فهرست مطالب

فصلنامه اخلاق در علوم و فناوری
سال هفتم شماره 2 (پیاپی 20، تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/06/06
  • تعداد عناوین: 9
|
  • علی اصغر پور عزت، آرین قلی پور، الهام حیدری، سمیرا ندیرخانلو، مجید سعیدی نژاد صفحه 1
  • نصرت ریاحی نیا*، زویا آبام صفحه 15
    زمینه
    بسیاری از حرفه ها به منظور کسب اعتماد عمومی، برای هدایت اعضا، انجمن ها و سازمان های حرفه ای خود آیین نامه های اخلاقی ایجاد نموده اند. این آیین نامه ها با مولفه های مرتبط با اخلاق سروکار داشته و بیان رسمی ارزش های حرفه ای با توجه به رفتارهای اخلاقی می باشند. کتابداران نیز به یک راهنمای ارزش های مهم حرفه ای نیاز دارند. به همین منظور، بسیاری از کشورها و انجمن های حرفه ای کتابداری به تهیه آیین نامه های اخلاقی برای جامعه حرفه ای خود اقدام کرده اند. پژوهش حاضر به شناسایی و تعیین اهمیت نسبی مولفه های اخلاقی مطرح در حرفه کتابداری و اطلاع رسانی می پردازد و میزان آشنایی دانشجویان این رشته را با این مولفه ها مورد مطالعه قرار می دهد.
    روش کار
    روش پژوهش حاضر پیمایشی است و برای گردآوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شده است. بخش اول پرسشنامه ویژگی های جمعیت شناختی را مورد سوال قرار می دهد و بخش دوم متشکل از14 پرسش پیرامون مولفه های اخلاقی است. جامعه آماری این پژوهش را دانشجویان کتابداری و اطلاع رسانی مقطع کارشناسی دانشگاهای دولتی تهران تشکیل می دهد. نمونه گیری به صورت تصادفی است و شامل137 دانشجو می باشد. یافته ها از طریق آزمون های آماری مورد تحلیل قرار گرفته است.
    نتیجه گیری
    در نتایج پژوهش مشاهده شد که 5/36 درصد از دانشجویان آشنایی کافی با مولفه های اخلاقی داشتند و میزان آشنایی 5/63 درصد دیگر درحد متوسط و کم بود یا اصلا آشنایی نداشتند. نتایج آزمون های آماری نشان داد که جنسیت و وضعیت اشتغال دانشجویان تاثیری بر نگرش آنها نسبت به اهمیت مولفه های اخلاقی نداشت، درحالی که نتایج این آزمون ها بر وجود تفاوت بین نگرش دانشجویان سطوح مختلف تحصیلی و دانشجویان دانشگاه های مختلف درباره اهمیت نسبی مولفه های اخلاقی دلالت می کرد.
    کلیدواژگان: اخلاق حرفه ای، اخلاق در کتابداری و اطلاع رسانی، کتابداری و اطلاع رسانی، کدهای اخلاقی، مولفه های اخلاقی
  • ترانه عنایتی*، حمیدرضا آراسته، فرشیده ضامنی، یوسف نظافتی پایانی صفحه 25
    زمینه
    به نظر می رسد آگاهی از حقوق شهروندی نه تنها موجب دستیابی بهتر افراد به حقوق خود می گردد، بلکه سبب می شود تا به حقوق دیگران نیز احترام گذاشته شود و حق آنان نیز ادا گردد. به منظور بررسی این موضوع، پ‍ژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه بین آگاهی از ابعاد سه گانه حقوق شهروندی (مدنی، سیاسی و اجتماعی) با رفتار اجتماعی دانشجویان انجام شد.
    روش کار
    این تحقیق از نوع همبستگی است. جامعه آماری آن شامل دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی شهرستان بهشهر و نکا بودند که از بین آنها 327 نفر به شیوه تصادفی طبقه ای به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها، دو پرسشنامه محقق ساخته بود. پرسشنامه اول به منظور اندازه گیری میزان آگاهی دانشجویان از حقوق شهروندی تدوین شده بود و پرسشنامه دوم نحوه رفتار اجتماعی مبتنی بر حقوق شهروندی آنان را مورد بررسی قرار داد. برای تحلیل داده ها از آزمون همبستگی پیرسون و رگرسیون چندمتغیری استفاده شد.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد که هر سه بعد حقوق مدنی، حقوق سیاسی و حقوق اجتماعی نه تنها دارای رابطه معناداری با رفتار اجتماعی هستند، بلکه پیش بینی کننده های معنی داری نیز برای رفتار اجتماعی دانشجویان محسوب می شوند.
    نتیجه گیری
    نتایج به دست آمده نشان می دهد که رفتار اجتماعی دانشجویان انعکاسی از میزان آگاهی آنان از حقوق شهروندی است. بنابراین داشتن رفتاری متعهدانه نسبت به رعایت حقوق شهروندی، نیاز به آگاهی از حقوق شهروندی مندرج در قانون اساسی کشور وجود دارد.
    کلیدواژگان: حقوق شهروندی، دانشجویان، رفتار اجتماعی
  • مهدی صانعی، اکبر حسن پور* صفحه 35
    زمینه
    در سالیان اخیر، معنویت در عرصه سازمان ها مورد توجه قرار گرفته و صاحب نظران مدیریت و سازمان نیز به جرگه علاقمندان به معنویت پیوسته اند. ادعاهای زیادی درخصوص فواید مثبت معنویت در محیطهای کاری طرح گردیده و این منجر به تشویق علاقمندان به جست وجوی راه هایی جهت وارد ساختن معنویت به محیطهای سازمانی و پرورش آن شده است.
    روش کار
    این مقاله، با بهره گیری از نظرات خبرگان به دنبال ارائه راهکارهای اساسی پرورش معنویت در محیطهای کاری و سازمانی می باشد. از این رو، روش تحقیق کیفی مبتنی بر روش دلفی است که از طریق ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه به شناسایی راهکارهای پرورش معنویت در محیط کار و سازمان ها می پردازد.
    یافته ها
    طبق نتایج تحقیق و براساس نظر خبرگان برای پرورش معنویت در سازمان ها 10 راهکار اساسی وجود دارد که به ترتیب اولویت شامل مهم شمردن ارزش های معنوی در محیط کار، حساسیت کارکنان و مدیران نسبت به سلامت معنوی یکدیگر، احترام سازمان نسبت به عقاید شخصی کارکنان و... می گردد.
    نتیجه گیری
    ایجاد فرهنگ معنوی در سازمان مستلزم تمرکز بر دو حوزه اساسی «کیفیت رابطه مافوق – زیردست» و «سیاست های سازمان» است به گونه ای که لازم است این دو حوزه در راستای پرورش معنویت در محیط کار مورد بهینه سازی قرار گرفته تا بدین ترتیب شرایط لازم جهت شکل گیری فرهنگ معنوی در سازمان میسر گردد.
    کلیدواژگان: معنویت، معنویت در محیط کار، پرورش معنویت
  • علی اکبر احمدی، آزیتا اشرف جهانی صفحه 45
    زمینه
    دستیابی به معیارهای رفتار اخلاقی و حاکم شدن اصول اخلاقی در رفتار کارکنان مستلزم شناسایی عوامل تاثیرگذار بر رفتار اخلاقی کارکنان به ویژه مدیران در سازمان می باشد. در این تحقیق تاثیر متغیرهای جمعیت شناختی (سن، جنسیت، تحصیلات) و وجود منشور اخلاقی در سازمان بر برداشت ها و نگرش های اخلاقی مدیران سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران و شرکت های تابعه مورد آزمون قرار گرفت.
    روش کار
    روش تحقیق توصیفی و از نوع همبستگی است. جامعه مورد مطالعه مدیران ستاد سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران و شرکت های تابعه به تعداد 200 نفر بود که 90 نفر به روش تصادفی ساده نمونه گیری شد. به منظور جمع آوری داده ها، پرسشنامه ای شامل 58 پرسش (گویه) در چهار بخش مورد استفاده قرار گرفت.
    یافته ها
    یافته های این پژوهش نشان داد: 1- سن مدیران بر ارزیابی آنان از اخلاقی بودن رفتارهای کارکنان تاثیر معناداری دارد. 2- جنسیت مدیران بر ارزیابی آنان از احتمال انجام کار غیراخلاقی توسط کارکنان تاثیر معناداری دارد. 3- جنسیت و سطح تحصیلات مدیران بر ارزیابی آنان از عواملی که موجب رفتارهای غیراخلاقی می شوند، تاثیر معناداری دارد.
    نتیجه گیری
    مدیران مسن تر به معیار های اخلاقی بالاتری معتقدند و زنان برای بروز رفتارهای غیراخلاقی در بین کارکنان احتمال بیشتری را قائل می گردند. همچنین زنان اعتقاد بیشتری به عواملی که موجب بروز رفتارهای غیر اخلاقی می شوند، دارند و هر چه تحصیلات بالاتر رود این اعتقاد هم در مردان و هم در زنان افزایش می یابد. منشور اخلاقی سازمان دارای نقش نمادین بوده و در برخی موارد عدم آگاهی مدیران میانی و سرپرستان از منشور اخلاقی سازمان مشخص گردید.
    کلیدواژگان: برداشت های اخلاقی، نگرش های اخلاقی، منشور اخلاقی، سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران
  • جعفر بیک زاد، محمد صادقی*، داود ابراهیم پور صفحه 55
    زمینه
    یکی از عمده ترین دغدغه های مدیران کارآمد در سطوح مختلف سازمانی، چگونگی ایجاد بسترهای مناسب برای عوامل انسانی است تا اصول اخلاقی حاکم بر شغل و حرفه خود را رعایت کنند. اخلاق حرفه ای در دهه اخیر مورد توجه بسیاری از سازمان های ایرانی قرار گرفته است. در پژوهش حاضر، موضوع رشد اخلاق حرفه ای در شرکت ملی پخش فرآروده های نفتی غرب استان مازندران و عوامل سازمانی چهارگانه موثر بر آن با مطالعه نظریه های صاحب نظران و کارشناسان متعدد و از طریق روش AHP انتخاب و مورد مطالعه قرار گرفته است.
    روش کار
    تحقیق حاضر از نظر هدف کاربردی و از حیث روش پیمایشی است. برای بررسی عوامل سازمانی موثر بر رشد اخلاق حرفه ای کارکنان در شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی غرب استان مازندران چهار عامل سازمانی؛ ساختار سازمانی و فرهنگ سازمانی، آموزش و نظام اطلاع رسانی تعریف و در این راستا چهار فرضیه تنظیم گردیده است. جامعه آماری تحقیق حاضر کارکنان شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی غرب استان مازندران می باشد که تعداد آنها 217 نفر است که از این تعداد، 139 نفر به عنوان نمونه آماری با استفاده از فرمول تعیین حجم نمونه کوکران برآورد گردیده و به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب گردیده است. برای گردآوری داده های تحقیق از ابزار پرسشنامه استفاده شده است. برای تجزیه و تحلیل آماری اطلاعات جمع آوری شده از روش های آماری توصیفی و در سطح استنباطی برای آزمون فرضیه های تحقیق، از آزمون رگرسیون چند متغیره استفاده گردیده است.
    یافته ها
    نتایج حاصل از پژوهش نشان دهنده تائید همه فرضیه های تحقیق می باشد که این امر بیانگر آن است که ساختار سازمانی، فرهنگ سازمانی، آموزش کارکنان و نظام اطلاع رسانی بر رشد اخلاق حرفه ای کارکنان در شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی غرب استان مازندران تاثیر دارد.
    کلیدواژگان: اخلاق حرفه ای، ساختار سازمانی، فرهنگ سازمانی، اطلاع رسانی
  • محمد آتشک*، محمد قهرمانی، محمود ابوالقاسمی، مقصود فراستخواه، پریسا ماه زاده صفحه 66
    زمینه
    همزیستی و بهزیستی در جهان امروز بیش از هر امری، نیازمند برخورداری از اخلاق جهانی است. از آنجایی که بهترین محمل برای آموزش، تمرین، ترویج و به کارگیری اخلاق جهانی به منظور تربیت انسان هایی متخلق به این ویژگی ها، نظام آموزش و پرورش می باشد، این تحقیق در پی آن است تا با مدنظر قراردادن مفاهیم اخلاق جهانی، در جست وجوی بازتاب آنها در اهداف آموزش و پرورش ایران باشد.
    روش کار
    پژوهش حاضر از نوع توصیفی است که جامعه آماری آن اهداف مصوب دوره های ابتدایی، راهنمایی و متوسطه آموزش و پرورش ایران است و از آنجایی که نمونه، برابر با جامعه آماری بوده، از روش سرشماری استفاده شده است. برای جمع آوری اطلاعات از روش کتابخانه ای و اسنادی سود برده شده و ابزار گردآوری اطلاعات چک لیست محقق ساخته مبتنی بر اهداف مصوب دوره های تحصیلی و مفاهیم اخلاق جهانی بوده است؛ همچنین برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از آمار توصیفی (فراوانی و درصد) استفاده شده است.
    یافته ها
    نتایج تحقیق حاکی از آن بود که در مجموع سه دوره تحصیلی، مفهوم اخلاقی صلح مورد بی توجهی کامل و مفاهیم اخلاقی شان و منزلت، گشاده رویی، بردباری، اعتماد، دوستی و رفاقت مورد کم توجهی فراوان قرار گرفته اند و مفاهیم وفاداری، مسوولیت پذیری، تعهد و وظیفه شناسی، احترام و ادب و نزاکت بیشترین میزان متوجه را به خود اختصاص داده اند. همچنین بهترین محمل برای توجه به مفاهیم اخلاق جهانی در اهداف اخلاقی، اجتماعی و اعتقادی کمترین توجه در اهداف فرهنگی هنری، علمی آموزشی و زیستی بوده است.
    نتیجه گیری
    به منظور آماده سازی فراگیران برای زیستن و تعامل در جهان امروز، شایسته است که اهداف آموزش و پرورش با توجه به مفاهیم اخلاق جهانی مغفول مورد بازبینی قرار گرفته و برای ترویج و تعمیق، این مفاهیم در کتب درسی ارائه شود.
    کلیدواژگان: اخلاق جهانی، اهداف آموزش و پرورش، ایران
  • حامد صمدانیان*، ایرج سلطانی صفحه 75
    زمینه
    جاری سازی ارزش های سازمانی موجب بهبود رفتار کارکنان شده و اخلاق حرفه ای به مبنایی برای کسب و کار تبدیل می گردد. سازمان های سرآمد به دنبال ایجاد کدهای رفتاری مبتنی بر ارزش های سازمانی هستند. توجه به چگونگی و سازوکارهای لازم برای جاری سازی ارزش ها و تبدیل آن به رفتارهای عملیاتی کمتر مورد توجه قرار گرفته است.
    روش کار
    جهت تدوین الگوی کدهای رفتاری مبتنی بر ارزش های سازمانی در لایه مدیران ارشد، ضمن مروری مستند بر ادبیات موضوع، نتایج حاصل از تحقیقات در این رویکرد را، طی مطالعه موردی در شرکت فولاد مبارکه اصفهان تشریح و مورد بررسی قرار داده تا جوانب مختلف موضوع را در یک مورد عملی نیز آشکار سازد. بر این اساس از جامعه آماری 54 نفری مدیران ارشد، تعداد 45 نفر بر اساس جدول مورگان انتخاب و سپس از طریق مصاحبه به روش های AI و FFI، و پرسشنامه اطلاعات جمع آوری گردید. پایایی پرسشنامه با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ برای لایه مدیران ارشد با میانگینی برابر 846/0، تعیین گردید و با استفاده از نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    در این مقاله با بهره گیری از روش سنجی AI و FFI، بررسی الگوهای موجود تجربه شده در سازمان های سرآمد و مطالعه مبانی تئوری، نهایتا «الگوی کدهای رفتاری مبتنی بر ارزش ها» در لایه مدیران ارشد، حاصل شده است.
    نتیجه گیری
    در این مقاله پس از شناسایی کدهای رفتاری مبتنی بر ارزش های چهارگانه سازمان مزبور، به اولویت بندی این کدها جهت اجرا و جاری سازی آنها پرداخته شده است. به عنوان مثال رفتار «نهادینه کردن کار تیمی» و «شرکت در آموزش کار تیمی» به عنوان مهم ترین کدهای رفتاری با بیشترین میانگین در لایه مدیران ارشد شناخته شده است و به همین ترتیب اولویت بندی برای سایر رفتارهای مبتنی بر ارزش ها انجام شده است.
    کلیدواژگان: ارزش های سازمانی، رفتارهای عملیاتی، کدهای اخلاقی و رفتاری
  • منیره صالح نیا* صفحه 85
    زمینه
    محیط سازمانی از جمله عوامل تاثیرگذار بر رفتار و نگرش کارکنان در محیط کار می باشد به همین علت با افزایش اهمیت اخلاق در کسب وکار امروزه توجه به عوامل ایجاد کننده فضای اخلاقی در سازمان از اهمیت به سزایی برخوردار است. مطالعات گذشته نشان می دهند که مدیران نقشی حیاتی را در ارائه چارچوبی اخلاقی برای اعضای سازمان بازی می کنند. هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر رهبری اخلاقی بر فضای اخلاقی سازمان می باشد. بنابراین سعی شده است پس از معرفی دو متغیر فضای اخلاقی سازمان و رهبری اخلاقی براساس ادبیات موجود در این زمینه، مبنای رابطه این دو متغیر براساس نظریه های یادگیری اجتماعی، وابستگی و فضیلت اخلاقی بررسی و فرضیات پژوهش تدوین شدند.
    روش کار
    پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر ماهیت و روش توصیفی- پیمایشی می باشد. جامعه آماری پژوهش را کارکنان بانک های دولتی در استان خراسان جنوبی تشکیل می دهند که از این بین 102 نفر با استفاده از نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. داده ها با استفاده از دو پرسشنامه رهبری اخلاقی و فضای اخلاقی جمع آوری و با استفاده از تحلیل رگرسیون و الگوی معادلات ساختاری مورد تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج آزمون فرضیه اصلی پژوهش نشان داد که رهبری اخلاقی تاثیر معنادار و قوی بر فضای اخلاقی سازمان (000/0= ρ و 79/4= γ) دارد. تایید فرضیه های فرعی پژوهش نیز حاکی از معنادار بودن تاثیر معنادار روابط بین فردی رهبر اخلاقی (000/0= ρ و 169/0= R2)، الگو بودن رهبر اخلاقی (000/0= ρ و 452/0= R2) و عمل گرایی رهبر اخلاقی (000/0= ρ و 364/0= R2) بر فضای اخلاقی سازمان می باشد.
    نتیجه گیری
    رهبری اخلاقی با برقراری ارتباطات اخلاقی (روابط بین فردی)، ایفای نقش اخلاقی برای کارکنان (الگو بودن) و جدیت در توجه به اخلاق در سازمان با استفاده از روش های تقویت رفتار اخلاقی و کاهش رفتار غیر اخلاقی (عمل گرا بودن) می تواند بر فضای اخلاقی سازمان تاثیرگذار باشد.
    کلیدواژگان: رهبری اخلاق، فضای اخلاقی، فضای حرفه ای، فضای قانونی
|
  • A. A. Pourezzat, A. Gholipour, E. Heydari, S. Nadirkhanlou, M. Saeidi Nejad Page 1
    Background
    There are certain expectations of academics due to having sensitive and specific tasks and missions; so the impact of their behavior in the communities can be doubled. Therefore in addition to direct impact on students, educational experience, perception and learning quality, their non academic behaviors can affect other areas of community indirectly, and endanger universitie's credibility. Given the importance of this issue, in this paper attitude of university professors towards non-academic behaviors, causes and consequences of these behaviors has been investigated.
    Methods
    Given the nature of research, we used theme analysis method and for data collection interview is used. Also, snowball method has been used for sampling.
    Results
    In result of literature review and interviews with 32 expert professors, 7 factors have been identified as major causes of non-academic behaviors in Iranian universities; Inappropriate structure of universities specially the teachers evaluation and promotion system, financial problems and job insecurity, lack of autonomy and participation in community affairs, the lack of clear identity, lack of familiarity with the academic and non-academic behaviors, weakness of personality, faith and cultural issues. According to the results, the impacts of non-academic behaviors can be investigated in three levels: the individual, university and macro (society) level.
    Conclusion
    There is no doubt that scientifying academic culture, defining and clarifying academic identity for university teachers and students, improvement of teacher's evaluation and promotion system, valorizing moral values, improving the socialization of students, combining cultural-ethical and scientific-educational norms and revival of moral figures of university and seminary history, can help academics to improve status quo.
    Keywords: Non, academic behavior, Academic ethics, Professional ethics
  • N. Riahinia*, Z. Abam Page 15
    Background
    Many of professional leagues have established ethical regulations for guidance of their members, associations, professional organizations and also for retaining the public confidence. These regulations are related to ethical subjects and factors (codes) and are the formal statement of ethical values considering the ethical behaviors. Likewise, librarians need to such a regulation. To satisfy the need, many Library and Information Sciences (LIS) professional associations in various countries have built their own ethical regulations. Current study deals with identification and determination of the relative importance of ethical factors through LIS profession. Furthermore, the study investigates to the LIS students’ knowledge of ethical factors.
    Methods
    Basically, the study is a survey which uses an author-made questionnaire for collecting the data. The questionnaire is built upon a thorough review of related literature and is composed of two sections. The first one is related to demographic factors and work experience in addition to the samples’ familiarity with ethical factors. The second is comprised of 14 questions about the ethical factors. The questionnaire is formulated into a 5- point scale set. The population includes all Tehran universities’ LIS undergraduate students. Using random sampling method, 137 students were selected from Tehran, Tarbiat Moallem, Alzahra, Shahed and Allameh Tabatabaei universities. The gathered data were analyzed using various statistical tests.
    Conclusion
    It was revealed that 36.5% of students had sufficient familiarity with ethical factors. Familiarity of 63.5% was moderate, low, or null. Used statistical tests showed that the sex and the students’ occupational status had no impact on their attitude toward the importance of ethical factors. For the relative importance of ethical factors, the results showed that there is significant difference among the attitudes of students in various levels and also among students of different universities.
    Keywords: Codes of ethics, Ethics in library, information sciences, Library, information sciences, Professional ethics
  • T. Enayati*, H. R. Arasteh, F. Zameni, Y. N. Payani Page 25
    Background
    It seems not only awareness of the citizenship rights help individuals to achieve their rights better, but makes other's rights are respected and their right to be given. To examine this issue, this research was conducted to investigate the relationship between awareness of citizenship rights (civil, political and social) and social behavior of students.
    Methods
    The study is correlation. The statistical population included the university students of Behshahr and Neka branches of Islamic Azad Universities. The sampling technique was random classification among which 327 were selected randomly. The data gathering tools was two researcher made questionnaires. One used to measure the amount of students awareness of citizenship rights and the other one assessed students social behavior related to citizenship right. In order to analyse data Pearson correlation and multiple regressions were used.
    Results
    The results revealed that there were statistically significant relationship between citizenship rights with social behavior and three scales of citizenship rights (social, civil and political) were significant predictors of social behavior.
    Conclusion
    The results were clear that students’ social behavior is a reflection of awareness of their citizenship rights. So it revealed that for behavior commited to human rights, it is necessary to be aware of the rights contained in the constitution.
    Keywords: Citizenship Rights, Social Behavior, University students
  • M. Sanei, A. Hassanpoor* Page 35
    Background
    In recent years, spirituality has been regarded in the field of organizations and management & organizations experts also have joined to interested groups of spirituality. Many claims about the positive benefits of spirituality in the workplace have been presented and this leads to encourage fans to discover ways to enter spirituality to organizational environments and breeding it.
    Methods
    This article with utilizing expert opinions, aimed to develop solutions for fostering and improving spirituality in workplace and organizations.So,qualitative research method based on the Delphi method has been hired for gathering information through questionnaire to identify solutions for fostering spirituality in workplace and organizations.
    Results
    According to The results of the research and experts opinions, there are 10 strategiesand fundamental solutions for fostering and improving spirituality in organizations, respectively including seeing important the spiritual values in workplace, sensitivity of employees and managers to spiritual health of each other so on.
    Conclusion
    Creating spiritual culture in the organization requires focus on two main areas of: "the quality of superior – subordinate relationship "and "policies of the organization ". In order to foster spirituality in the workplace, it is necessary that these two areas have been optimized; to this necessary conditions for the formation of spiritual culture in the organization can be possible.
    Keywords: Spirituality, Workplace Spirituality, Spirituality fostering
  • A.A. Ahmadi, A.Ashrafjahani Page 45
    Background
    Ethics as a regulator of human relations always has a significant importance. In order to achieve ethical behavior criteria, and dominant of ethical principles in employees’ behaviors, effective factors on employees ethical behaviors specifically managers in organizations, should be identified. In this research, impact of demographic variables and presence of code of ethics in organization on ethical perceptions and attitudes of industrial development and renovation organization of Iran and its affiliated companies were examined.
    Methods
    In this research a sample in number of 90 was randomly chosen. Research method was descriptive in type of correlation method. In order to collecting data, a questionnaire consists of 58 questions in 4 parts was used. For analyzing research data in descriptive and deductive level, SPSS and SmartPLS software were operated.
    Results
    Research findings identified that: 1- Age of managers has significant impact on ethicalness of employees behaviors 2-Gender of Managers has significant impact on possibility of acting unethically 3- Gender and education level of managers has significant impact on evaluation of factors leading to unethical behaviors
    Conclusion
    Older managers believed in higher ethical standards and also women distinguished higher possibility for incidence of unethical behaviors among employees and women believed more in factors cause employees’ unethical behaviors and the more education level increased, the more faith existed. In addition the symbolic role of code of ethics and sometimes unawareness of employees about code of ethics were revealed.
    Keywords: Ethical perceptions, Ethical attitudes, Code of ethics, Industrial Development, Renovation organization of Iran
  • J. Beikzad, M. Sadeghi*, D.Ebrahimpour Page 55
    Background
    One of the most important of efficient managers worries at various levels. the establishment circumstances of proper fields for human factors are to consider the ethical rules base on own business. The professional ethic In recent decade has been paid attention to Iran organizations. in present research, the study of the professional ethic in oil company of the west of Mazandaran state and the effective fourth fold organizational factors on it with the study of committers theories and several experts has been studied and selected by AHP technique.
    Methods
    The present research is with applied purpose and padding method for studying of the effective organizational factors on personnel professional ethic development in oil products distribution company of the west of Mazandaran state four organizational factors has been conducted that ineluding the organizational structure, organizational culture, education Informative system. The statistics society of the present research involving on personnel of oil products company of the west Mazandaran state that are 217 people in total that among these people 139 people has been survived as samples by using of volume determining formula that is called Kokaram that has been selected with simple randomly sample method. for collecting of data of research has been used a questionnaire. for statistic analyzing of collected information has been used from descriptive statistic methods and used for research theories test at the level of inferential from multi- variables regression test.
    Results
    The obtained result of research point out the verifying of all of the research theories that clearly represent that the organizational structure, organization culture, personnel education and informative system affect on personnel professional ethic development in oil Product Company of the west of Mazandaran state.
    Conclusion
    The personals with having professional Ethic and values and authentic Ethic beliefs will get in this belief that their professional and thought development involve in having professional Ethic, so whatever individuals’ dependence to increase to organizational culture and community social approaches and individual’s identity and believes and values and job behaviors, the feeling of job responsibility will increase against overall organization and community.
    Keywords: Professional ethics, Organization structure, Organization culture, Informative system
  • M. Atashak*, M. Ghahremani, M. Abolghassemi, M. Farasatkhah, P. Mahzadeh Page 66
    Background
    Coexistence and better life in the today’s world than it needs to have the global ethics. Since educational system is the best place for education, exercise, promote and applying global ethics, this study is followed up with considering the global ethics concepts, seeking to reflect these concepts in Iran's education purposes.
    Methods
    The study is done based on a descriptive method and statistical society is the approved aims of the courses in elementary, secondary and high school in Iran and Since the sample was equal to the statistical society, the census method has used.The data collection is done by reviewing the related literature and documentation and questions are made by researcher for collecting date that made based on the approved aims courses and global ethics; also the descriptive statistics were used for data analysis.
    Results
    The research results show that generally, peace has been completely ignored and Dignity, Hospitability, Patience, Trust and Friendliness have been neglected and Understanding, Responsibility, Commitment, Loyalty, Dignity and Respect have been considered. Also the most attention to the ethical concepts is in the ethical, social, religious aims, and lowest in the art-cultural, science-education and biologically.
    Conclusion
    In order to prepare learners to live and interact in today's world, is worthy that the education purposes with due attention to global ethics concepts - including neglected - been revised and to promote and deepen the concepts presented in the textbooks.
    Keywords: Education purposes, Global ethics, Iran
  • H. Samadanian *, I. Soltani Page 75
    Background
    Cascading organizational values improve employee's behavior consequently (therefore) professional ethics will be the base of business. The excellent organizations are seeking Behavioral codes based on values. It has been less attention to require mechanism to cascade these values and transform them to operational behavior.
    Methods
    In order to create behavioral codes based on organizational values top executive management, in addition to review of the literature presented in this regard, we explain and analyze all obtained results of researches in this approach to explicit (overt) various aspects of the issue in a practical reveal, through a case study survey at MSC in Esfahan. Hence, according to Morgan table and by AI, FFI methods of interview beside the questionnaires, 45 people were selected as a sample group among 54 people of top executive management as a Statistical Society for collecting requires data. The questionnaire's reliability was determined 0/846 by using of Cronbach's alpha coefficient and were analyzed by SPSS soft wares.
    Results
    In this paper, we have studied the examined models used in excellent organization also the basic theory and finally result in "behavioral codes models based on organizational values" top executive management by using of AI & FFI methods.
    Conclusion
    In this paper, having identified behavioral codes based on sextet values of mentioned organization, we ranked these codes in order to implement and cascading them. For example “Institutionalizing teamwork” and " attending in teamwork” were determined as the most important behavioral codes in top executive management, we did similar process of ranking for other behavioral based on values.
    Keywords: Ethical, Behavioral Codes, Operational Behaviors, Organizational Values
  • M. Salehnia* Page 85
    Background
    Organizational environment is one of the influent factors on employees’ behavior and attitude in the workplace. Thus, today, with increasing importance of ethics in business, attention to creating factors of organization's ethical climate becomes important. Previous studies show that managers play a vital role in providing an ethical framework for organization’s members. The aim of this study is research about ethical leadership effect on organization ethical climate. So, after introducing two variables, ethical leadership and organization's ethical climate, based on literature about this matter, relationship between these variables was investigated and research hypotheses were formulated.
    Methods
    This research is application based on aim and survey based on methodology. Statistical society was employees of governmental banks in South Khorasan so that sample was selected from 120 persons of them randomly. Data were gathered by two questionnaires, ethical leadership and ethical climate, and analyzed by regression analysis and structural equations model.
    Results
    Results of main hypothesis analysis showed that ethical leadership has significant and strong effect on organizational ethical climate (γ= 4.79; ρ= 0.000). Results of analyzing Sub-hypotheses confirmed significant effect between interpersonal interactions (R2= 0.169; ρ= 0/000), modeling (R2= 0.452; ρ= 0/000) and action oriented behavior (R2=0.364; ρ= 0/000) of ethical leader on organization ethical climate.
    Conclusion
    Ethical leadership with establishing ethical interactions (interpersonal interactions), playing ethical model role for staff (modeling) and significant attention to ethics in organization, using improving ethical behavior methods and decreasing non-ethical behavior (action oriented behavior) can be effective on organization ethical climate.
    Keywords: Ethical Leadership, Ethical Climate, Legal Climate, Professional Climate