فهرست مطالب

نامه مفید - پیاپی 39 (آذر و دی 1382)

مجله نامه مفید
پیاپی 39 (آذر و دی 1382)

  • ویژه فلسفه
  • 167 صفحه، بهای روی جلد: 7,500ريال
  • تاریخ انتشار: 1382/10/15
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مقالات
  • احمد احمدی، عسکر دیر باز صفحه 5
    در فلسفه نظری کانت که شامل حسیات، تحلیل و جدل استعلایی است، مبحث تحلیل استعلایی مهمترین نقش را از طریق مبنا قرار گرفتن مقولات بعهده دارد. مقولات که اساس صور احکامند، کمیت، کیفیت، نسبت و جهات حکم را تبیین می کنند. میان مقولات، جهت امکان، به لحاظ آن که در جدل استعلایی و الهیات نیز مورد توجه کانت است، اهمیت اساسی دارد. نحوه معرفی این مقوله از سوی کانت، تمایز آن از مقولات همگن خود و سایر مقولات و سنجش آن با تلقی کانت از امکان در مبحث جدل، به اختصار در این نوشته پی گیری و بررسی شده است.
    کلیدواژگان: امکان، هویت، مقوله، استعلایی
  • امداد توران صفحه 23
    در برداشت هگل از فلسفه، تاریخ امری محوری است. به نظر او، تاریخ را به سه شیوه می توان نگاشت: 1- تاریخ دست اول، 2- تاریخ اندیشه گرانه، 3- تاریخ فلسفی یا فلسفه تاریخ که روش برگزیده هگل است. بر جهان عقل حاکم است، در نتیجه تاریخ جهانی جریانی عقلانی و ضروری است نه تصادفی. موضوع تاریخ فلسفی، روح است. روح جوهری است خودآگاه و آزاد و در سیر تاریخی خود به آزادی خود وقوف پیدا می کند. هر قوم یا ملتی روحی دارد که مرحله ای است از تحقق روح جهان. روح جهان توسط شور و مرحله عالی ترین از آزادی و خودآگاهی را تحقق می بخشند. هگل تاریخ جهان را به سه دوره شرقی، کلاسیک و ژرمنی تقسیم می کند.
    کلیدواژگان: تاریخ فلسفی، عقل، روح، آزادی
  • محمد سعیدی مهر صفحه 37
    یکی از مسائل فلسفی مهم مرتبط با قانون علیت، که افزون بر جنبه فلسفی از بهره کلامی نیز برخوردار است، مساله «مناط نیاز به علت» است. در این باب تاکنون چهار نظریه عمده ارائه شده است که می توان آنها را نظریه وجود (یا نظریه حسی)، نظریه حدوث (یا نظریه حدوثی)، نظریه امکان ماهوی (یا نظریه ماهوی) و نظریه امکان وجودی (یا نظریه امکان فقری یا فقر وجودی) نامید. در مقاله حاضر، پس از بررسی بداهت اصل نیازمندی ممکن به علت، چهار نظریه یاد شده مورد نقد قرار گرفته و تلاش شده است که مبانی فلسفی نظریه پنجمی با عنوان نظریه حدوث ذاتی، به مثابه نظریه جایگزین، بیان گردد. برای این منظور، پس از شرح تعاریف و تفاسیر گوناگون فیلسوفان اسلامی از حدوث ذاتی و ارائه تعریف مقبول، ادله نگارنده برای ترجیح این نظریه بر نظریه های پیشین ارائه می شود.
    کلیدواژگان: نیاز به علت، حدوث زمانی، حدوث ذاتی، امکان فقری، امکان ماهوی
  • عباس قربانی صفحه 67
    ما اشیا را در قالب انواع عام و شامل ادراک می کنیم و در زبانمان از مفاهیم کلی استفاده می نماییم؛ اما نحوه وجود کلی برای ما روشن نیست. واقع گرایان معتقدند که کلی دارای وجود عینی است. مفهوم گرایان آن را مفهوم ذهنی می شمرند و نام گرایان کلی را به صرف لفظ عام فرو می کاهند. نظر هگل در این موضوع بدیع است. او تعریف جدیدی از کلی به دست می دهد و آن را کلی انضمامی می نامد. به نظر او، خطاست تصور کنیم که مصادیق مفاهیم ذهنی، نخست تحقق دارند و در مرحله بعد، تمثل ذهنی ما تحقق می یابد و مفاهیم اشیا از رهگذر عملیات انتزاع و ائتلاف وجوه اشتراک آنها شکل می گیرد، بلکه مفهوم اصل است و چیزها اموری هستند که از طریق مفهومی که در آنها حضور دارد و خود را در آنها آشکار می کند تحقق دارند. این مقاله به تعریف هگل از کلی، رهیافت او به آن، نسبت میان، کلی و جزئی و وجود کلی از دیدگاه وی می پردازد.
    کلیدواژگان: صورت معقول، دیالکتیک، مطلق کلی انضمامی، همانی ذهن و عین
  • محمد مشهدی نوش آبادی صفحه 87
    مفاهیم جدید کلامی که از غرب نشات می گرفت، تقریبا از دوره امیرکبیر و سپهسالار، توسط منورالفکران در ایران مطرح شد و رفته رفته واکنش متکلمان را برانگیخت.
    نخستین مباحث در حوزه علوم اجتماعی و سیاسی مطرح شد، که عبارت بود از آزادی، مساوات، قانون عرفی و منشا مردمی حکومت. این مفاهیم از دوره مشروطه به بعد مورد دفاع متکلمان قرار گرفت.
    پس از مشروطه نیز مباحثی چون علم و دین، ماتریالیسم دیالکتیکی و مارکسیسم به مسائل جدید کلامی افزوده شد.
    بررسی آسیب شناسانه مواضع متکلمان نشان می دهد که غالب آنها به مسائل جدید آشنایی زیادی ندارند و به ندرت متکلمی در یک مساله مورد بحث تخصص دارد. آنها با همان ابزار و معارف سنتی به نقد مسائل جدید می پردازند به کارکردهای مثبت این مسائل توجه نداشته، در برخی موارد به دلیل ناآشنایی با مساله کلامی، مواضع متنقاضی اتخاذ می کنند.
    کلیدواژگان: کلام، آزادی، مساوات، قانون، علم و دین، داروینیسم، ماتریالیسم، دیالکتیک
  • محسن جوادی صفحه 101
    این مقاله به بررسی نظریه فارابی درباره سعادت می پردازد. ابتدا مشخصه های صوری سعادت بررسی و نتیجه گرفته می شود که سعادت برترین خیر و بسنده به خود است. سپس مولفه های اصلی سعادت یعنی فضیلت های نظری، فکری، عملی و اخلاقی مطرح و بررسی می شوند. مولف نتیجه می گیرد که دیدگاه فارابی درباره سعادت جز نظریه های غایت جامع است و از این روی تفسیر نظریه سعادت فارابی به عنوان نظریه عقلی گرایانه محض نادرست است. در پایان به برخی از اشکال های نظریه سعادت فارابی اشاره می شود.
    کلیدواژگان: سعادت، خیر، فضیلت و غایت جامع
  • ابوالقاسم ذاکر زاده، ماریا ناصر صفحه 121
    تعریفی که نیچه از تراژدی به دست می دهد، هیچ گونه قرابتی با معنای متداول آن در تاریخ و به ویژه در عصر حاضر ندارد. در واقع نیچه تراژدی را نگاهی هستی شناسانه به حیات انسانی می داند. تفسیر نیچه از تراژدی بر فلسفه شوپنهاور و آرمانهای زیبایی شناسانه ریشارد واگنر استوار است. این فیلسوف جوان، در آن زمان، شیفته آرمانهای استادان بزرگش در فلسفه و موسیقی بوده است. نیچه نخستین تامل انسان را، تامل درباره مرگ و فناپذیری وی می داند. انسان تنها جان داری است که بر مرگ خویش واقف است. این حقیقت دردناک عامل روی آوری بشر به هنر است. خلاقیت وی برای فرار از مرگ، در هنر تجلی می یابد؛ و تراژدی اوج خلاقیت بشر در هنر است. این قالب بزرگ ادبی، در نخستین مرحله ظهورش، در گروه همخوانان تجلی می یابد. گروه همخوانان با سرودهای نشئه آورشان، که «دیتیرامب» نام دارد، موجوداتی هستند با نام «ساتیر» که به شکل نیمه انسان و نیمه بز روی صحنه ظاهر می شوند و «دیونوسوس»، خدای شراب و وجد و سرمستی را در عیش و نوشها و شادمانی ها همراهی می کنند. ساتیرها و دیونوسوس مظهر وحدت هستی ناپایدار و فناپذیرند. در این حالت وحدانی و بنیادین، انسان نسبتی حضوری با عالم و آدم و مبدا شان پیدا می کند. اوج هنر تراژدیک در همین نسبت حضوری است که انسان هم فاعل شناسایی است و هم متعلق آن. تنها در این هنر متعالی است که بشر به توجیه زندگی دست می یابد و برای غلبه بر فناپذیر بودنش و فایق آمدن بر حقیقت دهشتناک هستی زمینی پیدا می کند. از نظر نیچه، با ظهور نخستین بذرهای عقل گرایی، که نماد آن سقراط و سقراط گرایی است، مرگ تراژدی فرا می رسد. تعریف نیچه از تراژدی، در مقایسه با تعریفی که در دوره روشنگری از تراژدی ارائه شده است و، مرگ تراژدی با ظهور عقل گرایی، که نیچه از آن با عنوان سقراط گرایی یاد می کند، موضوع این مقاله را تشکیل می دهد.
    کلیدواژگان: تراژدی، دیتیرامب، دیونوسوس، آپولون
  • ترجمه ها
  • ترجمه: اعظم پویا صفحه 133
    برتراند راسل معتقد است که در بحث از بداهت بهتر است از باورهای بدیهی سخن گفت نه قضایای بدیهی. زیرا بداهت را فقط از طریق مراجعه به فاعل شناسایی خاص یا رجوع به برخی وضعیتهای روانی و ذهنی می توان تعریف کرد. معرفتی بدیهی است که از راه حواس حاصل آمده باشد و این معرفت تا لحظه احساس بدیهی نیست، پس این ماهیت قضیه نیست که آن را بدیهی می کند و چرا که این قضیه قبل از احساس همان قضیه بعد از احساس است. پس بداهت واقعی صفتی است که به فاعل آگاهی خاص در لحظه های خاص مرتبط است.
    کلیدواژگان: بداهت، آشنایی، تفکر قضیه ای، مصادره به مطلوب، تعریف
  • ویلیام سی چیتیک ترجمه: مهدی مطهری صفحه 149
    نویسنده، ویلیام چیتیک، که ابن عربی را اندیشمندی پر نوشتار سنت گرایی نوآور و حکیمی متنفذ می داند، در تلاش است تا نسبت ابن عربی را با فلسفه، در قالب سه پرسش مطرح کند و جوابی در خور، به نحو ذیل، برای آنها بیابد:1- «آشنایی با فلسفه»: هر چند ابن عربی با جریانهای عقلی روزگار خود و بویژه سنت حکمی آشنا بوده است، اما بیشتر گفته های وی محصول کشف و شهود عرفانی اوست.
    2- «نگرش به فلسفه»: به نظر او کاربرد عقل در برخی مسائل بسیار ضروری است، ولی کشف از عقل و نیز دید صوفیانه از تامل فیلسوفانه، فراتر است و بنابراین تشبیه و رحمت خدا بر تنزیه و غضب او مقدم است.
    3- «سهم در فلسفه»: ابن عربی در سه مساله در هم تنیده سهم عمده را دارد که عبارتند از «وحدت وجود» که مبتنی بر دیدگاه تشبیه است؛ «عالم خیال» که به معنای مطلق، شامل جهان و هر چه در آنست می شود و به معنای مقید، بین عالم غیب و شهادت قرار دارد؛ «انسان کامل» که با فعلیت بخشیدن به هر امکان معرفت و وجود، هدف خلقت را به انجام می رساند.
    کلیدواژگان: فلسفه، کشف و شهود، وحدت وجود، عالم خیال، انسان کامل
  • اخبار دانشگاه
  • برگزاری گرامیداشت روز دانشجو، برگزاری نمایشگاه هفته پژوهش، همایش دانشجویی، جلسه نقد کتاب، سخنرانی علمی
    صفحه 166
|
  • Ahmad Ahmadi, Askar Dirbāz Page 5
    In the theoretical philosophy of Kant, which includes such notions as sensations, transcendent dialectic and the like, the discussion on Transcendental Analytic plays the most important role in close relationship with the categories. Categories like quality, quantity, relation and modality are of great significance in his philosophy. Among these categories or concepts, possibility, as a concept under modality, is very important in transcendental theology and dialectic.The way Kant introduces this concept, its distinction from other concepts and his view of possibility in the dialectic are among the issues in this article with which the winter is concorned.
    Keywords: Possibility, Identity, Category, Transcendental
  • Emdad Touran Page 23
    History is central to Hegel's conception of philosophy. According to Hegel, there are three kinds of history: original, reflective and philosophical history or history of philosophy which is preferred by him to the formers. Reason is the sovereign ruler of the world, conseqently the history of the world presents us with a rational and necessary process and not a contingent one. The subject matter of philosophical history is the Spirit. Spirit is a self - conscious and free substance and in it historical course becomes aware of it's own freedom. Every nation has a Spirit which is an event in realization of World - Spirit. World -Spirit is developed by passions of world-historical individuals. They realize a new epoch and more advanced stage of freedom and self- consciousness. Hegel divides world history into the oriental, classical, and Germanic worlds.
    Keywords: phisolosophical history, reason, spirit, freedom
  • Muhammad Saidimehr Page 37
    Among the important philosophical issues in relation to the “Causal Principle” which, to some extent, partakes of theology, in addition to its being of strong philosophical aspect, is the “yardstick of need for cause”. In this relation, four major views have been put forward which can be referred to as 1- the view of existence, 2- the view of contingence, 3- the view of essential possibility and 4- the view of existential possibility.Having studied the self–evident quality of the principle of contingent beings’ need for cause, the writer attempts to make some critical remarks on these views, explaining the philosophical foundations of a fifth view called’ the view of essential contingency’ as an alternative for the above-mentioned views. To do this, the writer explains in detail the widely accepted definitions and interpretations given for the essential contingency by the Muslim philosophers, giving some reasons for the preference of this new view over the older ones.
    Keywords: essential possibility_need for a cause_temporal contingency_essential contingency
  • Ahmad Ahmadi, Abbas Qorbani Page 67
    We comprehend things in the comprehensive kinds and we use universals in our language. However, the manner of their existence is unrevealed. Realism believes that they are objective; conceptualism counts them subjective and nominalism reduces universals to mere commone words. Hegel’s theory of universals is novel. He offers a new definition to universal and calls this notion»concrete universal«. In his view it is a mistake to imagine that the objects which form the content of our mental ideas come first and that our subjective agency then by the operation of abstraction supervenes. Rather, the notion is the genuine first; and things are what they are through the action of the notion, immanent in them and revealing itself in them. This articl discusses about Hegel’s definition of universals, his process of approach to universal, the relation between universal and its individuals and existence of universal in Hegel’s view.
    Keywords: notion, dialectic, absolute idea, concrete universal, subject, object identity
  • Muhammad Mashhadi Nushabadi Page 87
    Modern theological concepts, having their roots in the West, appeared in Persian literature when Mirza Taqi Farahani, entitiled Amir Kabir (the Great Prince) and Mirza Sepahsalar came to power, and the way was paved for the intellectuals to express their own ideas openly. Since then, these theological concepts have become controversial issues among the traditional theologians.In the realm of social sciences and politics, the first issues of major concern were ‘freedom’, ‘equality’, common law and democracy (the republican aspect of government) which were strongly supported by theologians since Constitutionalism. Certain issues like the relationship between science and religion, dialectic materialism and Marxism were added to the theological issues after Constitutionalism. The pathological study of the theologians’ position shows that most traditional theologians were not well-acquinted with the new theological issues which found their way into the traditional theological subjects and one could hardly find among them a theologian who had authority in the new theological issues put forward by the western thinkers. They attempted to deal with these new theological issues through the traditional modes of thinking and did not pay attention to the positive functions of the issues in question and even in some cases they took a contradictory position towards them.
    Keywords: dialectic, materialism, Darwinism, science, religion, equality, freedom, theology
  • Mohsen Javadi Page 101
    This essay deals with the idea of happiness in the philosophy of Farabi. The author, following Farabi, considers the formal characters of happiness and concludes that happiness must be the highest good and self sufficient. Different forms of virtue are constitutive of the happiness, so he explains the content of happiness by explaining theoretical, deliberative, practical and technical virtues. The writer has shown that Farabi's conception of happiness is an inclusive end and it is misunderstanding to interpret his view as an intellectual dominant end. Finally, The writer briefly refers to some of the defects in his theory of happiness.
    Keywords: happiness, good, virtue, inclusive end
  • Abolghasem Zakerzadeh, Maria Nasir Page 121
    Nietzche (1844-1900) gives a definition for tragedy which is in no way similar to its popular sense in history, especially in the sense used in modern literature. In fact, Nietzsche considers tragedy as an ontological view of human existence. His interpretation of tragedy rests upon the Schopenhauer’s philosophy as well as aesthetic ideals of Richard Vagner. At that time, this young philosopher was deeply influenced by his master’s aspirations (ideals) in philosophy and music. Nietzche holds that the primary human concern has been that of death and mortality. Man, among other creatures, is the only living being who is aware of the fact of his death which, in turn, makes him or her turn to art. His creativity in escaping from death manifests itself in art, and tragedy is the culmination of man’s creativity in art. This great literary form, in its primitive course of development, mainifests itself in the chorus. The chorus, together with their ecstatic joyful songs, know as dithyramb, are creatures called satyrs, who appear half-man, half-goat (goat-like), accompanying Dionysus, the god of wine, ecstasy and drunkedness in his pleasures and delights. Satyrs and Dionysus are manifestations of transient unity of existence. In this unitary and fundamental state, man stands in a live relation with the universe, the other human beings and their origins. The culmination of tragic art lies in this very live relation in which man is at once the Subject and the Object. It is only in this transcendent art that man finds some meaning for his life and justifies his mortality as originated in the reality of horrendous transient earthly existence to overcome his fear of mortality. Acconrding to Nietzcche, tragedy comes to an end with the appearance of the first seeds of rationalism symbolized in Socratism.Nietzsche’s definition of tragedy, compared to the definition given for it by the philosophers of the Enlightenment, along with the death of tragedy after the birth of rationalism, to which he referred as Socratism, constitute the theme of the present article.
    Keywords: Apolo, Dionysus, Dithramb, Tragedy
  • Bertrand Russel Page 133
    Bertrand Russel holds that, in dissussing self-evidence, one should speak of self-evident beliefs rather than of self-evident propositions, for self-evidence, in his view, can be defined only in reference to a certain subject or certain psychological states of mind. knowledge is said to be self-evident when it is achieved through senses and this sort of Knowledge is not self-evident unless it is perceived. Thus, it is not the nature of a proposition is one and the same before and after it is pecevied. Therefore, the real self-evidence is and attribute or a property which is related to a certain subject at a certain time.
    Keywords: Sensation, Self, evident beliefs, Self, evidence, Russel
  • William C. Chittick Page 149
    Considering Ibn ‘Arabi as an active Muslim scholar, theosopher and, to some extent, philosopher, both and influential, who wrote voluminously at an exceedingly high level of discourse, making him one of the most difficult of all Muslim authors, the writer has made an attempt to find his relation with philosophy in three aspects, and judge whether he deserves the name faylasuf or not: 1) Aquaintance with falsafah: Though it is clear that he was conversant with the fundamental sources of the Islamic Tadition and the intellectual currents of his day, especially the wisdom tradition, most of what he says is the product of his unveiling (Kashf)2) View of falsafah: According to him, the unveiling achieved by sufi practitioners is a mode of knowing superior to reason, but reason is necessary for acquiring a true knowledge, therefore, tashbih (God’s incomparability) and rahmah (God’s Mercy) take precendence over his tanzih (His similarity) and Ghadab (Wrath).3) Contributions to philosophy: His contributions to philosophy can be summarized in three intimately interwined theories as follows: The Oneness of Being (wahdat al-wujud), the world of Imagination (alam al-khayal), and the perfect human being. The first theory is basend on the theory of tashbih; the second, in its broader sense, applies to the cosmos itself and to every thing within it, and lies between the two grand worlds, the visible (al-shahadah) and the Invisible (al-ghayb), to use the Quranic terms. And the third, the perfect human being, having actualized every possibility of knowledge and existence, fulfils the purpose of creation.
    Keywords: The perfect humanbeing, The world of Imagination, Oneness of being, Unveiling, Philosophy