فهرست مطالب

فرآیند و کارکرد گیاهی - پیاپی 2 (پاییز و زمستان 1391)

فصلنامه فرآیند و کارکرد گیاهی
پیاپی 2 (پاییز و زمستان 1391)

  • 88 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1391/12/21
  • تعداد عناوین: 7
|
  • منصور افشار محمدیان، شیوا رضایی، محمد رمضانی ملک رودی صفحه 1
    زیتون (Olea europaea L.) از گیاهان همیشه سبز و بومی نواحی مدیترانه ای است. این گیاه متحمل به شوری و خشکی است، اما در دما های پایین مقاومت کمی دارد. در سال های اخیر به علت افزایش تقاضا برای روغن و میوه ی زیتون، کاشت درخت زیتون در ایران گسترش یافته است. ارقام مختلف زیتون واکنش های متفاوتی نسبت به سرما دارند و بنابراین انتخاب ارقام مقاوم، موثرترین روش برای اجتناب از خسارات سرما به شمار می رود. بدین منظور برای مقایسه تاثیر تنش سرما بر میزان پروتئین کل، پراکسیداسیون لیپیدی و محتوای کلروفیل دو رقم زیتون (سویلانا و فرانتوئیو)، نهال های 1 ساله، در معرض 7 دمای 10، 5، 0، 5-، 10-، 15-، 20- و دمای شاهد (°C 20) به تدریج و برای 12 ساعت قرار گرفتند. پس از هر مرحله ی دمایی، نمونه برداری از برگ گیاهان انجام شد. نتایج نشان داد که تا دمای صفر، تنش معنی داری به نمونه ها وارد نشد وهر دو رقم تا این دما مقاومت نشان دادند، اما وقتی دما به زیر صفر رسید، رقم فرانتوئیو حتی تا دمای 15- قادر به حفظ ساختار های فتوسنتزی خود بود و میزان مالون دی آلدهید نیز در آن افزایش چندانی در مقایسه با شاهد (دمای °C 20)، نداشت. میزان پروتئین کل در فرانتوئیو از دمای 10- به پایین کاهش معنی داری نشان داد، اما در رقم سویلانا این کاهش از دمای 5- به پایین دیده شد. بنابراین می توان نتیجه گرفت که رقم فرانتوئیو نسبت به سویلانا، رقم مقاوم تری نسبت به تنش سرمایی است.
    کلیدواژگان: زیتون، تنش سرمایی، پروتئین کل، پراکسیداسیون لیپیدی، رنگدانه ها
  • زهرا جوادی پور، محسن موحدی دهنوی، حمیدرضا بلوچی صفحه 13
    در تنش شدید شوری، افزایش بیوسنتز پرولین، قند و پروتئین محلول برگ می تواند سبب بهبود هدایت روزنه ای و محتوای آب نسبی و در نتیجه کاهش کمتر ماده خشک گیاه گردد و لذا از آن می توان برای جداسازی ارقام گلرنگ متحمل به شوری بهره گرفت. به منظور بررسی تغییرات میزان پرولین، قندهای محلول، گلیسین بتائین و پروتئین محلول برگ شش رقم گلرنگ بهاره تحت تنش شوری، آزمایشی در تابستان 1390 در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه یاسوج به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار اجرا گردید. عامل اول شامل چهار سطح شوری صفر (شاهد)، 75، 150 و 225 میلی مولار کلرید سدیم و عامل دوم شش رقم گلرنگ بهاره محلی اصفهان، سینا خاردار، اصفهان14، گلدشت، پدیده و سینا 411 بودند. محتوای پرولین، گلیسین بتائین، قندهای محلول و پروتئین محلول و محتوای آب نسبی برگ اندازه گیری شدند. با افزایش شدت تنش میزان تجمع قندهای محلول و پرولین به طور معنی داری افزایش یافتند. میزان محتوای آب نسبی برگ با افزایش سطح تنش شوری کاهش معنی داری داشت. بطوری که بیشترین محتوای نسبی آب برگ در سطح بدون تنش و در رقم پدیده (03/91 درصد) مشاهده شد. ارقام سینا411 به دلیل برتری در بیشترین سطح شوری برای صفات قندمحلول و محتوای آب نسبی برگ و گلدشت بدلیل برتری در میزان پرولین و گلیسین بتائین نسبت به سایر صفات در تحمل به شوری برتری داشتند و رقم اصفهان14 که در بیشترین سطح تنش کمترین مقدار قندمحلول، محتوای آب نسبی برگ و گلیسین بتائین را دارا بود به عنوان رقم کم تحمل معرفی گردید.
    کلیدواژگان: پرولین، گلرنگ، گلیسین بتائین، محتوای آب نسبی
  • حکیمه علومی، عفت سادات احمدی موسوی، ندا حسیبی صفحه 25
    با توجه به ورود بی رویه فلزات سنگین به محیط زیست و اهمیت حذف این فلزات از محیط، در این پژوهش تاثیر برخی از اسیدهای آلی کربوکسیلیک بر میزان تجمع فلزات کادمیوم و سرب درگیاهچه یک هفته ای تجمع دهنده کلزا (Brassica napus) مورد بررسی قرار گرفت. بذرهای کلزا به مدت یک هفته تحت تیمارهای 100 میکرومولار کلراید کادمیوم و کلراید سرب همزمان با تیمار 50 میکرومولار سیترات، 1 میکرومولار اگزالات، 50 میکرو مولار فومارات و 300 میکرو مولار هیستیدین قرار گرفت. جهت بررسی نقش این اسیدها در تخفیف تنش فلزات سنگین، برخی از ویژگی های بیوشیمیایی و رشد گیاهچه های هفت روزه شامل محتوای کلروفیل کل، کاروتنوئیدها، پراکسید هیدروژن، مالون دی آلدئید و وزن خشک گیاهچه تحت تنش بررسی گردید. هرچند تیمار اسیدهای آلی مذکور بر میزان جذب فلزات کادمیوم و سرب اثر افزایشی داشت، تیمار اسیدهای آلی کربوکسیلیک منجر به افزایش معنی دار مقدار کلروفیل کل و کاروتنوئیدها و وزن خشک نسبت به گیاهچه های تحت تنش کادمیوم و سرب گردد. تنش فلزات کادمیوم و سرب موجب افزایش معنی دار پراکسیدهیدروژن در گیاهچه ها گردید اما کاربرد اسیدهای آلی کربوکسیلیک در این گیاهچه ها مقدار پراکسیدهیدروژن و پراکسیداسیون لیپیدها را کاهش داد. بر اساس نتایج، به نظر می رسد استفاده از برخی از انواع اسیدهای آلی کربوکسیلیک می تواند علاوه بر افزایش جذب فلز توسط گیاهچه کلزا، تاثیر مثبتی بر تخفیف خسارت ناشی از تنش سرب و کادمیوم در این گیاهچه ها داشته باشد.
    کلیدواژگان: کادمیوم، سرب، اسیدهای آلی کربوکسیلیک، کلزا
  • احمد ارزانی، مریم صالحی صفحه 39
    تاثیر شوری بر فعالیت آنزیم های آسکوربات پراکسیداز (APX)، گلوتاتیون ردوکتاز (GR)، سوپر اکسید دیسموتاز (SOD)، محتوای کاروتنوئیدها، میزان پراکسیداسیون لیپید بر حسب میزان تیوباربیوتیوریک اسید و عملکرد دانه 18 لاین تریتیکاله شامل نه لاین دابل-هاپلوئید و نه لاین F8 خواهری در مقایسه با دو رقم گندم روشن (متحمل به خشکی) و کویر (متحمل به شوری) در شرایط بدون تنش و تنش شوری در آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در دو شرایط محیطی (عدم تنش و تنش شوری) در سال زراعی 1388-1387 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه صنعتی اصفهان مطالعه شد. در هر دو شرایط محیطی، تا اواسط مرحله ساقه دهی آبیاری با آب معمولی (غیر شور) انجام شده و پس از آن در آزمایش شوری آبیاری با آب شور (هدایت الکتریکی 16 دسی زیمنس بر متر) انجام گرفت. شوری منجر به افزایش فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان و پراکسیداسیون لیپید و کاهش محتوای کارتنوئیدها در ژنوتیپ های گندم و تریتیکاله شد. رابطه منفی و معنی داری (*54/0=- r) بین کاهش عملکرد دانه ناشی از شوری و محتوای کاروتنوئید در شرایط تنش شوری وجود داشت. در هر دو شرایط محیطی همبستگی منفی و معنی داری بین عملکرد دانه و پراکسیداسیون لیپید (در هر دو شرایط محیطی**61/0=- r) مشاهده شد. مقایسات متعامد نشان دهنده فعالیت بالاتر آنزیم های آنتی اکسیدان و پراکسیداسیون لیپید کمتر در تریتیکاله نسبت به گندم بود که احتمالا مرتبط با تحمل به شوری بالاتر تریتیکاله بوده است.
    کلیدواژگان: آسکوربات پراکسیداز، پراکسیداسیون لیپید، تریتیکاله، سوپراکسید دیسموتاز، گلوتاتیون، ردرکتاز، گندم
  • فاطمه سالاری، حکیمه منصوری صفحه 51
    در این مطالعه ما به بررسی اثر جاسمونیک اسید بر ترکیبات ترپنوئیدی مشتق شده از مسیر پلاستیدی سنتز ترپنوئید ها در گیاه شاهدانه با نام علمی Cannabis sativa L. که در مرحله رویشی بررسی گردید، پرداختیم. غلظت های 1، 5، 10 و 100 میکرومولار جاسمونیک اسید برای تیمار دهی گیاهان استفاده شد. تیمار های جاسمونیک اسید منجر به افزایش محتوی کلروفیل a و کلروفیل کل در مقایسه با گیاهان کنترل شد. اما محتوی کلروفیل b فقط در تیمار 5 میکرومولار افزایش یافت. همچنین محتوی کاروتنوئید ها در همه ی تیمار ها نسبت به گیاهان کنترل افزایش یافت و بین تیمار های مختلف تفاوت معنی داری مشاهده نشد. مقدار α-توکوفرول هم تحت تاثیر تیمار های 10 و 100 میکرومولار افزایش یافت. تیمار های 1و 5 میکرومولار جاسمونیک اسید باعث افزایش سطح تتراهیدروکانابینول (Δ9- Tetrahydrocannabinol) (مهمترین ترکیب دارویی این گیاه) شد که این افزایش سطح در تیمار 5 میکرومولار موثرتر از تیمار 1 میکرومولار بود. سطح کانابیدیول Cannabidiol در همه گیاهان تیمار شده کاهش یافت. نسبت THC/CBD در گیاهان شاهد حدود 0.4 بود که این نسبت در تیمارهای 1 و 5 میکرومولار افزایش یافت و به حدود 14.58 و 15 رسید. نتایج نشان می دهد که جاسمونیک اسید انباشت ترپنوئد های اولیه و ثانویه را در کلروپلاست تحریک می کند.
    کلیدواژگان: تتراهیدروکانابینول (THC) توکوفرول، ترپنوئید، جاسمونیک اسید، شاهدانه، کانابیدیول (CBD)
  • فاطمه نصیبی، خسرو منوچهری کلانتری، نسرین فاضلیان صفحه 61
    شوری یکی از مهم ترین عوامل محیطی محدود کننده رشد و تولید در گیاهان در سراسر دنیا است. شناسایی و به کاربردن ترکیباتی که بتوانند تحمل گیاهان را به تنش های محیطی از جمله شوری افزایش دهند از نقطه نظر تئوری و عملی حایز اهمیت است. در این پژوهش، اثرات پلی آمین اسپرمیدین در افزایش تحمل به شوری در گیاه بابونه مورد بررسی قرار گرفت. تنش شوری در گیاه بابونه باعث کاهش رشد گردید و مقدار پراکسید هیدروژن، مالون دآلدئید و فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان آسکوربات پراکسیداز و گایاکل پراکسیداز را به طور چشمگیری افزایش داد. پیش تیمار گیاهان بابونه با اسپرمیدین اثر معنی داری بر رشد ساقه و فعالیت آنزیم آسکوربات پراکسیداز نداشت در حالی که مقدار پراکسید هیدروژن و مالون دآلدئید را به میزان معنی داری کاهش و رشد ریشه و فعالیت آنزیم گایاکل پراکسیداز را به طور معنی داری افزایش داد. کاربرد اسپرمیدین توام با متیلن بلو (به عنوان بازدارنده مسیر عملکرد نیتریک اکسید از طریق گوانیلات سیکلاز) اثر اسپرمیدین در افزایش رشد ریشه، کاهش مقدار پراکسید هیدروژن و مالون دآلدئید و فعالیت آنزیم آسکوربات پراکسیداز را خنثی نمود در حالی که اثر معنی داری بر میزان رشد ساقه و فعالیت آنزیم گایاکل پراکسیداز نداشت. بنابراین به نظر می رسد که اثرات Spd بر این پارامترهای فیزیولوژیکی به احتمال زیاد از طریق تولید نیتریک اکسید و مسیر سیگنالینگ گوانیلات سیکلاز صورت می گیرد اما مطالعه بیشتر برای بررسی جزئیات لازم است.
    کلیدواژگان: اسپرمیدین، تنش اکسیداتیو، شوری، متیلن بلو، نیتریک اسید
  • زهرا امین دلدار، سید محمدرضا احتشامی * صفحه 73

    به منظور بررسی تاثیر سویه های مختلف سودوموناس بر کارائی جذب عناصر غذائی و عملکرد برنج، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در 4 تکرار در سال زراعی 89-1388 در مزرعه پژوهشی موسسه تحقیقات برنج کشور در رشت به اجرا درآمد. عامل رقم در 2 سطح (هاشمی و خزر) و تلقیح بذر با باکتری Pesuodomonas fluorescens در هشت سطح (سویه های 93، 103، 136، 4، 168، 169 و 177 به همراه شاهد (بدون باکتری)) در نظر گرفته شدند. صفت های مورد مطالعه عبارت بودند از: کارایی مصرف نیتروژن، کارایی مصرف فسفر، کارایی مصرف پتاسیم، شاخص برداشت فسفر، کارایی بازیافت ظاهری نیتروژن و فسفر، کارایی فیزیولوژیک نیتروژن و فسفر، کارایی زراعی نیتروژن و فسفر، عملکرد و اجزای عملکرد (تعداد دانه در خوشه، تعداد خوشه در بوته و وزن هزار دانه). در این آزمایش اثر باکتری بر اکثر صفت های مورد مطالعه معنی دار بود. نتایج آزمایش نشان دهنده تاثیر باکتری ها بر روی رقم بود، به طوری که در اکثر ویژگی های مورد مطالعه، رقم خزر نسبت به رقم هاشمی واکنش بهتری نشان داد. بین سویه های مختلف باکتری، تیمار تلقیح بذر با سویه 168 نسبت به بقیه سویه ها اثر معنی داری بر صفت های مورد ارزیابی داشت. یافته های این تحقیق نشان داد که باکتری های محرک رشد به دلیل تاثیر بر افزایش رشد و جذب عناصر غذایی به ویژه فسفر و نیز افزایش حلالیت یون ها از طریق افزایش فعالیت آنزیم ها و افزایش تولید هورمون های رشد می توانند منجر به افزایش عملکرد گیاه شوند.

    کلیدواژگان: اجزای عملکرد، باکتری محرک رشد، برنج، کارایی جذب، عملکرد
|
  • Shiva Rezaei, Mansour Afshar Mohammadian, Mohammd Ramezani Malekroudi Page 1
    Olive (Olea europaea L.) is an evergreen tree traditionally cultivated in the Mediterranean area, resistant to some degree to salinity and drought conditions. However, olive trees are not so resistant to low temperatures. In recent years, because of high demands for olive oil and fruit, the cultivation of olive trees has been increased in Iran. Different cultivars of olives have diverse reactions to cold stress and so, the selection of cold resistant cultivars is the most effective method to avoid frost damages. In order to compare the impact of cold stress on the content of total protein, lipid peroxidation and photosynthetic pigments, 1-years old olive cultivars of Sevillana and Frantoio, were exposed to low temperatures of 10, 5, 0, -5, -10, -15, -20 and control 20 °C for 12 h. The results indicated that the both examined cultivars were resistant to 0 °C temperature with no significant damages. The photosynthetic pigments of Frantoio did not change even in -15 °C and malondialdehyde levels slightly increased compared with the control (20 °C). Total protein content in Frantoio showed significant decrease from -10 °C, while in Sevillana cultivar there was significant decline of total protein content from -5 °C. Therefore, it can be concluded that Frantoio is more resistant to cold stress than Sevillana.
    Keywords: cold stress, olive, lipid peroxidation, pigment, protein
  • Zahra Javadipour, Mohsen Movahhedi Dehnavi, Hamidreza Balouchi Page 13
    Enhanced leaf proline, soluble sugar and soluble protein contents with sever salinity stress can improve stomatal conductance and Relative water content. This can inhibit dry matter depletion due to salinity stress, so can be used for screening of safflower cultivars under salinity stress. To evaluate the changes in leaf proline, soluble sugars, glycinebetaine and protein content of six spring safflower under salinity stress, a pot experiment was conducted as factorial base on completely randomized design with three replications in summer 2011 in Yasouj University. The first factor included of four salinity levels as zero, 75, 150 and 225 mM. Second factor included of six safflower cultivars, as Local Isfahan, Spinned Sina, Isfahan 14, Goldasht, Padideh and Sina 411. Traits such as leaf Proline, glycinebetaine, soluble sugars and soluble protein content and leaf relative water content were measured. Interaction of salinity and cultivar was significant for all measured traits. Salinity stress significantly increased leaf proline and soluble sugar content. Relative water content decreased significantly by salinity, so that maximum of it (91.03%) was seen in Padide at control. Sina 411 due to having more leaf soluble sugar and RWC at 225 mM salinity level and Goldasht due to having more proline and glycinebetaine content was more tolerance cultivars than the others, and Esfahan14 that had the least soluble sugar, Relative water content and glycinebetaine content introduced as less tolerant cultivar.
    Keywords: Glycinebetaine, Proline, Relative Water Content, Safflower
  • Oloumi Hakimeh, Effat Ahmadi Mousavi, Neda Hasibi Page 25
    Regarding to excess entry of heavy metals to the natural resources and the importance of heavy metals removal from the environment, in this investigation, the effect of some organic acid treatment on cadmium and lead absorption was studied on one week Brassica napus seedlings. Canola seeds were cultured in Petri dishes containing 10 mL of 100 μM CdCl2 or 100 μM PbCl2 and some organic carboxylic acids including 50 μM citrate, 1 μM oxalate, 50 μM fumarate or 300 μM histidine. To study the role of these organic acids on abbreviation of heavy metal stress, some biochemical and growth parameters including the content of total chlorophyll, carotenoids, hydrogen peroxide, malondialdehyde and dry weight, was also investigated in 7 days canola seedlings under Cd and Pb stress. Although organic carboxylic acid treatment increased Cd and Pb absorption by canola seedlings, there was also an increase in content of total chlorophyll, carotenoids and dry weigh in seedlings treated by carboxylic acids. Cadmium and lead stress caused the higher content of hydrogen peroxide but carboxylic acid application decreased the content of malondialdehyde and hydrogen peroxide in seedlings under heavy metals stress. Based on the results, it seems that the application of some organic carboxylic acids not only improve remediation capability of Cd and Pb by canola seedlings, but also has positive effects on abbreviation of Cd and Pb toxicity in canola seedlings.
    Keywords: Brassica napus, Cadmium, Lead, Organic carboxylic acids
  • Ahmad Arzani, Maryam Salehi Page 39
    The effects of salt stress on the activity of ascorbate peroxidase (APX), glutathione reductase (GR), superoxide dismutase (SOD) enzymes, carotenoid content, the rate of lipid peroxidation (LP) in term of thiobarbituric acid-reactive substances (TBARS) content and grain yield were investigated. Eighteen triticale lines comprising 9 doubled haploid (DH) lines and 9 their corresponding F8 lines as well as two bread wheat cultivars ('Roshan' as a drought tolerant and 'Kavir' as a salt tolerant cultivar), were used. A randomized complete block design with three replications was used for each environmental condition (non-stressed and salt-stressed conditions) at the Research Farm of College of Agriculture, Isfahan University of Technology in a silty clay loam soil in 2008-2009. Both salt stressed and non-stressed experiments were irrigated with water having EC of 1 dS m-1 until mid-jointing stage (43 growth stage of Zadoks scale), and afterward salt-stressed experiment was irrigated with saline water containing 175 mM NaCl and EC= 16 dS m-1. Salinity led to an increase in the enzymes activities and LP and decrease in carotenoid content in the leaves of both triticale and wheat genotypes. An inverse and significant relationship between grain yield loss due to salinity stress with carotenoid content was observed under salinity stress (r = -0.54*). Under both conditions, negative and significant correlations (r = -0.61**) were observed between grain yield and LP. The orthogonal comparison between triticale line and wheat cultivars revealed the superiority of triticale lines for the production of antioxidants and less LP in triticale than wheat under both environmental conditions, which may be related to the development of relatively higher salt tolerant in triticale.
    Keywords: ascorbate peroxidase enzyme (APX), glutathione reductase (GR) enzyme, lipid peroxidation, superoxide dismutase (SOD) enzyme, Triticale, Wheat
  • Fatemeh Salari, Hakimeh Mansori Page 51
    We investigated the effect of jasmonate on plastidial terpenoids on Cannabis sativa at vegetative stage. We used jasmonate solutions with 0, 1, 5, 10 and 100 µM concentration for treating of plants. Plant treated with Jasmonate showed an increase in chlorophyll a content in comparison with control plants. However chlorophyll b content only increased in 5 µM jasmonate treatment. Also carotenoid content increased in all treated plants but there was no significant difference between various concentrations of jasmonate. The amount of α-tocopherol enhanced in plants treated with 10 and 100 µM jasmonate. Treatment with 1 and 5 µM jasmonate caused a considerable increase in tetrahydrocannabinol. 5 µM jasmonate solutions were more effective in this regards. Cannabidiol content decreased in all plants treated with jasmonate. These results showed that jasmonate encourage the accumulation of primary and secondary isoprenoids in chloroplasts.
    Keywords: Cannabidiol Jasmonate acid, Tetrahydrocannabinol, Terpenoids, α Tocopherolm
  • Fatemeh Nasibi, Khosrow Manouchehri Kalantari, Nasrin Fazelian Page 61
    Salinity is one of the most important factors that limit plant growth and production in the whole word. Compounds, which are able to reduce the damaging effects of various stresses such as salinity, should be of great important. In this investigation, the effects of spermidine on salt tolerance of Matricaria recutitaa were investigated. The results showed that, salt stress in chamomile plants caused the reduction of growth and increased the amounts of hydrogen peroxide, malondialdehyde and the activity of ascorbate peroxidase and guaiacol peroxidase. Pre-treatment of chamomile plants with spermimdine had no significant effect on shoot growth and the activity of ascorbate peroxidase enzyme, while reduced the content of hydrogen peroxide and malondialdehyde obviously, and increased the root growth and activity of guaiacol peroxidase significantly. Application of spermidine with methylene blue reduced the effect of spermidine on the increment of root growth, decrease of hydrogen peroxide, malondialdehyd and ascorbate peroxidase activity while had no significant effect on shoot growth and guaiacol peroxidase activity. Therefore, it seems that Spd effects on these physiological parameters are through nitric oxide and guanylate cyclase pathway however, more studies required for detail investigations.
    Keywords: Methylene blue, Nitric oxide, Oxidative stress, Salinity, Spermidine
  • Seyed Mohammad Reza Ehteshami, Zahra Amin Deldar Page 73

    In order to evaluate the effect of Pseuodomonas different strains on nutrients uptake efficacy and rice yield, an experiment was arranged in Rice Researches Institute of Guilan Province (Rasht) during 2009. The experiment design consisted of four randomized complete blocks in a factorial arrangement. In this research, two factors were evaluated: first, two cultivars (Khazar and Hashemi) and second, eight levels of seed inoculation with PGPB strains (168, 93, 177, 136, 103, 169, 4 and control (without inoculation)). Investigated characteristics consisted of: nitrogen consumption efficacy, phosphorus consumption efficacy, potassium consumption efficacy, phosphorus harvest index, apparent recovery efficacy of nitrogen and phosphorus, physiological efficavy of nitrogen and phosphorus, agronomic efficacy of nitrogen and phosphorus, yield and yield components (number of seed per panicle, number of panicle per panicle and 1000-seed weight). In this experiment, effect of bacteria were significant in the most of studied characteristics. The results of experiment showed that inoculation with bacterial strains had a significant effect on rice cultivars, so Khazar had better response on the most of studied characteristics in compared with Hashemi. Between bacterial different strains, seed inoculation with 168 strain in compared with other strains increased evaluated characteristics significantly. The findings of this research showed that PGPB can interact positively in promoting plant growth, As well as nutrients uptake of rice plants in soil especially P and too, increase the solubility of ions through increased enzymes activity and production of growth hormones that consequently, leading to improved yield.

    Keywords: Efficiency of Fertilizer, Growth Promoting Bacteria, Rice, Yield, Yield components