non-price factors on wheat acreage in all provinces of Iran. Result indicated that the acreage of wheat with a lag has important effect on the wheat acreage. Government price support policy is not effective on wheat acreage alone. Because, on one hand, there is a little orientation between these two variables and on the other hand, to a large extent, it depends on government policies at alternative products such as barley.
    Keywords: Wheat, adaptive expectations, acreage, panel data
  • B. Fakari Sardehae, N. Shahnoushi, H. Mohammadi, A. Mirzapour, A. Dourandish Pages 205-226
    Agriculture is a risky activity and existence of price risk may have a negative effect on agricultural production and farmers’ income. Due to this reason, agricultural commodity exchange market can be a proper tool to deal with this kind of risk. All around the world, agricultural commodity exchange has an important role in price determination. In this study impacts of some important indicators that have effect on price determination in Iran Agricultural Mercantile Exchange are investigated applying Analysis Network Process (ANP) to cross-sectional data in 2012. The result showed that import is the most important factor in price determination in Iran Agricultural Mercantile Exchange, so establishing agricultural mercantile exchange in different regions can be very helpful for agricultural sector.
    Keywords: Iran Mercantile Exchange, Price determination, ANP