فهرست مطالب

Medicinal Plants - Volume:11 Issue: 44, 2012

Journal of Medicinal Plants
Volume:11 Issue: 44, 2012

  • تاریخ انتشار: 1391/10/11
  • تعداد عناوین: 21
|
  • سیده زهرا بطحایی، نرمین مکاریزاده، سعید شیرعلی صفحه 1
    دیابت درمان قطعی ندارد، ولی درمان مکمل به ‮منظور تقلیل عوارض، هدف گروه های تحقیقاتی است. گیاهان دارویی از قدیم به منظور کنترل قندخون، کاهش عوارض، افزایش کیفیت و طول زندگی در افراد دیابتی‮ به کار گرفته شده است. هدف از این مطالعه، بررسی مواد موثره گیاهی و مکانیزم اثر آنها در موارد فوق می باشد. تاکنون بیش از 1200 گونه گیاهی در 725 جنس و 183 خانواده با فعالیت ضد دیابتی گزارش شده است. ما نیز اثرات مفید عصاره زعفران و اجزای خالص آن بر درمان دیابت در هر دو شرایط in vivo و in vitro را گزارش کرده‮ایم. از آنجایی که دسته بندی گیاهان ضددیابت بر اساس ساختار مواد موثره موجود در آنها مهم است، در مقاله حاضر داروهای گیاهی از این جهت بررسی شدند. به این منظور در تمامی بانک های اطلاعاتی بخصوص Web of Science و Pubmed با کلید واژه های مختلف از جمله Medicinal plant، Antidiabetic component، Mechanism of action و غیره، بدون محدودیت سال جستجو انجام گرفت. سپس مقالات بر اساس ماده موثره گیاهی و مکانیزم عمل، دسته بندی شدند. نتایج، حضور 9 گروه اصلی از
    مواد
    ایمیدازولین ها، آلفا - لیپوئیک‮اسید، فنیل پروپانوئیدها (شامل: فلاونوئیدها، استیلبنوئید ها و لیگنین ها)، ‮فنل‮ها‮ی‮اسیدی، ساپونین ها، آلکالوئید ها، پلی ساکاریدها، آمینواسیدها، کاروتنوئیدها و فیبر های‮غذایی را به تنهایی یا مخلوط، در این گیاهان نشان داد. به طور کلی مکانیزم اثر این مواد عبارتند از: تحریک ترشح انسولین، خاصیت آنتی اکسیدانی، مهار یا فعال کردن برخی آنزیم ها یا تغییر در بیان برخی ‮ژن ها که منجر به مهار بیوسنتز گلوکز یا فعال شدن مسیرهای دخیل در کاتابولیسم یا دفع آن می‮شود و همچنین مهار اتصال قند به بیوماکرومولکول ها و در نتیجه حفظ ساختار پروتئین ها.
    کلیدواژگان: دیابت، داروی گیاهی، مواد موثره، مکانیزم اثر، درمان مکمل
  • سعید کیانبخت صفحه 25
    استفاده از گیاهان دارویی و مواد موثره گیاهی برای درمان بیماری های پوستی بسیار متداول است. در اینجا، عمدتا کارآزمایی های بالینی مربوط به استفاده از گیاهان دارویی و مواد موثره گیاهی در درمان بیماری های غیر عفونی پوست منتشر شده به زبان انگلیسی از ابتدای سال 2000 تا پایان سال 2012 در بانک های اطلاعاتی PubMed و Scopus مورد بحث قرار می گیرند. پژوهش های زیادی تاکنون در این زمینه انجام شده و پژوهش های بیشتری برای تعیین اثربخشی و ایمنی این داروها در درمان بیماری های پوستی ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: گیاهان دارویی، بیماری، پوست
  • فراز مجاب، خسرو عبدی، علیرضا نظرنیا صفحه 55
    مقدمه
    میوه های سماق به عنوان چاشنی در غذاهای ایرانی استفاده می شود. این میوه ها مصرف دارویی سنتی نیز دارند. تاکنون اسانس حاصل از اندام های گیاه سماق مورد بررسی قرار نگرفته، نظر به اهمیت گیاه و مصرف اسانس ها در صنایع تصمیم به آنالیز اسانس آن گرفته شد.
    هدف
    شناسایی و تعیین درصد مواد تشکیل دهنده اسانس دانه ها و برگ سماق.
    روش بررسی
    برگ ها و میوه های گیاه سماق با روش تقطیر با آب اسانس گیری و جداگانه به دستگاه GC/MS تزریق شدند. روش شناسایی اجزای اسانس ها ضرایب بازداری، تطبیق طیف های جرمی مواد اسانسی با مرجع و توجه به گزینه های پیشنهادی دستگاه بود.
    نتایج
    بازده اسانس گیری از هر دو اندام برگ و میوه سماق حدود 2/0 درصد بود و هر دوی این اسانس ها زرد رنگ بودند. 65 ماده در برگ ها و 54 ماده در میوه ها شناسایی شدند. ماده عمده در هر دو اسانس ها سزکویی ترپن بتا - کاریوفیلن بود. بقیه اجزای عمده برگ، کاریوفیلن اکساید، سمبرن و آلفا - هومولن؛ و در میوه، سمبرن، ترانس- ترانس 2، 4- دکادینال و آلفا- ترپینئول بودند.
    بحث: برگ و میوه ی درخت سماق دارای اسانسی است که به روش تقطیر با آب قابل استخراج بوده و اسانس های مذکور به روشGC/MS قابل شناسایی و تعیین مقدار هستند. ماده عمده در هر دو اسانس ها یکسان هستند (بتا - کاریوفیلن).
    نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش با مطالعه سایر محققین روی همین گیاه در کشورهای دیگر مطابقت دارد. کاریوفیلن و سمبرن که در نمونه های ما به عنوان ماده عمده بوده در مطالعه سایر محققین نیز به عنوان مواد عمده اسانس سماق شناسایی شده است.
    کلیدواژگان: سماق، Rhus coriaria، آناکاردیاسه، اسانس، دانه ها، برگ، GC، MS، بتا، کاریوفیلن، سمبرن، هومولن، آلفا، کاریوفیلن اکساید
  • حسنعلی نقدی بادی، لیلا رضایی، اردشیر قادری، محمدرضا نقوی، محمد علی ابراهیمی، اعظم سادات ریاضی، علی مهرآفرین صفحه 62
    مقدمه
    گل راعی یکی از گیاهان مهم دارویی ایران است که عمدتا در درمان افسردگی و همچنین میگرن استفاده می شود.
    هدف
    به منظور بررسی تنوع ژنتیکی گل راعی، جمعیت های جمع آوری شده این گیاه از نقاط مختلف کشور در پژوهشکده گیاهان دارویی جهاددانشگاهی کشت و از نظر تنوع ژنتیکی و همبستگی آن با پراکنش جغرافیایی مورد بررسی قرار گرفتند.
    روش بررسی
    DNA ژنومی از بافت برگ های جوان به روش CTAB استخراج شد و با آنزیم هایTru1I و EcoRI مورد هضم قرار گرفت. تکثیر قطعات حاصل هضم با 12 ترکیب آغازگری طبق روش وس و رنگ آمیزی ژل آکریلامید با استفاده از نیترات نقره بر اساس روش باسام انجام گرفت.
    نتایج
    در مجموع 235 باند قابل امتیازدهی مشاهده شد که 97 درصد از آنها چند شکل بودند. مقادیر محتوای اطلاعات چندشکلی برای جفت آغازگرهای استفاده بین دو مقدار45/0 ≤ PIC ≤ 31/0 با میانگین 38/0 بود. میزان تشابه ژنتیکی جمعیت ها نیز از 29/0 تا 89/0 متغیر بود. کلاستربندی جمعیت ها بر اساس جمعیت و منطقه نشان از تنوع ژنتیکی و گستره بالای رویشگاه های گل راعی و عدم همبستگی میان تنوع ژنتیکی و پراکنش جغرافیایی بود. از سوی دیگر مختصات اصلی PC1 و PC2 به ترتیب 8/12 و 3/8 درصد از واریانس کل را توجیه کردند.
    نتیجه گیری
    وجود تنوع بالا میان جمعیت های گل راعی ایران امکان اجرای برنامه های به نژادی و مدیریت ذخایر ژنتیکی را فراهم می سازد. البته تحقیقات گسترده تری روی توانایی تولید و مقدار متابولیت های هیپریسین و هیپرفورین میان جمعیت های این گیاه لازم است.
    کلیدواژگان: Hypericum perforatum L، _ تنوع ژنتیکی، نشانگرهای AFLP
  • افشین آخوندزاده بستی، علی میثاقی، حسن گندمی نصرآبادی، طاهره مهاجرفر، اعظم حسین زاده، علی خنجری صفحه 70
    مقدمه
    از جمله راه های حذف یا کاهش رشد میکروارگانیسم های بیماری زا یا عامل فساد و افزایش مدت زمان نگهداری مواد غذایی استفاده از نگهدارنده های مختلف می باشد.
    هدف
    تعیین میزان حداقل غلظت بازدارندگی (MIC) لیزوزیم و اسانس آویشن شیرازی روی لیستریا مونوسیتوژنز می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه برای تعیین MIC از غلظت های مختلف اسانس آویشن شیرازی و لیزوزیم به صورت تنها و توام با هم در محیط آبگوشت قلب و مغز (BHI broth) به روش ماکرودایلوشن و میکرودایلوشن استفاده شد. همچنین اثر غلظت های تحت بازدارنده ی این ترکیبات بر منحنی رشد این باکتری نیز بررسی شد.
    نتایج
    بر اساس نتایج به دست آمده، میزانMIC اسانس آویشن شیرازی به تنهایی در دو روش، ماکرودایلوشن و میکرودایلوشن 0/04 درصد به دست آمد، در حالی که در لیزوزیم به تنهایی در غلظت 1000 میکرو گرم در میلی لیتر نتوانست مانع رشد باکتری لیستریامونوسایتوژنز شود. در حالت توام در دو روش میزان 0/02 درصد اسانس و 250 میکروگرم بر میلی لیتر لیزوزیم به عنوان کمترین غلظت بازدارنده محاسبه شد. به علاوه اثر ترکیبی غلظت های تحت بازدارنده ی اسانس مورد مطالعه همراه لیزوزیم نشان داد که لیزوزیم به تنهایی و به صورت توام با اسانس آویشن شیرازی باعث افزایش فاز تاخیری و کاهش سرعت رشد باکتری مورد مطالعه شد.
    نتیجه گیری
    اسانس آویشن شیرازی به همراه لیزوزیم می تواند به عنوان نگهدارنده طبیعی ضد باکتری لیستریا مونوسایتوژنز در مواد غذایی استفاده شود که استفاده از لیزوزیم می تواند میزان موردنیاز آویشن شیرازی را کاهش دهد.
    کلیدواژگان: آویشن شیرازی، لیزوزیم، حداقل غلظت بازدارندگی (MIC)
  • علی مهرآفرین، نسرین قوامی، محمدرضا لبافی، محمدرضا دهقانی مشکانی صفحه 78
    مقدمه
    ماریتیغال گیاهی یک ساله یا دوساله از تیره کاسنی است که در شمال و جنوب ایران پراکنش دارد. دانه این گیاه حدود 35 - 20 درصد روغن دارد که در درمان زخم ها، سوختگی ها و آسیب های کبدی کاربرد دارد.
    هدف
    تعیین مهم ترین اجزای تشکیل دهنده عملکرد دانه و روغن در گیاه ماریتیغال.
    روش بررسی
    به منظور مشخص نمودن مهم ترین اجزای عملکرد دانه و روغن گیاه دارویی ماریتیغال، آزمایشی به صورت طرح بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار با دو تیمار ژنوتیپ (بومی اهواز و آلمانی) طراحی شد.
    نتایج
    در ابتدا با استفاده از رگرسیون گام به گام، صفات موثر بر عملکرد دانه و عملکرد روغن به طور جداگانه برای هر ژنوتیپ تعیین شد. نتایج به دست آمده نشان داد که در ژنوتیپ بومی اهواز، عملکرد دانه و درصد روغن برای عملکرد روغن؛ قطر کاپیتول برای عملکرد دانه و در ژنوتیپ آلمانی، تعداد کاپیتول برای عملکرد دانه و عملکرد دانه برای عملکرد روغن به طور بسیار معنی داری، تغییرات مربوط به متغیرهای وابسته را توجیه می‎کنند. تجزیه رگرسیونی هر دو ژنوتیپ بیانگر آن بود که عملکرد دانه تحت تاثیر تعداد و قطر کاپیتول و مواد موثره دانه (16/98=R2) قرار دارد و عملکرد روغن به وسیله عملکرد دانه، درصد روغن و مواد موثره دانه (91/99=R2) توجیه شد. تجزیه علیت متغیرهای وابسته نشان داد که عملکرد روغن به وسیله اثر مستقیم و مثبت تعداد کاپیتول (49/0)، قطر کاپیتول اصلی (41/0) و درصد روغن (1/0) و اثر مستقیم منفی ماده موثره سیلی‎مارین (27/0-)؛ مهم ترین اجزای تشکیل دهنده عملکرد روغن می باشند.
    نتیجه گیری
    نتایج این تحقیق می‎تواند بیانگر آن باشد که برای افزایش عملکرد دانه از صفات تعداد کاپیتول و قطر کاپیتول اصلی و درصد روغن، در اصلاح گیاه دارویی ماریتیغال می توان استفاده نمود.
    کلیدواژگان: تجزیه علیت، رگرسیون، عملکرد دانه و روغن، ماریتیغال، میزان روغن
  • حسن اژدری زر مهری، محمد صوفی آبادی، محمدحسین اسماعیلی، هاشم حق دوست یزدی صفحه 86
    مقدمه
    بابونه دارای ترکیبات فلاونوئیدی با خواص شبه بنزودیازپینی است.
    هدف
    لذا ممکن است در درمان صرع و تشنج موثر باشد. در این مطالعه اثر تزریق درون صفاقی عصاره هیدروالکلی بابونه بر تشنج القا شده با پنتیلن تترازول در موش صحرایی بررسی شد.
    روش بررسی
    از 56 سر موش صحرایی نر با وزن 250 - 200 گرم استفاده که به 7 گروه هشت تایی تقسیم شدند: 1- کنترل (سالین)، 2- بابونه 50 میلی گرم/کیلو گرم، 3- بابونه 100 میلی گرم/کیلو گرم، 4- بابونه 200 میلی گرم/کیلو گرم، 5- بابونه 500 میلی گرم/کیلو گرم، 6- دیازپام (2/0 میلی گرم/کیلوگرم)، 7- فلومازنیل (5/0 میلی گرم / کیلوگرم) + بابونه (200 میلی گرم / کیلوگرم). 30 دقیقه پس از تزریق درون صفاقی مواد، پنتیلن تترازول با دوز 65 میلی گرم/کیلو گرم تزریق و سپس رفتار تشنجی حیوانات ثبت شد. تجزیه و تحلیل پاسخ ها توسط نرم افزار SPSS و با استفاده از آزمون ANOVA یک طرفه و آزمون توکی انجام شد.
    نتایج
    عصاره بابونه در هر چهار دوز موجب تاخیر در شروع حملات تونیک در اندام قدامی و تنه حیوانات شد که این اثر در دوزهای 200 و 500 میلی گرم/کیلو گرم در مقایسه با گروه کنترل معنی دار بود. همچنین این عصاره در دوزهای 100، 200 و 500 میلی گرم/کیلو گرم به صورت وابسته به دوز و معنی دار موجب کاهش مدت زمان کل حمله تشنجی و مدت تشنجات تونیک – کلونیک شد.
    نتیجه گیری
    تجویز درون صفاقی عصاره هیدروالکلی بابونه می تواند به طور موثری تشنج القا شده با پنتیلن تترازول را در موش کاهش دهد. لذا انجام تحقیقات تکمیلی برای شناسایی اجزای موثر بر تشنج آن، توصیه می شود.
    کلیدواژگان: تشنج، عصاره هیدروالکلی بابونه، موش صحرایی، پنتیلن تترازول
  • مهدی نورالدینی، محبوبه موسوی لردجانی، بهرنگ علنی، جلال زرین قلم صفحه 93
    مقدمه
    تنگی مجاری هوایی یک عارضه نسبتا شایع در بین جوامع انسانی می باشد. بررسی اثر عصاره گیاهان دارویی در کاهش فعالیت انقباضی عضلات صاف نای می تواند گامی در جهت کنترل بیماری های ناشی از اسپاسم عضلات مجاری تنفسی مفید محسوب شود.
    هدف
    در این پژوهش اثر عصاره متانولی ریشه گیاه ختمی بر کاهش قدرت انقباضی عضله صاف نای موش صحرایی مورد بررسی قرار گرفت.
    روش بررسی
    این مطالعه تجربی روی 36 قطعه نای جدا شده از 18 عدد موش صحرایی نر سالم در 6 گروه انجام شد. تاثیر اپی نفرین 5 میکرومولار و اثرات عصاره متانولی ریشه ختمی با غلظت های 6/140، 6/14، 6/6، 6/2، 6/0، 2/0 میکروگرم بر میلی لیتر و نیز تاثیر آنها به صورت افزایی با پروپرانولول یک میکرومولار بر کاهش قدرت انقباض عضله صاف نای حاصل از تاثیر کلرور پتاسیم 60 میلی مولار مورد سنجش قرار گرفت. این سنجش به روش ایزومتریک در حمام بافت حاوی محلول کربس- هانسلیت تحت کشش یک گرم بررسی شد.
    نتایج
    اپی نفرین و غلظت های 6/0 تا 6/140 میکروگرم بر میلی لیتر عصاره متانولی ریشه ختمی قدرت انقباضی عضله صاف نای ناشی از اثر کلرور پتاسیم را کاهش معنی داری دادند. پروپرانولول اثر اپی نفرین را به صورت معنی داری کاهش داد ولی تاثیر معنی داری روی خاصیت مهاری غلظت های عصاره روی انقباض نداشت.
    نتیجه گیری
    عصاره متانولی ریشه ختمی دارای اثر ضد انقباضی وابسته به دوز بر روی عضلات صاف نای موش صحرایی بوده ولی تاثیر آن از طریق گیرنده های بتا آدرنرژیک انجام نمی گیرد. دستیابی به مکانیسم این اثر می تواند پایه ای جهت یافتن روش های مناسب درمان بیماری های ناشی از اسپاسم عضلات مجاری تنفسی باشد.
    کلیدواژگان: عصاره متانولی، ریشه گیاه ختمی، عضله صاف نای
  • حشمت امیدی، هدی شمس، حسنعلی نقدی بادی، شمسعلی رضازاده، علی سروش زاده صفحه 100
    مقدمه
    گاوزبان (Borago officinalis L.) از خانواده Boraginaceaeیکی از گیاهان دارویی ارزشمندی است که به دلیل دارا بودن اسیدهای چرب غیراشباع به عنوان یک ماده غذایی مهم معرفی شده است. نتایج تحقیقات نشان داده است که عصاره برگ های گاوزبان، توانایی حذف گونه های فعال اکسیژن و رادیکال DPPH را دارد.
    هدف
    تاثیر کاربرد سطوح مختلف کلسیم نیترات بر فعالیت ضد اکسایشی اندام های هوایی گیاه گاوزبان.
    روش بررسی
    آزمایش به صورت اسپلیت در زمان بر پایه طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار در سال زراعی 88 - 1387 در مزرعه تحقیقاتی پژوهشکده گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی واقع در کرج اجرا شد.
    نتایج
    نتایج نشان داد که میزان فنول و فعالیت ضد اکسایشی (IC50) در مراحل مختلف رویشی تفاوت معنی داری (05/0>p) داشت. همچنین درصد فنول و میزان IC50 به طور معنی داری (01/0>p) تحت تاثیر محلول پاشی سطوح مختلف کلسیم نیترات قرار گرفت، اما اثر متقابل تیمار و مرحله رویشی بر درصد فنول و میزان IC50 تاثیری نداشت.
    نتیجه گیری
    به طور کلی نتایج نشان داد که محلول پاشی کلسیم نیترات سبب افزایش فعالیت ضد اکسایشی گیاه گاوزبان به ویژه در مراحل بذردهی می شود که با توجه به اهمیت دارویی گیاه در فرمولاسیون غذایی و بهداشتی، ترکیبات ضد اکسایشی آن می توانند به عنوان جاذب نور ماورا بنفش (Ultra violet) (UV) عمل کنند.
    کلیدواژگان: گاوزبان، فعالیت ضد اکسایشی، فنول، IC50، کلسیم نیترات
  • مصطفی محمدی، حمیدرضا عکافی، شورا یزدان شناس، محمد ادیب نژاد صفحه 109
    مقدمه
    مقاومت به آنتی بیوتیک ها یک مشکل رو به گسترش است. با استفاده نامناسب از آنتی بیوتیک ها گونه هایی از باکتری ها به داروهای ضدمیکروبی مقاوم می شوند و سیر درمان را مشکل می کنند. گیاهان دارویی و مشتقات حاصل از آنها منبع خوبی برای درمان بوده و اثرات موثری علیه حذف مقاومت دارویی دارند.
    هدف
    بررسی اثر ضد میکروبی، ضد پلاسمیدی و نحوه عملکرد عصاره های چهار گیاه دارویی بر روی سوش های حاوی پلاسمید باکتری کلبسیلا پنومونی مقاوم به آنتی بیوتیک های مختلف.
    روش بررسی
    باکتری های کلبسیلا پنومونیه از نمونه های بیمارستانی خالص سازی شده تست آنتی بیوگرام شده و عصاره های آبی و الکلی گیاهان مورد بررسی، استخراج شد. مطالعه کمترین غلظت باز دارنده از رشد(MIC) عصاره های استخراج شده نسبت به سوش های مقاوم کلبسیلا پنومونی انجام گرفت. بیشترین غلظت عصاره که باکتری در آن رشد می کردSIC) (برای انجام آزمایش حذف پلاسمید استفاده شد. آنتی بیوتیک های مورد استفاده عبارت بودند از: آموکسی سیلین (Amox)، آمپی سیلین (AP)، سفتی زوکسیم (CAZ)، سفوتاکسیم (CTX) و وانکومایسین (V). پس از در معرض قرار دادن باکتری ها با عصاره های موردنظر، مورفولوژی آنها بررسی شد و سپس بر روی سوش های حاوی پلاسمید اثر حذف انتخابی پلاسمید ها بررسی شد.
    نتایج
    مطالعه کمترین غلظت بازدارنده از رشد (MIC) عصاره های استخراج شده نشان داد که تمامی عصاره ها خاصیت ضد میکروبی داشته و قادر بودند از رشد سوش های مقاوم کلبسیلا پنومونیه جلوگیری کنند. بیشترین خاصیت ضد میکروبی این عصار ها مربوط به عصاره های آویشن و پرسیاوش بود. بررسی حساسیت دارویی نسبت به آنتی بیو تیک های ذکر شده در سوش هایی که در معرض رقت های مختلف SIC قرار گرفته بودند و مقایسه آن با سوش هایی که در معرض عصاره قرار نگرفتند، نشان داد که تغییر زیادی در MIC و کاهش مقاومت دارویی ایجاد نمی شود. بررسی مورفولوژی باکتری هایی که در معرض عصاره قرار گرفته اند، نشان داد که وقتی سوش های کلبسیلا در معرض عصاره های آویشن و پرسیاوش قرار می گیرند،کوچکتر شده و کپسول باکتری از بین می رود. علاوه برتغییر شکل باکتری، خصوصیت رنگ پذیری این باکتری نیز تغییر پیدا می کند. این نتیجه نشان دهنده اثر موتاژنیک قوی این عصاره ها می باشد و اینکه این عصاره ها روی ژن یا بیان ژن تولید کننده کپسول اثر می گذارد. مطالعه سوش های دارای پلاسمید به کمک آگارز ژل الکتروفورز نشان داد که حذف انتخابی پلاسمید ها در باکتری ها انجام نشده است.
    نتیجه گیری
    از بررسی نتایج بالا چنین استنباط می شود که عصاره های گیاهان دارویی مورد آزمایش هیچ گونه اثر ضد پلاسمیدی نداشته هر چند که اثر ضد باکتریایی عصاره های پرسیاوش و آویشن بسیار مورد توجه است.
  • مهدی صابری، اصغر اخوان Akhavan، فاطمه صابری صفحه 120
    مقدمه
    درمان دارویی رینیت آلرژیک بیشتر بر پایه داروهای آنتی هیستامین و ضد التهاب ها است. گلیسیریزیک اسید ماده موثره ریشه گیاه شیرین بیان است که دارای خواص آنتی هیستامین و ضد التهابی اثبات شده می باشد.
    هدف
    مطالعه حاضر به بر رسی بالینی اثر موضعی اسید گلیسریزیک بر درمان یا تخفیف علایم رینیت آلرژیک پرداخته است.
    روش بررسی
    مطالعه بالینی، به صورت دو سو کور در بیماران مبتلا به رینیت آلرژیک مراجعه کننده به درمانگاه گوش و حلق و بینی بیمارستان بقیه الله (عج) انجام شد. شدت علایم رینیت (رینوره، عطسه، خارش و احتقان بینی) قبل و پس از درمان دارویی با بکلومتازون یا قطره موضعی اسید گلیسریزیک تحت بررسی قرار گرفتند و عوارض ناشی از درمان و میزان بهبودی نیز ثبت شدند.
    نتایج
    علایم رینیت آلرژیک شامل موارد شدید رینوره، عطسه، خارش و احتقان بینی به دنبال استفاده از قطره موضعی گلیسریزیک اسید یا اسپری بکلومتازون در روز سوم به طور معنی داری کاهش یافتند. در ضمن علایم متوسط عطسه و احتقان بینی توسط بکلومتازون کاهش بیشتری نشان داده لیکن، رینوره، عطسه و احتقان خفیف با بکلومتازون به طور معنی داری تشدید شده است.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج این مطالعه کارآیی قطره بینی گلیسریزیک اسید در درمان رینیت آلرژیک شدید بسیار شبیه اسپری بکلومتازون می باشد. لذا، با توجه به دسترسی و عوارض کمتر این دارو در مقایسه با داروهای موجود استفاده از آن می تواند جهت درمان رینیت آلرژیک شدید مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: آلرژی، رینیت آلرژیک، گلیسیریزیک اسید، بکلومتازون
  • حسنعلی نقدی بادی، سوده ساجدی مقدم، علی مهرآفرین، علیرضا پازکی، نسرین قوامی صفحه 130
    مقدمه
    آویشن باغی با نام علمی Thymus vulgaris L.گیاهی دارویی و معطر از خانواده نعناعیان است که در مناطق مختلف ایران کشت می شود.
    هدف
    بررسی تاثیر محلول پاشی متانول و اتانول بر عملکرد ماده خشک و فیتوشیمیایی گیاه آویشن باغی.
    روش بررسی
    این آزمایش در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در 11 تیمار و 3 تکرار در مزرعه تحقیقاتی پژوهشکده گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی انجام شد. تیمارها شامل تیمار شاهد (عدم محلول پاشی)، محلول اتانول در 5 سطح (10،20، 30، 40 و 50 درصد حجمی) و محلول متانول با 5 سطح (10، 20، 30، 40 و 50 درصد حجمی) بود. اسانس گیری توسط دستگاه کلونجر انجام و جهت تجزیه نمونه های اسانس و اندازه گیری دقیق ترکیبات از دستگاه های GC و GC/MSاستفاده شد.
    نتایج
    نتایج نشان داد که محلول پاشی تیمارهای هیدروالکلی تاثیر معنی داری (01/0>p) بر تمامی صفات مورد مطالعه داشتند. بیشترین عملکرد ماده خشک در واحد سطح در تیمار 30 درصد متانول و 20 درصد اتانول مشاهده شد. همچنین بیشترین عملکرد اسانس، کارواکرول و تیمول به ترتیب در تیمارهای 20 درصد متانول، 10 درصد اتانول و 20 درصد اتانول به دست آمد.
    نتیجه گیری
    محلول پاشی متانول و اتانول با افزایش عملکرد ماده خشک و میزان اسانس، تیمول و کارواکرول سبب افزایش عملکرد فیتوشیمیایی گیاه آویشن باغی شد.
    کلیدواژگان: آویشن باغی، اتانول و متانول، اسانس، تیمول، کارواکرول
  • منصور امیدی، فرزانه کوهزادی، محمود سلوکی، رحیم تقی زاد فرید، هوشنگ علیزاده صفحه 140
    مقدمه
    گیاه خشخاش حاوی آلکالوئیدهای دارویی مهمی از جمله مورفین، کدئین، تبائین، نوسکاپین، پاپاورین و سنگوئینارین می باشد که دارای ارزش اقتصادی بالایی در صنایع داروسازی است. با توجه به اینکه میزان تولید متابولیت های ثانویه در گیاهان دارویی بسیار کم می باشد تاکنون استراتژی های مختلفی جهت تجاری کردن استحصال آنها به کار گرفته شده است.
    هدف
    این آزمایش جهت بررسی روند تجمع آلکالوئیدهای گروه مورفین در گیاه خشخاش طی مراحل مختلف رشد انجام گرفت.
    روش بررسی
    گیاه خشخاش در شرایط گلخانه ای کشت شد و طی سه مرحله بذر، رویشی و بعد از گلدهی از بافت های ریشه و اندام های هوایی نمونه برداری صورت گرفت و پس از استخراج آلکالوئید از هر یک از نمونه ها به طور جداگانه، میزان آلکالوئیدهای مورفین، کدئین و تبائین با استفاده از دستگاه کروموتوگرافی مایع با کارایی بالا (HPLC) مورد سنجش قرار گرفت.
    نتایج
    نتایج نشان دادند که میزان این آلکالوئیدها در بخش های مختلف گیاه و طی مراحل مختلف رشد متفاوت می باشد. بیشترین میزان مورفین، کدئین و تبائین در اندام های هوایی این گیاه و در مرحله گلدهی مشاهده شد. آلکالوئید غالب، در تمام بخش های این گیاه مورفین بود.
    نتیجه گیری
    با بررسی نتایج مشخص شد که مرحله رشد و نمو گیاه نقش مهمی در میزان تجمع آلکالوئیدهای مورد بررسی دارد، به طوری که میزان هر سه آلکالوئید مورفین، کدئین و تبائین در مرحله بعد از گلدهی هم در ریشه ها و هم در اندام های هوایی به مراتب بیشتر از مقدار آن در مراحل اولیه رشد و بذرها می باشد. از آنجایی که بیشترین مقدار مورفین در مرحله بعد از گلدهی مشاهده شد به نظر می رسد به کار گرفتن تکنیک های نوین از جمله مهندسی متابولیت های ثانویه در این مرحله نتایج بهتری را در بر خواهد داشت.
    کلیدواژگان: خشخاش، مورفین، متابولیت های ثانویه، HPLC
  • زهرا عباسی، رحیم احمدی صفحه 149
    مقدمه
    بررسی های مختلف نشان می دهند که عصاره آبی گیاه آلوئه ورا و گیاهان هم خانواده آن بر عملکردهای فیزیولوژیک بدن و به ویژه بر عملکرد تیروئید تاثیر بسزایی دارند.
    هدف
    هدف اصلی این تحقیق بررسی اثر محلول 20 درصد ژل آلوئه ورا بر سطح سرمی T3، T4 و TSH می باشد.
    روش بررسی
    در تحقیق حاضر 20 سر موش نر نژاد ویستار به دو گروه ده سری شاهد و دریافت کننده محلول 20 درصد ژل آلوئه ورا با دوز 625 میلی گرم بر کیلوگرم به مدت 21 روز تقسیم شدند. محلول 20 درصد ژل آلوئه ورا به روش گاواژ تجویز شد. پس از اتمام تجربیات در هر گروه، نمونه های خونی از طریق خونگیری از قلب جمع آوری شدند. پس از تهیه سرم، سطح هورمون های T3، T4 و TSH با استفاده از روش الکترو کمی لومینسانس مورد سنجش قرار گرفتند. در نهایت داده های حاصل با استفاده از روش آماری آزمون واریانس یک طرفه بین گروه ها مورد مقایسه واقع شدند.
    نتایج
    نتایج نشان دادند که در موش های دریافت کننده محلول 20 درصد ژل آلوئه ورا، سطح سرمی هورمون های T3، T4 و TSH کاهش معنی داری را نسبت به گروه شاهد نشان داد (به ترتیب 05/0>p، 01/0>p، 001/0>p).
    نتیجه گیری
    نتایج بیانگر آن هستند که محلول 20 درصد ژل آلوئه ورا باعث کاهش سطح سرمی هورمون های T3، T4 و TSH می شود و تجویز این محلول احتمالا می تواند در تنظیم پرکاری تیروئید مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: آلوئه ورا، T3، T4 و TSH، موش صحرایی
  • ماهرخ دولتیان، پروانه میرابی، فراز مجاب، مهشید نامداری صفحه 155
    مقدمه
    دیسمنوره اولیه گاهی با یک یا چند نشانه سیستمیک و خونریزی شدید همراه است.
    هدف
    هدف این پژوهش تعیین تاثیر کپسول والرین بر میزان خونریزی و شدت علایم سیستمیک همراه با دیسمنوره اولیه بوده است.
    روش بررسی
    این مطالعه از نوع کارآزمایی بالینی دو سوکور روی 100 دانشجو انجام شد.. برای افراد گروه والرین (51 نفر)، کپسول های 255 میلی گرم والرین سه بار در روز به مدت سه روز و به افراد گروه دارونما (49 نفر) کپسول هایی مشابه با همان دستورالعمل طی دو سیکل تجویز شد. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه بود. شدت خونریزی قاعدگی بر اساس menstrual pictogram کمپل و مونگا و علایم سیستمیک با استفاده از سیستم معیار چندبعدی گفتاری قبل از مطالعه و طی دو سیکل متوالی پیگیری و مقایسه شد.
    نتایج
    اختلاف معنی داری از نظر شدت خونریزی و طول مدت قاعدگی بین دو گروه دیده نشد (05/0p≥). در دو گروه پس از درمان، میانگین مجموع نمرات شدت کل علایم سیستمیک همراه با دیسمنوره نسبت به قبل از درمان کاهش پیدا نمود (001/0p <). اما این کاهش از لحاظ آماری بین دو گروه والرین و دارونما معنی دار نبود، به جز در مورد متغیر شدت غش ((faint (05/0p<).
    نتیجه گیری
    مطالعه حاضر نشان داد والرین سبب افزایش شدت خونریزی و طول مدت قاعدگی نمی شود. همچنین والرین و دارونما هر دو سبب کاهش میانگین مجموع نمرات شدت کل علایم سیستمیک همراه با دیسمنوره می شوند. اما این تفاوت بین دو گروه معنی دار نبود. به نظر می رسد پژوهش های بیشتری دراین زمینه لازم باشد.
    کلیدواژگان: والرین، گیاه دارویی، خونریزی، علایم سیستمیک قاعدگی
  • مریم اهوازی، محمد اکبرزاده، فرحناز خلیقی سیگارودی، اصغر کهندل صفحه 164
    مقدمه
    اطلاعات و نحوه مصرف گیاهان دارویی در منابع قدیمی و یا کتب ترجمه شده مختلف قابل دسترس می باشد. اما نکته قابل توجه این است که اطلاعات سنتی مناطق مختلف ایران مورد توجه قرار گیرد و با اطلاع رسانی مناسب افراد علاقه مند را تشویق به مصرف آنها نموده و زمینه را برای تحقیقات جامع در زمینه خواص و ترکیبات این گیاهان مهیا شود.
    هدف
    مهم ترین منابع اطلاعات سنتی و گیاهان دارویی افراد سالخورده و مسن می باشند لذا یکی از اهداف مهم این طرح پرسشگری از این افراد است تا بتوان این گنجینه گرانبها را از حافظه و گفتار تبدیل به متون نمود تا قابل دسترس برای همه علاقه مندان به علم طب سنتی و گیاهان دارویی باشد.
    روش بررسی
    در این تحقیق ابتدا نقشه های جغرافیایی منطقه از مراجع رسمی کشور تهیه و پس از شناسایی مسیرها و روستاهای منطقه به محل مراجعه شد. سپس از افراد سالخورده و مجرب در رابطه با گیاهان دارویی منطقه سوال شد. نمونه هایی از گیاهان مورد سوال جمع آوری و جهت شناسایی به هرباریوم پژوهشکده گیاهان دارویی جهاددانشگاهی انتقال یافت.
    نتایج
    در این تحقیق اطلاعات طب سنتی مربوط به 14 گونه گیاه دارویی متعلق به 11 تیره جمع آوری و شناسایی شدند. مقایسه اطلاعات موجود با تحقیقات مشابه در منطقه البرز نشان می دهد که در برخی موارد نحوه استفاده از گیاهان و نیز خواص ذکر شده برای آنها با هم تفاوت زیادی دارد و در سایر موارد تقریبا با هم مشابه و یا کمی متفاوت است که آن نیز ناشی از آداب و روش زندگی در هر منطقه می باشد.
    نتیجه گیری
    از آنجایی که این منطقه دارای پوشش گیاهی غنی به خصوص گیاهان دارویی است و نیز دارای سابقه تاریخی درباره طب سنتی می باشد لذا نیازمند توجه بیشتر به این ذخایر ارزشمند است. از سوی دیگر ما اثرات جدیدی از گیاهان دارویی یافت نمودیم که می تواند زمینه ای برای تحقیقات بعدی باشد.
    کلیدواژگان: اتنوبوتانی، گیاهان دارویی، طب سنتی، شرق مازندران
  • مهرناز کیهانفر، طیبه سلیمانی، خسرو پیری، طاهره حسنلو صفحه 176
    مقدمه
    باباآدم یکی از گیاهان دارویی بومی ایران و حاوی متابولیت های ثانویه مهمی مانند ترکیبات ضد سرطان آرکتین و آرکتی ژنین می باشد. استفاده از روش های زیست فناوری برای افزایش تولید این قبیل متابولیت های ثانویه اهمیت زیادی دارد. یکی از روش هایی که امروزه برای افزایش ترکیبات دارویی در گیاهان دارویی بسیار مورد توجه قرار گرفته است القای ریشه های مویین می باشد.
    هدف
    استفاده از باکتری Agrobactrium rhizogenes، استرین AR15834 به منظور القای ریشه های مویین در باباآدم بود.
    روش بررسی
    از ریزنمونه های برگی و گیاهچه های کامل باباآدم برای القاء ریشه های مویین استفاده شد. به منظور بهینه سازی محیط کشت و جلوگیری از قهوه ای شدن ریزنمونه های باباآدم، آنتی اکسیدان های مختلف شامل، اسید آسکوربیک (Ascorbic acid) (ASC)، اسید سیتریک (Citric Acid) (CIT)، پلی وینیل پیرولیدون (Polyvinylpyrrolidone) (PVP) و ال- سیستئین (L-Cysteine) (CYS)، به تنهایی و یا به صورت ترکیب با هم در چند غلظت مختلف به محیط کشت افزوده شدند. برای تایید مولکولی ریشه های مویین، واکنش زنجیره ای پلی مراز (PCR) برای ژن rolB انجام گرفت.
    نتایج
    نتایج نشان داد که که پلی وینیل پیرولیدون با غلظت 5/0 درصد(w/v)، بهترین اثر آنتی اکسیدانی را داشت هر چند این آنتی اکسیدان نتوانست از قهوه ای شدن بافت ریز نمونه در مرحله آلودگی با باکتری آگروباکتریوم جلوگیری کند. وقتی از گیاهچه های کامل 2 تا 3 هفته ای برای القای ریشه های مویین استفاده شد، دو هفته پس از آلودگی، ریشه های مویین با فراوانی 5 درصد ظاهر شدند.
    نتیجه گیری
    در این تحقیق، A. rhizogenes ریشه های مویین را در باباآدم القاء نمود. طبق بررسی های ما این اولین گزارش از القای ریشه های مویین در گیاه باباآدم می باشد.
    کلیدواژگان: باباآدم، ریشه های مویین، اگروباکتریوم رایزوژنز
  • علی میثاقی، مریم عزیزخانی، افشین آخوندزاده بستی، حسن گندمی نصرآبادی، هدایت حسینی صفحه 185
    مقدمه
    گیاه آویشن شیرازی از گیاهان دارویی در طب سنتی ایرانی بوده و بررسی اثرات ضدمیکروبی آن در زمینه مواد غذایی بر باکتری های بیماری زای مهم و عامل مسمومیت غذایی مانند استافیلوکوکوس اورئوس ضروری به نظر می رسد.
    هدف
    هدف این مطالعه، بررسی اثر اسانس آویشن شیرازی بر رشد و تولید انتروتوکسینE استافیلوکوکوس اورئوس ATCC 29213 می باشد.
    روش بررسی
    حداقل غلظت بازدارنده رشد (MIC) و حداقل غلظت باکتری کشی (MBC) اسانس آویشن شیرازی برای استافیلوکوکوس اورئوس، تاثیر غلظت های تحت بازدارنده اسانس بر رشد و تکثیر باکتری طی 72 ساعت کشت و تولید انتروتوکسین E در مجاورت غلظت های تحت بازدارنده در دو دمای 25 و 35 درجه سانتی گراد تعیین شد.
    نتایج
    MIC و MBC اسانس آویشن شیرازی به ترتیب 03/0 و 04/0 درصد به دست آمد. نتایج کشت در 25 و 35 درجه سانتی گراد نشان می دهد که غلظت MIC75 درصد در 25 درجه سانتی گراد و 35 درجه سانتی گراد در 72 ساعت رشد باکتری را، نسبت به گروه کنترل، 3 لوگ کاهش داده است. مجاورت باکتری با اسانس در هر دو دما باعث کاهش تولید انتروتوکسین E شده و افزایش غلظت اسانس به 015/0 درصد و 022/0 درصد اثر بازدارندگی معنی داری بر تولید انتروتوکسینE گذارد.
    نتیجه گیری
    می توان از این اسانس در غلظت بازدارنده رشد جهت جلوگیری از رشد استافیلوکوکوس اورئوس و در غلظت های تحت بازدارنده جهت جلوگیری از تولید انتروتوکسین و یا کاهش تولید آن در صنایع غذایی استفاده نمود.
    کلیدواژگان: آویشن شیرازی، استافیلوکوکوس اورئوس، انتروتوکسین
  • محمد محمدزاده، فیروزه نادری، حسن اژدری زرمهری، الهه ارمی، علی سنبلی، محمد صوفی آبادی صفحه 193
    مقدمه
    حدود نیم تا یک درصد از جمعیت جهان به بیماری صرع مبتلا هستند در بیماری صرع، تشنج از جمله علایمی است که به علت فعالیت الکتریکی غیرطبیعی مغز دیده می شود. از دیرباز، برای درمان بیماری های مختلف عصبی مانند تشنج از گیاهان دارویی استفاده شده است.
    هدف
    در این مطالعه اثر ضد تشنجی عصاره هیدروالکلی Tanacetum sonbolii در موش سوری نر بررسی شد.
    روش بررسی
    60 سر موش سوری نر به طور تصادفی به شش گروه 10 تایی تقسیم شدند که شامل یک گروه کنترل دریافت کننده نرمال سالین و 5 گروه دریافت کننده عصاره با دوزهای 150، 300، 600، 900، 1200 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم بودند. سی دقیقه بعد از تجویز داخل صفاقی دوزهای مختلف عصاره یا نرمال سالین، پنتیلن تترازول با دوز 85 میلی گرم بر کیلوگرم به موش ها تزریق داخل صفاقی شد. در طی 30 دقیقه پس از تزریق پنتیلن تترازول رفتارهای تشنجی مشاهده و ثبت شد.
    نتایج
    زمان تشنج های تونیک و کلونیک در گروه های دریافت کننده عصاره نسبت به گروه کنترل به طور معنی داری کاهش یافت. همچنین تفاوت آماری در میانگین زمان تاخیری تا شروع تشنج بین گروه های دریافت کننده عصاره و کنترل مشاهده شد. تجویز عصاره میزان مرگ ناشی از تشنج را کمتر نمود و در چند مورد مانع از بروز تشنج های تونیک - کلونیک شد.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که عصاره Tanacetum sonbolii دارای اثر ضد تشنجی می باشد و مناسب است برای تعیین مواد موثر و شناسایی مکانیسم دقیق عمل آن مطالعات تکمیلی انجام شود.
    کلیدواژگان: Tanacetum sonbolii، تشنج، پنتیلن تترازول، موش سوری
  • پریسا دارابی، بهاره توکلی فر، غلامحسن واعظی، کیوان کرامتی صفحه 202
    مقدمه
    گیاه زالزالک (Crataegus melanocarpa) از جمله گیاهان دارویی است که خواص درمانی مختلفی در منابع سنتی و مبتنی بر دانش بومی درخصوص آن ذکر شده است. از جمله خواص مورد اشاره، تاثیر این گیاه بر سیستم عصبی است.
    هدف
    این پژوهش به منظور بررسی اثر تزریق درون بطنی - مغزی (I.C.V) عصاره اتانولی برگ گیاه زالزالک در موش های صحرایی با رفتار ترس ناشی از پنتیلن تترازول (PTZ) صورت گرفته است.
    روش بررسی
    در این پژوهش موش های صحرایی نر به طور تصادفی به سه گروه تجربی، کنترل مثبت PTZ)) و شاهد (سالین) تقسیم شدند. در گروه تجربی عصاره برگ گیاه زالزالک به میزان g/Ratμ 4000 (موثرترین دوز) به صورت I.C.V به موش هایی که پنتیلن تترازول را به میزان 20 میلی گرم بر کیلوگرم به صورت داخل صفاقی (I.P) دریافت کرده بودند، تزریق شد و رفتار ترس در این گروه با استفاده ازElevated plus – maze نسبت به گروه شاهد (سالین) و گروه کنترل مثبت (PTZ) بررسی و مقایسه شد.
    نتایج
    نتایج این مطالعه نشان می دهد که زمان اقامت (%OAT) و دفعات ورود حیوانات به بازوی باز (%OAE) در گروه تجربی، نسبت به گروه شاهد و کنترل مثبت افزایش معنی داری دارد (05/0>p).
    نتیجه گیری
    به طور کلی نتایج این تحقیق نشان داد که تزریق درون بطنی – مغزی عصاره برگ گیاه زالزالک با دوز g/Ratμ 4000 به طور معنی داری باعث کاهش در بروز رفتار ترس ناشی از پنتیلن تترازول می شود.
    کلیدواژگان: زالزالک، پنتیلن تترازول، حافظه و یادگیری، ترس
  • محمدرضا لبافی حسین‎آبادی، ایرج الله ‎دادی، غلام‎عباس اکبری، فرزاد نجفی، حمیده خلج، علی مهرآفرین صفحه 212
    مقدمه
    کدوی طبی، گیاهی دارویی است که جایگاه ویژه ای در صنایع داروسازی دارد و ارزیابی عملکرد کمی و کیفی آن تحت تیمارهای مختلف زراعی ضروری می باشد.
    هدف
    ارزیابی تاثیر فاصله ردیف و تاریخ کاشت بر عملکرد روغن و صفات مرفولوژیک کدو طبی.
    روش بررسی
    این آزمایش به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در دو سال 89 - 1388 و 90 - 1389 انجام شد. تاریخ کاشت به عنوان عامل اصلی (1 اردیبهشت، 1 خرداد، 1 تیر) و فاصله بین ردیف به عنوان عامل فرعی (1، 5/1 و 2 متر) بود و صفات وزن هزار دانه، تعداد دانه در میوه، وزن دانه تک میوه، عملکرد دانه، عملکرد میوه، شاخص دانه‎دهی میوه و عملکرد کمی و کیفی روغن مورد ارزیابی قرار گرفت.
    نتایج
    اثر سال به استثنای درصد روغن و تعداد دانه در میوه بر هیچ یک از صفات دیگر معنی دار نشد و اثر متقابل تاریخ کاشت و فاصله ردیف در تمامی صفات کمی و کیفی معنی دار شد. بالاترین عملکرد دانه، درصد روغن دانه و عملکرد روغن در تیمار فاصله ردیف یک متر در تاریخ کاشت خردادماه و تیمار 5/1 متر در تیرماه به دست آمد. بیشترین درصد اسیدهای چرب غیر اشباع و کمترین درصد اسیدهای چرب اشباع در تاریخ کاشت خردادماه با فاصله ردیف 5/1 و 2 متر حاصل شد.
    نتیجه گیری
    با بهره گیری از مدیریت زراعی مناسب می توان عملکرد کمی و کیفی این گیاه دارویی را بهبود بخشید زیرا عملکرد دانه و روغن این گیاه به طور معنی داری تحت تاثیر فاصله بین ردیف و تاریخ کاشت قرار دارد.
    کلیدواژگان: کدوی طبی، اسیدهای چرب، درصد روغن، عملکرد دانه، عملکرد روغن
|
  • Sz Bathaie, N. Mokarizade, S. Shirali Page 1
    Diabetes has no cure, but complementary therapy being used to reduce its complications. Medicinal plants have been applied to control the blood glucose; reducing the diabetic complications, increasing the life span and quality of life in these patients. The purpose of this study is investigating the active compounds of these medicinal plants and their mechanisms of action. Up to now, over 1200 species in 725 genera and 183 families of herbals have been reported with antidiabetic activity. We also reported the therapeutic effects of saffron extract and crocin, as one of its purified components, in both in vivo and in vitro conditions. To classify the medicinal plants according to their active compound and mechanism of action, all databases, especially Web of Science and PUBMED with different keywords like "Medicinal plant, Antidiabetic component, Mechanism of action, etc.," without restrictions in the year was conducted. Then, based on the active ingredient of plant material and the mechanism of action of these materials, the articles were classified. Results showed nine main groups of materials: Imidazolines, Alpha - Lipoic Acid, Phenylpropanoids (including flavonoids, Stilbenoids and lignins), phenolic acids, saponins, alkaloids, polysaccharides, amino acids, carotenoids and dietary fibers, alone or mixed, as the antidiabetic components. Overall, one or several of these activities are found in these materials: stimulating insulin secretion, antioxidant property, inhibition or activation of some enzymes, alteration in the expression of genes involved in the glucose catabolism or excretion, and inhibition of sugar binding to the biomacromolecules such as proteins and DNA.
    Keywords: Diabetes, Medicinal Plants, Ingrediants, Mechanism of action, Complement therapy
  • S. Kianbakht Page 25
    The use of medicinal plants and plant active constituents in the treatment of skin diseases is very common. Here, primarily the clinical trials concerning the use of medicinal plants and plant active constituents in the treatment of noninfectious skin diseases published in English from the beginning of the year 2000 to the end of the year 2012 in the databases PubMed and Scopus are discussed. Many studies have been conducted in this field so far and further studies to determine the efficacy and safety of these drugs in the treatment of skin diseases seem necessary.
    Keywords: Medicinal plants, Disease, Skin
  • F. Mojab, Kh Abdi, Ar Nazarnia Page 55
    Background
    Rhus coriaria was growth in some areas of Iran. Fruit powder is used as a flavor in foods. Fruits are used as traditional drug, too. Some researches have isolated some phytochemicals from thye herb. There isn’t any report about identification of the essential oil of this plant.
    Objectives
    Identification of the essential oil of seeds and leaves from Rhus coriaria.
    Methods
    The essential oil of frits and leaves from R. coriaria was obtained by hydrodistillation, separately. The oils were analyzed by GC/MS. Method of identification was based on comparison of mass spectra with standard and using of retention indices.
    Results
    Yields of essential oil extraction from both leaves and fruits of sumac were about 0.2%. 65 Components in leaves and 54 components in fruits were identified. Major component of the oils was β-caryophyllene (32.2% in leaves and 20.2% in fruits). Other major components in leaves are caryophyllene oxide, cembrene and α–humulene in leaves; and cembrene, (E, E) 2, 4-decadienal and α–terpineol in fruits.
    Discussion
    The sumac leaves and fruits have essential oil which extractable by hydrodistillation and the essential oils are identifiable and determinable by GC/MS technique. The major components of both essential oils are identical.
    Conclusion
    The result of our study is the same of other researchers on the plants in other countries. β – caryophyllene and cemberene which identified as major components in our samples, had identified in other research as major components of sumac essential oil, previously.
    Keywords: Rhus coriaria, Essential oil composition, GC, MS, Anacardiaceae, Sumac, Cembrene, β, caryophyllene
  • Ha Naghdibadi, L. Rezaii, A. Qaderi, Mr Naghabi, Ma Ebrahimi, As Riazi Page 62
    Background
    Hypericum perforatum is one of the valuable medicinal plants in Iran that is used in treating human diseases likes mania, anxiety and depression.
    Objective
    Iranian H. perforatum populations were gathered from deferent region of Iran and also their genetic diversity in company with the possible relationship between genetic diversity and geographical distribution were studied. Methodes: DNA was isolated by CTAB method from young leaves and double digested by EcoRI and Tru1I enzymes. Polymorphic DNA markers generated by DNA fingerprinting technique AFLP (Vos method) using 12 primers combinations. DNA fragments detected with silver nitrate staining according to Basam protocol.
    Results
    Totally 235 bands were scored, that 97% of them were polymorphic. The PIC values ranged between 0.31 and 0.45 with mean of 0.38. The highest and the lowest levels of genetic similarity were 0.89 and 0.29, respectively. Cluster analysis using UPGMA method and DICE similarity coefficient indicated a high genetic diversity among H. perforatum populations. There was no relationship between genetic diversity and geographical distribution. Also for the all loci, the PC1 and PC2 explained 12.8% and 8.3% of the variation, respectively.
    Conclusion
    Wide genetic diversity between Iranian H. perforatum pupulations provide applied information to performance of breeding programs and genetic resource management. Of course, investigation of amount of hypericin and hyperforin metabolites in these populations are requiring to selection paramount genotypes.
    Keywords: Hypericum perforatum, Genetic diversity, AFLP markers
  • A. Akhondzadeh Basti, A. Misaghi, T. Mohajerfar, A. Hosseinzadeh, A. Khanjari Page 70
    Background
    Application of natural compounds, including essential oils (EOs) and lysozyme is an effective method against growth of bacterial pathogens in foods.
    Objective
    Determination of minimum inhibitory concentration (MIC) of lysozyme and Zataria multiflora Boiss. essential oil on L. monocytogenes.
    Methods
    In this study different concentrations of lysozyme and Zataria multiflora Boiss. EOwere used alone and in combination on BHI broth to determine MIC of Zataria multiflora Boiss. EO and lysozyme with macro dilution and micro dilution methods and effect of sub inhibitory concentrations of them on bacterial growth curve of L. monocytogenes.
    Results
    The minimum inhibitory concentration (MIC) of Z. multiflora Boiss EO was estimated ٪0. 04 using macro and microdilution. lysozyme at the highest concentration (1000 µg/ ml) was not effective in inhibition of bacterial growth and no MIC value obtained. Combination of EO and Lysozyme decreased the MIC value to %0. 02 and 250µg/ mlfor Z. multifloraBoiss. EO and lysozyme, respectively. The results of growth curve analysis showed that combination was effective in increasing the lag phase.
    Conclusion
    Z. multiflora Boiss and lysozyme showed to be effective against bacterial growth and its potential application in food systems may be suggested.
    Keywords: Lysozym, Z. multiflora, Minimum inhibitory concentration (MIC)
  • A. Mehrafarin, N. Qavami, Mr Labbafi, Mr Dehghani, Meshkani Page 78
    Background
    Silybum marianum Gatrn. (Family: Asteraceae) is an annual or biennial plant, native to the Mediterranean area, which has spread in North and South of Iran. The seeds contain high amount of oil (20 - 35%) which exhibits wound-healing, anti-burn, and hepatoprotective properties.
    Objective
    Determine the most seed yield components and oil yield in milk thistle.
    Methods
    This research was conducted using two genotypes of milk thistle (Ahvaz wild type and Germany) in a randomized complete block design with four replications, to evaluate the most seed yield components and oil yield.
    Results
    Initially, oil and seed yield (dependent variable) separately determined for any variety using stepwise regression analysis. In Ahvas type, seed yield and oil percent for oil yield, and capitulum diameter for seed yield whereas, in Germany type, number of capitulum for seed yield and seed yield for oil yield justified variation related to dependent variable significantly. Regression analysis represented seed yield is affected by capitulum diameter and number, and secondary metabolites of seed (R2=98.16) and oil yield is justified by oil percent and seed active constituents and yield (R2=99.91). The path analysis revealed that direct and positive effect number of capitulum (0.49), diameter of main capitulum (0.41) and oil percent (0.1) and direct and negative effect of active ingredient silymarin, are important components of oil yield.
    Conclusion
    In general, this result showed that for increasing of seed and oil yield can be used from capitulum diameter and number and oil percent in medicinal plant breeding of milk thistle.
    Keywords: Content of oil, Milk thistle, Path Analysis, Regression, Seed, oil yield
  • H. Azhdari Zarmehri, M. Sofiabadi, Mh Esmaeili, H. Haghdost Yazdy Page 86
    Background
    Matricaria chamomilla (MC) has a series of flavonoid compounds with benzodiazepine-like properties.
    Objective
    So it may be effective in the treatment of epilepsy and seizures. We evaluate the effect of intraperitoneally injection of hydroalcoholic chamomilla extract on seizures induced by pentylenetetrazole in male rats.
    Methods
    In this study, 56 male rats (200 - 250 g) were divided into to seven groups (n = 8): 1 - control (saline) 2 - MC 50 mg/kg, 3 - MC 100 mg/kg, 4 - MC 200 mg/kg, 5 - MC 500 mg/kg, 6 - Diazepam (0.2 mg/kg), 7 - Flumazenil (0.5 mg/kg) + MC 200. All groups received PTZ (65 mg/kg/ip) 30 minutes after material injection and the animal's convulsive behavior were recorded. The data were analyzed statistically by SPSS software with using one-way ANOVA followed by Tukey test.
    Results
    The administration of hydroalcoholic extracts of chamomile, delayed onset of tonic seizures in the animal's anterior limb and body at all used dosages. This effect was significant at doses of 200 and 500 mg/kg, in compare with control group. Also the extract of chamomile reduced the total duration of seizure and the duration of tonic -colonic seizures dose - dependently, that were significant at 100, 200 and 500 mg/kg of dosage.
    Conclusion
    Intra-peritoneal administration of chamomile hydroalcoholic extract can effectively reduce seizures that induced by PTZ in rats. Here by, it is recommended to identify its effective components by conducting complementary research.
    Keywords: Seizure, Hydroalcoholic extract of Chamomile, Rat, Pentylenetetrazol
  • M. Noureddini, M. Mousavy, Lordjani, B. Alani, J. Zaringhalam Page 93
    Background
    The sudden involuntary muscular contractions of the air ways is a very common disease in human societies. Study on medical plant extracts to affect contractile activity of the tracheal smooth muscle can be useful manner in control of pulmonary obstructive sickness.
    Objectives
    This research was designed to determine the effect of Althaeas’ root methanol extract on contractile function of rat tracheal smooth muscle.
    Methods
    In this experimental study, 36 tracheas of a healthy and male of 18 Sprague Dawley rats were dissected in 6 groups. The effect of Althaeas’ root methanol extract concentrations (0.2, 0.6, 2.6, 6.6, 14.6, 140.6 µg/ml) and epinephrine (5µ m) in presence and absence of 1μM propranolol under one gram tension based on isometric method was assayed. This assay was recorded in an organ bath containing kerebs-hancelit solution on tracheal smooth muscle contractions by KCl (60 mM) induction.
    Results
    Epinephrine (5 µm) alone and root methanol extract concentrations (0.6 - 140.6 µg/ml) reduced the tracheal smooth muscle contractions induced by KCl (60 mM) dose-dependently. Propranolol couldn’t reduce the antispasmodic effect of root methanol extract concentrations, but it could reduce the antispasmodic effect of Epinephrine on tracheal smooth muscle contractions.
    Conclusion
    Althaeas’ root methanol extract inhibited the tracheal smooth muscle of rat contractions dose dependently, but it seems that β-Adrenergic receptors are not engage in this process. Realizing the mechanism of this process can be useful in treatment of pulmonary obstructive disease.
    Keywords: Althaea root, Trachea, Methanol extract
  • H. Omidi, H. Shams, Ha Naghdi Badi Page 100
    Background
    Borage of Boraginaceae family is a valuable medicinal plant. This plant because their seeds contain unsaturated fatty acids is introduced as an important food. Many research has indicated that the borage extract is able to scavenge active oxygen species and DPPH free radical
    Objective
    To study the effect of different levels of calcium nitrate on phenolic contents and antioxidant activities in aerial parts of borage.
    Methods
    The split-plot experiment based on randomized complete block design with three replications in the research farm of Institute of Medicinal Plants, ACECR, located in Karaj was done from 2008 to 2009.
    Results
    Results showed that Phenolic content and antioxidant activity (IC50) in the various stages of growth significantly was different (p < 0.05). Also, spraying of calcium nitrate had significant effect (p < 0.01) on antioxidant activity and phenolic content, but interaction effect of calcium nitrate and vegetative stages on amount of phenol and IC50 wasnt significant.
    Conclusion
    Generally, results showed that spraying calcium nitrate throughout seed ripening increased antioxidant activity of borage plants. Considering to the borage plant is important in the formulation of health and food products, the increasing antioxidants compounds can be valuable.
    Keywords: Coriander, Cattle manure, Azotobacter, Azospirillum, Essential oil
  • M. Mohammadi, Hr Akkafi, Sh Yazdanshenas Page 109
    Background
    Antibiotic resistance is a problem around the world.Some bacteria are resistant to these medicines.Medicinal plants and derivatives are good source for therapy of these diseases.
    Objective
    The curing of four medicinal plant extracts (Thymus caramanicus (T.c), Dracocephalum polychaetum (D.p), Adianthum capillus-veneris (A.c), Viola tricolor (V.t)) on plasmid bearing strains of klebsiella pneumoniae resistance to multiple antibiotics were investigated.
    Methods
    Klebsiella pneumoniae resistance to multiple antibiotics were isolated from hospital infectious samples. Alcoholic and maceration extraction were carried out from leaves, flowers or roots of the above plants. Minimum inhibitory concentrations (MIC) of each plant extract was measured. At the same time the sub inhibitory concentration (SIC) and minimum bactericidal concentration (MBC) activity of each plant extract was carried out in order to cure plasmids from plasmid bearing strains. The sensitivity of the strains treated with SIC of each plant extracts to ampicillin, amoxicillin, cefotaxime, ceftizoxime, vancomycin has been measured. The morphological changes and capsule staining of klebsiella pneumoniae has been investigated with fluorescent microscope.
    Results
    Minimum inhibitory concentrations (MIC) of each plant extract indicated that all of them have anti microbial activity and were able to inhibit the growth of resistant strains of kleb. pneumoniae. Furthermore the T.c and A.c extract had highest anti microbial activity as compared to other plant extracts. Kleb. pneumoniae cells treated with T.c and A.c extract, the cells aggregated and change their morphology, similarly, production of capsule was also lost. In addition gram stain properties of bacteria has been changed. That is the high mutagenic properties of these plant extracts on gene or gene expression in capsule modulation. The agarose gel electrophoresis (0.7%) of the treated cells and untreated one and observation of the gel with U.V. gel documentation system indicated that there were any physical loss of plasmid band on the gel.
    Conclusions
    From above data it could be concluded that the above plants extract though they have antibacterial activity they didnt exert any curing effect on the plasmid bearing microorganisms, but antibacterial effects of T. c and A. c extracts are considerable.
    Keywords: Drug Resistance, Plant Extracts, Plasmid curing, Klebsiella Pueumoniae
  • M. Saberi, A. Akhavan, F. Saberi Page 120
    Background
    Drug treatment of Allergic rhinitis is based on anti-histaminic and anti-inflammatory drugs. Glycyrrhizic acid is an effective ingredient of liquorice root that has affirmed anti-histaminic and anti-inflammatory natures.
    Objective
    The present study has evaluated the clinical efficacy of local glycyrrhizinic acid drop for treatment or reduction of allergic rhinitis.
    Methods
    A double blind clinical trial study was preceded on patients with allergic rhinitis that referred to the ENT clinic of Baghiyatallah hospital. The severity of rhinitis symptoms (rhino rhea, Sneeze, pruritus, congestion) were evaluated before and after treatment with either beclomethasone nasal spray (standard) or glycirrhizic acib nasal drop. Also, complications of treatments and rate of recovery were recorded.
    Results
    The rate of allergic rhinitis symptoms including, sever rhinorhea, Sneeze, pruritus and congestion were lowered significantly after consuming of either glycyrrhicinc acid or beclomethasone nasal spray on day 3. While, more reduction of moderate sneeze and congestion was seen prominently in patients who received beclomethasone, but patients with mild symptoms were increased in beclomethasone treated group.
    Conclusion
    This study showed that efficacy of glycyrrhizinc acid nasal drop is closely similar and comparable to the beclomethasone nasal spray in treatment of severe symptoms of allergic rhinitis. So, this drug can be premier for treatment of severe allergic rhinitis, because of more accessibility and less complications than chemical drugs.
    Keywords: Allergy, Allergic Rhinitis, Glycyrrhizinic acid, Beclomethasone
  • Ha Naghdi Badi, S. Sajedi Moghadam, A. Mehrafarin, Ar Pazoki, N. Qavami Page 130
    Background
    Thyme (Thymus vulgaris L.) is an aromatic and medicinal plant of Lamiaceae family which cultivated in different region of Iran.
    Objective
    Evaluation of methanol and ethanol spraying effects on dry matter and phytochemical yield of thyme (Thymus vulgaris L.).
    Methods
    This study was done in a randomized complete block design with three replications and eleven treatments in the research farm of ACECR - Institute of Medicinal Plants in Karaj, Iran. The treatments were: control (without spray), ethanol solutions with 10, 20, 30, 40 and 50% (v/v) and methanol solutions with 10, 20, 30, 40 and 50% (v/v). The volatile oil was extracted by hydrodistillation using Clevenger-type apparatus then after it was analyzed by GC and GC/MS.
    Results
    The results showed that the foliar application of hydro-alcohols treatments had significant effect (p<0.01) on all studied parameters. The highest dry matter yield was obtained at methanol 30% and ethanol 20%. Also, the highest yield of oil, thymol and carvacrol was observed at 20% methanol, 10 and 20% ethanol, respectively.
    Conclusion
    Foliar application of methanol and ethanol increased the yield of dry matter and content of volatile oil, thymol and carvacrol.
    Keywords: Thymus vulgaris, Ethanol, Methanol, Thymol, Carvacrol
  • M. Omidi, F. Koohzadi, M. Solouki, R. Taghizad Farid, H. Alizadeh Page 140
    Background
    Opium poppy contains important pharmaceutical alkaloids such as Morphine, Codeine, Thebaine, Noscapine, Papaverine and Sanguinarine which are of a high economic value in pharmaceutical industries. Since production volume of secondary metabolites is very low, many strategies have been so far adopted for commercialization of its production.
    Objective
    this research has been carried out to investigate accumulation process of morphinan alkaloids in opium poppy plant during different stages of growth.
    Methods
    Opium poppy plant was cultured in greenhouse condition and during three stages of seed, development and flowering, samples have been taken from root and aerial organs’ tissues and after extraction of alkaloid from each specimen separately, amount of Morphine, Codeine and Thebaine using High Performance Liquid Chromatography (HPLC) was measured.
    Results
    results indicated that amount of these alkaloids differs in various parts of plant during different stages of growth. Highest content of Morphine, Codeine and Thebaine was observed in aerial organs and at flowering stage of this plant. Morphine was the dominant alkaloid in all parts of plant.
    Conclusion
    after study of the results, it was found that the plant’s growth stage has a crucial role in the under study alkaloids concentration amount, so as the amount of all the three alkaloids, Morphine, Codeine, and Thebaine after flowering stage, both in the roots and aerial organs, is by far more than their amount at growth and seeds stages. Since the largest amount of morphine was observed in flowering stage, it seems that application of new techniques such as metabolic engineering will yield better results at this stage.
    Keywords: Papaver somniferum L., Morphine, Secondary Metabolites, HPLC
  • M. Dolatian, P. Mirabi, F. Mojab, M. Namdari Page 155
    Background
    Primary dysmenorrhea, sometimes with one or more systemic symptoms and is associated with severe bleeding.
    Objective
    we conducted a double-blind randomized placebo controlled clinical trial to evaluate the impact of Valerian on the bleeding and systemic manifestations of menstruation.
    Methods
    A total of 100 students were randomly assigned to treatment (51 subjects) or placebo group (49 subjects). The treatment was 255 mg of Valerian 3 times a day over 3 days at the onset of menstruation. Bleeding and systemic manifestations were evaluated with a menstrual pictogram and multidimensional verbal scale before and during 2 consecutive menstrual cycles respectively.
    Results
    Statistical tests showed that severity and duration of bleeding between the two groups were not significantly different (p=>0.05).after treatment in two groups the mean total score for intensity of systemic than before treatment can be reduced (p <0.001), but this decreased statistically between valerian and placebo groups was not significant. Except on fainting variable intensity difference between groups was significant (p <0.05).
    Conclusion
    This study showed that valerian doesn’t increase severity of bleeding and systemic manifestations. Valerian and placebo reduce severity of systemic manifestations but the difference between the two groups was not statistically significant. It seems more research is need. Valerian can reduce faint with dysmenorrheal.
    Keywords: Valerian, Herb, Bleeding, Systemic manifestations of menstruation
  • M. Ahvazi, M. Akbarzadeh, F. Khalighi, Sigaroodi, A. Kohandel Page 164
    Background
    Some knowledge about medicinal plants is available in old references or books. But important point is, the information of traditional usage of medicinal plants from different parts of Iran be worthwhile and people is encouraged to use of them, another way it is a good background for future examination about medicinal plants.
    Objective
    One of the most important sources of traditional medicine data collection is indigenous people. So the aims of the study are asking the knowledge from eldest and native people to accumulation the wealth and to guide interested people to use of medicinal plants.
    Methods
    We started our investigation after prepared a map to distinction the area and different villages. Then we interviewed about medicinal plants in the region from eldest and native people. The specimens that were collected in the region were transferred to herbarium (ACECR) to recognition.
    Results
    In this investigation 14 medicinal species belong to 11 families were collected and identified. In comparison with another survey in some region in neighboring provinces, there are some differences between how to use of medicinal plants and traditional usage that it is due to mores of indigenous people in the each part.
    Conclusion
    Considering that the region has a favorable weather and rich flora especially medicinal plants and also has a previous historical of traditional medicine, so it is needed to pay attention to protect them. Another way we found some new effects of the medicinal plants that can be subjected for investigations to more examination.
    Keywords: Medicinal plants, Ethnobotany, Traditional medicine, East Mazandaran
  • M. Keyhanfar, T. Soleimani, Kh Piri, T. Hasanloo Page 176
    Background
    Arctium lappa is a medicinal plant, which natively grows in Iran. Arctiin and arctigenin are two of the most important secondary metabolites produced in this plant and used as anticancer reagents. Application of biotechnological methods for increasing the production of these metabolites is very essential. Recently, induction of hairy roots in plants to improve the production of desirable secondary metabolites has been considered.
    Objective
    In this study, hairy roots were induced in Arctium lappa using Agrobacterium rhizogenes, strain AR15834.
    Methods
    The leaf explants and seedlings of Burdock were used for the hairy roots induction. The leaf explants were turned brown and died when cultured in vitro. To improve the viability of these explants, different antioxidants including ascorbic acid (ASC), citric acid (CIT), polyvinylpyrrolidone (PVP) and L-cysteine were added to the MS medium, in different concentrations either alone or in combination with each other. Polymerase Chain Reaction (PCR) for rolB gene confirmed the morphological identification of the transformed hairy roots.
    Results
    Although the best antioxidant reagent was PVP 0.5% (w/v), it did not stop tissues browning of the leaf explants when they were co-cultured with A. rhizogenes for the hairy roots induction. When the two or three weeks old seedling were used for the hairy roots induction, the roots were observed 2 weeks after the bacterial infection with 5% frequency.
    Conclusion
    In this study, A. rhizogenes induced hairy roots in Burdock. To the best of our knowledge, this is a first report on the hairy roots induction in Arctium lappa.
    Keywords: Arctium lappa L, Burdock, Agrobactrium rhizogenes, hairy roots
  • A. Misaghi, M. Azizkhani, A. Akhondzadeh Basti, H. Gandomi Nasrabadi, H. Hosseini Page 185
    Z. multiflora Boiss. is one of the Iranian traditional spices and it has antimicrobial effect on the pathogenic bacteria which are agents for some current foodborne intoxications.
    Objectives
    The present study was conducted to evaluate the antimicrobial activity of Z. multiflora Boiss. Essential oil on Staphylocuccus aureus ATCC 29213.
    Methods
    Minimum inhibitory concentration (MIC) and minimum bactericidal concentration (MBC) of Z. multiflora Boiss. essential oil (EO) for Staphylocuccus aureus at 35°C, the effect of subihibitory concentrations of EO on growth of bacteria up to 72 hours and also production of entertoxin E (SEE), all at 25 and 35°C has been determined.
    Results
    MIC and MBC of EO which have been evaluated in 0.005 - 0.06% (V/V) were 0.03 and 0.04%, respectively. Colony counting during 72h showed that 75%MIC of EO in 72h reduced 3 log (cfu/ml) at 25°C and 2, 2 and log (cfu/ml) at 35°C in comparison with control culture. Subihibitory concentrations of EO, significantly, decreased the production of SEE at both 25 and 35°C in a dose dependent manner.
    Conclusion
    The results showed that Z. multiflora Boiss. essential oil had inhibitory effect on Staphylocuccus aureus and it can be used as a natural preservative in food industry.
    Keywords: Zataria multiflora Boiss., Staphylocuccus aureus, Enterotoxin
  • M. Mohammad, Zadeh, F. Naderi, H. Azhdari, Zarmehri, A. Sonboli, M. Sofiabadi Page 193
    Background
    Epilepsy has prevalence about 0.5 - 1% of world population. From many years ago, plants used to treat of various neurological diseases such as seizures.
    Objective
    The anticonvulsant effects of hydroalcoholic extract of Tanacetum Sonbolii was examined in male mice.
    Methods
    60 mice were randomly divided into six groups (n=10), included: A control group (normal saline) and 5 groups receiving Sonbolii extract (150, 300, 600, 900, 1200 mg/kg). 30 min after peritoneal injection of different doses extract or saline, PTZ (85 mg/kg) were injected and the animal immediately transferred to a special cage, and the seizure behavior was evaluated within 30 minutes.
    Results
    The tonic and colonic seizures were significantly reduced in the groups that received extract compared to control group. The onsets of seizures were difference between treated and control animals statistically. Extract were reduced the rate of death during seizures and was prevented the outbreak of tonic - colonic seizures in some case.
    Conclusion
    Our results showed that the extracts of Tanacetum Sonbolii have strong anticonvulsant effect, and more complementary studies will be done for identifying the mechanism of action and effective material of Sonbolii exact.
    Keywords: Tanacetum sonbolii, Seizures, PTZ, Mice
  • P. Darabi, B. Tavakoli, Far, Gh Vaezi Othe, K. Keramati Page 202
    In traditional medicine "Crataegus melanocarpa" is one of the medicinal plants that has many therapeutic effects. One of them is its effect on nerveous system.
    Objective
    Evaluation of Intracerebroventricular (ICV) injection of alcoholic extract of "crataegus melanocarpa" leaves on fear behavior in presence pentylenetetrazole (PTZ) in adult male rat.
    Methods
    Animals were divided into 3 groups: experimental, saline and, pentylenetetrazole (PTZ) 20mg/kg as positive control (I.P). In the experimental group, the animals received 4000 μg/Rat alcoholic extract of "Crataegus melanocarpa" leaves (ICV) and PTZ (I.P). Then plus maze was used for evaluation of the fear. Open arm entries percentage (%OAE) and open arm time percentage (%OAT) were evaluated.
    Results
    The results show that intracerebroventricular (ICV) injection of alcoholic extract of "Crataegus melanocarpa" leaves increased %OAE and %OAT significantly (p<0.05).
    Conclusion
    We concluded that alcoholic extract of "Crataegus melanocarpa" is effective on fear reduction in presence pentylenetetrazole (PTZ) in adult male rat.
    Keywords: Crataegus Melanocarpa, Pentylenetetrazole, Memory, Learning, Fear
  • Mr Labbafi, I. Allahdadi, Gha Akbari, F. Najafi, H. Khalaj Page 212
    Medical pumpkin is a medicinal plant that has a special place in the pharmaceutical industry, and evaluation of quantitative and qualitative yield is a under different agronomic treatments is necessary.
    Objective
    Investigating of quality/quantities yield of oil and morphological traits of Cucurbita pepo. affected of planting date and row arrangement.
    Methods
    This study was done as split plot on complete randomized blocks design with 3 replications at Research field of Aburaihan College, University of Tehran in 2010 and 2011 years. Treatments were included 3 main plots of planting dates (20 Apr, 21 May and 21 June) and 3 sub-plots of row arrangement (1, 1.5 and 2 meter between two rows). In this study evaluated 1000 seeds weight, seeds number in fruit, seeds weight per fruit, seed yield, seed produce index, oil percentage and oil yield.
    Results
    The year had not significant effect on any traits expect of oil percentage and seeds number in fruit. The interaction of planting date and row arrangement were significant in all quality and quantity traits. Maximum of seed yield, seed oil percent and oil yield were obtained in 1 meter row spacing21 may treatment and 1.5 meter21 June treatment. Maximum of unsaturated fatty acids percent and minimum of saturated fatty acids percent were obtained in planting date of June with 1.5 and 2 meter row spacing.
    Conclusion
    According to significant effect of row arrangement and planting date on seed and oil yield of medical pumpkin, quality and quantity growth followed economic yield of this plant could be improved by using appropriate agronomic management.
    Keywords: Fatty acids, Oil yield, oil percentage, Seed yield, Medicinal pumpkin