فهرست مطالب

مطالعات فرهنگ - ارتباطات - پیاپی 19 (پاییز 1391)

فصلنامه مطالعات فرهنگ - ارتباطات
پیاپی 19 (پاییز 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/12/16
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدهادی همایون، محمدصادق نصراللهی صفحه 7
    در سال های اخیر، در جمهوری اسلامی ایران نسبت به «قانون جامع نویسی» در حوزه رسانه ها توجه ویژه ای صورت گرفته است؛ به طوری که در ماده 116 قانون برنامه چهارم توسعه و ماده 10 قانون برنامه پنجم توسعه، دولت مکلف به تدوین قانون جامع رسانه های همگانی شده است. این مقاله تلاش دارد در واکاوی تفصیلی نسبت به جایگاه و اهمیت این قانون در جمهوری اسلامی ایران به سه مسئله بپردازد: اول آنکه، آیا تدوین قانون جامع رسانه های همگانی ضروری و مورد نیاز است؟ (ضرورت یابی) دوم آنکه، با فرض ضروری بودن آن، با توجه به گذشت تقریبا هفت سال از تصویب برنامه چهارم توسعه، چرا این قانون تدوین نشده است؟ (امکان سنجی) سوم آنکه با توجه به ضرورت یابی و امکان سنجی قانون، الزام ها، بایسته ها و اقتضاهای قانون چیست؟ (الزام های قانون)این مقاله، ضمن پاسخگویی مثبت به سوال اول و بیان علل عدم تدوین قانون در پاسخ به سوال دوم، به عنوان جمع بندی و جهت ترسیم جایگاه قانون جامع رسانه های همگانی، اقتضاهای برآمده از ضرورت های تدوین قانون (نیازسنجی) و موانع پیش روی آن (امکان سنجی)، مطرح و پیشنهادهایی برای تدوین یک قانون کارآمد و مفید ارائه می شود.
    کلیدواژگان: حقوق ارتباطات، حقوق رسانه، قانون جامع رسانه های همگانی، قانون گذاری رسانه ای، قانون جامع
  • نعمت الله فاضلی، حامد طالبیان صفحه 55
    مصرف اینترنت یکی از مهم ترین عرصه های مصرف فرهنگی در زندگی روزمره است. مصرف فرهنگی اینترنت در زندگی روزمره، همچنین یکی از مهم ترین منابعی است که به هویت های دانشجویی شکل می دهد و از آن شکل می پذیرد. با اتکا به یکی از نظریه های گفتمانی هویت، در این مقاله، با استفاده از داده های گرد آوری شده حاصل از یکسال کار میدانی در سه دانشکده مختلف، مفاهیم معنایی و گفتمانی اصلی مرتبط با مصرف اینترنت و همچنین تفسیر های ناشی از تجربه زیسته دانشجویان از کار با اینترنت شناسایی و طبقه بندی شده است. شناسایی مقوله های اصلی گفتمانی و تجربه زیسته، مقدمه شناسایی نوعی هویت مجازی در میان دانشجویان است اما یافته های این بررسی نشان می دهد که بر خلاف تصور رایج، هنوز نمی توان از نوعی هویت منسجم مجازی در میان دانشجویان سخن گفت.
    کلیدواژگان: مصرف فرهنگی اینترنت، گنجینه های تفسیری اینترنت، تجربه زیسته اینترنت، روان شناسی گفتمانی، روش تحلیلی نظریه مبنایی
  • حاکم قاسمی، زهرا ناظری صفحه 91
    نوروز از آئین های کهن ایرانیان و نماد فرهنگ ایرانی از دوره باستان تا امروز پایدار مانده است. با ظهور فرایند جهانی شدن، شرایط جدیدی برای فرهنگ ها رقم خورده است. وضعیتی که می تواند به از بین رفتن فرهنگ های بومی و آئین های کهن منجر شود. پرسش این است که نوروز در مواجهه با فرایند جهانی شدن چه وضعیتی پیدا خواهد کرد؟ برای پاسخ به این پرسش با استخراج ویژگی های نوروز و ویژگی های جهانی شدن، قابلیت انطباق پذیری فرهنگ ایرانی و نوروز با جهانی شدن تبیین می شود.
    نوروز دارای ویژگی های عام انسانی و جهانی است. تاکید بر ارزش های اخلاقی و انسانی، ترویج و تحکیم روابط انسانی و نوع دوستی، اهمیت دادن به محیط زیست و تاکید بر بهداشت و پاکیزگی از ویژگی های انسانی و جهانی فرهنگ نوروز است. با توجه به این ویژگی ها، این فرهنگ قابلیت انطباق با جهانی شدن را دارد و می توان، از فرصت های موجود در عرصه جهانی برای حفظ و گسترش این فرهنگ سود جست.
    کلیدواژگان: جهانی شدن، فرهنگ، فرهنگ ایرانی و نوروز
  • محمدرضا رسولی، مریم مرادی صفحه 113
    رسانه های اجتماعی توصیف ابزارهای آنلاین است که مردم از آن برای اشتراک محتوا، پروفایل ها، نظرها، دیدگاه ها، تجربه ها و افکار استفاده می کنند. بنابراین رسانه اجتماعی تسهیل کننده گفتگوها و کنش های متقابل آنلاین بین گروه هایی از مردم است. این ابزارها شامل بلاگ ها، تابلوهای پیام، پادکست، میکروبلاگ، نشانه گذاری ها، شبکه ها و ویکی ها است.
    هدف اصلی این نوشتار، این است که میزان مشارکت دانشجویان ارتباطات را در تولید محتوای رسانه های اجتماعی مورد سنجش قرار دهد. روش، پیمایشی و جامعه آماری تمام دانشجویان رشته علوم ارتباطات اجتماعی دانشگاه های علامه طباطبایی، تهران، آزاد واحد تهران مرکزی و علوم تحقیقات در مقاطع تحصیلی کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری 1390 می باشد.
    بررسی های انجام شده نشان داد که اکثریت افراد، عضو یکی از شبکه های اجتماعی اینترنتی مانند فیس بوک هستند، دسترسی اکثریت پاسخگویان به شبکه های اجتماعی نظیر فیس بوک و غیره از طریق فیلترشکن انجام می شود و بیشتر افراد اعتقاد دارند که استفاده از فیلترشکن برای آنها آسان و در دسترس است.
    کلیدواژگان: وب 2، رسانه های اجتماعی، شبکه های اجتماعی، تولید
  • بی بی عشرت زمانی، شهناز شهریاری نیستانی، یاسمین عابدینی صفحه 141
    هدف، بررسی رابطه بین میزان و نوع استفاده از تلفن همراه و صفات شخصیتی در دانشجویان دانشکده علوم تربیتی و روان شناسی دانشگاه اصفهان است. در این بررسی 300 نفر (150 مرد، 150 زن) به صورت کاملا تصادفی انتخاب شدند و پرسش نامه های کاربرد تلفن همراه و مقیاس تجدیدنظر شده نئو(R-FFI-NEO) را تکمیل کردند. در نهایت داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته های مقاله حاضر حاکی از آن است که از بین ویژگی های شخصیتی، تنها ویژگی روان رنجوری با میزان استفاده از تلفن همراه رابطه منفی معنا دار دارد. در این نوشتار هیچ یک از ویژگی های شخصیتی رابطه معنا داری با نوع استفاده از تلفن همراه (استفاده از اینترنت و بلوتوث) نداشتند. همچنین مشاهده شد که ویژگی روان رنجوری با بازی های تلفن همراه رابطه مثبت و با گوش دادن به موسیقی تلفن همراه رابطه ای منفی داشت. تنها ویژگی های برون گرایی و تجربه پذیری، رابطه ای مثبت با گوش دادن به موسیقی از طریق تلفن همراه داشتند. در نتیجه از میان ویژگی های شخصیتی، ویژگی روان رنجوری بهترین پیش بینی کننده میزان و نوع استفاده از تلفن همراه است.
    کلیدواژگان: میزان و نوع استفاده از تلفن همراه، روان رنجوری، برون گرایی، تجربه پذیری، همسازی، وظیفه شناسی
  • مریم بختیاریان، مجید اکبری صفحه 161
    «نیکلاس لومان» یکی از جامعه شناسان برجسته آلمانی است که با رویکردی سیستمی به بررسی ماهیت عملکرد هنر مبادرت ورزید. او در راستای تدوین یک نظریه اجتماعی نوین با رها کردن سنت جامعه شناسی غربی و با اهمیت دادن به تغییر ساختار جوامع مدرن بر مبنای تفکیک کارکردی، جامعه را متشکل از خرده سیستم هایی دانست از قبیل: حقوق، اقتصاد، سیاست، آموزش، علم، دین، هنر و غیره که ارتباطات اجزاء آنها را تشکیل می دهد. او ادراک حسی را به قلمرو سیستم های روانی و هنر را به مثابه ارتباط به قلمرو اجتماع واگذار کرد. پس هنر، ارتباطی دانسته شد که ادراک می شود، ارتباطی که ادراک را می فریبد و آگاهی از آن را جهت می دهد. در این مقاله ضمن مطالعه و ارزیابی نظریه لومان با استناد به کتاب های اصلی وی تلاش می شود تبیین شود که هنر چگونه ارتباطی است و چگونه ادراک و ارتباط را در خود جمع می کند؟
    کلیدواژگان: نیکلاس لومان، هنر، سیستم اجتماعی، سیستم روانی
  • مریم صادقی گیوی، منصوره قنبرآبادی صفحه 191
    ارتباطات گسترده در شاهنامه ایجاب می کند از وجوه گوناگون به این ارتباطات نگاه کنیم. تراژدی با توجه به تعریف آنکه مرگ انسان ایده آل و نیک و مثبت داستان است که از بهروزی به تیره روزی می افتد، این سوال را در ذهن می آورد که ارتباطات انسانی چگونه پیش می رود که مرگ این انسان را موجب می شود. از آنجایی که در سرزمین آرمانی ایران ارتباطات بر مبنای خرد شکل می گیرد پس چگونه است که تراژدی ها به وقوع می پیوندند.
    در این مقاله با توجه به نظریه های مختلف ارتباطاتی و مولفه های ارتباط انسانی تراژدی ایرج بررسی می شود و به این سوال پاسخ می دهد که غیر از ارتباطات انسانی چه عوامل دیگری در شکل گیری تراژدی موثر هستند. در این مقاله پژوهشگران به این نتیجه دست می یابند که غیر از خرد عوامل دیگری نیز در شکل دهندگی ارتباطات انسانی موثر است. عواملی که ارتباط را می تواند به سمت تعاملی یا تقابلی پیش ببرد و پله پله قطعه های یک تراژدی را تکمیل کند.
    در این نوشتار از روش اسنادی و تحلیل محتوای کیفی و کمی استفاده شده و جامعه آماری، 177 بیت داستان ایرج از شاهنامه جوینی است.
    کلیدواژگان: ارتباطات انسانی، ارتباط تقابلی، تراژدی، تعادل، ساختارشکنی
|
  • Mohammad Hadi Homayoon, Mohammad Sadegh Nasrolahi Page 7
    Formulating mass media code has been devoted a particular attention in the I.R. of Iran in recent years, to the extent that in Article 116 of the Fourth Development Plan and Article 10 of the Fifth Development Plan, the government has been urged to fulfill its duty in this regard. This article, while considering the status and significance of this code, tries to address three issues:1. Is formulating this code necessary?2. If positive, why then it is not yet carried out 7 years after the draft of the Fourth Development Plan?3. By considering the necessity and feasibility of the code, what are the exigencies of it?The article recognizes the necessity of this endeavor and by enumerating the reasons behind the delay occurred in formulating the code has made some suggestions about drafting an effective and useful one.
    Keywords: communication law, media law, code of mass media, media legislation, codification
  • Nematollah Fazeli, Hamed Talebian Page 55
    Using the net is one of the most important fields in daily cultural usage of people; also the cultural usage of the internet is considered to be one of the crucial sources which shape the student identity. In this research by using the identity discourse as well as the data collected during last 3 years in 3 different universities, the content of the meaning and the main discourse which is related to the internet usage have been categorized, in addition the interpretation of the lived experience of the student about using the internet have been identified and categorized. Identifying the major categories of the main discourse and the lived experience have been considered as the introduction of virtual identity among students, but the results of this research have indicated that we cannot be sure about the formation of the coherent virtual identity among student.
    Keywords: Cultural Usage of Internet, the Interpreted Treasures of the Net, Lived Experience of the Internet, Discourse Psychology, Analytical Methods of Basic Theory
  • Hakem Ghasemi, Zahra Nazeri Page 91
    Nowruz is an Iranian ancient tradition and an emblem of the Iranian culture. Globalization process has developed a new condition for all cultures that may result in eradication of the indigenous cultures. What will be the destination of Nowruz, as an Iranian culture emblem, in the course of globalization? To answer the question, by eliciting Nowruz features, and globalization features, adaptability of Nowruz to globalization is explained. Nowruz includes features which cover humane and universal aspects. Focusing on ethical and humane values, promoting humane relations and altruistism, paying attention to the environment and emphasizing the health and sanitation are of the humane and universal features of the Nowruz. Regarding the features, Nowruz is capable of adapting to globalization. Thus, it can be saved and promoted through overcoming threats and taking advantage of the available opportunities in the global scene.
    Keywords: globalization, culture, Iranian culture, Nowruz
  • Mohammad Reza Rasouli, Maryam Moradi Page 113
    Social media are the online tools that people use them to share their contents, profiles, options, views, experiences and thought, so social media facilitate online conversations and interactions between groups. These tools include blogs, message boards, podcasts, microblogging, bookmarking, networking and wikis.The main objective of this article is the assessment of the rate of students participation in producing social media content. Method of study is survey method. Statistic population include all of Communication studise students in Allomeh Tabatabayi University, Tehran University and Azad University in different degree like B.A, M.A And Ph.D. Statistical findings showes that most of the students are at least, member of one online social networks like Facebook. Approximatelly most of respondents use from social networks through filtter crusher and most of them believe that using filtter crusher is easy and accessible way for them.
    Keywords: Web 2, Social media, Social networks, Content Production
  • Bibi Eshrat Zamani, Shahnaz Shariari Neistani, Yasamin Abedini Page 141
    Introduction
    The main purpose of this study was to investigate the relationship between the degree and type of mobile usage and personal traits in students of Faculty of Educational sciences and Psychology university of Isfahan.
    Method
    300 students (150 male150 female) were selected by random sampling method and were assessed with a version of (NEO-FFI-R) inventory scales and self constructed mobile usage questionnaire. Data were analyzed by applying Pearson product-moment correlation matrix and linear regression.
    Results
    There was only significant relationship between the rate of mobile usage and neuroticism traits. On this study, none of the five personality traits had significant relationship with (Internet and Bluetooth) mobile usage. There was a positive relationship only between using mobile games and neuroticism. Also, neuroticism had a negative relationship with listening to music via mobile. On the other hand, "extraversion" and "openness to experiences" had a positive relationship with "listening to music". "Agreeableness" and "conscientiousness", didn’t have any significant relationship with listening to music.
    Conclusion
    Among personality traits, "neuroticism" is the best predictor of the degree and type of mobile usage. In addition, personality traits can better predict the "listening to music" and "playing games" in comparison to other mobile usages.
    Keywords: Mobile, Neuroticism, Extraversion, Agreeableness, Conscientiousness
  • Maryam Bakhtiarian, Majid Akbari Page 161
    Niklas Luhmann is one of Germany’s prominent sociologists that with a systems approach began to study the nature of art. In his theory change of the structure of the modern societies based on functional differentiation had worthy importance. The differentiation lead to shrink of society to subsystems like to law, economy, politic, education, science, religion, art and so on, that communications constitute their parts. He for the definition of art to sensory perception, sensory perception conceded to psychic systems and art as communication conceded to the scope of social systems. In line with this view, art is known as a communication that perceived, a communication deceives perception and the knowledge of it conducts. In article will try with the study and evaluation Luhmann’s main books explain that art how is communication and how perception and communication gathers in itself.
    Keywords: Niklas Luhmann, Art, Social Systems, Psychic Systems, Communication
  • Maryam Sadeghigivi, Mansoreh Ghanbarabadi Page 191
    Expansive communication in Shahnameh requires that we would look at this communications from variegated aspects. The tragedy with the definition that the death of an ideal and positive human being degrading from good luck into misfortune brings this question to the mind that how the human links and communications proceed that cause the death of such human being. Since in the ideal homeland of Iran the communications take form on the basis of wisdom then how is it that tragedies take place.In this article, with due regard to different communicational theories and components of humane communication, the tragedy of Iraj is reviewed and answers this question that other than human communication, which other factors are effective in shaping up of the tragedy.In this article the researcher comes to the conclusion that other wisdom, other factors are also effective in materialization of human communication. The factors which can lead communication towards transcendence or confrontation and complete the parts and pieces of a tragedy.The attributive research method is the qualitative and quantitative method and the statistical community is 177 verses of the story of Iraj from Shahnameh of Joveini
    Keywords: Human Communication, Relationship conflict, Tragedy, Balance, Deconstruction