فهرست مطالب

دراسات فی العلوم الانسانیه - سال نوزدهم شماره 4 (شتاء 1435)

مجله دراسات فی العلوم الانسانیه
سال نوزدهم شماره 4 (شتاء 1435)

  • تاریخ انتشار: 1391/12/15
  • تعداد عناوین: 6
|
  • هاشم رضایی، محمد واصل صفحه 1
    چنانچه دعوایی حقوقی در برابر دادگاه های حقوقی مطرح شود، باید تا رسیدگی و صدور حکم نهایی در دعوای کیفری که قبلا یا هنگام رسیدگی به آن مطرح شده است، دعوای حقوقی متوقف گردد. آیا قاعده «تعلیق دعوای حقوقی به وسیله دعوای کیفری» در دعوای حقوقی برای قاضی وطرفین دعوی الزام آور است؟ آیا این قاعده برای مصلحت طرفین دعوا یا مصلحت عمومی وضع شده است؟ قانون گذار، قاضی دادگاه حقوقی را ملزم به توقف دعوای حقوقی تا رسیدگی نهایی به دعوای کیفری نموده است. بنابراین قاعده مذکور از لوازم قاعده اعتبار و حجیت احکام کیفری در دعوای مدنی است. در این مقاله با تاکید بر روش توصیفی، موضوع بحث را در سه قسمت بررسی می کنیم، در قسمت اول درباره مبنای قاعده مذکور سخن می گوییم و اسباب وجود قاعده مذکور و ارتباط این قاعده با نظم عمومی را روشن می کنیم. در قسمت دوم شرایط تطبیق این قاعده و چگونگی اقامه دعوای کیفری و وحدت وقایع در دو دعوای کیفری و حقوقی را توضیح می دهیم. سپس در مورد این که آیا وحدت طرفین در دعاوی جزایی ومدنی لازم است، سخن می گوییم. در قسمت سوم آثار این قاعده توضیح داده می شود.
    کلیدواژگان: نظم عمومی، وحدت موضوع، وحدت سبب، توقف دعوا
  • علی سلیمی، فاروق نعمتی صفحه 17
    گرایش به مکتب رمانتیک در شعر سید قطب، ادیب مصری که پیش از این که یک مفسر و اندیشمند اسلامی باشد، یک شاعر و نقاد بوده– غلبه داشته است. او توانسته است نظامی کامل و گسترده در شعر خود ترسیم نماید که در آن، تصویری کلی از مهم ترین نشانه ها و ویژگی های رمانتیک همراه با عرفان شرقی نمود پیدا کرده است. تاثیر شاعر از مدرسه ی رمانتیکی عقاد و نیز نگاه عمیق و عاطفی او به هستی، موجب گرایش وی به مذهب رمانتیک بوده است که در سروده هایش تبلور یافته است. شوق به وطن و خاطرات گذشته، احساس به غربت روحی عمیق، ذوب در طبیعت و هم آوایی با آن، عشق و غزل، گردش در دنیای خیال، انقلاب بر علیه باورهای جامعه، ستایش آزادی، احساس درد و اندوه از بارزترین موضوعات رمانتیکی در شعر سید قطب است. در بیشتر این مضامین، غلبه ی قوای روحانی در شاعر جلوه گر است؛ به گونه ای که وی خود را با هستی و ماورای آن پیوند داده است. این مقاله به شیوه ی تحلیلی- توصیفی، جنبه های رمانتیکی در شعر وی را بررسی می نماید.
    کلیدواژگان: نمود های رمانتیکی، شعر معاصر مصر، شعر سید قطب، عقاد
  • منصوره زرکوب، زهرا سلیمانپور صفحه 37
    شعر از دیر باز تصویرگر وقایع زمان خود بوده و هست و شاعران زیادی از جمله مطران در شعر خود به ثبت وقایع تاریخی پرداخته اند. ما در این مقاله ضمن بررسی شعر تاریخی مطران، نظر وی را در زمینه ی ارتباط بین تاریخ وسیاست مورد بحث قرار داده ایم. این مقاله به موضع گیری مطران در برابر ستمگران تاریخ می پردازد و نقش مطران را در رهبری جنبش نوآوری در قصائد تاریخی وی تبیین می کند و سبک شعری را که برای بیان نگاهش از آن استفاده کرده بررسی می کند. نتیجه ی تحقیق نشان می دهد که شاعر به شعر تاریخی به عنوان ابزاری برای ثبت حوادث تاریخی نگاه نمی کند بلکه از آن برای تقدیس آزادی و مقابله با ظلم واستبداد استفاده می کند. او ملت هایی را که با خضوع و تسلیم در برابر ستمکاران، حاکمان ظالم را ساخته وپرورش داده اند محکوم می نماید و در مقابل ملت هایی را که در برابر ظلم و ستم ایستادگی کرده و در این راه به دعا و امید واهی بسنده نکرده اند مورد تمجید قرار می دهد. او نه تنها موضوع شعر تاریخی خود را از تاریخ مصر - گذشته وحال آن – می گیرد بلکه به تاریخ ملت های دیگر مانند ایران و روم توجه دارد، چه او معتقد به وجود رابطه ای مستحکم میان ملت هاست و این رابطه همانا انتقام از ستمگران است. مطران در شعر تاریخی خود از جنبه دیگری نیز پیشتازی خود را در نو آوری در شعر به اثبات می رساند. او از سبک داستانی استفاده می کند تا ضمن جذب مخاطب - در هر زمان ومکان- از تاثیر گذاری کافی برخوردار باشد. شیوه های بیانی دیگری مانند ریشخند را نیز در کلام خود به کار برده، از تصویرگری در القای پیامش غافل نیست.
    کلیدواژگان: خلیل مطران، شعر، تاریخ، سیاست، نوآوری
  • علی بشیری، عیسی متقی زاده، کبری روشنفکر، ابوالحسن امین مقدسی صفحه 55
    تصویرهای اشاری تصویرهایی هستند که شاعر با استفاده از متون دیگر به آفرینش آن ها پرداخته است و تجربه های ادبی خویش را برای رساندن معنی مقصود خویش به کار بسته است. در نظام های مفهومی پژوهش های نقدی معاصر این مفهوم با نام هایی چون بینامتنیت، فراخوانی شخصیات، به کارگیری میراث ونقاب نمایان شده وهمه ی آن ها را شامل می شود.
    این پژوهش بر آن است تا با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی آنچه را که شاعر معاصر لبنانی خلیل حاوی از مصادر میراث عربی وجهانی به کار برده تا به کمک آن ها تصاویر اشاری خود را درباره ی مرگ و مفاهیم و مسائلی که به آن مربوط است بیافریند، در حد توان بررسی و از آن ها پرده بردارد. نتایج بحث گویای آن است که اشعار خلیل حاوی مالامال از اندیشه ی برخاسته از میراث ادب عربی، اسطوره های بومی و غیربومی با بهره گیری از الگوهای ادبیات عربی و جهانی (متنبی، معری، جبران خلیل جبران، الیوت و لورکا) و متون دینی (انجیل و قرآن کریم) می باشد که شاعر با خلاقیت این متون را در تار و پود شعر خویش جای داده و با تبدیل آن ها به جزئی از شعر خود به نوآوری سبکی و مضمونی همت گماشته است.
    کلیدواژگان: تصویرهای اشاری، بینامتنیت، شعر معاصر لبنان، خلیل حاوی، مرگ
  • طاهره سادات طباطبایی امین صفحه 73
    بخش قابل ملاحظه ای از متن قرآن کریم را داستان ها (قصص) تشکیل داده که ابعاد تربیتی، هدایتی، واعجازی خاصی در آن لحاظ شده است. در این نوشتار دو دیدگاه طرح شده، که دیدگاه اول (خلف الله ) معتقد است قرآن کریم به عوامل جغرافیایی قصص توجه نکرده چون فایده هدایتی وتربیتی بر آن مترتب نیست؛ ودیدگاه دوم (بی آزار شیرازی وعبدالعزیز کامل و...) بر خلاف آن بر این باور است که قرآن به این عوامل توجه داشته وآنها را ذکر کرده است. با استناد به شواهد موجود، دیدگاه دوم (یعنی اهمیت عنصر مکانی قصص از دیدگاه قرآن) ترجیح داده شد. در این روند به این نتیجه دست یافته که قرآن نه تنها به عنصر مکان وعوامل جغرافیایی در ساختار قصص رویکرد هدفمند، روشمند وویژه ای دارد؛ بلکه آن را به سه شکل روشن، نیمه روشن، ومبهم طرح نموده وعلل موثر بر ابهام نسبی یا کلی عوامل جغرافیایی در قصص قرآنی عبارتند از: ناشناخته بودن رشته علمی جغرافیا برای مخاطب اولیه، احتیاج مخاطب هزاره بعد به کشف جنبه های جدید اعجاز علمی، عدم ضرورت تصریح به دلیل روشن شدن ابهامات با مطالعه منابع دیگر، اعجاز بیانی در صنعت ایجاز، وارجاع مخاطب به احادیث معصومان علیهم السلام. این پژوهش کتابخانه ای به روش تحلیلی توصیفی وبه هدف فهم بهتر متن ومحتوای قرآن کریم می باشد.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، داستان، جغرافیای تاریخی، عنصرمکان
  • صلاح الدین عبدی صفحه 89
    ادبیات عجیب، ادبیات غریب، ادبیات فانتزی یا ادبیات جادویی همگی اسمی برای یک عنوان می باشد که عبارت از وجود موجودی طبیعی در مقابل حوادثی غیر طبیعی است. این ادبیات بستگی به حضور یا عدم حضور واقعیت در انواع واقعگرایی می گنجد. در این نوع گفتمان، واقعیت با غیرواقعیت باهم سرشته شده و جدایی آن دو از همدیگر غیرممکن است. این مکتب ثمره ی اندیشه ی نویسندگان آمریکای جنوبی بوده و براساس مقتضیات محیطی آن دیار شکل گرفته است. از بین نویسندگان عرب، بارزترین نویسنده ای که بیانگر این دیدگاه باشد؛ می توان به ابراهیم کونی اشاره کرد که تابه حال بیش از 40 رمان در این چهارچوب دارد. بی شک محیط زندگی نویسنده باعث گردیده که افکارش براساس این مکتب ارائه شود. از مهم ترین ویژگی های این مکتب در آثار کونی، تلفیق خیال با واقعیت بشکلی معقولانه و تغییر حوادث روزانه در بافت داستان به طوری که خواننده آن را باور کند، می باشد. نویسنده از طریق تکنیک های دوگانگی، لحن، مفهوم شاعرانه و به ویژه توصیف و روایت شیوا خواننده را با محیط مورد نظر، آشنا می کند. ابراهیم کونی برای غنای خیال عربی و باروری چهارچوب های دلالتی و شکلی از این مکتب استفاده نموده است. این پژوهش به شیوه ی تحلیلی- توصیفی انجام گرفته است.
    کلیدواژگان: رئالیسم جادویی، ابراهیم کونی، رمان الورم، ادبیات معاصر لیبی
|
  • Hashem Rezaei, Mohammad Wassel Page 1
    Since a civil case is dealt in civil courts, its proceeding must be stopped until a final judgment is given on a criminal case that was filed before or during the proceeding of the civil case. Is the rule "to stop a civil case by criminal case", is binding on a civil judge and the litigants of the civil lawsuits? Whether this rule has been established for the benefit of litigants or public interest? Legislators have made a civil judge obliged to stop the civil proceeding until a final judgment in the criminal case. As such, the above rule is a supplement to "authoritative criminal order on civil case". Authors try to study the subject by dividing it into three parts: the first section deals about the basis of the aforementioned rule hence; shows reasons for the existence this rule and its relations with the public order. The second section speaks about a comparative condition, and regulation to file the criminal case and the unity of the facts in criminal and civil cases, and then deals about the necessity of the union of the litigants in criminal and civil lawsuits. The third section is an attempt to study the effects of this rule.
  • Ali Salimi, Faroogh Nemati Page 17
    Inclination to the romanticism has been more prevalent in the poems of Sayed Qotb, an Egyptian who was a poet and critic before turning into an Islamic thinker and interpreter. He could sketch a comprehensive system in his poetry in which the romantic features are the dominant ones along with eastern mysticism. The influence of the Romantic School of Aqqad as well as his own deep and emotional insight on universal existence could incline Qotb towards romanticism which is reflected in his works. Love to nation and traditions, sense of spiritual loneliness along with interest in nature, love and lyrics, imagination, opposition to obsolete social habits, appraisal of freedom, and feeling the pain of others are among the main romantic characteristics in the poems of Sayed Qotb. In most of these, spiritual forces are dominant in a way that the poet links himself to the universe. With descriptive- analytic methodology, the current article tried to study romantic aspects in the poems of Sayed Qotb.
    Keywords: Romantic Symbols, Contemporary Egyptian Poetry, Sayed Qotb, Aqqad
  • Mansureh Zarkob, Zehra Suleimanpour Page 37
    From the time immemorial, poetry has been the manifestation of events of its own time and a large number of poets including Mutran have emphasized on historical events in their poems. The current study, besides surveying Mutran's historical poetry, will discuss his outlooks about the relationship between history and politics. As such, it reviews Mutran’s stance against tyrants of history and explains his role in Innovation Movement in his historical poems and the poetic style he used to express his viewpoints. This research shows that the poet didn’t use the historical poem as a tool to record historical events but applied it for sanctifying the freedom and coping with the tyranny, thus he condemns nations who bow to tyrants with humility and submission and praises those who stand firmly against oppression and in this way didn’t suffice pray and false hope. Mutran is inspired by not only the past and the present history of Egypt rather he also pays attention to history of other nations such as Persia and Rome; because he believes in close relationships among nations and this relationship is like revenge from oppressors. Mutran in his historical poems includes his innovation aspects i.e. narrative style to attract audiences of any time and at any place. He employed other expressive techniques such as sarcasm in his language. He is also not unaware to use illustrations in his language.
    Keywords: Khalil Mutran, Poetry, History, Politics, Renewal
  • Ali Bashiri, Isa Motaqizade, Kobra Roshanfek, Abulhasan Amin Moqadesi Page 55
    The illustrations implying death are those images a poet creates using other texts and applied his/her literary experiments to present the targeted meaning. In meaningful systems of contemporary critical researches, such a concept is appeared with names such as intertextuality, personal call, heritage and mask. Using descriptive – analytical method, the present research attempts to investigate the case of contemporary Lebanese poet Khalil Hawi who applied Arab and the World heritage infinitives so that taking advantage of them he can explain the implication of death and concepts and issues related to it. At the end of such investigation, it is fond that poems of Hawi are full of throught extracted from Arabic literary heritage, native and non-native legends by applying Arab and world literary patterns (for instance Mutanabbi, Maari, Khalil Gibran, Elliot and Lorca) and religious texts (for example Bible and Qur’an); it will be revealed that how he has allocated such texts and converted them as a part of his poems.
    Keywords: Implied Illustrations, Intertextuality, Khalil Hawi, Death
  • Tahereh Saadat Tabatabai, Amin, Mohammadali Ahmadiyan Page 73
    A remarkable part of the texts of the holy Qur’an is formed of stories in which, educational, guidance and miracle aspects have been considered. In this paper twoapproaches are proposed, the first viewpoint (Khalf Allah) believes that the Qur’an hasneglected geographical factors of stories because it lacks guidance and educational benefits, and the second viewpoint (Biazar Shirazi and Abdulaziz Kamel etc) unlike the first one believes that Qur’an has had a targeted, systematic and special approach tothese factors. Based on available evidences, the second view (i.e. the importance ofspatial element from Qur’anic point of views) has been emphasized. In this process, the results show that the Qur’an has not only considered the spatial elements and geographical factors in the structure of stories, but proposed them to a three ways i.e. clear, semi-clear and complex and causes affecting the relative ambiguity or geographical factors are: the unknown nature of the geographical subject for primary audience, the need of next millennium audience to discover new aspects of scientific secrets, non-necessity of description due to clarification of ambiguities with the study of other resources, miracle statement in the brevity speech and reference of audience to hadiths of prophetic household. It is a library research based on an analytical and descriptive method with an aim to understand texts of the holy Quran better.
    Keywords: Historical Geography, Local Element, Clear, Semi, clear, Vague
  • Salah Al Ddin Abdi Page 89
    Miraculous, strange, fantasy or magical literature, all denote the same and that is the natural balance in the face of unnatural disaster. This literature depends on the presence or absence of reality repartition into a kind of realism. In this type of discourse, reality and unreality is intervened together and their separation is impossible and this school is the outcome of the ideas of South American writers and has been formed on the basis of environmental necessities. Among Arab writer, the most prominent one who reflects on this idea, one can point to Ibrahim al-Koni who has written more than 40 novels in this context. The environment led him to introduce his ideas based on this school. To al-Koni, the features of this school could be combining fantasy with reality in the form of reason and daily events in the form of a story that a reader can believe in it. With the techniques of duality, tone and poetic connotation and especially with amazing narrative and description, he tries to make the reader acquaint with his environment. Al- Koni has used the framework of this school to enrich Arab ideas. This study is descriptive-analytical in nature.
    Keywords: Magical Realism, Ibrahim Al Koni, The Tumor, Contemorary Libyan Literature