فهرست مطالب

دانش حسابداری - پیاپی 11 (زمستان 1391)

فصلنامه دانش حسابداری
پیاپی 11 (زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/12/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • قاسم بولو، جعفر باباجانی، بهرام محسنی ملکی صفحه 7
    وجوه نقد از منابع مهم و حیاتی در هر واحد انتفاعی است و ایجاد توازن بین وجوه نقد در دسترس و نیازهای نقدی، مهمترین عامل سلامت اقتصادی هر واحد انتفاعی است. از آنجا که هم شرکت هایی که وجه نقد کافی نگهداری نمی کنند و هم شرکت هایی که وجه نقد زیادی نگهداری می کنند، مشکلات زیادی دارند؛ از این رو، این مطالعه به بررسی اثرات انحراف از وجه نقد بهینه برآوردی بر عملکرد آینده شرکت ها (نرخ بازده دارایی های عملیاتی آینده) می پردازد.
    در این تحقیق، ابتدا وجه نقد بهینه (قابل قبول) برای شرکت ها برآورد شده و در ادامه به بررسی این موضوع پرداخته شده است که آیا عملکرد آتی، زمانی که یک واحد تجاری از سطح وجه نقد بهینه برآوردی منحرف می شود، تحت تاثیر قرار می گیرد یا خیر؟ برای آزمون فرضیه های تحقیق، اطلاعات مالی مربوط به 144 شرکت که در سال های 1384 تا 1388 بورس اوراق بهادار تهران پذیرفته شده بودند، انتخاب شدند. در این تحقیق از روش رگرسیون غلتان و با استفاده از داده های پانلی به بررسی فرضیه های تحقیق پرداخته شده است. نتایج نشان می دهد که فرضیه های تحقیق مبنی بر وجود رابطه معنادار منفی بین میزان انحراف از وجه نقد بهینه و نرخ بازده دارایی هایی عملیاتی آینده تایید نشده است.
  • ساسان مهرانی، علی فعال قیومی، محمد مرادی صفحه 31
    تحقیق حاضر به بررسی رابطه بین مالکیت نهادی و تمرکز مالکیت نهادی با مربوط بودن ارزش اطلاعات حسابداری در بورس اوراق بهادار تهران می پردازد. بدین منظور بر اساس الگوی اولسن از رابطه سود هر سهم با ارزش بازار به عنوان شاخصی از اطلاعات صورت سود و زیان و رابطه ارزش دفتری هر سهم با ارزش بازار به عنوان شاخصی از اطلاعات ترازنامه استفاده شده است. بررسی روابط بین متغیرها پس از کنترل ویژگی های خاص شرکت ها با استفاده ازتحلیل رگرسیون انجام شده است. نتایج، بیانگر آن است که بین مالکیت نهادی و تمرکز مالکیت نهادی با مربوط بودن ارزش اطلاعات حسابداری روابط معناداری وجود دارد؛ ولی جهت این روابط متفاوت است. افزایش مالکیت نهادی، مربوط بودن ارزش اطلاعات صورت سود و زیان را افزایش می دهد؛ ولی مربوط بودن ارزش اطلاعات ترازنامه ای را کاهش می دهد. این در حالی است که افزایش تمرکز مالکیت نهادی، کیفیت اطلاعات حسابداری مندرج در صورت سود و زیان و به تبع آن مربوط بودن ارزش اطلاعات صورت سود و زیان را کاهش داده است؛ ولی مربوط بودن ارزش اطلاعات مندرج در ترازنامه را افزایش می دهد
    کلیدواژگان: مالکان (سرمایه گذاران) نهادی، تمرکز مالکیت نهادی، مربوط بودن ارزش سود، مربوط بودن ارزش دفتری
  • غلامرضا سلیمانی امیری، زهرا فرشی صفحه 57
    پژوهش حاضر بر گرفته از مطالعه چن و همکاران (2010) می باشد. هدف این پژوهش بررسی اثر تامین مالی از بانک و اهداف مالیاتی بر رابطه کیفیت گزارشگری مالی و کارایی سرمایه گذاری می باشد. پژوهش های قبلی اشاره نموده اند که گزارشگری مالی با کیفیت می تواند پیامدهای اقتصادی مهمی از جمله افزایش کارایی سرمایه گذاری داشته باشد. در این پژوهش از اقلام تعهدی اختیاری، درآمدهای احتیاطی، کیفیت اقلام تعهدی و میانگین این سه معیار برای اندازه گیری کیفیت گزارشگری مالی استفاده شد؛ همچنین انحراف از سرمایه گذاری مورد انتظار به عنوان معیار عدم کارایی سرمایه گذاری در نظر گرفته شد. با استفاده از اطلاعات مالی 134 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در سال های 1382تا 1388 نتایج بیانگر آن است که کیفیت گزارشگری مالی با سرمایه گذاری بیش تر و کم تر از حد رابطه ی منفی دارد. همچنین کیفیت گزارشگری مالی شرکت هایی که عمدتا از بانک تامین مالی می کنند با سرمایه گذاری کم تر و بیش تر از حد رابطه منفی دارد. در شرایط فشار مالیاتی، کیفیت گزارشگری مالی با سرمایه گذاری کم تر و بیش تر از حد رابطه مثبت دارد. بنابراین در شرایط فشار مالیاتی، کیفیت گزارشگری مالی باعث افزایش کارایی سرمایه گذاری نمی شود.
    کلیدواژگان: کیفیت گزارشگری مالی، سرمایه گذاری بیش تر ازحد، سرمایه گذاری کم تر از حد، تامین مالی از بانک، اهداف مالیات
  • محمدحسین قائمی حسن جهانفر، فرامرز رضایی صفحه 85
    پس از این که پاتل و ولفسون (509:1982) به بررسی رابطه محتوای اخبار مربوط به سود با زمان انتشار این اخبار طی روزهای هفته پرداختند، پژوهش های انجام شده که نشان می دهند سودهایی که در روزهای پایان هفته اعلام شده اند شامل اخبار بدتری نسبت به سودهایی که در روزهای طی هفته منتشر شده، می باشند. فرضیه این است که مدیران فرصت طلب به این دلیل سودهایشان را در این زمان ها منتشر می کنند تا در این زمان ها به دلیل توجه کمتر رسانه ها، اخبار بد را از بازار پنهان کنند. در این مقاله برای بررسی دقیق تر فرضیه افشای راهبردی، به آزمون مشاهداتی می پردازیم که زمان اعلان سودهایشان را بین روزهای کاری هفته و پایان هفته تغییر داده اند. نتایج آزمون فرضیه ها بر اساس بیش از 4000 مورد اعلان سود در طی سال های 1380 تا 1388، نشان می دهد که مدیران شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران به طور راهبردی اقدام به زمان بندی اعلان سودهایشان نمی کنند. با انجام آزمون رگرسیون لجستیک اثر برخی عوامل موثر بر انتخاب زمان اعلان سودهای فصلی از قبیل سودغیرمنتظره، درصد سهام شناور آزاد، صنعت، پیچیدگی فعالیت های شرکت و اندازه شرکت بر زمان اعلان سودهای فصلی طی روزهای هفته بررسی شد. نتایج آزمون نشان می دهد که از میان عوامل مختلف تنها درصد سهام شناور آزاد بر زمان اعلان اخبار مربوط به سود تاثیر دارد.
    کلیدواژگان: زمان اعلان سودهای فصلی، اخبار خوب، اخبار بد، فرضیه افشای راهبردی، سود غیرمنتظره
  • حسنعلی سینایی، رسول گشتاسبی مهارلویی صفحه 105
    تعیین کارایی یک سازمان و مقایسه آن با کارایی دیگر موسسات می تواند سرمایه گذاران را در جهت نیل به اهداف سرمایه گذاری یاری دهد. هدف از انجام پژوهش حاضر، تشکیل سبد سهامی از شرکت های کارا با استفاده از رویکرد تحلیل پوششی داده ها در جهت کسب بازدهی بیش از متوسط بازدهی بازار است. برای این منظور، الگوهای ورودی محور و خروجی محور در شرایط بازدهی نسبت به مقیاس ثابت(CCR)[i] و بازدهی نسبت به مقیاس متغیر(BCC)[ii] مورد استفاده قرار گرفته است؛ همچنین، در این پژوهش این فرضیه که پرتفوی متشکل از شرکت های کوچک عملکرد بهتری از متوسط صنعت دارند نیز مورد بررسی قرار گرفت. نتایج پژوهش، نشان می دهد که با استفاده از روش CCR نمی توان بازدهی بیش از متوسط بازدهی بازار به دست آورد؛ ولی با استفاده از روش BCC می توان بازدهی بیش از متوسط بازده بازار کسب کرد؛ همچنین برای مقایسه عملکرد سبدها از معیار تاثیر اندازه نیز استفاده شده است. نتیجه اینکه پرتفوی تشکیل شده از شرکت های کوچک نیز بازدهی بیش از متوسط بازده بازار را ایجاد کرده و عملکردی مناسب داشته است. در این پژوهش برای سنجش عملکرد پرتفوی، از معیار ویلیام شارپ[iii] استفاده شده است.
    کلیدواژگان: تحلیل پوششی داده ها، بازدهی به مقیاس، پرتفوی کارا، تاثیر اندازه
  • فخریه حمیدیان پور، زعیمه نعمت اللهی صفحه 133
    هدف پژوهش حاضر بررسی اهمیتی سرمایه فکری در تصمیم های سرمایه گذاران است. در حقیقت، هدف پژوهش حاضر پاسخگویی به این سوال است که آیا نیاز به افشای اطلاعات مربوط به سرمایه فکری واحدهای تجاری، برای سرمایه گذاران وجود دارد یا خیر؟ به این منظور در این پژوهش با استفاده از روش تحلیل پوششی داده ها، دو گروه پرتفوی (هر گروه شامل 36 پرتفوی) از میان شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در دوره زمانی 1383- 1388، انتخاب گردید. تفاوت دو گروه پرتفوی انتخاب شده، تنها در متغیر ورودی روش تحلیل پوششی داده ها بود که یک بار، ارزش افزوده سرمایه فکری و بار دیگر، کارایی دارایی های مشهود به عنوان متغیر ورودی در نظر گرفته شد. در نهایت برای پاسخگویی به سوال پژوهش، بازده دو گروه پرتفوی با استفاده از آزمون آماری مورد مقایسه قرار گرفت. نتایج پژوهش بیانگر آن بود که سرمایه فکری می تواند نقش مهمی در تصمیم های سرمایه گذاران داشته باشد. از این رو، نیاز است اطلاعات لازم در باب سرمایه فکری خلق شده توسط شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در صورت های مالی یا در منابع اطلاعاتی دیگر افشا گردد. که لازمه چنین کاری، تدوین استانداردهای مناسب است.
    کلیدواژگان: سرمایه فکری، پرتفوی، تحلیل پوششی داده ها، بورس اوراق بهادار تهران
  • ابراهیم عباسی، غفار غزلجه صفحه 161
    هدف از این مطالعه، آزمون تاثیر اجزای الگوی سه عاملی فاما و فرنچ1 در بورس تهران است. برای این منظور، شش سبد سهام برحسب اندازه و نسبت ارزش دفتری به ارزش بازار بر اساس616 سهم برای مجموع سال های 1388-1383 تشکیل شد. نتایج نشان داد که عوامل بتا، اندازه و نسبت ارزش دفتری به ارزش بازار بر بازده سبد سهام تاثیر معنی داری دارند. به الگوی قیمت گذاری دارایی سرمایه ای2، دو عامل اندازه شرکت و نسبت ارزش دفتری به ارزش بازار اضافه شد و به افزایش ضریب تعیین3 منجر شد. این بدان معنی است که الگو سه عاملی درصد بیشتری از پراکندگی بازده سبد سهام را نسبت به الگوی تک عاملی توضیح می دهد. هر دو عامل اندازه و نسبت ارزش دفتری به ارزش بازار، به تنهایی درصد قابل توجهی از پراکندگی بازده سبد سهام را توضیح می دهند و ضرایب تعیین آنها از نظر آماری معنی دار است.
    کلیدواژگان: الگوی سه عاملی فاما و فرنچ، بتا، اندازه و نسبت ارزش دفتری به ارزش بازار، بازده سبد سهام
  • فرشاد سبزعلی پور صفحه 181
    استانداردهای حسابداری در راستای بالا بردن کیفیت اطلاعات حسابداری و ایفای نقش مطلوب اطلاع رسانی حسابداری تدوین می شوند. استفاده از استانداردها و ضوابط معتبر در تهیه و ارائه گزارش ها، موجب افزایش کیفیت گزارش های مالی و در نتیجه سودمندی اطلاعات حسابداری برای استفاده کنندگان می گردد. هدف این پژوهش، بررسی تاثیر همگرایی استاندارد تلفیق ایران با استاندارد بین المللی، بر سودمندی اطلاعات تلفیقی است. جامعه آماری تحقیق، کل شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است که در سال های 1381 تا 1389 عضو بورس اوراق بهادار تهران بوده و صورت های مالی تلفیقی تهیه و ارائه نموده اند. الگوهای رگرسیونی چند متغیره خطی تحقیق، بر اساس الگوی ارزشیابی و الگوی بازدهی تدوین و فرضیه تحقیق با استفاده از روش حداقل مربعات تعمیم یافته مورد آزمون قرار گرفت. با توجه به تجدیدنظر استاندارد تلفیق در سال 84، الگوهای مذکور در دوره قبل و بعد از سال 84 به طور جداگانه برازش و نتایج برازش آنها با هم مقایسه گردید. نتایج حاصل از آزمون الگوها حاکی از آن است که همگرایی استاندارد تلفیق ایران با استاندارد بین المللی، بر سودمندی اطلاعات تلفیقی تاثیر دارد.
    کلیدواژگان: سودمندی اطلاعات حسابداری، صورت های مالی تلفیقی، الگوی ارزشیابی (قیمت سهام)، الگوی بازدهی، تجدید نظر در استاندارد تلفیق
|
  • Ghasem Bulu, Jafar Babajani, Bahram Mohseni Maleki Page 7
    Cash is a critical source for business enterprises and creating balance between available cash and the required cash is the most important factor concerning the economic viability of a business enterprise. Both of the companies that do not hold enough cash or hold too much cash, face too much problems. This paper investigates the impact of deviation from the estimated optimal cash level on firms’ future performance (return on net operating assets)In this paper, first, the optimum (acceptable) cash level for companies is estimated, then, it was asked whether the future performance of a company may be affected by deviation from the estimated optimal cash holdings, or not. To examine the research hypothesis, the financial data for 144 companies working in Tehran Stock Exchange (TSE) have been selected between the years 1385-1388 have been selected. In this research, we made use of rolling regression with panel data method for hypothesis testing. The results showed that the negative expected relationship between deviation from optimal cash holdings and the one-year-ahead return on net operating assets could not be accepted.
    Keywords: Estimated Optimum Cash Holdings, Return On Net Operating Assets (RNOA), Excess Cash, Insufficient Cash
  • Sasan Mehran Mehrani, Ali Faalghayoumi, Mohammad Moradi Page 31
    This study aims to investigate the relationship between institutional ownership along with concentrated institutional ownership and value-relevance of accounting information in Tehran stock exchange. The authors used Ohlsen model for the relationship between earnings per share and market value as the income statement index, and the relationship between book value of equity per share and market value as the balance sheet index based.Regression analysis is used to test the relationship among the variables, regarding firms’ specific factors. Results showed that institutional ownership and concentrated institutional ownership are correlated significantly with value-relevance of accounting information, but the signs of relationships are different. The increase in institutional ownership decreases value-relevance of balance sheet information, but it increases value-relevance of income statement information. Furthermore, the raise of concentration of institutional ownership reduces quality of income statement information, and then, value relevance of this information, but it increases value-relevance of balance sheet information.
    Keywords: Institutional Owners, Concentrated Institutional owner, ship, Value, Relevance of Earnings, Value, Relevance of Book value
  • Gholamreza Soleimany Amiri, Zahra Farshi Page 57
    This study aims to test the impact of bank financing and tax objectives on the relationship between financial reporting quality (FRQ) and investment efficiency. In the previous studies, it is shown that high quality financial reporting could have important economic impacts, such as increasing investment efficiency. In this study, discretionary accruals, discretionary revenues, and accruals quality, and also the average of these proxies are used to measure the financial reporting quality. Also deviation from the expected investment is regarded as proxies for investment inefficiency.The statistical population in the study is 134 listed companies in Tehran stock Exchange (TSE) in 2003-2009. The results show that there is a negative relationship between the financial reporting quality and under-/over-investment. Also there is a negative relationship between FRQ-bank financing and under-/over-investment. In times of tax pressure, there is a positive relationship between FRQ-Tax and under-/over-investment. In this situation, thus, the financial reporting quality could not result in increase in investment efficiency.
    Keywords: Financial Reporting Quality, Over Investment, Under Investment, Bank Financing, Tax Incentives
  • Mohammad Hossein Ghaemi, Hassan Jahanfar, Faramarz Rezaei Page 85
    Beginning with Patell and Wolfson (1982), several papers have documented that earnings announcements made on weeks’ last day tend to contain worse earnings news than those made at other week days. One hypothesis is that opportunistic managers release earnings at times of decreased media attention to hide their bad news and reduce the associated market penalty. Using firm-level tests that focus on those firms that switch their disclosure timing to weeks’ last day (rather than reporting at other week days), we find no evidence that managers in Tehran Stock Exchange opportunistically report worse news on weeks’ last day, using data from 4000 disclosure timing in 2001 to 2009. We, then, examined other determinants of timing decision (including percentage of free and floating stocks, complexity and size of firm and industry membership as explanatory variables for timing decision), using a logistic regression model. The results showed that only the percentage of free and floating stocks have effects on timig decision.
    Keywords: Earnings Surprises, Good News, Bad News, Strategic Disclosure Hypothesis, Earnings Announcement
  • Hasan Ali Sinaei, Rasoul Goshtasbi Maharluie Page 105
    Determining efficiency of an institution and comparison with other institutions can help the stockholders to achieve their investment goals. The purpose of this study is formation of portfolio from efficient firms, using data envelopment analysis approach for earning return more than the market average return. In this study, the input oriented and output oriented models were applied to the conditions regarding constant return scale (CCR) and variable return scale (BCC). Also, in this study the hypothesis that portfolios composed of small companies have better performance than the industry average was examined. The results show that, using CCR method, return more than the market average return cannot be gained, but, using BCC method, return more than the market average could be gained. In addition, comparing the results from portfolios, using size measure, showed that portfolios composed of small firms gained return more than the market average return and created appropriate performance. In this study to measure the performance of portfolios, William Sharp criteria were used.
    Keywords: Data Envelopment Analysis (DEA), Return to Scale, Efficient Portfolio, Size Effect
  • Fakhriye Hamidiyanpour, Zaeime Neamatollahi Page 133
    The objective of this research is to study the importance of intellectual capital in investors’ decision-making. In fact, this research aims to answer the question of whether it is necessary to disclose information concerning intellectual capital of business entities to investors. The authors, using DEA approach, selected two groups of portfolios (each consists of 36 portfolios) from companies listed in Tehran Stock Exchange in the years 1383-1388. The difference between these two groups is only in input variable that intellectual value added of capital is taken for one group and tangible assets efficiency is taken for the other. Finally, in order to answer the research question, returns of two groups have been compared with each other, using statistical tests. The results indicated that intellectual capital has a significant role in investors’ decision-making. Thus it is necessary the required information about intellectual capital created by companies be disclosed in their financial statements or in other general information resources. This requires developing appropriate standards.
    Keywords: Intellectual Capital, Portfolio, Data Envelopment Analysis (DEA), Tehran Stock Exchange
  • Ebrahim Abbasi, Ghaffar Ghezeljeh Page 161
    The purpose of this study is to test the Fama and French three-factor model in Tehran Stock Exchange. In order to do this, six portfolios including 616 stocks were formed for the years 2004-2009, regarding the size and the book values to the market value ratio. The results indicated that the beta, the size and the book value to market value ratio had significant effects on portfolio return. Adding two factors of the size of the company and the book value to market value ratio to the single factor CAMP resulted in increase in the coefficient of determination. This implies that the three-factor model describes variance variability of the percentage of portfolio return more than CAMP. Two factors of the size and the book value to market value ratio describe variance variability of the portfolio return considerably and their coefficients are statistically significant.
    Keywords: Fama, French Three, Factor Model, Beta, Size, Book Value to Market Value Ratio, Portfolio Return, CAPM
  • Farshad Sabzalipou Page 181
    Accounting standards are prepared for enhancing the quality of accounting information and performing appropriate informative role. The use of standards and valid rules in preparation and presentation of accounting reports lead to enhance quality of financial reports and usefulness of accounting information for users. This research aims to examine the effect of convergence of the Iranian consolidation standard with the international standard on the usefulness of consolidated information. The research population takes all the companies listed in Tehran Stock Exchange that prepared and presented consolidated financial statements in the years 1381-1389. The multivariable regression model is use to formulate the required valuation and return models, and the generalized least squares method was adopted to test the research hypotheses. Since the consolidation standard has been reviewed in 1384, the models in the periods before and after the year 1384 were individually fitted and the results were compared with each other. The results indicated that the convergence of consolidation standard with the international standard has significant effect on the usefulness of consolidated information.
    Keywords: Usefulness of Accounting Information, Consolidated Financial Statements, Stock Price, Return Model, Review of Consolidation Standard