فهرست مطالب

آب و فاضلاب - پیاپی 48 (زمستان 1382)

مجله آب و فاضلاب
پیاپی 48 (زمستان 1382)

  • 86 صفحه، بهای روی جلد: 5,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1382/11/15
  • تعداد عناوین: 15
|
  • صفحه 2
  • مقالات علمی
  • آرش ذامیادی، عبدالحمید لیاقت، علیرضا حسن اقلی صفحه 3
    امروزه خطرات ناشی از تخلیه پساب های صنعتی حاوی فلزات سنگین به محیط زیست و هم چنین نفوذ این آلودگی ها به منابع آب سطحی و زیرزمینی و گسترش آن به اراضی مجاور این منابع، به یک نگرانی ملی تبدیل شده و یافتن راه حل هایی مناسب در جهت رفع این خطرات پیش از بروز فجایع زیست محیطی، در بسیاری از نقاط کشور ضروری می باشد. در حال حاضر روش های متنوعی برای تقلیل آلودگی های آب و خاک به کار گرفته می شود که از آن جمله می توان به شست و شوی خاک های آلوده به فلزات سنگین توسط اسید یا تصفیه پساب های صنعتی در تصفیه خانه ها پیش از تخلیه آن ها اشاره نمود. اکثر این روش ها وقت گیر و پرهزینه بوده و در نهایت موجب انتقال آلودگی به بخش دیگری از محیط زیست می گردند. در این میان، یافتن راه حلی مطمئن که ضمن رفع آلودگی، کم هزینه و نسبتا سریع بوده و اثرات جانبی آن سلامت محیط را تهدید ننماید، از اهمیت ویژه ای برخوردار است. یکی از راه های رفع چنین مشکلاتی، بهره گیری از فرایندهای طبیعی تصفیه و از جمله پتانسیل های فیزیولوژیک گیاهان سبز می باشد.
    هدف اصلی از اجرای این تحقیق، بررسی امکان تصفیه پساب های صنعتی و آب های آلوده به فلز روی توسط خاک و گیاه است. به این منظور 9 عدد لایسیمتر زهکش دار استوانه ای شکل به قطر 60 سانتی متر و ارتفاع 100 سانتی متر از جنس پلاستیک تهیه و با خاک سبک و دارای بافت لوم شنی پر شدند. لایسیمترها پس از کاشت گیاهان و تا هنگام استقرار آن ها، با آب چاه آبیاری گردیده و سپس آبیاری با استفاده از پساب صنعتی (آب آلوده به روی به میزان mg/L25) صورت پذیرفت. در این پژوهش تاثیر کاشت گیاهانی همچون آفتابگردان، یولاف و نی در جذب روی، مورد مطالعه قرار گرفت که هر یک در سه لایسیمتر کشت شدند. به منظور بررسی توانایی مجموعه خاک- گیاه در جذب فلز روی، نمونه هایی از آب ورودی به لایسیمتر ها و زه آب خروجی از آن ها در تناوب های مناسب تهیه و آنالیز گردید. نتایج حکایت از آن داشت که غلظت روی در نمونه های زه آب جمع آوری شده در تمامی تیمارها زیر حد مجاز قرار گرفته که بیانگر عملکرد مطلوب مجموعه خاک- گیاه در جذب این فلز از آب آلوده (با راندمانی در حدود 5/98%) می باشد. در انتهای دوره آزمایش، نمونه های گیاهی نیز برای تعیین میزان جذب روی از خاک تهیه و آنالیز گردید. جذب فلز توسط اندام های مختلف گیاهی بین 714/0 و 257/0 درصد در نوسان بود که بر پالایش گیاهی در سیستم دلالت دارد. با تعیین بیلان جرمی، در نهایت مشاهده شد که غلظت فلز روی در خاک لایسیمترها از حد مجاز غلظت این عنصر در خاک های کشاورزی تجاوز نموده است و این خاک ها شدیدا آلوده می باشند.
    کلیدواژگان: پالایش سبز، فلز روی، پساب صنعتی، آب آلوده، تحقیقات لایسمتری
  • ناصر مهردادی، عقیل صباغی، محمود علی رکنی صفحه 12
    رودخانه تجن یکی از رودخانه های بزرگ استان مازندران و یکی از مهم ترین منابع زیستی کشور به شمار می آید. این رودخانه از ارتفاعات البرز و شمال استان سمنان سرچشمه گرفته و پس از طی مسافتی در حدود 180کیلومتر در منطقه ساحلی خزرآباد به دریای خزر متصل می شود. رشد روزافزون مراکز شهری، صنعتی و کشاورزی در حوضه آبریز رودخانه، مهم ترین عامل تهدید کننده محیط زیست آن به شمار می آید]1[. به منظور مدیریت صحیح محیط زیست و جلوگیری از تخریب این منبع پرارزش آبی، بررسی کیفی آب رودخانه لازم و ضروری می باشد. به این منظور مطالعه ای در سال 1379 انجام شد. در این مطالعه، ابتدا ایستگاه های نمونه برداری در طول رودخانه تعیین شد و در فصول مختلف سال به منظور سنجش پارامترهای فیزیکوشیمیایی و بیولوژیکی، طبق روش های استاندارد نمونه برداری های لازم انجام گرفت. آزمایش های PO4، NO3، NO2، NH4، DO، TSS، TDS، EC، pH، COD، BOD، کلیفرم کل و کلیفرم مدفوعی نیز طبق روش های استاندارد انجام شد. نتایج نشان داد که مقادیر متوسط پارامتر BOD، حداقل 18 و حداکثر 25/25 برابر حد استانداردهای کیفیت آب رودخانه می باشد. هم چنین مقادیر میکروبی کلیفرم کل نیز از حداقل 3/2 تا حداکثر 60 برابر حد استانداردهای کیفیت آب رودخانه تعیین شد.
    کلیدواژگان: رودخانه تجن، اثرات توسعه بر رودخانه ها، استانداردهای کیفی آب، پارامترهای فیزیوکوشیمیایی و بیولوژیکی
  • جهانگیر عابدی کوپایی، سید فرهاد موسوی صفحه 17
    بحران محیط زیست در چند دهه اخیر در اثر افزایش جمعیت و مصرف بی رویه ایجاد گردیده است. افزایش جمعیت، نیاز به تولید مواد غذایی بیشتر از جمله برنج را در کشورهای مختلف دنیا به دنبال دارد. از فراورده های جنبی شلتوک در کارخانجات برنج کوبی، پوسته شلتوک می باشد که در کشور ما از آن استفاده مطلوبی به عمل نمی آید. تولید سالیانه پوسته شلتوک در جهان حدود 100 میلیون تن و در ایران حدود 45/0 میلیون تن است. از طرف دیگر، مصرف روزافزون کالاها باعث گسترش کارخانجات و افزایش تولید پساب صنعتی می گردد. به دلیل مشکلات بهداشتی و زیست محیطی که این پساب ها ایجاد می کنند، جمع آوری سریع و بدون اشکال آن ها از منابع تولید و سپس تصفیه و دفع آن ها امری ضروری است. از آنجا که عمل تصفیه پساب یک مسئله مهم و اساسی است و موادی که برای تصفیه به کار برده می شود پرهزینه و غیراقتصادی می باشد و هم چنین اثرات درازمدت نامطلوب در محیط زیست باقی می گذارند، استفاده از یکی از مواد آلی طبیعی (پوسته شلتوک)، موضوع تحقیق حاضر است. برای تهیه خاکستر پوسته شلتوک مورد نیاز، پس از مطالعات و بررسی های گوناگون، یک کوره طراحی ساخته شد. آزمایش های مربوطه عبارتنداز: تعیین تغییرات pH پساب در اثر افزودن مقادیر متفاوت (1 و 3 گرم) از انواع خاکستر پوسته شلتوک (تولید شده در درجات حرارتی 250، 350 و 450) در دو زمان تماس مختلف (5 و 60 دقیقه) و میزان جذب سرب.
    نتایج نشان می دهد که با افزایش دمای تولید خاکستر، pH پساب نیز افزایش می یابد. در یک دمای معین تولید خاکستر، افزایش مقدار خاکستر در افزایش pH مؤثر است. به طور کلی، جذب سرب از پساب صنعتی با افزایش میزان خاکستر (جاذب) و زمان تماس، افزایش می یابد که از لحاظ آماری نیز معنی دار است (05/0P<). هرچه درجه حرارت تولید خاکستر کمتر باشد، مقدار جذب سرب بیشتر است. این موضوع ناشی از افزایش مقدار کربن فعال موجود در خاکستر در درجه حرارت پایین تر است. بنابراین، درجه حرارت سوزاندن پوسته شلتوک عامل مهمی در میزان کربن فعال تولیدی می باشد. نتایج آزمایش ها حاکی از قابلیت و ارزش اقتصادی فراورده های پوسته شلتوک است و لازم است امکان به کارگیری آن به عنوان جاذب و مکمل در تصفیه فاضلاب های صنعتی مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: سرب، خاکستر پوسته شلتوک، تصفیه فاضلاب صنعتی
  • حسن نادری صفحه 24
    وجود اورانیوم در محیط زیست در نتیجه نفوذ از مواد ته نشین شده در طبیعت، پسمان های حاصل از حفاری، انتشار از طریق صنایع هسته ای، احتراق ذغال سنگ و سوخت های دیگر و استفاده از کودهای فسفاته که حاوی اورانیوم هستند، می باشد. بدین ترتیب اورانیوم در آب آشامیدنی حضور پیدا می کند. در این تحقیق، روش لیزر فلوریمتری با پایین ترین حد آشکارسازی 05/0 میکروگرم در لیتر با استفاده از یک لیزر فلوریمتر نوع Scintrex مدل UA-3 به کار گرفته می شود. تعداد 16 نمونه آب آشامیدنی از نواحی مختلف شیراز جمع آوری گردیدند. میانگین نتایج به دست آمده از اندازه گیری غلظت اورانیوم مجموع آب های آشامیدنی شیراز برابر با 765/2 میکروگرم در لیتر می باشند. همچنین، میانگین دزهای مؤثر سالیانه دریافتی بزرگسالان، کودکان و نوزادان ناشی از پرتوزایی 238U در آب های آشامیدنی در محدوده مجاز پرتوگیری می باشند.
    کلیدواژگان: آب آشامیدنی، اورانیوم، لیزر فلوریمتری، دز موثر
  • فرشید نوربخش صفحه 33
    کودهای آلی، از جمله لجن فاضلاب را می توان از منابع مهم تامین عناصر غذایی برای گیاهان محسوب نمود. نیتروژن که پرمصرف ترین عنصر غذایی گیاهان است، در همه این کودها به شکل آلی وجود داشته و پس از ورود به خاک در اثر فرایندهای میکروبی و تحت تاثیر آنزیم های برون سلولی از شکل آلی به شکل معدنی تبدیل می شود. هدف از این مطالعه، مقایسه معدنی شدن خالص نیتروژن در اثر کاربرد کودهای آلی لجن فاضلاب، کود گوسفندی، کود کمپوست و برگ سنجد است. به این منظور دو سطح 1 و 5/2 درصد از کودهای نامبرده به خاک افزوده شد و پس از 20 هفته انکوباسیون در دمای 25درجه سانتی گراد در 50 درصد ظرفیت نگهداری رطوبت، نیتروژن معدنی شده اندازه گیری گردید. یک تیمار شاهد (بدون افزودن کود) برای تعیین نیتروژن معدنی شده حاصل از کودها در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد که معدنی شدن خالص نیتروژن در تمامی کودها و سطوح به کار رفته، از تیمار شاهد بیشتر است. در هیچ یک از تیمارها ایموبیلیزاسیون خالص نیتروژن مشاهده نشد. در بین تیمارهای دریافت کننده کود، تیمار 5/2 درصد لجن فاضلاب، بیشترین (mg/kg9/332) و تیمار یک درصد کمپوست، کمترین (mg/kg1/187) معدنی شدن خالص را به همراه داشتند. نیتروژن معدنی شده از برگ های سنجد و کود گوسفندی حد واسط لجن فاضلاب و کود کمپوست برآورد شد. نتایج این تحقیق هم چنین نشان داد که به طور متوسط 53 درصد از نیتروژن موجود در لجن فاضلاب در مدت 20 هفته انکوباسیون از شکل آلی به معدنی تبدیل می شود، حال آنکه این میزان برای کود کمپوست 29 درصد است و سایر کودها نیز در این طیف قرار می گیرند. به نظر می رسد کود لجن فاضلاب بسیار غنی و حاوی نیتروژن در دسترس فراوان است.
    کلیدواژگان: کودهای آلی، نیتروژن معدنی شده، ایموبیلیزاسیون
  • محمدرضا شاهمنصوری، علی اصغر نشاط صفحه 39
    در تصفیه خانه های آب، فرآیند انعقاد جایگاه ویژه ای داشته و همواره تلاش بر این بوده تا در عین صرف هزینه های کم، راندمان بالایی در این بخش از تصفیه آب به دست آید. در فرآیند انعقاد مواد منعقدکننده ای مورد استفاده قرار می گیرند که اغلب از نمک های فلزی (به خصوص آهن و آلومینیوم) بوده و با مکانیسم های خاصی باعث حذف ذرات کلوئیدی از آب می گردند. امروزه در کشور ایران منعقدکننده هایی که بیشترین کاربرد را در تصفیه خانه های آب دارند، سولفات آلومینیوم یا آلوم و در درجه بعد کلراید فریک می باشند. در کشورهایی نظیر کانادا، ایتالیا، آمریکا، چین، فرانسه و انگلستان اخیرا ماده ای به نام پلی آلومینیوم کلراید (PAC) جایگزین آلوم شده است. هدف از این بررسی مقایسه ماده منعقد کننده PAC با آلوم و کلراید فریک در حذف TOC1 و کلیفرم کل که از شاخص های آلودگی شیمیایی و میکروبی آب می باشند در غلظت های بهینه برای حذف کدورت از آب خام تصفیه خانه شهر اصفهان به عنوان منبع اصلی در تامین آب شهری بوده است.
    در این بررسی تعداد 20 نمونه از آب خام ورودی به تصفیه خانه در زمان های مختلف برداشته شد. ابتدا مقادیر کلیفرم کل و TOC نمونه های آب خام اندازه گیری شده و بعد از به دست آوردن غلظت بهینه مواد منعقد کننده در حذف کدورت با آزمایش جار، میزان کلیفرم کل و TOC در این غلظت بهینه، مجددا اندازه گرفته شد. آزمایش ها برای هر نمونه آب با سه منعقد کننده آلوم، کلراید فریک و پلی آلومینیوم کلراید انجام گرفت.
    نتایج حاصل بیانگر میزان pH بهینه، غلظت بهینه مواد منعقد کننده در حذف کدورت و مقادیر TOC و کلیفرم کل به دست آمده بعد از تاثیر مواد منعقد کننده بودند. طبق این نتایج، میانگین درصد حذف کدورت، کلیفرم کل و TOC به ترتیب برای آلوم شامل 1/92، 43/94 و 3/40 درصد بودند. این مقادیر برای منعقد کننده کلراید فریک شامل 74/95، 8/97 و 64/55 درصد و برای پلی آلومینیوم کلراید عبارت بودند از 3/95، 3/97 و 02/42 درصد.
    نتایج به دست آمده نشان داد که کلراید فریک و پلی آلومینیوم کلراید در حذف کدورت، کلیفرم های کل و TOC کارایی بهتری نسبت به آلوم دارند و کلراید فریک در حذف TOC بهتر از PAC عمل می نماید. با در نظر گرفتن مشکلات مربوط به مصرف کلراید فریک، استفاده از PAC به عنوان منعقد کننده در حذف کدورت، کلیفرم های کل و TOC گزینه بهتری نسبت به آلوم و کلراید فریک در فرآیند انعقاد می باشد.
    کلیدواژگان: انعقاد، آلوم، پلی آلومینیوم کلراید، کلراید فریک، حذف TOC و کاهش کلیفرم کل
  • غلامعباس بارانی، محمدباقر رهنما، بهروز صفا صفحه 45
    منابع آب زیرزمینی به خصوص در مناطق خشک و نیمه خشک بسیار با اهمیت می باشند. فعالیت های بشر در زمینه های مختلف (کشاورزی، صنعت و شهری) پتانسیل بسیار بالایی برای آلوده نمودن این منابع هستند.اطلاع از چگونگی حرکت آلاینده ها در سفره آب زیرزمینی می تواند نسبت به شناخت منابع آلاینده و کنترل آنها مؤثر باشد. در مطالعه حاضر به منظور بررسی حرکت آلاینده ها در سفره های آب زیرزمینی معادله عمومی انتقال سیال در حرکت غیر ماندگار با استفاده از روش عددی حجم کنترل به صورت سه بعدی با به کارگیری طرح اختلاف پیوندی و الگوریتم حل گردید. غلظت به عنوان خاصیت مورد بررسی سیال بوده و با در نظر گرفتن ویژگی های سیال (آب) و محیط حرکت آن (خاک)، مدل بندی ریاضی انتقال آلودگی در آب های زیرزمینی در حرکت غیردائمی انجام شده است. نتایج به دست آمده از مدل از نتایج حاصل از مدل های تحلیلی در جهت افقی و در جهت عمودی مورد مقایسه قرار گرفت که از مطابقت خوبی برخوردار بودند این مدل به خوبی می تواند برای پیش گویی انتقال آلودگی و در نهایت پیش گیری و کنترل بحران آلودگی منابع آب زیرزمینی به کار رود.
    کلیدواژگان: روش عددی حجم کنترل انتقال سیال، آب های زیرزمینی، انتقال آلودگی، مدل بندی ریاضی
  • علیرضا سردشتی، میشل ریمو صفحه 51
    این تحقیق بر روی لجن هایی که پس از تصفیه بیولوژیکی از قسمت هضم کننده تصفیه خانه آب و فاضلاب شهر مون پیلیه فرانسه خارج می شود، انجام گرفته است. این لجن های هضم شده از مواد آلی و بیشتر به فرم هیومیک اسید تشکیل شده اند. هیومیک اسید خاصیت تبادل یون دارد و این ویژگی ناشی از عوامل کربوکسیل و فنلی موجود در ساختمان آن است. در این تحقیق تثبیت کاتیون ها توسط هیومیک اسید با توجه به مکانیسم تبادل یونی بررسی شده است. بررسی سینتیکی نشان می دهد که این بر هم کنش، آهسته و به مدت دو روز طول کشیده و به pH محیط نیز بستگی دارد. نتایج حاصل نشان می دهند که ضریب توزیعLit/Kg 105 P= و میزان 2+Cu تثبیت شده روی عامل کربوکسیل- بنزوئیک eq/Kg 098/3 نسبت به مواد خشک در 7 pH= است. افزایش pH محیط باعث فعال شدن یون های اومات (آنیون هیومیک اسید) (-R) شده و بدین ترتیب جاذبه الکترواستاتیک بین 2+Cu و عوامل فعال هیومیک اسید قویتر می شود و باعث افزایش زمان بازداری می گردد. در این حالت، ضرایب توزیع دارای مقادیر حدی می شوند که شیب منحنیlogP = f(pH) را تشکیل می دهند. با رسم خط logP0 = f(pH) برای یک غلظت اولیه (eq/Lit3-10×125/0) C0= از 2+Cu مقدار ثابت تبادل کاتیونی 71/0 Kex= شده و به ازای هر]2+Cu [یک]+H [مبادله می گردد. 27/2 %CV= و 77/0-% = خطای نسبی محاسبه شده اند.
    کلیدواژگان: لجن هضم شده، هیومیک اسید، تبادل یونی، کرونوپتانسیومتری، انحلال گاندی
  • پریسا احمدپور، سید اویس ترابی، مسعود تجریشی صفحه 60
    منابع آب زیرزمینی که مهم ترین منبع تولید آب آشامیدنی هستند، ممکن است از طریق تغذیه مصنوعی با فاضلاب یا آب سطحی، چاه های جاذب، نشت از مخازن سپتیک یا نشت از لوله های فاضلاب به میکروارگانیسم های بیماریزا آلوده شوند. بنابراین، برای محافظت از منابع آب زیرزمینی باید فاصله مناسبی را بین منبع آلودگی، آب زیرزمینی و چاه های تامین آب درنظر گرفت. برای اطمینان از تولید آب آشامیدنی سالم، زمان و فاصله سفر مناسبی برای ویروس مورد نیاز است. یکی از راه های مؤثر ارزیابی اثر عبور از خاک در محاسبه کاهش غلظت میکروارگانیسم ها، مدل سازی ریاضی مسئله است. مدل ریاضی انتقال میکروارگانیسم ها نظیر باکتری و ویروس در به کارگیری و شناخت فرایندها مفید خواهد بود. مدل می تواند برای تعیین محل چاه های جاذب فاضلاب نسبت به چاه های آب شرب، تعیین محل مخازن سپتیک و تعیین محل دفع لجن در زمین های کشاورزی به کار رود. در این مقاله، میزان کاهش غلظت ویروس در مراحل عبور از چاه جاذب تا آب زیرزمینی و سپس حرکت با جریان آب زیرزمینی به عنوان تابعی از زمان و فاصله سفر به کمک مدل عددی برای انواع گوناگون خاک نفوذپذیر (ماسه، ماسه لومی و لوم ماسه ای) باتوجه به موقعیت آب زیرزمینی و هندسه آبخوان نمونه مورد بررسی قرار گرفته است. پارامترهای ورودی مدل از مطالعات و مقالات قبلی استخراج گردیده و میزان فاصله ای که غلظت ویروس به حد مجاز آب شرب می رسد، تعیین شده است. نتایج مدل سازی نشان می دهد که حریم ایمن چاه جاذب در خاک های ماسه ای، ماسه لومی و لوم ماسه ای به ترتیب برابر 29، 18 و 6 متر می باشد. مدل مورد استفاده، مدل HYDRUS-1D می باشد که حرکت یک بعدی جریان آب، حرارت و آلاینده ها را در محیط متخلخل اشباع شبیه سازی می کند
    کلیدواژگان: ویروس، چاه جاذب فاضلاب، حرکت ویروس در محیط متخلخل، مدل سازی، حریم چاه
  • مهندسین مشاور طرح و تحقیقات آب و فاضلاب ترجمه: مهندسین مشاور طرح و تحقیقات آب و فاضلاب صفحه 75
  • گزارشات
  • معرفی کتاب
  • Solids in sewers
    صفحه 86
|
  • Zamyadia., Liaghat, A.M., Hassanoghlie, A.R Page 3
    Intense pollution of industrial wastewater and surrounding lands and pollutants disposal into surface and ground waters, endanger our environment and our water resources. So, now a days finding solutions for this national and international concern is necessary. At current time one can use different methods to decrease the amount of pollutants in soil and water, e.g. cleaning soils contaminated with heavy metals by acids or refinement of wastewaters at treatment plants. These methods are mostly time consuming and expensive and at last they contaminate another section of surrounding environments. Therefore, finding a relatively fast and low cost technology without marginal harmful effects is vital. Using the natural processes; for example the biological potentials of green plants, is a reliable and safe solution for these problems.The main goal of this research was to investigate the possibility of phytoremediation of industrial wastewater contaminated with zinc. In order to conduct this project nine plastic lysimenters with 60 cm diameter and 100 cm height equipped with a drain pipe at the bottom were filled by granular sandy-loam soil. Sunflower, Avena sativa and Reed (Arundo donax) were planted in these lysimeters and they were irrigated by clean water until the plants were settled up. Then the irrigation was continued by contaminated wastewater which consisted of 25 mg/l zinc. In order to evaluate the soil ability in absorbing zinc, the drain effluent was measured and analyzed. The concentration of zinc in drain effluent of all lysimeters was under the standard limits and the performance of the system in absorbing zinc was found satisfactory up to 98.5%.
  • Mehrdadin., Sabbaghia., Rokni, M.A Page 12
    Tajan river is one of the biggest and the most important river in Iran. It emerges from Alborz mountain and north of Semnan provice and after 180 km continuing to Caspian sea. So, protection of this river from industrial and agricultural pollution is quite crucial. On the other hand the knowledge of water quality is one of the essential management tools in integrated water management control. The aim of this study was awareness of changing in water quality in different seasons. The samples were collected from different stations along the river during different seasons of 2000.The samples were analyzed for BOD5, COD, TDS, pH, EC, DO, NO2, NO3, NH4, PO4, and total and fecal coliform. The results of this study showed that the minimum and maximum of BOD are 18 and 25 times higher than standard limit respectively. The results also showed that the average of total coliform bacteria is up to 60 times higher than standard limit.
  • Abedi-Koupaij., Mousavi, S. F Page 17
    Over the course of recent decades, industrial and agricultural activities have led to a considerable increase in waste materials. Rice husk ash (RHA), an agricultural waste, is produced about 100 million tons annually in the world and 0.45 million tons in Iran. Due to growing environmental concerns about disposal of these wastes, efforts are required to apply the wastes in industry. On the other hand, heavy metals are one of the main groups of environmental pollutants. Discharge of industrial wastewater, with high concentration of heavy metals, to surface water and groundwater could pollute the environment. Adsorption process is one of the available methods of treating wastewater containing heavy metals such as lead. The high cost of common adsorbents such as activated carbon has inspired a search for suitable low-cost adsorbents. The aim of this study was removal of lead using RHA as low cost adsorbent from industrial wastewaters.In this research in order to burn the husks at a controlled temperature and atmosphere and to obtain a highly reactive RHA, a furnace was designed and built. For each experiment, 100 mL wastewater was mixed with 1 and 3 grams of RHA (burnt at temperatures of 250, 350 and 4500C) and two contact times (5 and 60 min.)The results showed that the percent of adsorption increased with increasing the amount of RHA and contact time (P<0.05). Also, burnt RHA at lower temperature in furnace, showed better performance. The results revealed that pH of wastewater increased with increasing the amount of RHA. Produced RHA at higher temperature increased pH more than other treatment.
  • Naderi, H Page 24
    Uranium may be found in the environment as a result of leaching from natural deposits release in mill tailings, emissions from the nuclear industry, the combustion of coal and other fuels, and the use of phosphate fertilizers that contain uranium. In this study uranium concentration in drinking water of Shiraz City was measured and its related effective dose was assessed. Uranium was measured using a laser fluormeter (Scintrex UA-3) with minimum detection limit of 0.05 μg/l.. Altogether sixteen drinking water samples from different areas of Shiraz were collected. The average results of total uranium concentration in Shiraz drinking water was found 2.765 μg/l. The average annual effective doses received by adults, children and infants from 238U activity in drinking water were in the range of permissible level of exposure.
  • Nourbakhsh, F Page 33
    Organic fertilizers, including sewage sludge, are considerable sources of plant nutrients. Nitrogen mineralization is an enzyme mediated process being undertaken by soil microbial populations. This study was conducted to investigate the effects of some organic fertilizers (sewage sludge, sheep manure, municipal solid wastes and oleaster leaves) on net nitrogen mineralization in a calcareous. Two levels of 1% and 2.5% of organic fertilizers in three replications were incorporated to a calcareous soil and moisture was adjusted at 50% water holding capacity. Soils were incubated at 25oC for 20 weeks. A control treatment (without addition of the organic fertilizers) was run to determine the fertilizer induced nitrogen mineralization. Results indicated that all treatment had significantly higher net nitrogen mineralization than that of control. Net nitrogen immobilization was not observed. The highest (332.9 mg/kg) and the lowest (187.1 mg/kg) rates of net nitrogen mineralization were observed in 2.5% of sewage and 1% of municipal solid wastes, respectively. The results also indicated that 53% and 29% of fertilizer nitrogen were mineralized during the 20 weeks of incubation form sewage sludge and municipal solid wastes, respectively. Sheep manure and oleaster leaves had intermediate rates of net nitrogen mineralization. It seems that sewage sludge contains higher amounts of total and easily mineralizable nitrogen
  • Shahmansouri, M. , Neshat, A.A. Page 39
    Coagulation is one of the important processes in water treatment plants. The experts attempt to find out both low cost and high efficient coagulant in water treatment plants. The coagulants which are widely used in coagulation process, are inorganic salts, specially Iron and Aluminum salts.. Aluminum Sulfate and Ferric Chloride are two coagulants which are used in many water treatment plants in Iran. Recently there is a tendency to use a new coagulant which is called Ploy Aluminum Chloride (PAC) which are used in many other countries such as Canada, America, China and England. The purpose of this study was comparison of PAC, Alum and Ferric Chloride removal of TOC and Total coliforms as indicators of chemical and biological pollution of water and to find out optimum concentrations for turbidity removal of raw water of Esfahan water treatment plant.In this study 20 samples of raw water were taken during 4 months from Esfahan water treatment plant. At first, the amounts of total coliforms and TOC was measured. Then the optimum coagulant dosage for turbidity removal was obtained using jar test apparatus Final TOC and total coliform concentrations were measured after jar test study.The results of this study show that Ferric Chloride and PAC in removal of turbidity, total coliforms and TOC are more efficient than Alum. It was also found Ferric Cholide in removal of TOC is better than PAC. Due to Ferric Chloride disadvantages, the PAC coagulant is recommended as a good alternative for Alum in coagulation process.
  • Barani, G.A., Prof., Rahnama Assist. Prof., Safa, B Page 45
    Management and development of ground water resources in arid and semi arid regions is an important task faced by water resources planner. The development of mathematical models provide groundwater planners with quantitative techniques to evaluate groundwater resources and to indentify the probable environmental impacts associated with waste disposal parctices. In the present study, to investigate solute transport in groundwater aquifers, the general unsteady equation of fluid movement through porous media was solved using a three-dimensional numerical control volume method, and the Three Diagonal Matrix Algorithm (TDMA). This process was mathematically modeled, while the concentration of solute was taken as the investigating property of fluid (water), which moves through porous media (soil). Results of the model were compared with the analytical models results in both horizontal and vertical directions, which are in good agreement. This model has the ability to predict the solute transport in groundwater aquifers to control the contaminant crises in water resources storage.
  • Sardashti A., Rumeau. M Page 51
    The investigation was carried out on the sediments obtained after biological treatment from digesters in wastewater treatment plant of Montpellier city in France.Theses digested sludge are mainly organic material that are in the form of humic acid. Ion exchange properties of humic acid is due to the presence of carboxylic and phenolic functional groups in its structure. In this work fixation of cations on humic acid have been investigated using ion exchange mechanisim.Kinetic studies indicate that this reaction is slow and takes two days for complition and is pH dependent. The results obtained indicate that the distriution cofficient (P) has the value of 105lit/kg and the amount of adsorbed Cu+2 is 3.0398 eq/kg of dry material at pH=7.As the pH of medium increases the ion gets activated and thus the electrostatic attraction between Cu+2 and functional groups on humic acid as well as retention time increases. At this state, the distribution coefficients get their limits and the slope of the curve Log P=f(pH). On ploting the line Log P=f(pH) for an initial concentration of Cu+2 (C0=0.125*10-3 eq/kg) the cationic exchange constant (kex) is 0.71 and for every metallic ion a hydrogen ion exchanges. Relative error and CV were found –0.77% and 2.27% respectively.
  • Ahmadpourp. , Torabi, S.O. , Tajrishym., Assist. Prof Page 60
    Groundwater may become contaminated with pathogenic microorganisms from artificial recharge with wastewater or surface water, or from septic tanks or leaking sewage pipes. Therefore, to protect groundwater from contamination, adequate setback distances between these sources of contamination and production wells for drinking water are needed. Surface water is also a source of drinking water production. Surface water may be contaminated with pathogenic microorganisms, mainly due to discharges of wastewater and by manure run-off from agricultural land.To produce safe drinking water from surface water these pathogens must be removed.One effective way is the passage of surface water, through soil, as is the case in bank filtration, dune recharge and deep well injection. To assure production of safe drinking water, adequate travel times and travel distances are needed. The only way to evaluate the effectiveness of soil passage is to calculate virus concentration removal by means of a computational model. Computational models are useful for the modeling of microorganism transport such as bacteria and virus, for application and identification of processes. This model can be applied for the determination of cesspool locations, water wells, septic tank locations and disposal locations of sludge in agricultural lands. Disposal of wastewater in cesspool is the main method of disposal wastewater in Iran. The annual volume of domestic wastewater in Iran was estimated to be about. In this paper, virus removal by soil passage from cesspools to groundwater and transports in groundwater were evaluated as a function of travel time and travel distance by means of a numerical model for permeable soils (sand, loamy sand and sandy loam) in a sample aquifer. Input parameters of the model are provided from previous studies. The results show that a travel distances of 29,18 and 6m is adequate to inactivate pathogenic microorganisms in the sandy, sandy-loam and loamy-sand soils, respectively. The selected model is HYDRUS-1D (software for simulating water, heat and solute movement in one-dimensional variably saturated media).