فهرست مطالب

مطالعات ادبیات کودک - سال سوم شماره 2 (پیاپی 6، پاییز و زمستان 1391)

مجله مطالعات ادبیات کودک
سال سوم شماره 2 (پیاپی 6، پاییز و زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/12/14
  • تعداد عناوین: 7
|
  • زهرا استادزاده صفحه 1
    در این مقاله مجموعه‎ی اشعار کودکانه ی پروین دولت آبادی از کتاب بر قایق ابرها و گل بادام (مجموعه 284 شعر برای کودکان) بررسی و تحلیل محتوایی شده و مفاهیم گوناگون در آن مشخص گردیده است. مجموعه ی مضامین موجود در شش محور اصلی خلاصه شده است: مضامین طبیعت گرایانه، مضامین سرگرم کننده و لذت بخش، مضامین سیاسی- اجتماعی، مضامین دینی، مضامین آموزشی- علمی و مضامین تربیتی- اخلاقی. فراوانی هر مضمون در اشعار این کتاب مشخص شده و سپس هر مضمون تحلیل و بر اساس معیارهای علمی به نقاط ضعف و قوت اشعار پرداخته شده است. یافته های پژوهش نشان داد که اشعار کودکانه ‎ی پروین دولت آبادی از جهت محتوایی چه وضعیتی دارد. با بررسی مفاهیم گوناگون روشن شد مهم ترین مضمون اشعار کودکانه‎ی دولت آبادی «امید» است که این مضمون با ترکیب عنصر «خیال» برجسته ترین مشخصه ی شعر او به شمار می رود. توانمندی دولت آبادی در درآمیختن زبان کودکانه با مفهوم دنیای کودکی است.
    کلیدواژگان: امید، پروین دولت آبادی، خیال، شعر کودک، محتوا و مضمون شعری
  • زینب سلیمی*، سعید غفاری صفحه 25

    پژوهش حاضر به منظور بررسی وضعیت رابط کاربری گرافیکی وب سایت های کودک و نوجوان در ایران انجام گرفته است و هدف از انجام آن کمک به کودکان، نوجوانان و کتابداران کودک و نوجوان برای گزینش وب سایت های مناسب و هم چنین یاری به طراحان جهت ایجاد این گونه وب سایت ها است. این پژوهش وضعیت بیست وب سایت فارسی زبان کودک و نوجوان را از نظر ویژگی های ظاهری و فنی (رابط کاربری گرافیکی) با استفاده از یک سیاهه ی ارزیابی شامل شصت مولفه (معیار) بررسی می کند. یافته های پژوهش نشان می دهد 5/65% از این مولفه ها در وب سایت ها رعایت شده اند؛ همچنین روشن می شود از لحاظ رعایت معیارهای رابط کاربری گرافیکی، وب سایت «نونهال» با 5/49 امتیاز در رتبه ی اول، وب سایت های «رشد» و «صفربیست» با 5/44 امتیاز به طور مشترک در رتبه ی دوم و وب سایت «کودکانه» با 43 امتیاز در رتبه سوم قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: اینترنت، رابط کاربری گرافیکی، کودکان و نوجوانان، وب سایت
  • محمود صادق زاده، طاهره تقوی شوازی صفحه 41
    یکی از ابعاد مهم عصر مشروطه، پیدایش ادبیات سیاسی و شعر مردمیست. شاعران فراوانی در مقابل گروه اندکی که هنوز شعر بازگشتی می سرودند، به زبان مردم و برای آنان شعر سرودند و هم آوا با مشروطه خواهان، فریاد آزادی و نفرت از بیگانه و هرآن چه نابرابریست را، سر دادند. دراینمیان، اشرف الدین حسینی قزوینی (1247-1313ش.)، معروف به «نسیم شمال»، زبان مردم کوچه و بازار، لحن عامیانه، طنزآمیز و بیپروا را در اشعار خود به کار گرفت، او در مجموعه ای به نام گلزار ادبی، به کودکان در جایگاه بخش مهمی از مخاطبان خود نگریست و اشعاری به زبان آنان و برای آنان گفت. این مجموعه شامل سی وسه قطعه شعر با فرم مثنوی به زبانی دلنشین و لحنی طنزآمیز است. ازاینرو، نسیم شمال را می توان یکی از بنیانگذاران شعرکودکان بهشمار آورد. او از جمله شاعرانیست که در مبارزه با جهل و استبداد و استعمار روس و انگلیس و نیز بیداری افکار عمومی، در راستای طرد هرگونه ظلم و تعدی، نقش بسزایی داشته است. دشمنان ملت از دیدگاه او، خرافه و جهل، بیگانگان، حکام زر و زور و تزویر داخلی اند. در این مقاله کوشش می شود به تجزیه وتحلیل دیوان، بهویژه اشعار کودکانه ی (کودکمخاطب و کودک پسند) نسیم شمال و بیان نمونه هایی به بررسی چگونگی تصویرسازی وی از دشمنان پرداخته شود.
    کلیدواژگان: ادبیات کودک، اشعار کودکانه، دشمنان ملت، شعر طنزآمیز مشروطه، گلزار ادبی، نسیم شمال
  • علی صفایی، لیلا درویش علی پور آستانه صفحه 59
    پرویز شاپور- پدر کاریکلماتور ایران- از معدود چهره هایی است که توانست در دو حوزه ی طنز کلامی و ترسیمی، تصاویری شاعرانه، طنزآمیز و کودکانه بیافریند و هم زیستی مسالمت آمیزی بین خود با طبیعت و اشیاء بی جان برقرار کند که اغلب صورتی فانتزی، شیطنت آمیز و کودکانه دارد. در هشت کتاب او با عنوان قلبم را با قلبت میزان می کنم، این کودکانه ها به شش صورت و اغلب با زیرساختی فانتزی دیده می شوند که عبارتند از: 1. همذات پنداری؛ 2. بازی ها؛ 3. شیطنت ها؛ 4. استدلال های کودکانه؛ 5. آرزوهای کودکانه؛ 6. تصاویر کاریکاتوری کودکانه. افزون بر این، سیر کودکانه ها در هشت کتاب شاپور سیری نزولی است؛ اما هیچ گاه ترک نمی شود. از میان کودکانه هایش، هم ذات پنداری بیش تر غلبه دارد. مقاله ی حاضر در نظر دارد با تحلیل محتوایی، از نوع استقرای تام، مجموعه ی هشت کتاب شاپور بررسی کند و ضمن معرفی کوتاه شاپور و فضای کودکانه هایش، به ارتباط مثلثی شاپور با کودک، متن کودکانه و فن کودکانه نویسی او بپردازد.
    کلیدواژگان: پرویز شاپور، فانتزی، کاریکلماتور، کودک
  • محمدحسین قرشی، سیروان امین زاده صفحه 75
    در این تحقیق درباره ی پدیده ی خوانایی متن و نحوه ی ارزیابی و ترجمه ی آن در ادبیات کودکان بحث می شود. برخی ابهامات و سوء تعبیرات موجود درباره ی خوانایی متن و ارزیابی آن در ادبیات کودکان مطرح و برای رفع آن ها و روشن کردن مساله تلاش می شود. هم چنین، نگارندگان شیوه ای ترکیبی را برای ارزیابی سطح خوانایی متن پیشنهاد می کنند و به منظور نشان دادن اعتبار این شیوه، مطالعه ای موردی ارائه می کنند که از این مدل استفاده کرده است.
    کلیدواژگان: ادبیات کودکان، ترجمه ی ادبیات کودکان، سطح خوانایی، سنجش خوانایی
  • حسین کیانی، سعیده حسن شاهی صفحه 91
    لالایی ها نخستین پیمان آهنگین و شاعرانه میان مادر و کودک است که طیف های گوناگون از آرزوها، گلایه ها، و نیایش های مادرانه را درخود دارد و سینه به سینه از نسل های گذشته به امروز رسیده است. با وجود گذشت زمان این نوع ادبی تازگی خود را حفظ کرده، به گونه ای که هیچ نوع ادبی دیگر نتوانسته جایگزین آن شود. ویژگی دیگر لالایی این است که در همه ی ادبیات ها یافت می شود و مخصوص ادبیات کشوری خاص نیست، از آن جا که ادبیات تطبیقی میدانی گسترده برای کشف روابط پنهان میان ادبیات ملل گوناگون است؛ این مقاله برآن است تا لالایی های فارسی و عربی را مورد بررسی تطبیقی قرار دهد و به مهم ترین پیوندهای میان لالایی ها در هر دو ادبیات اشاره کند. پژوهش صورت گرفته نشان می دهد که ایجاد آرامش با تکرار مداوم ریتم های خوشایند واگوکردن آرزوها و دردها و رنج های مادران، زبان آموزی، اجتماعی کردن کودک و آموزش مفاهیم ارزشی جامعه، از مهم ترین عناصر پیوند بین لالایی ها در ادبیات فارسی و عربی است، هم چنین در هر دوی این لالایی ها اثر طبیعت به خوبی آشکار است و طبیعت متمایز این دو سرزمین رنگ و بوی متفاوتی به این ترانه ها بخشیده و نیز باور های دینی مشترک پیوندی ناگسستنی میان آن ها ایجاد کرده است.
    کلیدواژگان: ادبیات تطبیقی، ادبیات کودک، لالایی فارسی و عربی، ساختار، درون مایه
  • آزاده نجفیان صفحه 115
    «تصویر» واژه ای نوظهور با پیشینه ای کهن در ادبیات فارسی است. در مبحث معانی و بیان به طور ضمنی به این واژه اشاره شده و در علم بلاغت از آن به «صور خیال» تعبیر شده است. بیوک ملکی یکی از شاعران نامآشنای حوزه ی ادبیات کودک و نوجوان است که تاکنون بیش از هفت مجموعه ی شعر از او برای نوجوانان به چاپ رسیده است. هدف این مقاله، بررسی جایگاه تصویر در اشعار نوجوان بیوک ملکی است. روش این پژوهش، کتابخانه ای و به شیوه ی تحلیل محتواست. آثار بررسی شده عبارتند از: بر بال رنگینکمان، پشت یک لبخند، از هوای صبح، کوچه ی دریچه ها، در پیاده رو و بیا بگیر سیب را. در این نوشتار نخست عوامل تصویرساز در اشعار بررسی شده اند، سپس به تحلیل تصاویر و بررسی موضوعات پرکاربرد استفاده شده در اشعار، پرداخته شده است. ملکی برای تصویرسازی بیش از هر فنی از تشخیص و تشبیه استفاده می کند و طبیعت، خواه شهری و خواه روستایی، رکن اصلی و مایه ی الهام آفرینش تصاویر شعری اوست که این موضوع مهم ترین دلیل زندهبودن و پویایی اشعار شاعر به شمار می آید.
    کلیدواژگان: بیوک ملکی، تصویر، شعر نوجوان، صورخیال
|
  • Z. Ostadzadeh Page 1
    In this paper Dolatabadi’s poems for children from her collection of poetry for children entitled Bar Qayeq-e Abrha and Gol-e Badam (284 poems) are analyzed. The themes used in her poetry are classified under six basic categories: “nature oriented”, “amusing and delightful”, “political-social”, “religious”, “pedagogical-scientific”, and “educational-ethical”. The number of each of these themes is specified, and then analyzed. The strength and weakness of the poems are discussed. In short, one would conclude that the most important theme in Dolatabadi’s poems for children is “hope” which is mixed with “imagination”. Her great artistry is in mixing the language of childhood with the world of childhood.
    Keywords: Children's Poetry, hope, Imagination, Parvin Dolatabadi, Poetic theme
  • Z. Salimi, S. Ghaffari Page 25

    The present study was conducted to investigate children’s and teenagers’ website graphic user interface (GUI) level. Its purpose is to help the Iranian children and teenagers to select suitable websites and also help designers to establish these websites. We have used a checklist with 60 criteria to investigate and analyze the graphic user interface of children's and teenager's websites. The results of the study show that 65.5% of the criteria have been observed in these websites. Also “Nonahal” website with 49.5% is the first, “Roshd” and “Sefrbist” with 44.5% rank jointly the second, and “Koodakaneh” with 43% ranks the third.

    Keywords: Children, teenagers, Graphic user interface, Internet, Website
  • M. Sadeghzdeh, T. Taqavi Shavazi Page 41
    One of the important aspects of the era of Constitution is the emergence of political literature and poetry. In contrast to the few poets who still persevered in the school of Return to Classics, many poets composed poetry in the language of the common people mingling their voices with the constitutionalists to show their love of freedom and hatred of foreigners and whatever was considered foreign. Ashraf al-Din Hosseini Qazvini (1313-1274 AS), known as “Nasim Shomal”, considered children as an important part of his addressees and wrote for them in a collection entitled Golzar Adabi (Literary Flower Garden) which includes 33 poems in rhyming couplets with a sweet and satirical diction. Therefore, Nasim Shomal can be considered as one of the founders of poetry for children. He is one of the poets who had an important role in opposing ignorance, autocracy, Russian and British colonialism thus enlightening the public to reject any injustice and oppression. To him, enemies of the country are superstition and ignorance, foreigners, and those who rule with the help of gold, oppression and deceit. This study analyzes Nasim Shomal's collection of poetry and specifically his poetry addressed to children in which he presents poetical imagery of the enemy.
    Keywords: Childlike Poems, Enemies of Country, Golzar Adabi, Nasim Shomal, Satirical Poetry of Constitution
  • A. Safaei, L. Darvishalipour Astaneh Page 59
    Parviz Shapour (1302 -78) the father of Iran΄s Cari-kalamaturs (a portmanteau word consisting of caricature and kalame, word in Persian—usually a one line satirical sentence in Persian) is one of the few people who have who created childlike, satirical imagery, in prose as well as in drawing thus bridging the gap between himself, nature and still life in a mostly fantastic, clever and childlike way. In his book entitled, I Will Synchronize my Heart with Yours, he uses these childlike expressions within a fantastical structure in six different ways: 1) empathy, 2) games, 3) humor, 4) childish logic, 5) wishes, 6) childlike Caricatures. These childlike images tend to decrease in his works but they never end; empathy is the dominant technique. This paper is a descriptive study of his collection of six books and analyzes the triangle of Shapour's connection with the child, childlike texts and childlike techniques of writing.
    Keywords: Cari, kalamatur, Child, Fantasy, Parviz Shapour
  • M. H. Ghorashi, S. Aminzadeh Page 75
    In this study, the phenomenon of readability and its evaluation in the domain of children`s literature and translation will be discussed. Some ambiguities and misunderstandings regarding readability are cleared. After presenting some definitions of children’s literature and its translation, readability and different ways of its evaluation, a new eclectic model will be used by the authors to evaluate readability. In order to show the reliability of this model, the authors present a case study in which this model is applied.
    Keywords: Children's Literature, Children's Literature Translation, Readability Evaluation, Text Readability
  • H. Kiyani, S. Hasanshahi Page 91
    Lullabies are the earliest poetic and rhythmic ways of connection between mother and child comprising an extensive range of mother's hopes, complaints and prayers inherited from previous generations. This type of literature has survived the passage of time in a way that no other literary form could replace it. Another characteristic of the lullabies is that they are not unique to any specific literature and exist in every literature. As such, they have similar structures and thematic characteristics. Comparative literature opens up a wide range of hidden relationships between literatures of different nations; this research aims at studying Persian and Arabic lullabies on the basis of American school of comparative literature. Hence, after an introduction to the topic and presenting the objectives and significance of the study, the theoretical framework is explained and then the structure and theme of the lullabies are compared in the two literatures. The study has indicated that establishing peace and calm through continuous repetition of the pleasant rhythms, reflecting mother's wishes, pains and sorrows, language learning, socializing of the child and teaching society's values are among the most important similar components in Persian and Arabic lullabies. In both of these lullabies, the trace of nature is greatly felt; however, their different natures have made the two lullabies differ in some ways as well. Finally, common religious values have brought about an unbreakable tie between the two.
    Keywords: Arabic lullabies, Children's literature, Comparative Literature, Persian, Structure, Theme
  • A. Najafian Page 115
    Image is a new term with an ancient background in Persian literature as in rhetoric there is a reference to imagery. Biouk Maleki is one of the famous poets in the field of children literature who has published seven collections of his poetry till now. This study is an analysis of imagery in six collections of his poetry. The elements that make imagery are discussed and then the most frequent images in his poetry are analyzed. In order to make images, Maleki uses personification and simile more than other techniques in constructing imageries; nature is the major imagery that he uses in his poetry.
    Keywords: Biouk Maleki, Children's poetry, Image, Imagery