فهرست مطالب

مجله دانش و تندرستی در علوم پایه پزشکی
سال هفتم شماره 4 (زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/12/21
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مرتضی صادقی، علیرضا صبوری صفحه 141
    مقدمه
    کلاژناز نوع-4 (MMP-9) یکی از مهم ترین ژن هایی است که به علت هضم کلاژن می تواند در جدایی سلول ها از بافت پایه و بدخیمی آنها نقش داشته باشد و به همین علت به عنوان یک تومور مارکر برای چنیدن سرطان مهم معرفی شده است. وجود پلی مرفیسم تک نکلئوتیدی T/C در ناحیه 1562- پروموتوری این ژن، باعث افزایش بیان این ژن در سطح رونویسی ازطریق کاهش اتصال پروتئین های مهار کننده رونویسی در افراد واجد آلل T می گردد. با توجه به اهمیت این پلی مورفیسم، هدف تحقیق حاضر طراحی روشی برای تعیین ژنوتیپ افراد در این پلی مورفیسم، بدون استفاده از PCR-RFLP است.
    مواد و روش ها
    با استفاده از سایت اطلاعات ژنی EPD توالی دو طرف منطقه موردنظر دریافت و نرم افزار PRIMER1 جهت طراحی چهار جفت پرایمر اختصاصی آلل برای دو طرف منطقه موردنظر استفاده شد. با انجام PCR های مختلف، دو جفت پرایمر بهتر انتخاب و PCR ARMS برای آنها بهینه سازی شد. برای تایید نتایج PCR از تعیین توالی (Sequencing) استفاده شد.
    نتایج
    با استفاده از پرایمرهای طراحی شده، محصول PCR دارای طول 205 نوکلئوتید، نشانگر وجود آلل C و محصول دارای طول 253 نوکلئوتید، نشانگر وجود آلل T بود.
    نتیجه گیری
    با استفاده از این تکنیک بدون نیاز به هضم آنزیمی RFLP و با سرعت و دقت بالا می توان ژنوتیپ افراد را با یک PCR اختصاصی ARMS مشخص کرد.
    کلیدواژگان: MMP، 9، پلی مورفیسم، PCR ARMS
  • اعظم حیدرزاده، فتاح مرادی، زهرا حیدرزاده، سیما مکاری صفحه 146
    مقدمه
    هدف از مطالعه حاضر بررسی ارتباط بین تغییرات سطوح سرمی لپتین و هورمون های تولیدمثلی، متعاقب یک جلسه فعالیت بدنی در زنان فعال می باشد.
    مواد و روش ها
    20 زن سالم، جوان و فعال تحت مطالعه قرار گرفتند. پس از 12 ساعت ناشتایی (در ساعت 8 صبح)، نمونه های خون پیش آزمون جمع آوری شد. سپس آزمودنی ها پروتکل نوارگردان بالک (به عنوان فعالیت بدنی منتخب) را به اجرا درآورده و بلافاصله بعد از آن نمونه خون پس آزمون گرفته شد. از آزمون t همبسته جهت مقایسه میانگین های پیش آزمون و پس آزمون و از ضریب همبستگی پیرسون برای بررسی روابط استفاده شد. سطح معناداری 05/0>P در نظر گرفته شد.
    نتایج
    غلظت هورمون های لپتین، LH و FSH متعاقب فعالیت بدنی تغییر معناداری نسبت به اندازه های پیش آزمون نداشتند (05/0
    نتیجه گیری
    غلظت تستوسترون و استرادیول با غلظت لپتین سرم رابطه مستقیم دارند، اما رابطه ای بین غلظت LH و FSH با غلظت لپتین سرم مشاهده نشد. همچنین به نظر می رسد بین تغییرات سطوح سرمی لپتین و هورمون های تولیدمثلی، متعاقب یک جلسه فعالیت بدنی در زنان فعال رابطه ای وجود ندارد.
    کلیدواژگان: لپتین، هورمون های تولیدمثلی، فعالیت بدنی، زنان فعال
  • کیوان حجازی، سید رضا عطارزاده حسینی، حسین نیکرو صفحه 153
    مقدمه
    روزه داری در ماه رمضان یک تکلیف مذهبی و باور اعتقادی است که بر همه مسلمانان سالم و بالغ واجب است. هدف از مطالعه حاضر، مقایسه تاثیر یک ماه روزه داری و فعالیت ورزشی منظم بر شاخص های بیوشیمیایی و هماتولوژی خون مردان فعال و غیرفعال می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه 26 مرد سالم 18 تا 30 سال در دو گروه روزه دار غیرفعال (13 نفر) و گروه روزه دار فعال (13 نفر) قرار گرفتند. از هر دو گروه دو نمونه خون جهت آزمایش های بیوشیمیایی و هماتولوژی در روز اول و روز 29 ماه رمضان گرفته شد. داده ها با استفاده از آزمون آنالیز واریانس تکراری تجزیه و تحلیل شدند
    نتایج
    در هر دوگروه میانگین شاخص های هماتوکریت، تعداد گلبول های قرمز، TC، LDL، HDL، LDL/HDL، TC/HDL و VLDL در آخر ماه رمضان کاهش معناداری نسبت به ابتدای ماه رمضان داشته است. مقادیر HDL طی روزه داری در گروه روزه دار فعال (023/0P=) و گروه روزه دار غیرفعال (042/0P=) در ابتدا و انتهای مطالعه افزایش معناداری یافته است. کاهش سطوح FBS تنها در گروه روزه دار فعال معنادار بود (05/0>P).
    نتیجه گیری
    روزه داری در ماه مبارک رمضان توام با انجام فعالیت های ورزشی منظم می تواند تغییرات مثبتی در شاخص های هماتولوژیکی- بیوشیمیایی سرمی به وجود آورد که این می تواند به علت تغییر در رژیم غذایی و واکنش های زیست حیاتی بدن روزه داران به گرسنگی و فعالیت بدنی در طول ماه رمضان باشد.
  • کیانوش زهراکار صفحه 160
    مقدمه
    درمان عقلانی، هیجانی و رفتاری (Rational، Emotive Behavior Therapy) یکی از رویکردهای مبتنی بر بازسازی شناختی در درمان استرس می باشد. هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی این درمان در کاهش استرس بیماران مبتلا به دیابت است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مداخله ای، ابتدا 200 نفر از بیماران دیابتی مراجعه کننده به انجمن دیابت شهرستان کرج از نظر میزان استرس بررسی شدند. سپس 30 نفر از بیمارانی که نمرات استرس بالایی داشتند انتخاب و به صورت تصادفی به دو گروه آزمون و کنترل (هر گروه 15 نفر) تقسیم شدند. برای گروه آزمون، 8 جلسه آموزشی- درمانی 5/1 ساعته به صورت هفته ای یک بار برگزار گردید. جهت سنجش استرس از مقیاس نشانگان استرس (SSI) استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس انجام شد.
    نتایج
    یافته های پژوهش حاکی از وجود تفاوت معنادار بین میانگین گروه آزمایش و کنترل در تمام نشانگان استرس شامل جسمانی، هیجانی، شناختی و رفتاری بود.
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش حاضر دال بر اثر بخش بودن REBT در کاهش استرس بیماران مبتلا به دیابت بوده است. باتوجه به افزایش استرس بیماران دیابتی و موثر بودن مداخله روانی، توجه جدی به درمان های روانشناختی در این گروه بیماران، ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: درمان عقلانی، هیجانی، رفتاری (REBT)، استرس، دیابت
  • عباس ابوالقاسمی، فرشته بخشیان، محمد نریمانی صفحه 165
    مقدمه
    اختلال استرس حاد با نشانه های تجزیه ای، تجربه مجدد، اجتناب و برانگیختگی بیش ازحد مشخص می شود. هدف پژوهش حاضر مقایسه راهبردهای کنترل فکر و بازداری پاسخ در بیماران مبتلا به اختلال استرس حاد و افراد بهنجار است.
    مواد و روش ها
    این پژوهش یک مطالعه مقایسه ای است. نمونه این پژوهش 40 بیمار مبتلا به اختلال استرس حاد و 40 فرد بهنجار ساکن در استان مازندران بودند که با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از مصاحبه تشخیصی جامع بین المللی، پرسش نامه راهبردهای کنترل فکر، آزمون استروپ و مقیاس ضربه رویداد- تجدید نظر شده استفاده شد.
    نتایج
    نتایج تحلیل واریانس چندمتغیری نشان داد که میانگین نمرات راهبردهای کنترل فکر (7/94) و بازداری پاسخ (6/12) در افراد مبتلا به اختلال استرس حاد، از افراد بهنجار (5/50 و 8/3) به طور معناداری بیشتر است. نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه نشان داد که راهبردهای کنترل فکر و بازداری پاسخ 75% از واریانس علائم اختلال استرس حاد را در افراد مبتلا به این اختلال به طور معناداری تبیین می کنند.
    نتیجه گیری
    این یافته ها بیان می کنند که بیماران مبتلا به استرس حاد، راهبردهای کنترل فکر ناکارآمد تر و بازداری پاسخ بیشتری دارند. همچنین این یافته ها تلویحات مهمی در زمینه پیشگیری، آسیب شناسی روانی و درمان این بیماران دارند.
    کلیدواژگان: راهبردهای کنترل فکر، بازداری پاسخ، اختلال استرس حاد
  • امیر اشکان نصیری پور، سید جماالدین طبیبی، ابوالحسن افکار، محمد کمالی صفحه 173
    مقدمه
    توان بخشی مبتنی بر جامعه، یک استراتژی جهت بهبود کیفیت زندگی معلولان می باشد. مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر اجرای برنامه توان بخشی مبتنی بر جامعه، بر وضعیت زندگی معلولان ایران انجام شده است.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر که در سال 1390 انجام شده، از نوع مطالعات مقایسه ای است. روش نمونه گیری به صورت چندمرحله ای بود. در مرحله اول، از بین استان های کشور 30% به روش نمونه گیری تصادفی و در مرحله بعد 50 شهرستان از بین 100 شهرستانی که مجری طرح توان بخشی مبتنی بر جامعه در این 10 استان بودند، انتخاب گردیدند. سپس در هر شهرستان 30 معلول به صورت تصادفی انتخاب و به طور کلی برای 1503 معلول، فرم جمع آوری اطلاعات تیزون تکمیل گردید. براساس این پرسش نامه، توانایی های فرد معلول قبل و بعد از اجرای برنامه توان بخشی مبتنی بر جامعه سنجیده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون آماری ویلکاکسون انجام شد.
    نتایج
    میانگین (±انحراف معیار) سنی افراد شرکت کننده در مطالعه 2/14±30 سال بود. اکثر واحدهای پژوهش، مجرد و مرد بودند. اغلب افراد (6/36%)، معلولین جسمی و حرکتی بودند و مهم ترین علت معلولیت، نقایص مادرزادی بود. پس از اجرای برنامه توان بخشی، امتیاز توانایی های روزمره زندگی، توانایی های حرکتی، ارتباطات اجتماعی، توانایی های شغلی، کیفیت زندگی، مبنع درآمد، وضعیت استخدام، میزان مشارکت در زندگی اجتماعی و وضعیت آموزش، به طور معناداری ارتقا یافته بود. در تمامی حیطه ها بین اجرای برنامه توان بخشی مبتنی بر جامعه و افزایش توانایی های معلولین، ارتباط معناداری مشاهده شد (001/0P).
    نتیجه گیری
    اجرای توان بخشی مبتنی بر جامعه تاثیر مثبتی بر بهبود وضعیت زندگی معلولین داشته است.
    کلیدواژگان: توانبخشی مبتنی بر جامعه، معلول
  • حسن کوهیان، محمدباقر سهرابی *، پونه ذوالفقاری، صدیقه شاکر، رمیصا فرساد، الهه یحیایی صفحه 179
    مقدمه

    رتینوپاتی دیابتی، یکی از عوارض خطرناک دیابت می باشد که می تواند منجر به نابینایی گردد. هدف از این مطالعه، تعیین شیوع و عوامل مرتبط با رتینوپاتی دیابتی در مراجعان به واحد دیابت شاهرود می باشد.

    مواد و روش ها

    برای 625 نفر از مراجعین به مرکز دیابت شاهرود از سال 1378 لغایت 1388، معاینه کامل عمومی و تخصصی چشم پزشکی انجام شد.

    نتایج

    میانگین سنی واحدهای پژوهش 7/11± 9/47 سال بود. میانگین مدت زمان ابتلا به دیابت 8/53± 5/48 ماه بود. در فوندوسکوپی انجام شده 442 نفر (7/70%) وضعیت طبیعی و 183 نفر (3/29%) رتینوپاتی دیابتی داشتند که 4/23% از نوع غیر پرولیفراتیو و 9/5% از نوع پرولیفراتیو بود. رابطه معناداری بین رتینوپاتی دیابتی با سن بیمار (005/0P<)، دیابت نوع دو (003/0P<)، مدت زمان ابتلا به دیابت (003/0P<) و مقدار قند خون ناشتا (008/0P<) وجود داشت، ولی رابطه آماری معناداری بین جنس (621/0=P) و نوع داروی ضدقند مصرفی (586/0=P) با رتینوپاتی دیابتی یافت نشد.

    نتیجه گیری

    با تشخیص زودرس دیابت و کنترل عوامل تسریع کننده ابتلا به رتینوپاتی دیابتی و درمان های موثر و به موقع، می توان پیشرفت بیماری را در این افرد کاهش داد.

    کلیدواژگان: رتینوپاتی، دیابت، شاهرود
  • محمد امیری، حسن باقری، سیدعباس موسوی صفحه 185
    مقدمه
    تحلیل هزینه ها زمینه استفاده بهینه از منابع را فراهم نموده، سبب بهبود عملکرد نظام سلامت خواهد شد. مطالعه حاضر به منظور مقایسه هزینه خدمات ارائه شده در مراکز بهداشتی- درمانی شهری و روستایی شهرستان شاهرود انجام شده است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی- مقطعی کلیه مراکز بهداشتی- درمانی شهری و روستایی شهرستان شاهرود در سال 1388بررسی شدند. داده های موردنیاز با بیش از 70 فرم گردآوری شدند. برای توصیف داده ها از نرم افزار تحلیل هزینه، Excel و SPSS استفاده گردید.
    نتایج
    از کل 496 نفر پرسنل بهداشتی- درمانی، 5/42% در مراکز شهری و 5/57% در مراکز روستایی مشغول به کار بودند. در سطح کلیه مراکز شهری و روستایی 1/66% هزینه ها مربوط به هزینه های پرسنلی و 9/33% مربوط به سایر هزینه ها بود. تعداد خدمات ارائه شده در مراکز شهری 777383 و در مراکز روستایی 828888 بود. میانگین هزینه یک خدمت در مراکز شهری 27228 ریال و در مراکز روستایی 34354 ریال، میانگین هزینه یک پوشش در مراکز بهداشتی- درمانی شهری 29601 و در مراکز روستایی 37266 ریال محاسبه گردید. درمجموع تعداد خدمات و پوشش های ارائه شده در مراکز شهری کمتر از مراکز روستایی بود.
    نتیجه گیری
    مهم ترین عامل تاثیرگذار بر هزینه تمام شده خدمات هزینه های پرسنلی بوده که تعدیل و استفاده بهینه از نیروها، استفاده از فناوری های جدید و استفاده از توان بخش خصوصی در ارائه خدمات در مراکز شهری می تواند در بهره وری بهتر از منابع نقش موثری ایفا نماید.
    کلیدواژگان: هزینه، خدمات، تحلیل هزینه، مراکز بهداشتی، درمانی شهری، مراکز بهداشتی، درمانی روستایی
|
  • Morteza Sadeghi, Alireza Sabouri Page 141
    Introduction
    Type IV collagens is one of the most important genes which due to its function in collagen digestion can be affective in separation of the cells from the basal lamina and the metastasis of them so this gene is known as a tumor marker of several cancers. Existence of a single nucleotide polymorphism -1562 C/T at this gene’s promoter case leads to over expression of this gene in transcription level by decreasing inhibitor protein bonding on T alleles. The aim of the present study was to investigate a new method for the person’s genotype on this polymorphism without the use of PCR_RFLP.
    Methods
    Using EPD genome database, the sequences of the intended region were received and by using PRIMER1 software 4 primers were designed for the area. With multiple PCR reaction, two pairs of the best primers were selected and the ARMS PCR was optimized for them. The PCR genotyping results were approved by direct Sequencing.
    Results
    With the use of the newly designed primers, the ARMS PCR product with 205 nucleotide size showed C allele and the PCR products with 253 nucleotide sizes showed the T allele.
    Conclusions
    With the use of this technique, we can determine the person’s genotype with an ARMS PCR without the use of RFLP and with a higher speed and accuracy.
    Keywords: MMP, 9 polymorphism, ARMS PCR
  • Azam Heydarzadeh, Fatah Moradi, Zahra Heydarzadeh, Sima Mokari Page 146
    Introduction
    The purpose of this study was to survey the relationships between changes of serum levels of leptin and reproductive hormones during one session of physical activity in active women.
    Methods
    Twenty active healthy young women were studied. After 12 h of fasting (at 8 A.M.), pre-test blood samples were collected. Then, subjects performed Balk’s treadmill protocol (as selected physical activity), and after it, post-test blood samples were taken. Paired sample t-tests were used to compare pre-test and post-test means, and relationships were calculated by Pearson’s correlation analysis. P value of less than 0.05 was considered statistically significant.
    Results
    Serum leptin, LH, and FSH concentrations remained unchanged after physical activity (P>0.05), while levels of testosterone and estradiol increased (P=0.023, P=0.011 respectively). Serum testosterone and estradiol concentrations were directly correlated to leptin concentration (r=0.47, r=0.43 respectively), while no significant correlations were observed between serum concentrations of leptin and LH or FSH (r=0.21, r=0.17 respectively). Also, there were no significant correlation between changes of leptin and testosterone, estradiol, LH, and FSH (r=0.11, r=0.19, r=0.17, r=0.15 respectively).
    Conclusion
    There are direct correlations between testosterone and estradiol with leptin, while LH and FSH have no relations with leptin. It appears that there are no correlations between changes of serum leptin and reproductive hormones during one session physical activity in active women.
    Keywords: Leptin, Reproductive hormones, Physical activity, Active women
  • Keyvan Hejazi, Attarzadeh Seyyed Reza, Hossein Nikroo Page 153
    Introduction
    Fasting during Ramadan is a religious obligation and belief for healthy and adult Moslems. The aim of the study was to determine the effects of Ramadan fasting and physical activity on blood hematological-biochemical parameters.
    Methods
    In this study twenty six healthy males were assigned into two experimental groups, non-active fasting (13 people) and active fasting (13 people) groups. Two blood samples were taken from each group at the beginning and end of Ramadan. The data was analyzed through repeated measure ANOVA.
    Results
    At the end of Ramadan, Hematocrit (Hct), red blood cell count (RBC), TC, LDL, HDL, LDL: HDL, TC: HDL and VLDL decreased significantly in both groups (P<0.05). Amount of HDL during fasting increased significantly in active fasting (P=0.023) and non-active fasting (P=0.042). The FBS levels reduced significantly only in active fasting group (P<0.05).
    Conclusion
    Fasting during Ramadan by regular physical activity led to the positive alterations in Hematological-Biochemical Index. These changes can be due to the alterations in diet, biology response of the body to the starving and physical activity during Ramadan.
    Keywords: Ramadan Fasting, Physical activity, Hematological, biochemical index, Active, non, active men
  • Kianoush Zahrakar Page 160
    Introduction
    The purpose of the present research was studying the effectiveness of Rational Emotive Behavior Therapy (REBT) with Group method in decreasing stress of diabetic patients.
    Methods
    The population of research consisted of all diabetic patients that are member of diabetic patient’s association 0f karaj city. The sample consisted of 30 diabetic patients (experimental group 15 persons and control group 15 persons) that selected through random sampling. Research design was experimental (pretest – posttest with control group). Stress inoculation training on experimental group was performance for 10 sessions. Research instrument were stress signs test. 5 hypotheses were formulated about effectiveness of Rational Emotive Behavior Therapy (REBT) on decrease stress signs (physical, emotional, behavioral, cognitive and total stress). Analysis of covariance was used for analyzing the data.
    Results
    The finding indicated that Rational Emotive Behavior Therapy (REBT) had significant effect on decrease every dimension of stress signs.
    Conclusion
    The results of present study demonstrate the effectiveness of Rational Emotive Behavior Therapy (REBT) in decreasing stress of diabetic patients. Due to the increase of stress in diabetic patients and the effectiveness of mental intervention, special attention should be given psychological treatment in this group of patients.
    Keywords: Rational emotive behavior therapy (REBT), Stress, Diabetes
  • Abass Abolghasemi, Fereshte Bakhshian, Mohammad Narimani Page 165
    Introduction
    Acute stress disorder is characterized by dissociative, re-experiencing, avoidance, and hyper arousal symptoms. The purpose of the present research was to compare thought control strategies and response inhibition of patients with acute stress disorder.
    Methods
    This research is a case-control study. The research sample consisted of 40 patients with acute stress disorder and 40 normal persons which were selected through convenience sampling. To collect the data, Composite International Diagnostic Interview, Stroop Test, Thought Control Questionnaire and the Impact of Event Scale-Revised were used.
    Results
    The MANOVA results showed that thought control strategies and response inhibition in patients with acute stress disorder is significantly greater than those in normal persons. The results of multiple regressions showed thought control strategies and response inhibition could account for 75% of variance in symptoms of acute stress disorder.
    Conclusion
    The findings suggested that patients with acute stress disorder have inefficient control strategies and more response inhibition. Also, the findings had important implications for the prevention, psychopathology and therapy of patients with acute stress disorder.
    Keywords: Thought control strategies, Response inhibition, Acute stress disorder
  • Amir Ashkan Nasiripoor, Jmaladin Tabibi, Abolhasan Afkar, Mohammad Kamali Page 173
    Introduction
    Community based rehabilitation is a strategy to improve the quality of life for people with disabilities. This study was to determine the effect of community based rehabilitation program implementation on disabled people’s living conditions in Iran.
    Methods
    This research is a quasi-experimental study executed in 2011. Sampling method was multi-stage. In the first stage, 30% of the provinces were chosen through the random sampling method. In the next stage, 50 cities were selected from the 100 cities implementing the community based rehabilitation program in 10 provinces. Then in each city, 30 disabled people were randomly selected and for the 1503 disabled people Tizun Zhao questionnaire was completed. Data were analyzed using SPSS software and wilcoxon test.
    Results
    The mean age (SD) of participants was 3014.2 years. Most of the participants were single and male. More people (%36.6) had psychomotor disability. Leading cause of disability was congenital defects. After the rehabilitation program implementation, the rating of enhanced the daily living abilities, motor abilities, social communication, job abilities, quality of life, source of income, employment status, participation rate in social life and training status significantly improved. There was a significant relationship in all areas between the CBR and the enhancement of the capabilities of the disabled (P0.001).
    Conclusion
    Implementation of community based rehabilitation has had a positive effect on improving disabled people’s living status.
    Keywords: Community based rehabilitation, Physically disabled, Disabled
  • Hasan Kohian, Mohammad Bagher Sohrabi, Pouneh Zolfaghari, Sedighe Shaker, Ramisa Farsad, Elaheh Yahyaei Page 179
    Introduction

    Diabetic retinopathy is a dangerous complication of diabetes which can lead to blindness in these patients. The aim of the present study is to investigate and determine the prevalence of diabetic retinopathy in diabetic patients of Diabetes Unit of Shahroud.

    Methods

    This study is carried out on 625 clients of Diabetes Unit of Shahroud, during 10 years (since 1999-2002), patients were examined generally and ophthalmologicaly.

    Results

    The mean age of clients was 47.9±11.7 years. Mean age of diabetes contraction time was 48.5±53.8 months. In the fundoscopy 442 people were normal and 183 people (29.3%) were suffering from diabetic retinopathy, 23.4% of whom were non- proliferate type And 5.9% were proliferate type. A significant relationship was found between Diabetic retinopathy and age (P<0.05), diabetes type2 (P<0.003), and diabetes contraction time (P<0.003) and fasting blood sugar (P<0.008). However, no significant relationship was observed between gender (p=.062) and the antidiabetes drugs (P=0.58) and diabetic retinopathy

    Conclusion

    Considering accelerating factors of diabetic retinopathy, and timely diagnosis of diabetes mellitus and controlling the accelerating factors, we can decrease prevalence of this important complication of diabetes mellitus.

    Keywords: Diabetic retinopathy, Diabetic Unit, Shahroud
  • Mohammad Amiri, Hasan Bagheri, Seyed, Abbas Mousavi Page 185
    Introduction
    Cost analysis can lead to optimal utilization of the resources and can improve the performance of the health care system. The present study was carried out to analyze, and compare the costs of the services provided in urban and rural health care centers in Shahroud.
    Methods
    This is a cross-sectional descriptive study. All urban and rural health care centers in Shahroud were studied in this study in 2009. The required data were collected through more than 70 forms. The data were analyzed through EXCEL and SPSS software programs.
    Results
    Out of the 496 health care personnel, 42.5 % of the personnel were working in urban centers and 57.5 % were working in rural centers. Among all the urban and rural centers, 66.1% of the costs were personnel costs and 33.9% were other costs. The number of services provided in urban canters was 777383 and in rural centers it was 828888. The mean cost of one service provided in urban centers was 27228 rials and in rural centers it was 34354 rials. The mean cost of one case of coverage in urban centers was estimated to be 29601 rials and in rural centers it was 37266 rials. In general, the number of the services and the coverage provided in urban centers was less than the ones provided in rural centers.
    Conclusion
    The most important factor influencing the total cost of the services is the personnel cost, thus staff cutback and optimal use of the work force, using modern technologies and utilizing the capabilities of the private sector in providing health care services in urban centers can lead to better and more efficient productivity of the resources.
    Keywords: Costs, Services, Cost analysis, Urban health care centers, Rural health care centers